Stay Calm and Fly with Qatar Airways

48hours sponsored post

IMG_8114

Yes, it was Milan, Italy :)

Dah selamat pergi dan balik dah pun. Only me, RD dan RB yang pergi dan kami diterbangkan oleh Qatar Airways alhamdulillah dengan selamatnya dari KLIA ke Malpensa Airport via Doha dan vice versa. Abang dan Kakak kena tinggal, sian kat depa. Lagipun depa sekolah, tak leh nak bawak sama pun.

IMG_8101

Flight kitorang hari Sabtu dalam pukul 9 malam but by 7 pm kitorang dah pun smoothly check-in without any delay or problems. 3 luggage, 2 hand carry dan 1 stroller. By the way, Qatar Airways memanjakan aku dengan Business Class seat all the way pergi dan balik :) dan frankly speaking aku memang looking forward for this trip dan teruja sangat untuk terbang dengan Qatar Airways.

20130512_053658

But for this trip, RD dan RB were on our own expenses la dan since RB masih menyusu badan kena la dia duk sama dengan aku kat Business Class seat jugak. RD biar duk Economy sudah. RD memang no hal la, dia cakap as long as dia dapat layan movies on demand dari their In Flight Entertainment System, Oryx yang ada berpuluh-puluh entertaining movies tu sudah cukup bagus dan aku relakan jer lah dia dilayan by the friendly Qatar Airways‘s flight attendants.

IMG_4693

Since aku dan RB were on Business Class, meh la kita menyinggah kat Golden Lounge. Dan juga we have ample of time before boarding, syok la kitorang melepak berdua kat sini. Bukan main suka dia tu. Untuk mereka yang ada anak, masa adalah sesuatu yang berharga. Kalau yang takde anak, one task mungkin leh settle dalam masa sekejap tapi untuk parent yang membawa anak ni, subjective sket la, memang makan masa yang lama dalam membuat satu-satu task.

Sama la jugak macam aku, really take some time for me to settle down relaks makan dan minum kat Golden Lounge with RB melekat macam handbag! Luckily RB was well behaved, probably sebab suasana dalam lounge yang begitu relaxing dan tenang. Bila anak happy, emak pun happy la :) Ditambah pula dengan layanan mesra staff kat dalam tu plus spread makanan dan minuman yang membuatkan aku lupa diet aku ha. Duduk pula di atas sofa yang comfortable empuknya sampaikan aku lupa la ada laki kat luar menunggu hiks :)

IMG_8115

Time for boarding. Ok babai daddy. Daddy kena masuk ikut pintu lain dar

IMG_8128

Masuk-masuk jer disambut dengan senyuman manis oleh krew Qatar Airways dan terus diusher aku ke seat aku. “Here is your seat Madam Mira” Bukan sahaja friendly dengan aku, dengan RB pun tak sudah-sudah diacah oleh depa ni. Mengejek-ngekek si RB gekak suka di ba bu cak depa. Jangan terover friendly dengan RD laki aku tu sudah lah, jeles mak nanti!

My hand carry luggage pun depa bantu bawakkan and simpan dalam compartment coz tangan aku dah penuh dek dokong anak dan jugak handbag.

IMG_4746

Once dah selamat took off, RB pun selamat belayar dalam basinet. Aman dunia aku hiks :)

IMG_4750

As you can see, in Bussines Class, space between your seat with basinet memang luas dan comfort. Even kaki aku melunjur pun tak sampai ke wall basinet tu. Ke sebab aku ni petite kot? Nope, it’s really spacious :)

IMG_4929

Sponge Bob soft toys and diaper + toiletries set for RB

And as a parent with little baby, 3 benda yang kita kena jaga supaya anak tak meragam. Makan minum dia, waktu tido dia dan diaper dia kena sentiasa selesa. Same rules aku apply during this flight and he was very good little baby during entire flight plus the crews keep on entertaining him and “bribe” him with Sponge Bob hiks. Suka la budak kecik tu!

By the way, ni kali ke dua aku terbang bersama Qatar Airways. Ingat lagi dulu trip aku ke German? Sama gak kitorang fly bertiga jer. RB masa tu baru 6 bulan. It was his first fly la. Also lena dia tidur dalam basinet tu. But ada le gangguan sesikit yang buat dia meragam, if you guys still remember.

IMG_4770

It’s meal time. Serve professionally by the crew members. Alas meja, culinary set lengkap macam fine dining kat 5 stars hotel.

IMG_4717

Dimulakan dengan appetizer :)

IMG_4737

Dan kemudiannya dengan main course. Like I said it’s like fine dining :)

IMG_4740

But this fine dining was entertained with an interactive audio and video entertainment system with more than 1,000 different entertainment options with good selection of on demand movies dan juga TV series from their Oryx, In Flight Entertainment System displayed on the 15-inch seatback LCD TV screens. Memang luxury dinner ni :)

IMG_4755

Another set of tasty meal before we landing.

IMG_8123

The crew memang show very much genuine concern dan special attention kat aku. Mungkin disebabkan aku terbang dengan baby kot. Tapi dari apa yang aku observe, diorang bagi layanan sama rata jer to all passengers, not only for me alone.

IMG_4781

Thanks to the huge spacious seat in Bussines Class, RB boleh tidur sekali sama-sama aku. Memang gini la gaya RB tidur kalo kat rumah. Kalau tak atas perut, kat celak ketiak mak dia hiks.

Well not only spacious, but this aircraft features 180-degree horizontal flat bed Business Class sleeper seats with a seat pitch of 78 inches. Aku ulang, almost a flat bed! Same feeling macam tidur kat katil rumah. Tu tunggu aku ceritakan waktu balik punya pengalaman, ha tu lagi lah flat bed.

IMG_4805

Dan hasilnya semua nyenyak dan lena di buai mimpi :)

IMG_8169

Akhirnya landed kat Doha International Airport.

IMG_4826

Exclusive concierge-style seated check-in

Untuk First and Business Class passengers, kami ditransitkan sementara di Qatar Airways’s Premium Terminal.

Dibina dalam masa 9 bulan, Premium Terminal yang seluas 10,000sqm menawarkan perlbagai kemudahan diantaranya exclusive concierge-style seated check-in, duty-free shopping, conference rooms, nursery and play area dan juga spa treatment rooms, saunas, jacuzzis serta fine dining restaurants. Juga ada shower dan wash rooms, Free Internet access stations, simulator games and Sony PlayStation games, prayer rooms untuk lelaki dan wanita dan 24-hour medical centre. Memang complete all in one di Premium Terminal ni.

IMG_4838

Sedikit tentang latar belakang Qatar Airways

Qatar Airways is the national carrier of the State of Qatar, di mana sekarang sedang rancak berkembang pesat, beroperasi sebagai the youngest fleets in the world. Masih muda kerana hanya mula operasi pada tahun 1994, tetapi apa yang dibanggakan ialah Qatar Airways terbang ke 127 destinasi ke seluruh dunia dan mempunyai lebih 100 aircraft dan 14,600 staff.

IMG_4863

Today, this award-winning airline has orders for over 250 aircrafts worth more than US$50 billion! Tak boleh bayangkan duit sebanyak tu!

IMG_8131

Agaknya RB musykil “Terbang lagi ke mummy” “Ye lah, kali ni Doha ke Milan pulak”

IMG_8206

As usual passenger with baby, seat dia nun di depan sekali

IMG_4886

Tapi this time RB tak tidur dalam basinet since seat next to me tak de passenger.

IMG_4898

IMG_4931

IMG_4943

And the fine dining continues :)

IMG_4924

Lupa plak aku ade laki kat Economy Class. Bersolek sket wangi-wangi nak gi jumpa laki hiks

IMG_8202

Jumpa laki coz RB woke up and nak pass RB kat RD

IMG_8212

Ceria budak kecik ni. Apa taknya, perut kenyang makan minum sedap, tidur pun puas :)

Sedap la ko kan, tidur dalam flight ko buat macam tidur atas katil rumah

IMG_8161

Macam aku cakap tadi, as long as ade movies on demand, RD is a happy flyer. Dalam Economy Class has a seat pitch of up to 34 inches. Semua passengers ada access to seat-back TV screens.

IMG_8162

Dapat toiletries set plus a pair of sock and eye mask

IMG_8185

Pakcik ni takde “handbag” so cargas la dia dok snap gambar sana sini. Macam aku agak terhad sket sebab RB ade sama. Even ke toilet pun kena pi cepat-cepat. Ye lah walaupun flight attendant baik hati insist yang depa boleh jagakan RB kalau kita ke tandas tapi kita as mother hati memang tak tenang kalo baby ditinggal kan duk sorang-sorang diri cam tu kan.

IMG_8175

Broken City – salah satu movies ada dalam flight ni.

IMG_8149

IMG_8187

Set meals untuk Economy Class. RD cakap even the meal was not the same macam makanan Malaysia kita, tapi they quite tasty dan kena dengan selera dia. They come with roti, fruits, yogurt, juice, chocolate and of cos hot drink. Dan sudah semestinya halal.

IMG_8209

This is how it looks like the bassinet in Economy Class. Walaupun nampak a bit cramp but it still comfort. Aku tau la, dulu kan aku penah duk macam ni. Hey she got the bigger Sponge Bob than RB!

IMG_8234

Bila dia dah puas tidur, dia akan mula aktif nak explore semua benda. So aku trus pass batton kat RD. RD tu dah puas tidur dah tu. Biar dia melayan si kecik tu pulak. Tanya RD apsal tak kuorkan neck pillow yang ade dalam hand carry bag tu, dia cakap head rest kat seat tu foldable tu boleh tahan pala dari terlentok time tidur.

IMG_8244

Dah puas explore, when I said explore RB really berjalan pusing keliling satu aircraft tu. Semua orang di sapanya. Terpaksalah bapaknya ikut bontot si kecik tu terkedek-kedek jalan pusing aircraft tu ke depan ke belakang. Now movie turn pulak.

IMG_8247

IMG_8249

Patutlah kusyuk budak tu tengok movie, rupanya ada Baby TV dalam entertainment system ni under Young Traveller. Even games for them pun ada.

IMG_8262

Dan akhirnya selepas lebih 15 jam terbang dalam keadaan yang selesa dan memuaskan ditambah dengan profesional dan genuinely warm service on board, I even felt so fresh once landed kat Milan Airport ni.

Cepatlah orang dah tak sabar nak shopping ni :)

Saborlah, posing la dulu.

IMG_8283

Yey, we are now in Milan. Terima kasih Qatar Airways kerana menerbangkan kami ke sini. With that kind of professional services you showed during our entire journey, no wonder you guys voted as Airline Of The Year :)

FYI, Qatar Airways memenangi anugerah Airline of the Year 2011 dan tahun 2012 at the annual Skytrax World Airline Awards! 2 years in a row and I’m sure the passengers voted based on their wonderful experience flying with Qatar Airways and I’m very glad I be one of their lucky customers :)

Satu lagi tips yang aku nak share korang to do web check in kemudian kat kaunter just drop the luggage using their fast lane kaunter. Much more faster and can escape long queue to check in. Sama macam what we did during our Germany trip, also terbang dengan Qatar Airways.

I ll share you the video of our journey with Qatar Airways and jugak the returning trip back from Milan, via Doha to Kuala Lumpur. Stay calm and fly with Qatar Airways :)

Khidmat pesanan masyarakat Qatar Airways is brought by Redmummy.com

Comment: 16

Wang no Sungei Wang

20130525_154936

Petang Sabtu pulak selesai kat KL Bird Park, hah ko ada pi Bird Park? hahahaha, kali ke 2 tahun nih aku pi,  one time was for company event but tak berapa explore. sendiri pergi, no kids. eh tu lam cite bird park ler. so habis petang sana tuh kita pi Sg Wang. Either pepenat kita pergi jugak or kita tak pergi langsung. batallion ramai nih.

bukan senang nak aku pi Sg Wang tuh, on the road terus tidur!

Dok carik curler lagi ler aku hah, nak yang lagi besauuuuuuuuuuu, hok paling besauuuuuuuuuuuu one. so ni 3rd curler aku. lain tu small and medium size jer. Harga RM150. Warranty setahun. aku tak survey mana kedai pun, aku jumpa the first shop terus beli, serabut pala pi situ lah, ngan parkingnya yang scary.  kat B3 parking, tikus besar2 peha ok!

Dengan liftnya yang ada tiang tetengah, siksa btul nak masukkan pram stroller anak aku. Laki aku lelipat cilok baru muat. Apa ler depa nih tak pikir ke buat tiang kat lift tu camne kita nak lepaskan baby stroller!

20130525_155431(0)

Pastuh aku masuk kedai nih…aku tinggalkan depa sejam. Aku kuour jer dari kedai nih abang dok zezikir ceramah apa le yang mami buat ke main lama dalam tu mami oiiiiiiiiiiiiii

ada lerrr…ko bebudak tak leh tau!

20130525_163507

Sementara aku kat kedai dalam tuh, aku suh depa pi shopping ke jalan2 ke carik toys ke, sg wang kan beso tapi laki aku malas. banyak anak specially nak handle si kecil tuh diaorg lepak around depan kedai biru yang aku masuk tu jer. Huk Aloh korang nih…semua penat tak larat nak kejarkan si kecik.

20130525_165401

Menganga2 mulut nakkan toys tuh! dia pantang nampak kereta and jugak bola. kat Milan aku beli seketul kereta kecik cinonit jer, beria dia main. Dan seketol bola yang aku gigih bawak turun naik flight hahahahah, punyalah dia suka main bola dalam rumah weii

20130525_165654

sibuk tengok kakak menerai topi2 nih…dia pun sama amik satu

20130525_165656

pastu dia try, pastu dia lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ngan topi yang dia pakai tuh!

ko kan dak kecik nih…mencicit bapaknya kejar, pulangkan balik topi kedai orang tuh

20130525_171030

muka mak yang macam baru bangun tidur, oh memang pun…aku tertidur waktu buat teret toot toing dalam kedai biru

hah ni gambar mostly sumer dari S4!

tunggu entry S4 la for official review yer, syok betul photos features dia

 

20130525_174933

sorry RB, mak malas nak ketengahkan badan gambar ehhehehehe….

gelapnya ko bangggggggggggggggg!!

IMG_7877

dan malam tu, dia buat kerja nih. aku terlelap sekejap kat sofa, lelain semua dok tengok tv, memang tutup lampu so dia bengang takde orang nak layan dia. sambil aku tidur pun dia kelecop2 kiss aku, but pastu ini kerjanya. habis dia main bedak. apak abang kakak dok galid tengok tv, aku sambil bebaring tu dok cakap dah….tengok adik, adik buat apa

ha koooo

baik punya dia main bedak

memang dia pantang jumpa bedak kay, ni bedak dia, bukan bedak mak nya. aku tak pakai bedak serbuk2 putih gini hehehehehe. kalau dapat bedak ni sure dia tapuk2, but this was the worst!

IMG_7878

sabarlah hati hai tengok ko buat kejer gini. Tu ngah pikir nak kuorkan isi lotion tu pulak. Jenuh kakak mengemas! suka betullah dia dapat main bedak, yang penting semua orang berenti tengok tv and paid attention to him! Tu jer caranya nak bagi orang dalam rumah tu layan dia, ha korang tengok lagi tv tak nak main ngan aku kan, takper aku buat kerja aku sendiri. The comel boy is already 1 year 5 months, bulan depan 1 year 6 months meaning setahun setengah.

Malam tu jugak hantar apaknya hantar abang ke rumah abah aku, tidur sana. Bagi dia berbakti dan berkhidmat untuk Atuknya…

Our Sunday was free and easy, aku siapkan semuaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa pending entries and ads. Aku bagi chance kakak tengok tv 4,5 jam, aku bagi chance bapaknya tidur ngan RB 4 jam tidur petang.  It was a good Wesak weekend konon takde getaway pun.

n for this weekend, kita dah ada plan for the kids too. Specially for their school holidays. janji ler ada something, dari takde langsung kan…

Comment: 9

Ferragamo shoes, shoes shoes!

IMG_7419

Ferragamo ada sale! First day lagi aku dah memacakkan badan pi buat lawatan. Dok target nak beli kasut baru, lama tak beli kasut SF!!

IMG_7421

manusia punya ler ramaiiiiiiiiiiiiii!! aku main tunjuk2 jer mana yang berkenan and if ada size, nak tak nak belakang kira coz kita ngah sale ni kena rebut cepat!

IMG_7425

so aku susun dulu apa yang aku rasa nak beli

IMG_7427

makin lama makin banyak pulak yang bersusun nak dibeli, hish….gila nak beli bebanyakkk!

IMG_7430

ini brown pun dah hampir nak amik but setelah timbang kati, idok ler teman….

IMG_7443

susun lagi, ikut peringkat dan berpikir sejenak

jangan lari jejauh, silap pandang kang ada yang tangan customers lain menebeng nak amik kasut2 nih. Percayalah during sale, they dont care one, tunggu je kita tak jadi amik ada ler yang bersidai sebat

IMG_7445

pastu aku beli terus pakai hahahahaha!

 

IMG_7467

had lunch with Shah Nuffnang, dia bawakkan my S4 for review and trial purposes

 

IMG_7494

inilah 3 pasang yang aku beli, orange merah, purple dan juga gold! tapi gold tu dapat hok display coz yang new item sorang amoi tu dah sebat dulu. Lama aku tunggu harapan dia tak jadi amik tapi dia nak jugak beli pair tuh. Pastuh kasut aku pakai, the old SF yang aku beli kat Germany dia nakkan pulak. Hamboih! boleh, jual kang, tak nak pulak ko, let go ko nya gold tuh lah.

IMG_7484

IMG_7487

IMG_7491

no more flats but pun bukan jugak high heels yang 5,6 inch. Max pun lam 4inch but mostly 3inch jer. Yang 5 inch merah aku carik takde size yapadahhhh!

IMG_7468

 

pastu BBM laki and he was dok ingat betullah bininya kena rasuk, in between tu dia call hp aku saje tak nak jawab coz dok purposely nak chat kat bbm jer hehehheeh…

Kat Milan, ada aku beli kasut but not SF, harganya mahal rugi beli sana coz tau dah SF nak buat sales tu yang aku tunggu balik KL and redah first day member’s day sale SF nih. Rasanya as of this week masih lagi ada sale but for on top additional 10% tu dah takde dah, most of the shoes discounts about 30 – 40% off, ikut nasib ler dapat yang 50%.

End of shoes hunting for SF this year, tengok akhir tahun punya sale pulak, kot bleh sebat lagi seketul 2 ker….

Comment: 16

Duomo, Galleria and Montenapoleone on the first day!

Begitu sekali langkau yer entry2 Milan. Tak boleh letak hari2, my usual regular updates pun kena gak tepek. Tu pun banyak yang aku dah tetepis tak blogkan pun coz kalau tidak, habis bulan June pun tak siap nanti cerita harian apatah lagi Milan. Dia gini ler, satu hari untuk upload photos. pastu satu hari untuk update entries.

satu hari lagi berangan tengok gambar, pastu jeling, tengok belek telek jeling, bila le nak naipnya.

tetengah naip….datang roh pemalas. langsung takde caption dah hehehehehe.

DSC_5383

This is around 10ish am of our first day di Milan. Landed pagi tu lam 6.30 pagi, gebak gebuk pongpang, rehat kejap. Itupun kuor ni memang dah ada agenda and itinerary, dah siap ler cuma antara lari timing ngan tidak le kan. Dah nya ni bukan kampung ko, tempat orang. Luggage merah yang RD bawak tu kosong dalamnya, ada le diapers RB and few small stuff, saja bawak coz nak letak barang shopping.

Memang first 1 – 2 days kena shopping dulu, pastu baru sightseeing and in between shopping lagi. Konon begitulah kalau resmi melancong kami. But ni first time ler kita kuor shopping angkut luggage bag seketol coz aku tau barang yg aku nak beli agak bulky.

IMG_5046

Italian man ni, memula aku tanya dia, hi… where is the metro station sir?

but dia buat dek jer.

sian kitorg. hikss

pastu kitorg melintas jalan, dia kejar, langsung dia tolong, tengok map yang kita pegang, ajar camne nak pergi metro station. First pagi tu jer lah kita tanya orang, pastu tak yah dah, sendiri tau jalan der….

Mungkin dia tak sampai hati tengok aku ngan tolak stroller anak, dok tanya takde jawapan, thanks Uncle for helping us.

IMG_5051

Tak berapa sejuk but masih lagi sejuk. kerna itulah RB kupakaikan jacket merah.

IMG_5055

Hah top biru tuh, oh ada 3 lai yang pesennya sama, lain warna. Ai kan kalau suka seselai baju tuh, kalau ada semua warna aku borong. Sama jugak dengan suor Uniqlo tak ketat bukan peha kfc. This day was yellow.

IMG_5056

kasut for travelling aku pakai Ferragamo biru ni jer, senang comfy tapi aku ada jugak bawak boot merah but tak pakai pun. Kes hujan hujung2 hoh kuasa ler nak berhias. buat rosak boot jer

IMG_5062

ha kan dah sampai metro, pun nak pergi mana, baca peta dan sebagainya that s RD’s job. tapi hazab nak turun naik metro, takde lift takde escalators! ada metro memang ada escalator but ada pulak harinya dia tutup coz renovation. Oh my tak baby frenly betul. Most of the parents kat situ aku tengok bawak stroller yang jenis reringan, cap2 COMBI or Sweet Cherry. Yang ringan ler coz nak kena angkut naik turun tangga Metro tuh.

Quinny stroller aku hok bulky, gagah perkasa le laki aku ngangkut sorang2. aku angkat luggage je yang mampu. tapi bila luggage tu penuh waktu baliknya, dia jugak yg kena angkut turun naik dedua tu sorang2 hahahahha. ini ko bayangkan nak suruh aku gi Milan sorang2?

oh bolehlah aku gi sorang2, kompem aku engage tour agency. pakai tu jer, 7 pagi sampai 9 malam sudahnya itinerary aku bila pakai service gitu.

IMG_5072

ye pak baca ler peta tu pak….

IMG_5081

hah macam ni pesen kami kat metro. aku budget most of europian countries gini ler jugak but masa aku kat Germany tak pulak, sangat2 baby friendly negara tuh. Australia pun sama. nasiblah kan, ikut resmi negara orang…..alangkan luggage tu ringan!

IMG_5105

dan ekspidisi ronda2 Milan town kami pun bermula….

siap ada effect rambut terbang lagi

hahahahahaa

 

IMG_5109

but as i mentioned dalam SF aku tak beli apa2 pun….tengok2 jejengok. kasutnya harga tak cun. bandingkan ngan harga KL yang sedang sale.

IMG_5135

Prada boutiques kat Milan ada 5! semua butiks depa tu aku masuk. 1 of the boutiques depa tuh meant for men jer….but ada jugak some women stuff dalam tuh

IMG_5137

was so tempting to take the red bag. Cuma tu lah….80% of my handbags, mostly merah. Payah ler kan. Laki aku pun dok ceramah cecukup le ngan hbags merah tuh….

IMG_5142

sebelum aku sibukkan barang aku, aku dahulukan my gf’s stuff. Dia ada kirim 4 types of handbags, sorang lagi adik angkat lelaki pulak kirim 1 bag gak, all for Prada. Tenyeh jer tunjuk code dalam kertas tuh, so SA tu pi carikkan. Biar selesai kerja barang yang orang kirim tuh, baru lega senang hati nak nyopping barang sendiri

IMG_5145

Clutch ni dari KL lagi aku dah membayangkan nak sebat. Either merah or  turqoise but kat Miu Miu pun ada turqoise gak lagi murah sket dari Prada but sudahnya dedua brand pun aku tak hamik….Laki aku cakap buruk betul clutch nih. hish…..aku suka! i loveeeeee the red one so much.

IMG_5166

Orang kat dalam tuh ngah tidur ler tuh. bengang gamaknya tak dapat katil lagik hahahahaha

oh that s the Prada’s shades yang dapat aku beli dari Prada butik tuh, my first purchase of item in Milanooooooooooooo

IMG_5174

Sepanjang jalan situ penuh dengan designer ends. aku carik bag. Chanel and Balenciaga tutup on Sundays.s

Siannya anak aku tidur melentok. halahai…

IMG_5180

Aku nak amik satu mini Lady Dior, but dia punya mini memang goblok! Gila cinonit! nak amik yang medium size, mahal sangatttttttttttttttt! for that much, aku rela beli Chanel.

IMG_5181

The mini and the medium Lady Dior

IMG_5183

The most wanted colour yang aku nak sangat, with champage hardware. Takde jodoh kita. Hoi korang kat IG, aku tak amik ler Lady Dior nih…

aku amik lain. Sesssi penayangan di IG masih belum tamat. kat blog lagi ler lambat kuor hahahaha

IMG_5185

in between kita bagi makan RB, nasi putih + soup2 sayur, masak pindang, tengok menu harinya lah. Dah siap bawak dari rumah kan…panas sesiap. Payah nak makan kat cafe depa, so berenti jer ler kejap tepi jalan bagi dia makan.

IMG_5199

Macam dalam Tod’s nih, laki aku beli shoes and belt so aku dok senang lenang bagi RB makan…

IMG_5225

dan pastu kita pi TIM nih, untuk amik data package for our smart phones. as i said, aku amik yang 30Euro punya data, RD pulak yang 15Euro punya data, over a week can be used.

aku carik port nak bfeed, cubalah carik tempat yang sesorok dalam TIM nih, but kemudian diorang bagi aku seat yang corner yang very privacy

Thanks TIM, concern dia tengok mak ngan baby sorang nih hahahahaha

IMG_5238

mulut RB yang tengah makan. ni kita duduk depan Duomo.

IMG_5243

menyambung jalan dalam mall pulak, dalam ni ada butiks yang sebijik2, tapi tak tenang nak shopping, dapat tengok2 pusing 1 round je lah…coz RB dah meroyan kat sini. dia mintak kuor stroller, habis dia lari mencicit2 bapaknya buat larian alam

IMG_5248

pastu dia jatuh kat hujung jalan tuh, aku boleh dengo suara dia dari hujung ke pangkal hahahahah! ko kannnn

IMG_5256

sumbat dia jugak dalam stroller, nyotnyot and mak boleh sambung perjalanan

IMG_5259

luggage merah tu dah boleh tahan isi beratnya

IMG_5268

tawaf pusing tawaf pusing

IMG_5271

laki aku cam boss nunggu hahahahaa, dia jaga bag so aku sambil cecuci mata tolak le RB sesama

IMG_5278

at one of the malls, ada Furla, hari ni aku tengok furla tu ada colour ke main striking segala, esoknya aku jenguk dah takde, sib baik ada kaler merah, ada orang kirim last min, sib baik ler Furla ni sebelah Duomo jer so memang akan kena lalu

20130512_223505

kahkahkah….ko ada kerusi special? hazab le  nak makan dalam tuh, manusia sesak, depan Duomo nih. Pi Milan tak pi Duomo, memang jangan le kalau datang Milan yek

20130512_234652(0)

sebenarnya gambar2 aku ni dah atas bawah atas bawah hahahahha. konsep amik dari ipon dulu, pastu dari kamera later. lantak situ.

20130513_003738

dalam GAP kids, terduduk kepenatan dan kecapitan. laki aku beratur. RB mentido ler nih

yang sebenarnya aku pun tengah layan mengantuk dan penat. bayangkanlah pagi tu baru landed

 

DSC_5409

Piazza Castello nih…

masa kat sana hafal

pastu balik KL lupa saja

pastu bukak IG laki aku, bukak itineary balik apa nama tempat nih hahahahha. IG laki aku penuh tempat berserajah Milan, IG aku penuh shopping yang berdarah! hiksss

DSC_5414

saya sedang sibuk ikat rambut  mak limah di cermin bus stop itu

DSC_5416

dalam nih kita beli tix untuk pergi Serravalle factory outlet untuk esoknya…we missed 15min lambat jer untuk naik bus pagi tu ke sana…so kena ler pergi esoknya. tu yang jalan pusing2 Milan shopping je

DSC_5430

terpisah lain pintu2. takut tragedy tertinggal train di Germany berulang kembali, so sebelum pintu tutup, RD and RB sepintu, aku ngan luggage pintu lain. hhahahaha

DSC_5447

got myself a Prada sunglasses kat butik nih

jangan ler lupa ye Italy punya VAT is above 155Euro at least spending, so fill up the tax refund forms

DSC_5461

street walking

DSC_5464

nyior yang pesyen gini hangpa takkan jumpa kat msia

DSC_5475

hah kubebaskan dikau

jalan dan berlarilah ko anakkkkkkkkkkk

DSC_5479

jauh laki ditinggalkan hehehehehe

DSC_5482

pun ai tak amik nih

pastu nyesal hahahha

ngada! bila depan mata tak nak amik

DSC_5486

tayang jer, didnt take

DSC_5487

dok sini ngan RB yang membongkang, one of the Prada boutiques yang sudahnya aku khatam, naik muntah ok asyik masuk Prada jer

DSC_5492

sonok ko yek nakkkk

DSC_5495

ada our Keek dia dok seronok buat babacak ngan maknya, and tak dilupakan sambil makan nasi

bapak ngah sibuk nerai kasut

DSC_5496

Italian boy ni suka nak main ngan dia, tapi aku tak sanggup nak bagi RB kuor coz kang dalam tu habis dia ‘kemaskan’ TOD’s

DSC_5505

sepanjang perjalanan iniiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

DSC_5509

menyusur jalan

ini jalan simpang siuir kanan kiri penuh ngan designer ends. Namanya Monte Napoleone

Chanel sebijik jer ada kat Milan situ ler jugak, Prada 5 butiks pun sini, LV, Tods maknek sume sini le tempatnya

DSC_5513

Celine pun hari Ahad tutup

DSC_5549

dalam Galleria Vittorio Emanualle II

wajib ye singgah masuk dalam nih

DSC_5551

kat sini pun ada designer ends, but i masuk kekejap jer

dah muak hahahahaaa

DSC_5569

RB ni alahai

memang ler sibuk nak exploring

tapi orang ramai, ko tu dahlah baby nak oi, seligas je orang leh langgar ko

DSC_5576

dan dia pantang nampak bird, merpatiiiiiiiiiiiiiii

DSC_5588

asyik nak kejarkan the merpati nih

 

DSC_5643

terus gogok air suam, haus ye dik. penat main lelari

DSC_5686

jalan2 tengok sana sini, RB is sleeping. at least dia akan tidur 2 kali sepanjang kita jalan2 tuh lah

DSC_5696

pandangan sisi tepi Duomo

DSC_5698

dari jarak jauh Duomo

20130513_011545

balik kita naik cab. kena 10Euro. RB tu bukan tidur tapi baru bas minum and dok galid nak tidur. He s having a jetlag. sama le makpaknya pung….siang sana at 6am and gelap only at 9pm but idak ler jam 9 baru kita balik, after 6,7 pm kita dah cabut. Mana boleh tahan, body ni bukan fit sangat kalaupun nak nyopping dahlah bawak baby.

So untuk Milan shopping spree, antara locations kena tuju Duomo, Galleria and Montenapoleone. Kat side by side of the Duomo and Galleria ada malls ler ada kedai banyak2 jugak dalam tuh, pun sama jugak leh masuk. Tak jumpa jugak pi ler tanya mana2 orang kat situ, laki aku agak berat nak bertanya, dah aku muncung2 baru dia pi bertanya, kalau dia malas jugak aku yang sendiri pi menebeng tanya. Rather than melanguk sesat tak tau buat apa, udahlah kita angkut anak ni kan hehehehe….

Malam tu sambung balik makan lauk yang dimasak paginya, nasi + maknek can foods. RB pas mandi terus tidurrrrrrrrrr dan esoknya dia bangun jam 5 pagi waktu Milan hahahha! superb lah ko. so aku jam 6 pagi dah mentanak nasi.

DSC_5610

hah sini banbyak merpati, depan Duomo, pi lah ko

DSC_5613

dari sekor, sampai berekor2 dia kejar

maknya le tak cukup napas mengejar dia sama

wpun cahaya panas, tapi ada sejuknya sebab tu lah aku tak nak jugak bukak jacket RB tuh

kita boleh tahan but baby ni jangan ler, bekal ubat demam dia pun siap2 aku bawak

pun gitu alhamdulillah, pegi balik dan during di sana RB sihat walafiat. takut jer ler dek cuaca dia naik demam

DSC_5636

DSC_5618

hikss…suka dia dapat bebas kejar merpati

The next day is our visit to the factory outlet, Serravalle! ini dah tentulah menyopping babas punya heh!

Comment: 9

Wesak Nite

IMG_7540

dah aku cakap tak pi memana kan, so Wesak nite kita pi The Curve. Siang tu pas solat jumaat banyak betul errands laki aku ngan Abang pi buat, specially uruskan sket hal Abah aku. Yelah bininya baru pas pi Mekah, mak ajah aku pi umrah lagi. jangan ko tanya, mak aku memang setahun  2 kali akan pi buat umrah, jadi kali ni Abah tak leh ikut, abah aku tak sihat sangat. So kami take turn adik beradik pi jaga abah, suh dok umah aku abah tak nakkkkkkkkkk.

Sudah2 hujung aku hantar Abang tidur rumah atuknya, jaga atuknya and kakak aku pun hantar anak bujangnya, sama untuk jaga atuknya lah.

IMG_7548

kami bawak budak2 pi makan kat The Curve je malam tuh, private tutor abang bagi off that nite so tu yang dapat ler kita kuor. Kalau tidak memang tak bolehlah kan nak berjalan malam, abang ada kelas.

IMG_7586

abang memang tinggi but gambar ni dia melampau tinggi pasal kasutnya tu ada roda! tak acik ler kan. oklah aku dah pasrah anak aku yg sulong ni memang melonjong, ada kemungkinan nanti boleh beat bapaknya jugak kot. He s not even 12years old! jalan kat luar memana orang dok ingat dia ni form 2 seii!

IMG_7621

ke mana lagi kita, Laser tag ler. senang ringkas dan fav abang kakak! tu RB sibuk nak pegang laser gun nih! ingat aku ngan RB tak nak masuk but depa kata tak fun ler kalau depa 2 vs bapaknya. so kalau aritu abang gang bapaknya, jadi kali ni tukar, abang mami vs apak n kakak!

IMG_7629

RB kita kendong, take turn. jap aku jap laki aku dokong dia sambil lelari dalam tu dari kena tembak!

IMG_7632

Aku paling kalah corot punya points kakakakaka, ater sibuk dokong anak sambil main. No 1 Abang, No 2 Kakak followed by bapaknya and aku sendiri ler kan…huh main 10min pun dah berpeluh weihhh

IMG_7634

dan habis 10min terus jom pi makan pulak

IMG_7639

stop kejap kat McD budak2 nak icecream. skang stage bagi je duit kat abang nanti dia sendiri beratur pi belikan. Macam tu ler jugak pi kedai kat rumah or rumah atuknya, dia ler yang handle sumer. Budak dah besau panjang, dah boleh diharap

IMG_7641

aku suka betul jalan2 tengok kain baju kat sini. cadangnya lepas makan nak ler singgah beli selai 2

IMG_7645

specially baju kekaler nih, pakai ngan suor Uniqlo aku tuh, best nih. Tapi bila habis makan kedai pun dah nak tutup, baju dah pack e dup! hampagas ler bapak ko, dia ler yang beria suh beli pas dinner.

IMG_7655

RB yang dok sibuk layan muffin songs dari S4 tuh….aku cam biasa ler, bekal makan dia sentiasa kulu kehilir aku bawak.

nasi putih + soup campur

IMG_7670

this time kita tried makan kat Thailand restaurant, bolehlah, sedap jugak. Diorang makan dulu, aku sambil makan suap si baby tuh. So tu pasal aku sorang je yang makan pakai sudu garpu, depa tak yah nak suap2 adik depa, jadi semua makan pakai tangan jer

 

IMG_7685

eh ni dari ipon kot, not dari S4

IMG_7687

ko ni kan tak boleh ler nak stay still, asyik jer shaking gambar ko

IMG_7678

IMG_7666

Malam tu kuor aku sarung kasut dari Italian brand nih, Blocco brand. Harganya was Euro40 so dalam RM160 per pc. Aku beli kat Blocco ni, kasut aku 2 pasang, satu lagi similar to this in gold, once pakai i Keek IG kan dulu yeak baru blogkan. Sepasang kasut kakak, sepasang kasut Abang and 2 pasang kasut RB pun dari sini jugak aku beli. Sedap and comfyyyyyyyyyy!!

Saja aku tak gigit belakang kasut tuh (petua nak pakai kasut baru if it s not too exp shoes) but memang tak perlu coz langsung tak sakit and tak sesia aku bawak ko beberat dari Milan tu kay. Tapi kotaknya aku buang, buat berat luggage jer.

Malam tu kami balik, habis bilik depa aku selongkar kemaskan…biasa ler. asal lepas seminggu jer, bilik memasing berkapau. Pastu bersih cantik balik pastu berkapauuuuuuuuuuu balik.

Comment: 10