JJ

As and when…

IMG_9928

Seminggu kemudian kipas KDK pun berpasang. Upah pasang RM50. tambah lagi RM10 untuk mintak technician ni bukakkan bilah kipas lama and pack it up lam box. lanting kat rumah mak ajah hahahaha so sapa2 nanti pandailah amik sana. Stand fan aku pun satu aku bagi gak umah mak, toys belakang tu pun half of it jadi 2 bags bagi my sister.

Ada 3 bags beso stocks botols containers for all sizes pun nak kena buangkan, kan year end till awal tahun for almost a month rumah aku takde air, so takutlah pisang berbudah bertandan2 lagi, jadi tu yang simpan but macam dah stabil kot, ingat memang nak get rid lah. Tapi kena tunggu izin mak aku, boleh buang idak tuh.

Cage kucing awak yang besar balkoni tu, lam box tu, jualkan jer!

Heh tak bolehhhhhhhhhhhhhhhhh. pasnih dah dok umah landed ai nak ada kucing back. Some more itu janji kami to Abang gak. pet lover.

IMG_9938

Depa pi Kumon class, bapaknya hantar, pastuh aku pi jemput them and terus langsung ke AEON Maluri. Nak ke tempat lain macam oh no idea. Sesampai makan KFC, anak sulong aku tu kan pemakan, dah lunch nasi pun lapau nak makannnnn manjang.  Habis KFC, mini shopping, adiknya tidur dari masuk kereta kat Kumon so jenjalan dulu ler kan.

Budak 2 orang tu menyorok dalam celah kain baju tu hishhh korang nih.

IMG_9971

Pastu saja buat annoying berdiri depan mak yang pendek, aku nak tunjukkan dress tuh.

IMG_9982

Aku minat colour hijau nih, macam Dior hijau si Lisa Surihani. So ai hope for getting one of my handbags yang tak tau le brand apa kahkahkahhhh….yang pentingnya hijau ni. very the emerald green.

IMG_0008

Jalan lagi shopping merata, adiknya masi lagi tidur.

IMG_0015

Bilo le adik ko nak bangun tuh….

IMG_0023

Aku shopping kain baju. memurah kan kat Jusco.  Pastuh tengok adiknya takde harapan gak nak bangun real soon, aku bagi le depa pi main gak kat atas tuh, the makneks tempat games tuh. Singgit setoken. bagi sorang RM10 untuk 2 beradik tu main. aku mingle jap kulu kilir.

IMG_0038

Maid aku teringin nak makan aiskrim Baskin, mahal katanya, hah makan ler. aku menunggu kat sini ngan mengantuk, sambil dok harap RB bangun but takde harapan jugak. Kitorg sebenarnya kena keluar rumah, bagi peaceful kat RD buat blog aku. Kan dok revamp since Fri nite, so Sabtu bout 5.5jam lah kitorg keluar untuk bagi dia kedamaian. Itupun bila dah balik rumah tak gak siapnya, masih lagi ada yang minor nak kena buat gak.

IMG_0039

In between, aku keep on refreshing RM, kita buat live launch senang nak tengok daripada simpan2 dalam dummy template kan. aku dok komen apa yang kena patut removed. it s not going to be blue ler kan, but he has to play here and there lah. Bininya kan fussy.

IMG_0042

Ya ampun adik ko tidur melena sungguh ler kan, abang kakak pun dah habis main, habis tokennya hah, dok bedek mintak mak lagi duit. takdenya aku bagi. Beralar kadar sudah. Seluar merah aku nih beli kat Milan dulu tu baru hah dapat pakai coz terlupa sungguh. Masalahnya bila dah terlampau banyak sangat merah macam ni lah.

Sok sok ada gobok besauuuuuuuuuuuuuuuuu kan, semua baju nak kena susun ikut warna. Semestinya merah menang.

IMG_0049

RD is struggling at home doing the template still. Aku yang benarnya nakkan template macam blog dia. Cloudy cantik sangattttttttttttttttttt. Usaha dia mencarikkan untuk aku,so tak dapat clouds dapat yang skang korang tengok pun bolehlah.

Susah gila rupanya coding2 nih. orang2 yang template designer memang kemahiran koranglah kan, padanlah aku kena charge mahal ke main untuk tukar design je kay. Instead of paying them, aku bayo RD kahkahkah…..yo yo ler bayau sangat.

IMG_0060

Rebah dah mak ko mengantuk, bilo le leh ada green light balik rumah nih…..

IMG_0079

And finally the baby is up! sakan ler dia main sini….ngan Zeeshan stage skang dia tak tau lagi apa bestnya tokens2 tu yang dia tau pas sesatu toys games tu dia lelompat pindah ke tempat lain.

IMG_0081

Masih lagi dalam usaha meggodam template RM. aku menyampah dari dulu till now kalau 3 columns, he knows that, tu yang dok carik yang sama tekak bininya hah. Header tu aku suka, train merah, and ada scenery.  Aku nak background aku macam RD, pendek kata citernya lah…

IMG_0085

Sonok ko Zeeshan main dalam nih

IMG_0086

Mummyyyyyyyyyyyyyy help kakak

 

IMG_0098IMG_0097

Rempit berempat tapi abang malu gila kahkahkahhh! abang this moment ko malu sok sok lagi 20 tahun ko akan rindukan moment nih bang.

IMG_0102

Over budak2 nih!

IMG_0115

Gegendang dong dong dong ceng

 

 

IMG_0138

So dah puas RB main, kita buat final shopping kat bahagian barang rumah pulak. Cam biasa ler ada je mak ko kan, nak berbeli bagai. Ni dah balik rumah aku nak tambah beli mangkuk lauk yang bebesau sket. Ok itu will come soon.

Kitorg dah ada green light balik dari RD…

Means dah almost siap le kot template mak nya…

image

Balik rumah jadi gini blog aku malam Sabtu lepas hoiiiiiiiiiiiiii RD nih. But sekejapan jer, dia dok memainkan macam2 ngan template tuh. Memang 3 malam ler dia tak tidur langsung, dok concentrate kaw2 sangat. team work mar…..blog ni kan memang dia yang manage. Aku writer jer. Blog

So all in all, basically my blog is as what you all tengok skang ni lah.  Hingga Sun nite pun masih lagi dok add on memacam by RD. Tak dapat le macam RD’s blog, maybe akan datang punya templatelah.

Ada pokok merah yang takde daunnya, tak tau le napa sian pokok ni takde daun yang aku anggapkan, takpe pun takde daun coz ada padang luas terbentang hijau tuh yang bisa menerangi hidupmu. cewahhhh. Gila simbolik.

Apapun pokok merah kering takde daun, dan the hijau padang luas terbentang ada maknanya ikut memasingnya intipatilah.

The loading is definitely lagi laju, pastuh nothing is in the blog now. Takde apa langsung kecuali Contact/Email me on top of this page. (by the way speaking of email kan, korang kena check your spam/thrash folders lah coz my emails apparently masuk kat Spam folder bila aku replied hangpa). The rest semua all gone. Basically pun orang dah tau RM so tak yah le letak gambar maknek bagai, semua tu tak perlu dah, biodata ke hapa sejarah, awards all about RM semua tak perlu. Let s play simple and humble hoiii wordings le sangat kan.

You want to contact me, nak give any ideas, or comments on the page, boleh boleh silakan…. RD boleh tolerate lagi but skang nih is good to go lah, sok sok kalau aku bosan ngan pokok merah padang hijau tuh, kita tukar le lagi template nih. but paling aku suka tu hah, the sliding photos tuh. Super power, dia generate automatic semua 1st photo of each entries! Class lah u RD.

Thank God, this blog akhirnya bertukar template.

Comment: 5

3 Merah jambu pinky!

 

IMG_8934

3 merah jambu pinky diberi untuk 3 kiddos ni hah!

Abang dalam keterpaksaan, redha je lah. He s not big enough to disobey mom’s words. kehkehkeh! cute pe bang, pink tu tak shocking pun colournya. apa le berkira sangat nak pakai tuh. Ko tu dahlah cepat lonjong, baik cepat pakai baju nih. Just nak match up with your sister brother cecepat jugak. RB pun makin membesar so kena pakai cepat serenak sumer!

IMG_8935

Kita sampai AEON just nice waktu tidur RB, so makan kat KFC, aku pusing seround 2 dia dalam stroller, terus lena. Senang je budak ni tidur walaupun bising camne sekalipunkan. dah time dia sangat untuk tidur.

Niat bebenornya datang sini pasal nak redeem points aku yang bertahun2 menyimpan, lagipun voucher pun nak redeem jugak. Rugi seii kalau tak collect. Kita dah jarang buat monthly shopping kat sini coz RD dok pergi Tesco pulak, lama dah setaun lebih ke hala sana. ada ler sekali 2 aku ikut. Biasanya RD pergi dengan anak2 or my mak ajah. Ai sejak beranak kecik memang berkira nak kuor hahahaha.

IMG_8989

Pastuh, turn nak redeem, mak datuk, ada lebih 100 orang! tak kisahlah, amik je le number. so kita buat a bit of groceries shopping, specially untuk soap basuh botol RB, ada satu brand khas yang aku amik and only nampak jual kat sini jer. tu yang kalau dah datang sini, kena beli bebanyak 6,7 packets terus, sapo rajin nak datang repeat 18 kali pun kat sini kan….

ni gambar mak marah anak, si abang le nih…ko amik gambar apa tu bang

gitu le bunyiknya kottt

IMG_8991

Look at RB, kita dah habis makan KFC, dah habis shopping  barang dapur pun dia membongkang lagi

IMG_9002

Kenapi mami dadi tak pakai pink cam kitorg?

pehalllllllllllllll….bukan kita ada tema kahkahkah

biasa ler, mak being power lebih

 

IMG_9007

Kemudiannya RD bawak anak2 pi tempat main atas tuh and aku meneruskan kerja tunggu turn ni hah. Dah habis shopping pun, masih lagi kena tunggu sejam lebih. Memang lamaaaaaaaaaaaa!

Dok situ redha jer lah jugak, dengan tabah demi 33k points aku tuh. Semua aku convertkan ke vouchers, dapat RM260 (5 inggit simpan hahaha coz depa takde voucher 5inggit), dapat pulak voucher yang memang kena redeem, RM80 pulak. Pastu dapat lagi voucher RM5 for each RM100 yang kita spent hari tuh. Pusing sana sini shoppping over 800hinggit, so dapat bape. ha buatlah maths.

 

IMG_9028

Selesai shopping selesai amik points, pun RB masih lagi mentidur. rugi le ko dik, abang kakak ko sakan main weiii

IMG_9029

soft toys dia sume tu kan, masa kat Milan, RD pi cabut kosongkan strollernya. esoknya dia nampak soft toys dia tak terletak ikat sama kat pram, dia angkut sume, dia campak sendiri kat pram dia hahahaha. sebab dari dia little baby lagi kita dah letak soft toys macam2 kat pram dia, jadi bila dia nampak pram dia kosong, dia tau dia set kat mind dia, these soft toys patut duduk kat pram aku. hahahaha gitu.

IMG_9040

waaa dah bangun! seksi rambut ko dik hahahhaha! kalo korang nak tau beginilah rambut si Abang jugak, kerinting babas. kakak je rambut lurus, macam meant to be, kakak juga puteri tunggal.

eh benda yang RB naik tu tak bergerak ye, gaya je dia lebih, coz tengok orang naik dia sama mengkepoh

IMG_9045

kakak the good sister, she s so a good baby sitter. sepanjang cuti sekolah, dia la yang berkepit ngan adiknya, siang malam…

Seluar jeans kakak tu adalah dari datangnya dari si abang, tapi dah pendek sket coz aku lupa nak keluarkan awal2 sebelum nih. but masih lagi boleh berpakai…untung sangat ko kak

IMG_9051

main cak cak ngan Abang

IMG_9052

mengelat! pandai tunduk carik amana kaki abang pergi

IMG_9053

hahaha kantoi adik ngan abang!

wui lonjongnya ko bang, baru2 ni aku terjumpa jiran aku, sibuk dia tanya anak aku ni tingkatan berapa.

kak, baru darjah enam kak oi

budak ni dalam kelas terlonjong sekali

IMG_9056

 yeah, lari ler korang, buat macam kedai sendiri

memang mak ada share pun sini

IMG_9066

naik lagi ko sini

sedap betul good mood dia coz lama betul dia tidur dalam pram tu, nyenyak.

IMG_9077

IMG_9079

IMG_9082

package dalam kereta, all 3 in pink :)

Jun 9, 2013 | Ha cikvon RD!! by redmummydotcom on Keek.com

IMG_9062

IMG_9063

IMG_9064

IMG_9061

All 3, the red kids in pink shirt.

Jun 9, 2013 | Eiii pink pinkkkk anak redmummy laaaa by redmummydotcom on Keek.com

odw back, kemerapuan kami led by the mom! cam biasa le kan, mak memang hoverrrrrrr

Jun 10, 2013 | New red bike by redmummydotcom on Keek.com

adik kecik dan red bikenya.

aku habis utilisedkan the vouchers ari tu jugak buat beli toys RB, 2 ketui. ada keek atas tuh dia dengan red bike hah, kedekut betul tak bagi sapa pun usik pegang. pastu jadi mekanik, hanya bapaknya je yang boleh tolong dia, yang diberi izin pegang bike tu. Kedekutnya koooooooooo!!

Satu lagi toy pulak aku saje tak bukak, tunggu esoknya. Biar sesatu lah kan. Esoknya aku balik kerja, dia dok seret kotak toy dia dari hujung ke pangkal mintak bukakkan. Huh meligat sungguh skang bila nampak toys. Tu kalau dia berjaga masa kat toys dept tuh, mestinya dia jugak yang sibuk nak hamik jer apa yang dia berkenan, tu baru le lagi hah amik ler, mak ko memang ada share jugak lam AEON tu kann…kan kan.

Comment: 15

Yang ni package 5!

IMG_0351

dinner kat sini paling senang bagi RB makan coz tak de bawak porridge dia provided kena makan tempat yang ada nasi ler. so nasi tu dia yang suakan sudu yang mak apaknya pegang terus ke mulutnya coz he was sooooooooooooooooooo hungry!!

bagus bagi makan masa tengah lapar, sesenang jer dia wallop.

 

IMG_0262

dah tentu le bukan kaki aku ni kan.

ini kasut baru si longjong Abang

IMG_0272

ko dah dapat kasut baru

apa ko sibuk ngan kasut gegirl pulak tu dikkkkkk

habis dia selongkar kat situ heh

takper apak ko kemaskan

IMG_0286

sebelah kedai ken baju ada lagi games centre kan, hapa lagi, mencicitttttttttttt dia lari kejarkan nih

skang lari tak laju lagi

dok kedek2 lagi

IMG_0293

gaaaaa sukanya!

aku sorang je takde masa ni, aku sibuk pi amik barang2 kat kedai atas tuh

IMG_0301

rakus nih, semua nak dia naik

banyak pilihan kan

IMG_0303

yelah naik je lah apa ko nak naik, bukan bayar token pun

abang kakak dapat sorang RM10, so 10 tokens each untuk main apa saja depa nak. lama pun depa tak main. bukan amalan kami ler nak dok sini tetiap bulan pun. but once in a while, ok jer for them

IMG_0312

ha maknya dah amik bebarang baby, so tolak trolley, panggil bapaknya. pi bayarkan! aku tak kisah bayar, tapi aku tak suka beratur pepanjang nih. so swap ngan RD, dia pi uruskan trolley tuh, aku pi jaga anak2 aku pulak. specially yang kecik ler, abang kakak dah dapat games tetembak memasing langsung tak ingat adik keciknya pun

IMG_0319

shopping timeeeeeeeeeeeeee!!

beli groceries umah ler

IMG_0325

sibuk mak pak carik barang lagi, depa bawak adiknya tu pi tengok ikan2 kat aquarium jusco. risau je aku kalau abang terlepas dukung adiknya ke, termasuk lam aquarium tuh. oh mak memang gitu. pikir yang bembukan, manjang je merisau

 

IMG_0327

hari Sabtu no plastic bags, small matter, bonet kereta aku memang tempat segala doraemon pun! takat paperbag nak isi barang shoppings, momantai le sangatttttttt!

IMG_0338

dah ada anak bujang, tak yah cakap tau le dia tolak trolley  tuh. ada kalanya kakak nak tolak sama, menda kecik ni pun boleh jadi gaduh nak berebut2 heh budak2 nih!

IMG_0206

IMG_0221

btw we were here asalnya carik baju dalam si Kakak. anak dara ai dah makin membesar comel ayu uhuk uhuk. so perlu sangatlah mencari baju dalamnya….

kakak dah tau pasal darah haid, tapi bila tiba waktunya kena ajar lagi. untunglah senang belajar di sekolah agama pasal sumer nih!  abang pulak dok riuh…bila abang nak mimpi ni mami.

bila abang nak mimpi

grrrrrrrrrrrrr!! sesabau ler, very soon jer pun!

IMG_0331

tetiga ngan Converse baru!

abang kaki cepat panjanglah, kasut yang beli dr Germany tahun lepas, his fav yang merah tu,dah tak boleh pakai dah. taper aku simpan lepas basuh so kakak boleh pulak pakai nanti coz kasut tu unisex. Kasut kakak pulak boleh lelanting kat her cousins, Tak boleh le simpan peram for RB, lambat bertahun lagi nak sama sizenya.

sume agemda buat best, tapi sejak beranak kecik nih nak makan peacefully lepak lelama memang susah sketlah. RB tak betahlah dok lelama kat baby chair tuh, kalau kita pegangkan pun lagi ler abis dipelantingnya sudu garpu, nak berjalan exploring kuor masuk jer. so memang makan sap sap sap kenyang abis bayar and callo!

Comment: 7

Back to 2012…

IMG_0807

maaflah, Bandung cerita mungkin kena lupakan di blog, melainkan dah takdeeeeeeeeeeeeee entry nak buat. hahahaha, harapan nak habiskan entry tu di tahun 2012 adalah gagal, but laki aku suruh gak letak lam blog. yelah comp trip dia kan….pasnih dah takde #eh :) . so the other day, yang kita pi emm..tengok teatermuzikalalibaba tuh, kemudiannya janji ngan RB, macam le dia paham pun yang kita nak bawak dia pi park but abang kakaknya cucuk untuk bawak depa pi Jusco.

sorry RB, ko si kecil yang belum ada kuasa veto, abang kakak ko menang lagi kali ni.

 

IMG_0820

melopong je RB tengok abang kakaknya main, so bapaknya bagi le dia pegang pistol tuh jer. depa main ni kena pakai duit sendiri, tapi tak bawak duit so bapaknya bayaukan RM20 sorang, balik kena bayau balik. Depa kan ada duit dari gaji buat kerja rumah and tabungan yang sedia ada, sesikit jer pung. jadilah buat bayau. abang lagi banyak, abang kedekut sket, tau nak pau mak bapak jer.

IMG_0827

takpelah depa nak pi Jusco, boleh aku beli bahan untuk buat salad fruits. pi buat medical check up, doctor suh kurangkan itu ini pang pong, tapi hish…susah dah umur gini and makan gaya tekak orang melayu kan.

IMG_0855

memahal buah yang aku amik, puas hati. kalau hok jual kat Isetan / Cold Storage tuh, dahlah ciput, mahalnyaaaaaaaaaaaaaaa!

IMG_0858

mata RD nampak jer yang kurang molek tuh…..dia le yang snap, aku tak kuasa le kan nak amik gambar gaya2 gini

IMG_0859

 epal merah ni sedapppp, harganya pung sedap ler

IMG_0863

 gini punya cinonit, ngan fruits yang memahal, sampai RM100 lebih, perkhhhhhhhh!

IMG_0875

adik bongsu meraung tak nak dok dalam stroller coz dia dah addicted dok dalam trolley nih, pernah  kan sekali 2 dok dalam nih so dia dah ingat, dok dalam trolley ni sedap….

IMG_0884

Instagrammed

IMG_0886

panjat atas, belikan 2 toys for RB

abang kakak nak, nanti yek, turn memasing memang ada budget, but during their birthday. depa dah big big kan….

IMG_0889

mata dia rambang betul kat toy’s section nih

IMG_0898

semua dia nak capainya…berdukung tak nak, dok tolak badan mintak turunkan…

IMG_0902

aku amik 2 toys kali nih….penguin toing toing, ko tumbuk dia tumbang tegak balik. but biasalah, abangnya catuan dulu

IMG_0922

nampak pulak kereta nih, ya allah, aku zaman2 letak anak2 dalam kereta ni dah lama gila berlalu. anak2 aku yang 2 orang tu kan dah kira package besau. Budak ni dok dalam ni suka, tapi bila bapaknya masukkan duit terus dia takut mintak kuorkan dia. hahahahaha drama ko! Gelabah betul dia bila kereta ni bergerak2.

IMG_0925

ehcehhh…layan je kakaknya ngan adiknya

IMG_0935

aku nak balingkan ler topi merah si abang nih, suka betul dia ngan style gini, nyampahss mak

IMG_0938

balik terus buat nih, mewah fruits memahal hahahhaha, up ngan ice cream ads aku, eh tu bukan dapat masa ads yek, aku beli tetiap bulan coz sedap gila ice cream nih. Esoknya buat bekal breakfast memasing pergi kerja, dah aku buat semangkuk besau. anak2 pun makan tapi kena bersuap ler, depa ni nak manja jer baik yang abang mahupun kakak.

Si kecik dok kelecip2 mulut nak mengecek.

One of their fav days during the 2012′s school break, no overseas trip (except the one in Bandung). Jimat travelling mak pak. Depa pun dah pi gak Sunway Lagoon, best jer depa berendam air, haku kat rumah tak berair, kene la masak maggi! itulah hari pertamanya tiada air sejarah kisahnya.

Comment: 13

Dating shoping day…

IMG-20121208-WA010

gebu gini muka maknya halahai……….camera 360 jer tuh. Siti pun pakai apps tu yerr….

anw watak di sebelah yang mentido sejurus  kita masuk kereta and letak lam car seat. Kami jalan2 cari tempat berlindung lagi, payah mencarik tak tau lah bila  mendapat. ada yang terlampau mahal, ada tu pulak surroundings kurang, dan macam2 lagi takperlah, pelan2 mengayuh.

IMG-20121208-WA012

tiap kali makan kat kedai ni, asyik bertiga jer, abang kakak tak pernah dapat ikut coz depa dok kat camp lagik….

IMG-20121208-WA009

sukahati betul dia bila aku keluarkan food dia, dok terteleng2 tu dok menari actually yer….mood sangat baik! aku bawak baby mix porridge and mix purees.

ada yang tanya kat IG akak, RB habis tak makan nih, for porridge habis licin, seperti biasa, tapi purees tu half je tak habis, yelah dak santak kenyang ngan porridge kan. but pun syukur, appetite makan dia sangat hebat.

IMG-20121208-WA011

ada sekali yang kita makan kat kedai ni, botol susu air suamnya tertinggal, so tuan kedai simpankan, tapi pastu aku buang. hahahaha tak naklah, dah bape minggu walaupun laki aku kata streliselah but well…aku tak sanggup. lama benau menyimpan di sini kan. Lagipun RB dah nak setahun, bulan ni bermakna jugak 2nd batch untuk pembuangan botol2 susu perlu dilakukan.

Botol susu perlu ditukar setiap 6 bulan. waktu RB 6,7 bulan lepas aku dah buat 1st batch. itu bukan sebotol dua ye aku buang, berbotol2, tak ler sampai 10 botols. but yang hok 2nd batch ni pun ada 10 botols wor. Kena buanglah, and bukak kotak baru pulak for 2013, pastuh nanti 6 bulan buang lagi. Aku ada baca kat somewhere, botol susu budak tak leh pakai lebih lama than 6 bulan walaupun kita ada berbotol2 dalam masa 6 bulan tu. u all sila google yer.

I cannot helplah bila tengok ada orang yang pakai botol susu sampai berkeladak, puting pun berkuping2 keladak, ayoooo, tak sian kat anak tu ker. tak hygiene betullah.

 

IMG-20121208-WA006

dress merah ni aku beli kat Heritage Bandung, tapi masa try tak nampak beso, bila dah pakai beso le pulak? tak? tapi gambar nampak beso ler…lace cardigan tu my fav, members aku dok bising napa tak beli lelebih buat jual kat KL. hohhhhhhhh tak kuasa lah ahkak nak melayan jual beli nih…

IMG-20121208-WA005

RB ni aku bawak pusing2 dalam kedai makan coz dia dah start nak menyibuk crawling, mana boleh dia dok lelama kat baby chair tu lagipun dia dah selesai makan.

IMG-20121208-WA001

settled makan sini, terus ke Jusco, dah tukar nama ke AEON pun aku rasa nama Jusco gak kekal, senang ler, bertahun2 pakai nama tuh

20121208_205643

ada 2 benda penting yang aku nak beli selain groceries items

 

20121208_210354

aku pi carik grill maker, satu lagi pulak the kipas bilik maid. Kipas yang molek lam bilik maid tu, dah Cik Tak tu jahanamkan. hei penjahanam betullah tangan pompuan tuh. Eh Cik Tak dah takde ler, aku dah sacked masa awal2 cuti sekolah aritu. We are waiting for the  new one, tak tau ler camne new one nih, so kena sediakanlah beli satu gak kipas untuk bilik tuh.

20121208_210538

Grill maker pun amik satu gak, settled dah!

Pensonic murah by RM30 dari Elba, tapi sizenya besor, for Elba is RM198 but sizenya a bit compact and suits us. Makanya Elba it is.

20121208_213907

Nestle aiskrim yang aku buat under sponsored post arituh, dah habis, tapi harus beli lagi dan lagi coz sedapppppppppppppppppppp! Lagipun ngah promo kat Jusco till end of this month nih, for 2 tabs harganya baru RM27, biasa will be RM34 for 2 tabs.

20121208_205850

kita bawak stroller, tapi first round je pakai coz pastu dia bising suh angkat dia, so masa untuk 2nd batch punya trip barang, RD pi hantar simpan stroller and barang2 heavy berat besau. dia dok maintained kat trolley nih. suka betul dapat dok situ, his first time gak dok sini, nampak benau ler lama kami tak ke Jusco nih.

20121208_205852

aku geram betul ngan dia nih, dok terjelir2 lidah niru kakaknya ke cousinnya yang ngajor

20121208_205857

esok Ahadnya memang takde berangan le nak tidur lelama, budak ni morning person, so pas kita lunch dia tidur, masa tu lah RD dok ketak ketuk pasang kipas baru, pastu ahad petang kan hujan lebat, wah sedap le kami laki bini ni nak pi membuta. baru aku ngan RD nak melena petang dalam guruh2 hujan tu, dia boleh bangun le pulakkk siap main tepuk2 belakang maknya mintak pusing nak bfeed. aaaaaaaa ko kan, mak baru nak pejam mata. dah aku tak dapat tidur, ngan RD sekali le kena bangun sama.

kita siap, dah jom, jemput nenek atuk ko pergi early dinner, malam tak leh balik lambat si RD nak hamukan bola Siam Malaysia dia tuh.

20121208_205858

Dia nampak kitorg bersiap, dia dah kelam kabut nak ngikut, siap pegang2 kaki lagi suh angkat dukung, takut benau ler dia kena tinggal. tapi bagusnya kita suh amik socks dia (ada je sebelah badan dia), wah dia amik and siap bagi kita socks tu, mintak pakaikan ler tuh (he understands a bit already for – please take your socks, please give mummy a kiss etcs) . bila tanya shoes mana, ok tak paham lagi, but bila kita tunjuk shoes, you want your shoes, haaaaa terus dia amik and bagi kita mintak dipakaikan jugak.

lovely boy. peringkat ni tengah learning process and sedap untuk dikokak2 gigit. cuma tu lah, either aku and RD tak leh ilang dari pandangan, kalau salah sorang ada takpe dok ngan dia tapi kalau dedua pi dapur ke toilet ke, waaaaaaa meraung dia boleh gamaknya orang ingat budak ni kena dera. Aku kat dapur pun dia kat pagar, bukan tak nampak muka maknya, nak jugak dia mendayu2 nangis meraung mintak didukung, masyallah, koooooooooooo kan!

Comment: 37