2nd Trimester

4D Scan for Red Baby…

image

meh kena ajar sket those yang tak pandai tengok 4D scan, yang hitam kat pala baby tu is the cut of the photo by the doctor, kang tak paham pulak korang. baby ngah tutup mata and hisap ibu jari, jari lain tu dia tutup hidungnya…

gambar ni dari copy CD yang kita dapat from the doctor, siap ada video lagik eii suka tengok!

IMG_7294

hok ni pulak dari our camera….

masa buat 4D Scan nih, terpaksa kidnap budak2 kuor dari smart reader class depa coz buat 4D scan bukan leh buat setiap bulan, sekali dalam 1 pregnancy dah cukup. Lagipun ada weeks yang molek kita buat, paling just nice is above 25 weeks, up to 30 weeks, kalau bigger than that nanti susah nak tengok, doctor pun tak galakkan coz rugi tak nampak clear plak.

Dahlah aku nak dptkan buat 4D Scan nih kat area umah aku, once a  month jer doctor tu ada datang buat.kat Gynae aku pun boleh buat gak but at different floor tu yang remehnya nak kena pi certain days eh idok le aku kuasa.

IMG_7297

Budak2 dok riuh tanya napa adik depa tak nak bukak mata, dalam sejarah doctor tu, 2 kali jer dia pernah tengok baby bukak mata masa buat 4D scan, miracle sangat doctor tu cakap masa tu lah. At this time babynya tak nak bukak mata, dok main tendang terajang jer itupun jenuh nak tengok mukanya coz dia dok tutup mukanya ngan jari, puaslah doctor tonyoh2 baru dia gerakkan tangan jarinya and bagi kita tengok mukanya.

Banyak positions kita tengok, paling budak2 tekejut bila dengau heart beat baby ahhahaha menyeringai si kakak and abangnya. Currently masa buat 4D scan nih, baby is 27weeks ++ nak masuk 28 lah kiranya minggu nih meaning i m gonna be 7 months.

tell you kalau kat umah tu kat lam keter ke or even kuor makan kat public pun, diorg 2 org ni kalau masa tu nak pegang adiknya, dipegang jer perut aku ni sambil borak2 ngan adiknya. Budak2  memang selamba asal dapat berborak and rasa adiknya tumbuk2 and beri penerajang menggelembung kulit perut aku memang depa suka sangat.

IMG_7288

Name name name….

ni je tak dapat2 lagik.

Asal RD balik kerja, bagi pilihan nama, all 3 of us tak mau. Asal aku pilih RD tak mau. Asal kids pilih pun tak mau. hah so biarlah dulu…..

Anw buat ni kat Klinik dalam BSP, takde hari2 kena buat appointment, kebetulan October doctor tu datang sekali jer buat nih so memang rezeki aku lah. Tak yah buat bebanyak kali, sekali je cukup, dapat CD and scan copy gak, dalam CD tu semua complete rakaman ada, gambar 4D, yang scan biasa yang video pun ada eii syok sangat! Bila tengok dari 4D scan nih baru ler anak2 aku rasa seronok and paham, oh ni tangan ni muka ni jari ni hips, ni birdie!

Sekali buat 4D Scan nih is RM180.

Comment: 46

The Baby Stuff…

IMG_7304

what a waste of an hour at 2am on my Sunday! membikin entry ni sampai ke hujung lepas tu about to save and schedule it, the Mozilla is ‘not responding’ grrrrrrrrrrr! and kena repeat balik buat nih. Alangkan aku memang looking forward sangat nak buat entry nih, hah beginilah nasib menjadik blogger. ahaksss.

ok tu brg2 dari adiah from the Baby Shower, all in blueeeeee kau! rupanya dalam diaper’s bag adiah depa tu ada jugak adiah2 lain, segalanya biru, mementanglah insyallah anak lam perut ni is a boy kan. So me and Gegirl unpack sesama and simpan, nanti kita bukak bila dilahirkan yek.

Anw, stop giving me diaper’s bag dah yek knowing bila kita beranak orang akan bagi hadiah kan. coz kan ni 3rd diaper’s bag yang in hand coz sebelum dapat nih aku dah ordered 2 diapers bag from Diva Darling, mintak dia dptkan from UK tapi yang dari UK tu nanti aku resell balik lah coz i smell another diaper’s bag is coming from one of my sponsors gak.

IMG_7316

hah belakang tu ke main bersepah coz RD dok buat project kipas transformers yang tak menjadik! so anw baju yang abang tayang tu, baju baby dia pakai deduluuuuuuuuuu, sihat ke main lawa lagik hiks. Baju tu selepas abang, adiknya pakai, kemudian aku bagi kat my sister, dipakaikan kat anak2 nya pulak. kira 4 babies pakai, bukan selai, tapi banyak helaians dari stock Abang and Gegirl. Tulah untungnya beli baju yang berkualiti bagus, berturun2 temurun leh menyarung.

Ni sebab adik aku dok passing back the whole bunch of baby stuff kat aku since dia tengok akak dia dah going to due tak lama lagik. Yelah adik beradik main pass2 jer ler…tapi dari out of 3,4 bags yang dia anto, aku tak amik pun balik baju suor ke mittens bagai, coz nak beli and get the new one of cos lah kan for my new baby.

IMG_7322

kenapa bekas mandi tu kaler pink yet Abang dulu a boy. hah tu pun berpass2 to adik beradik gak. Dulu masa nak lahirkan Abang, ex boss aku bagi banyakkkkkkkkkkk baby stuff yang aku tak yah beli baru, antaranya bath tab baby nih, wpun kaler pink kita pakai jugak, kemudian Gegirl pakai. Kain barut and kain bedung baby tu pun aku amik balik, itupun dari abang and gegirl yang dah kubagi kat my 2 sisters. Yelah dulu lepas having Gegirl, ai tak nak beranak dah, tapi Allah  Maha Kuasa, nah, im pregnant again.

Abang dah 10 taun, ex boss aku dah pakai for bertahun2 gak, mau usia bath tab tu ada lam over 15years huh! worth of money sungguh.

IMG01216-20111007-1405

Kemudian ada aku jalan2 pi Mothercare, tengok jer sementara nunggu member aku beli kat Isetan yang ke main ramai manusia coz of the member’s day. The baby cot nih pun dulu aku ada, cantik je aku hias ngan kelambu and toys berpusing2, iskk comei sangat but tah sapa ler tangan yang dapat, akak aku kot or ipar duai aku. Tupun ex boss aku bagi, now aku memang kalau boleh tak nak beli, coz pakainya sekejap jer, tak sampai setahun pun. bila dia dah pandai meniarap ke merangkak ha siaplah ke main nak kuor jer…..

Kat kedai dekat rumah aku pun harganya over RM300 gak. iskk!

bukan tak afford nak beli tapi aku tak nak beli coz long term tak berapa sangat.

IMG01218-20111007-1408

Bakul baby ni pun dulu aku adaaaaaa gak, bukan beli but given by my ex boss.  isk, antara 2 sisters aku sapa le yang ngamik tapi kalau akak aku amik sah dia dok passing around kat kawan2 dia nya. ni pun tak pakai pun sangat but kalau nak buat letak kat dining hall sambil2 tengok tv boleh gak. bukan leh bawak berjalan pun, buat borat and remeh jer.

hahaah kakak aku cakap baby cot and bakul baby nih dah mereput coz dah over 15years! kau, berbaloi tapi good bye!

Takpelah will buy the stuff yang berbaloi to pakai for the long term sahaja….

aku tau korang suh aku beli so nanti jual murah lanting2 kat korang ahahhaha korang memang!

IMG01220-20111007-1457

Untuk mencukupkan RM400 of a Mothercare’s Member, main cecapai je the mittens and soft shoes. Sebenarnya aku tak nak lagi beli barang2 baby coz nak tunggu dah over 7 months plus lagipun kena pi jalan2 beli ni with the 3 lagi tuh. Nanti kena repeat balik Mothercare to find things nak beli, my baby stuff pun akan sampai gak from UK but tu tak banyaklah.

Ada offer discounts kat Mothercare tu yang sebelum sale abih kena go and buy but year end pun ada sale jugakkan…dok ngaper ler, buy slowly.

Nanti i publish entry on 4D scan plak yek….syok tengok :)

Comment: 20

The Surprise Baby Shower!!!

image

Imagine frens are hosting the surprised baby shower for u? diorg planning for months and mbe weeks? sekelumit pun aku tak leh bau, tapi aku agak peliklah coz lately ni macam depa ni kurang berjemaah. rerupanya, ada bukak jemaah lainnnnnnnnnnnnn exclude aku yek, siap add in laki haku lagik!

Diorg plan everything, diorg yg initiate. pernah benda ni awal2 pregnancy dulu dibincang nak buat, tapi aku macam hemm…alpelik. seumur hidup tak pernah buat all this baby shower, lenggang perut cara melayu tu pun tak pernah. coz mak aku tak pernah pun cakap penting kena buat hahahahha. Cuma bila nak dekat2 bersalin tu mak aku nanti sediakan air selusuh.

So takper, lagipun depa dah senyap takde pun nak initiate benda ni, aku pun tak kisahlah. Some more, this is not my number 1, dah nak beranak no 3 kan…apalah dikisahkan bonar. But but but not for them, for them, ni first time RM mengandung while hidup dalam dunia maya blogging nih. perkhhhhhhhhhh!

Diorg tak nak plan to include me, depa nak surprisekan aku pulak tuh! So on Sunday 2nd Oct was the baby shower party, but but, camne nak drag me out? hahhahaha itulah kerja RD.

So a day before the Sunday tuh, Sirman dok usha cakap on Sunday after the Mek T kena pergi umah kawan dia kat Bukit Jalil, ada buat makan2. Alamak aisay, aku kalau kawan dia ni aku malas sket nak pergi, hahahaha! dok ngelat2 pun tak dapat coz Mek T is in Puchong, rumah ‘kawan’ dia kat Bukit Jalil pulak tuh. So dekat jer sepelaung.

image

Antara muka2 yang menghasilkan the drama RM’s Baby Shower! Bukan main lagi ngan theme biru putihnya yek. Yelah insyallah the baby is a boy. Tau tak, 3 quarter dari muka2 ni semua ada kat Mek T. Siap depa cakap nak balik awal coz ada yang nak beli sotong ler, nak pi putrajaya ler, nak pi birthday party ler. wah wah wahhh rerupanya kat sini korang bertangga yek. Ngan menukor baju bagai yek.

So abih je Mek T, patut terus ke rumah ‘kawan’ Sirman tu lah, tapi pakcik tu dapat q from Ayu yg dia kena delaykan aku. coz ada guests depa yang tak sampai2 lagik. aku dahlah meresah nak balik nak balik nak balik jer. Penat kay, dapat tidur atas katil bukak aircond full blast perkhhhhhhhhhh.

image

Then Sirman ajak pergi kedai lampu kipas. wah. ai ok jer! suka part2 soping nih.

Kat situ je dekat sejam and siap ngam2, dah leh pergi umah ‘kawan’ dia. tu pun aku tengok jam dah kat 330pm. Boleh tak terus balik jer? alah sekejap jer kita pergi Bukit Jalil tuh.

cei!

Pergi ler jugak.

Dahlah aku malas nak touch up muka, pakai pun shawl jer coz cardigan tertinggal kat rumah masa nak kuor paginya. kerimasan sungguh!

Sampai2 kat pintu rumah ‘kawan’ Sirman tuh, hemm…aku ni mata observe gak, apesal takde banyak selipar kasuts pun. dah habis majlis hapa? then aku ternampak ada macam ‘cake’ dari celah pintu tu, ooo ada birthday party la kot? Tapi yang aku tak leh blah, ‘kawan’ Sirman yang bukakkan pintu nih, macam aku kenalllllllllllll jer.

Belum sempat aku nak pusingkan pala otak pikir mana aku kenal ‘kawan’ sirman nih, masuk2 je dalam rumah…

SURPRISEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!

terkesima tak???

terkejut giler okkkkkkkkkkkkk!!

image

#ehretis

image

image

buruknya goman aku menangis2, dahlah ngah kembang nih!

image

ha ko ke main menyorok lagi nak mengejutkan aku!

image

Diorg buat pakatan ni, kena la involvekan ngan Sirman coz pakcik tu je ada jadual movements and events aku. So he knows i m quite free after the Mek T, padanlah sibuk ajak pergi rumah ‘kawan’ dia!!

image

Diorg buat party ni bukan amik mudah yek, semua ada, dari corsage hingga ke door gifts, comel2 la pulak halahai….. banner, belon semua ada, memang deco complete, siap pulak the theme is blue+white but of cos ler ada element merah gak hiks. Invitation kad pun ada, cuma aku jer tak dapat invitation kad tu huh! Tak surprise la dok kalo aku pun dapat sama hahaha. Still berpusing-pusing dalam kepala macamana aku boleh tak terbau pakatan sulit ni….

image

semua orang balik dapat the doorgifts…. the Tea Love and the Coffee Love

not just that, ada games, 2 games yang winner ‘how well do you know redmummy’ nampak gaya laki aku je yang paling terer hahahaha! and another one is the BINGO. yang diuruskan jugak oleh GBM. isk isk…korang nih, rajin betul!

IMG_7142

flashing back, aku cuba nak korek rahsia macamana party ni was planned…

IMG_7149

the giant diaper’s cake, ada diaper’s bag ok dalam tuh!

udahlah earlier aku baru je ordered 2 bijik of diaper’s bag , dapat lagi the 3rd one!

IMG_7161

Kids pulak dilonggokkan dengan colouring, budak2 ada 4,5 orang jer tapi riuhnya ya hampunnnnnnnn! takut jiran tuan rumah marah pulak dok bising sangat.

IMG_7153

IMG_7154

sweetnyaaaaaaaaaaa!!

image

my GBM

IMG_7182

#rmgbm TQ korang sangat2

image

Together with the host, Mulan, ni gang komplot yang initiate the idea, ada sorang lagi Liza tak dpt hadhir, hantar food jer

IMG_7165

beautifulnara, ciknara & wa pun ada

IMG_7166

Ha makanan pun macam2 ada. mee rebus, mee hoon goreng, rojak, ayam masak merah, chicken wings, spagheti bolognese, cuppies, nuggets, karipap ayam & popiah, creampuff & fruit punch. teh tarik pun ada ko! Semua ni the organizers +guests yang prepared sendiri.

Kenapa tak cakap ada makan2, nyesal makan banyak kat Mek T tadi

Iskk tak surprise la Kak Red oiiiiii, tapi kitorang makan sket jer kat Mek T tadi  hiks :)

IMG_7170

Gegirl & Abang pun terkejut ko! Daddy, kata nak pergi rumah kawan daddy? Ni surprisekan mummy lak….

IMG_7175

ha ni lah ‘kawan’ Sirman tu. Memang aku kenal pun laki si Mulan ni. Cuma masa kat depan pintu tu tak sempat recall pulok. Sib baik Mulan offered her house to be the venue, padanlah aku tak tau coz i never been to her house!

IMG_7186

the guests. sakan korang dapat surprisekan aku yek

IMG_7194

siap ada laminated kad untuk Mommy to be ni

IMG01207-20111002-2055

 yey berjaya jugak surprise kan Kak Red hiks

i dunno what to say…. sy tercengang :[  , ternganga :o :  , terkejut :8  , terharu :love:  , menangis =(  and of cos happy sangat :)  . tq tq tq very muchhhh korang especially to the komplots ayuthesun, rose, sid, yanok, mulan & liza plus partner masing2 – Shahrul, Afa, Bojeng, Azman & Fadhil. Tq gak to all the guests – wa RedGlow+partner, maya+hasben, amy+kids, beautifulnara+ciknara. love u all!!! Thanks for the pressies too!

BTW Sirman kena cubit sebab rahsiakan hal ni. Gerammm kat dia, terer betul dia simpan rahsia nih, iskkk! Siap ada warning ‘korang GBM kalo nak emails ke bbm, during office hours jer, jangan ping memalam kang kak red ko pelik’ hokey!!

Note to myself: Lepas ni kalo Sirman or sesapa yang agak-agak berperangai pelik, sure ada la menda yang depa plankan tu…

Photos credit to Bojeng & Shamzul Mohd Nasir and mereka2 yang tersebut di atas…banyak main cilok2 gambar nih :)

At least dalam sejarah, saya merasai jugak adanya RM’s Baby Shower, alhamdulillah and thanks all. Thank youuuuuuuuuuuuuuu!!! Video tengok kat sini yek.

I am approaching the 3rd trimester, i found out depa tak dpt nak buat bulan Oct and Nov coz conflict ngan bz schedule, so depa sergah on 2nd Oct, now marilah kita doakan semoga the Red Baby sihat walafiat, baik si kecik mahupun ibunya.

Comment: 39

RM’s Baby Shower – Video…

 

image

 

 

Ceritanya nanti kemudian, so tengoklah videonya yek. The surprise baby shower hosted by my GBM girls and a few frens, memang terkejuttttttt gila! Photo and Video credit to Bojeng.

Comment: 16

A story bout our little angel…

IMG01155-20110922-2029

Memandangkan record nak jumpa gynae aku nih punyalah siksaaaaaaaa…dah datang terpaksa patah balik coz manusia yang hazab bila kita tepon, taklah ramai mana but bila kita datang, punya ke main ramai yg on q. So malamnya datang aku bawak budak2 kecik nih, lgpun abang belum pernah lagi ‘jumpa’ baby brother dia.

few days b4 aku datang, staff nurse kata gynae aku dah balik. hangin giler akuuuuuuuuuuuu! masa tu tapaued mcd dah sesiap, coz tau menunggu ke main lama. Pas aku dah sampai rumah, gynae aku tepon suh datang balik, he mana ada balik rumah, he pergi sambut orang beranak malam tu. bengang tak?? Nurse ni main jawab je, dah balik dah balik, ko siasat ler dulu mana doctor tu pergi.

so tu yang kali ni datang, aku sms doctor and bagitau nurse jangan nak memandai cakap doctor dah balik pulak. ni pun dah pas maghrib kita sampai hospital ok, and hanya selepas 9.20pm baru dapat turn jumpa gynae. Sib baik ler laki aku bijak pi tapaukan kfc utk kita berkelah makan while tunggu turn.

IMG00619-20110922-2127

Abang was like ‘kita ni tengok gambar apa mummy? mana baby? itu kepalanya ke? itu birdie?’

ha abang bantai soalan tak agak2 depan doctor. kompius dia sket.

Udahlah doctor aku pun geleng pala tengok perut aku yang ke main besauuuuuuuuuu! tapi bila dia pegang2 sebelum bukak file and bukak scan tuh, oh ni 25 weeks ni, going to be 26weeks. Dasyat gila, benda dah over 20taun dia buat. sekali pegang je dah tau the pregnancy weeks.

Aku pun mengakulah perut aku besau, tapi weight and panjang size baby takde beza, sama je ngan 25 weeks punya size. Masaklah kalau beranak via c-secion, memang buncit le jawabnya! kena cuba gak normal delivery. insyallah. coz perut aku tebal, kalau tak jaga, haaaaa buncit weii!

IMG00617-20110922-2122

Lain-lain em…

As i said again, satu hapa barang baby kita tak sediakan yet. But insyallah, rezeki Red Baby sempena ngan maknya yang RM nih, memang terpalit gaklah. Cuma kita masih belum lagi google nama si kecik nih. Mengarut2 je lah nama yang kakak and abangnya bagi, sume nama kawan2 sekolah depa, depa suh pilih.

Takpelah, dulu pun masa Abang, dah 7 bulan lebih baru aku sediakan barang2….

Anw, i m supposed to deliver the baby on 7th January 2012, tapi semoga dipermudahkan untuk aku melahirkan pada hujung tahun nih. I want a 2011′s baby, if possible, not 2012. I have my own reason :) .

Comment: 23