JJ

Di 2 bulan…

IMG_8697

2 months check up, berat 5.42kg, early March lepas. lamo dah jugaklah. skang dah naik lagi berkilog2 le kan…

Sampai skang aku tak bukakkan lagi mittens dia tuh. biar ler….dahlah nak potong kuku pun ya hampun takutnya, kocik bebenau! but 2,3 hari nih aku dah bukaklah, bila bukak dia pergi cakarnya muka pala dia. sampai berdarah2 pulak tu. bukan kita tak kerat kukunya. ko ni kannn!

IMG_8696

kita pi cucuk bertiga je ngan makpak kita sebab abang kakak kita pergi sekolah ganti. apak kita cakap kita ni bag tangan baru mak kita, tak leh tinggal. kita suka :)

IMG_8711

Untuk 2 bulan, kena cucuk 2 di peha kiri dan kanan jugak minum syrup. sendiri googlelah hangpa untuk tau the 2 months nya jabs. Oh yang hari dia cucuk nih, malamnya dia demam, sekejap tak lama lah. siang Sunday tu dah sihat kebah semula. memang expected jugak doctor cakap akan kemungkinan naik demam dek jabs yang dia amik tuh.

IMG_8737

Habis ngan paeds, lari ke Jusco, shopping semua barang dapur and mak nek segala. syok…makan pun carik port yang quiet. Ramai bila orang tengok aku ngan RB nih depa ingat ni anak pertama. yelah tu, anak pertama setelah 7 tahun lebih. wpun dah number 3. I got that attention many times.

IMG_8721

Perkembangan Mak RB skang…kerja kerja kerja, pi events sana sini. Perkembangan RB pulak, tengah berlawan2 cakap. Apa yang kita cakap dia akan repeat tapi dalam language dia ler. Masih lagi bangun 2,3 kali but hanya for bfeeding. meaning tenyeh jer ler. Siang pun tak pernah tidur direct lebih dari 3,4 jam in between akan bangun jugak untuk minum.

Paling rajin layan RB ialah si kakaknya. Abangnya datang tengok adik bila nak picit pipi jer, or kalau adiknya ngan tidur diam sume datang kaco, bila budak tu melalak, semua mencicit lari tau! Kalo kelam kabut kat rumah sibuk ngan kerja dapur bagai, boleh jer dah mintak depa tengokkan adik diorg nih, coz kadang2 RB tak suka dok sorang2 main, dia nak kita berlawan borak ngan dia, baru dia seronok.

Tidur pulak bukan jenis letak baru lelap mata, nak didodoi, best still kalau dapat ‘empeng’ itu memang dia punya top of the list sangat. Lain tu biasa2 ler….

Next jab bila RB is turning 4 months. Bulan ni dia baru nak masuk 3 bulan. Lambat kan? aku rasa macam dah berbulan bulan bulan aku beranak tau!

Tapi badan ni blom jugak berbulan bulan bulan lagi mengering.

Your baby is becoming very handy. Although she’s already aware of her hands, she’s now inspecting them like Sherlock Holmes. She turns them around, the better to look at her fingers from all sides. She opens and shuts her fists, watching each finger as it moves up and down. To help your baby develop her blossoming hand-eye coordination, try dangling a toy just out of reach so she has to grab for it.

Comment: 31

Eh mengadanya!

 

IMG00941-20110811-2111

memang mengandung bukan jer perubahan hormon, tapi mengidam yang bukan2 pun ada. bukan dari segi mengidam makan jer….mengidam shopping bedsheets tu yang tak tahan. Dah 2,3 hari aku terkenang2 nakkan bedsheets baru, pi Isetan, biasa kalau sale dapatlah jugak 100 lebih, ni semua cengkam2 pun 2,3 ratus gak. iskk dahlah takde 4 pillow cases, dapat 2 jer. lugi lugi….

ke jusco ler kita that nite, dah memang aku meraung2 nak jugak beli bedsheets kan. macam tak boleh ditunggu2.

pastu singgah poh kong, nak carik gelang tangan gegirl. kat habib ngan tomei, alahai, halus2 jer gelang tangan dai…of coslah bila shopping ngan laki, ko ingat dia leh setuju jam2 tu gak ke wpun dia tak heran aku pakai duit aku pun kan, kata putus pun dia gak kena bagi. bila dah balik tu terus aku teringat balik gelang gegirl tuh. heiiiiiii! ni yang payah nih, kalau dah mau, kena gak beli. padahal anak aku tu tak heran pun, aku je yang beria… hiks.

so so

ha pasal bedsheets, kali ni tak nak ada abstract or bunga2. Mau plain sajer. ada pun stripes but tak de mix ngan kaler lain. Plain kaler kan….sebat 4 sets terus, tambah colours of pillow cases lagik, tambah lagi 2 bedsheets for each kids and also for my mother in law gak.

wakakakakak mak mertua aku, datang rumah aku 1 bag, balik 5 bags ko! macam2 aku lanting2kan….

IMG00943-20110811-2111

menyampah pulak aku tengok mamat ni ke main kedempeng, makin ramai je cakap dia nampak makin muda. sentap nih, dahlah bininya ke main besau dek pregnant kan. takper takper….oooo tunggu i slim balik kay. n beli punya macam2, Novelle bagi percuma 4 bantal kau! ahhahaha siap 2 keping tuh aku lanting2 kat mertua aku. hoi bape banyak bantal ada kat umah tu dah…………

best

puas hati dapat bedsheets baru…..

yang lama ke main banyakkkkkkkkkkkkkkkk tu leh let go lagik.

aku mmg gitu yeop, tak leh nak simpan barang lelama, memang dpt je baru yang rasa dah jemuuuuuuuuuuuu aku memang give away to my siblings or sedara mara.

IMG00939-20110811-2034

btw, sebelum kita mulakan prosess membeli bedsheets yang totallnya masyallah kat 1k tu aku kena, RD langsaikan kewajipan……kira baik le ni dia nak pi uruskan zakat fitrah ni awal2. ada 2,3 taun tuh, last2 minute orang dah nak khutbah pagi raya baru dia nak pi bayaukan…

masa ni the first new maid baru served 1 week lepas tu kita dah sent her back to the agent, but for the 2nd new maid yang dapat replacement tuh, memang Sirman bayarkan fitrahnya.

anw, memang tak patutlah, bedsheets pun boleh diteringinkan melampau2…sampai tak leh tunggu weekend untuk beli pung. ok ler, bedsheets je pun, bukan emas berlian.

Comment: 25

Longggggggggggggg receipt!

kembali pada jadual harian saya di blog. Groceries shopping di Jusco. kalau tak kuor kat RM, kuor kat twitter. sampai2 je Jusco first thing to do is makan ice cream. aku skang mmg pantanggggggggg jumpa ice cream tapi sayang moose royale dah habis pulak. makan flavour lain ler….

tapi ni cerita sebulannnnnnnn lepas hahahah!

cakap pasal scooping the ice cream, aku tak berkenan betul ngan sorang crew ni scoop ice cream gegirl. There always 3 ways to scoop the ice cream, bila bukak tab, mesti zig zag. bila after zig zag is luruskan scoop, and bila dah ke bawah ice cream tab tuh, kena scoop korek 3 kali. eh susah nak ajar by tulis nih. kena ajar mulut.

but this crew dia mengkorek halohai, sedih. dahlah Gegirl nak makan lam cone. Pas dah korek dia tuangkan balik dr cone ke dalam tab tuh. katanya ice cream lembik! ceii nak je aku masuk dalam buat scooping tuh.

anw, end up gegirl makan ice cream tu dalam cup. she s not so happy, makan separuh jer.

abang is cool. janji vanilla ice cream. ngap diam.

 anak aku si gegirl nih, 6 bulan pertama bag sekolah udah hancur! kekoyak bawahnya. tempat bekal air yg tepi bag sume dah koyak. ko na buat gano, budak baya dia mana penah kendong bag sekolah, main tarikkkkkkkk je semedang. so she wants a Dora, abihlah aku google carik gambar bag sekolah Dora coz aku ingat nak pi carik sendiri without her, but ni dia nak ikut plak, takde le pulak jual Dora.

yg ado Princess and Mickey. Princess – she used to have, so settle with one Mickey.

Cerita shopping ni dah lama weuiii, ada le mau makan sebulan.

bag sekolah kat jusco tak banyak choiceslah….

amik hitam ni mmg tak nampak kotor tapi tak melekat pulak ngan penarik bawahnya. harap cantik ngan mahal je lebih. ini pun satu bag sekolah RM110. lagi 6 bulan untuk dia punya bag sekolah for Year 2 pulaklah…

hemm masa tu aku tak dpt ler kot nak beli sama, insyallah umur panjang, aku tengah sarat nak melahirkan or entah2 dah beranak.

We settled at MPH for their exercise books. aku pun kononnya sambung le balik beli buku cerita. tapi dah musim2 malam tidur awal skang nih. huh payah nau. tapi 1 buku habis lam 3 malam pun not bad. dulu 1 buku semalam lagi hebat.

ada lagi 2 buku tu hah, nak menyudahkannya alahai.

pastuh nak beli buku buku pregnancy, asal amik je letak amik je letak. malas le benau teman nak pi membaca balik buku2 gitu. la ni pun aku bila rajin baca dari internet jer. i have subscribed to Parents Connect and a few sites too. what you expect, dah kira 8 tahun for the last gap.

n masa untuk groceries shopping.

abis satu trolley, amik 2nd trolley.

main amikkkkkkkkk jer kau.

 

IMG00879-20110625-1945

gulp!

the highest of our groceries shopping, selama aku mempasau di Jusco Maluri. inipun siap ada sale 5% lagik nih. Sampai adik cashier Jusco tu bilang ‘kak, ini first time saya punch sekali banyak barang ni kak, pastu receipt akak ni lah dalam sejarah paling panjang saya pernah attend. ni kalau ada salah punch ke hapa kan kak, halal yek kak. matik saya nak check sesatu ni kak’

Jangankan cashier tu…

customers lain yang dekat2 tu pun golak tengok ke main panjangnya receipt kami.

IMG_5606

No plastic bags on Saturday, we brought our own shopping bags. Penyudahnya jadi 3 trolleys and the longgggggggggggggggggggggggg receipt posing by the kids.

So Jusco, bila nak appear me in your monthly newsletter like Suria KLCC?

Comment: 45

The Baskin!

IMG_2605

pregnant dan shopping dan redmummy?

oh momantai.

tarak hal

boyot2 pun tetap gak shopping, but siksaan jer bila nak bawak ke main barang yg berat if sorang2, unless gf ada, mmg depa tolonglah….

so cuti hem…cuti bila nih, Hari Wesak, kita shopping 2 jam di Jusco Maluri. balik tuh terus aku lie down semula.

IMG_2604

i m only in my 1st trimester.

Perut aku besau? huh……….nak buat camner. dah besarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!! Takkan nak sorok2. The top is from Zara, bukan maternity’s one but sebab selagi leh muat, bantai. n i dont like the baju maternity yang ada tali2 ikat kat belakang tuh. sorry ler nak beli yg cenggitu unless kalau dah hujung2 bulan pun masih tak jumpa baju yg the right one muat to my tummy.

Maternity jeans skirt tuh pun dari motherclub. my seluar jeans, seluar kerja mostly sumer dari motherclub. Comfy gila sedap pakai. High heels sumerrrrrrrrrrrr dah simpan, not gonna wear it, wa beli Zang Toi and Lewre’s flat shoes jer. Pakailah sampai lebam.

IMG_2594

Sedap tengok?

ni Choc Moose Royale + topping kacang. Memang sehdappppppppppp. I used to work in this Baskin Robbins, 19 years ago! so byk flavours yang IN and HOT sales masih ada lagik. one of the sedap flavour is this Choc Moose Royale. ok anw, datang sini bukanlah semata nak makan ni jer, aku kan tekak skang bukan leh makan sangat. but bila ada something yg aku terasa nak makan and nampak, i wont wait, kena cepat2 makan coz my appetite skang adalah sangat too bad!

N we came here sebenornya beli stylus pen BESTA si abang boleh hilangkan. sib baik ada jual asing, RM20!

aisay, tengok choc ice cream nih, ado yang balik keje ni kang pi makan Baskin Robbins lagi….cakap pasal makan nih, hem….sounds like i makan banyak itu ini, but actually not. Tau dulu masa pregnantkan Abang, hakak makan 6 keping roti canai sekali rap? yeah, kisah benar yer. But for this one, susah betul tekak nih nak makan……

tak boleh jadik aku tengok entry nih, dah siapkan lama, asik checking jer, last2 semalam mintak sirman belikan, dia bungkus 2 scoops + topping nuts tuh, Baskin tarukkan dry ice. bawak balik. Huh. pun aku tak terus makan , coz kekenyangan, mempelam manis yg aku kejarkan. Simpan lam freezer, pagi aku buat breakfast.

Dry ice budak2 buat main, letak dalam gelas, taruk air, kuor asap hahahahaha jakun betul diorg tengok dry ice awat gitu gomannya. Oh diorg pun dpt aiskrim, bapak depa belikan cap lain, mak depa nak Baskin jer :)

Comment: 17

Wordless?

IMG_8645

Resmi berjalan 3 beranak di hari CNY…tiada bapaknya kerna sibuk lagi bekerja. Our helper jadi photographer da….

IMG_8649

abang dah bertempiaran sampai dulu ke tempat games

IMG_8663

mintak token lagik!

IMG_8684

aaa mama bosan…ada gak game yang aku main sama. yang bunuh shark /ular naga besau tuh…

IMG_8669

sampai dah tak tau nak main apa, bertahun dok berulang tpt yang sama jer….aku selesa kat sini. dekat ngan rumah pun yer..parking pun senang coz ngah CNY

IMG_8694

sampaikan ada satu game tuh, last token (carrom kot) , muncung2 aku nak main baru abang bagi main sama…hahaha

IMG_8704

hah menatang nih yg aku dok gian sangat nak main. tapi dah last token so takbley nak tambah. wpun boleh jer pi tukaq lagi duit! no way lah nak perabih sampai berapa lagi kat sini

IMG_8688

merayu mintak lagi ditambah tokens, aku tak melayan. bapaknya bagi 100 untuk lenjan kat Jusco game nih, 50inggit je untuk tukar tokens kau! abang dpt 30, adiknya 20 coz abangnya lagi ligan. 50 lagi pulak kita buat untuk beli makanan sikit2….

IMG_8686

pernah nampak ai buat wordless wednesday maknek tuh? tarak kan? aku dulu siap suruh rose carikkan info menatang apa dulu si WW nih. sibuk orang buat ko nak buat. orang letak LIKE ko pun sibuk nak letak LIKE. orang letak chatbox ko pun nak letak. Orang letak gambar tukar2 kat header ko pun sibuk nak tiru gak. Paling aku nyampah, orang bercakap, cakap je lah, ni sibuk nak RT buat penuh menyampah timeline orang, ko tak paham gak?

serious aku tak paham napa celebrities nak pi RT sume replies yang ada, betul2 buat nyemak timeline followers lain. but still acceptable lah coz ko artist terkenal pup pap, nak bagitau org update cite ko satu dunia, tp yg bukan artist ni dok nak RT RT napanya? ko ingat orang suka? ok ko nya sukalah kan, tapi jangan bisinglah kalau followers ko lari..click unfollow terus. tralalalalaaa!

anw nak tanya, apa barang lelaki yang korang nak ada kat market online? i mean apa yang ko nak barang lelaki dijual di sini? not for me lah, aku bukan shopping online punya site, aku buat PS job sesikit jer, but nak tau apa sang lelaki mahukan untuk senang sang perempuannya belikan? or lelaki nak beli sendiri pun senang..

apooooooooo??

Comment: 40