Budak kecik pun tau, kerja kena bergaji…

IMG_0679

you know when u dont have someone to rely one, like your lovely good helper, Fifin, hahaha itu helper aku, she s gone back to Indon for renewing her permit so patah riuk gak lah aku dibuatnya. i got help from my SIL, she lives with me during the day to help on managing the kids and the kerja rumah. but that s only on the wkdays. weekend 2 hari adoi adoi rasa macam 2 minggu.

when i got back from Prince Court, huh aku dapat jadi the Queen of the house adalah lam 2-3 jam. being mom always hv to act like a mom. nak tidur petang kejap pun adoi susah hati aku. Sirman tu kalau aku takde kat umah baru dia macam hebat sket tolong2 buat keje umah ngan anak2, tp bila aku ada kat umah pun…specially bila aku dah discharged..

alah idung awak tu jauh dari perut

balik2 tu je lah modal dia, so bersilat2lah cik merah di rumah sendiri. asal kemas ha kapau balik, asal aku dok bilik sini, bilik sana bersepah. oi korang 3 orang nih…tapi sebab aku ada trained anak2 to gain something, they have to work. so gegirl tolong kemaskan katil and yang berkapau kat hall, mintak upah. oh ok boleh.

abang pulak amik job basuh pinggan mangkuk, even gegirl nak buat job nih aku x bagi coz dia x sampai lagi, nak kena pakai kerusi lah pulak. so biar abang yang buat. for the first nite abang buat (not his first time pun buat keje nih yek) so he s so excited. but again aku kan mak yang very the QS…sambil dia basuh aku diri gak sebelah dia to check run through the pinggan mangkuk cawan sudu bagai yang dia basuh. at first round memang teruklah budak ni basuh. ngan belen2 sabut ada lagi, aku sumbat balik masuk lam sinki.

dengan ada minyak2 lagi tak tenyeh ngan sabun bersih2, pun aku sumbat balik lam sinki. and ngajor dia buat lagi satu round. on his 2nd nite, he has passed! yuhuuuuuuu! so 2 hari siang malam memang dia amik job basuh pinggan jer. dulu Sirman rajin lah jugak nak basuh pinggan, dulu pun Sirman rajin nak packkan sampah from dustbin (oh kena dipaku tau, kalo x keje tak jalan kak oiii) but la ni Sirman is getting lazy and lazy. aku yang kena packkan sampah and mintak rayu dia pi tolong anto buang to dustbin room. huii itupun kalo boleh Sirman suh abang gak pi hantarkan.

IMG_0686

sebagai gaji tolong mak nya buat kerja rumah, anak2 boleh mintak apa jer, EXCEPT toys. hehehhehe, itu aku nya rules dari budak2 ni masuk sekolah. so Abang mintak kasut sekolah sepasang lagik. ok ni aku pahamlah. ujung taun lepas aku belikan dia 3 pasang jer, satu pasang kasut utk satu hari which is for NK and Sek Agama. but kalau dia melinjan main sawah bendang di pagi hari di NK, dia kena pakai satu lagi kasut for Sek Agama. so dah jadi 2 pasang. the next day pakai the last 1 pair. end up to  3 pairs. by that day jugak kena basuh the first 2 pairs of shoes, and kapur. hukhaii…! for 4 months plus gini, lotih gak yang oi.

ye aku tau kita dulu zaman sekolah pakai sepasang je kan. tapi kita dulu susah sangattttttttt. i m not saying aku dah senang skang, but i have the allocation, and diorg pun dah tolong buat kerja umah. so momantai. yang x menahan tuh dia mintak kasut sekolah versi magnet. macam2 lah pesen kasut sekolah zaman skang nih. btw aku beli ni kasut sek dia pun dekat2 umah mak ajah aku jer nun kat BTR.

IMG22221

he oso gets 1 pair of baju sek agama. aritu just got 2 new pairs jer. ingat yang lama2 taun lepas dulu tu bolehlah pakai lagik, but aisay, kependekkan lah pulak. so yang lama tu aku dermakan kat BIL aku mintak dia anto ke rumah orang susah di Kelantan. so utk upah 3 hari siang malam basuh pinggan, satu set baju sek agama, 1 pair of shoes and socks.

For Gegirl, cik adik manis mintak tudung baru untuk senang ngaji dalam rumah and a pair of jogging/badminton shoes. ok itu aku kena pi meredah KLCC lah carik. hok tudung momantai, jam2 tu gak dia pakai. but hok kasut jogging tu lah yang ke main 3 hari dia reminded me…

next week pun kena bagi upah lagi nih..waa masak2, tetiap minggu korang mintak upah. but ok lah. asalkan no toys udah. oh yes btw, i didnt turn up to the Gatsby event coz kena grounded dek Sirman dok umahlah kan pasal baru je pas discharged. i ve seen the photos sent by Nuffies in the twitter, very the banjir merah yek…dasat korang. just RM je takdak kat situ huhuuuuu :)

Comment: 22