Umrah

Umrah for the family….

Sebelum kita melompat cerita penuh dari aqiqah RB and wedding, yang gambar2nya dari our own cameras jer over 1k. bukan dari official photographers yet. memang banyaknya hai….

so harap bersabar.

terus sahaja pada di KLIA, sehari selepas aqiqah + wedding. Selesai juga di Kidzania dan sesudah RD naik flight ke Bangkok. Aku dan anak2 bertangga di KLIA coz the next  few hours, my family pulak nak fly.

Labu-20120528-00111

Keluarga besar yang tak semua pun ada dalam nih….Musim cuti sekolah kali ni, my both parents, my adik perempuan Nana and suaminya serta anak lelakinya pergi beramai2 sama teman2 lain. Hampir sahaja sebulan 2 sebelum tuh aku dah nak uruskan pemergian Abang turut sama buat Umrah nih bila RD tak izinkan coz dia risaukan anak bujangnya tu if pergi without us his own parents. Bila giliran kami….hehehehe :)

Tu mak ajah ngah usap air zam2 baca2 sket kat Gegirl yang terdampar kedemaman. Memang teruk sangat masa tuh, menggigil sejuk nasib baiklah aku ada stand by shawl dalam kereta dan dia pun bersarung cardigan.

Labu-20120528-00094

Alhamdulillah, mak abah aku memang tetiap tahun, sekali 2 kali memang pergi Mekah

Labu-20120528-00093

Something I didnt tell, Abah Aji ni 2 weeks sebelum kenduri and nak pergi umrah, terlibat dengan kemalangan. After 4 hari discharged from the hospital. Syukurlah takde apa2, but tetap gak nak pergi menunaikan Umrahnya.

Labu-20120528-00095

On the left is Nana my little sister yang ikut serta sama, berutudung biru kakak kami dan yang di belakang tu adik bongsu aku yang telah selamat pun berkahwin….

Labu-20120528-00087

Tapi kemudiannya setelah sehari suntuk keluar dan berjam2 di sini, aku terpaksa gak angkut kendong Gegirl balik together with Abang, pecut terus aku bawak depa ke klinik kat area rumah. My baby si mungil putih melepak tuh tak dibawak, MIL aku jagakan, she stays with me for a while, mak mertua aku datang masa kenduri and terus lepak my house.  Eloklah tak bawak mau lagi meresah coz mak nya memang seharian bz bangat.

Gegirl pun aku asingkan dari adiknya cuma agak capek giler lah pasal nak kena berjaga 2 anak. RB yang malam bangun nak bfeed 2,3 kali and Gegirl pulak kena aku jenguk tuam2 pala dia ngan air asam jawa wpun dah makan ubat. Her temperature masa jumpa doctor malam tu was 38.3, syukur skang dah kebah, hari ke 2 siang dah ok dah lenjan main ngan adik abangnya…

Dengan the same day jugak aku bekerja. Pastuh terus applied cuti 2 hari!

Bukan ajer sebab kena spend ngan anak2 tapi aku sendiri kena rehat banyak2 takut aku pulak yang collapse heh, udahlah bapak depa kan sibuk kerja jauh nun kat Bangkok. Alright, in the same time i have 3-4 events to cover too. Ha kan…but sokay. Macam korang tak tau yang ai tak biasa gini :)

Comment: 15

Blog for ringgits!

 

dulu ada budak sengal ni cakap

saya bukak blog sebab saya tengok RM tu dapat earnings ribu2 dari blog, so tu pasal saya ikut sama bukak.

skang kalo ko tanya dia, the answer will be:

camne aku jawab kat vlog, camtu lah dia ikut jawab sama. so bebal punya budak!

ape kes korang ni hadap sangat sampai buat fraud click, dok click sana click sini. dok suruh orang click2 kat iklan ko siang malam. menyampah ok!

pernah ko tengok RM nih suh korang ‘oi click aku nya nih kiri kanan atas bawah’

pernah?

nak bertunjangkan duit pun, jangan sampai membodohkan diri. paling tak bley blah siap ada pesan kat blog ‘jangan lupa yek dah baca tolong click’

ada jugak bloggers pesan kat dalam komen or hujung entry ‘hah apa lagik, tolonglah click iklan aku nih’

wei dey!! stop doing it lah, cabut menda tuh immediately kalao ko dok push2 orang suh clickkan banner tuh. paling tak molek bila ada yang buat click palsu. hangpa ingat wpun ada ratusan ribu bloggers, ko ingat @nuffnangmy tak boleh tau apa yang original apa yang fraud.

Lagi satu, cukup aku menyampah ‘kak i follow you, pls follow me’

janganlah gitu, orang akan baca orang akan follow bila depa dah comfortable ngan ko. Ko nak letak link lam RM, ok no hal, tapi yang tak agak2 tu suh RM letak, tapi bila RD pi siasat blog ko, satu hapa RM punya link pun takdek. apa barang bang?  nemai tu small matter lagik, ini yang dok bising2 suh orang click click ni yang aku rimas betul.

Kak mai lah blog saya and jangan lupa click iklan saya yek kak :)

rasa irritated tak?

Orang suh tengok Vlog RM degil, hah kan aku dah bukak satu entry nih. Taulah duit tu penting, leh gak bayar bills tu lah, bayau kan gini bagai, tapi jangan sampai dok tarbiah kat sume orang paksa2 orang suh pi click, jap2 click sana sini. Heh rimas!

so soalannya….

image

 

Comment: 86

Back from Umrah…

IMG12510

ya allah, kak ipar aku lesunya muka haiii hahhahahah sib ko lah kak oii

that s alang my brother, yang baru pulang dari umah midnite 2 mlm lepas..

IMG12516

together with my dad pak aji and mak ajah, mak aku tak pakai tudung so x de lah aku nak amik gambo….

the brothers n sirman pi jemput depa kat klia, sampai umah kol 1 pagi rabu hamikkkkkkkkk, memasing kuyu je. letih. they are not that well. ada luggage mak aku ilang, aku ngah uruskan ngan MAS. eiiii bercinta tol nak deal lah ngan depa.

IMG12509

berkilo2 air zam zam…satu plastik tuh aku punya.

sirman wuii! u lupa ke nak amik dr dalam bonet ai? berat tuh…x kelaratan kudrat teman nak mengangkut….

IMG12514 IMG12515

ni sarung2 kaki utk semayang for muslimah, banyak gila mak aku borong. tak tau lah utk sapa, kawan2 dia sedara mara lah kot. ada banyak lagi lah ole2, tp aku tak pentingkan sumer nih. aku nak air zam2 jer…

ngan satu kurma nabi. kurma nabi mmg aku pesan khas, utk adik angkat aku yang dok mengidam nak kurma nabi, kesian dia, dah bape bulan nak merasa…an, suh laki ko amik kat umah akak nanti.

IMG12517

since aku sampai on time, aku sempat amik abang. tp jalan sekolah dah clear…ahahaha

on time apanya, kira lambat lah jugok.

not that bad lah, dulu aku sekolah kat SK Jalan Pasar 1, sejam lepas sekolah tutup pun tak tentu pak aji amik tau. nak makan takdak duit, nak minum takdak duit, air bekal dah abih, dok hirup air pair hiks…slurp slurppppppppp

orang kantin kedekut, tak penah nak bagi sikit air ke hapa, penah la staff dia curi2 bagi aku karipap ke air sikit, tp kalo boss dia tau, ngan aku2 kena marah. sian kan, kita ms tu sangat tak mampu, so bertahan lapar je lah…

so korang, terima kasih pada doa kalian, depa selamat pulang wpun kesihatan pak aji tak berapa baik. ubat2nya sume dia lupa bwk tertinggal.

aku jumpa mak aji peluk2, malaikat dok melindungi mereka2 yang masih baru dari tanah mekah.

amin….

saya..? insyallah…di satu hari yang tidak tahu bila akan muncul waktunya.

Comment: 9

Umrah for Parents and Brother…

IMG11567IMG11566

hari pemergian pak aji, mak ajah and my 2nd brother, Alang to umrah, just last tuesday kol 2 lebih. ngam2 aku abih ekon siap, terus zassss balik umah mak.

sempat makan bagai lepak terus bersiap angkat luggage utk bertolak to KLIA.

just 3 cars cukuplah. itupun budak2 kemain padat mampat lam keter adikku nana n anya akakku.

IMG11589

lam keter aku hanya bawak mereka2 yang ke umrah. sirman drove, pak aji dok depan, aku diapit…

IMG11590

ni anak kecil abang aku, Alang. rambut dia lawanya…curly original. tp biasanya bila dah tua, curly cecantik, pi luruskan. pastu dah lurus gatal nak curlykan pulak.

rambut curly gini aku ingat 2 orang jer…

sharifah shahira and riny, my itm mate dulu….

IMG11583

abang aku, Alang…beza ngan aku 2 taun jer. dia ni pendiam, aku tak tau lah dah beso ni aku geti lah pulak bercakap baik2 ngan dia. sbbnya dari kecik umat sampai abih sekolah, wohaiiiiiiii! aku ngan dia sangatlah tak leh dekat. setakat gaduh2 tumbuk tu biasa.

kitorg ni selang bunga, so dia kira partner aku, mmg rasa nak das2 jer dia nih…

ha muka dia kan, badan dia penuh capuk bertanda sbb nya masa kitorg satu family adik badik kena c/pox, dia dah tau dia dah ada simtom kena, dia pi gatal kuor umah pi redah ujan satu hal. pi plak piknik ngan kawan2 dia kat waterfall.

kauu!

dia nya c/pox lah paling teruk kena, bertanda2 kekal…

so korang jangan degil cakap mak2 korang len kali, kalo tak dibagi kuor, janganlah kuor, kan dah kena c/pox bertanda2 hazab. sib baik ada gak orang nak buat ko laki hahahahah…dah beranak 2 lah abang aku nih. bininya lam keter lain, nak muat lam satu keter tak bley.

IMG11597

kalau dah aku diapit, dah tentulah mak ajah di sebelah ku…

masa nih, Sid and Dila ada buat live phone call to mak ajah, sedih mak ajah sampai nangis nitik airmato. mak ler, mak mmg gitu, kita pun mak. adalah yang buat mak aku sedih, buat pasal apa…yelah. eh adalah, x yah citer lah.

tp letih woo telinga aku dengo syarahan tarbiah mak ajah :)

ye mak ye…..insyallah. one day ye mak..

korang paham2 jer ler

IMG00879 IMG00869

wah wah kowang…

ni dari gambo berry sirman, aku kantoi diorg main sakann yer.

aku bz ler, bz melayan email jemaah pun yer, bz dok kepit ngan makpak aji pun yer. uruskan tu pegang sana sini pun yer…

IMG11600

ha dah sedap main, menyentap.

ko mana kira tempat, asik lah nak melalak jer…sket2 nak nangis…

IMG11605

n the kiddies, anak2 buah aku…mak pak depa sume ada datang sama, tp pasan sapa yang takdak lam gambo, abang ler kan…abang nak suh bergambo, lagi lari laju satu klia dia pusing ado!

IMG00880

ni ha yer group adik badik aku makcik aku, ipar duai semua…

my 4 brothers je takdak tak pat mai!

Epi len kali amik cuti awal2 grrrrrr! tu ler ko tengok MU sangat, ha apa yang ko langgar oi malam tuh? tetttttttttttt!

IMG00889IMG00890

selesai agent umrah uruskan check in, depa dah kena masuk lah kan…

abah led the doa session for all rombongan…

aku pun tak tau lah bape orang ramai yang pergi kali nih.

IMG00865

IMG00858

alhamdulillah berkat duit anak2 bagi, plus mak pak aji berjimat dengan duit pencen depa, so memang dalam setaun sekali 2, depa akan ke Mekah. aku pun dah lost track bape kali depa pi umrah lah, sbb memang kami adalah immune untuk mereka ke sana setiap taun…

makpak aku tak shopping, tak beli brg kemas, tak de beli kain baju bagai, sume anak2 yang support, depa nya duit  depa simpan hanya untuk pergi ke mekah.

in fact diorg pun dah buat haji 3 kali jugak. hujung tahun nih, depa akan pi lagik buat haji untuk kali ke 4 pulak. rezeki orang tua…

wpun saya begini, tp saya support lah dari belakang…

ha currencty rial and RM, sama rata. ko tukar seribu ringgit, dpt seribu rial gak.

IMG00859 ada pun sekali 3 orang lam gambo…yang baju putih tu is my SIL, sian dia nangis2 bila suaminya pergi, anak apatah lagi. she s a housewife, so waktu depa pergi ni, dia ngan anak2 dok bertangga kat umah mak aku jer…

she and my sorang lg SIL yang lepak umah mak are looking after my kids. lgpun ngah cuti sekolah kan..riuh tol umah mak pak aku lah ngan cucus.

IMG11614

IMG11611

to mak, abah and alang…semoga selamat pergi dan pulang. sebelum ke Mekah, mereka singgah ke Jordon dahulu, melawat Laut Mati, visit makam nabi syuib, ke Damascus Syiria etcs…

brapa ye package umrah nih, aku pun tak pernah tau, heheheheheh

yang aku tau, ulur je ler tetiap bulan untuk mencukupkan budget umrah depa. dan sedikit duit belanja for them jugak di sana. alah ni semua anak2 buat kan.

eloklah jugak kali ni alang aku ikut sama, leh gak tolong makpak aji aku tuh…depa bukan sihat sangat pung.

IMG11625

pulang dari klia, kami adik beradik reramai makan kat RnR Nilai. gambo makan enggak ado hiks…semua dah kebulur mana ngan bingitnya melayan bebudak lagi.itu si Nana, adik aku, apehallah gambo ni dia lagi tinggi dari aku kan, hahahahaha mmg dia lg tinggi dr cik merah mar…

IMG11619

Saya nak pi mak!

Nanti dulu Sirman, dah abih semua anak2 mak pergi, baru mak sponsor menantu, ko leh bayo sendiri, korang bukan takde budget pun pi Mekah, asik pi jakarta jer…pi lah pulak Mekah.

tahun depan mak bawak sapa pi Mekah pulak mak?

mak nak bawak ko red, ke ko nak bagi laluan kat Ayin dulu? mak bawak ko lah yer?

emm, takpelah Mak, mak bawak Ayin dulu lah..

IMG11617

fyi, mak memang berniat untuk sponsor at least 4 atau 5 orang anak2nya dari 8 orang ke Mekah for umrah, so far sudah 4 orang anaknya menjejak kaki ke sana dibawa mak abah aku sama mereka. ye, makpak aku nya menyimpan siapkan budget utk anak2 jugak dibawa ke sana. itu memang niat mak aku dari dulu lagi.

dan aku sebagai kakak, bagilah laluan kat Ayin dulu pergi menjejak kaki ke Mekah, insyallah…taun depan Ayin pulak kot pergi. kalau ada rezeki lagi, pas Ayin, either Nana or Epi pulak. so cukuplah 7 orang anak mak yang pergi. dan  kalau mak nak cukupkan lelapan anaknya pergi, mana tahu aku adalah anaknya yang terakhir akan pergi jua…

saya…emm

saya…

tak leh lah nak panjangkan ayat nih, tapi takpelah, let my adik beradik lain yang dibawa mak dulu. saya mengalah.

Doakan kesihatan pak aji, mak ajah and Alang baik sihat2 dan mudah di sana. My parents are not that well…

Comment: 27

Ringgit to Rial…

selain dari ibu n kakak sirman yang akan ke umrah next week..ada jugak orang lain yang akan bertolak ke umrah hari ini.

kerana itulah macam biasa aku pi lagi money changer, tukar duit to Rial for my abah utk dibuat belanja.

this time around, actually tetiap taun pun mak abah aku pergi…but this year my Abah is going to Umrah wt my big brother. remember, my mom kan akan hantar seorang anak dia setiap tahun ke sana. fully sponsored by mak. takpe duit yang mak sponsor kan tu pun ada sket dari kami duit anak2….berkat gaji memasing. kalau mak dah sihat, bulan puasa ni mak pergi lagi, kalau x sihat, dapatlah kami beraya ngan mak abah sebab setiap taun mmg mak aku hanya beraya di Mekah.

I think next year is my 2nd brother’s turn to go for Umrah, cukup 4 anak yang pergi. yang lagi 4 mungkin kena pergi hasil usaha daya duit sendiri. Mak kata mak hanya hantar 4 anak yang kurang berkemampuan, yang lagi 4 boleh mampu utk ke sana. tapi kalau Mak ada lagi rezeki, dia akan pastikan kesemua 8 anaknya dihantar olehnya menemani either Mak or Abah. korang paham x ni?

 

Just to recall – gambar lama last year, this is my first brother yang nak pi umrah, very diff ngan adik merah dia :) . Not so details story about him ada kat sini.

I hope to catch them kat klia …so later all!

 

 

 

Comment: 2