Fasting

Terrrrrrrrrrbuka puasa…

nunggu waktu berbuka, ada orang tu dah terterterbuka puasa di sekolah rupanya….x de nye melepek, aku suh dia makan buat lapik perut bila dengo dia dah terrrrrrrrrrrrrrrrrrrrbukak puasa. geng2 melayu dia sama x larat nak puasa, siap abang bagi dialog ‘kawan abang cakap, mak dia kata kalau x larat boleh bukak puasa lah mommy, Allah x marah, so abang minum la air’

ko minum air apa bang?

air kat sekolah lah..yang kat tepi padang tu

air paip sekolah ko minum??? ko tau situ ada bakteria segala virus, ha esok sakit perut, suh kawan abang tolong awak yer

terus muka dia muskil, ok lah esok abang puasa x nak minum air paip lagi dah

tapi sejarah mak dia pun penah minum air paip gak..gulp gulp gulp masa kekecik dulu air paip tu aku bedal, kuor bilik air muka fresh jer bertenaga…sekali mak aku kantoi, ko num ayoooooooo yer...

hiks…

:P

Comment: 14

Makcik Catererku…

dalam renyai hujan petang tadi, aku meredah gak mencari makcik caterer ku…

ahah! same spot like last year jugak gerai makcik tpt meniaga

inilah makcik caterer ku, tiap kali any event for my personal thingy, dia jugak yang kucari, last time i took her service for my office event. aku sangat loyal wt her, dah 7 taun gitu…kalau nak makan bulan puasa pun, lauk campur nya sahaja yang berani kubeli. lauk gerai lain takut seii…banyak dah asik memerut je. dialah jugak yang masakkan my pulut kuning segala rendang bagai. even my pagi raya pun dia siapkan jugak ngan ketupat rendang kuah kacang. harga pun murah!

cant take too much photos masa ni pasal hujan ngah lebat, bertempias sana sini. ai took kembung asam pedas and sambal udang for sirman. lelain aku masak, just for penambah. sampai umah pun dah 6 lebih x sempat le nak main memasak bebanyak. itupun aku dan buat 3 lauk jer kat umah. luckily i got fifin to clear up the kitchen.

so ni aku promote lah makcik caterer ku ye..kang kata aku x bantu orang melayu lak. if u are good the best i will surely promote you babehhhh, x kira apa bangsa sekalipun. oh btw, dia x leh nak anto jejauh, kalau aku amik order dulu aku yang pi ngamik coz depa takde kereta. depa berniaga kulu kilir angkut barang meja segala ngan motor. ha gitulah…even hp pun x de, hanya ada tepon umah jer.

dari jauh depa dah nampak aku datang ngan payung merah, makcik ni mesra, suaminya pun…kadang2 kalau orang x de, dia mesti bagi aku lauk satu extra, aku ngan dia dah lama, apa2 memang aku recommend dia suami isteri tp tu lah kena lah korang pi ngamik lauk pauk bagai kalo korang nak cater bebanyak ratus sangat. i did the same, pi umah dia amik bertong2 nasi lauk utk buat majlis.

hey..dont forget to order the Bangkit Santan from Johor, she needs your support too.

Comment: 7

2 Ramadhan…

this morning for sahur, i woke up just nice before 4am, sesiap bagai, 430am ready to eat for 3 of us. abang makan sikit jer, macam x bermaya je nak makan lagi pentingkan tidur, kesian dia. bersoal jawab tp dia makan bangun gak.

at 1045am, called him n dia x tahan nak minum air. kupujuk2 si kecil, masih lagi bertahan.

balik sekolah, was told by Fifin, abang melepek. x pelah melepek asal jangan dia bukak puasa. harap2…unless kalo dah x kelaratan sangat2.

so biasalah kan bila puasa mulalah pikir nak masak apa tetiap ari. ai plan to cook ikan masak pindang for kids (their star fav), kacang buncis for sirman goreng kering, ayam goreng and udang goreng for 4 of us + 2 Fifin and husband. oh utk pengetahuan anda, utk bulan puasa ni aku masak lebih utk fifin gak, ni dah diamalkan sejak berkurun lama…. tp kadang2 dia x nak amik lauk, segan bagai. tp aku suh gak amik. bih tu dah melampo2 banyak x kan nak buang kan, mestilah makan sesama.

kadang2 kalo dah lambat biasanya dia tolong gak lah buat goreng2 jer, yang lauk sirman yang lauk kena letak kari asam pedas ke bagai dia x buat, aku pun x kasi wpun dia handal.

ok sambung, menu tadi hemm…pastu kalo sempat gak, buat satu lauk kuah pedas. n kalo x dan, buat back up, beli je dari Makcik Caterer ku. yang nak tau mana makcik ni niaga, kat parking sebelah JPJ/Hajris…silalah terjah.

Comment: 3

First Ramadhan…

depa 2 ni dok tayang segala yang baru from bangkok…taken on sunday nite

our berbuka puasa on 1st ramadhan.

aku ngan sirman berlumba2 tidur lepas sahur smlm, dah petang aku masuk dapur, fifin dah siap renyah2 yang kuminta potong dari awal, so senang la sket keje aku kalo pasni balik kerja main campak2 jer..

abang had his first ramadhan succesfully itupun setelah hempas pulas melawan pancaroba dahaga dan lapar. dahlah gegirl tu makan x hengat depan dia. last2 aku suh makcik kecik makan kat dapur, menggangu iman abangnya jer…

sirman n abang went to bazar ramadhan, boleh jer sirman bagi abang amik apa yang dia nak, ha kan dah membazir…pangai aku kalo lam bulan puasa mmg takkan lah makan bebanyak sgt, nasi gak yg aku tuju.

killing time masa nak nunggu buka puasa, jap2 abang tengok jam, azan bunyik jer masyallah x sempat nak berdoa dia dah sambar air suam. dahaga sungguh budak tuh…

ngah cuti sehari memang dia kencang la, riso gak bila dah masuk sekolah balik arini. aku suh dia dok je lam kelas tidur ke main ke ngan kawan2 malay dia bila rehat kat NK, kang ada lak yang terliur2 tengok geng2 cino dia makan minum masa rehat.

Comment: 8

Matta Fear Factor and the groceries…

u know him?

He is my Fear Factor fren, we were in the same episode, but too bad Mr Matta had to be sending home after the 1st stunt….everytime we talk bout our FF moment, mesti teringat the key is bengkok:) yes that sentence from him appeared on line lak tuh…

Congratulations for Mr Matta, just got married few weeks ago, ai have lost contact most of my FF budies, ada yang masih lagi membaca blog ni quietly, ai know :) .

You may retrieve the FF story from this link, it was in my old blog. The you tube ada kat side bar or on the top bar Red in Media.

This month, we spent more than usual, sebab nya fasting month ialah bulan memasak, jadi banyak yang kat dapur tu aku tambah penuhkan. Memang ye akak2, bulan puasa x kira kol bape lambat pun aku balik, tetap gak kena masak pasal sirman tu sahurnya kena bangun. ikut aku ngah malam num air kosong pun jadik, x larat seiii nak bangun, ni kalau ikut amalan masa anak dara dululah. Tapi kang orang tu muncung kalo x bangun sahur.

Since abang is gonna be fasting for the first time around, sahur kali ni aku nak ajak sirman bangun sesama gak. wpun main panas2 je lauk kat dapur tu, kalo ada geng pun best kan…

Oh saya x suka beli lauk kat bazar waktu berbuka, sirman ye akan kuor mencarik bagai macam2 juadah, aku banyak sejarah sakit perut makan dari bazar. kalau pun aku nak beli hanya satu lauk gerai tu je lah yang akan kutuju yakni gerai dari my personal caterer. sudah kutahu mana tpt meniaganya bulan puasa ini, those yang staying near by my area, kalau nak tau mana gerai pakcik makcik yang x akan buat ko sakit perut insyallah, roger me over contact red.

Comment: 5