Umrah for Parents and Brother…

IMG11567IMG11566

hari pemergian pak aji, mak ajah and my 2nd brother, Alang to umrah, just last tuesday kol 2 lebih. ngam2 aku abih ekon siap, terus zassss balik umah mak.

sempat makan bagai lepak terus bersiap angkat luggage utk bertolak to KLIA.

just 3 cars cukuplah. itupun budak2 kemain padat mampat lam keter adikku nana n anya akakku.

IMG11589

lam keter aku hanya bawak mereka2 yang ke umrah. sirman drove, pak aji dok depan, aku diapit…

IMG11590

ni anak kecil abang aku, Alang. rambut dia lawanya…curly original. tp biasanya bila dah tua, curly cecantik, pi luruskan. pastu dah lurus gatal nak curlykan pulak.

rambut curly gini aku ingat 2 orang jer…

sharifah shahira and riny, my itm mate dulu….

IMG11583

abang aku, Alang…beza ngan aku 2 taun jer. dia ni pendiam, aku tak tau lah dah beso ni aku geti lah pulak bercakap baik2 ngan dia. sbbnya dari kecik umat sampai abih sekolah, wohaiiiiiiii! aku ngan dia sangatlah tak leh dekat. setakat gaduh2 tumbuk tu biasa.

kitorg ni selang bunga, so dia kira partner aku, mmg rasa nak das2 jer dia nih…

ha muka dia kan, badan dia penuh capuk bertanda sbb nya masa kitorg satu family adik badik kena c/pox, dia dah tau dia dah ada simtom kena, dia pi gatal kuor umah pi redah ujan satu hal. pi plak piknik ngan kawan2 dia kat waterfall.

kauu!

dia nya c/pox lah paling teruk kena, bertanda2 kekal…

so korang jangan degil cakap mak2 korang len kali, kalo tak dibagi kuor, janganlah kuor, kan dah kena c/pox bertanda2 hazab. sib baik ada gak orang nak buat ko laki hahahahah…dah beranak 2 lah abang aku nih. bininya lam keter lain, nak muat lam satu keter tak bley.

IMG11597

kalau dah aku diapit, dah tentulah mak ajah di sebelah ku…

masa nih, Sid and Dila ada buat live phone call to mak ajah, sedih mak ajah sampai nangis nitik airmato. mak ler, mak mmg gitu, kita pun mak. adalah yang buat mak aku sedih, buat pasal apa…yelah. eh adalah, x yah citer lah.

tp letih woo telinga aku dengo syarahan tarbiah mak ajah :)

ye mak ye…..insyallah. one day ye mak..

korang paham2 jer ler

IMG00879 IMG00869

wah wah kowang…

ni dari gambo berry sirman, aku kantoi diorg main sakann yer.

aku bz ler, bz melayan email jemaah pun yer, bz dok kepit ngan makpak aji pun yer. uruskan tu pegang sana sini pun yer…

IMG11600

ha dah sedap main, menyentap.

ko mana kira tempat, asik lah nak melalak jer…sket2 nak nangis…

IMG11605

n the kiddies, anak2 buah aku…mak pak depa sume ada datang sama, tp pasan sapa yang takdak lam gambo, abang ler kan…abang nak suh bergambo, lagi lari laju satu klia dia pusing ado!

IMG00880

ni ha yer group adik badik aku makcik aku, ipar duai semua…

my 4 brothers je takdak tak pat mai!

Epi len kali amik cuti awal2 grrrrrr! tu ler ko tengok MU sangat, ha apa yang ko langgar oi malam tuh? tetttttttttttt!

IMG00889IMG00890

selesai agent umrah uruskan check in, depa dah kena masuk lah kan…

abah led the doa session for all rombongan…

aku pun tak tau lah bape orang ramai yang pergi kali nih.

IMG00865

IMG00858

alhamdulillah berkat duit anak2 bagi, plus mak pak aji berjimat dengan duit pencen depa, so memang dalam setaun sekali 2, depa akan ke Mekah. aku pun dah lost track bape kali depa pi umrah lah, sbb memang kami adalah immune untuk mereka ke sana setiap taun…

makpak aku tak shopping, tak beli brg kemas, tak de beli kain baju bagai, sume anak2 yang support, depa nya duit  depa simpan hanya untuk pergi ke mekah.

in fact diorg pun dah buat haji 3 kali jugak. hujung tahun nih, depa akan pi lagik buat haji untuk kali ke 4 pulak. rezeki orang tua…

wpun saya begini, tp saya support lah dari belakang…

ha currencty rial and RM, sama rata. ko tukar seribu ringgit, dpt seribu rial gak.

IMG00859 ada pun sekali 3 orang lam gambo…yang baju putih tu is my SIL, sian dia nangis2 bila suaminya pergi, anak apatah lagi. she s a housewife, so waktu depa pergi ni, dia ngan anak2 dok bertangga kat umah mak aku jer…

she and my sorang lg SIL yang lepak umah mak are looking after my kids. lgpun ngah cuti sekolah kan..riuh tol umah mak pak aku lah ngan cucus.

IMG11614

IMG11611

to mak, abah and alang…semoga selamat pergi dan pulang. sebelum ke Mekah, mereka singgah ke Jordon dahulu, melawat Laut Mati, visit makam nabi syuib, ke Damascus Syiria etcs…

brapa ye package umrah nih, aku pun tak pernah tau, heheheheheh

yang aku tau, ulur je ler tetiap bulan untuk mencukupkan budget umrah depa. dan sedikit duit belanja for them jugak di sana. alah ni semua anak2 buat kan.

eloklah jugak kali ni alang aku ikut sama, leh gak tolong makpak aji aku tuh…depa bukan sihat sangat pung.

IMG11625

pulang dari klia, kami adik beradik reramai makan kat RnR Nilai. gambo makan enggak ado hiks…semua dah kebulur mana ngan bingitnya melayan bebudak lagi.itu si Nana, adik aku, apehallah gambo ni dia lagi tinggi dari aku kan, hahahahaha mmg dia lg tinggi dr cik merah mar…

IMG11619

Saya nak pi mak!

Nanti dulu Sirman, dah abih semua anak2 mak pergi, baru mak sponsor menantu, ko leh bayo sendiri, korang bukan takde budget pun pi Mekah, asik pi jakarta jer…pi lah pulak Mekah.

tahun depan mak bawak sapa pi Mekah pulak mak?

mak nak bawak ko red, ke ko nak bagi laluan kat Ayin dulu? mak bawak ko lah yer?

emm, takpelah Mak, mak bawak Ayin dulu lah..

IMG11617

fyi, mak memang berniat untuk sponsor at least 4 atau 5 orang anak2nya dari 8 orang ke Mekah for umrah, so far sudah 4 orang anaknya menjejak kaki ke sana dibawa mak abah aku sama mereka. ye, makpak aku nya menyimpan siapkan budget utk anak2 jugak dibawa ke sana. itu memang niat mak aku dari dulu lagi.

dan aku sebagai kakak, bagilah laluan kat Ayin dulu pergi menjejak kaki ke Mekah, insyallah…taun depan Ayin pulak kot pergi. kalau ada rezeki lagi, pas Ayin, either Nana or Epi pulak. so cukuplah 7 orang anak mak yang pergi. dan  kalau mak nak cukupkan lelapan anaknya pergi, mana tahu aku adalah anaknya yang terakhir akan pergi jua…

saya…emm

saya…

tak leh lah nak panjangkan ayat nih, tapi takpelah, let my adik beradik lain yang dibawa mak dulu. saya mengalah.

Doakan kesihatan pak aji, mak ajah and Alang baik sihat2 dan mudah di sana. My parents are not that well…

Comment: 27