Memory

Down the memory lane…

IMG21327

ha i will always love you, bukak2 je korang dah kena baca entry jiwang karang belacan hek. kad ni tergantung kat rak towel, si gegirl ke abang tah yang jumpa kat celah2 barang lama…terus tergantung ke main lama pulak kat bilik aku. iskk..kad ni pun dah 10 taun usianya…was given by him a month after our engagement. perkhhh!

bila tarikhnya tunang, sumpah aku tak ingat. tanya sirman lagilah dia kedaung. kena dok pikir sesunguh baru leh ingat. yang aku ingat it was on 2nd day of Syawal. orang sibuk raya ko sibuk nak bertunang kan….tapi tarikh nikah wedding tu mmglah ingat lagik. no compromise yek, always remember that.

IMG21328

kat belakang kad tu ada gambar ni. aku suspect sirman print dari computer nih bukan dari kedai photograph, eii jelik tengok gambo muka mak merah. bughuknya hahahaha! sib baik gambar ni kecik so korang tak nampak the close up muka ai yang very the lemau sangat tu. make up pun sendiri, carik baju tunang pun last minute mar…takde nye berhias beria sangat pun. masa engaged ni aku dapat set barang kemas, mak mertua aku pakaikan cincin, akak ipar sulong pakaikan rantai, akak ipar no 2 pakaikan subang kanan and biras aku pakaikan subang kiri. ha complete ko!

skang sume tu ada lagi, eh rantai tarak sudah kena ngap ngan perompak umah aku dulu. subang ada lagi, akan kuturunkan kat gegirl. cincin pun ada lagi, leh muat jari kelingking jer dulu heheheeh. yelah masa ni aku kurus melidi takde lemak langsung, berat pun 38kg jer. tiup2 leh tumbang. a year after that kawin kepak kepak kepuk….

oh konsep tunang dulu mmg silver sbb masa tu ngah sibuk Y2K gitu….but for wedding of cos lah merah temanya.

daaa :)

well lots of u bising suh aku buat cite jiwang2 mana kenal si mamat nih hahaha. after 5 yrs of blogging pun aku reluctant nak citer, but let s have a down memorly lane stories lah yek, bagi korang yang ngidam nak tau sangat tuh.

i met him on 1997, he was my colleague :) . i joined that company first and a year after that dia pulak joined. He was an IT guy, my lappy was down wt prob, so he came to assist. dok sblh aku sambil2 godam lappy aku sambil tu tanya benda2 personal. wah mamat ni….but sampai kat situ je lah. then one day our frens ada buat makan2, he ajak aku naik motor ngan dia. aku takde keter lg masa tu. takkanlah nak naik. iskk. lgpun  masa tu lom ada feeling2 lg hahahah…so aku datang kat tpt tuh ngan sorang lg kelig naik keter ha masa tu fasting month and we were late due to traffic.  n pakcik ni cakap tu lah tak nak naik motor ngan saya, kan dah lambat bukak puasa. ei. pastu ada game chess, we first time main together, masa tu lah dia kalah and he was shocked bila first time dia kalah kat tangan sorang awek. hahaahhaha

ok cut the story short, we fell in love, pas engage, think few weeks after that sirman jumped out to spore, for another offer. tapi dalam masa bercinta bertunang tu eii toksah cakap lah gaduh sesado. nak putus tu ke main banyak kali. masing2 lawan baran sokmo. masa cintancintun tu lah…

We have been married for 9 years. We started from the bottom to build our asset dan hutang piutang hahaha…aternya nak beli umah beli 2 keter tu and macam2 lg kan. but for the love we have Abang and Gegirl.

sah anak2 aku kalo baca entry ni ‘eii mummy daddyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy’ but i lap u sirman :)

dah dah korang…actually entry ni patut panjang lagi tp eh udah udah ler, cukup lah yang lain tu buat simpanan sendiri. aku malas lah nak buat chronology bagai. susah oo aku nak rerajin buat entry macam nih, so not me. aku leh buat cite advertorials kaw kaw, aku leh buat cite ahmad pergi ke pekan secara terperinci tp utk aku buat entry Redmummy dan Sirman oh tidak….

cos ai very the shy shy one :)

Comment: 33

Status dan Wang..

saya tanya di twitter soalan ni smlm

hari ni tanya in public lagi

mahukan status ataupun wang?

tangan kanan nak bagi aku wang

tangan kiri nak bagi aku status

purata menjawab mahukan wang than status, yet 1% mahukan status coz dari status akan ada wang jugak.  for me, bila dah ada wang, baru lah respect and status pun datang.

bukannya apa, kerna status, glamors kononnya pun kawan leh tinggalkan kawan. contohnya gini, Siti Nurhalipah dulu sblm jadi bintang ternama kawan baik kawan2 biasa dia ramai….sesama serumpun main sana sini bagai lah yek. but bila dia dah ternama, Siti Nurhalipah jadi milik masyarakat yang idolakan dia. so kawan2 ni pun macam menjauhkan diri. tapi Siti Nurhalipah tak pulaukan kawan2 dia, but kawan2 dia yang sendiri macam serba salah nak get along kawan ngan dia yang very the divadividivu skang nih.

tiap kali Siti Nurhalipah sms ke email kawan2 lama nih, jangankan berjawab emails nya, sms pun x laku. sian…

serba salah ko kan.

ada status pun tak seiring dengan perjalanan lama hidup kita yek.

btw anak kak PP dah sihat, nanti sapa2 nak order spanx or designer handbags leh attack dia cepat2 sket ek, spanx tu kalo order reramai leh lah jimat banjer postal.

Comment: 16

150 photos for Client…

i was looking through an old photos, sebenornya clearing up my photos folders, giler sebeban, kena tfer ke pc abang….so i noticed these 2 old photos, taken by Colbert, a fren of Sirman, when they were seconded in Holland.

8280scd

laki aku ni memang pelawak sket….

orang terkemut2 carik dia kuor dari arrival hall

dia boleh main nyorok2….siap bawak bunga you, entahy bunga kedai mana lah dia pi carik, this was like subuh time, so dia beli bunga tu a day before of the date.

5d1bscd

sompek lg tu!

photo ni sangat lama….. ai dont think there were kissing part ahahhahhahaaha dalam gambo tuh. Kalau ada pun lah kan…omputih kat sana tak heran bolioau pung :)

mbe gambo ni penah kuor lam RM lama but tak semua orang ingat gambo2 lama aku lam blogspot. kan…

IMG_2681

my very first Coach, Sirman bought this when he was in US on 2007, at that point of time, aku bukanlah geti pakai hbag yang very the gelemer pung, so when he bought this, emm ok ooo ai see, KECIKNYA! hahaaaa itu je aku geti, napa kecik. napa not so red…

aku pakai Coach merah kecik ni adalah 2 kali jer kot….

IMG_2682

I was thinking to hand it over to my Gegirl, tapi macam melampau nya budak kecik umur 5 taun bawak Coach!

so simpanlah untuk disumbat dalam my New Mission sahajar. jadi bahan lakaran sejarah for my next generation. Gitu….leh tahan lama nih weih, sebab kalau pandai jaga, ha molek sahaja hbag memahal gini berpuluh taun leh pakai. Just, the design je lah, very the otai.

alright done with an old photos, 150 pcs of photos, tfered already in CD for my client to use.

Comment: 14

After 5 years…

IMG17478

i was looking through an old photos from my brother’s album…specifically for his nikah ceremony di masjid. same mosque with me.

i was heavy carrying gegirl in my tummy :) IMG17482

gambar tak berapa clear even pass aku zoom out. i was like 5,6 months pregnancy rasanya…

mengandung nampak macam senang

even dalam gambar

kalau tengok orang ngandung, u rasa macam sekejapnyaaaaaaaaaaaaa pompuan tu pregnant tetiba dah beranak. padahal, cuba korang yang ngandung, 9 bulan tu rasa macam setahunnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!

IMG17475 IMG17477

n after 5 years

this is Gegirl, combing daddy’s hair! siap buat2 ramos de amor gak tuh, but bapaknya mana le ada rambut panjang leh buat pacak2 kan…

IMG17459 IMG17461

few nites ago ai told her

gegirl jangalah beso cepat sangat. lambat2 sket besau kay

why? adik nak cepat besar, bestttttttt!

x leh, mommy malas nak beranak lagi, so gegirl kena lambat sket beso, leh mak ko nak memanja sondol2 pala kat perut buncit koooooooooooo!

another story…ai have 8 siblings, pas masing2 dah ada keluarga sendiri, at the end kat umah tinggal the parents ajer. bila balik raya cuti meriahhhhhhhhhh lah satu umah.

so ngan aku 2 anak sahaja, bila dedua dah ada family sendiri

aku pandang sirman

sirman pandang aku

heheheheehhe

let s future tells you a story later :)

Comment: 14

RM’s advertorial job…AGAIN!

IMG_6950

Bangkok dalam kenangan

IMG_6848

ha inilah rambut dari Tragedi Bangkok :)

aku suh buat digital perm, dia buat kerinting anita mui! ngeng nya hairstylist bangkok!

IMG_6835

gambo2 ni jugak dianto for my Michael!! Michael si Director Project Alpha. abih aku ingatkan 2 malam udah lah kan aku kena dig gambo lelama, 3rd nite punnnnnnnnnnnnnnn aku kena jugak anto. nangis acik sampai pc abang pun aku godam coz banyak gambo taun lepas ada kat pc abang.

IMG_6795

waa aku ingat kedai nih, tu dia ngah tepon boss dia, dekut tol nak bagi diskaun…

aku and sirman pi bangkok sebab ala2 holiday berduaan ha gitu lah. tak bawak anak2 pung. this was last year. abih aku balun entry bangkok untuk korang sampai tidur pun tak cukup. live entry plak tuh.

IMG_6710

sah rambut ni lom buat lagi the rambut tragedi Bangkok…

IMG_6737

for me

kalo suh pi Bangkok lagi ngan bali ke jakarta ke phuket, aku prefer pi tpt yang 3 lagik tu dari Bangkok lah. tak pun Beijing. negara2 jimat shopping tuh lagi best dari Bangkok.

IMG_6773

inilah 2 ngeng hairstylist yang propah

beria cakap digital perm

rupanya dikerintingkan rambut aku!

sampai kl aku luruskan balik!

IMG_6821

ai bought the right one for myself, tp kalo tak silap aku lah kan, yang left tu aku belikan utk Pearl. kalo x silap lah..coz dia pun suka nau bagi aku barang2 HRC, sama collect ngan sirman kot.

IMG_6500

setia dengan Malaysia Airlines wpun masa ni MAS keje depa hanya monitor aku jer, depa lom berani nak invest free tickets for my travel. Paghis paghis, mana paris aku MAS oiii!

IMG_6537

tapi satu Bangkok nya airport memang kelas! tu gua suka

sampai kelas nya aku terpaksa duduk atas trolley, nak dptkan teksi ke main panjangggggggggggggggggggggggggggg Q!

IMG_6387

waa tetiba sudah sampai kat Levi’s nya entry hahahahaah! one of my advertorials job gak. 2 advertorials Levis aku buat, aku dapat 3 pairs of Levis jeans, 2 for me and 1 for sirman. dan saya juga mendapat layanan VIP for their party. tu yang bestnya bila buat review lam any advertorial job.

IMG_5938

ini kat mana daaa

Kuala Gandah kot…kompem pagi, rambut lom kering. kalau rambut kering dah tentu aku lipat sanggul mak merah!

IMG_6092

betullah ni kat Kuala Gandah, bawak anak2 main sungai ngan gajah. Kat sini gak aku interviewed Haris, anak Belanda yang dihantar dek parents dia untuk membantu penduduk Kuala Gandah. n he can speaks malay fluently yer…tak tau lah mana dia skang coz ai tot to introduce him to Mr Reporter arituh but number dia tak contactable. dah balik Belanda gamaknya.

IMG_7307

gajah lagi, tp ni gajah versi Bangkok.

Di Bangkok macam di Jakarta, asal sahaja ada kerja, ada lah orang yang buat kerojer. tak yah import2 dari Indon ke Bangladesh mahupun Nepal dan Myanmar :)

IMG_7380

Long Champ hbag ni, pertama kali aku beli kat airport Bangkok. tahukah anda inilah pertama kali jugak aku beli handbag mahal. masa ni lah. yang harganya melebih 3,4 ratus ringgit! gigil2 nak membayoooooooooo!

IMG_3092

Jemputan dari Nona and Bodyshop, this was on my birthday, this year. make up beria datang pastu abih licin kena cuci dek buat facial. TQ Nona.

Nona ngan RedGlow kena buat kerjasama lah….bila bila bilaaaaaaaaaaaa??

IMG_3587

interview with Astro Awani yang sampai sudah aku tak tengok pun lam news eheheheheh, ater waktu tu mak kerojer marr….! For winning the Yoyooh. oh aku utang cerita untuk Yoyooh lah, wawa and Ray, lain bulan yer…nak raya aaaa!

IMG_3610

interview untuk adik2 di UiTM Shah Alam

ada arituh kan, budak UiTM emailed aku, apatah nama nya adik tuh, mintak aku buat project ngan depa, sampai sudah aku dah jwb email 2,3 kali nan ado jer depa nih menjawab balik. hishh kamu nih, dah tanya orang nak tak nak jwb lah dik oiiii!

IMG14632

she has some of my characters….

suka make up

suka sukan

suka shopping

haa…itulah Gegirl

IMG_4141

nanti satu hari RedGegirl.com akan jadi the famous of Project Alpha gak. ni untuk LUX, one of my advertorials job, dapat payment dapat product dapat first class invite lagik…

the best of being the top.

IMG_0009

itu rasanya Kitty, bukan Reddy bukan Kemek….

waktu kami amik duty jaga Kitty dulu….pekabau lah dia yer…

IMG_0139

mari mari dekat sama kuuuuu!

cam pailang cheras tol lah ko Gegirl!

IMG_1736

Abang tu takde rupa sirman lah, gegirl ye rupa sirman. abang tu cop muka mak nyaaaa!

IMG_2364

memula buat review RedGlow

pastuh pi belajar kelas make up RedGlow

pastu belajar dan belajar lagi dari RedGlow

pastu buat business online sesama

pastu saya menjadi the Red Ambassador of RedGlow :)

semua dari blogging job hehehehehe…

IMG09643

dont flay2 yer….hanya satu2 blogger wanita melayu terpilih menjadi model Loreal, masuk lak majalah cino! hamikkkkkkkkkk! abang tolong translate plsss!!

takper, lam majalah Female pun ado gakkkkkkk! hiksss

IMG_0201

inilah wajah pertama kali saya menjadi model RedGlow for advertorial and review mereka. aku tak berapa kenali mereka, tapi alhamdulillah, ukhwah dan sekepala kami berpanjangannnnnnnnnn

pas raya nak sambung project ngan RedGlow balik. Wa and Na, i miss you tooooooooooooooooooo!

Picture 123

belakang tadbir menjadi model Loreal

hazabbbbbbbbbbbbbbb penat tapi best!!

Picture 255

senyum beratus2 kali, snap beratus2 kali gak

ganteng capek! dapat jadi model, dapat payment as model, dapat product berbag2, korang kena work hard untuk naik naik naikkkkkkkkkkkkkkkk sebagai blogger yang mahu dikenali ramai.

ptg_kuantan 207

tapi part mandi laut, maknya give up.

aku tak suka sangat air masin…kulit aku cepat kering and kelupas.

cantiklah gambar nih, tq redmummy yang tak pandai amik gambar :) tapi tetap nampak cantik gak. kena puji diri sendiri supaya lebih rajin pegang camera godang sirman.

IMG06754

abang waktu hari2 pertamanya di taekwando class

aku rasakan beratus2 gambo aku kena bagi diorg tau, mana lepas tak lepas tu nasib lah. letih dah buntang mata aku mencarik gambo sampai sirman pun kena tolong samaaa google gambo2 lama. susahlah nak susun labelling unless memang dok lam blog takpe lah.

ni lam blog pixel nya kecik, tu pasal kena buat balik kerja dari awal semula. michael ngan jayson ni kan, sib baik aku sayang korang tauuu!

IMG_7464

my advertorial event too with Ribena. aku rasakan sejak aku kecimpung buat blogging kan, ada berpuluh2 event aku dah pergi under RM, dan paid advertorial pulak dah beratus rasanya. yang bersusun under Nuffnang tu lain, yang personalize clients datang terus kat kami tu lain…

ha kauuu!

see saya pakai purple, wpun dijemput as redmummy, tp legging pakailah merah. janji ada unsur merah gituuuuuuuuu! sirman pun kupakaikan baju purple gak. sporting marrr!

IMG_8079

eii tak maluu!

so korang ni gambo dari beratus2 batch yang aku kena anto to them. diorg balun aku 3 malam berturut2, yang kuor kat sini lain, kena buat balik coz diorg tak nak yang resize kekecik, nak yang size bebeso. takke lotih mata aku membikin.

ya korang

selamat ari raya yek……..

rehat2 baik2 bawak keter, tak kisahlah pi balik kampung ke raya kat kl ker. boring2 dok umah, bukak lappy layan RM, ada jer habuan korang nanti aku sajikan.

Project Alpha for First Episode featuring Fourfeetnine is out already, so cuteeeeeeeeeeeee jer Audrey nih, go watch it!

Comment: 7