Specs

One of my “gurly’s” entry…

IMG_0705

sapa ke kata …aku tak suka baca RM tuh coz asik2 citer make up ngan family jer. isk isk…bidaah lah ko bang. ko propah tipu lebih tau. ko kalo dok seminggu lam RM, ko  mesti tau punya macam2 jenisssssssssss entries lelaki pompuan kanak2 orang tua, and macam2 cerita aku buat. ni kes yang datang tetiba on top entry make up terus buat simpulan. pastuh datang lg kuor pulak citer anak2 aku, ha dok claim gitu.

aku ada 5 yrs old readers lam nih sama kertu ngan RM gak, diorang very expert tau yang lam RM sumer citer ada. Ko pernah baca advertorial Astro aku tak? Macam2 adooooooooo!!!

lagipun aku kan pompuan, readers aku pun ramai pompuan gak, lelaki pun ramai yes true but saya sendiri seorang wanita, mestilah ada citer make up. ICT Bersama Sirman pun ada lar, tu Sirman yang jawab, dia bukan lelaki ker?  takkan nak aku buat entry:

1. cara2 membuang jambang di muka, shaver apa yang paling best.

2. sedapnya minum tongkat ali untuk lelaki tuh…

3. spender lelaki yang paling hangat di pasaran gelap

ko cakap logik tak kalau aku buat entries gini? no 1 and 2 kalau masuk advertorial ok lah, aku leh pakai Sirman as model or sisipan aku. but for the no 3 macam tak logiklah kan…sapa plak aku  nak modelkan. abang?

ok gambo first atas tuh adalah cara nak buat thong or curly2 di bawah rambut menggunakan iron rambut. bukan iron baju kay. tapi aku pernah dengo budak asrama guna iron baju utk iron rambut. lapik ngan kain baju. isk isk korang nih bijak bijak.

IMG_0704

3 gadgets pompuan yang sukakan penampilan dari top to toe wahh gitu katanya. hair dryer, thong and oso flat iron. tapi h/dryer tu sumpah aku pakai setaun 2,3 kali jer kot. coz aku bih suka biarkan rambut aku kering sendiri instead of blowing. thong lagi teruk, setakat nih pakai sekali 2 jer, sapa mau???????????

leceh lah, sedap lagi suh saloon buatkan. lambat lah buat sendiri. aku rasa dek terpintal2 buat tuh, pakai flat iron pun boleh gak….kesnya rambut aku kan dah lurus balik dek Hana AQ Collections nya saloon so malam tuh aku teringinlah bonar nak gaya2 pintal. pi saloon maleh yoep.

tapi sekejap jer aku kuorkan menatang 3 tuh and simpan balik the 2…iron lagi laju lar…

IMG22295

udah siapppppppp…pi meeting memalam x yah over aa, last2 aku ikat half rambut aku, senang sket. aku suker ikat rambut actually. anw, saya pi meeting tuh for one of my biggest project. aku sebenarnya happy ngan project tuh tapi DAHULU aku dah decline politely ngan depa coz schedule tak match. but they really nak aku ada lam project tuh so what i did was, aku recommend bloggers lain, mintak gantikan aku. pun x jalan gak.

hey jangan kutuk spec aku tu yek…kalo kuor kejap aku mmg sarung spec buruk tu jer, wpun buruk tapi merah. ko ado? murah lak tuh aku beli lam 20 hinggit ke 30 gitu kat Bangkok frame nya jer. sampai kl aku suh kedai spec aku letakkan power lens, frame je yang murah. sekali 5 bijik aku beli kooo! hantar kat optical pun sekali 5 gak but best, sampai la nih semua spec2 tu berjaya. satu kat bilik, satu kat hall, satu utk kat lur umah. benda murah kooo…

oo lasik yang korang recommend tu wa tak google search lagik, not right now lar, bzbzzzzzz lar. so morale of this entry, kalau pi Bangkok belilah frame spec yang lawa2 giler tu at a very lower price and anto kat kl buat sepasang for kacanya utk yang ada power lam 100 lebih jer..multi coated hapa sumer aku tak letak. kalau boleh nak mintak student price tapi terbawak anak2 pulak pi kedai spec hahahaha macam diorg tak tau aku dah mak mak.

Comment: 28

New Amisthy Lens…

IMG07556

halloooo ni gambo saya ari sabtu. masa nih kan saya adalah sangat menyampah nak mengadap blog, tiap kali aku refresh tiap kali ado lagik komen ‘RM’ tuh…saya marah lah you. orang gunakan nama awak untuk sesuatu awak marah tak?  anw, ni pas lunch, udahlah pala aku tingtong mengantuk gila tp kena gak kuor coz saya kena pi carik lens. solution saya rerupanya dah abih langsung, tinggal yang travel set ajer.

abihnya pun dah 3,4 ari hehehehehe tak suka nak pi wkdays so aku suh lah sirman bwkkan…in fact aku tak pi kat kedai usual mata aku, but aku pi 4 kedai mata yang baru bukak kat area BSP yang baru naik tuh kan, sume takde brand yang aku pakai…

IMG07554

IMG07560

bebudak nih orang ngah sibuk diorg dok main sorok2 ngan ada anak customer lain…tersengguk pala kat bucu meja tuh jangan melalak carik makpak kau!

last2 kan aku pi balik kedai mata aku yang sentiasa jaga mata aku nih lah, coz kat sini jugak ada lens yang sokmo aku pakai.

IMG07553

ha ni antara koleksi lens yang berwarna warni, aku kan ada project make up pengantin tuh yer, yang korang dok tekejut tengok bulu matepelesu aku ngan make up yang cantik (orangnya kurang cantik) so bila make up gitu wahhhhhhhhh!!!

aku pakai lens takde kaler tp sebab make up artist aku kata kalau boleh cariklah yang kaler tp ada specific dia suh pakai, so tu yang sampai 4,5 kedai mata aku carik tak jumpa. yang tuh kena diorder dulu…

anw untuk sharing sesama info nih, for pengantin baru kalau nak nampak lagi gah malatop diva divu ha pakailah lens kaler misty grey/romantic violet without ring yer…ni as per make up artist tuh cakap lah.

sbb aku pun dah lambat tempah, aku amik je hok nih Amethyst colour, RM40. disposable, pas sebulan kena kasi buang.

Pek, merah nya lens takde ke, ni apa sume kaler2 kelabu asap nih?

Melah belum ada laaa, mana ada lens melah, lu pakai ni manyak cantekk wooo

eleh, aku pakai hapa2 lens pun ko cakap cantik!it s not about lens lah pek, it s bout make up huhuuuuuuuu

btw aku memang tak suka lah pakai lens warna2 nih, dedulu masa orang dok sibuk pakai lens kaler, like 5 yrs ago aku dah pakai lah, siap amik satu set yang ada 7,8 colours tuh, sudahnya kan, pakai nya kejap coz tak tau lah mata aku ke mata korang lain tp asal aku pakai je dia nye ring tu cam besau satu pastuh dia nya blur tuh, mengganggu driving and nak pandang benda jarak jauh pun agak annoying. so tu pasal aku tutup buku lah kalau kena pakai kaler maler nih.

ai prefer to wear the normal plain lens jer, lgpun mata aku brown mar…dah cukup cantik lah pada aku sendiri. hikss…


Comment: 10

Cinta Batu Belah…

tajuk very the hypo!

macam malam2 yang biasa lah, aku dok belek telek blog, sirman baca buku, gegirl tetiba gatal nak tengok tv ‘citer nenek2′…

bukak2 channel 9!

huh! lam aku nyampah2 pun aku terpaksa gak snap gambo jantan buaya tembaga nih, sekali silap orang boleh kata ko memang tersalah langkah, tp kalo dah 2 kali, tu namanya gatal maksima. gelenyar je nak ngan pompuan muda. anak-anak bini kat umah tuh, buat perhiasan?

hoi! apa citer dia skang? si sememeh tu dah kuor dari kepompong blom? masa Anugerah Skrin tuh, jantan sior ngan sememeh tu takdak, kalo ada, kompem ada yang dahi bertanda kena baling ngan kasut merah (sirman tolong balingkan psl…).

tapi kan sepanjang dia x balik umah jenguk bini jenguk anak2 kan, kek mano dia tidur ek? sepanjang taun ni dia tidur kat opis jer ke? selesa ke hek? basuh baju bagai anto dobby? iskk

camne le gayanya kan idup gitu, demi seorang sememeh, sanggup dia letak 4 orang ke tepi. terer gak ye ko sememeh mengepit!

ah cerita yang si lahabau ni berlakon tajuknya Cinta Batu Belah so so gitu tajuknya, x lama pun gegirl tengok coz aku naik runsing ngan citer melayu ala2 ginih. dahlah pulak dia yang berlakon, lagilah aku memang x tahan.

aku nak tunjukkan spek murah dari bangkok yang ni version pakai lam bilik masa layan tv gitu. RM15. tapi gangguan nak ngamik gambo bila bapaknya dok kiss2 gegirl, budak tu hangin jer je lah pasal dia dok sibuk tonton Cinta Batu Belah…(abang ngah layan dunia kartun kat hall)

Tutuplah tv tu dik, Mommy x suka tengok orang tua tuh

Dia jahat ke Mommy? bad boy?

Ha ah dia jahat, dia buat frens gegirl jahat, not good

so aku x tau apa kisah Batu Belah Batu Bertangkup tuh…

dan apa sudahnya cerita NH Sememeh dan Abby Abadi?

Comment: 56

The Red Levi’s…

Levi’s Sunglasses kat kedai mata umah aku tuh…cantik hok merah2, tak perasan lak aritu tp sib baik x perasan kalo idak aku invest kat sunglasses yang kat bawah nih…

RM189, lom pasang glass power lagik. kalo tambah x sampai 300 lah in total…

(ai used to have one sunglasses yang siap ada power, sangattttttt lama aku pakai very the selesa tp pastu bila power naik, x leh pakai dah lah tp bertaun gak dia berjasa wpun dah hampir jahanam dek letak baling lam keter kan <—ye aku letak lam keter tp dulu aku x de blog, so aku x tau resepi petua kak yaya tuh :) )

for 300 untuk sekeping or sebijik mahupun sepasang Levi’s sunglases equivalent ngan aku nye 3 pasang spek cap ayam dari Bangkok plus buat glass power some more :)

n percuma ngan ni lak tuh….

walaubagaimanapun, kalau ada serpihan2 duit dari celah bedah akaun ai ke nanti ai nak amik gak lah, itu Red Levi’s kalooooooooooo ada lah kan. it s not even dec 2008 yet.

saya x rely ngan suami lah you beli barang2 gini, kalau sirman nak belikan even after posting this entry, kompem katanya ‘itu kehendak bukan keperluan’ ha gitu…bila mood dia sungguh2 x kedekut berlebih rezeki baru dia belikan.

aku kelip2 mata pun dia x eran nya…pedulik hapa dia diva x diva hikss

inikan lak Red LV arituh…wah mimpi lah weiiiii

Comment: 15

3 specs from Bangkok…

sebelah hajris hero ada kedai cermin mata, saya memang regular marr, contact lenses aku memang dari sini je aku ngamik. brand Biomedics, kang ramai lak bersidai tanya kan kan kan

saya lari dari hajris jap ngan gegirl godek spek mata aku ni ha. dok peram dalam dashboard keter (opss, spek mata pun pantang ke letak lam keter kak yaya? bukan sunglasses je ke?)

untuk lebih recall, ini 3 pasang speks yang aku beli kat MBK mall Bangkok huhuuiii..bapak lah baper bulan pi sampai ke sudah x buat power glass nya kay. aterr, datang hajris dah berbulan x jejak

the first one, nampak beso frame merahnya tp actually sangat sesuai untuk tengok tv kat hall or bilik

merah gak framenyerr

ni bukan merah, cam ganas sikit…

aku cakap kat lengchai tuh, aku nak glass power yang palinggggggggggggg murah, x yah lah nak suh pakai letak sinaran lut cahaya merah bagai, aku nak pakai utk lam umah jer, pakai dalam keter ker…so dia caj aku RM120 for each pairs, jadi RM360 diskaun jadik RM300, lusa tulat nanti siap…

n fyi spek yan gaku beli kat bangkok tu, sepasang RM15 jer hiks….murah kan? sangattttttttt jimat cermat. tp brand cap ayam lah, nak segala branded bagai, pi lah kedai mahal.

anw, spek mata aku ni under laki aku nye medical coverage, kalo aku x pakai, rugi woooooooooo…baiklah buat sesiap sebelum tahun 2008 berkatup.

so anw, total up spek mata ai ada 4, satu letak kat bilik, satu kat tv luar, satu utk wkend, satu lagi stand by letak lam keter ok ke? ok lah kot…

Comment: 23