Fasting

First buka puasa for the complete Red Family…

IMG_4195

aaa semua orang pergi ngamik makanan tinggalkan mak ko ngan RB je yek…

takper ler…mak sokmo gitu

biasanya dia yg last makan

standard je mana2 mak mesti dahulukan laki and anak2…

lagipun RB ada agak cranky, yelah blum je semalaman balik dari Germany, ngan jetlagnya dah kena kuor lagi. Ater nak buat camne, kita kan satu family, so ko kecik pun kena gak angkut, dahlah abang kakak ko rindu sangat ngan ko!

IMG_4197

buka puasa di Tropicana, sejak dari kat German lagi aku dah booking untuk dapatkan meja di sini coz aku tak tau laki aku punya time table yet, buatnya tetiba terbang lagi so baik lah selagi dia ada ni kita makan bukak puasa sesama dulu. wpun ramai yang nak pergi buka puasa luar, itupun patut memang laki aku kena lagi overseas trip but sib baik le dia sedor diri yang anak2nya yang 2 orang lagi tu dok mengira hari bila bapaknya nak ada kat rumah…

aku  nya nasi lauk atas plate aku tuh ngan air segala bagai, bukan aku amik, budak2 ngan bapaknya yang amikkan…coz aku sebelum tu dok lari pi surau and changing room Tropicana for bfeeding kan RB. dia tak nak jugak ko pakai nursing cover tuh! dok tarik2 nak suh open jugak. Eii budak kecik nihhh

**maknya suh abang baca doa kekuat sikit**

IMG_4201

RD pegang RB tu kejap je heh…aku kira, 3 kali aku usaha nak bagi dia minum kat situ dia tak nak, so 2 kali aku dok kat changing room…tu yang makan pun tak berapa kenyang. dah hujung2 orang dah abis makan mostly baru ler aku fully adap apa yang ada. Sedap betul food and spread kat Tropicana ni heh…

I got the vouchers for me and and RD but for kids aku bayar, so that s about RM80 ++ tax for kids 2 orang tuh. Bukan main lagi abang dok berulang makan aiskrim…malam tu kong kong membatuk!

IMG_4208

RB hujung2 mentidok bila dibawak pusing Tropicana by abangnya….tengok abang tu tangan dok aiskrim lagi. heh geram btol aku, alangkan kita baru sangat balik masa ni. Tau dok aku ngan RD malam balik tu takleh tidur, habis aku dah selongkar luggage pun tak leh gak tidur, penyudahnya kitorg borak2 jer sampai nak masuk sahur. Habis jer sahur, aku RD and RB mentido sampai 1pm kooooooooo! tengah hari buta baru bangun.

Mak aku siap tepon pun kitorg tak bangun. Abang kakak dok kejut pun makpak tak leh nak bukak mata. betul2 letih penat penangan long hours flight punya pasal heh. bukan aku laki bini jer, si kecik tu pun samaaaaaaaa! sampai kita bangunkan dia ler.

IMG_4209

Kakak dapat handbag and cekak baru, anak2 pakai kasut baru, cant see in this photo. Next weekend kat mana pulak nak makan, atas permintaan anak-anak jugak, Sabtu Ahad memang kena berbuka di luar coz depa berbuka di rumah hari2 for 5 days during weekdays, so kenalah jugak ikut unless aku malas nak melayan keluar rumah kan…

Aku dah siap2 prebooking kat Istana Budaya lagik, so kalau ko tak nampak aku hari Sabtu, memang ada hari Ahadlah kat IB tuh. Itu IB cafe buka puasa memang setiap tahun wajib for Red Family pergi. But not just that, aku pun terima jugak jemputan dari events buka puasa cuma tak semualah, macam aku baru2 balik dari long trip nih, aku tapis and terpaksa tepis sket coz kesian anak2 yang 2 orang tu baru je nak ngadap siang malam muka makpaknya kan….

Comment: 17

The Coronade Hotel’s Buka Puasa

IMG_6319

coi gambar gelap…..bape lama dah tak pegang camera ni sirman. lighting teruk nih!

yang penting…muka hafiz hamidun clear dilihat….

kak red, orang nak ajak bukak puasa ni ngan satu family akak, nak belanja akak satu family

amboi, special occasion apa?

sempena ilmu churp2 dari Nuffnang yang akak bagi setaun lepas, hasil dah dapat dituai :)

amboi…..kaya churp2 ler skang ni kan! ok cantik, mana mau buka?

IMG_6321

kita buka kat Coronade Hotel kak

wui kat mana tu, tak pernah dengo pun

ko pernah dok Park Royal kan kak, Coronade Hotel is between Park Royal and Lot 10

mana le ko jumpa hotel ni, mahal jugak buffet ramadhannya….RM69.90 per pax for adults and RM40 kot for kids.  Tapi tapi masa ni Coronade ada buat voucher promotion, so yang dibayar hanyalah RM50s jer gitu. not bad!

IMG_6334

lupa plak kami nak bawak iPAD and Samsung Galaxy Tab, but abang ni ada kesedaran untuk bawak buku cerita, a small bag. Katanya cikgu kata kalau nak improve lagi english mandarin, masa sambil tunggu bukak puasa, boleh baca buku cerita dulu. Memang dalam kereta ada je buku2 cerita komik depa aku dah stand by, buku cerita nih, oh my, dari zaman tok kaduk aku memuda duluuuuuuuuuu pun ado.

Abang takdak bergambar langsung masa nih, dia banyak amik gambar sendiri jer, pelepas kebosanan.

IMG_6323

Mummy, Uncle Hafiz ni dah kahwin ke?

Blum lagi, single. taun depan kawin ler kot :)

Takde gf ke Uncle?

Abang ada lebih gf tak? hahahahah

IMG00955-20110813-2011

ni plak gambar pakai bb jer, kasik korang dial tepon sendiri untuk dapatkan booking puasa ramadhan. makanannya memang spread banyak gak, yang penting sedapppppppppppppp. tapi teh tariknya pakai bekas panjang kecik, so nak repeat tambah 3,4 kali pun tak puas.

Abang pulak, nak berlagak cam orang besau, first time le amik teh tarik, pastuh minum suku jer, aku yang kemaruk teh tarik malam tu tak dpt nak repeat, mintak hotel panaskan balik abang punya teh tarik tu. tekak nak merasa tambah sangat sedap teh tarik Coronade Hotel nih. Sup ayamnya sedap. Kakak menambah kambing panggang lagik…keli berlada

IMG_6340

dinasihatkan kalau datang hotel nih, janganlah ikut depan Lot 10 tu yek, korang ikut dari Low Yatt or dari belakang Bukit Bintang jer, baru senang nak melepasi Park Royal terus kanan is the Coronade Hotel.

Thank you big big much to Hafiz Hamidun coz belanja Red Family di ramadhan buka puasa, bertambah biaklah rezeki ko tu ye Piz.

So…gitulah, dari ilmu Nuffnang, specially on Churp Churp….hasilnya Hafiz Hamidun dah mendapat. Korangnya Churp Churp amacam? membiak ternak tak?

Comment: 26

Vistana Hotel with the Sisters…

IMG_6246

meja kanak2 riang ria….

IMG_6242

meja si tua2 bangka dan yang muda bergetah…

IMG_6260

muka selenga selepas berbuka puasa….

campak2 je lah entry ni hahahaha

gambar 3 keping je pakai

kalau tadi entry ngan in law aku kat IB, ni kita the 3 sisters family je buka kat Vistana, yang ni memang kena belanja depa coz depa tolong aku jugak masa kes maid aku buat hal tuh. Yang the boys tak boleh nak kumpul sesama, mak abah aku memang takde nye nak ikut, depa memang buka kat masjid jer. Oh mak aku pi umrah lagi bulan nih…..moga2 semua selamat. yang bulan 6 mak abah aku pi umrah aku ada cite ke ahhahaha…sampai dah tak kuor blog coz dah lost track.

Thanks mak for helping  me and pushing your kaki to get the maid for me. Yey!

Ni Vistana emm lam RM50 nett for adult, for kids dalam RM35 kot aku pun dah lupalah. Ni pun spread banyak jugakkkkkkkkk tetapi tetapi kalau akulah kan…

aku lagi prefer Istana Budaya than Vistana Hotellah….of cos IB lagi murah mar and lebih ‘casual and relax’. Sebenarnya aku dah berbuka kat Vistana Hotel baru aku booking IB untuk mertua aku, coz aku buka di Vistana hari Sabtu, di IB was on Sunday, tapi entry IB kuor dulu.

coz i know korang sure nak kejarkan IB than Vistana ye dok?

Comment: 20

Istana Budaya Buka Puasa with MIL’s side

IMG_6282

maternity dress ni beli kat emm em….hah Sydney. pertama kali dipakai sampai terlupa. amik sisi jer lah, amik depan2 kang korang ternganga je plak wui…

IMG_6263

the girls table…. gegirl and her cousins

maid baru aku pun dok sini gak, RD tak mau amik gambar dia.

IMG_6264

the boys table …..

IMG_6266

the adults and the babies table….

IMG_6267

the sesudah berbuka puasa table….

IMG_6286

the kenyang muka’s!

pusing mencarik pusing konar baring sana sini, dapat jugak harga molek buka puasa yang berpatutan untuk dimakan ala reramai specially untuk keluarga besar2 cam kami nih. Ini buka puasa wt my in law’s side…malam tu gak aku kidnap mak mertua aku untuk jadi head kat rumah waktu kami bekerja kena monitor maid baru yang very the selengaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa sampai aku dah amukan merah betul ngan yg baru nih. eii! geram betul.

break le kejap pasal cite maid2 nih, nanti dah cool down sket, dah aman sejahtera baru aku ceritakan sejarah mendapatkan yang baru + the agency stories gak.

So anw, aku kuorkan entry ni cepat2 lah, kesian ramai yang tak tau actually berbuka puasa di Cafe Istana Budaya memang best.  Satu harganya murah, kan harga buffet banyak yang membunuh kan, gila betul. kalau bayar utk sorang 2 bolehlah, tapi bantai kena bayar untuk satu batallion, tak ke mencekik.  Anw thanks RD for sponsoring this buka puasa wpun aku sepatutnya amik job nih but coz aku dah sengkek dok bayau maid agency + beli tanah berlots2. jadi pass kat RD lah :)

Pastuh pulak parking senang, orangnya pun taklah ramaiiiiiiiiiiiiiiii sangat. ada lagi 3,4 meja kosong. Biasanya yang makan kat sini kalau lebih 4 orang, coz depa nakkan value lepak2 lepas makan/solat tu kan. Surau pun dalam IB gak.

Cafe Istana Budaya dibuka setiap hari (saya tak dapat promo harga pun, they donno RM at all, just tolong2 jer coz masa twit arituh ramai gila yang tekejut bila IB rupanya ada buka puasa buffet). Lauk traditional melayu ada, eh macam2 lah penuh le meja korang kalau makan nanti tuh….lagipun banyak spread buffet pun bape percent sangatlah perut ko boleh masuk makan ye dak?

so jemputlah ke Istana Budaya Cafe, booking untuk meja nanti: 03 – 4026 5535. Only RM35 for adults buka puasa and kanak2 is RM20 sahaja.

Comment: 28

The first ramadhan yang pilu…

dah seminggu ye puasa

baru ler aku nak bercerita borak sket2….

ni 1st Ramadhan, 3 hari selepas kami tiada pembantu rumah. agak perit waktu ni, coz i m adjusting everything some more takde lagi back up maid. luckily budak2 tengah cuti NK coz ada sek ganti untuk sports day sebelumnya, cuma ada sek agama jer.

Coz of first day, memang diorg lemah sangat specially Gegirl. Abang pun dok berapa kali mintak minum air tapi aku suh depa bertahan jugak.

Pasal serabutnya aku hari tu, toksah cakaplah, hari tu jugak aku dah start angin puting beliung dalam twitter pasal kes Fifin the keparat, cuma blom blogkan jer, entry tu kan kuor after 5th Ramadhan.

Quite letih coz masa tu lah aku nak carik back up, mana ngan ngah bawak perutnya, uruskan umahtangga lagi, kerja lagi wpun ngah EL, eh  macam2 lah. So petang lepas Abang balik je dari sekolah agama, terus kami ke bazar ramadhan. First day je aku bawak anak2 aku ke bazar lepas tuh aku tak bawak dah coz depa melepek sangat nak berjalan ngah panas beli juadah.

 

IMG00923-20110801-1819

nak amik gambar pun memasing tak nak posing, abang tu tolong bawak air sejuk, Gegirl awak badan jer, dah cembeng2 lembik, mana le mak ko boleh dukung sayang oi. udahlah masa ni hari pertama aku kuor lambat sket coz tunggu abang kan, hah parking pun bukan dpt dedekat, jauhlah jugak menapak dari bazar ramadhan, aku pi yang tasik permaisuri, coz complete sumer ada kat sini. yang kat JPJ/Hajris tu kuranglah, tak seronok, lauk campur takde pun.

ada lagi 5 – 10 min nak sampai ke kereta…..

IMG00922-20110801-1818

selipar kiri aku putus pulak!! astaga!

mana ngan anak2 mood masam mencuka coz lembik badan

mana ngan aku dok bawak barang2 dari bazar ramadhan nih

mana ngan bawak perut

ngan selipar putus!

eii nak nangis sedihnya haiiiii…..

pastuh aku cuba menapak dengan sebelah selipar sahaja…cei, orang pandang toksah cakaplahkan. last2 selipar sebelah kanan tu pun aku balingkan….menapak kaki ayam ok, kalo maternity dress aku labuh heret tutup kaki takper pulak, tapi tak pulak. memang orang yang menghala ke bazar ramadhan and yang driving nampak aku jalan tak berselipar, but apokan nak dibuat hai….

abang sompek melawak….mummy, mesti orang tengok2 tu tau mummy ni Redmummy kan, Kesian mummy takde selipar.

ahhahahaha lantaklah!

everything has to put aside :(

cid_IMG00552-20110805-1659

ni selipar belah kanan yang dah dibalingkan, Sirman snap waktu dia ke bazar Ramadhan. hahahahaha!

Susahnya hidup oi coz kalau ada warning dari si keparat tu takpelah jugak, ni takde, seminggu lepas memang kami suami isteri took turn bertangga di rumah. Oh yeah aku blom ceritakan lagi pasal kes nak dptkan maid baru kan, dealing ngan maid agency, ada yang cong aku, ada yang datang rumah selamba jer mintak duit waktu aku sorang2 kat umah. huh…..tu nanti aku citer kay. Yelah masa kejadian2 ni sume laki aku kan takder, dia masih di Afrika, luckily aku ni panjang gak akal.

apapun, pesanan komen korang pasal kes maid tuh, insyallah aku praktikkan. Thanks all.

But ada jugak yang aku tak leh ceritakan, apa yang kita followupkan, let it be lah. yang asas je lah aku citer dalam RM, yang buat pening pala korang nak tau jer, tu takyahlah…..

Comment: 41