Extra mengaji…

140220084831.jpg

 wah abang duduk diapit anak2 dara gitu…

rupanya sume boys kena dok tetengah, girls kena kepit dema, ni kompem boys byk mengular kan..so susah sket nak kuor gitu.

 140220084834.jpg

pas bagi nuggets aku borak sket2 ngan ustazah kelas abang.  hp mak merah maintain kat tangan, agak2 dia x pandang aku snap jer. haruslah anak2 kecil depan dia nampak flash berkelip2 kan… kahkahkah! 

 

ok back to my discussion wt the ustazah, aku mintak abang do the extra 10min class for his mengaji. 10min pun jadiklah. dia dah fully occupied tapi x kanlah x mengaji langsung. dalam kelas ada tp sbb dia x nye background mengaji not so good, i need an extra attention for him lah.

 

 140220084835.jpg

oh my sweet little boy, berpakat ngan daddy ye bawak kaler pensel besar tu, cantik je susun atas meja kan…

 

makpak aku mmg le ngajar org ngaji tp bila cucu yang belajar ngan nenek, semunya byk lemak. so tadi aku ckp kat abah amik abang dr sekolah lambat sket pasni everyday, amik le lam 15min lepas kelas habis, so tu pun dah ala2 merajuk. tok nek ajar org ngaji tp cucu sendiri pi belajar ngan org lain.

 

korang x tau betapa lemaknya anak aku ngan tokneknya, aku dulu belajar mengaji, berbirat2 kaki tangan ni ye kena ngan makabah aku. ni anak2 aku bila mengaji, belai2 dimanja sangat. so x leh jadik, kena org lain jugak ajar.

 

pasal isu ni pun atuknye kecik ati tadi ok… dahlah cite van gegirl and adik ipar aku amik abang pun abah kecik ati..halahai. tapi sudah kubilang kupujuk2, bukan sbb x nak mak abah aku ajar tp sbb dr anak aku buat tak tau memain byk ngan tokneknye baiklah aku anto kat ustazah. toknek ajar bila cuti sekolah ke, bila fri nite ker…

 

kan kan…

 

Comment: 8

Red in black scarf…

140220084826.jpg

hari ni aku kena anto abang kan, so pakai suor le ye… tp kali ni aku x nak terus pi opis, nak sapedek kat kantin sekolah dia dulu…

 x larat la asik berkicau je perut ni pepagik, biskut merry opis tu pun dah naik muak tengok muka aku.

140220084827.jpg

ni section utk budak2 tu beli light makanan la during recess, anak aku dpt beli kat sini ada lah 5,6 kali jer coz budak2nya dok x nak beratur main tolak. so abang x kuasa nak bersilat, makan roti gardenia lagi sedap mummy.  and aku dpt idea beli nuggets yg dia suka tu and nnt nak anto to his class.

140220084829.jpg

sbb ni sekolah agama budak2 agaklah ns lemak dia pun very the basic jer. kacang pun x de, telur tu pun aku mintak grgkan.  kenyang pi keje sedap je steady. so lunch haruslah cepat lapar semula…

140220084830.jpg

abah suh aku tegur pakcik kantin tu tiap kali pi sana, so pg ni aku tegur lah, assalamualaikum pakcik, saya ni anak haji ...

oh ini rupanya anak haji .. yer? lawa orangnya yer….

hiks….ai malu tau nak cite kat you all sume ni tp ai tetap gak nak cite…!

Comment: 21

Abah n Atuk…

abah merajuk ngan aku dengonya…

citenya my abah is the one yang responsible to pick up abang and gegirl from school. and send abang to NK’s school. abang balik from NK lak either one of us aku or sirman la yg pick up. in the morning lak aku n sirman gak yang anto bagai. kira lam sehari abah just amik abang from sek agama, amik gegirl from tadika and anto abang to NK’ school.

 

tp of cos lah aku x nak rely on abah. sehari 2 ni aku riki2 van yang boleh anto anak aku balik specially gegirl. so nak jadi cite, ada la van lalu kat umah mak aku, aku pi lari la kejar van tu coz tgk baju sekolah budak2 lam van tu cam bj sekolah gegirl jer. bila check oh bukan, sekolah tadika lain. ni x de plan apa2 pun, aku saje je nak menanya. belum cadang lg nak tanya tadika gegirl ada x dedicated van yg anto to rumah. kebetulan abah nampak aku tanya van tu…

 

petang smlm lak, aku stucked kat tower, kompem x leh ngamik abang kat NK, sirman lagi lah x leh nak rely, dia dahlah opis jauh ujung alam and jarang2 lah dia pi ngamik. so aku tepon lah nana’s husband, kot dia leh ngamik. dia naik motor, abih keje at 6 so kalo sampai sekolah abang, sekali laluan kira leh lah amik abang.

 

bila dah amik dah balik bagai, sirman pi ngamik le anak2 kat umah mak abah aku. pendek cite lah, nana my sister tepon aku report pasal abah cam kecik ati. aritu pi tanya kat van sekolah nak check on gegirl’s transport, ni suh adik ipar aku lak pi ngamik anak, kenapa x tepon suh abah amikkan. kan abah ni dok umah jer x de mende nak buat, kan abah yg bertanggungjwb amik anto cucu2nya, napa le aku nak suh2 org lain plak.

 

halahai… aku ni bukan semua nak susahkan abah, tp agak2 aku leh mintak van anto balik anak aku, menyenangkan sket abah aku. yg amik abang tu x de plan pun dah terpaksa coz aku dah stranded x leh nak ngamik abang. n mls le nak suh abah aku pi ngamik coz kol 6 lebih tu biasanya dia dah siap2 ngan jubah bagai utk ke masjid maghrib.

 

banyak2 cucu depa, anak2 aku jer yang depa jaga, dr baby till now. depa pun mmg rapat lelebih ngan toknek dema.

 

…nak disusahkan, rasa susah, tak nak disusahkan dok mengadu kenapa x suh dema ngamik cucunya. aku nak menyenangkan abah, tp terasa ati plak dia.

 

 

 

Comment: 18

Redmummy’s high profile…

It shows that being a high profile blogger has its perks too – my red diva keeper

i m not a high profile blogger, aku biasa2 jer lah….bla bla, eh malas lah nak ckp detaily.

but as i said before redmummy.com has its own brand name already, bukan sejak berzaman dotcom, tapi sejak zaman blogspot lagi. i hv my own followers and loyal readers.

one thing that i love to do is to promote new bloggers, ramai bloggers dah dapat fan sendiri which comes from redmummy, i made few entries bout A blogger or B blogger, my readers will ambush your blog. that s one of my duty being redmummy.com . ada blogger dah boleh stand on their own, doesnt need my promotion anymore, ada yang lupa daratan oh ni x yah elaborate lah ye, ada yang dah ada loyal readers memasing. i m glad to help them.

tapi ada yang tetiba terjah aku mintak aku promotekan blog dema, x leh la camtu dik. i hv to make fren wt yr blog first, i hv to get to know you bagai, i hv to study yr blog dulu, agak2 la kan kalo nak bagi aku kerja free ni.

i give this service foc.

but the manager of redmummy has started complaining that bloggers should start charging their service too, nak masuk parlimen baru takkan semuanya nak free. this is a service provided by a blogger to other bloggers.

 

x zalim ke?  i dont think it s the right way but bloggers, what say you?

 

 

Comment: 19

Lauk kampung…

asam pedas ikan kerapu

pucuk ubi masak lemak

ayam goreng

kembung masak kicap

kari ayam wt nasi putih 2 bungkus

RM11.50

130220084823.jpg

mahap la ye, tinggal tulang belaka jer

 

almost everyday once i finish my mtg at menara’s office, i got 2 options, either to go straight to smart tunnel head to tower or divert to BTR, terjah fav gerai aku ni and tapaau makan kat tower.

ari2 makan gini, mau naik berkilo2 lah, apa dah jadi ngan diet ek…

so arini aku terjah lagi gerai btr, tapau bwk balik tower. Ms Bunga siap order nak tu nak ni, ha macam kat umah je kitorg makan in chill out area.

yang lalu lalang dpt amik bau je lah.

 

Comment: 16