JJ

Monthly routine, korang pun dah hapal da….

IMG21618 IMG21619

i m going to be so nice and so rajin today. for this entry it s going to be longggggggggg review entry ahahhahahahah. terpaksalah buat pepanjang coz aku merendek amik gambo ke main banyak. mcm kesian je kat diri sendiri kalau x dapat tulih pepanjang. my first project in jusco is to get the double pole hanger baju nih. aku ada satu set gini, bought like 10 yrs ago gak, elok kuat, keras mampat, very the A + nya class lah.

that time we bought at RM100, sampai la ni kukuh berdiri kat bilik belakang utk all my kain baju. but then ampaian kat balcony lak x berpakai, sebab tinggi. bila tinggi angin kuat leh terbang ooo kain baju yang berhanger tuh. hemm, the best idea is to use this adjustable double pole. but quality is not as good as my previous one. harganya pun ciput, almost RM50 jer.

IMG21624

ada gak quality yang bagus, macam hok gambo atas nih, seratus lebih 2 gitu lah. n ni aku mmg akuihtahap tiptop nya coz most of neighbours aku kat VA pakai pattern gini. but yang ko tengok nih size beso kan, ada bawah tu utk size kecik. my house pun similar to this but again sbb dia kat atas kan, si sirman lah pi drill tinggi bonar. hengat bini ko model ker?

IMG21623IMG21625

but i kind of like the top 2 nih. beso berat banyak benda leh sidai, but macam terasa ‘eii kesiannya laki aku nak membayo barang2 jusco ni kang’ so see see saya sangat prihatin. but dengan keperihatinan saya nih arap2 ler laki aku ingat benda SF ari jemaat closing nih. aku nak yang tuh….!

ahahhahha prihatin ada makna. no lah, u jangan ketuk dia kat benda gini, u ketuk kat something else. so sirman nak SF jemaat ni hek :)

chop2 andailah kata jahanam gak yang penyidai kain baju aku yang harga 50 tuh kan, kompem acik amik hok mahal atas nih! kompemlah!

IMG21621

akak biru ada kat sini? Lyn Yusuf suka biru kan…bolehlah beli set toilet dapur rumah ko ngan blue collections of donno what s this. terpaku jap aku tengok sumenya ditepek biru. ni yang nyampah nih, takkan merah takdak kot…

IMG21622

alo berus lantai bilik ayo pun takdak merah kah…..kuning pun boleh lah. percuma berus dawai pinggan 2 keping when u get this. aku stock up barang rumah dah hancur leburlah, itupun ada gak barang yang tak berbelian yet. takdak jual kat jusco, must find it in hardware shop.

IMG21626

the trolley kosong kan….no no, ni baru kat atas nya barang. trolley ni masa parking je ada orang tinggalkan terus aku sebat, wpun bukan size beso, tapi terpaksalah, hari ahad pi jusco, memang berderet manusia bersusun mencarik barang rumah.

IMG21628

we continue to groceries floor, ahah Ramly burger for anak2 dah tukar packaging. padahal kan kilang asal Ramly burger ni depan umah mak aku jer. skang hq depa dah pindah selayang, but kilang yang di BTR masih ada. kalo pi beli kat kilang tu memang harga lagi rendah, but aku nak cepat dan senang keje, amik jugaklah yang kat Jusco. memang what a waste of money, boleh beli kat tpt murah pi gak beli tpt mahal, but bonusnya dapat redeem points. ;)

IMG21629

beratur lepas beli barang kalo weekend kat Jusco ni memang berbulu hangin tollah. orang ramai, ko tau je lah, sorang leh bawak satu trolley penuh, kalo cam aku biasanya 2 trolleys, but sebab tak dapat trolley extra…makanyaa…………..jadik gini! satu trolley penuh padat dah mampat sungguh, ngan yang dalam bakul kat lantai tu jugak. pukul kati tol. beratur cam nak rak, kat setengah jam je ko…sampai lenguh2 kaki aku weii!

IMG21645

tak bley jadik aaa….sblh lane yang kita q tu kosong, aku lari dok kat tpt cashier. penat koo….ramai yang dah siap bermenyangkung je kat lantai. udah tak tahan bonar kak.  actually aku nak lari je pi secret receipe masa nih, but sirman dah jeling, ye le ko barang sket nya banyak belis apa nak nolong dia kang. cashier Jusco tu dahlah sorang je, selagi boleh diorg mampatkan barang dalam satu plastik, sampai koyak2 ko kena letak double.

eh acik tak bawak eh shopping bag tuh, ada 2 je aku tak cukup lagipun aku memang suka collect plastic bags jusco coz leh buat buang sampah marrr!

IMG21631

dah ko bagi aku beratur lama kan, silap lah, orang depan aku bawak LV, harus jadi mangsa mak merah snap gambo ko. cantik dia nya tangling2 tuh….but i never like the neverfull. wpun aku boleh aada budget to buy it, but i just dont like it. it s like bersepah2 satu malaysia spore dunia pakai type nih. so not interested at all.

IMG21632

saya sudahi dengan wajah muka saya yang langsung tidak berblusher mahupun beryeshadow. just eyeliner and gloss sesajor. ari dating, anak2 kena kidnap dan diexport ke rumah toknek depa.  weih pasal beras tu kan, kalo aku pakai beras yang diet2 korang cakap tuh…mau satu rumah bengang giler coz takkan nak masak nasi ngan 2 jenis beras. haruslah 3 vs 1. tapi aku nak try gak nanti, next month aku cuba ek beli beras diet ala2 pahit tawar korang cakap tuh, see apa kata si 3 orang tuh.

eh kalo campor2 leh dokkan? beras diet ngan beras wangi siam? sure setara rata lah semua orang dapat makan beras memasing. eii leceh tollah, sorang yang diet, tapi 3 orang nak kena ikut tekak aku. apa nak buat, aku Queen of the house, korang makan sesedap, mak n bini korang nya badan yang naik.

maksudnya kan, satu pot beras siam, satu pot lagi beras diet yang korang recommendkan tuh…logik dok?

Comment: 21

Blue for Abang, Red for Gegirl…

IMG21387

as promised, selepas drama gegirl menyentap ngan tahap saksima, kita bawaklah dia pi Jusco. not for having fun pun but kena pi beli groceries items, tapi diorg 2 ni kalo dengo nak pi Jusco terus siap lelaju. rambut si kecik ni aku dah ikat ke main cantik but sebab dia bergelumang ngan abangnya lam keter terus berserabai semula…

IMG21395

anak2 merah yang sakan main trolley barang pusing 1st floor. terjerit2 aku dibuatnya suh berenti main benda nih. kalo korang accident sesama sendiri takpe gak, ni kalo kena orang lain, makpak ko gak yang malu. diorg ni betullah, 3 kali aku cakap bebaik mmg tak jalan, tapi sekali aku tempikkkkkkk baru geti nak dengo cakap.

mmg sokmo pun aku cakap 3 kali lelembut jer.

kalo aku malas nak tempik aku cakap jer ‘dah dah korang tak yah dengo cakap mummy langsung dah, pi lah buat apa aje yang korang nak buat’

ha dengo bunyik merajuk mak nya, laju je diorg behave. jap tu je lah…

IMG21394

pas beli barang2 groceris and adiah2 for ms lemb. wah cakap pasla ms lemb, sonok lah dia, ada duit lebih from the allocation yang kitorg collect so aku belikan barang tambahan, a walker and baby chair.plus a stroller. 3 barang tu leh pakai utk 3,4 orang anak ko Ms Lemb weih. she s not gonna stop producing babies, bagus bagus…

tapi beranganlah ko yek nak dptkan setaun cuti beranak, amboiii….betullah tu kalo ko keje ngan Yat Holding memang bolehlah yek. ha ah lah bila ek kita nya cuti beranak nak ditambah lagik? 3 bulan pun boleh. i tanya bukan utk ai kay, utk korang2 yang nak beranak sok sok lah kan.

IMG21393

so anw lalu je kat bahagian swimming suit anak2 nih kan, macam teringin je nak belikan for my kids. diorg takde baju mandi baru specially for abang.

cuti sekolah pun dah nak dekat kan…makanya marilah beli baju swimming bebudak nih…aku x belikan baju diorg kalo x de hal. lgpun masa raya dah beli ke main banyak, kalo pi jakarta lagi best beli kat sana. but for swimming suit pun bukan beli tetiap hari.

IMG21392

the kelakarnya aku taknaklah carik baju swimming yang memahal sangat. abang bila kupilih ada warna merah, eii lawo, 2 pcs lah aku suka budak2 ni pakai jenis lengan2 panjang nya swimming suit coz panas kan so leh cover badan tu takde lah cepat gelapnya. cara cakapnya ke main tegas, no red aa mummy, abang nak biru gak.

biru biru biru je lah ko bang. very the bang blue! so biru for abang.

n when we searched for gegirl’s swimming suit, hok half price takdak merah. ada pink. ok lah fink pun fink bley laa. but bila dah nak membayo gegirl muka x excited jer. so i asked her lah nak apa sebenornya.

adik tak nak kaler pink, adik suka red. adik nak red swimming suit.

hui bagus bagus. merah nya suit mahal sket, but demi merahhhhhhhhh, mak ko sanggup.  so we change to red colour. suker giler dia!

not baju yang lam gambo tu yek, itu hanyalah buat posing lam fitting room.

IMG21386

for sirman, x yah suor mandi hehehehe…satu fakta yang orang tak tau, he s been using the old swimming short sejak 7 yrs ago. hohoooo! beli kat Bali. korang pun dah bape taun nampak gambo swimming short sirman tuh, …anak2 n mak ada swimming suit baru tp bapaknya yilek pocik. takpo sirman, berjimat itu perlu for u, biar family yang sakan lenjan berbaju baru hek.

balik umah campak lu barang2 kat dapur panaskan lauk pauk and makan. lapo ko dah 10 lebih baru nak dinner. lauk siang ada lebih so tak yahlah beli kat luar, wpun abang berangan je makpak bawak dia pi QB.

oh cuti sek pun takde lah plan pun nak bawak dema ke mana….aku menjimat cuti yo!

Comment: 11

Menyoping terhebat di bulan Feb…

IMG20962

canggih tak mak, jalan sambil tutup mata yek. apadah sirman amik gambo gayak gini!

IMG20957

must say Jusco sangat happening dengan manusia. wpun kami sampai dah nak kol 9 mlm tp ya hai. cino2 dok last minute shopping lagi kan. lagi waktu shopping depa extend kan, lagi ramai orang datang. even kami balik at 1030pm berderet2 lagi orang masuk carik parking.

IMG20966

memandangkan kami amik 2 trolleys, satu trolley makanan satu lg trolley barang kering, so aku kena melintang patah. q panjang bonar. sirman yang q kan, mak dok bertingguk. sampai sudah anak2 lapar. wpun depa dah dinner kat umah hatanya masing2 customers punya trolley mmg sepenuhnya menyumbat.

IMG20968

dan mereka blum sempat bayo dok tepi kat pampers melantak. by the time sampai kat cashier, plastik makanan tu pun dah abih, tunggu scan and buang je plastik tuh. even tekak aku pun dah naik2 haus yek…    IMG20972

sirman adalah membuat lawak hawau suh aku gelak di tengah ributan orang ramai.

IMG20981

terjumpa my reader di sini. she used to appear in RM before.

hey gegirl, gegirl ni macam cina lah, tau tak aunty Pearly is chinese tau?

tak macam cina pun

iyeee korang, Pearly is my chinese reader but cara cakap dia memang jauh tol tak dak dengo slang cino. Gegirl pun tak caya Pearly adalah seorang gadis cina. 1 Malaysia gitu kan, cakap melayu ke main petah.

IMG20980

kak red, nak kirim beli LV boleh?

boleh boleh….nak suh akak belikan apa pun boleh. uluq je ongkosnya hek….

korang nak kirim LV pun boleh kat ai ahhahaa. ai kan kedai bergerak, tak ramai tau wooo

IMG20973 IMG20975

this is the most expensive amount yang kami bayar utk Feb’s groceries. total up is RM681!! wahahaha biasanya RM500, tapi sebab memang banyak gilerrrrrrr bahan dah abih, sekali sauk hamik ko.

itupun aku pantau2 apa yang budak2 ni nakkan banyak aku tak kasi. ingat makpak ko ada kuor kilang menternak duit yang oi…

arini sok dapat monthly cheque from Nuffnang but still cannot use :(

have to pay for our trip lor…

duit oh duit….ko datang and ko pergi jua.

Comment: 15

Back to School…

IMG19830

told ya it s gonna be hari ibu bapa merah sama anak2 merah…all out!

the next day which was sunday, went to Jusco Maluri nak beli barang2 dapur. segala maknek sabun beras minyak bla bla bla….

you kat tengah tu ada Back To School nya promotion, kalau ok amik je sekali arung arini!

ok sirman q for bayo, aku anak2 terus pi carik kasut sekolah

IMG19834

tau dok kasut kecik tu utk umur 3 taun aku rasa. kecik giler. kasut yang beso sket tu utk umur 7,8 taun kot. saje aku unjuk kasut kecik tu kat gegirl

tak muat la mummy, ni khair nya shoes. khair tu sepupu dia yang umur 2 taun hhahahahaa!

IMG19832

memang ada promo lah, ada sale 10% so senang citer terus beli je kat sini kasut sekolah and baju sek abang. untuk menyedapkan gegirl, she got 1 school shoes too. abang memang kena ada new stock coz dia tu pagi petang sek, n wpun kasut sek sblm ni boleh dipakai, tp aku add up gak lah.

oklah dulu makpaknya pakai sepasang kasut jer, tp dia memang banyak, sbb memang ada allocation. kalau aku tak mampu, dia juga akan pakai kasut sepasang gak.

IMG19836

aku suka beli baju sekolah kat belakang kedai pak aji btr, situ quality is better. sapa yang kata Canggih brand tu bagus, oh tidak…kainnya tu sangat nipis. aku rasa brand Alpha apatah lagi molek. n i found that brand ada kat sini, so apa lagi bak kata sirman, selagi boleh angkut buat in one time, terus je shop shop shop.

but baju sek agama je tak dpt.

abang is going to year 3, baju sek agama dia sblm ni dia pakai utk 2 taun terus. ha kira jimat jugaklah kan. tapi takde size pulak for him, so we gonna go belakang kedai pak aji btr utk baju melayunya.

IMG19841

as usual, sirman buat payment, aku anak beranak pi naik atas plak. we wont wait for him, sokmonya gitu coz tak nak buang masa. agak2 sirman out of cash, dia jerit le aku suh datang, but for 1 day utk barang2 umah, sekolah n etcs, kat jusco ni je we spent 1k.

ada cite sket aku pi body shop jusco, aku sorang je customer dalam tu, ada SA dia lam 4,5 orang lah gitu. ada 2 orang SA depa ni dok ngekor aku. dok belakang aku takper lah gak, takde aku nampak muka ko kan, ni diorg berdiri depan aku. astaga, aku tengok ni nampak muka mata dia. naik rimas yang oiiiiiiiiiiiiii

satu bshop tu aku pusing budak tu menempek gak. last2 aku sound lah ‘eh ai tak boleh nak beli lah macam ni, u tak boleh ke tak yah pandang berdiri depan saya? rimas lah!’

hamikkk!

kot ye pun takde customer tak yah ko nak membontot ikut muka aku ni. menci aaaa!

IMG19843

diorg tabah sabar menunggu bilalah nak dapat main kat indoor playland jusco ni. maknya banyak tol perhentian. ai need to buy something again, so sblm diorg lenjan kat situ baik settlekan tekak mak paknya dulu.

anw, diorang kuorkan duit tabung yang selama diorg dapat gaji dari mak pak. kan diorg kemas katil dpt singgit, urut bapaknya dpt 3 inggit, tolong basuh pinggan dapat singgit, setiap kerja umah yang diorg buat, memang bergaji. n they wanna toy too.

in the morning too aku sibuk tolong kirakan duit gaji diorg., dapat RM64 (duit ni mmg khas utk cuti sekolah nya toy) and sent to kedai jai for getting duit kertas. eh dalam 64 inggit tu pun bukan semua duit gaji diorg, biasanya duit2 sirman balik dari keje terus masukkan in their tabung.

ha depa dok sakan nak melenjan and beli satu toy each.

IMG19849

sorang 10inggit main kat sini, sampai aku pun terjebak main sama ikut abang. main racing car and tembak2 ikan jerung. wahahah syok…

masa ni la yang aku lari kejap pi body shop…ei menci lah.

nyampahsss tol bila ingat balik.

IMG19858

ko ni memang mat blue lah bang, baju biru, sampai buat lukisan pun nak kaler biru gak!

IMG19862

time to search for his toy…

sorang boleh amik toy harga RM40 jer yek. hangpa tau abang nya tawaf kat toys section ni, halahaiiiiiiiiiii! apa yang dia nak sumer above RM40.  mana lah acik kan.

janji kena 40 inggit, ni sampai 89 inggit yang ko nak, double nampak!

IMG19864

gegirl dah meronta2 nakkan ni gak. tak sudah2 budak ni ngan baby doll lah. cukup lah fav dia. the cheapest for this set plak is RM59.90.

ok kalau nak ni, gegirl hutang daddy 19.90 yer. camne nak bayar tu?

nanti gegirl tolong kemas rumah.

ha kan….diorg tau kalau kemas umah dapat gaji. so nak toy harga lebih kenalah tolong bikin kirija. hehehehee

IMG19867

lepak QB ….

rehat2…santai2.

jam2 tu gak lah diorg nak suh bapaknya bukak toy memasing.

IMG19869

ha abang nya toy ni pun harga RM89.90, which memang dia kena bayo hutang gak lah. banyak lah dia berjanji sbb nak dptkan gak lori sampah ni. eh aku tak paham tollah, lori sampah ni pun ko nak main ke bang, dahlah tu, setakat golek2 jalan gitu jer sama ngan harga lori sampah 10 inggit pun ada.

the quality is good lah, tu pasal abang pilih yang ni, mak korang pung…

eh still…lori sampah, balik2 gitu gak. baik beli yang 10inggit jer, dpt 8!

still aku tak paham..lori sampah sampai 89.90???

IMG19877

n satu QB dengo ada baby menangis n si ibu angkatnya dok mendodoi…

oh baby…pls sleep, nak susu yer, mama tidurkan baby yer…

oh malika….tidur yer…

ha kau, nama baby tu Malika kay!

bapaknya sengaja cubit si Malika, ke main dia sentap…………

gegirl kalau dia nangis memalam, daddy campak kuor baby Malika ni kay.

….pesanan penaja sudah berbunyik!

tapi aku masih nak  komplen gak…lori sampah sampai RM89.90!! ko tak kutip sampah satu umah ngan lori ko bang….aaa siap siap siap!

Comment: 24

RM1 for 1 job…

IMG18720 IMG18722

so she s a new maid in the house. for every single thing yang dia and the bro buat, they earn RM1. kira satu keje, seringgit. 5 kerja, 10 inggit, double up sket lah bagi semangat. n diorang are very particular yer, kalo jam tu buat jam tu gak kena bayor gaji depa, terus masuk dalam tabung.

setiap hari, kalau ada je benda depa buat, siap record tepon mak nya bilang ‘arini abang  kemas katil abang, abang basuh pinggan makan abang’ . abang lagi particular lah, coz lam pala otak abangnya nak beli toys nak beli ini segala bagai kan. gegirl pemalas tu yang malas nak buat. but bila tang rajinnya datang, dia tolong lah, siap mop lantai kat balkoni pun ingat mintak upah.

i dont mind lah bagi upah nih, janji diorg tau t/jwb diorg. memula dengan upah lah, sok2 dah stabil sket, no more upah plak, it s tanggungjwb memasing lah kan.

IMG18726

to add lagi upah depa kemas rumah…at nite bawak pi Jusco Maluri boleh main kat the inhouse playground, sorang spent RM10. berkumpul buat keje upah tak sampai 10 inggit tapi main sorang je 10inggit. huihaii….tak pakai pun duit upah depa, sian budak2 ni tak berjalan sana sini pung. dok ari2 ngah tuition 2 hours per day. ari lain dok je lah kat umah.

btw tu 2 beradik tuh ngah mengutip keychain Upin Ipin yang jatuh dilanggar dek Abang. aku tak kasik SA tu kemaskan, bior diorg sendiri kemaskan memolek. sapa suh langgar. ha memanglah tak sengaja, tp dok kira, korang jatuhkan, korang kemaskan.

adiknya yang tak bersalah pun kena gak tolong abangnya, katanya satu team kan. sorang buat salah, sesama lah kena memikul salah :)

Comment: 19