Fasting

Nak Raya, param pun dah tak meletup!

IMG02343-20100905-1605

waaa budak comei yang berangan nak pi potong rambut tapi 2 saloon kita pergi, dedua full house! banyaklah tempat kita pergi Ahad lepas…happening jer. oklah lain tempat tu tak yah citer, kita citer masa kat param tasik permaisuri. param yang tetiap tahun aku pi  memanjang…

IMG02345-20100905-1626

ada drama lah pulak kat sini bila Sirman dah bagi signal nak masuk kanan, si motor bakang Sirman break, tapi diorg melaju gamaknya, dah kawan dia kat belakang tak sempat break and jatuh. so Sirman parked lah lagipun kita nak pi param gakkan, so Sirman pi jenguklah tengok budak2 tu. tapi yang kelakarnya diorg suh Sirman tolong hantar diorg. katanya motor rosak. dah  nak hantar camner…diorg bukan orang BSP or BTR, budak2 Shah Alam. nak suh motor tu bawak masuk naik keter kah…

takde mende pun, tapi bukan nak bersangka buruk, but macam nak ‘mengetuk’ jer gayanya…

IMG02348-20100905-1634 IMG02349-20100905-1636

memandangkan sume orang pun dah sibuk nak beraya, aku pun nak beraya jugakkan, so aku hanya akan citer apa yang aku nampak kat param BSP yek…jarang aku buat citer param kan, i mean apa yang kita totally beli. but Sunday hari tuh coz malas nak masak, carik tempat nak berbuka pun takde yang best macam di Bangi nun, so semua buka puasa hari Ahad adalah totally dari param sahaja.

IMG02353-20100905-1649

kuih seri muka, donuts and kuih kaswi memang favourite abang! setiap kali bukak puasa, kuih 3 bijik tu yang dia tanya. masa kat Bangi buka puasa tuh gagau lah carik mana nak jumpa, bising betul budak tu lah.

IMG02354-20100905-1650

hah donuts ni yang abang suke sangat. btw, ada satu gerai tuh aku tak biasa, tp aku trylah tanya, 3 seringgit ke kak? dia jawab 5, 2 ringgit. oh kalau 3? 3 = RM1.20. sigh…. so kita beli kat gerai yang dah biasa kita beli gak, singgit 3. aku beli 3 inggit biasa kalau kuih2 nih, memang budak2 boleh habiskan…

IMG02356-20100905-1653

Gegirl kena puji cantik dek uncle jual cute cuppies ni terus dia mintak beli, 10inggit. pun Gegirl habiskan jugak… puas hati betul kalau anak2 aku mintak makan, and habis boliau. kalau tak habis tu yang aku angin jerr….

IMG02357-20100905-1656

cendol terakhir untuk ramadhan nih coz kakak yang jual ni dah abih meniaga. dia pun nak beraya….siap dia suh datang pasar malam hari ahad, belakang jusco maluri, tempat dia sokmo meniaga. cendol wajib ada tetiap hari gak for Abang…

IMG02360-20100905-1850

mai tengok apa yang kita beli yek…asam pedas terubuk untuk gegirl sharing ngan maknya..

IMG02363-20100905-1853

ayam masak kurma untuk abang

IMG02364-20100905-1853

daging salai masak lomak for Sirman

IMG02366-20100905-1854

kuih muih bebudak, actually semua untuk abang, 2 donuts adik dia bedal…akak aku cakap si abang makan very the kuih orang tua hahahahah

IMG02367-20100905-1854

ikan kembung bakar yang kureng! for me n Sirman

IMG02369-20100905-1854

20 cucuk satay ayam and 5 cucuk satay daging yang syedapppppppp!

IMG02372-20100905-1858

pecal sirman, aku tak geti makan benda2 gini

IMG02373-20100905-1858

siput sedut Gegirl and mak nya…

IMG02374-20100905-1859

nasi impit + timun lawan makan ngan satay

IMG02377-20100905-1901

milo panas for all of us, Sirman yang bikin…

IMG02379-20100905-1916

air tembikai merah beli kat param and air oren aku buat untuk Gegirl…she s fussy sket tang air, asal beli air je tak sedap, so dia lagi suka air oren mak nya buat

IMG02380-20100905-1919

alhamdulillah…semua licin!

itulah antara visit terakhir kami di param. hari tidak memasak namanya..actually aku ngah malas gila tau  nak buat entry sebab nak raya, tp mengenangkan aku pun blom bercuti sampai jumaat baru cuti, pastuh selasa dah mula kerja, so oklah aku buatlah jugak. lagipun aku tengok ramai jer beratus2 orang online kat RM lagik.

korang bila nak balik raya niiiiiiii, aku nak balik mananya, aku raya sini je macam biasa. petang raya pun den kojo gakk….oh tak sedih pung, tetiap taun gitu :)

Comment: 23

Restoran Ayam Kampung Pak Tam…

IMG02331-20100904-2016

kita pi buka puasa nun kat Bangi. aku pun tak plan nih, 2 sisters aku paksa ikut depa buka puasa kat restaurant nih. akak aku ler dah sokmo nau makan kat sini so kali ni dia suh aku datang, tolong pomot2 sket..

malangnya gambar waktu makan gambor lauk ke hapa langsung takde, sebab sumer leka melantak, tak kuasa nak pegang camera…but i telll uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, lauk2 kampungnya sedapppp!! buffet for buka puasa RM15 jer, banyak giler lauk kampung dia kau. siap ngan satay ngan seafood, eh macam2 lah. apa saja yg ko nak terasa makan memang ada.

IMG_4779

gegirl dan kerang rebus tak leh dipisahkan…ramai anak2 buah aku masa ni. anak akak aku jer 4 orang, anak adik aku sorang, anak2 aku pun 2 so gamat jugaklah diorg berlarian kat sini. restaurant nih kita makan kat luar coz dalamnya tempat buffet. eii sedaplah! dia nya siput sedut, asam pedas, hapa lagik, ikan bakar makkkkkk sodap! nasi pulak diorg kukus, nasi bohari pun ado jugak.

IMG_4776

The owner of the restaurant, Puan Irene yang mukanya iras cousin aku si Along Fida! aku nak datang lagi tp pas raya lah nanti. Diorang mula cuti raya Selasa ni jugak yer, so korang kalau nak datang cepat sket  hari ni pun sodap but after raya diorg punya restaurant pun buffet gak at RM13. semua lauk pauk kampung!

Chef dia aku kenal gak no wonder ler beria kakak aku ajak makan kat sini….Nak buat party bday pun boleh, nak buat raya open house pun boleh. surau juga disediakan yer dalam restaurant nih gak. Nak buat catering for wedding pun boleh yek…bridal pun ado gak tau. kelas!

Info on Restaurant Ayam Kampung Pak Tam:

No 17 Jalan Medan PB3

Seksyen 9, Bandar Baru Bangi

46350 Selangor

Mobile No: 012 – 277 5466 / 019 – 293 5466 / 03 – 8925 6857

IMG_4778

wah muka mak nampak kurus plak lam gambar nih yek yek…wpunnnnnn!!

Comment: 20

Celebrities for Buka Puasa Tayangan Unggul!

IMG_2174

halo klcc to putrajaya ada 30min tak sampai?

wah ramai jawab adoooooooo kak red

ni sume cite lam twitter lah. baik punya korang kan…! mmg betul ko 30min tapi  garmin aku ngokngek eii sakit jiwa betul. orang dah nak abih makan baru aku sampaiiiiiiiiiii!! malaslah nak citer yang pasti aku bencinyaaaa garmin aku tuh. bila aku degil je tak nak ikut jalan yang dia suruh masuk terus ajer dia recalculating ikut jalan yang ikut sukati ko jer nak suh aku putar kan. benci benci benci garmin!!

alnasib badan, kalo boleh jumpa laki aku on the road takper, dia dah kenyang makan baru aku sampai….

Buka puasa bersama media dan artist by Tayangan Unggul yang tak pernah culas menjemputku. Cuma tahun lepas je aku tak dapat datang kerna aku kesibukan with event Nuffnang. Bestnya Tayangan Unggul ni tak kedekut, kalau buat event, mesti kat hotel kat dewan bebesau. puas hati tol. yang tak puas hatinya aku ngan garmin ngokngek tuh!

IMG_2384

Rose yang cantik jelita siap pi buat set rambut! Nurul selamba rock….diorg pun dah kenyang makan bila aku sampai…sib baiklah aku ngah bulan sabit merah, so memang aku tak makan langsung kat sini, dah kenyang makan marahkan garmin. Rose suap aku ngan teh tarik supaya kurang sket marah aku tuh. eii hangin betullah.

so abih cite marah2 meh kita lompat tengok artist lah yek, korang pun bukannya nak tengok muka kitorg pun kan… as usual, aku memang tak berapa gemor amik gambo ngan depa, coz kang diorg tensen jer aku lagi gemer dr diorg kan, so baiklah letak gambo diorg jer huhuhuuhuu :)

HOI ITU NA takde ler….tak yah lah nak cucuk2 aku ngan si NA tuh…

IMG_2181

Iqram Dinzly yang sportingggggggggggg!!! dia ada cabut nama lucky draw korang :)

IMG_2187

al tulung saya tak tau namanya….

tapi kan baju kebaya yang dia pakai tu memang aku tengok melambak jual kat ampang park and midvalley, parkson pun ada, tengok kat display macam sarat jer coraknyer, but dia ni pakai cam comeiii jer

IMG_2190

Lisa Surihani yang pun ada cabut nama lucky draw korang gak…

oh oh dia suka ai punya outfit yang merah dan palazo hitam bersama rantai 3 serangkai. she nak pi carik gak rantai 3 serangkai ala2 kelongsang itu. ye cariklah di Ampang Park :)

IMG_2196

Fizo Omar

IMG_2203

Corrie Lee @ Adam dan isteri…

aku lupa namanya masa buat entry nih, tq to those lam twitter yang helped me to get the name

IMG_2207

Amoi pelakon Malaysia yang ampun enggak ketahuan pulak namanya duh…kurus betul macam model!

IMG_2212

Maria Farida yang umpphhhh!

IMG_2217

Nurul serba putih…

IMG_2222

Fizz Fairuz…eh dia ngan Almy Nadia masih together2 ke?

IMG_2240

Syanie yang dah kurus sket katanya…serba biru. mom dia pun ada sama…

IMG_2248

ya serba biru lagi, skang dia director kan? Yana. PR bagus tau dia ni… dari meja ke meja dia hai hai

IMG_2257

eh eh Rose

IMG_2264

Sharifah Amani dan burberrynya…

IMG_2282

Farid Kamil, hah masa nih nak kejar dia ke main susah, reporters dok ngekor je dia so tak pat nak suh dia amikkan nama korang for lucky draw. perasan tak gambar ni gelap, masa ni lah jugak camera sirman jem!! tu lah orang suh anto service, bertunda jerrrr…

tapi camne nak anto service koo…tetiap minggu ada event iskk

IMG_2290

Bront Palare pun budak2 kat twitter tolong dptkan namanya…

IMG_2293

dia ni kelakar tau, aku penah dok borak ngan dia, melencong je bila borak

IMG_2303

eh eh …

IMG_2305

hah ni apa nya pesen ko bergambo ni

IMG_2306

Afdlin Shauqi

IMG_2308

Dato’ Yusof Haslam, Datin takdak kot

IMG_2316

Umie Aida…

IMG_2322

aku tak nampak dia live, but Sirman laju je amik gambo handbag dia…

IMG_2327

beria borak ngan Hans Isaac

IMG_2329

Chanel ler

IMG_2331

Hans Isaac artist pertama yang cabut nama korang for lucky draw :)

IMG_2333

bilo ko nak kawin Hans? takkanlah ko sedih aku dah kawin dulu kot :)

IMG_2366

Daydeck and Rose yang setia bersama untuk menggoreng nama2 korang dalam kotak meriah lucky draw….

IMG_2419

Ray and Megat from Yoyooh! rindu korangggggggggg!! Wawa jugak!

IMG_2399

Jehan Miskin

IMG_2433

pastuh turun ke parking berkaki ayam jer, letih ngan high heels…!

IMG_2235

sebab aku suka dia yang comel dan putih dan cantik dan jelita dan segalanya satu  package, aku letak gambo dia 2 kali…

IMG_2427

AH Gracie in pink yang datang dari Confession entry, sebab dah published tu yang berani pakai hikss…red top nih macam baju kedah pun yer, sedap gila pakai, bought kat Robinsons, palazo hitam from Isetan…light make up jer janji ado eyelashes dah menyerlah…

result untuk lucky draw akan diumumkan secepat mungkin….kalo tak hari ni kuornya, Mondaylah yek. korang bukan cuti raya lagi pun kan?

IMG_2396

Lailing, Maya Karin ada tak?

Entah, takdo kot :p

Emm Rozita Che Wan ada?

Wui tak tau ler, takde kot, pi le ngulor carik sendiri   :p :p

Diana Danielle?

:p :p :p

Takpelah…amikkan gambar ai dengan Lisa Surihani pls….

:bloody:


Comment: 43

Shopping raya yang tak happening sikitlah…

IMG_4659

1 jam aku melanguk sorang2 dalam The Fish Manhattan, Ampang Park sebab menunggukan the red family nih sampai, depa stucked ngan jem yang punya hebat weii! sampai tertidur2 budak2 nih lam keter. air bekal takdak, kira lambat 15min lah bukak puasa.

itupun dahlah tau lambat, makan pun leka dok nengok tv lam restaurant nih. full house ko mana2 tempat kalau dah time fasting month nih. ni pun sib baik sirman dah buat reservation siap2, and aku registered dulu sebelum menebeng muka mai balik sini for ordering the food.

IMG00390

n yey, terserempak with Affy Ronan, we have known each other since Bloggers Idol 2006, he still reads RM wpun blog dia dah watamat wasallam. Kalo dia tak tegur, sumpah aku tak kenal, manakan lagi tangan kiri kanan pegang anak2 kan…

IMG02155-20100827-1758

planned was for looking the baju raya for me and Gegirl. aku dah pusing sorang2 dalam nih, banyakkkkkkkk baju yang aku berkenan tapi yang buat aku bengang takde langsung size aku! caftan nih aku dah berkenan, tapi size besar. nak sembat pun tak boleh coz memang besau. eii suka sangat. I just bought 1 pario for myself…

IMG_4660

kain kurung modern merah yang patung tu pakai memang cantik. sampai Abang pun cakap lawa tapi dia terkejut betul tengok harganya yang RM699. biar benar Mummy? ha koooo tapi aku tak suka ngan cerut2 kat pergelangan tangan baju lah. ada satu baju aku merah aku pun cerut2 gini, satu lai cukuplah bercerut, kalo sampai sume nak bercerut memang aku tokseii tol. dan harganya jugak yang kat 700 tu pun buat aku tak selera nak bayo. Sirman pun geleng palo…but we got Gegirl’s baju merah menyala kat Ampang Park ni jugak.

sepasang sudah, coz dak kecik tu pakai baju kurung pun hari raya pertama jer.

IMG_4661

baju purple tu cantik kan? tapi as usual, no size for me. badan aku ni bukannya kecik nau, tapi memang ramai orang dah sebat size S lah aka 36. aku takleh pakai size lain, macam baju pinjam jer. bahu pun labuh. aku dah tak tau nak carik baju kat mana dah, mbe to tempat lain lah pulak. kira last call lah, takde jugak kain baju kurung untuk aku, memang aku give up sudah, pakai je apo yang ado.

I told Gegirl aku amik je baju kaler lain, udah dia sentap, coz baju dia kaler merah, sah lah dia nak sedondon sama ibunya. yo ler, nanti mak ko carik baju kaler merah gak. donno where else to get.

IMG_4670

booth ni pulak orang indon yang jual. banyak kain baju dia modern and pesen pesak pahang. sket je lagi aku nak bayo baju merah tuh, Sirman dah ulur RM240 pun, tapi bila dia tengok muka aku macam tak berapa nak suka ngan baju nih, dia amik balik duit and suh aku bukak, tak yah lah beli nih. i know u dont like it. nanti carik tempat lain. so aku tak beli lah baju merah nih. bukan apa ko, something is not right lah ngan baju merah tuh, dia punya ujung baju tuh tak sama serata macam belah tepi terangkat ke atas sket. pastuh pergelangan tangan dia pun cerut2 jugak, so bukan taste aku.

but adalah satu booth tuh aku beli kaler hitam. itam koooooooooooo!

balik2 fifin tanya ‘akak napa beli hitam, tak pernah2 akak beli plain hitam’

hah ko, sebab akak nak pakai ngan handbag merah muahahahha, boleh?

tak semestinya semua baju aku kena kaler merah, coz i hv to match with my red shoes and red handbag tak…..ye dok?

Comment: 15

Hokkaido Seafod Restaurant…

IMG_4635

Hello, saya Redmummy :)

itu puteri2 GBM, tak cukup lagi 2 orang coz of work and family commitment….

dengan ini nak mohon maaf openly kat GBM coz 3 hari aku jadi orang gila, asik mengamuk2, diorg dapat tempias coz aku baran ngan Pos Malaysia. hehehehe…..seronok je diorg borak2 belakang ‘weih sapa nak approach kak red nih, makan kat Puteri pun kak red dah buat ngamuk’

wahhahahaha! tu lah kan, sebabkan aku ngamuk, abih duit aku merata dibuatnya! kerna ko lah Suhana! ha sapa nama Suhana???

IMG_4633

wuii lauk dah abih lah pulak, tapi berangan nak tunjuk… aku bukannya food blogger, lainlah KY, nak makan apa, wpun halal food pun tetap ada dalam blog dia. google je lam blog KY. tapi bolehlah sekali2 letak gambar lauk apa yang dimakan yek…

IMG_4632

kerapu masak tiga rasa…

IMG_4631

wapocitau pinggan bosar

IMG_4630

lala masak sambal ke hapa kah? aku makan 2 ulas

IMG_4629

sotong masak ah ah ah tak tau, aku makan 4 ulas

IMG_4623

redmummy masak purple, seulas

IMG_4627

satu meja lapik merah lagik, pun sib baik aku tak pakai baju kaler merah koooooo! semua urusan booking, order makanan, hapa segala, mahupun pembayaran diuruskan oleh adik shahrul ai.  baru pulang dari Umrah, so dia nampak macam panggilan nak kena banjer mak merah kay…so dia banjer lah ai hahaha, gila hapa nak banjer aku sorang, so dia angkut sekali GBM.

oh mekasih yek, sedap makanan2 di sini, tapi sayang, aku tak leh nak dok lama, ada lagu dalam perut ku! cittttt!!

itupun skettttttttt lagi aku dah tak nak pergi, sebab plan asal depa nak makan kat hujung dunia jauh dari peta muka bumi aku. wah tidak. ni pun nak sampai ke Hokkaido Seafood restaurant pun dah hegeh2 aku silap turn left, penipu punya pompuan garmin! ko cakap masuk left, ko tak cakap masuk left after 500 meters, yang ko cakap tu dari 500 meters, ada 2 left, dah aku pi left baru ko nak cakap aku salah left. tak sesudah ko nak recalculating kan!

aku kalau dengo dia cakap recalculating tuh memang lagi mencanak2 panas aku tau, eiii….sib baik dia punya recalculating tuh dah pergi ke short cut jalan belakang. tapi tu lah orang tak penah masuk jalan2 yang belakang2 Vistana Hotel, hah ko, ke main susup2 aku punya takut tengok jalan.

IMG_4622

ok tapi kan masa ak odw balik, kat jalan tun razak, jalan kan tak jem, so keter menderu laju, tup2 keter depan aku 2 bijik benti, belah kiri pun dah ada satu keter pompuan berenti, rupanya ada motor accident ko. siannya. mamat tu tengah2 jalan lagi ko, pengsan ke apa wallahualam tp mmg motor dia dah atas badan dia, tertangkup badan dia. mengikut naluri kemanusiaan memang aku nak berentiiiiiiii sangat tolong, tapi perut aku dah nak mencirit2 carik toilet sangat. sian dia, tak tau lah apa jadik.

waktu kejadian lam kol 830 gitu, hanya sorang je owner motor berenti lalu tolong tapi yang pompuan mungkin langgar mamat tuh tak keluar kereta langsung, tengok dari dalam kereta. so tak nak lah judge apa2, mbe yg lam keter tu pun dah menggelatar tak leh nak kuor keter gamaknya, iskk….i wish i can help, but kang orang pulak kena tolong aku yang ngah diarrhea, ada yang pembungan merata plak.

Alamat restaurant yang super fantas and ramai gak artist makan kat sini termasuklah artis blog:

Hokkaido Seafood Restaurant
68 Jalan Lumut, Damai Complex, 50400 Kuala Lumpur
Tel: 03 4041 1316

Comment: 22