Florist

Misi Bunga berjaya! WH FLoral!!

IMG_0370

Hari Ahad, memang penuh lah jadual. Nak mengejar Syawal. Selepas jer Zuhur, terus aku laki bini keluar, memula kedai kat rumah ni. Beli 2 barang, kena pasang kat Red House by this week too. Alhamdulillah dah pasang pun bendanya. Kan ada belakang tu ada Samsung’s robot vacuum cleaner. Hah tu pun aku berajat nak beli gak, one day, not now ler. Skang ada maid, tak yah ler nak beli.

IMG_0375

Destinasi seterusnya di WH Floral Trading yang korang dok promote suh akak pergi tuh. Yeah aku dah sampai. Thanks korang bagi idea and tips untuk bukan mak bunga nih. Seriously I am not a bunga person, tu yang tak tau langsung tetempat macam nih.

IMG_0378

Terpegun masuk dalam nih, rasa masam nak beli 10 benda, but perlu diingat, duit bukan dicetak dengan air liur.

IMG_0390

bowl ni nak bowl tu nak, eh lawa2 ler semuanya!

IMG_0385

sini pun rakus mata, tengok je lah. paling kecik cinonit letak candle tu pun dah kat RM50, tu paling kecik.

IMG_0392

yang on the right side tu ada aku amik, dapat harga diskaun 30% coz display unit, takde stock. Yang aku nak tu ler takde stock pulakkan

IMG_0400

kalau korang kaki bunga, memang patut ler repeat datang sini banyak kali

IMG_0402

apahal takde merah hah. merah yang ada pun macam pinkish ke purple.

IMG_0407

suka aku tengok benda bulat glitters ni, yang kecik dah takde stock pulak

IMG_0409

hah tengoklah sepuas hati, mesti ada yang tak tau gak WH Floral kan, so ni akak kongsi sama

IMG_0413

merahhhhhhhhh!

IMG_0417

betullah kata korang, bunga plastik tipu dia memang nampak macam real jugak bila tengok dari jauh. Kena rasa pegang baru tau ooo tipu rupanya

IMG_0418

kami berkenan yang ni hah

IMG_0424

bersungguh gaya mak encik bercerita kat lakinya yang macam cepatlah cerita bunga bini oiiii

IMG_0426

buat hiasan, mau tak mau

IMG_0434

ini bapak besar punya bunga. Harga RM800 tapi ada 50% off

pasu tu jer dah 200 kalau beli asing. gubah2 beli bunga lagik. aku memang tak geti gegubah ni hahahaaa

IMG_0443

ini laki aku gubah kat situ gak, pakai vase yang kononnya aku berkenan. tapi tak kena. kena pakai yang putih vase tu jugak baru IN

IMG_0445

Kami sudahi dengan 3 jenis barang sahaja. Yang berplastik bakul nih bukan kami punya, ada orang lain punya, dengaunya mak andam, dia nak buat andaman ler kan. Baguslah kalau tangan jenis pandai ngubah2 nih, takat deco rumah ke hapa aku geti ler, takat olah2 ayat aku terer gak, buat pantun pun aku terer gak tapi tang deco2 bunga memang bukan jalinan aku lah.

So all, thanks for the idea yang bantu akak dalam entry misi bunga nih. Korang boleh refer kat situ jugak coz ramai readers bagi tips on tetempat dalam Klang Valley untuk cari bunga. Aku pun refer kat situ.

Mission accomplished. Alhamdulillah. Mai lah rumah kiter…dah ada bunga. wakakakakkaa.

Comment: 9

2 Bouquets…

orang dapat bunga happy senyum simpul…aku dpt bouquet, sentapppppppppppp sesentapnya!!! ok meh aku citer lah a to z kay…

it was yday morning, florist tepon aku kata nak mai anto bunga (eiiii dah x surprise dah kalo gini main tepon2 tau)

so akak nanti turun lobby ye kak, coz kita tak boleh naik atas (ini bukan salah diorg, rules n reg lam klcc mmg korang despatch ke florist ke hamper ke tak boleh naik atas kena anto kat mailing room. nanti adalah staff atas turun amikkan, rules memang tak membawa makna kat sume orang, nyampah!)

tapi florist bolehlah tunggu kat lobby and sesapa leh turun amik kat lobby jer. ok lah kann…

kol 10 lebih ke gitu, ada miscalled kat tepon aku, kuasa aku nak layan. aku x layan miscalled kay, so korang jangan nak main2 tepon miscalled aku.

pas 5 min bunyik lama sket aku jwb

kak turun kak, bouquet akak dah sampai

cara ko cakap grrrrrrrrrrrrr!

img06342

ai went down, carik kat lobby mana ke mamat nih. aku tepon hp dia  (sib baik aku kepala otak bagus nak bwk hp, kalo aku lenggang mak kiah, tak ke hawau?)

kak saya kat luar ni, luar tower akak

dari lobby aku tengok ‘cilanatttttt nya florist service, dia bukan nak masuk lobby, dasar pemalas!’

ni mana nya florist laki aku pakai nih, ha aku dah bengang nih. aku pergi gak lah menapak kat luar  luor lobby kat jalan raya tuh

ni apehal ko tak masuk dalam nih, laki aku bayar florist suh anto kat dalam, aku gak yang kena amik bunga dari bakul motor engko!

kak motir tak boleh parking dalam lah kak kena parking jauh saya malas lah kak

oi ko jangan nak buat bidaah, motor sapa yang tak boleh parking lam klcc nih? macam ni ko punya service anto bunga kat orang suh orang pulak dapatkan engko amik kat bakul ko. dahlah kau turun dari motor pun tidak.

IYEE! dia mangkuk mat nih langsung tak turun motor kay, kan aku bilang aku sendiri amik kat basket dia.

eh kak, lu kecohlah, dah 30 kali aku datang sini orang amik kat sini, ko je yang bising.

aku pedulik hapa diorg tak bising, biar aku yang bising, biadab ye ko nya service!

alah kak lu report je lah, gua tak eran. boss gua pun dah tau pangai gua.

dasarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!

aku blah, kat lobby tu jugak aku tepon supervisor dia, cite a to z.

tekejut badaklah supervisor dia dengo aku mengaum. mmg aku pantang tollah. aku x kira lah bape sirman bayo for this bouquet tapi aku memang tak suka tol service yang ko cakap x relevant dengan apa yang ko bagik. dapat kat aku sori mori lah. mbe bunga2 org yang dapat tu yang ngamikkan depa nya PAs ke staff  ke kan, tp ni bunga laki aku bagi dah aku pulak kena dapatkan engko.

img06343

aku tepon dia lepas sejam lebih takde sapa nak entertain aku kan. since supervisor dia pun cakap ala ‘kelentong’ idok le teman nak percaya. nak jadik citer, bila aku prungprang, dia cakap nanti dia investigate.

mmg x de maknanya despatch dia buat gituh. patut park motor, bangun jalan kaki tunggu kat lobby and aku datang amik sign sambut muka senyum blah.

ni aku pulak kena hegeh2 pi kat ko

ko bagi bunga kat orang nak bagi orang happy ke nak bagi orang sad/mad?? ko pakai service cap ayam mana ni sirman oi….

sekali aku belek telek kad love.com.my nih oooooooooooooooo florist ni mmg suka tol sirman pakai. aku kalo anto bunga ke kat sirman x penah pakai nih coz aku tau kad dia (gambo paling atas) tu pun dah cokia, tetiap taun pun style gitu, aku tau lah aku quite expert gak menda nih, ai know best florist yang ‘serious’ than this one. even the price is almost the same gak.

jam2 tu gak lah gua report kat sirman, terpinga2 dia dengo udahlah dia ngah meeting….aku x kira lah sirman ni suka nau sayang tak nak tukar florist kan so remember ye sirman no more business with love.com.my! hate it so much~!

img06347

n purple wrapper? haloooooo…ni sirman ke yang bagi aku ni, macam aku tak percaya jer, aku ni pencinta purple ke pencinta merah? ni salah order ke hapa nih alahaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii. benda yang kecik dek aku sentap satu hal terus meleret2….

aku report lah macam2 kat boss love.com.my nih, ai just dont care lah. dari aku bz x bz, abih gak 10min aku merapu….

at around 3pm, despatch depa tepon aku lagik…ni despatch lain plak tau, bukan despatch yang buat auta paginya:

kak mintak alamat kak, nak anto bunga

bunga apa lagik?

apologize bouquet kak coz akak dpt bunga kaler lain pastuh despatch kitorg buat hal ngan akak

ko nak anto ke mana

ke opis akak

dah tak payah, ko pi anto kat umah mak akak

alamat nya kak

No X Lorong XXXX XXX

eh ni apesal ko yang tepon pulak nih, Cindy mana? dia cakap dia yang nak kawtim ngan akak

tah lah kak prongprangakudahhangin lagik

make it short, adalah sorang makhluk wanita ni dari opis depa yang tepon aku, dia citer direct straitgh forward takde main kias2 cover2…

kak diorag ni mmg kurang ajar kak, bape kali dah kita cakap kita train kita ajar, tapi x makan saman, saya jugak ditengkingnya balik. takpelah kak, saya suh diorg anto ke umah mak akak yer, alamat nya kak?

ko tanya despatch ko tadik

No X Jalan XXX (ni despatch dia jawab)

weiii, Lorong lah, aku cakap lorong apesal ko tukar ke Jalan

ha kauuuuuuuuuuu!!! duh duh duh….

img06386 img06388

the replacement bouquet, wrapper merah, bunga ngam2 kedekut tol.

bunga pun leh buat aku bengang. moralnya, sesen yang laki aku bayar tuh ko berbaloikan lah, ni ko buat camni, sangatlah biadab tau tak. n ko pun satu ko kerojer ngan pemalasnya nak parking, kalo boleh Tan Sri nya bunga pun ko nak suh diorg amik sendiri ngadap ko kat motor ko tuh. helmet tak bukak, tak turun dari motor, ngan biadabnya bercakap lagik.

aku agak pantang benda2 yang tertera salah, nak aku diamkan. fight for your right lah. so bunga kecik tu, mmg for me tapi aku adiahkan kat gegirl…

mulai hari ini, sirman pls pls pls…tolonglah jangan pakai love.com.my kay. pakcik tu mmg romantik sket, bdays and anniversary mmg dia rajin anto bunga tp again, plsssssssssss change it lah.

dulu aku dah kasi dah list florist kalau nak pakai dah tau bini ko agak2 cerewet tahap zimbabwe, tp degillllllllll. ha skang u takde issue lagik kalau x nak pakai. lupakanlah ngan ‘ai dah ada akaun ngan love.com.my lah, tu yang senang je deal ngan depa’

ko nak deal ngan dia ke ko nak deal dengo aku membebel?

ok enaf…semput2 aku buat entry nih nak mengimbas marah aku hehehehehehe. happy anniversary ye sirman, ai lap u forever :)

Comment: 103