JB

Untuk 3 hari…

 

image

mamanya enggak ada untuk 3 hari :(

dan untuk pertama kalinya terpaksa meninggalkan si kecil specially, ater yang 2 orang besau tu dah get used, apatah lagi si bapaknya kan…..

bayangkanlah ye baby menyusu badan sorang tu yang bangun malam 3,4 kali bila takde siibunya..

Kuala Lumpur-20121014-00725

bbmed photo sent by RD..

si kecil menemankan abang kakaknya swimming tapi dia tak dapat swim coz bapaknya malas nak tukar ‘uniform’ dan berbasahan…

sian budak kecik nih dok carik maknya, dia dengar suara aku kat Facetime (similar to Skype), dia nampak muka maknya tapi dia merangkak laju2 pergi ke pintu coz he thought his mom ada, or dah balik or apa sajalah…menderu mencari mana maknya. i can see it clearly from the Facetime punya dia berpusing2 mencari mana maknya, ngapa dalam iPAD ada, suara ada but bayang hidung maknya tak gak ada physically.

apa nak buat, mak was away.

bapaknya boleh tahan mendayu gaklah coz kena berjaga malam…

untuk 3 hari sahaja but still… :(

skang moknya dah balik.

nak bersiap untuk tema pengantin pulak….hii wanna see us in pengantin’s costume dok?

Comment: 16

Red Family di Legoland Malaysia…

IMG_5225

Last 2 weekends sempat kitorang RedFamily terjah ke Legoland Malaysia nun di Nusajaya, Johor Bahru. Kiranya special invitation la ni sebab Legoland ni open to public only on 15th September ni.

IMG_5229

Abang dah tak sabar nak masuk tu…

IMG_5234

Legoland map

IMG_5235

IMG_5238

IMG_5242

Tempat ni aku habaq awal-awal kat korang yang plan nak pi tu, memang panas hangat membahang! Maklumlah tempat baru, pokok pun baru nak berkembang. So siap-siap la prepare apa-apa yang patut ek. Tapi budak 2 orang tu ape de hal… semua depa terjah, sampai tak mo nak balik pulok. aku dok balun tarukkan sunblock, sunglasses, topi tapi penyudahnya bila depa naik ride sume tu aku yang pegangkan plak…

IMG_5245

IMG_5247

IMG_5249

DSC_3095

DSC_3096

IMG_5252

IMG_5253

IMG_5256

IMG_5257

IMG_5259

IMG_5269

Hangat membahang pun, posing tetap posing hiks :)

DSC_3112

DSC_3113

IMG_5281

IMG_5282

IMG_5286

IMG_5297

IMG_5304

IMG_5305

merchandize Legoland boleh tahan le mahalnya gak, depa beli topi sorang satu about RM50 seketui.

IMG_5310

abang amik topi hitam, kakak amik topi Legoland merah

IMG_5320

IMG_5318

IMG_5323

IMG_5330

IMG_5332

IMG_5333

IMG_5394

IMG_5430

IMG_5431

IMG_5433

nak hujung2 balik tu jadi le aku bergambar ngan si Lego Chef tu hah, kat The Cafe tu ler aku duduk berejam ngan RB, gini ler ye ada anak kecik

IMG_5443

IMG_5449

IMG_5452

the girls je yang poyo

abang dah cakap awal2, dia dah big, tak nak dah amik gambar lelompat

heh banyak pantang betul budak yang baru nak membesar nih

IMG_5495

Untuk budak-budak memang depa enjoy very much, but for me since ade RB dengan bahangnya sangat, most of the time aku dok lepak kat cafe dia jer, sejuk sket. bukan most pun, sampai2 jer memang ye le ko tengok aku bergambar ria tapi pastuh aku tak ke mana pun, dok dalam cafe jer, not just me je, kebanyakan ibu2 yang berbaby2 ni ler…

Tunggu RB besar sket kita repeat balik mai sini :) harga details ke hapa tolong pergi www.legoland.com.my . pastuh emm, kalau nak tunggu hotel Legoland siap, is by 2014. so kalau dok sini ikut pandai2lah carik hotel mana, I dok Thistle. ada ramai my frens pun datang balik hari jer. JB KL mar dekat je kan.

Thistle to Legoland to JPO tu sume around that area tak jauhlah. Aku rasa le tak jauh. tak sampai 30min to each other pun coz kita bukan orang JB jadi kita jalan pun taklah terer, ikut hala Papago gak.

IMG_5267

aku pun balik malam tuh, laki aku pecut ke main laju coz aku suruh budak2 sumer tidur, if not lagi letih depa coz the next day dah nak sekolah.  ada nursing cloth aku pakai hujung2 entry ni kan coz semua buttons bongek baju tu tercabut. hampeh sangat ler. sib baik le ada kain nursing leh coverkan :P .

Selamatlah ye those yang nak pergi hujung minggu nih, depa dah open to public.

Ada jugak annual passes, kalau hangpa nak repeat masuk in a year ha tu u all must buy. At least merasa jugaklah aku pergi Legolandkan walaupun USS tu pun tak sampai yet. Tu takper….if we are going end of this year, aku and RB kompem dok jalan2 kat Orchard Road jer, biarlah abang kakak and bapak ko yang melenjan. tu kalo pergi…

Hujung tahun aku dah ada plan lain. Jalan2 makan anging deh.. :)

Comment: 38

Red Family di JPO (Johore Premium Outlet)

IMG_5181

top cardigan is by ThePopLook

lollipop dress tu aku beli mintak Diva Darling helped to personal shoppedkan from UK.

DSC_2999

Melangkah pertama kali ke JPO walaupun dah setahun gitu ler JPO ni dibukak but tu lah kalau tak kerana ada hal di JB memang takdo ler den nak menyinggah

DSC_2990

maknya sibuk nak Instagram jap sebelum membuzy shopping dalam JPO

IMG_5185

dress meleret basuh cuci lantai JPO

DSC_3004

muka kena tebal buat photoshoot wedding kat sini ye dik

IMG_5186

not easy to kumpulkan budak2 ni untuk bergambar sementalah Abang ni payah betul ngan camera.

i have to keep reminding him to smile. tu senyum paksa heh…

DSC_3008

kakak rajin amik gambar and jugak diambilkan gambarnya she s ok

Timberland’s shirt RD tu beli dari KL tapi yang jual the same one kat JPO lagi mahal hoi! apakah?

IMG_5189

Thanks Seman for taking this photo for us….jadi ler nih

IMG_5190

Red, ke kiri sket, nak amik gambar Burberry tuh

ceii ko!

aku tak masuk pun Burberry tuh yek, tak berapa minat and tak cukup masa pun yek

IMG_5191

JPO’s tour

IMG_5192

meloncat kakak!

IMG_5196

sebenarnyakan aku dari KL niat tak nak berapa shopping sini coz kawan2 pun dah bilang JPO punya hasil tak berapa happening, jadi tak semua kedai pun aku masuk and my shopping pun very the sedar diri. as per niat dari KL jugak

DSC_3016

dalam Samsonite ada aku beli 1 small luggage

DSC_3020

bapak cuba nak calm downkan RB coz kat sini dia sangat mengamuk

he s so tired and super nak katil sangat. yelah dahlah berjejam dari KL JB pastu rehat kat hotel sekejap jer, on the road again then JPO lagi hui yaiiii memang mengamuk sesangat si kecik tuh

DSC_3060

dalam La Senza tak best lah

harga samo je ngan KL, baik beli kat KL coz dah tentu boleh pakai membership card

DSC_3068

RD mostly masa kat JPO dia suh aku pi shopping ngan abang kakak biar dia uruskan RB, masa nak bfeed jer aku take over

but macam kat Levis and some men stuff tu akule yang handle. kita tak banyak masa, so memang terkejar2 jugak

DSC_3057

menunggu abang menerai seluar jeans GAPnya, sama je ler harga ngan KL, pun baik beli di KL coz as a member boleh collect points

tapi aku beli ler jugak coz yang kat KL pun nak kena bawak dia, wpun hari raya ada beli 2 lai

abang tu cepat lonjonglah, aku beli dia yang size budak umur 14 tahun tau!

ni kakak dok tunggu depan fitting room jaga barang so mak pi check up kain baju budak2 and berlari2 menunggu abang yang mencuba seluar baju

DSC_3070

steady papa!

DSC_3072

semua gambar pun anak2 yang pegang camera

DSC_3075

walllaaaaaaaaaaaaa! nak memujuk si RB yang dok mintak katil. dia sebenarnya letih ler ngan kat luar and orang ramai nih…

DSC_3076

AX belakang tu pun aku tak masukkkkkkkk

DSC_3079

hah bag ni, Samsonite kecik aku ada beli, rasa macam worth. 50% off so about RM225

IMG_5199

mummy abang dah terer bla bla bla

hah what what?

DSC_3080

sebenarnya dalam luggage tu dah ada isi ye, isi barang shopping! yang sangkut kat stroller RB lain

IMG_5200

depa menonong tinggalkan mak and kakak. JPO ada 2 tingkat…tak sampai 4 jam pun aku spent kat sini, tu pun 1jam for dinner. budak2 melapau, lagipun nak kena attend RB jugak yang melapau sama

kitorg skang apa barang pun sume kena ikut mood si kecil tu sekali, dia ngamuk ke hapa, sekali 4 orang pujuk dia

DSC_3082

gelap takper, janji ado.

anw, i nak mintak maaf kat mereka2 yang tegur and jumpa akak di JPO nih, nampak rushing sangat kita berjumpa dan bergambar dan halahai, boleh leave comment kalian kat sini, sorry ye yang yang sumer…ada baby kecik gini ler, dok nak kepit memanjang.

DSC_3089

hahaha budak kecik ngamuk sampai merah2 dah muka dia. stress betul dia heh coz nak mentido bising, nak main takde mood, nak golek2 tak de katil, nak bfeed kena tutup2 ngan kain

IMG_5201

penyudahnya memang ok lah shopping di JPO but aku rasa macam tak berapa happening dibandingkan ngan factory outlet kat London, Paris,  or Germany or Europe or even US. i havent been to US but my husband did so memang kalau kita compared tu sumer tak cool lah. ada benda best beli tapi mostly kalau benda tu mahal dari harga kat KL memang alahai.

sebab ni pun bukan review on JPO, lagipun niat asal more untuk bergambar di JPO. ada le jugak shopping sket2. bolehlah :)

Senai-20120901-00268

tapiiiiiiiiiiiiiiiiii, ini benda wajib carik di JPO! sepanjang banyak negara yang aku pergi, sampai kawan2 satu dunia pun mencarik except di Japan lah kan, ini ler yang harga murah sket kat JPO. standard price kat KL is RM290 but di JPO ialah RM203. heh murah tu tau! alang kepalang, 2 bottles terus aku sebat!

So hangpa kalau pemakai cleansing oil Shu Uemura, get this one or two or you buzz me, I boleh sentiasa kirim. but not now ler, tahun depan ler ko buzz aku, ni pun 2 botol aku beli mau makan 6 bulan gak baru habis heh.

Tanya aku kalau datang JB nak pergi JPO lagi tak?

boleh jer…

Comment: 25

Thistle Hotel, JB…

IMG_5155

ini adalah muka kami yang penat setelah menempuh perjalanan yang tak berapa panjang. semua tak tidur langsung dalam kereta except si kecik tu lah..of cos dia ada masa bangun, susu and tidurnya. apa dia pedulikkan. For the JB trip, kita stayed kat Thistle hotel. bila dah sampai hotel ni baru aku teringat yang i used to stay here before! i even blogged bout it, few years ago waktu urusan kerja di sini.

ahah!

kuning blouse menyala nih, dari ThePopLook yer.

IMG_5158

aku kuor rumah tak make up langsung, lagipun berenti sekali jer for depa wiwi, makan pun tidak coz we had heavy nasi lemak at home before leaving KL. tu pasal bila dah checked in terus menggelupur kelaparan tak larat dah nak kuor masuk carik tempat makan lain, terus je makan kat hotel gak.

not just that, family my sweet Kak Ann Spore pun ada sama nih kita lepak borak2 jugak coz kebetulan depa pun turun JB that day. Just nice coz depa belum pernah jumpa RB yet.

lelaju makan,lepaking with Kak Ann’s family depa gerak balik to Singapore, me and team naik atas untuk rehat mandi sket…

IMG_5164

earlier kita dapat 1 king size bed, extra bed mintak kemudian tapi pastuh tukar to 2 single beds. extra bed dah tentu wajib. Extra bed bukan for them tapi untuk aku and RB, 1 lagi katil Gegirl. Bapak and abang sharing 1 bed. but penyudahnya depa pi rapatkan katil tuh. kalau tau asal je amik 1 king bed tu. ngada2 budak2 nih.

IMG_5166

aircond hotel ni sejuk ler. dah naikkan habis to 30 pun sejuk memang standardize betullah. aku tidur malam berpeluk2 ngan RB tuh.

pastu bengongnya takde fridge. eiiiiii!! tapi hotel paling vass kat JB tapi fridge bilik pergi mana??

IMG_5168

abang kakak buat spot check bilik….

harga bilik RM270++ tak termasuk extra bed but ada breakfast and jugak internet

IMG_5172

depa kalau bilik air memang pantang betul ler ada bath tab. maklum ler rumah takde b/tab kan…

IMG-20120901-00273

at nite begini hasilnya depa…

abang bergusti sama si kecil

oh wpun dia baby, dia pun sama melawannnnnnnn! kan aku dah cakap bila abang dok ajar dia gusti2 main2 gini dia pun dah tau kalau ngan abangnya mesti apply gitu gak

Plentong-20120901-00274

eksyen je abang tuh….kakak tu ngah buat KUMON

pastuh kakak pulak jaga adik, abang pulak siapkan KUMON dia…

Plentong-20120901-00275

tapi aku ngeri jer depa main atas katil nih, so aku turunkan kat katil aku letak bantal keliling coz extra bed katilnya rendah a bit. kalau terjatuh ke apa ada bantal tampung…

entah pukul berapa 3,4 pagi kan aku dengo macam bunyik derap kaki dari luar. lamaaa je bunyik tuh.

muahahahahahha

nak takut ke nak emmm?

aku buat bodoh jer. sambung tidur peluk RB.

kalau kena kacau lelebih tu maybe aku dah zikir kat telinga RD. Dok semalam je kat sini, pagi2 pas breakfast kita dah check out for Legoland trip. Oh sebelum tu we had fun at JPO!

Comment: 18

Sepetang di JB…

Abang JB. bunyik macam abang macha di JB ahhahaha! bukanlah. ni cite anak aku hah masa kat JB hari tuh. dalam Jusco Bukit Indah. bukannya dia suka amik gambar but sebab gambar2 nih banyak yang unik gitu, tu yang dia rela posing, tu pun nih masa dia ngan bapaknya. aku ngan Gegirl dalam ladies, membeseh.

 

IMG_1514

nak pulak ko yek posing hahaha!

IMG_1515

abang ni suka benda2 yg macam ni lah, dia amik gambar yg gini2 dia tak kisah

IMG_1516

blow abang blowwwwwwwwww

IMG_1517

aaaaaaiskrim!

IMG_1518

ayam nyamnyam

IMG_1519

berat tuhhh!

IMG_1520

pastuh dia nampak adiknya dah kuor ladies, depa berlari pi ke luar

IMG_1513

suka gambar nih, ada makna!

IMG_1524

hah, ni kerja depa. budak2 ni memang pantang nampak batu nih, aku mmg pemalaslah nak jalan kat sini. kat umah aku tuh tasik permaisuri pun ada, gegirl kalo jalan kat sini ke mainlah lajuuuuuuuu…

IMG_1509

hah! orang JB tau lah ni Jusco Bukit Indah kan?

i met Kak Ann and family kat sini, tak yah turun spore, sporeans datang JB muahahah! then i ada meeting lain jugak kat JB nih. 2 meetings, makan light2 je lam jusco ni gak, takde nya nak pi buat lawatan or roger sesapa, yg best dapat sebat baju tidur 3 lai waktu dah nak kuor dari main entrance. baju tidur pun bolehlah….asal boleh kata kenangan di JB.

Sorry JBians, tak bgitau nak mai sana, aku pergi ada kerja. cabut balik malam tu jugak.

Will come by again, donno ler when. If the meeting ‘masyuk’.

hahahahah!

 

Comment: 35