Dentist

8 days with the dentist!

Hangpa pernah jumpa pompuan yang gila phobia dengan dentist, kalau lebih 10 tahun tak nak jumpa tu biasa le kan, lelaki pun ada. Ini kena datang jumpa dentist, 8 hari berturut2! Just for scaling and filing….sampai boss aku pun cakap, aku ada scandal hapa ngan dentist. Too bad the dentist is a lady lah boss, ai is not a lesbiano :)

Dulu aku tekad, no way lah for me nak gi lagi jumpa dentist, rasanya tu lah more than 10 yearssssssssssssss ago. Aku ingat lagi drama tragedi tuh, nak scaling yang siksa, dia terpaksa letak something untuk tak nak bagi aku rasa langsung the ‘gerudi’ pun walaupun mulut kebas, masih lagi ada dengar bunyik gerudi (that time mano le ada handphone nak dengo lagu bagai, tak terpikir kot).

So since aku dah tak tahan dengan gusi gigi aku yang very the sensitive benau. nak kunyah pun sakit, kalau minum air sejuk ke lagi le macam melecur dalam mulut tuh. Makanya ai have no choice, buang sumpah dulu and tadah mulut kat dentist yang kemudiannya jadi fren2 ngan aku (haterrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrnya sampai 8 hari berturut2 ko kan jadi patient).

IMG_2147

 

The black shades tu memang provided by the dentist, kena pakai loh. So i told dentist and her assistant:

1. korang tak boleh rodok mulut akak macam tu jer, kena bagi akak something yang akak tak merasa at all, bius ke ubat kebas mulut ke

2. apa saja benda yang masuk mulut akak, kalau benda 20min akan jadi 1jam 20min if korang tak bagi akak that ubat, coz berpuluh kali le aku akan muntah belahak (macam sounds of muntah but kuor air je pun)

Memula depa tak caya, tapi baru first godok dah memang terjadi seperti yang di atas, terus depa bagi aku ubat kebas mulut tuh. Hah kau….tu belum boleh start lagi scaling tau.

first round is the checking dulu maknek bagai…

IMG_2220

 

So depa buat scaling 3 hari berturut2. Satu hari for depan bawah, esoknya bawah belakang. Lusanya atas depan belakang. Semua kena bius lah, yang bagi kebas mulut tu lah, but the gerudi thingy masih lagi takde instrument yang boleh tak bagi dengo, so memang aku maximum kan earphone yang memang aku bawak khas. Pun begitu, ada le dengo sesayup gak….terbayang2 aku ngilunya. I hate the sounds i hate it soooooooooooo much. Eii….

IMG_2216

Minggu berikutnya, bermula untuk tampal. Ada 15 lubang hokey nak kena tampal. 6 paling critical. Ni hasil lebih 10 tahun takut jumpa dentist. hamik kau.

so first day of tampal, memang kena cucuk jarumlah, 2 batang ko jarum dia cucuk untuk biuskan kebas. Sakit cucuk jarum depa cakap macam gigit semut api jer. nooooooooooooot at all! sakit kau. arghhh…..

tapi sebab aku nak baik nak sihat, tak sanggup dah facing the sakit gigi ngilu. so memang dok mind set ‘beranak lagi sakit beranak lagi sakit dari cucuk gigi nih’. 

IMG_2646

beria ler peace, padahal dok aaa sakit sakit. so for 4 days gak aku berturut2 ulang alik lagi untuk tampal and polish on the last day. Ini bukanlah pengakhiran, akan ada sambungannya lagi sebulan.

Actually dentist offered buat semua ni sekali rap dalam sehari, tapi kena pi spitallah. Kena dok OT, memang tu tak sedor at all. Semua digerudinya. But aku tak nak. Yang ni pun ai took more than 10 years to do, apa tah lagi y ang masuk OT kan.  Mau lagi seram hoh.

So tu pasal berulang alik sampai 8 hari.

The tampal pun, hari pertama buat 6 lubang, hari kedua 4, hari ketiga plak habiskan 5 bijik terus and hari keenam polish and checking back semuanya.

IMG_2768

ini spray bagai coz jap aku pikir, apa yek. but rasanya the final part of ‘inang gerudi’ gak lah.  Ini paling ‘siksa’ coz depa nak pakai spray apa tah yang kaler putih hapa tuh. so semua kena covered lah. Huh….pastu penutupnya habis dia spray bersihkan muka aku coz ada serbuk2 putih tu terkena gak kat muka kat baju.

IMG_2758

Pastuh, immediately aku kena tukak berus gigi. Noon tu gak aku pi beli the extra soft berus gigi, coz of my gigi yang sangatttttttttttttttttttttlah sensitive. Kena jugak beli the letrik Oral B toothbrush tu gak. Itu aku invested lam RM150 kau, pas aku pakai tu kan, memang betullah. dentist cakap sangat perubahan sangat, bersih and molek. But tu lah aku kena main gusi sangat. Ini sebulan lagi nih, pastuh kena tadah balik gusi gigi ni.

There you go, my 8 days pengalaman berulang alik dengan dentist.

Disebabkan itulah, aku terus set appointment for all of my kids (depa pi dentist bila nak cabut gigi jer), also for husband untuk godek gigi memasing gak. Bebudak ok ler kot, depa tak takut sangat scaling, kot? hahahaha….but aku memang sangat phobiaaaaaaaaaaaaa, terpaksa lepaskan phobia tu coz dah tak tahan sakit sangat.

Alhamdulillah ai made it. Supermak brutal tapi penakut ngan dentist hiks….

Comment: 7

2 batang…

IMG03667-20101208-1953

hello makcik pakcik, assalamualaikum.

saya Gegirl yang cute macam mak saya tuh….

saya pi jumpa dentist coz gigi saya sudah goyang inul gerudi

IMG03668-20101208-1954

saya tak nangis pun…doctor inject bagi bius

kemudian tetiba saya sudah hilang 2 batang gigi atas…

IMG03673-20101208-2305

eh citer Bali tak habis, tapi if you baca my twitter,  Gegirl nya rambut ada dikepangkan masa di Bali hari tuh. so pas 2 hari, time to bukak rambutnya lah. hari yang sama aku pi nganto dia ke dentist

IMG03674-20101208-2305

dahlah bukak ke main susah, lama betul nak dicarik2, bila dah bukak mak kembangnya rambut ko nak………..hahahah! tak terbayang anak eden yang rambut lurus nih boleh curly gini…

IMG03688-20101210-2153

gegirl posing sama gigi rongak depan 2 batang sudah hilang. main ipad dalam clinic. menunggu abangnya yang sedang disunatkan.

eh lambatlah citer semasa kuor kat RM nih. aku dah jerit, abang pun dah boleh kudaku lari laju, baru nak kuor kat RM plak…

ok nanti kita cite2 pasal abang bersunat yek.

ni rehat japlah dari citer Bali and holiday. in fact citer Siam rupanya ada lagik gak tak abih2 ehhehehee…..itu 2 batang gigi simpan dulu, nanti pi umah neneknya nak baling lantung atas atap. jangan ditanya kenapa, dah memang turun temurun keturunan aku diajar buat gitu, aku ikut jer ler petua tuh…

Comment: 15

The Dentist!

IMG00358

last week Gegirl’s gigi bawah dah bergoyang2. aku mintak dia bertahan sampai hari sabtu, bapaknya pun bawak jumpa dentist. oh first time dulu aku datang bawak gegirl kat sini, memang rasa cozy seronok gak environment clinic nih. She s actually fasting, but sebab dok cabut gigi, makanya kenalah bukak puasa.

IMG00361

dulu memang ada satu goyang, tapi dentist mintak datang lambat lagi, ni sumer gigi susu yang tak pernah patah pun or cabut pun sejak she s a baby. n then so dari satu bijik, rupanya ada 2 biji yang kena dicabut. nak tunggu bilanya. dedua gigi bawah plak tuh.

so Sirman pun suruh je cabut dedua…

IMG00362

alolooo…budak takdak gigi bawah 2 batang

IMG02076-20100821-2357

seharian tuh dia hanya boleh makan bubur nasi yang kena tunggu sejuk, tak boleh makan panas2, and tak boleh jugak minum air panas, so semua air dia sejuk2 belaka. Since she s not fasting, kekejap mintak makanan. tapi masa puasa takdelah sangat nak makan, except masa 1st Ramadhan. but bila tak puasa nih, ke main lapar lah pulak. menghormati abangnya yang puasa, dia makan dalam bilik.

masa kita berbuka kat umah neneknya pun dia tak makan sangat coz takdak bubur, tapi balik malam tu lah yang aku sakan dok kat dapur tanak lagi buburnya.

IMG02062-20100821-1803

susah nak nampak takde giginya, ha ko abih dia menayang bagi korang nampak clear sket….she tak segan pun, tapi dia bengang coz dia tak dapat puasa so dia ketinggalan satu hari, dah tak leh nak leading abangnya. kira diorg sama ler, memasing satu hari tak cukup puasa.pasnih gigi mana lagi nak tercabut…for 2 batang gigi, RM80 kena, takpe lah nanti boleh claim. Eh tapi sib baik aku bawak cepat gak pi jumpa dentist coz gigi baru dia dah nak tumbuh kooooooo! kalo lambat cabut, gigi boleh berlapis wor.

N malam tu jugak dia bawak giginya ke umah neneknya and aku lantingkan ke atap zink rumah mak aku. Ni dah penah aku blogkan, aku pun dah lupa lah napa, tapi sejak dari kecik lagi makpak aku buat gitu, orang2 tua buat, aku pun balingkan je lah gigi anak aku. cuma letih menjawab bila Gegirl and Abang kepoh tanya napa nak kena baling. so aku jawab….biar siang2 kena sunlight, so gigi Gegirl bersinar2 dok atas atap umah nenek. ngehh…jawapan selamat :)

Comment: 13

Cik Oren Gegirl…

image

citer dentist tapi tu baju oren tuh…bapaknya dah belikan sejak 2,3 taun dulu masa kat US, la ni first time pakai, coz baru lah nampak gaya kemuatan maksima. boleh masa tu Sirman said susah giler nak jumpa baju gegirl yang at that time was 4 yrs gitu. ha…bertuah badan la nih baru pakai…

so one morning Gegirl dok tenyeh2 report gigi bawah dia dah bergoyang. gigi ni dari dia baby lagi, memang just the right timelah budak umur nak masuk 6 taun gigi goyang kan. utk tumbuh gigi baru.. asiklah dia tepon aku kat opis bila nak bwk dia pi jumpa dentist. hai ko…

i called up the usual dentist yang aku sokmo pergi bertaun dulu, but the earliest appointment aku boleh dapat is next Monday. waa kentang lama, n hasil budi bicara, depa bagi satu lagi dental baru bukak kat BSP gak. very near by gak to my house. kat2 ngan Nasi Kandar/QB gak ar….so dapat buat appointment and zasss..pecut amik si kecik.

IMG22397

aku pi berdua jer, momantai x yah tunggu bapak ko. ada benda kita angkut bapak ko sama lah, jalan senang aku pi sendiri jer. tapi bila dentist check tengok akarnya dalam lagi. memanglah dah goyang 2 batang gigi bawah tuh. tapi masih lagi tak boleh dicabut. kalo aku degil nak cabut gak, kena inject dulu. wuii panjang citer heh. doctor suh tunggu lagi 3 , 4 bulan if possible coz approx di waktu Gegirl nak cecah 6 taun to be exact. tapi kalau dah goyang kecapi maha hebat dug dag dug, ha memang kena datanglah terus cabut jer. pakai gel and zass…

makcik kecik dengo kena inject langsung sahaja dia tak nak, suh tunggu lagi sampai dah betul2 goyang. biasalah anak aku nih drama lebih, hahahaha! takut ko ngan injection yek.

IMG22398

The doctor and staff are very super frenly, aku ingat nak buat appointment for Sirman and Abang, but alahai, one by one lah dulu. Aku x leh jumpa dentist, dulu baru dia nak scailingkan gigi aku, aku dah muntah air belahak2. x leh menahan lah. bila nak scailing pun kena biuskan mulut aku jadi kebas giler coz dentist tak boleh buat kerja…  tu pasal sampai la nih sumpah aku x hingin nak jumpa dentist lagi dah. dia nak jolok2 lam mulut tuh eii, takut.

so anw, takde bayaran utk Gegirl’s session nih, free consultation gitu. but next treatment aku kena datang siap2 lah bape lah kena. klinik ni luas, sedap. ada bilik utk anak2 kecil main gak. tak yah masuk pakai kasut, berkaki ayam je. tapi dr main hall ke bilik treatment diorg bagi selipar utk orang tua and budak2 pakai. kalau 5 star tuh, aku bagi klinik ni 5 star gak lah, kemas bersih, islamic and sangat frenly gak staff and doctornya. Definitely jadi my family’s port lah clinic nih. tip top. support this clinic.

IMG22400

there s one story gak lupa lah aku dah cite ke blom, sirman nya gigi yang memang dah nyut nyut sakitnya halahai, makan pain killer pun x jalan, dah brapa hari mmg tak dpt appointment (pi spital malas) so terpaksa dia menadah muka kat mak ajah aku, mintak mak cabutkan. so mak aku n adik bongsu aku pakai playar lah apa lagik…dah ngah malam ko, aku dak tak larat dok nak melayan tarik giginya yang giler dalam akarnya tuh, so aku bagi ‘yes u can do it, hahahhaha’ sambil feeling tidur lena. mmg mata dah susup sasap pun. at the end berjaya gak lah mencabut 2 beranak tu kat gigi bertuah sirman.

aku zaman kekecik selain dri doctor gigi yang dah sekolah memang tak pernahlah pi jumpa dentist. jangan harap lor. memang adik badik kitorg sume mak abah aku je yang cabutkan, siap pakai benang lagik. aku pun bila dah beso siap tolong tarikkan gigi adik2 aku pulak amik turun temurun nya package hikss. dah cabut apa lagik, baling atas atap rumah lah. kalo ko dok umah atas langit ha tak tau lah acik tp aku dulu kekecik dok umah quarters jer so baling kat atap zink umah jer…

lupa lah pulak napa petua kena baling atas atap umah. ado sapo ingat dok?

Comment: 21