Memory

Tiada ganti kasih seorang sahabat…

image

image

image

mata2 ni, mata berkacakan airmata…merah pedih.

pagi rabu semalam aku dapat email yang related to this entry. Entry putusnya persahabatan yang usianya 14tahun.

as ai said, the respective party reads my blog…n she shot me an email.

Kerana ego marah saya, luka hati yang bertahun2 pecah di balik air mata. pada saya, dia salah. pada saya, kemaafan yang dia pinta tak pernah saya restui. jahatkan saya. saya sangat berdendam, saya sangat marah dan saya sangat kenang memory silam tp kerana amarah dendam n geram, egoistik seorang sahabat, saya tetap berpatah arang…

that s bout it…

move on to the closing day of Wednesday, ai met my clients.

IMG13354

as a gift for my gigihness mempromosi product mereka,  for the ‘big income’ yang depa dapat, for the long term business relationship yang kami bikin bersama, saya dihadiahkan 3 package hotels….

1. 5 star hotel, any hotel in KL

2. 5 star hotel, any hotel in Malaysia

3. 5 star hotel, any hotel in Bali or Phuket

alhamdulillah. thanks to my clients. for package no 1 and 2, insyallah anytime boleh terjah. for package no 3, wow….bila masanya aku nak poi nih….

pagi yang suram dengan airmata, tp hadiah2 itu wpun mengubat sedikit kesedihan, putusnya sahabat tidak bisa dicari ganti. sedangkan 5 star hotel bisa didapati dengan sepetik jari.

Tak nak lah korang sedih2 di siang Khamis baca entry macam nih…let s be happy. Luka saya yang satu ni memang berpanjangan, bertahun2…ibarat putus kasih suami isteri, begitulah remuknya hati saya bila putus kasih kami berdua, wpun dia seorang wanita, tetapi dialah satu2nya sahabat sejati yang saya pernah ada.

satu2nya tiada ganti, kerana tiada ganti sehingga kini, saya tidak percaya lagi pada ungkapan sahabat sejati. she s already gone from my life.

So, where should ai go now for the package no 3, to Bali or Phuket? dedua aku dah pi, Phuket was my honeymoon, few days pas kawin terus kami berlepas ke sana…Bali kami pi bertiga, waktu tu Abang was not even 2 years old.

ozooooooooommmmmmmmmmm!

**awat tak dpt pi Paghis nih?

Comment: 29

When she was 12 years old…

IMG11820

mak sapo lah nih?

bini sapo lah nih?

ai think that photo was taken when she was 12 years old….

:)

status RM: sedang menadah sindiran dan gelakan….

Comment: 38

Beta Gusti Raden Jowo Merah….

Beta Gusti Raden Jowo Merah….

Puteri Merah di Gunung Merah.

Syarat pertama, syarat kedua

Bagi cerah perjalanan beta

Dari puncak ke Istana Melaka

Hamparkan kukuh jambatan emas

jambatan perak pula

Dari istana ke puncak Ledang

Syarat ketiga, syarat keempat

Melaka peraja makmur

Ramai darah mekar dan subur

Alirkan tujuh tempayan

Airmata mereka

Kemudian tujuh tempayan juga

Air pinang muda

Buat seru beta bersiram

Syarat kelima, syarat keenam

Tujuh dulang hati hama

Disilang dulang yang tujuh lagi

Disusun hati sang nyamuk pula

Syarat ketujuh

Bukan kejam, bukan dendam

Ini duga nilai kasih

Paduka pada beta

Pelengkap hantaran beta

Semangkuk darah putera mahkota

***antara lagu PGL yang menangkap hati aku…

aku terbaca satu blog, blog nih dok kisahkan semangat apa yang dia nak makan sangat masa her pregnancy. ok cite nih takde kena mengena ngan lagu gusti tu hah lah, tp ni aku satukan lam entry nih coz rasa macam nak cite jer. but that doesnt mean ai want to start conceiving a baby kay.

so far apa aku nak makan sume dapat for both lah. masa ngandungkan abang dulu, aku baru early trimester lah, sirman kan balik wkend jer…so ari ahad tuh before dia balik spore, aku cakaplah aku nak makan laksa. dia pi carik, carik dia carik2 manja. x pusing sesungguh. kita dok lam kl, bukan dok kat spore yang payah nau nak carik laksa kan. ko carik kat area umah memanglah takde, pi lah jejauh sket, bukan pi jalan kaki, naik keter lak tuh.

dia balik tangan kosong, aku tak ingatlah dia gantikan apa laksa aku tp aku mengamuk gila lah.

siap baling2 bantal lagi punya hangin

gila aaa

orang nak makan laksa pun payah nak carikkan.

he went back to spore that nite without kissing me. and aku lak mengamuk lagi gila2 ngan dia. takdenya nak salam2, bengang nih. laksa x dapat lagik dia dah balik spore.

ai think after that he got the idea yang ‘bini awak tu mengidam laksaaaaaaaaa!!!’

ye dok sirman?

…pastuh abah aku carikkan aku laksa ehehhehehehehe. sib baik abah ai nak layan tau.

…and abang never like laksa at all, mee pun bercinta nak makan. can we blame sirman for that? heehhehehehehe


Comment: 16

Misteri Malam…

takut serious cam seram

camne ke aku nak mulanya

jap aku pi toilet sat, makan kacip gamat tuh memalam je mesti aku memerut

ok gini

few nites ago, aku tidur awal sedor2 aku bangun cam baru jaga dari mimpi jer ke baru pas ‘diganggu’ pun yerr jugak. so aku terus kecikkan mata (for rabun kes) cek jam kol bape, baru 12 tgh malam. aku terus kuor tengok sirman dok gigih lagi buat itinerary for our holiday’s trip.

aku pandang dia ‘tidur you’

‘napa?’

‘tidur la’

so dia paham lah kalo aku ngah tidur tetiba bangun je carik dia. terus dia katup lappy and masuk tidur.

sokmonya gitu.

dah lama pun aku cam gini, tp dulu tu kalo korang perasan aku x jelaskan sesangat, menda tu dah beransur hilang bila sirman ada kat umah. sangat kelakar kan, asal laki aku takde je ada je yang ‘mengaco malam aku’

aku cite sket2 je lah kay, nak cite pepanjang kang lagi pening korang nak baca coz too panjang plak entry nih, dahlah x de gambo, mau meroyan korang kang. so actually kejadian ni bermula dari ari pertama sirman flew to US dulu, 2 yrs ago. mlm tu jugak aku diganggu pastu hampir setiap malam gak lah. cara gangguan eh mls nak elaborate tp selain dari aku, gangguan tu tuju kat anak bujang aku gak. so both of us mmg kompem kena kaco just that abang tak perasan, x tau hapa pun. coz dia tidur kan. but aku tau lah. make it short masa tu mak aku baru balik dr umrah, so mak aku ‘uruskan’ menda tuh.

tp korang akan rasa seram lah cam aku coz aku bukan takat ‘nampak’ tapi juga ‘dengar’ ehhehehehehe

sejak tu dah aman damai sket lah wpun kadang2 the brothers kena datang tidur umah aku. sirman balik  from long trip tuh dah x de apa2, tp wpun kadang2 sirman ada kat umah, kalau aku ngan dia tidur x sekatil ada je lah yang mengaco aku hehehehe, jahat tau menda tuh.

apa pun yang 2 nites ago punya gangguan tp aku leh kata mimpi tu pun agak lain. x cam selalu.pun aku x nak elaborate.

ni satu cite lama, aku imbas lah ye.

masa tu aku baru je beranakkan gegirl, lam 3 bulan gitu. Sirman kena keje and tidur kat MO sblh klcc nun. wpun dekat tp dia x tidur sgt dok buat keje ngan team dia. so aku balik keje terus park keter aku kat bawah pokok tepi jalan umah mak aku. n amik anak2. abang masa tu baru nak masuk 3 taun lebih gegirl lak lam 3 bulan lah kan.

aku letakkan gegirl lam car seat, next to me. abang lak dok belakang. masa tu aku bawak small car, kelisa. baru aku start engine abang dah meraung2 melalak ‘ada ghost ada ghost’. tapi aku kata takde lah, dok pujuk dia, aku drive selamba badan dr umah mak aku sampai ke tasik permaisuri aku x boleh nak drive properly. gegirl dok diam je lam car seat tp abang sampai dah meloncat dok atas peha aku, tu yang aku ckp camne aku nak drive. so aku u turn patah balik umah makpak aku. makpak aku bukak gate aku benti je keter abang terus meloncat turun peluk tokneknya and makpak aku pun suh aku balik.

lgpun aku baru balik keje kan. mmg penat ngan badan lagi. aku balik lah umah ngan gegirl. sampai umah aku tepon apak aku. sbb nak tau apa yang abang nampak.

abang cakap dia nampak pompuan rambut panjang ada gigi taring kat belakang seat aku tuh, dok kat tpt kasut selipar dia. ngah sengih2 kaco dia.

perkhhhh

meremang bulu roma aku siottttttttttt!

abih je borak, aku terus pasang sumeeeeeeeeeee lampu.  baik bilik ayo ke semua bilik dapur sume aku pasang. siap suruh sirman balik. tp sirman suh aku lak datang MO, tidur sana. dia ngah keje cam kejar dateline mmg x leh nak balik. aku lak nak kendong balik si gegirl and angkut kain baju umah mak aku mmg tak larat lah kan. so aku berjaya jugaklah tidur malamnya. tp esoknya kawan mak aku ‘uruskan’ makhluk yang dalam keter aku tuh .ai think korang tau lah kan makhluk apa tuh.

itulah kali terakhir abang ‘nampak’ menda gitu. budak2 kan boleh nampak benda2 ni kadang2….

cuma dia ingat benda tu 2,3 ari je pastu dia dah lupa. eloklah dia lupa. aku x nak abang ngingat benda2 gini lam pala otak nya. benda tu aku dpt tau tempatnya kat pokok yang aku parked tu lah…sampai skang tak kira lah siang ke malam aku x kan park kat situ lagik, kalao sirman parked tu lain cite. tp aku, mmg aku mencicit lah ngingat balik.

nanti aku bukak tajuk baru kat Guest Writer untuk Misteri Malam korang kay….wpun aku penakut tp sirman ada kan yeheheehheehhehe. berlagak tol aku. buatnya dia pi memana, nangis aku tutup terus sapa yang anto email on Misteri Malam.

Comment: 130

Gila x gila!

yday eve, ai had to go somewhere….aku x keje gak smlm, cuti ku 2 hari jor melayan kerenah sekolah anak2….so ni kat traffic light nak ke Midvalley, ada lori nak cornar ke kanan, keter sblh dia pun ke kanan, memang sume ke kanan lah x leh ke depan or ke kiri….boleh keter tu x menyempat2 nak jalan gak dah tau lori tu panjang.

ya udah sudah sangkut kat situ.

driver lori tu dah marah2, kang dia jalan gak abih dia sondol calar tepi keter ko yang mahal gah tuh…driver pompuan tu aku dah zoomed, kompem pompuan hikss…

eii skett je lagik nak bergesl, memang kalo dedua x brek kompem lah aku stranded lam jem camni. lastly si keter mewah tu dok dendiam sajor, bagi lori panjang tu lalu dulu. pantang aku kalo drive dok belakang lori, or depan lori, even sbelah nyebelah pun aku akan kalo boleh lari jejauh…sama gak ngan bas. aku rasa binatang2 bas lori yang godang2 beso nih kan, memang mengerikan dan menakutkan…

kalau dulu satu cerita satu entry kan..skang bagi memanjang kan cerita dalam entry dan mengurangkan numbers of entry, ni meh aku rangkumkan lagik cerita satu nih. gambo atas nih….bapak berani ko nak pakai kuku pepanjang gini, ngan kaler yang sungguh ‘nakal’….ehehhehehehhe. itu bukan kuku palsu yer, itu memang kuku betul panjang giler…bandingkan ngan kuku aku yang kemetot tuh

nanti aku revealkan sapa owner itu si kuku panjang (dia non muslim ye)…

citer kuku panjang, ada kawan tanya aku mlm tadi pernah tak redmummy berkuku panjang.

ye jawabnya pernah

bilo?

ehhehehehe..masa form 2 :)

gila ko nak simpan, punyalah susah masa tuh. asal tidur jer kan kalo sedor ok lah boleh sorok2 bawah bantal kuku aku tu, kalo tak sorok, mak aku nampak jam2 tu gak kena ketuk silap2 dia potongkan. ater masa kekecik luh, nak le merasa kan, tengok kawan2 masa tu ngan kain gantung, ngan rambut ramos hahahahaha ngan kuku panjang, kira minah rock kapak lah masa tu pi skolah gaya gitu.ada gak pakai celak kay pi sekolah, ha rugged x rugged dulu. dpt kalerkan rambut pakai hydrogen tu dah kira syok lah! eh ai did ok!

x kena tangkap ngan cikgu ke?

pengawas sekolah aku dulu gang kawan2, so depa kasi lepas. tp kalo cikgu yang perasan, jam2 tu gak lah kena potong, tapi pastu bela panjang balik huhuuuuu…very naughty.

masa sekolah form 1 form 2 dulu jelah aku simpan kuku panjang, pastu takde dah. skang aku pikir kalo aku bela, x yah cakap halal haram bagai lah kan….cuba pikir tang basuh yak yak tuh? ok tu satu, aku yang berkuku pendek ni pun kalo goreng ayam ikan, masa gaulkan kunyit tuh, abih kuku aku kuning menyala dek kunyit camne ek kalo ngan kuku panjang lak…

alkisah 2 ribu kisah :)

Comment: 50