Melaka

End of Melaka Raya…

IMG_1879

rumah pakcik…tapi yang dalam ni semuanya adik beradik anak2 buah aku je sume nih. kitorg kan kapal besau

IMG_1919

cubaan untuk amik gambar berlima dengan bahagianya

IMG_1939

tapi yang kecik takde mood, dia asyiklah menyorok di balik pungkuq bapaknya

IMG_1946

kitorg menyorok coz nak tarik Zeeshan yang di belakang bapaknya tu hahaaa

IMG_1950

tak gak berjaya2, susah betul ler anak kecik aku ni. Mood dia kalau tak nak, means tak nak ler

IMG_1956

tapi bila kita pujuk amik gambar jump, boleh pulak dia nak, tapi dalam bebanyak satu ni je lah yang jadinya kan

IMG_1961

Assalamualaikum, Al Fatihah

IMG_1967

bila dah beramai2, mak abah kadang2 ikut tukar2 nak naik keter anak yang reramai nih, melepek mak ajah tidur. Hah jubah itam putih yang kakak pakai atas2 tu, adiah dari Mak Ajah bawak dari Mekah

IMG_1883

Ini kat Klebang!

IMG_1972

tudung anak daraku kakak…

my sister, SIL semua dok suh aku try sarung, sesuai idak

IMG_1977

aku tak rasa sesuai, mungkin kena carik yang patern lain kot bila dah nak pakai. bila laaaaaaaaaaaaaaa agaknya heh kan. Ni dok kemas bag si kakak, diorg abang kakak kan asing rumah homestay dari makpaknya tu yang aku agak dah mesti kedaung je depa punya luggage.

IMG_1981

Zeeshan masih mentidur…that s my youngest brother, Alhamdulillah, alim dah dia skang ni

IMG_1888

meanwhile anak2 buah dan anak2 aku pi mandi laut, dapat le sejam…pantang jumpa laut le depa nih

IMG_2010

mak encik ngan kain baju nun dari Jakarta

IMG_2013

one on one session bapak and anak

IMG_2034

ni gambar dari camera anak buah aku, huk aloh nampak benau ler pakai filter hoiii

IMG_2029

sebelum balik KL, kami singgah makan dulu lapik perut di Melaka jugak. 2 jam kemudian, selamat sampai rumah memasing. Ada yang stayed ada yang terus balik la. Esoknya pun laki aku dah mula kerja, tapi aku tak kerja lagi, aku sambung lagi raya ngan adik badik lain.

Dah nak habis Syawal, baru habis cerita Raya Melaka, nun kemudian raya di KL, pastu for my 3 open houses. Soon soon, aku nak gak cepat habis heh…

Hah sapa buat raya open house this weekend? Akak dah boleh jalan raya dah…jejemput ler.

Comment: 10

Nurhomestay Melaka…

 

IMG_1871 (2)

4 bilik, besar2, 3 bilik air and semua penuh ngan airconds!! Puas hati. ada 2 tv, atas bawah. Iron and board pun siap ada. Mr Zeeshan kita senyapkan kejap sementara kita kekemas barang bagai, dengan bagi menonton vcd (untuk tv atas ada dvd player).

IMG_1877 (2)

The main bedroom, siap le ngan bilik air ekon kipas segala kan. Tapi malam tu tidur aku tutup aircond, tak tahan ler sejukkkkkkkkkkk, biasa Melaka kan paneh tapi malam tu wuii sejuk ke matu

IMG_1880 (2)

ini bilik bawah, semua queen size bed nya…

satu lagi bilik atas, adik bongsu aku anak beranak pakai. Kami 2 families je dok sini, even anak aku yang 2 orang besau tu pun takde, depa dah memang awal2 dok  kat another homestay, sebelah taman. Kami kan datang lambat.

IMG_1889 (2)

SI RD ni buat pesen rambut camnih, aku macam hek eleh, apesal you look so young. Pun begitu dia tak makan pujian, tak nak dia buat style rambut camni heh…

IMG_1891 (2)

Midnite adik aku keluar pi beli roti canai, hah mengadap le 2 beranak ni. Barang2 asas dapur semua ada. Bersih paling utama yek

IMG_0480

Pagi esoknya, the cousins semua main kat playground, sampai melompat2 hah sakit kaki memasingggg

IMG_1851

Bibik merah ni, ngah kekemas rumah, siapkan breakfast bagai semuanya lah, adik aku dah siap beli

IMG_1894

Pak encik tau breakfast kena ada on the table, ini dapurnya lah, kemas luas, ada cermin untuk ko makan sambil bersolek :)

IMG_1897

ruang tamu, untuk naik ke tangga…

IMG_1862

Kami duduk semalam jer, actually last year kami duduk kat another homestay but same owner jugak, depa ada few homestay.

IMG_1867

Aku tak bagitau pun yang aku ni redmummy masa tempah bilik ni, depa tau aku blogkan about their homestay last year bila dah keluar social medias and blog. Lepas tu jodoh je bila ketemu di sini semula.

Alhamdulillah, harga berpatutan, kalian kalau di Melaka mencari homestay, harga boleh runding, musim2 perayaan mostly letak RM250 and above per nite, kalau repeat customers dapat harga murah jugak. We paid for RM200, takde nego, tak guna nama Redmummy wpun aku bagi free promotion Tapi dikkkkkkkkkkkkkkk, taun depan 2 nites tolong yek dik, kena bagi heheheheh :)

Thanks for having us, eh dik ada tak perfume lelaki tertinggal? CK brand ke Davidoff,  si RD punya. Rasa macam tertinggal…

IMG_1900

siap untuk jalan beraya, ke the next destination, combine ngan my other family members. Red Family paling bergerak lambat hah…

IMG_1849

Jadi andai kalian ke Melaka, itu hah. Contact numbers dah teterang akak letak nih. FB pun ada, Email pun ada.  Imagine last year kami dok rumah Nurhomestay, lebih dari 30pax, pun muat. Ini sebab keluarga bertambah2, jadi kita kena pakai 2  homestay.  Most of yang dah kawin beranak pinak perlukan bilik lainlah bujang2 boleh je tidur bentang toto kan. Aurat ma..ipar duai.

Ghafar, isteri, anak2 dan jugak pakcik (ayahanda mu). Salam dari kami the Red Family. Insyallah ada rezeki, Syawal mendatang kita jejak Melaka lagi, Nurhomestay yang kami jejaki kembali.

Comment: 6

Bercanda di tepian pantai..

IMG_4135

fuh tajuk, kalah lagu Kak Nita!

sirman sudah janji sama bebudak mau makan cendol kat tepi laut di Melaka ni lah. so kita berenti 2 bijik keter melepak kat sini. nak jadikan citer, anak kakak aku yang bongsu, umur 3,4 tahun mak datuk dia tu si Is very theee hyperactive. kita baru parking, bukak keter pun blom, budak kecik tu dah bukak keter and lari menjunam masuk lam laut! muahahahahah

berlari laju abangnya mengejar si adik yang ke main tangkas bersilat macam tak pernah jumpa air laut. oo ko jangan anak buah aku tuh, dalam ramai2 dia takut ngan aku jer. ngan bapak dia pun tak jalan jugak. dah satu hal akak aku kena salinkan baju anak dia. sabar jer ler tau….

IMG_4137

n dari kejauhan, mak aku ngan cucunya (abang si Is, Aiman) sedang jadi photographer untuk neneknya. eh eh mak aku nih. apesal tak ajak aku. silap besaulah aku nak dia jadi model sorang2 kan….laju je aku zikir kat sirman suh ikut aku, ai nak temankan mai ai amik gambar kay…

IMG_4142

ok letak satu gambar ni je lah…gambar lain mak dah tengok arituh. sapa ke yang tanya umur mak aku nih, umurnya 65 tahun wor. kami bebeza 30tahun. ahahhaha boleh kira gitu. tu pasal mak ai nampak muda coz ai pun nampak muda wkakakkaak…nyampahnya korang ngan aku.

IMG_4150

lepas dah amik gambo mak sakan, aku punya turn pulak bercanda di pasiran pantai….

IMG_4152

padahal panas masa ni toksah cakap. kalo tak panas aku bukak sudah sunglasses tuh

IMG_4157

wahh….dapat terjun kat air belakang tuh mau terbakar kulit

IMG_4165

ko ingat anak2 dok diam ker? diorg pun sket lagi nak buat terjun tiruk macam si Is dalam air laut tuh. tapi aku dah warning awal2. siap ada pakcik sorang tuh jerit ‘ehh budak2 kat sini tak boleh mandiii’ ehhehehe…..tak dpt mandi diorg belasah main pasir le labuuu

IMG_4168

datang pulak anak buah aku si Syahira…wah sakan ler lagi kita melompat!

IMG_4170

senang je amik shoot lompat nih, tapi tak pahamlah kalau ada photog yang tak pandai nak shoot yg simple gini…

IMG_4172

aisay ni tak tinggi sangat, tune rhythm ngan sirman lari lah weii

IMG_4176

versi gelap…apasal tah sirman nak gelapkan kitorg, tak suka lah!

IMG_4181

time to go home…yuk yuk…lambat je depa jalan seret kaki nak balik…abang macam biasa, berdozen cengkerang kerang segala jenis binatang dia bawak balik…

IMG_4161

ini nak hantar majalah Mangga bley? over kot kan…anto URTV je lah…

IMG_4152

ini boleh hantar kat majalah Remaja. sumpah ramai orang nak kenalan. diorg mana tau aku mak anak 2 pung…kedut mata umur 35 pun tak nampak lagi, mesti ada yang ingat baru pas SPM kan kan kan…

so abih sudah citer melaka. lain2 tu malas dah nak citer. nak kejarkan citer lain lah pulak yuk. kita balik kl ikut jalan lama, tembus negeri 9, aku pun tak tau lah celah mana, abang ipar aku yang lead. janji aku bantai tidur je ngan Gegirl. kita berenti kat masjid di n9 yang katanya masjid tercantik dan terbersih ke hapa di situ gak for maghrib and mak aku bukak puasa.

malam tu kitorg berempat kat VA belasah makan maggi, sirman masakkan coz sume dah jemu nak makan lauk pauk melayu apatah lagi rendang ketupat. tahun depan, macam raya2 lain tahun gak, kita akan buat process yang sama jugak, berulang ke melaka pada hari raya ke 2 dan ke 3. kali ni aku nak book hotel yang proper sikit lah…rumah2 yang sama jugak kita pergi cuma sebab korang baca dari RM nih, korang mana pasan rumah tu rumah yang kuor RM setiap tahun jugak ahhahahahaha!

Comment: 22

Lompat acik tinggi-tinggi!

IMG_4110

dari kat daerah dalam melaka yang tepi laut tuh, kita nak balik kl sudah. itupun mak ajak nak singgah mana tah lagi, ooohooo, penat dah mak oi…marilah kita pulang kl sajor. dah lewat petang pun.

IMG_4111

sempat lagi menggedik jap nak bergambo…isk iskandar ko acik merah ko nak posing ko pun nak lalu tau. dia tu asal aku gambar je dia mesti lalu sesaja…

IMG_4112

at this time kakak aku dah sound udah2 ler tu oi laki bini ni bergambar…!

IMG_4056

tapi sebelum tu aku jadi model untuk anak buah aku. she loves to take photo, ada minat dalam photography, so dia gunakan DSLR Sirman untuk test her skill

IMG_4057

dapat pulak kat makciknya yang suka posing…hai satu gabungan yang hebat wahahahaa

IMG_4060

baru habis spm ;)

IMG_4064

acik merah, lompat lompat cepat…

ok acik lompattt

IMG_4065

paksaan lompat lagik!

anak2 buah aku panggil aku acik on my side

belah suami aku, they call me mak tam

IMG_4071

entah apa2 nya posing

IMG_4073

bawah pokok kelapa

IMG_4074

panas berdengung pun taper, nak jadi model punya pasal

IMG_4075

kita stop amik gambo bila ada motor2 or keter orang kampung lalu hahahaha

IMG_4077

siap ada motor budak2 kampung peweittt2 kitorg masa bergambo muahahahaha…

IMG_4079

sumpah masa ni laki aku tengok geleng pala dia…

IMG_4084

acik lompat tinggi lagik!

IMG_4088

pastuh abang yang selain pencinta binatang juga mencintai bahan2 alam sekitar, bawak cengkerang ke main bagak besau! katanya pun rumah tepi laut kan…

IMG_4095

and the 3 cousins pun aku ajak melompat sama…hahah susah betul aku nak tune in ngan diorg

IMG_4100

asik lari je timing…

IMG_4101

aku dah lompat, gegirl and batrisha baru nak jump out iskk

IMG_4103

ahhaha sebelah kaki pun jadilah…

IMG_4085

ok ni dah paling tinggi aku leh buat kak ngah weih!

kak ngah is anak no 2 akak aku, dulu masa dia 5,6 tahun, kulu kilir aku kendeng bawak dia jalan2

IMG02652-20100912-1634

belakang tabir….

ok watamat……

Comment: 31

Baju merah bapak disonglap si anak…

IMG_3804

sambung cite melaka, ni kat taman mahkota kalo tak silap aku, pakai garmin je, laju je dah sampai. rumah adik bongsu dan sebelahnya pulak rumah adik yang ke baper tah for mak aku…

IMG_3797

huh sirman paksa posing, ke mak aku memang suka je bergambar skang ni kan, aku nyelitlah sama…

IMG_3817

main lompat2 ler gambo, janji ado story line…ni pulak adik umah mak aku yang pun no bape dah malas nak kira, di Bertam Malim

IMG_3869

ini rumah mak tiri Abah aku, di Sungai Udang. Arwah atuk aku dah lamaaa sangat meninggal tapi kami sempat lah jugak kenal…

IMG_3871

sekejap je kat rumah ni, datang singgah melawat…ngan nenek tiri yang sudah uzur

IMG_3902

ini di mana dar…alah yang kat tepi laut tuh…

IMG_3947

abih satu rumah makan makan makannn jer

IMG_4005

aku nak posing ngan laki aku, asyiklah anak akak aku mengaco tauu!

IMG_4017

the cousins buat rumah orang macam rumah sendiri!

IMG_4030

asal aku nak amik gambo ngan bapaknya, gegirl mencilokkkkkk datang

IMG_4037

ahah the complete Red Family!

IMG_4041

pun di rumah yang tepi laut tuh…

IMG_3807

tau dok masa kat hotel sebelum tidur aku dah siap2kan pakaian anak2 aku and sirman. aku dah letak tepi katil. so bila diorg nak pi breakfast, capai je lah baju yang nak dipakai. dah 2,3 rumah kita pergi baru perasan ya rabbi, si abang pakai baju raya bapaknya! itupun bila dia kuorkan tshirt tu dari seluar baru pasan kebesaran ya hebat baju bapaknya ko pakai napa bang!!

dia silap tengok ingat kan baju dia, hampehs tol! berbulu je sirman baju raya baru dia abang dah rasmikan dulu hiks…so nanti kot lah sirman pakai baju nih korang jangan lah pulak buat2 ingat yek. anggap je ‘eh eh hensemnya baju merah sirman tu’ hikss..

Comment: 24