Melaka

Purple Day for Redmummy…

img_5317

ai wore purple kebaya from Melaka yesterday. the background of the photo memang dari tanah melaka….n sedondon sama kebaya dan kain batik purple dari melaka jugak. kalo korang nak beli kain batik or kebaya nih, pi google melaka kat entry blog aku ni ha, jumpa lah nanti kedai tang mana bagai kay…

dah banyak kali pun baju kebaya pepel aku tu kuor blog, tp sbb event ni saya datang bukan sebagai redmummy mahupun dari redmummy.com so saya x perlu pakai merah lah kan…

kalo invite tu datang under the flag of redmummy.com, yes ai will wear red lah semestinya…

img_5332

melaka’s booth. congratulations to this team, though they didn’t win big

img_5321

the event took place at somewhere kat tengah bandar di sana sana tuh, ai came to office first, parked my car and panjat keter honeybossy’s driver wt frens. n the whole day of friday, aku dok merempat je kat tpt nih…our duty for morning session jaga duit coklat ehheheheehe…

img_5330

an indian fren wants to wear kain pelikat, so mari kita pakaikan dia….aku suh dia cabut suor panjang barulah nampak gaya dok kampung melaka kan, x nak lak dia. suh pakai selipar pun dia x nak. but ai salute him for wearing the kain pelikat whole day….

tak tertanggal hokey!

img_5375

ada satu booth tuh segalanya merah! my god…sukanya aku. ko hengat aku nak dok diam jer, aku menumpang amik gambo ngan depa, pretty girls with red costume! cantik2 merah kowang. hajat nak amik segalanya background in red tuh, tp x leh nak zoom x boleh jugak nak anjak ke belakang cameragirl aku tuh coz sompek!

img_5360

this was my lunch….oh saya tidak berdiet coz smlm bebudak ‘email berjemaah’ tak bagi menu diet utk friday. ye sila salahkan mereka seratus peratus. tapi jangan percaya pulak yang itu adalah tangan2 saya…aku kan kalo makan udang pandai makan pakai tangan jer, nak bukak kopek kulitnya. aku idak pandai bukak kopek udang ngan garpu sudu mar… so kawan aku si Alang makan udang ngan pantas kilat, terer tol..ngan muka cecembeng aku teringatkan sirman.

Sirman usually buatkan kopek udang ni for us, me abang n gegirl. gilo hapolah kan nak suh laki datang kopekkan udang. so aku pandang alang ngan wajah mohon simpati, dia pun amik ler pinggan aku bukakkan udang ehehehehhe…gila sei, laju betul dia  kopekkan pakai sudu garpu tu kay. terer nya kau! itu lah tangan2 dia.

aku ni, dahlah x geti tukar tayar keter, kopek udang ngan sudu garpu pun bebal…

img_5366

aku pusing2 tempat event tuh, apa yang boleh aku main….emm tangkap ikan :) ini kacang nih, pemenan gegirl pun ado gini. ada magnetic gitu kan, senanglah…

img_5397

kat JJ sokmo ada game nih, or kat tpt2 games tu pun kowang pasan kan ada dancing tuh. kita tengok skrin, follow arrownya mana nak pi kaki ko. ha berjoget lah kao atas papan tuh.

dapat ok, x dpt failed! mencik…

badan dan berat, nak menari atas papan pun terlajak2 arrow.

img_5392

aku x suka menda nih. Puan Liza, gun awak sudah tidak berfungsi dengan elok yerr, ramai orang komplen guns ko jahanam tau bila dah banyak tangan godam. dan aku pun kalah x dpt apa pun bergoyang..udahlah askar ko kekecik….tp aku dpt ler menda tanah liat hapa tah yang team ko tuh kasik..

img_5343

ini lah puan liza yang juga turut hadhir di potluck saya arituh…your team menang besaq nampak! mmg expected pun, pakaian korang je sedondon seiring. amik kat abang askar mana weih?

img_5354

meh kita jalan2 tengok kita akan jumpa siapa…ms bunga yang tudungnya sangat fames dijual. bukan tudung2 nyalah, tudung2 yang dijual tu kroni dia punya. katanya orang brunei pun tempah tudung yang akak promotekan arituh. wah…..sapa reader akak yang dari brunei tapi x nak bersuara kat sini tu ek? mai lah borak2 sket…

img_5387

kamu mahu harga yang bagus untuk product celcom seperti blackberry curve, bold n coming soon is storm? ha ini orang yang layak saya intro sama kamu. taun lepas for father’s day saya dan anak-anak adiahkan sirman blackberry curve kan, saya mintak harga kawan2 from him. after months x jumpa dia nih, aku pun dah lelupa sket dia, suddenly jumpa kat sini. n hangpa tau apa kami borakkan?

Celcom: Weii Red, aku terbaca blog engko! syok siottt! memula aku baca kan, member aku cakap lah pasal blog ko tuh, sekali aku tengok2 eh macam aku kenal je awek merah nih. lerrr, ko yang beli Curve utk laki ko dulu!

Redmummy: aku nak trade in curve laki aku ke bold boleh tak?

Celcom: Ko pi low yatt lah, mbe dia org nak…

Redmummy: x guna lah kau, aku jaja kutuk ko lam blog

Celcom: oi oi, janganlah, aku carik makan weiii. kita diskas nanti lah…

Sirman, takde maknanya ai nak trade in berry awak to bold, pakailah sampai jahanam. ehehehhehehehe

img_5408

amboiiiii sampai tersedak2 Ah Chong semalam hokay, ke main vagg bagi fakta fakta ringkas RM sampai Ah Chong pun famous naik sama…dia pakai baju suit yang ala2 chongsam cina lelaki tuh..

the moment aku nampak dia pepagik kan

‘weii chong, u look like a waiter from Mandarin Oriental’

‘u sadaplah, take my photo now n u can post in your blog’

so anak-anak dara sekalian, sudah lampiaskah rindu kamu sama Ah Chong?

img_5334

4 kebaya dari melaka

img_5342

ramai gak yang berkebaya, mereka adalah kawan2 saya tp susah nak gather kan sume ngamik gambo, jap2 sorang ilang jap2 aku ilang sudahnya dpt ni jer…

img_5407

motif aku bergambo kat sini, kerana kain2 batik ku sebanyak 6 helai telah berbudi di sini, kain batik turun temurun dari mak aku, jatuh ke tangan ku for my berpantang 2 anak, aku gunakan untuk potluck heheheheh dan jugak for this event.

kain batik, aku gunakan mostly hanya untuk berpantang, dan untuk dipakai bersama kebaya….as of now aku ada lebih 30 lai kain batik baik yang belum berjahit dan sudah berjahit. ada yang baru tak pernah lagi dipakai…aku suka kain batik sebab pada aku, kainnya unik.

kat indon pun banyak kain batikkan?

…..ini adalah entry yang tidak memerlukan aku bergaya merah, so kang jangan ada lak pulak tanya ‘kak asal ko x pakai kebaya merah ko kak’

ada pehem??

Comment: 34

My diva pose…

kami sebenarnya ngah jalan kaki dari umah pakcik A aku ke umah pakcik B, dokek jer, so drivers sume kena bawak keter tp kami rela berjalan

sirman yang ngamik gambo ni sambil dia berdriving, mana boleh nak potong kitorg jalan yang very the lembab mak limah

lepas tu kan, pakcik b aku x de umah lah pulak, wahhhhhhhhhh horey2 lah..

sebabnya kami dah x larat nak menyinggah, masa ni je dah kol 10 malam bayangkan kalo singgah bape jam lah kol bape lah pulak sampai KL kan…mak aku tu kalo boleh satu melaka dia nak pi in one day one nite. anak2 mana boleh tidur overnite, ada yang bekerja on fri wpun aku bercuti tp aku nak rehatlah in kl, coz we have other plans gak kan…lgpun kami pergi ni x bawak abah, abah ada hal lain, mak kang kalo tidur sini apa lah pulak jadi ngan lakinya tu kan…..abah aku le hiksss

pastu aku sibuklah nak pose2 biol aku

asal aku nak pose je adik bongsu aku ni mesti nak nyelit samaaa

hishh menyebuk betullah adik nih, orang nak jadi vogue kejap pun ko nak over sama

yeszaa…adik aku dah masuk keter so aku leh pose cantik

siap boleh landing atas keter dia hiksss

ahah!!! wpun aku pose sorang2, tp lam keter tu Adik aku tu dok tried nak menonjolkan muka dia gak iskkk

pastu aku dah x larat nak pose dah bila aku kena kejar anak2 aku yang tak geti nak masuk keter mak nye, dok nak menyelit ngan sepupu sepapat. kang bukan diorg tidur lam keter dok bergasak lah pulak. yang peningnya kan drivers bila dengo bebudak bergaduh….

tak tau lah bila lagi nak sampai ke melaka, biasanya kalo ada kenduri kahwin, mak aku mesti buzz aku ‘red, anak sipolan nak kawin, ko free tak”

ha itu maknanya aku kena bawak mak aku balik melaka lah, kalo aku ada hal, akak aku or nana akan take over the duty. anak2 pompuan je yang rotate buat ni sume, dah jadi rutin since dari anak dara la….

Comment: 16

Pusat Perkuburan Islam, Bertam Ulu Melaka

gini mak aku memang orang melaka, ibu pada my mom kawin ngan arwah atuk Abdul Ghani pastu bercerai. Pastu dah bercerai ibunya kahwin pulak ngan orang spore and lahirlah Mak aku. Bercerai and kahwin semula dengan arwah atuk Ghani sampailah keduanya meninggal….so kira adik beradik mak aku tuh, satu mak tapi lain bapak sebab antara 12 beradik yang satu mak tuh, mak aku sorang jer yang berbapakan Amir, yang lain tuh berbapakan Abdul Ghani. tapi tetaplah tok Ghani aku dulu yang membela mak aku, x de beza anak tiri anak kandung. adik beradik mak aku yang lain tu pun wpun seibu lain bapak tetap anggap mak aku sedarah sedaging lah kan…dah tentu satu mak

make it short, bapak aku lak orang Sungai Udang Melaka gak, memang dah kerja kat Sekolah Alam shah masa tuh, kawin je ngan mak aku terus tarik mak aku dok kl, tp mestilah ada balik ke Melaka. cuma bila toknek aku dah meninggal kami hanya pulang bila hari raya ke2 or ke3, balik ari sebab nak bawak makpak aku mai melaka lah. otherwise kalo ada kenduri kawin….

dedulu kami ada pengalaman jugak balik beraya di kampung, tp masa tu aku sangat kekecik lg lah….lepas tu bila dah petang raya baru balik. so x cedok banyak mana pun pengalaman pulang berhari raya tuh coz aku kecik sgt pun masa tuh.

ini kawasan perkuburan Islam di daerah asal mak aku dulu…

masa ni kan, kami semua kena marah ngan mak except Ayin. ayin tu ko tengok ngan cermin mata hitam kepala gonjeng ala pailang kaki pukul tp dia dulu sekolah agama so dia sangat arif tentang hukum hakam bagai. so bila kitorg sume kena marah ngan mak, dia pun bgtau sebab2 kenapa kitorg x boleh duduk belah kiri mengadap kubur. kena dok sebelah kanan mengadap kiblat. dan x boleh cakap ‘ya ahli kubur’ ada lah dia ajar aku kena cakap apa, tp aku lupa…

sebab dah kena marah kami pun hegeh2 pindah ke belah kanan….akak aku lak lembab orang suh pindah dok belah kanan dia dok ha ye ha ye…tp pastu dia ikut lari pindah gak coz mak aku dah jeling2…baru aku tau…..

ini kubur ibu pada mak aku, dan adiknya yang meninggal berpuluh tahun dahulu. adiknya meninggal dunia sakit jantung, and maknya lak (nenek aku lah) meninggal sakit tua. kami sempat buat tahlil, lead by my bro ayin and mak…tahlil ni bukan sahaja untuk our family members tapi seluruh isi alam di tanah perkuburan ni gak.

bebudak kecik dok dalam keter, adalah ipar duai aku yang jagakan….

kami tinggalkan mak bersendirian ngan kubur ibunya, aku sempat jaga arwah nenek aku ni dulu, sebab asal cuti je kadang2 mak aku anto aku balik kampung. mandi air perigi, dok umah kampung melaka tu aku adalah pengalaman, tp x lah banyak mana, sbab kami pun dibesarkan di bandar. aku jugak pernah buat rock bawak nenek aku naik bas kat kl jalan2 kat Metrojaya, Jalan Silang n Central Market hahahahaaa…..dedulu ler. best wwoo jalan ngan arwah nenek wa, apa aku mintak sume dia bayokan. aku dulu pun masa tu umur very the teenagers sangat.

lepas tu kami dok mencarik kubur arwah Tok Ghani n ramailah sedara mara yang mak aku dok tunjuk sana sini, blur2 je aku dengau…aku ni kan bengap sket hal sedara mara nih,

…tu kubur moyang ko, tu kubur arwah Tok Kasimm, tu kubur bla bla bla…

Alfatihah untuk mereka yang telah pulang ke alam barzakh…

sebelum sampai kat perkuburan ni kan, Adik bongsu aku hilang jap so bila dia tepon aku….

‘Acik kat mana tuh?’

‘Mak suh jumpa kat kubur’

pastu mak aku nyampuk – Masuk kubur, masuk kubur! (maksud mak aku ialah, masuklah jalan ke perkuburan islam nih)

pastu adik2 aku yang lain buat lawak ‘Adik, ko terus masuk kubur dik, ko kalo x paham gak aku x tau lah”

hawau lahanad lah kena ngan adik aku…oh kitorg kalo melawat agak kasar and kurang ajar sket…

Comment: 14

Rayo di Melaka…

ada gak aku jumpa semperit bunga kat melaka ni hahahhahaha, ngap2 lah aku makan

lepas tu aku dah mula letih, penat seiii….dahlah aku pakai baju pahang, duh! baju pahang ni aku beli ready made, memang sengaja pakai utk occasion yang biasa2 jer, baju2 yg berliplap2 tu x yah lah pakai bwk jenjalan gini, rimas weii…nak suh aku berkebaya nyonya lagilah aku x kuasa. dahlah nak kena kuor masuk umah orang!

tetaplah lenggang mak limah kan…

ni anak buah aku ni, nama je pompuan tapi ganas macam lelaki, makpak dah ilang ke depan so aku tangkap dia pegang jalan ngan aku. kalo idak kang ke mana lak jalannya dah lah tepi tu jalan raya…

anak2 aku lak sirman dah kidnap awal2 kepit kasi jangan lari hahahhahahaaa

yang aku tau membontot jer ikut arahan mak aku ke mana kena pergi….salam2 pastu aku dok lepak ngan kaum kerabat aku. yang borak2 ngan tuan umah, mak aku, akak and abang aku hahahhaha….ada sedara mara ni aku kenal ada yang tak kenal tu lah pasalnya ai ‘blur sket’

pastu rasa keter aku aman tenteram jer x de budak2 bergaduh hiksss

pasal depa sume nak naik keter Pak Ngah depa…hiks, aman aman. diorg ni memula baik, x sampai 5 min kang bercekau, pastu lagi 5min cemolot eiii goram den. so bila diorg masuk kat memana keter, lagi 3 keter akan rasa aman tenteramnyaaaaaaaaaaa……

pastu kan…

nak ke satu tempat nih…

mak aku tanya ‘red ko ada tudung tak? pakai mak nye tudung spare nih’

eh ada ada….kaler merah lagik mak, ado ado, orang sauk je kang

itu cerita, dalam next entry lah yer….

Comment: 12

Heading to Melaka…

6 orang beradik aku, except my big bro and Nana (went back to Kelantan) gather at mom’s house on 2nd Syawal for our next raya visit

Mom ikut naik keterku ngan adik iparku and anak tapi pastu since ada 4 keter yang pergi so jap2 semua orang ilang naik keter sana, anak2 aku pun ilang pi naik keter sana sini nak segeng with their cousins

gegirl ni ngah mood nak dok ngan mak nye

pastu bila dia nak dok belakang ngan sepupunya, abang lak mengada nak dok depan ngan mak….at least abang bila main PSP tu ok lah kan dia dok diam tp bila PSP tu kong, mulalah dia meresah buat peha kaki aku cam kerusi duhhh….x leh nak dok diam budak nih

kami menghala ke Melaka, my mom’s hometown, ni kat Tol Simpang Empat….x kira raya x raya, ramai jer aku tengok drivers yang kurang hajor! ada yang main potong q, ada yang main cilok x geti nak bagi signal, ada yang bawak macam pelesit zupzap potong keter orang, eii ngeri lah nengok.

the boys lepak luor jap lepas tol coz menunggu akak aku yang lembab lah pulak tertinggal kat belakang. kami kan konvoi beramai2….

trip ni balik hari, we left kl around pagi khamis, tapi sampai semula ke VA at 130am! jemaat letihnya masyallah….depa siap berenti makan minum masa balik kl tuh kat RnR Seremban, tp aku rela x turun dr keter bongkang tidur ngan gegirl n anak buah aku…

nanti kang entry pasal di Melaka….

Comment: 11