Fasting

1 Ramadhan…

The fasting month sudah bermula…

nothing new but tahun nih gegirl ikut sama bangun sahur. as i m typing this entry pun selepas sahur jugak, aku tekad tidur awal and cuba untuk berjaga dari sahur sampai waktu pi keje lah, which is like 2 hours stay up. oh nak bangun pun bercintaaaaaaa! tapi tertidur jugak…but bising coz alarm and radio berlawan2 suh bangun…

mana ngan abangnya jerit suh bapaknya cepat bangun, lambat kalu bapak siap, lambat ler plak dia pi skul.

aku nak cite pasal hot2 stories pun tersangkut2 lagik, nak citer shopping pun, tak turun ke mall udah few days jugak. nak citer contest pun tak boleh up yet. nak citer event pun tak dapat pelepasan, kena tunggu highlight, tak tau lah nak borak apa ngan korang.

yg benornya aku ngah takde mood…oh sedih!

dok carik sites online jer nih, wpun tak nak beli, tapi boleh gak jadikan puasa mata sikit. maknanya kita test mata ni leh tahan tak ngan  napsu membeli dr site online tuh. so far pun berjaya jer

image

badan aku ngah lembik pening pala segala, korang ada jokes tak? mai sini share reramai….

aku tak update RM ni kang, sume datang dok gegar nak kan citer…

aku update pun korang tengoklah napsu aku nak update pun lari cirit2….

logik tak sume blogs ditutup pada bulan Ramadhan?

hahahaha….berpiket lah korang kompem! ok get ready, soon ada promo Puasa Raya!

Comment: 27

Pizza Hut…

kami mencari kedai makan yang sodap, ala2 ada nasi kat Giant Connaught, tapi sebab first time datang sini pusing2 balik iskk…kopitiam ada ler. so last choice lah masuk Pizza Hut, abang’s fav (abang ni memang sume fast food tu lah fav dia)

lemah nya mak macam x penah puasa, bukan sbb aku lapau tp sbb kena makan pizza hut :(

budak kecik tu merajuk ngan mak nye , aku menyakat dia lah kan hiks…meja orang belakang tu sakan suka tengok drama dia menyentap

n gegirl start makan dulu ngan soup…abang dari seminit ke minit dok nengok tanya daddy ‘jam panjang dah pukul berapa daddy? jam pendek pukul 7 kan?’

ha gitu abang masih x pandai lagi tengok clock hok jarum2 itu yer…

sebab aku ni tekak selera nasi, nak jugakkkkkkk ada nasi kan, inilah hasilnya nasi pizza hut. emm, kureng sket lah kat tekak aku. in fact lepas 20min aku rasa lapar balik.sungguhlah…kurang selera tol tekak aku buka puasa ngan fast food gini ….kena carik menda lain nak makan nih.

nyesal lak amik Ramadhan Combo Set, bebudak nya pizza sodaplah yang thick cruncy, pizza sirman memang x dap…n x leh tukor lak set tuh. so terima je lahhh….

sudahnya pas settled our case in giant, balik lalu BP, ajak sirman n kids lepak situ aku pelahap meehoun soup plak…baru lega itupun kalau boleh lah kan nak makan nasi tp cam santak lah, tadi dah nasi pizza hut wpun x selera. Nana and husband joined us too….makannnn

n inilah sebab utama kami ke Giant (yes my first time went to Giant konot tu tapi aku still x jumpa mana giant, rupanya kat tingkat atas ye hahahahhahaa!)

Deep Red :)

amende Deep Red tu kan..ha itu entry sudah auto set yer geng…

Comment: 13

Pink Parcel From Doll…

red, mehlah turun buka puasa kat umah mak arini

oh boleh mak, ingat nak buka puasa kat luor…coming coming

so kami pun heret beret ke umah mak aku, last min call, sampai2 dah buka puasa kes sirman nya project sparkle grey tu yang buat lambat kann

tetiba je bila aku nak gerak kuor pi JJ, nana cakap ada parcel for me

eh eh, dr sapa pulak, bukan by post, tp anto tangan, orangnya sendiri datang anto kat umah mak aku

ai totally forgot bout Doll! you remember her? memang ada nick Doll bagi komen kat blog mak merah nih

she sent all these, 2 jars of kuih raya (nampak nau la kan aku x de kuih raya sib baik lah ada orang ramai yang sudi2 nak memberi ai kuih raya)

raya card and 2 angpaus for kiddos

RM10 each for them, tp lam note singggit, hegeh2 la gegirl mengira. dahlah dia kira in mandarin ik ek sam sek blablabla

ya itu muka abang yang terpaksa bergambo…

this is not the end, bila midnite of sabtu/ahad kami dapat lagi another parcel from another blogger/reader. rezeki rezeki…. :)

mungkin jugak aku menumpang blog merah ini, kalau aku x de blog, ada aku nak dpt memacam from korang from my blog readers. saya junjung kasih syahdu yang awak berikan. mekasih ye Doll….ko x tinggalkan fon no bagai, akak x tau camne nak contact ko, harap2 ko connected to the web, dapatlah ko baca pesanan mak merah ni…

ramai yang wonder camne nak anto kad nak anto parcel, u need to contact me privately via Contact Red or email at alompakagogo@yahoo.com ha barulah akak leh bagi add umah mak akak. Not to post to my VA’s house kang x muat post box, lgpun biar korang kenal sket ngan Mak Ajah (itupun kalau mak yang ada kat umah) if not leh jumpa my sis bro sume lah…

Thanks from our heart.

Comment: 16

Gossip Street…

smlm utk pertama kalinya di hari bekerja aku ajak sirman buka puasa kat luar huhuuu…biasanya kan makan kat umah masak tapau bagai. kali ni aku nak gak makan kat luar sbb sian fifin dia dok nolong kemas dapur x udah sampai kainbaju aku banyak x bergosok beriron segala tauu…

checkpoint jumpa kat umah mak ai lah…sirman dah awal2 buat booking makan kat gerai tu, x yah nak menentang arus so dia odw dr opis singgah order and terus terjah umah mak

kami makan kat Gossip Corner the one yang sebelah lrt tasik selatan itu. sampai2 je lauk dah terhidang and gegirl hapa lagik terus sauk her fav udang masak kunyit!

kami dah abih buka puasa, our other family members baru sampai. aterr jem kat bdr tun razak tuh kan…sib baik lah aku anak banak jalan dulu kalo idak bukak puasa ayo kering je lah lam keter

cik gegirl sibuk menyusun kerusi makan kedai nih, dah kena sound pun dia buat dek jer. even tokey kedai tu sound siap cuit pipi dia boleh jerit ‘dont touch meeeeeeeeee!’ (oh itu aku ajar yer, x caya the boys korang cuba cuit dia, mesti dia jerit sekuat2 hati, aterr aku fed up pi hajris ke pi ttdi mamak, the waiters asik nak mencuit anak aku je kan. dahlah anak aku tu pompuan tu yang sapa usik dia akan jerit sekuat hati.

bertukar2 anak si nana dr tangan aku ke tangan sirman…baby khyre abaikan muka saya yang huduh itu, penat balik kerja terus tunggang langgang angkut anak2 pi buka puasa..ponek

nana dah sihat a bit, she s going back to raya in kelantan belah hubby dia on 1st syawal

n not forgotten my mom, just got back from her umrah trip, monday baru nih. aku x pi jemput tp sirman n my other siblings yang pi ngamik…mak dah balik, eh eh mana ke rantai mak aku yang dia bagi pinjam tu yer…aku pakai x sampai setengah jam pun pastu bukak balik. rasa macam ‘orang kaya’ je pakai rantai emas mak gua sik…

kena pulangkan lah…mak aku x riuh tapi kang adik2 aku jeles, acik ni rantai mak buat harta lak. eh sibuk la korang kan…

huhuuuu…raya raya! aku cam mood raya tol bila dengau lagu  raya kat blog aku ni lah…(aku sedih tau tp x nak citer, masa aku jumpa mak kan, adalah ayat2 dia buat aku syahdu….sodih acik, yelah mak…insyallah ye mak)

Comment: 18

Madam Kwan

we had our buka puasa kat Madam Kwan, sesampai je kat Pavillion kami terus reserved our table, pastu pi jalan2, by 640 kami masuk semula ke MKwan…

well actually sirman and abang yang masuk mkwan, aku ngan gegirl pi next door Speedy, budak kecik nak Barney’s cd yang baru…kat tangan kanan dia amik 3pcs of cds tp sambil2 tu boleh lagi nak amik yang lain, banyakkkkkk lah cantik. udah2 lah tu

gegirl x puasa, orang lain dok nunggu azan dia dah santap dulu…itu udang haa…aku ingatkan RM16 for 2 pcs rupanya…

..rerupanya RM16 for 1 pc, nasib baik ai order 2pcs jer…satu keping besau tu gegirl sorang je makan, lagi sekeping kami share bertiga

sbb ada budak kecik x puasa, makanya dia mintak bukakkan potong itu udang for her first, jadi bapaknya lah jadi mangsa. aku kalo makan udang mmg malas nak bukak sendiri sume suruh sirman. dia kalo bukak udang ngan fork ke pisau memang laju, kitorg ni makan pakai tangan jer kalo dah payah bonar

ini set abang…

ini set sirman, nasi lemak

maknya nasi bojari x sempat heh aku nak amik gambar dah lapau, pastu adalah cendol, air2 manis. gegirl belasah ayam aku yang besoooooooo gila dari nasi bojari tuh, nasi nya lak diamik sket dari nasi lemak sirman. main gatah2 je ngan abang punya, naik buncit perut dia dok makan santak nau…

saya x berapa minatlah makan kat mkwan ni sebenarnya, little penang cafe macam lg sedap tp takde lak branch nye kat sini. lgpun sbb makan kat pavillion ni nak yang betul2 teratur ada orang served so this is the easiest lah gamaknya. sirman nak ada nasi utk buka puasa, fast foot ke hapa mmg dia x mau…lgpun nak avoid bebudak ni asik makan fast food jer…

itupun abang pilih gak set chicken chop, ikut aku makan nasi jugak lagi molek utk badan dia yang dah kering kurus gitu…

kira bulan puasa, 4 ari aku masak 3 ari makan luar…hemm, oklah tu ye dok.

**oh mulai arini, ada entry yang agak celaru sket timing, biasa kuor at 12pm kan tapi ai awalkan to 1130am coz ada WAU, BMM and BSS in between satu harini esok lusa so on dah…makin berkembang pesat wooo! kalo buat business harus masyuk tp ini hanyalah slot2 yang wajib ada di redmummy.com . hope all of you happy mar…

Comment: 11