Ribena

Moment with family is #AlwaysGood

.
.

 IMG_3126

Baru-baru ni kan my mother was admitted kat hospital. Kena buat some operation. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar dan lepas beberapa hari mak Akak pun discharge. Syukur sangat semuanya selamat.

So during admission tu my mother in law pun sempat la datang melawat mak Akak tu. Anak buah RD yang drive all the way dari Kapar together with adik RD.

IMG_3189

So meriahlah kitorang berborak sakan, dari dapur bawak ke depan. The kids pun suka nenek diorang datang. Ha tu ntah apa lah Zeeshan dok tanya nenek dia tu. Kelakarnya dia panggil nenek ni nenek small, mak Akak pulak dia panggil nenek big hikss.

Abang dan Kakak lagi suka sebab adik RD suka lawan main badminton dengan diorang. Ha ni lepas main badminton la ni, masing-masing kehausan, lapar pun ye gak.

IMG_3232_thumb.jpg

Macam-macam cerita keluar, dari cerita kampung, adik-beradik, berita semasa sampailah citer nak puasa termasuklah juga cerita baju raya yang lum jahit lagi. Memang betul bila berkumpul macam ni memang meriah dan suasana jadi lebih ceria. Lebih-lebih lagi cerita raya zaman masa zaman sekolah dulu. Memang kenangan terindah.

Bercakap pasal puasa pulak, hari ni dah nak start puasa. So macamana persiapan korang? Akak macam biasa la, semua ready. Groceries, barang basah all stock up siap-siap.

Dan biasanya untuk berbuka main dishes memang home cook, makanan sampingan jer macam kuih-muih sebagainya tu baru beli kat pasar Ramadhan. Minuman pula biasanya untuk berbuka ada air panas dan air sejuk. Tu pun buat sendiri kat rumah. Biasanya Akak sediakan air Ribena, lagipun budak-budak memang suka rasa blackcurrants dia. Tak perlu nak tambah gula pun, much better dan senang nak disediakan.

IMG_3394

Actually bukan budak-budak jer suka rasa Ribena ni, Akak pun suka gak :) Tambahan pula Ribena menyediakan 100% Vitamin C tanpa menggunakan warna tiruan, pemanis ataupun perisa dan ianya minuman jus buah-buahan yang diperbuat daripada 100% New Zealand blackcurrants.

Ini yang Akak mahukan, bukan sahaja rasanya sedap, tapi sekaligus memberi lebih kebaikan untuk kita terutama anak-anak kita.

Lagipun di bulan Ramadhan ni, kita memerlukan lebih banyak makanan ataupun minuman berkhasiat untuk membantu dalam menjalani ibadah puasa. Kita mungkin biasa, tapi anak-anak wajib kita sediakan yang terbaik kerana sedikit sebanyak dapat meningkatkan daya tenaga dan juga motivasi untuk mereka berpuasa.

Dan personally Akak rasakan Ribena dapat mewujudkan suasana Ramadan dan juga Hari Raya dengan lebih baik dan sihat. Lebih-lebih lagi jika dinikmati ketika bersahur, kerana anak-anak memerlukan lebih tenaga untuk memulakan puasa sehari suntuk nanti.

IMG_3127

Macamana pula dengan #RibenaMoments korang? Harap ianya ceria, gembira dan terindah :)

IMG_3777_thumb.jpg

Untuk Akak, any moment with family is #AlwaysGood, especially bila cerita-cerita lama diungkit kembali memang mencuit hati dan memori dan lebih-lebih lagi jika dilengkapi dengan minuman kegemaran ramai ni, that’s my #RibenaMoments. And 30 days of fasting is my #30DaysOfGoodness with Ribena especially anak-anak yang looking forward untuk berpuasa.

Selamat  berpuasa semua dan jangan lupa berbuka dan bersahur dengan Ribena yang 100% berkhasiat dan semestinya disukai ramai :)

Comment: 9

Ribena Purple Heart Event!

macam biasa la ye gang merah, sticky mode nih, scroll down for the latest entry

img_7368

Pada 14 February 2009, di Sunway Pyramid, saya dijemput untuk membuat liputan Hati Ungu Ribena terbesar, yakni bukti cinta sejati untuk gandingan ideal dalam menghidupkan impian Berry buat Lemon.

Sedikit sejarah Ribena, it was first made in the 1930s using blackcurrant and selepas itu menjadi begitu popular sehingga kini. It was used as a dietary supplement for Vit C. It comes in a variety of flavors, ada apple, cranberry, pear, peach, glucose, tutti fruity and lemon, but no doubtlah, the most popular flavor is blackcurrant.

img_7453

The lovely couple, Berry and Lemon

img_7449

Story for you a bit:

Berry is too much in love with the Lemon, but Lemon rasa love yang Berry beri macam tak complete because the purple heart tu tak penuh yet. So the emcees called up for help from the audience to contribute their Ribena purple bottle caps. And punyalah ramai audience yang sporting, they gave away their bottle caps to Berry just for the sake of his love to Lemon.

Lemon is happy, spread the love to everyone…

img_7494

Pity me, Lemon has her own Berry, but where is mine? Aku duduk lah keseorangan menunggu Berryku….mana lah dia pergi…

img_7500

Aku panjat the big purple heart, maybe ai can see him from there, but nope, i still couldn’t find my Mr berry.

Hati ungu terbesar was launched on 14 February 2009, you may say lah itu adalah hari musim cinta. Perfect match for Berry and Lemon, so they build the Ribena Purple Heart made from Ribena purple bottle caps!

In that purple heart has more than 30 ribu bottle caps. Which means, lebih 30 ribu botol yang telah kamu semua minum heheheheehhehe….of cos from all around Malaysia.

img_7503 img_7506

img_7512

Since aku tak jumpa my Berry man, ai walked around kat perkampungan Ribena. Aku melihat begitu banyak botol2 Ribena for the Berry and for the Lemon. Aku ambil masuk dalam paperbag, ai m gonna need to drink it, kot lah sunyi tak jumpa juga Mr Berry aku kan. Haus aaarr….

img_7465

Oh jumpa juga aku dengan my Berry, Sirman! Berry is Sirman, and you can claim Lemon as redmummy. We are one sporting couple with purple shirt and blouse :) . We don’t have to wait for the loving day, coz everyday adalah cinta hati kami. Oh aku ke yang tulis begini? Terima redha sajalah yerr…malu betul, cop cop bukan malu tapi kalau cerita aku dengan Sirman loving2 dah macam blog doctor love lah pula.

img_7498

The giant purple heart, ai m taking a big risk to climb up to the top so that ai have a good view, to see my love taking this photo. It s purple day, Ribena Purple Heart!

Khidmat masyarakat pesanan Ribena Purple Heart Event is brought by redmummy.com


Comment: 33

Purple in the morning…

img_7376

one of the important event that ai had to attend is for this one…ai should upload the ads on this later next month probably, not sure yet. so anw, it s like our usual gathering lah, to see the regular faces of bloggers, mbe u cud say bebalik muka yang sama, hey, that s not for u to judge lar, that s the readers to choose lah kan dia nak pi baca blog mana.

Tziaa the pink lady, gonna see her again in d future definitely, Sixtseal (ai assume that as handsome boy, hate to tell you guys, that he got me many times! sorry HB, ai hv problem remembering hansem boys name lorr), Kim my maxis buddy too, Mellissa from Nuffnang (babai mellissa,her last day wt Nnang too) and tak lain x bukan boipren cina aku nih lah, selalu aku gaduh ngan dia ni, we sakat each other, KY.

img_7468

the emcees of the day, henry and Belinda Chee

img_73931

img_7469

img_7476

abih majlis bagai kami sambung lagi borak2, particulary dengan next event, borak semasa…jumpa agent2 yang terlibat etcs…time to catch for the next project, specially for the red blog

img_7484

Hey, ai know you, now we finally meet, ai heard lots bout you from my clients and staff, happy to do business with your red blog

arrr…u are?

ai m Timothy, ai own Nuffnang

aaaaaaarr…..!

img_7489

the purple love, Tim and gf Audrey (my maxis buddy), Raymond the Glaxo’s Snr Brand manager and Sirman the purple boy too

img_7488

Pinky has left Nuffnang, leaving to Melbourne today, and Carol is the new girl of Nnang, ai m gonna work with her closely after this

img_7496

at 1pm, all vip and bloggers press went up to the watch the movie, courtesy of Glaxo but me and sirman did little bit of work for our Ribena project. we cant join them coz we had to rush to IB for our PGL theatre pulak…terlari sana sini aku tau. oh btw, the purple morning on sat nih was held kat Sunway Pyramid, tu pasal nak kejar masa membesar lam keter je kitorg on Saturday arituh.

img_7517

lots of ppl yang aku jumpa, lots yang dah banyak kali jumpa gak tp aku ada masalah ingat nama orang. for eg HB, ai have prob remembering his name, kalau chinese nama lagiklah susah aku nak ingat nama, even malay’s name too. but ai can lah ingat blog add orang, cuma nama is a big huge prob for me.

img_7520

well…ai cant believe that Tim, one of the co founders of Nuffnang is only 24 years old. just imagine lagi next 10 years, dia dah ada bape branch kat all over the world. that boy and his partner are very briliaant men, kepala otak lam business memang terer. kalo idak takkan most of the blogs ada Nuffnang kan.

have u registered nuffnang in your blog? if you dont, pls do so, pepelan kayuh lah, kalo nak naik, nak tinggi hits pun kena lah work hard kan. dah banyak kali kubilang, my red famous blog nih pun bukan arini launched arinih famous, it takes years to build.

N so you gotta wait this Wed, another hot stories will be out soon…

Comment: 28