Trauma yang tinggal…

image

Tragedi tanah runtuh Rumah Anak-anak Yatim dan Anak-anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa, Hulu Langat. Semoga yang pergi menjadi syahidlah kamu dan yang dapat diselamatkan, kuatlah semangat dan semoga hilang trauma kalian. Alfatihah dan takziah buat semua anak2 ini sama ada mereka yatim mahupun tidak, penjaga2 yang telah pulang ke rahmatullah dalam tragedi yang menyayat hati.

Menitik2 airmata saya membaca berita ni, dari semalam membawa ke hari ini, semoga bantuan yang disalurkan dapat mengurangkan beban dan yang penting, mereka kena kuat, dahlah budak2 kecik je diorang nih.

Menuding pada siapa salah landslide nih atau dah memang tersurat. begitu nyawa kita diambil.

eh sedihnya. terbayang2 budak2 kecik nih meronta menangis minta bantuan….tetiba hilang suara mereka :(

Comment: 27

Bunyi congkak?

Salam kak red..alang 2 dah baca entri pasal cite hantu kat belog kak red ni sy pon nak cite pengalaman aneh sy semasa di rumah lama sy di pulau pinang dan juga pengalaman aneh sewaktu belajar di IPTA di utara semenanjung.Sekarang sy dah smbung belajar di Shah Alam dan family pon dah pindah sini(s.a).

So we start the story ya.First,cite in PENANG okay..
peristiwa tu berlaku time bulan ramadhan tahun 2002.ketika itu sy form3.Kebetulan waktu bulan posa tu adalah time cuti sekolah dan sy pon dah abes PMR.sangatla excited menghabiskan cuti dengan benda – benda lagha ni..abah sy kesiankan anak2 dia jadi dia pon belila sebuah congkak(time tu xde P-ES n online games cam budak2 skrg ni..jeles tol aku).Congkak tu abah beli di sebuah pekak kecik kt area kepala batas.cantik la jugak sebab congkak tu design die agak classic n original kayu bukan plastik okay.

So ape lagi.sy dan adik2 sibuk main sampai tak ingat dunia orang kata.Kebetulan sepupu sy pon datang bercuti kt penang.lagila asyik ktorg bermain.sampai kan amal ibadat yg perlu dilakukan sepanjang bulan puasa tu asek tunggang langgang je.bile mak bising suro ngaji baru la nak ngaji.hehe..

Ok.gangguan yg sy alami time waktu tu adalah area pkol 3 pagi cmtu.it started a week after we use the congkak.FYI,sy tido dlm single bedroom.so sorang2 la tido.Adik sy tido ngan cousin kat bilik lain.and my room tu plg blakang skali.Sy pasti tu bukan mimpi.Katil sy single and my cadar is tight in punye, so xde benda yg boleh menghalang pandangan la. Sy terjaga dari tido around 3 a.m. cause terdengar bunyi congkak dimainkan dari bawah katil.masa tu,hanya Allah je yang tau perasaan sy.nak terkencing ,terberak sume ade.bayangkan lah..saya boleh kire “benda tu” main.kan congkak ada 7 lubang.bila sampai kat ibu rumah tu..bunyi guli sekali banyak die lepas dalam itu..adoyai..sy terketar – ketar on suis lampu (sy jenis yg xsuka bukak lampu time tido)..dan sy terus jenguk kepala ke bawah katil..fuh..nasib baik tade pape..sy off balik suis lampu n baca doa tido.tp still terdengar lg bunyi org main congkak.bunyi benda tu main berterusan sampaila waktu sahur..masuk je waktu sahur sy terus marathon ke bilik mak abah dan melompat atas katil dorg sambil nangis..kecoh gak la umah sy time sahur tu..

FYI,congkak tu simpan atas almari dlm bilik adik sy.camne ley dgr dlm biliksy lak.dahla bilik sy plg belakang skali.sgt curious…dan my cousin pon mengaku die terdengar bunyi orang main congkak.sampai demam seminggu die..at last,abah warn kitorg dari main congkak lagi.skrg congkak tu disimpan kt dlm stor je dan rumah sy di penang tu dah disewakan kpd org lain..smpai skrg sy dah xberani main congkak..fobia..huhu

 

Second story : IPTA di utara semenanjung..

Pengalaman ni sy alami ketika di semester akhir tahun 2008..bayangkan lah kak red and all reader,setiap sem sebelum ni sy mesti dapat groud floor kt Kolej C.tapi last2 sem sy dapat tingkat atas sekali.geramnye,tp bila ingatkan yg tu adalah last sem sy jd sy kuatkan semangat.naseb baek sy dapat rumate yg sma.jadi satu kepala la.dah faham peel masing2.asalnya kami bertiga tapi sorg rumate ni nk dok menyewa kat luar pula.so tinggal sy dan kak N sajela.dan bilik baru yg kami duduk tu adalah untuk 4 org.bayangkanlah luas nye bilik itu compare dgn bilik yg dulu.

Ok,sbb dah dapat confirmation dpt bilik tu sy pon register awal dr kak N (she is from johor so mestila nk g utara cam malaih je kan..sy pon same gak .pegi awal sebab nk kemaskan bilik n masuk kelas awal..hehe..sy sampai kat kolej dalam petang sabtu camtu.time zohor.waktu tu tak ramai lagi yg register,yelakan first week..msti malas nk tggal umah lagikan..after dapat kunci dri mak cik opis sy pon naek la.wing plg hujung.sy peratikan,kat floor sy adela sorg dua yg dah balik..legala hati..at least ade jiran – jiran bilik even xramai.

First impression bile buka bilik tu sy terkejut.kenapa??sebab sekeliling wall dlm bilik tu penuh ngan ayat2 pendinding diri dan surah – surah al – quran(sampaikan ade ayat2 yg sy xpernah jumpe pon ade).sy dah rasa laen sbb kt pintu masuk pon ade tulis huruf 2 al- quran which is means kita xley eja die jadi perkataan in jawi.selalunya kt bilik yg agak keras dorg akn tampal huruf2 ni utk elak gangguan syaitan and so on.sy pon cepat2 kemaskan baju ,pasang cadar and kemaskan bilik.dalam hati ni berdebar – debar je.kemuncak nya time sy nk solat zohor.bru je takbir ,hanger yg sy gantung kt penyidai bertabur atas sejadah.waktu rasa cm nk meraung je.kipas waktu tu sy on 2 je kot.tingkap pon tak bukak..macam mane sy nk terus solat waktu tu..terus sy tanggalkan telekung.capai tudung ,handset dan kunci bilik terus pegi ke surau kolej.naseb baek ada kawan2 (yg xberani tinggal kt bilik msg2 sbb rumate xdtg lg) yg stay kt surau.2 malam berturut – turut sy tido kt surau sambil menanti kepulangan kak N.

Bile ditanya pada kawan2 yg satu wing ngan sy..mmg bilik2 kt wing tu agak keras..ade yg terjumpa pompuan duduk atas katil time bukak pintu bilik..yg penting kene kuatkan hati dan jgn layan..bile tinggal berdua je ngan kak N ni ktorang wat hal masing2.dan FYI kak N ni boleh nampak benda2 halus.nasib baekla sy xdpt kebolehan tu..tanakla..huhu..jadi die slalu la cite ape yg die nampak kt sy..disebab kan bilik tu luas.jadi jarak katil sy ngan katil kak N agak jauh.dan sy ni kalo tido mengadap dinding jd xtgk la muka kak N ni..

Every nite dalam sebulan pertama kt bilik tu,sy asyik kene tindih..tapi lepas amal ayat2 quran dan baca yasin every nite gangguan tu dah kurang.lain hal dengan kak N..die asyik kene kacau je.tp die ni jenis yg hati kering.suka study sampai kol 3 pagi.sy dah tido dah time tu..cerita kak N.before nk tido tu die baring2 dulu.mata xley nak lelap lagi..tetiba kelibat cik ponti datang kat sy..lepas tengok sy dah tido die dtg kt kak N.kak N pejam mate.cik ponti pun ulang alik antara katil sy dan kak N…nangis jugakla sy bile dgr cite kak N time tu..kak N still xley tido even dah bace ayat kursi.dalam hati kak N menyumpah cik ponti tu..lebih kurang camni la “ingat aku takut kat kau ke..kalo berani datangla dekat” dgn xsemena2 nya cik ponti terus terkam kat kak N..kak N menjerit sekuat hati..jeritan die memang sy xdengar..tido matila katakan..kak N ckp die terus selubung ngan gebar sampai terkencing- kencing dlm seluar.

Since aritu,ktorg make sure lampu study msti bukak.setiap mlm kene bce yasin.kalo xpon salah sorg recite quran.and yg ptg kemana sje berdua.alhamdulillah..akhirnya kami berjaya mengharungi kejadian2 pelik dlm bilik tu hinggalah akhir semester.Ada juga kejadian yg sampai sekarang masih menjadi tanda tanya sy dan shabat yg lain kerana salah seorang sahabat kami telah meninggal dunia akibat gangguan di kolej tersebut.Sampaikan kalo ade budak junior yg masuk bilik arwah ktorg akan gi melawat.nk pastikan budak2 tu xkene kaco je.tp xlah cite kt dorg.nanti takut lak dorg nk dok bilik tu..cume cite ni masing2 senyap and tak direvealkan takut menjejaskan nama IPTA dan takut dikontroversikan pihak yg xbertanggungjawab.Sampai sekarang bila kami bertemu pasti cerita kematian A yg tragis akn menjadi topik.Semoga A ditempatkan di kalangan roh yg tenang dan beriman.Amin..

Sender: keykey ajuma

Berminat menghantar Misteri Malam under Guest Writer, sila drop your story di Contact Red. Thx.

Comment: 30

Paris the cat

IMG00605-20110520-0802

tangga hikmat di rumah RM! tangga nak panjat amik barang2 kat wardrobe atas or untuk mencuci kipas/lampu. juga menjadi tempat rehat Paris, mak si Kel

 

 

 

Comment: 12

Milk A Deal – Yoga, Belly Dance?

image

Murahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh for RM39.90 jer untuk 4 sessions, boleh complete within a month jer weih! Being a pregnant mom, yoga tu memang boleh buat lagik, and korang ini bukan hanya untuk wanita sahaja, untuk lelaki pun boleh, best if you nak bawak anak sama gak, but make sure umurnya above 12years old lah!

So amacam? Yoga, Aerobic, Jazz Dance, Belly Dance or a combination of the four types (4 classes x 1 hour each) Jom!!

Check out Milk A Deal!

Comment: 10

Adidas Pure Games!

48hours sponsored post :)

IMG_1677

Minggu lepas selama 5 hari bermula dari 11 Mei sehingga 15 Mei telah berlangsungnya Adidas Pure Games event di outdoor concourse Pavillion KL. Bermacam-macam dan berbagai aktiviti serta acara sukan yang menarik telah berlangsung, seperti BMX “Flatland”, Street Dance, Penalti Shootout, Foosball, Wii Nintendo dan juga lukisan karikatur.

 

IMG_1731

Main basketball :)

Dan pada hari Sabtu nya pula telah berlangsung Blogger’s Contest di mana 3 bloggers bertanding antara satu sama lain dalam 3 acara sukan ini. Bloggers tersebut ialah saya, don’t play-play, mak yong macam saya pun masih aktif lagi bersukan ya. Dua lagi bloggers ialah Cheeserland dan Beautifulnara.

 

image

Pertandingan pertama kami ialah Penalti Shootout. Dalam 1 minit berapa banyak gol or point kami dapat sumbat.

Cer teka bape saya dapat masukkan?

Itupun sebelum mula puas praktis dulu hiks :) Tapi time praktis boleh la pulak sumbat yang 5 points tu. No luck betul la, ke no skill hahahahahaa

Dapatlah jugak sumbat 1 gol, jadiklah :)


image

Antara aktiviti lain yang sempat saya buat…

image

Games kedua ataupun pertandingan kedua kami pula ialah dribbling bola. Tapi memandangkan saya ni kan mak yong so terpaksa la RD yang mainkan. Sukan-sukan jugak tapi kena la ade limit jugak kan? Kang jadi apa-apa nanti kita juga yang susah.

Pertandingan terakhir kemuncaknya pula ialah menimang footbag. Tau tak footbag tu apa? Footbag ialah a small and round bag sebesar lebih kurang saiz bola pingpong. So dapatlah gak timang 2 kali hiks :) Tapi bila balik tengok kat youtube macam-macam skill depa timang footbag ni, tak jatuh-jatuh pulak tu.

 

 

Actually Adidas Pure Games ini sedang menganjurkan 2011 Malaysian Footbag Championship. 2 qualifying rounds sudah berlangsung minggu lepas, so korang masih ade satu lagi peluang untuk masuk pertandingan ini. Last qualifying round akan diadakan pada 2 Julai nanti di Mid Valley. Tau apa hadiah untuk pemenang Footbag Championship ni? 4D3N all expenses paid trip ke Helsinki, Finland + 100euro/day elaun dan tiket untuk 2011 IFPA World Footbag Championship. Pehh dasattt, alangkan aku ni kurang skill jer footbag ni, kalau idak mau gak aku masuk hiks :) So pada yang ada skill-skill footbag yang hebat-hebat tu boleh la cuba-cuba nasib.

So jangan lupa visit the Footbag Championship final round at Mid Valley Megamall 29th June – 3 Jul 2011 ni.

Dan disamping itu juga, Adidas juga sedang mempromosikan produk-produk fragrancenya seperti Adidas Happy Game Perfume, Adidas Pure Game Perfume, Deo Body Spray dan juga Perfumed Deodorant Spray. Fragrance Adidas ini dibuat khas untuk mereka yang sukakan aktiviti-aktiviti luar ataupun mereka yang suka melakukan aksi-aksi sukan. Promosi ini ialah dengan setiap pembelian korang akan mendapat free goodies seperti Pure Game Keychain, Adidas Miniature, Adidas Back Pack/Bag ataupun Adidas Sports Bag.

 

IMG_1841

Opss btw keputusan Blogger’s Contest kitorang itu tadi dimenangi oleh Beautifulnara Yang Soon To Be Married. Of cos lakan, dah dia sorang jer lelaki, kalau tak geti main bola mmg tak sahlah. Saya dapat tempat kedua Yeyyy dan ketiga my hottest gf, Ringo The Cheseerland. Antara hadiah yang kami menangi ialah Adidas Back Pack/Bag, Adidas Sports Bag dan juga Adidas Travel Bag. Hadiah disampaikan oleh Sam from Adidas.

IMG_1868

I got mine oredi, don’t forget yours :)

Tercungap-cungap la jugak aku main games-games tu, tapi it was fun and boleh dikatakan healthy activity. So stay healthy korang, rajin-rajinkan bersukan and stay wangi jugak dengan Adidas fragrance. Amacam cun tak RM yang boyot, siap bersukan lagi dengan cara berhemah, hanya dengan Adidas :)

Khidmat pesanan masyarakat Adidas is brought by Redmummy.com

 

Comment: 35