Memory

Kerana mu advertorial job…

i was forced to dig down my old photos

serious banyak gilerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!!! had no choice, buntang2 mata aku membukak, gambo lam blog ada yang tak leh pakai, coz we need hi reso’s pix. for 2 nites in a row buat keje nih…so aku amiklah sket2 apa yang boleh ditempek kat lam blog nih.

ai donno what to write lah

everyone skang ngah mood raya

ada yang dah balik kampung pun kan….

so tengoklah gambar2 apa yang ada yer…randomly tepek lam nih.

IMG_6693

waktu di jakarta, sama Sirman and Pak Host, yang kamu sangka aku ada di KL sedangkan aku 4 ari berpergian di sana, this is advertorial job

IMG_5513

di Bandung yang enggak enak padaku :)

IMG_2785

Di Singapore for advertorial job too, Brands Blogger Challenge

IMG_3005

wahahah muka aku lain giler, us the 5 bloggers, Malaysian team

IMG_3008

melepek nak balik KL, tetiba boring dah dok Singapore

IMG_3153

hari raya Qurban, sayang abang to adik, lindungi dari hujan

blogger_parent

Friso’s event, advertorial job, photo for NST

ashterix_linus

sirman when he was in US, lagi kurus gilerrrrrrr!

IMG_6249

zaman2 ku berfutsal bersukan, skang sumer tinggal kenangan…

IMG_5452

in Beijing

IMAG1447

di Holland, to visit Sirman, aku terpaksa tinggalkan the kids, sejuk ya rabbi kat sini, dah pakai baju sejuk dalam, luar pun bertambah2 lagi baju sejuk aku sauk!!!!

collage28

hidungku hampir patah, injured di zaman futsal :(

53

where are these people…my Fear Factor team

IMG_4784

juga di Beijing….

IMG_7299

squash yang telah hampir setahun kutinggalkan…..

IMG_2647

badminton pun dah lama kusimpan racket ehehhehhee….no wonder ler aku gemuk skang nih.

IMG_5481

dulu pun kurusssssssssssssss! wpun beranak duaaa

IMG_2322

kalau anak ko dah nak tidur, di tepi pantai pun bisa…

IMG_6118

my brothers n the husband

IMG_5993

one of them is leaving…babai Cla

61a8scd

tak suka lah negara sejuk, lam umah pun cam membeku jerrr!

IMG_4738

Red Family sudah mendaki tembok Cina!

IMG_3621

Teater di Istana Budaya

ha ni baru RED FAMILY!!!

IMG_3920

some of my red collection, for Kosmo

ada lagi 2 batches of photos, aku nak tempek gak, tak kira….letih wooo aku buat project carik gambar for the profile, depa bagi aku notice ‘jam tu nak jam tu mintak’ aaaaaa

ok lah korang, some photos ni korang dah tengok lam RM, lam blog lama RM, tp ada gak yang lom penah kuor, enjoy lah yer…

Comment: 10

RM’s wedding memory…

IMG_3831

this has been so long in the draft, so let me just tell you a bit bout our wedding day…

saya bernikah pada hari Jumaat 19 January 2001. the lady walking next to me was my ex gf, kenangan lama yang sukar dipadam :(

majlis wedding aku dibuat di sebuah dewan kecil near by my mom’s house, and we didnt catered, mak ajah nak bergotong royong masak sendiri with family and neighbours.

IMG_3849

IMG_3848

anw, Sirman at that point of time, he was working in Singapore…so for the 1 year aku buat planning wedding bit by bit. aku dok umah bujang dulu so tiap kali balik kerja aku akan buat semua door gift sendiri, not only that aku buat gak hantaran untuk both sides.

aku mmg tak berapa pandai buat hantaran tell u the truth, tp waktu zaman aku kawin, jenis kotak2 hantaran sangat gelemer giler. masa tu lah…

the concept is, blue and red…

itu ye hasil saya buat sendiri yer heheheheh….tp except sireh junjung bunga pahar tu tempah lah…

IMG_3833

Sirman dinikahkan oleh Pak Aji saya sendiri, next to Sirman is my late ayah mertua. the witness adalah kawan2 pak aji…syarat satu lg dari mak ajah, for my nikah, make up artist haruslah seorang perempuan bukan lelaki. So saya pakai make up artist kalo tak silap aku namanya Suria.

This is the one do you know her? skang dia dah tak make up kan orang lagi rasanya coz dah kaya rayaaaaaaaaaaaaa ahhahahahha ai think lah.

Sirman lafaz 2 kali, baru sah hikss…

IMG_3838

sebab majlis nikah di dalam masjid, aku tak dibenarkan masuk, aku dok luar masjid jer heheheh sib baik ada tikar ijau ko! depa lupa lah nak bagi aku bantal pengantin. aku period lah masa nikah so pak imam n co tak bagi aku masuk. apa nak buat, masa pilih tarikh nikah aku lupa pulak nak belek tarikh period aku hahahahhaha!

for batal air sembahyang saya dapat satu set barang kemas, cincin rantai gelang and subang. tp semua dah lencun kena rampok dek kes pecah umah dulu huhuuuu…

that s y aku adalah malas nak membeli brg kemas anymore, but now ai go for bling bling hamikkkkkkkkk!

IMG_3825

saya adalah sangat yang emm perfecto a bit lah. aku tengok akak aku kawin pakai baju putih, sudahnya bila dah bertaun2, baju nikah putih dah tak leh pakai coz warna jadi suram, so aku tekad for nikah harus gold colour. wah cantikk!

ai bought sendiri baju nikah and sanding aku, ai chose my own design and sent for tailor. kasut pun aku tempah kat semua house, sedondon ngan baju. masa dulu mahal kau kain ela baju nikah sanding aku tuh.

semeter 80hinggit! lom bayo tempah lagi nih…

the mas kahwin RM80 aku simpan for few years pastuh aku tambah few hundreds lagi buat beli emas pendant M and rantai emas, yang kuwariskan pada anak kecil perempuan saya….

IMG_3845

After menikah, snap2 gambo, malamnya ada majlis merenjis ikut adat melaka, siap lah berkompang berbunga api. orang melaka ye kawin mesti ado bunga api, bunga api yang khas ditempah kat melaka gak. abah aku yang nak sangat ada bunga api tuh..n malam tu jugak kami buat sessi tukar2 baju tu lah

baju jepun arab indian tah banyak nau tak kuasa aku nak menempek sumer gambo2 tu lam nih…

selepas melahirkan abang, aku masih lagi pakai baju nikah sanding gak, badan leh fit masuk tp la ni tak pulak menerai, aku simpan memolek, manalah tau my daughter can fit that..who knows kan.

IMG_3852

for my sanding di rumah ku, ai use Nurul Shukor, ai was a loyal fan to Dato Siti so aku nak jugak pakai Nurul Shukor. she is very funny lady, ai met her once kat klcc, n she doesnt know that now aku ada blog yang pernah menjaja dia di sini for her business. masa tu Nurul nya payment murah, RM500 kot, skang hahahaha sib korang ler.

IMG_3851

ahah, for wedding di dewan umah, saya juga belikan berela2 kain kaler biru utk my family. aku tak nak depa pakai merah kang tenggelam pulak pengantin yang dah tentu merah menyala….hikss..

it was a sweet memory

ai love my wedding, but wpun aku plan organised setaun, tp tak bley tahan bila aku ngah sibuk atas pelamin bersanding my sister Anya kept on asking …

‘weih, favor ni yang mana satu nak bagi? eh mana ko letak bunga tu bunga ni, eh ko ingat tak number tepon bla bla bla’

eiiiii…aku yang atas pelamin pun jadi tak senang nak bersanding kayy

muka senyum menjawab tp lam ati ‘OI ARINI AKU KAWIN LAH, BOLEH TAK KORANG CARIK SENDIRI BARANG2 TUUU!!!’

IMG_3854

sanding merah menyala di rumah saya baju kasut pun aku yang design sendiri and hantar for tailoring. oh btw pagi sanding tuh, ada jugak majlis berkhatam quran n marhaban, since aku period, my sisters and brothers lah yang menggantikan…

ai love my wedding dress…sangat2! sampai skang cantik elok macam baru je lagi, sebab pandai jaga kan…

btw my wedding accessories tu patut pakai lain, tp Nurul Shukor said yang bling2 tu lagi cantik, itu hadiah dari Mak Ajah yang dibeli di Mekah. berbaloiiiiiiiiii sangat pakai. sampai skang pun aku masih lg simpan kay….

for wedding di rumah sirman pulak, it was held the next day nya, ai hate to post the photo coz pak andam yang make up kan aku tuh, and baju songket yang dia bagi pakai adalah low class and make up adalah sangat burukkkkkkkk!!! ai chose him to serve me for sirman’s side coz mak ajah suh aku amik dia gak.

sebabkan sedara aku amik gak lah service nya tp serious, muka make up tak lawa, vail aku macam dari belen langsir ajerr… eii mencii!! n oso thanks to sirman yang tak book kompang team awal2 kat side dia, tp live band ado so kami berarak without kompang aaa sirman!!!

yes sirman balik dr spore utk nikah kawin 1 day before kay…in between tuh dia balik gak lah tp sempat utk buat kelulusan nikah jer pastuh aku lah yang kulu kilir ke Jawi nak dptkan situ sini bagai.sebab tu lah dia terlupa nak suh family dia book kan kompang bila nak dekat tarikh sanding kompang team dah semua fully booked! itulah lelaki ku.

so all in all..that s the story of my wedding day.

few days after majlis kahwin, we flew to Phuket for our honeymoon and back to work as usual, sirman pun pulang ke spore. ai was then bunting pelamin and lahirlah abang. Sirman was permanently back to live in KL with us as one family only when abang turns 6 months old.

Drama jiwang sket ek…

To Sirman – ai love you the most, ai love your ‘stupid’ jokes, ai love you for being a good husband and loving father to our kids. ok dah sket jer drama jiwang…lelebih tak yah aa. geli plak aku nak tempek kat sini. ado gak korang yang muntah ijau membaca, aku sendiri pikir 11 kali nak tulih entry nih hahahhahaha!

**agak2 leh idok aku beli LV nih hahahahaha…wahahhaha entry ado maknoo!

Thanks for reading my wedding memory.

Comment: 41

The chubby baby to the skinny boy…

IMG_3811

ai was looking through an old albums

sebenornya nak mencari gambo2 kucing lelama kami, yang dah pergi tiada di sisi

a fren came to our house, n tekejut badak depa tengok gambo abang

the pure original abang sewaktu dilahirkan

RM yang very the bughok hahahahahaha sewaktu sedang enak gumbira di atas katil sama si kurus keding sirman, padahal baru lepas induce so sakit induce tu lom terasa lagi lah…(tengok bilik spital aku pun teponnya kaler merah kay!!! huhuuuuu)

oh fyi, waktu Prof Zainul nak masukkan ubat induce kat bawah tuh….ada nurse tu kena sepak ngan aku hikss….ater, cer ko nya tu kena rodok so terpaksa 2,3 orang nurse pegang aku while Prof Zainul semangat gak tak kira kena masukkan buat induce tuh yer…wuii kenangan terindah betul!

kemudian few hours later, mulalah sakit mencanak…sampai mintak drug supaya sakit induce tu tak teruk sangat.

IMG_3824

but at 4ish am of 23rd October 2001, saya terpaksa dikejarkan ke operation theater for Cesarean, coz dah kat 10jam, bukaanya nan ado very the ciput. tau tak bukaan tu apa? alah bukaan utk aku kuorkan abang kat bawah tu ler, tak ado, yet abang’s heart beat dah a bit low at that point of time

so by subuh perutku ditoreh, maka keluarlah abang…..aku amik half bius, wpun aku rabun, tp nampaklah jugak apa yang Prof Zainul and team taram through the lampu atas pala tu ha….so aku tertengok by reflection gitu…

RM’s original weight was 38kg, on the final day of the pregnancy, aku menjadi 68kg and via c-section, Abang selamat dilahirkan dengan berat 3.62kg…

Abang…abang. Mommy sayang abang!!!

IMG_3817

IMG_3818

IMG_3819

he was fat, chubby, putih melepak2 macam susu soya

IMG_3780

n this is him after almost 8 years…

apa dah jadi ngan putih melepak chubby nya dulu

ha…tu lah anak lelaki aku

dpt main bawah matari, itam le jadi nya..itam manis gitu :) tak campur ngan parut kat pala muka dahi, hyperactive kan….

kurus keringggggggggg macam bapak ko dan mak ko versi muda anak dara lah. skang mak ko dah kembang setaman sket…sket jer kay!

Abang kept on asking me kenapa dia dulu gemuk dan bersemangat…

Aternya skang ko makan nasi cam makan racun, susah sangat nak makan…hamik!

kerana abang over active sangatlah sampai aku terpaksa pakaikan dia the tali yang khas utk anak2 melekat dengan ibunya, coz sapa2 yang kenal abang, penah jumpa abang tau lah camne terer nya dia menyelinap and dia tak boleh dok setempat…abih sume benda dia nak explore.

Comment: 11

An Old Fren and The 2 Late Persians…

IMG_3822

waktu ni umurku bape yer…emm

mbe 24 taun, 10 years ago….

ai had to be a dancer for my old company, event apa tah….

apa yang buat aku tertarik ialah…ketika tengok je gambo lama ni macam kukenal pulak choreographer and the mamat yang pakaikan aku samping nih…

IMG_3823

rasanya betullah tu…

his name is Fifi, my fren a blogger, antara yang bertanggungjawab memberi kemenangan to me during the Blogger’s Idol season…

tetiba dedua feeling kurus gilerr kan masa nih…

Fifi, gegupanya we  have  known each other since 10 years ago!!!! omg…sungguh kecil dunia ini, kita pernah mengenali sejak dahulu tp dari blog jugak kita kenal kembali.

tp tu ler kan, aku dulu enggak sapa2, tu pasal Fifi haghammmmmmmmmmm nak hingat ai. tp sekilas wajahmu dari gambar ni boleh kukenali hahahahaha

tertelek plak gambo ni kau! tu kekdahnya…

image

Fifi juga adalah pemenang utama untuk impromptu contest yang saya buat pada 7 Syawal yang lalu…taun lepas kau!

Fifi weih…betul ke gambo 2 keping itu dikau wahai Pensyarah?

IMG_3821

my 2 late persians….

si putih and si hitam (itam bonar sampai lam gambo pun blur giler)

IMG_3820

hai…sib ler sapa yang menengok gambau ni yer…

focus on the persians not the 2 kurus keding boliauang, selekeh ya hamat :)

The grey black persian died when ai was carrying abang, dia tu sangat lembik, sangatlah senang demam pastu penakut ya rabbi dengan adiknya yang putih tuh…

The white pulak, waktu abang ngah crawling, we had to make a decision, tough one, to send him to SPCA. She became soooooooooooooo ‘singa betiner giler!’ , tak boleh dikawal lagi, n some more doctor suh gak to let her go, coz abang at that point of time adalah asthma yang quite bad. masa tu lah…skang dah ok.

ai love both of them, they are in my memory…

Tapi kini, we already have Reddy.

Comment: 10

Hello Tuesday…

IMG13515 IMG13516

waktu MJ datang buat konsert dulu kat msia, that was 1996 kan…aku salah seorang penontonnya. ai got 2 VIP tickets, betul2 dok depan dia ko mengadap konsertnya…nak beli sendiri silap lah. ihsan boss lama aku yang baik hati.

sedih suka nangis gak masa tengok dia, for those yang minat dia tahulah betapa pilunya bila dia pergi leaving us, dengan hidup pelik dia etcs.

waktu di depan Speedy Video JJ, aku terpaku tengok konsert2 lama dia yang depa putarkan. ada jugak video klip dia n together wt his ex wife si lisa Presley tuh.

MJ masa tuh putihnya haiiiiiiiiiiii….ko gelap, bila dicucuk2 sana, dimancung2 kan idung takpelah, tp mengenang pemergian MJ, dengan penuh lagi cerita lama yang orang selongkar, hidup peliknya. iskk. anw, u are truly wonderful MJ. we will miss you MJ.

Abang Fesyen, CD MJ kamu, sudah kawtimmmmmmmmm!

IMG13525

my light make up, no eyeshadow at all

eyeliner and mascara are from Shu, white kohl from MAC, blusher from maybelline, sunblock from Clinique, foundation from Stila and loose powder from Shu.

lipstick from PAC palette.

hamikkkkkkkkkk! semua aku bg details nih.

IMG13527

abang..ko napa

muncung jer

tak cukup ke sorang 10hinggit abah ko bagik main memacam lam nih…

IMG13545

dak kecik gegirl amik gambo 10 kali or more

tp still ke main lah goyang

dia cakap bapaknya yang tak geti dok diam

IMG13562

nak mee lah mummy

wah pecah record, tol nak mee? ok ok…

IMG13563 IMG13564 IMG13566

sedapnya hangpa makannnnnnnnnnnnnn

plan datang jj sbb dah tak jadik pi tengok movie kat KLCC, aku malasssssssssss nak kuor lgpun kol 3 lebih baru keter siap service. sebab anak2 tagih gak janji, so bwk pi JJ maluri yang sekangkang and sedepa untuk berjalan. baguslah JJ ke baguslah orang….kol 5 lebih parking senang gilerrrrrrrrrrr nak dpt.

anw depa memain lah kat tpt menan tuh, aku pi ronda pusing jj tengok tuh tengok nih

cukup masa aku pun join depa…

didnt get anything eh ado

macam2 for the house use

IMG13561

penyeri makan kami

abc nih, kongsi berempat

melecur2 kecut sedapnya sejuknya bila makan ni beramai2…

IMG13570

nak mask sangat

ha mak kau belikan

sekali aku terbelikan yang surgical doctors pakai, bertali2 lah, tak jumpa lah yang jenis getah for kids tuh, eh lantakkan lah…

kat sekolah depa ada makpak yang suh anak2 nya pakai, so aku belikanlah ni bila depa nak sangat

H1N1 yang sedang melanda tanah malaysia…moga semua orang dijauhkan musibah…

perlu ke nak letak tajuk lam entry nih coz aku dah tak tau putus idea on the tajuk lah…

hiks…

Comment: 8