2nd Trimester

Hijau lagi lagi lagi….

IMG00936-20110811-1324

korang punya pasal…nak carik cermin, celah baju tidur la senza tu aku amik gambar…..jarang turun mall bila ramadhan nih. ni pun masuk coz kawan nak memborong….

redup je kaler baju ni kan, hijau gak tapi more lembut. aku amik this colour and also in pink. soft sedap jer….kawan aku cakap bila dia tengok aku pakai kaler nih, lelembut gini dia rasa macam nak tidur je kat atas perut aku tu hahahaha….

seperti biasa, ini Diva Darling yang shippedkan. ini juga adalah batch terakhir untuk maternity dress, the last batch tu sampai bout 6 pcs. syoknya some of the dresses tuh memang masih boleh lagi disarung wpun selepas delivered.

nak pakai raya apa hek, baju sponsors for buka puasa/raya event tu ada ler, tapi baju raya nak pakai di hari raya nih, nan adooooooo! aku pi hantar berelai2 kat tailor mertua aku, sekali aku memboyot hahahaha, now kena carik baju ala2 kaftan yang leh muat badan nih….

ei…first time mengandung waktu raya.

leh makan rendang tanpa jemu dan catuan. hahahahahaah!

Comment: 25

During the 17weeks…soon is 20!

 

IMG00915-20110723-1348

tak tengok pun jarum tu masa nak kena cucuk, aku pandang tempat lain, main snap agak2 jer nih…

staff nurse tu siap cakap ‘jarum halus je ye ni’

hishh ko  janganlah sebut jarum halus ke tebal ke, seram je aku dengau

IMG00916-20110723-1349

untuk 17weeks punya check up, gynae cucuk amik darah…aku pun tak ingatlah dulu dedua pregnancies masa bilanya amik darah, dah doctor suh amik darah, tadah jelah tangan…

tapi ada bad newslah…

masa check up ni ada tragedy sikit, tapi atas dasar tak payahlah cerita yek…too personal to me to disclose.

IMG00917-20110723-1405

ni aku tunjuk 2 keping je yang gynae aku printed out kan, padahal dia bagi sampai 5 keping, panjang kaki tangan and pusingan kepala pun memang seiringlah dengan measurement untuk 17 weeks. aku akan bertangga turun naik turun naik hospital untuk setiap bulan, at least sebulan tu 2 kali dah kompem kena jumpa gynae tapi pasal kes bad news tuh, aku kena tambah lagi untuk kali ke 3 pulak…

hem…

that s my 17 weeks development wpun entry ni kuor waktu dah over 19 weeks.

sejak masuk 4 bulan nih aku dah boleh rasa movement baby dalam perut tau :) . Dulu waktu abang, while i was 6 months pregnancy aku rasakan his first kick waktu aku ngah turun tangga kat opis lamaaaaaaaa dulu, 10 yrs ago. pastuh waktu Gegirl aku rasakan waktu i was 5 months pregnancy.

Now dah masuk 3rd one, 4 bulan dah terasa!

kadang2 rasa macam dia ngah main air ke dalam perut nih ahhahaha, or swimming or kick boxing :)

Berat aku nak masuk 20 weeks nih, dah 60kg! wallah!!

Comment: 34

Combinaton of red and green..

 

IMG_6182

 

Maternity Frill Front Dress with Short Sleeves in green colour, for attending one of my ads events sebelum Ramadhan hari tuh.

i should take the bigger size, my mistake taking the UK8 size, cant wear it for the next trimester, sondat nanti!! but of cos this can be worn after beranak, huh kena tarik napasssssss le jawabnya. Thanks Diva Darling for getting the dress for me.

Btw aku dah tau kenapa muka aku mengecil meruncing….wpun perut makin menajam. it s all because of you you you! i like :)

Comment: 24

3rd one is a BOY!

Ni masa i went to the 4th check up, this time around, i bawak my daughter, Gegirl (by the time this entry is out, i ve gone for the 6th check up ordy).

I tot nak tunggu bawak depa on my 5th check up coz masa tu i can bring both of them, but since the day of my 4th check up nih, the next morning Gegirl takde sek agama, bolehlah bawak her. But definitely cannot bring abang coz homeworks dia sebeban.

A month b4 this check up, i told my kids, samar2 lah the gender of the baby. Kononnya pada abang i cakap, kita dapat baby girl, pada Gegirl pulak, i cakap kita dapat baby boy. You know apa jadi kat Gegirl? She meraung tercebek2 menangis hiba…she cannot accept the fact that the baby is a boy.

Abang? he s cool wpun dia macam, hemm….nak doa lagi to Allah, to change to a boy.

So i decided to bring Gegirl and pass to my Gynae the job! Biar doctor ler sendiri explain and get the task done, on telling Gegirl’s the gender of the baby.

Then so, dalam bilik doctor, i dah pakat with him, and he said, jarangggggggggggggg patients I pass kerja bagitau gender baby kat anak dia Red oi! ahhahaha i dont care!!

Tak sampai hati aku nak cakap lagi kat Gegirl, kan dia dah meraung2 menangis.

So masa buat scanning tuh, Prof ajar Gegirl on the machine scan tu lah. apa nak ditekan, tengok baby’s head, kaki, jari, mata etcs lah. She s so excited. Selama ni dia asyik tengok baby dalam gambar scan je kan, so kali ni memang she s so happy lah, tersengih2 jer dia tengok adiknya kicking, adiknya terkepit2 kaki.

Best part is to check the gender, either a ‘birdie’ or a ‘flower’.

Of cos, tak susah nak tengok the birdie, aku yang bukan from the medical line pun sekali nampak dah tau apa gender from the scan machine tuh.

IMG_5869

Alhamdulillah….after Prof explain kat Gegirl, the baby brother will be a boy, Gegirl barulah boleh accept. No drama no menangis meraung no merajuk etcs. She is so so happy, some more mbe dapat tengok adiknya live dari scan machine kan. She infact mintak bawak lagi tiap kali pergi check up.

So she went back home, tapi siap pakat tak nak bagitau abang. Sajer buat abang sakit hati.

But mana boleh lama, budak2 kan, few hours later she kongsi the news with her big brother.

Semoga he dilahirkan dalam keadaan selamat dan cukup sifat, memandangkan maknya agak ‘panas’ sikit during pregnancy kali nih kan… :(

Our new Red Baby insyallah will be a boy, tapi kalau keluar girl pun i m ok gak. Anw gender baby ni aku dah tau seawal my 3rd month of pregnancy lagi dah….

Comment: 59

Al mengidam…

IMG_6051

sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!! kalau tengok gambar ni masa bulan puasa, mau aku kena pelangkung ngan korang. la ni pangai aku, asal nampak orang makan, kalau tempting, aku selamba je pergi menonong tanya ‘allo encik, beli kat mana yek?’

begitulah banana sundae ni jugak, ada abang tu ngah makan, aku terteleng2 nak tanya ke tak nak tanya  ke tak, member aku bising, pergilah tanya ko tu memboyot! so ngan muka alsengih paling manis sekali … bang bang, beli kat mana yek nih?

ditunjuknya kedai air tembikai yang aku sokmo minum kat food court 4th floor tuh. wah…. terus order, dik banana sundae satuuuuuuuuu!

tapi kan tapi tapi tapi

dah sebulan lebih aku mencarik choc moose royale dari Baskin Robbins, depa kata kilang dah lama tak hantar tab untuk choc moose royale tuh. aku tak nak flavour lain, aku nak tuh gak. masa awal2 pregnancy ada ler jugak dapat, tapi dah 2 kali aku repeat pergi Baskin kat Jusco Maluri tu, nan ado jugak.

Idok le aku tau kalau branch lain ada flavour tuh.

Kalau dah terpaksa, nanti aku tepon sesatu branch kot mana ada flavour Choc Moose Royale nih….

Itu memang aku mengidamkannnnnnnnnnnn sangat!

Comment: 30