Amway Nutrilite soy protein dan soy isoflavones!

48hours sponsored post

20130123_201014

Kalau hari tu dalam entri yang sebelum ni aku dah bocor rahsia resepi pagi Amway Nutrilite, kali ni aku nak bercerita pula tentang rahsia kebaikan soy protein dan soy isoflavones pula.

Semua dah tau kan yang badan kita memang memerlukan protein. Tanpa protein kita akan menjadi lesu dan tak bermaya! Dan seperti yang korang maklum juga, protein terdiri daripada asid amino. Dan apabila protein yang kita makan dihadamkan, ia dipecahkan kepada individual asid amin. Asid amino  ini kemudiannya diperbaharui ke dalam protein baru untuk kegunaan badan kita. Penghadaman protein bermula di dalam perut kita, terutamanya dengan tindakan asid hidroklorik yang dihasilkan di situ, dan oleh enzim dipanggil pepsin. Asid hidroklorik di dalam perut ini diperlukan untuk memecahkan  protein bonds. Makanan yang mengandungi protein dipecahkan dan proteinnya akan dipisahkan. Kemudian protein dipecahkan kepada konstituen bahagian mereka iaitu asid amino.

better

Tapi ingat yang keperluan protein bergantung kepada umur dan juga saiz badan. Kebanyakan makanan memang ada protein, tetapi mungkin tak mencukupi untuk keperluan harian kita. Salah satunya ialah soya. Soya telah menjadi makanan ruji di negara-negara Asia selama bertahun-tahun. Protein berkualiti tinggi ini datang dalam tiga bentuk utama iaitu tepung soya, soy protein concentrates dan soy protein isolates – yang memberikan fleksibiliti yang lebih besar apabila ia datang kepada aplikasi makanan.

So apa kelebihan dan juga kebaikan soy protein ni?

• Ia adalah protein vegetarian lengkap mengandungi semua penting asid amino untuk orang dewasa dan kanak-kanak.

• Minyak kacang soya sebahagian besarnya tidak tepu dan tinggi dalam kepentingan asid lemak.

• Satu alternatif yang sangat baik untuk mereka yang alah kepada susu dan produk berasaskan susu.

• Sesuai untuk mereka yang mencari pilihan yang lebih sihat yang boleh membantu mengurangkan lemak dan kolesterol.

• Ia adalah sangat berkhasiat dan kaya dengan bukan hanya protein, tetapi juga vitamin B dan isoflavon. Protein soya hanya berasaskan tumbuhan protein dengan kualiti protein yang sama dengan daging, susu ataupun telur.

Selain itu, kacang soya juga mengandungi sebatian unik yang dipanggil isoflavones. Dan kebaikan soy isoflavones pula adalah selain ianya adalah sejenis antioksidan yang memerangi kerosakan sel, kajian telah mendapati bahawa isoflavon soya membantu boleh mengurangkan gejala menopaus seperti  hot flushes, dan juga meningkatkan kepadatan tulang di kalangan wanita. Disamping itu juga, isoflavon soya membantu dalam mengekalkan tulang yang kuat dan sihat dengan meningkatkan kandungan mineral tulang dan ketumpatan tulang, yang boleh membantu mengurangkan kemungkinan osteoporosis.

20130123_201105

Oleh kerana kebaikan inilah Amway telah mengeluarkan produk NUTRILITE All Plant Protein yang dihasilkan dari 100% plant based protein formula dan diperkayakan dengan campuran serbuk protein soya, gandum dan kacang. Dan semestinya tiada perisa dan gula tambahan! Yang memberikan kelebihan dan kebaikan macam aku cerita kat atas nun.

So don’t forget to start your day and load up your day’s essentials with NUTRILITE All Plant Protein supaya korang pun jadi lebih sihat dan cergas bertenaga!

Khidmat pesanan masyarakat Amway NUTRILITE is brought by Redmummy.com

Comment: 4