Petronas

Cool Interactive Wall by Petronas Motorsports @ KLCC!

48hours sponsored post

image001

Aku kan dah bertahun-tahun kerja kat KLCC so memang ramai la member aku bila mai datang sini mintak dok suh aku temankan depa see around. So ada la sorang member aku dari utara nak datang mai KLCC for the first time. Dia nak la aku temankan dia tour jalan-jalan situ. Aku memang momantai la, tapi dia dok berhajat la pulak nak pergi tinjau skybridge KLCC tu pulak. Aku yang dah bertahun-tahun kerja sini pun ada la sekali jer naik skybridge tu hiks :)

So before dia mai aku pun riki la pergi visit Petronas Twin Towers Sky Bridge Visitor’s Center nak check masa lawatan or any special events yang ada kat situ.

image002

Lucky me masa aku pi check out tu kebetulan ada Interactive Wall betul-betul kat area Sky Bridge Visitor’s Center tu. Korang sure tak kan terlepas pandang lah Interactive Wall tu kalau korang pergi situ.

image003

So sedang aku dok nak figure out ape ke menda special sangat wall ni, datang sorang jejaka staff Petronas yang sudi mengexplainkan pasal wall ni.

Ya Puan, boleh saya bantu?

Erkk apa benda sebenarnya ni bang?

Ooo kat rumah Puan ade Kinect? Ala sensor untuk games XBOX tu. Ha Interactive Wall ni pun guna teknologi yang sama macam Kinect tu. Cuma ni bukan games macam XBOX jer la :)

Ala saya takde Kinect la bang, so camna nak main ni?

Basically kita kena gerak-gerakkan tangan kita so elemen dalam wall ni pun ikut la sekali. Elemen cecair dan logam dalam skrin wall ni akan bergerak mengikut arah tangan kita. So bila dua elemen ni bertembung each other, a short animation comes on. Kita dapat lihat pusaran seperti merkuri dan apa yang muncul tu ialah salah satu daripada 5 benda iaitu mechanic heart, diamond grille, piston, shark, and headlights.

Ooo ni benda related dengan motorsport la ek…

Ye Puan, actually tujuan utama game ni untuk mencari partner yang dapat menolong kita menolak elemen-elemen tu dari sisi tepi ke tengah-tengah skrin wall tu. Dan yang menariknya kita dapat melihat bagaimana pasangan yang berbeza menggabungkan kedua-dua elemen tadi tu bersama-sama, tetapi  keputusan yang berlainan dihasilkan.

Ooo kena ada partner la ek, cuba abang demo sket…

image004

Cayalah abang Petronas ni siap tunjuk demo sekali :)

Apa lagi aku pun try join sekali la hiks

image005

Korang boleh tengok sendiri Interactive Wall dari youtube video bawah ni yang aku shoot, tapi lebih afdal lagi kalau korang experience sendiri benda ni. Tapi kena cepat sebab Interactive Wall ni ada kat Petronas Twin Towers Sky Bridge Visitor’s Center ni sampai 18 January ni jer.

Dang! Sebabkan aku dok ralit sangat layan Interactive Wall ni sampaikan aku terlupa lak the main purpose aku sebenarnya pergi ke Sky Bridge Visitor’s Center tu nak check masa lawatan skybridge tu hiks! Taper nanti aku repeat pergi lagi :)

Hang nak mai KLCC cepat sket no, nanti tak sempat pulok nak pi tengok PETMOS Interactive Wall tu :P

Korang pun sama, bila last time korang main dengan bayang-bayang? Sure zaman budak-budak dulu kan. So korang mesti try wall ni yang akan seakan-akan bayang-bayang tetapi yang lebih cool dan hebatnya dia akan berinteraktif dengan kita. Kalau main dengan member lagi for sure fun giler!

So jangan ketinggalan to check out this sophisticated visual presentation of science and art by Petronas Motorsports  at:

Venue: Petronas Twin Towers Skybridge Visitor’s Center
Date: Today – 18th Jan
Operation hours: 9:00am – 7:00pm (TBC)
 
Ni pulak official video depa:

 Khidmat pesanan masyarakat Petronas Motorsports is brought by Redmummy.com
Comment: 12

Diwali – Petronas semarakkan!

48hours sponsored post

IMG_6829

Vanakkam from all of us,  Beautifulnara and Vivy
Budaya India sangat indah, macam budaya Melayu and budaya Cina juga. Kita mungkin arif dalam budaya resmi keturunan kita but sebagai anak Malaysia, 1 Malaysia, kita wajar and sampaikan budaya lain pada anak-anak dan keturunan kita. One Malaysia mar…..
So meh ikut my journey to an Indian world :)

IMG_6835

Tarian klasik India – yang paling popular adalah Odissi dan Bharatanatyam, penuh padat dengan gerak tari yang unik untuk menyampaikan sesuatu cerita dan makna. Dikatakan sebagai sejenis yoga, I did captured the dance through this video, please have  a look :) and search in my youtube account.

IMG_6833

Classical Indian instruments
IMG_6840

Antara yang paling rasmi dan digunakan adalah Tabla,  a pair of drums, Nadaswaram dan juga Thavil. Setiap instruments mempunyai makna dan personality tersendiri, seperti contoh Thavil, adalah inpearable dari nadaswaram yang dipanggil juga husband and wife. Boleh dimainkan sambil duduk atau bergerak.

IMG_6862

Seni Kollam  adalah decorative designs yang diletak di depan rumah atau halaman. Ianya seabgai welcoming spaces dan simbol orang Hindu untuk be blessed untuk rumah kediamaan, rezeki dan nasib takdir. Ahah ni merata kita akan nampa kat malls kan? Nak2 kat Deepavali lagi ler :)
Siap ada contest Kollam plaing cantik and vass. Dibuat dari beras yang diwarnakan terdahulu.

IMG_6863

The Indians mempercayai mandian minyak  pada pagi Diwali adalah bersamaan dengan memandikan Gangers River. Ia adalah ritual dalam keluarga mereka untuk mandi minyak, yang diapply di kepala dan bahu, rubbed briskly di kulit mereka. Sebagai cleansing of the body, ia juga untuk cleansing the soul, membasuh dan membuang ego dan segala jenis negative emotions seperti kemarahan. Itulah hari untuk permulaan memulakan sesuatu.

IMG_6868
Pakaian Indian juga unik  . Digelar Dhoti & Kurta serta Sherwani untuk traditional male costumes, dan juga dipanggil Saree, Lahenga mahupun Salwar Kameez.  Kita biasanya melihat ketiga2 jenis pakaian ini dalam masyarakat majmuk India Malaysia.

IMG_6826

Redmummy is wearing the Salwar Kameez, own collection.

IMG_6849

Henna / Inai ni famous bukan sahaja untuk Melayu tapi warga India too. Bukan sahaja untuk wanita, tetapi lelaki juga memakai Henna, bukan sahaja untuk di jari, kaki dan tangan tapi juga apply di rambut, specially rambut putih2 tu memang nampaklah merah oren menyala nanti bila pakai Henna. Kita Melayu kalau pakai inai meriah masa nikah kahwin kan :)

IMG_6860

Happy to share with all of you the greetings videos, come check it out!!

Click it for the video

One more yey!

Naam Malaysia makal yendrum otremeyai. Amathiyudren valkayai vaaly nadrethevendum yendre ereivenai vendigiren.anbuden 1 Malaysia !! huh gigih aku mintak my Indian fren translatekan nih yek, i wrote in English, depa translatekan in Tamil. Cool!

- Happy Diwali, not just from Petronas, also from Redmummy. Deepavali, the Festival of Lights and let’s LIKE the FB too!

 Khidmat pesanan masyarakat Petronas is brought by Redmummy.com

Comment: 9