Johore Premium Outlets

The JPO’s thingy….

Jom kita citer yang best2 dulu baru kita sembang pasal kes Zeeshan hilang tu yah….

most of these photos nih, behind the scene of our official blogpost on the Legoland baru nih.

 

IMG_1911

 at the Puteri Harbour….hari pertama di sini

IMG_1728

hari ketiga nak balik, kita makan kat aiforgotler nama restaurant nih, but near by Legoland lah….tu aku pakai tshirt abang jer tuh…

IMG_1918

pastu laki aku ajak pi JPO, terus tukar pakai baju kakak and cardigan putih kakak (asalnya mine, baju pun asalnya mine but dah jadi harta kakak) ngan kasut pun tukar, earlier pakai slipar jamban jer muahahhaah

IMG_1741

awat laki aku senyum fake padahal dia yang ajak mai sini hiks….ai is lompat bintang betul bila dengo nak datang JPO

IMG_1916

coz haruslah akak buat lawatan ke Ferragamo JPO kan…

IMG_1794

i bought 2 pairs :)

IMG_1756

kakak bukan lelevel ferra, so cap ayam pun boleh, tak de cap pun dia tak kisah. My daughter is jenis humble steady one.

IMG_1763

handbag pun, dia nak size medium, so the black one it is. nak dipakai raya onwards je nanti, so beli lah dulu

(oh kat trip Lexis + Lego nih, aku first time bagi dia bawak her new Coach red bagpack).

IMG_1784

2 pairs of shoes, satu sandal satu kasut. Kasut itam dia tu kan, aku rasa, omg, trending ngah kasut tu ker, bapak simple macam kasut sekolah je mak kau rasa…but dah dia berkenan sangat….selipar ni pun murah2 jer. For kakak, kadang2 tak mintak pun, aku yang bersungguh membeli, serious sok laki dia memang senang ler, coz kakak bukan jenis menyopping (beza dengan abangnya)

IMG_1789

red gucci wallet for husband, tidok le aku beli coz he punya Gucci wallet pun simpan peram lam gobok hbag aku (dia bukan jenis tetukar wallet selang sebulan selang setahun), aku ye lah…manjang tukar purse/handbags

IMG_1824

laki aku cabar to make sure bembarang yang beli kat JPO  dapat muat dalam bonet. Dahlah masa datang pun dah penuh, sampai tak dapat menyopping kat Teluk Kemang. but tu lah…memang hazab nak padatkan but ai made it hiks….

ompompupan ni, kalau beli barang, kalau terpaksa gak, akan dia buat sampai muat, hah jangan dicabar. if tak muat gak bonet, mau aku suh anak2 aku pegang sket gak kat seat belakang tuh

sampai KL malam tu, berlipat unpacking barang. Malam tu gak laki aku antau baju for laundry untuk Legoland’s nya kain baju since the PD’s one kita dah laundry kat Anjung. Selesai.

Soknya aku cuti..sib baik memang amik cuti, kok kena keje, huh…ponat boliau. Eh cuti pun, ngan bantuan abang kakak, kita buat blending all bawang merah, bawang putih, halia, kunyit and cili boh. Stock up untuk 3 bulan frozen. Aku memang setiap 3 bulan yakni masa cuti sekolah akan buat project ni with my 2 kids tuh, depa pun dah terer.

nah jom cite pasal Zeeshan’s punya missing in action.

Comment: 3

Revisit to JPO…

 

IMG_7812

wohooo

abih dah citer Legoland.

puas hati mak bawak anak2. yang penting fully sponsored sumer tu by Legoland yer. timbang kati mau beriban gak makpak korang jimat dengan sponsorship tuh. Thanks. Syukur Alhamdulillah.So our next destination patutnya masuk Singapore. tapi aku saja tinggalkan passport, walaupun malam tu laki aku dah remind bawak je passport.

thinking of hemm…

dahlah baru berabih kat Korea, pastuh Legoland. nak bawak askar pi Singapore pulak.

heh tak yah lah. tu baru awal tahun punya calculation yek, belum lagik 2013 dulu.  So instead of Spore, tu mak pak jer yang pergi berduaan2. Kita lansung je to JPO.

IMG_5283

takde le eager nak menyopping sangat pun. barang aku takde rasanya, hem….coz ni pun citer lama. Cuma ada banyak for Abang bapaknya and adiknya.

aku pun menerai sana sini je sangat.

Cekak rambut SF tu kalau ada orange memang mak dah tereban. Oren yang ada tu size besau, buat gapo. AKu dah ada merah hok besau heh. aku nak yg smallest size jer.

IMG_7833

paneh berdentum

IMG_7840

Zeeshan sepanjang kuor hotel checked out sampai sini dia masih lagi mentidur, sejam dua kemudian baru dia bangun. So kedai ni beli baju adiknya, campak kat apaknya bayokan, beratur, kitorg berempat dok melepak celah lantai tuh…

IMG_7877

if you cant see Zeeshan in the photo, that s because dia membongkang lagi. kalaupun dia bangun, dia berlari merataaaaaaaaaaa. dont expect him to stand still posing bergambo. Memang bukan dia ler. – so just like Abang masa kekeciknya dulu

IMG_5294

eh hah ada ler aku borong VS kat sini.

body spray, for pakai dalam rumah

lotion for office and rumah use

body wash dah wajib amik.

kerja kakak amik tester sample and spray and letak lam bag kecilnya. suka bebenor dia dengan bau spray2 ni sumer.

IMG_7909

Kat kedai kasut sukan nih, mak datuk lamanya depa bertiga carik kasut sukan. Dari aku bosan, aku tolong, aku naik bosan sama, last2 aku dok je cecelah patung tuh, sambil jaga Zeeshan yang masih lagi tidur.

Dah dapat final one for Kakak, tapi abangnya pulak ler yang belum gak settle.

Sudahnya kita tinggalkan kasut abang, carik dulu kedai lain. tapi pastuh dah hujung shopping, kita beli gak lah dia punya kasut yg dia nak sangat tuh.

Aku pun tak de nak rasa murah ke mahal kat sini, tapi kita dok stage, oh pikirkan kat KL pun payah nak kuor pi beli kasut sukan hangpa, makpak so dah alang2 kat sini, balun je lah.

IMG_7941

hero dah bangun!

IMG_7958

apa kakak buat dia tiru!

IMG_7961

banyak actions dia buat, tak daya nak letak sume kat sini. staff sini sampai golak2 tengok si kecik tu punya copycat kakaknya.

IMG_7983

kembali semula kedai sukan nih, untuk amik kasut abang. dan aku menumpang balik duduk celah patung2 tu hah… bila ada orang tengok sample kasut baju suor yang patung tu pakai, terasa macam hemm..aku pun kena belek sama. rimas but no where else to sit dalam kedai nih.

kaki aku dah lenguh pung.

IMG_8002

bila dia dah dapat naik kereta merah tuh, maka secara automatik pram tu jadi ‘trolley barang’. Service kereta merah tu provided by JPO gak. Clown tu pun manjang je ada…attend kids. Melopong2 Zeeshan tunggu sword belonnya. Dapat sampai 2,3 tapi pastuh meletop2 tak lama pastuh.

IMG_8026

hoi copek ler…

jom ler

balik balik

eh makan luuu

IMG_8060

kalau first time datang JPO dulu kita makan kat Thai’s restaurant, but this time around kita nak cuba Food Courtnya.

hem…

the food dia ayoyooo! aku ngan RD makan kekongsi nasi goreng sepinggan tapi tengoklah, berpenuh lagi nasi goreng tuh. Tak boleh lalu kat tekak. Zeeshan makan nasi putih jer, abang kakak mee, licin sodap ler tu.

IMG_8104

 

Aku ada pakai satu skincare nih, but harganya around the world takkan jumpa  as the one kat JPO jer yang murah. tapi sayang kepayang, bila aku datang ni ler takde jual dah habis stock. Nasib baik ler aku ada reader yang baik hati, dia ada tolong belikan last year, for 2 boxes lagi, satu botol leh pakai 6 bulan, so aku dah selamat stock for a year. Pastuh ada pulak yang post sebotol lagi  kes tak sesuai ngan kulitnya wahhhhhhh! ai is so suka duper.

Tengah malam sampai rumah. Berbondong2 tolak 1 jer luggage pun, tapi beranak-ranak punya bags punya banyak. Serik dah bawak 1 luggage for 5 anak kapal heh, walaupun Legoland tu in town jer. dekat jer destinationnya. But seronoklah Legoland tuh. Pergilah korang. Specially dok kat Legoland Hotel tuh.

Katalah tak nak masuk theme park (motif pi Legoland tak masuk), korang boleh ler jer dok hotel rerambu ramba tapi heh, poi jer lah masuk. Best!!! orang tua cam aku pun terkapai2 tak cukup masa main, tu yang nak kena repeat lagi.

Comment: 3

Red Family di JPO (Johore Premium Outlet)

IMG_5181

top cardigan is by ThePopLook

lollipop dress tu aku beli mintak Diva Darling helped to personal shoppedkan from UK.

DSC_2999

Melangkah pertama kali ke JPO walaupun dah setahun gitu ler JPO ni dibukak but tu lah kalau tak kerana ada hal di JB memang takdo ler den nak menyinggah

DSC_2990

maknya sibuk nak Instagram jap sebelum membuzy shopping dalam JPO

IMG_5185

dress meleret basuh cuci lantai JPO

DSC_3004

muka kena tebal buat photoshoot wedding kat sini ye dik

IMG_5186

not easy to kumpulkan budak2 ni untuk bergambar sementalah Abang ni payah betul ngan camera.

i have to keep reminding him to smile. tu senyum paksa heh…

DSC_3008

kakak rajin amik gambar and jugak diambilkan gambarnya she s ok

Timberland’s shirt RD tu beli dari KL tapi yang jual the same one kat JPO lagi mahal hoi! apakah?

IMG_5189

Thanks Seman for taking this photo for us….jadi ler nih

IMG_5190

Red, ke kiri sket, nak amik gambar Burberry tuh

ceii ko!

aku tak masuk pun Burberry tuh yek, tak berapa minat and tak cukup masa pun yek

IMG_5191

JPO’s tour

IMG_5192

meloncat kakak!

IMG_5196

sebenarnyakan aku dari KL niat tak nak berapa shopping sini coz kawan2 pun dah bilang JPO punya hasil tak berapa happening, jadi tak semua kedai pun aku masuk and my shopping pun very the sedar diri. as per niat dari KL jugak

DSC_3016

dalam Samsonite ada aku beli 1 small luggage

DSC_3020

bapak cuba nak calm downkan RB coz kat sini dia sangat mengamuk

he s so tired and super nak katil sangat. yelah dahlah berjejam dari KL JB pastu rehat kat hotel sekejap jer, on the road again then JPO lagi hui yaiiii memang mengamuk sesangat si kecik tuh

DSC_3060

dalam La Senza tak best lah

harga samo je ngan KL, baik beli kat KL coz dah tentu boleh pakai membership card

DSC_3068

RD mostly masa kat JPO dia suh aku pi shopping ngan abang kakak biar dia uruskan RB, masa nak bfeed jer aku take over

but macam kat Levis and some men stuff tu akule yang handle. kita tak banyak masa, so memang terkejar2 jugak

DSC_3057

menunggu abang menerai seluar jeans GAPnya, sama je ler harga ngan KL, pun baik beli di KL coz as a member boleh collect points

tapi aku beli ler jugak coz yang kat KL pun nak kena bawak dia, wpun hari raya ada beli 2 lai

abang tu cepat lonjonglah, aku beli dia yang size budak umur 14 tahun tau!

ni kakak dok tunggu depan fitting room jaga barang so mak pi check up kain baju budak2 and berlari2 menunggu abang yang mencuba seluar baju

DSC_3070

steady papa!

DSC_3072

semua gambar pun anak2 yang pegang camera

DSC_3075

walllaaaaaaaaaaaaa! nak memujuk si RB yang dok mintak katil. dia sebenarnya letih ler ngan kat luar and orang ramai nih…

DSC_3076

AX belakang tu pun aku tak masukkkkkkkk

DSC_3079

hah bag ni, Samsonite kecik aku ada beli, rasa macam worth. 50% off so about RM225

IMG_5199

mummy abang dah terer bla bla bla

hah what what?

DSC_3080

sebenarnya dalam luggage tu dah ada isi ye, isi barang shopping! yang sangkut kat stroller RB lain

IMG_5200

depa menonong tinggalkan mak and kakak. JPO ada 2 tingkat…tak sampai 4 jam pun aku spent kat sini, tu pun 1jam for dinner. budak2 melapau, lagipun nak kena attend RB jugak yang melapau sama

kitorg skang apa barang pun sume kena ikut mood si kecil tu sekali, dia ngamuk ke hapa, sekali 4 orang pujuk dia

DSC_3082

gelap takper, janji ado.

anw, i nak mintak maaf kat mereka2 yang tegur and jumpa akak di JPO nih, nampak rushing sangat kita berjumpa dan bergambar dan halahai, boleh leave comment kalian kat sini, sorry ye yang yang sumer…ada baby kecik gini ler, dok nak kepit memanjang.

DSC_3089

hahaha budak kecik ngamuk sampai merah2 dah muka dia. stress betul dia heh coz nak mentido bising, nak main takde mood, nak golek2 tak de katil, nak bfeed kena tutup2 ngan kain

IMG_5201

penyudahnya memang ok lah shopping di JPO but aku rasa macam tak berapa happening dibandingkan ngan factory outlet kat London, Paris,  or Germany or Europe or even US. i havent been to US but my husband did so memang kalau kita compared tu sumer tak cool lah. ada benda best beli tapi mostly kalau benda tu mahal dari harga kat KL memang alahai.

sebab ni pun bukan review on JPO, lagipun niat asal more untuk bergambar di JPO. ada le jugak shopping sket2. bolehlah :)

Senai-20120901-00268

tapiiiiiiiiiiiiiiiiii, ini benda wajib carik di JPO! sepanjang banyak negara yang aku pergi, sampai kawan2 satu dunia pun mencarik except di Japan lah kan, ini ler yang harga murah sket kat JPO. standard price kat KL is RM290 but di JPO ialah RM203. heh murah tu tau! alang kepalang, 2 bottles terus aku sebat!

So hangpa kalau pemakai cleansing oil Shu Uemura, get this one or two or you buzz me, I boleh sentiasa kirim. but not now ler, tahun depan ler ko buzz aku, ni pun 2 botol aku beli mau makan 6 bulan gak baru habis heh.

Tanya aku kalau datang JB nak pergi JPO lagi tak?

boleh jer…

Comment: 25