School

Monday leave…

hi hallo, saya ngan tudung merah….i didnt get enaf sleep tido at 4am. sbbnya aku mmg dah amik cuti ari senin, tu yang malam ahad sedap je tido lambat.

sebenarnya gambar ni waktu nak tunggu abang kat sek agama, amik bawa pulang. i left all my phones in the morning, so aku x dpt nak snap gambo aku sent gegirl to school, gambo bfast ngan abang kat sek agamanya so on…kelam kabut pg tadi.

kenapa cuti…saje, just spending my motherly mood wt kids.

so pagi2 sirman yang anto abang to school before he left to work, n bila abang nak balik aku lah ngamik dia, bwk balik VA. sblom aku amik abang, in the morning at 9ish aku siapkan masak utk lunch coz i need to send him to sek NK pulak.

but there s another story bila kami nak sampai ke NK, no matter how organize u are pun, at one time, kita termiss jugak sana sini. what s that..later in the next entry…

oh rbt baru tak nampak lah pulak ye, dok lam tudung merah :)

Comment: 13

White uniforms…

ari ahad siang, settle itu hwork yeah. arini aku ngan abang best tido lama bangun lambat. gegirl dah mokak2 ajak daddy bangun huhuuuuu…betullah depa tu belangkas, aku lak belangkas ngan abang. daddy kuor beli bfast, rupanya anak dara aku x ikut bapaknya. dia lebih pentingkan kartun dr apaknya huhuuu

ari ahad gak ari membelek telek school uniform yang nak kena dianto to nenek’s house. semua baju fifin dah siap ironkan, tp aku akan rombak sket utk letak all handkerchief and spentot abang.

tiap pagi je bila abang bangun pakai baju, spentot dia mmg dah ada lam poket baju, sapu tangan mmg wajib ada utk setiap helai baju x kira baju NK or baju sek agama…malam sblom aku tidur, aku bawak baju sek agama nya to my room, so esok pagi dia terus sarung jer. mmg ler memasing ada bilik tp nak bersiap gak kat bilik makpaknya…

n baju sek NK lak, semestinya dah siap2 ada sapu tangan gak, singlet pun setiap satu baju kena letak. ko tau ada sekali aku x letak singlet kat baju sek NK dia ni ha, dia leh pakai tshirt basahan pakai lam baju sekolah.

settle, can bring to mom’s hse. kat umah mak pun aku susun baju ikut ari, sbb loushi hanya bagi 3 nametags, aku susun ikut hari lah, baju sek dia ada 4 psg. ari rabu tak yah singlet, pakai bj sukan kat dalam. itu semua tugas ai ye nak ngingat, silap susun baju kat umah mak aku, haruslah abang silap gak pakai baju sukan.

beg sek, itu sirman kasi bikin. kasut2 sekolah, aku jugak punya kerja…

Comment: 11

Another pairs of Abang’s school shoes…

ok size apa ye abang pakai…shoot! lupa lah

u kejap ye, akak tanya suami jap..akak tetiba blank lak size kasut anak akak

yo wassup man, ngah makan ye – apa size kasut abang yang u tengok pagi tadi? ai lupa

korang tau tak kasut sek abang yang 2 + 1 pasang beli taun lepas tu, utk dipakai kat sekolah ni lah kan, sudah x boleh pakai. tp pastu aku ada beli lg kan bulan 4, itu 2 pairs additional. tp yang 2 pairs beli taun lepas tu aku sudah silap belilah, dah ketat sesangat.

tp aku ingat boleh lagi lah dia pakai, sampai pagi smlm dia jalan dengkiet2 dek ketat sangat. iskk zalimnya mak ni hai…aku suh dia bukak, simpan masuk plastik sok adik ko boleh pakai. nanti mak belikan yang barulah, kasi tambah.

aku terpaksa beli 3 pasang lagi daaa….add up for the other 3, total 6 pairs for both sek agama and NK. satu ari 2 pasang, 6 pasang utk 3 ari, 2 ari agi ulang2 camgitulah. wpun sek agama tu sekejap, tp dia kan bersawah bendang kat sekolahnya. apatah lagi sek NK…

ai dulu kat sek menengah sepasang kasut and sepasang baju sekolah je ye. masa sek rendah je dapat merasa 2 pasang…

silap aku masa beli taun lepas, yelah pengalaman pertama anak pi sek kebangsaan kan aku x acu jari belakang kakinya, so beli ngam2 size jer. tu yang skang aku dah tau, kena letak satu jari belakang kaki kasutnya biar ada ruang..

budak2 kan cepat membesar. jadi adik2 semua yang lom kawin, sila belajar dari akak merah ni ye.. :) everybody has to learn from mistakes maaa…

Comment: 13

Jawi VS Mandarin…

kalo jawi tu aku mmg boleh baca lah, aku sempat belajar kat sek agama for 2 yrs dulu. pagi sekolah rendah, ptg pi sekolah agama. x sempat pergi awal coz kita bukan org sng kan nak anto anak2 sume pi sek agama. masa aku kat sek agama lah aku tau camne nak buat urup HA cantik. kalo x aku pi letak dot 3 kat urup ha bulat bersambung tau…

abang masih lagi terkial2 ngan jawinya, so bila kena sambung urup, dia carik aku lah. aduh bayangkan lah kalau aku x de basic jawi, nangis lah tengok anak nak belajar jawi mak x geti…

oso his writing in mandarin. dah makin kemas…

mandarin lagi lah, hagham hapa cakap aku x paham yg dia tulisnya. lg lah aku x leh nak tolong. jawi boleh lah mak ko berlagak. kadang2 kalau aku ngan sirman x tau apa mandarin tu cakap, berbelek2 la kitorg buku teks mandarin abang. kalau kena jemaat lagi senang, bawak segala maknek buku sek NK kat loushi sofia ttdi dia. ha mik ko biar loushi yang bukak kitab.

berbanding dari awal2 dia kat sekolah NK, banyak perubahan writing mandarinnya. aku terima kasih bebnyk kat loushi sofia, without her, camne le aku nak catch up kan. lekuk panjang pendek mandarin ni banyak songeh…

kenapa saya antar anak2 saya ke sekolah cina..

kerana saya mahu dia mahir 3rd language, kerana peluang ibunya dahulu tidak ada…

bila peluang sudah ada, ibunya punya otak sudah tak boleh pakai, badan dalam kelas, kepala otak kat umah ngan anak2….

dan kenapa anak2 saya kena juga pergi sekolah agama sebelum atau selepas sekolah kebangsaan, kerana ibunya dulu boleh buat, kenapa anak2 nya tidak boleh buat. ada bahan, ada peruntukan, ada kemudahan, jadi hanya kesanggupan je boleh menguatkan kita. mmg kita tengok depa penat, abang pun bising gak memula, penat lah, x larat lah…but lepas 3,4 bulan…dia dah tepu.

tp kalau mak ko dedulu masa kecik boleh buat, mak kau dulu lagi lah jalan kaki hokey pi sekolah agama yang sama dengan ko, jarak umah lagi jauh…n some more, bersusah payah lah dari sekarang, dan bidalan kata melentur buluh dari rebungnya kan memang patut digunapakai.

biarlah orang nak kata saya tidak bertudung, tapi saya rasa, hak saya sebagai ibu janganlah awak pertikai dan perkatakan.

Comment: 19

Demi anak-anak kita…

pucat gitu muka maknya…

skang ni abang pandai tau, alarm bunyik, dia bangun tutup, dia sambung tidur balik. kalau b4 school break aritu, bunyik je alarm dia terus mandi. bila aku kejut, he dok cakap mom, lagi 5min je abang tidur, nnt mom kejut ye. lepas 5 min dia mintak lagi 5min…banyak la ko punya 5 min!

wake up ye sayang…

dedulu naik gak suara aku pepagi, but one day both sirman and i sat down, we shouldn’t raise our voice specially in the morning. pagi tu punca rezeki nak masuk, kalau pepagi dah naik suara, anak pi sekolah pun rasa hati sakit sedih lah kan.

kerana itulah walau apa masalah pun, jangalah menunjukkan marah sedih pada anak2 di waktu pagi specially. pernah sekali dulu sirman anto abang ke sek agama, sirman cakap lam keter abang sedih ngan momnya. sebabnya abang dah sampai pagar lupa nak salam aku, dari lam bilik aku yang ngah menyiapkan gegirl dok kuor anak tekak napa pergi menonong x ingat mommy dah ye, x salam x cium.

bukannya marah, tp dia dok ingat mak nye marah. kerana itulah kalau korang tepon aku pepagi, kalo dengo suara aku ala2 manja tu ha ada lah sobabnya ye :P

manusia kadang kala degil kepialu pun boleh berubah kerana anak, percayalah. satu hari nanti insyallah saya juga akan melalui aliran perubahan yang pernah abang suarakan…..

cantiknya mummy pakai tudung…

:)

insyallah…

Comment: 23