Sick

Not in a good condition…

IMG03547-20101124-1130

My son was admitted in Prince Court for his H1N1 last year. I was then hospitalized for doing my baloon sinuplasty, from time to time we came here for our health check up. No issue.  But tak tau lah ngaper, last week i went to their emergency department, i was the only patient for that particular 2 hours, from A to Z (dari register to amik ubat) it takes me hourssssssssssssssssss. macam eh eh, baik aku pi spital gomen, bayau singgit je kan? service lagi laju aku rasa.

oh my….sampai aku nak mencarik tweet id Prince Court tak gak jumpa, at one time aku sampai baling hbag aku kay, but baling ke kerusi ler, yang empuk itu, takkan baling ke lantai lak. Ni sebab bengangg punya pasal. Orang in pain datang situ sebab sakit, eii bencilah this time punya visit kat PC.

Or mbe sebab aku ngah sakit, so mood aku memang outstanding lari!

IMG03549-20101124-1326

not just these yek, banyak giler lagi ubat, if u saw the photos from my twitpage. banyakkkkkk!!

ok nak baik kena makan ubat….

i should be doing the full medical check up at least once a year, tahun nih belum buat, December is a good month to do…I got 2 days MC, in fact doctor nak kasi moreeeeee days than that, but i think i can survive for 1 day MC je lah (coz the first day aku MC masih lagi gatal pi kerja). it s not coz of nak tunjuk rajin, tapi i love my job and i have the responsibility, kalau setakat boleh drive lagi pi kerja boleh lagi berjalan tak patah riuk, i will selamba je lah kerja, but the 2nd day aku kena gak resting and utilised the MC coz i m taking the medicine yang need me to sleep longer hours.

But so kay, i still can work from home, as i said, responsibility. You are not getting the big boom bang if you pemalas :) Korang pun tau aku dedicated giler with RM the blog, so apatah lagi keje makan gaji, anything aku buat, memang all out sangat2 menyumbang untuk rezeki yang halal…

anw, takpe korang jangan risau, i m surviving, ni sakit2 biasa jer, i met 2 doctors, in fact a personal fren yang doctor pun sendiri datang rumah wpun dia tau aku dah jumpa doctor kat PC.

The December is coming, time for me to think of a longggggggggggggg break.

I wanna go holidayyyyyyyyy!!

Orang kata jangan risaulah, aku pi jumpa doctor ni dah lama last week, entry ni baru je kuor, selagi i can blog and tweet and membebel, i m ok :)

Comment: 18

Jangan ko usik tangan kiriku!

IMG01773-20100812-0808

so kan mak ajah aku anto makcik ngurut untuk urutkan badan aku kan….ha kisahnya gini. i hv been having pain on my left side, memula tangan yang kena. serius tangan kiri aku tak leh pakai sangat. nak tutup suis lampu sakit, nak  bukak dashboard keter pun sakit, nak pegang mangkuk lauk pakai tangan kiri pun sakit. tak kuat langsung. so kalau tidur jangan haraplah dapat pakai tangan kiri buat lapik pala…memang sakitt bangat. kira2 adalah jugak hampir sebulan aku dah sakit tangan kiri nih.

pastuh 3 malam lepas, effect kat kaki pulak. argh…serious berdenyut2, so i stop pakai heels, pakai wedges jer pi keje. masuk hari kedua, bantai baik punya terus demam. aku jalan pun berdengkot2 ok! tu pasal aku moody jer 1 Ramadhan tuh, ngan demamnya ngan sakit2 badannya, Sirman lah kena pasak, apa lagik!

masa demam tu lah yang doctor cakap my fever was bcoz of the muscle pain yang aku dapat nih. Doctor pun recommend gak suh urut, ubat yang dia bagi hanya for relief the pain jer.  sebelum pi clinic tu pun sirman dah suh mak aku carikkan orang urut.

so since i m on mc, pagi2 lagi tukang urut dah datang mengurut.

IMG01774-20100812-0855

i tell u lah, dia tengok je urat aku dia dah tau aku nya darah tak jalan. macam yang doctor cakap jugak, urat aku tersimpul2 dah ko belah kiri nih. antara sebabnya pasal dok tidur more ke kiri. so bila banyak sangat belah kiri maka urat tu tersimpul gitu and darah tak jalan. bila darah tangan kiri tak jalan, effect pulak kat kaki kiri. tu yang naik domam!

tu pasal aku pun tekejut ngan demam aku nih…pasal urat salah ko.

ini tukang urut memang handallah. last aku ngurut memanglah minggu lepas itupun utk reflexology jer, bukan buat utk satu badan. bukan buat macam urut orang dalam pantang. ada jugak pergi dulu tapi pun bukan satu badan. kira selepas beranakkan Gegirl kat 6 tahun, hamik ni lah kot baru panggil orang ngurut.

wah, sedappppp tapi terjerit2 aku dibuatnya. rahim kita tuh pun dia urut gak (mak2 bini orang paham2 lah yer)…sakit gak wor, sampai terlari2 badan aku menahan sakit. makcik urut cakap ada customer dia punya tak tahan, asik lah badan bergerak bila ngurut sampai masuk bawah katil, pastu dia tarik balik, masuk balik bawah katil hahahaha!

sib baiklah aku tak leh masuk bawah katil aku sendiri! esok pas subuh, makcik akan datang lagi and sabtu pagi gak, nak completekan 3 hari. sib baik gak mak aku tak ada sama masa sessi urut nih, coz kalo tidakk lagi sakit telinga aku dibuatnya..  now aku ngah pantang aircond, pas urut pun tak boleh pasang kipas or mandi for 2 hours.

anw cara aku tidur ni lain sket, aku takleh tidur mengadap orang tak kiralah laki or anak (wpun dah dikata jangan membelakangkan suami waktu tidur, berdosa, aterr…automatic kak oi!) tapi aku memang tak leh, nanti automatic badan aku bergerak ke kiri. itu if sirman or anak di belah kanan. kalau diorg belah kiri aku plak, aku sendiri akan automatic bergerak ke kanan coz aku nya tidur mesti takde orang kat sebelah. eh peliklah…but it s happening, tak sedor pun dia jadi gitu gak. so la ni semua orang kena tidur belah kiri supaya aku boleh mengadap kanan, kasi balance balik badan yang sakit nih. ater belah kiri dah takleh pakai la ni…ngah sakit lagi kan.

now, sapa tepuk tangan kiri aku, memang saja nak makan penampar ramadhan lah tu namanya. so kekdahnya tu pasal aku demam, doctor pun cakap dari sebab muscle pain lah aku jadik demam and makcik urut pun memang nampak darah aku tak jalan tang kiri nih. huii sib baiklah cepat urut. kalo idak……………..

kalo idak badan kiri leh mati sebelah tau!

Comment: 30

Demam puasa…

i m down with fever!!

jangankan korang, aku lagilah macam tak sangka, eh aku demam?? masa on the way pi keje pagi 1 Ramadhan aku tak rasa sedap badan, sampai2 opis tetiba badan naik panas but mbe aku ingatkan coz temperature aircond opis yang kuat. siap aku selubung ngan shawl. ask my frens yang lain diorg kata sama je temperature macam hari lain….

n tekak aku pun perit, memang badan rasa panas ya rabbi. during lunch break aku lari jap pi clinic and it was 39! memang high fever….actually masa jalan nak pi clinic pun rasa dizzy jer, so i got 2 days mc. balik je umah terus terbongkang atas katil sampai tak sedor dunia…

IMG01772-20100811-1321

tengok2 anak2 aku dok tidur bertempiaran, abang sebelah hujung kaki kiri, gegirl pulak kat atas karpet ngah nangis2 menahan lapar. alahai sian dia. budak tu puasa ko!

abang shame2 tak puasa separuh hari coz dia tak sihat lagi, dia tepon dari sekolah suh amik dia bawak balik tekak nak minum milo ais mamak yek, tapi takde lah lemah mana pun budak niiii….! Gegirl pulak memang puasa, bertawakal dia menahan sampai nangis, sib baik aku yang ngah demam ni ada bantuan fifin. So nak bagi semangat kat Gegirl, aku suh dia tengok tv pun tak jalan, aku ajak dia pi dapur isi2 lauk nasi bagai, pun dia lemah.

paling kesian bila dia dok kat meja makan, meleleh2 air mata dia siap tekan2 perut sakit…alahai.

so lagi 10min nak azan, dia bukak puasa….

ok ler tu dari abangnya yang puasa separuh hari je. ok abangnya kes nih sebab dia tak sihat, so acceptable. but Gegirl she s not even 6 years old, hujung2 terpaksa gak bukak, 10min je lagik. takpe takper….tetap dapat 2 ringgit coz dah kira penuh gak tuh.  bapaknya janji satu hari puasa 2 inggit, so dia suh bagi masa raya additional ngan duit raya. ewahh!

n me, aku memang collapsedlah….pas je bukak puasa aku teman abang buat homework dalam bilik dia. coz aku lari dari bilik aku sendiri sebab ada aircond. badan aku tak larat ngan sejuk2 aircond, sedor2 ha ko pagi ni sahur baru terjaga….! sirman cakap dia kejut aku tapi aku dah tidur mati, mau taknya penangan ubat batuk yang drowsy tuh…

at least demam kali ni taklah kejang sangat, boleh waras lagi update blog wpun sehari aku kong, ni aku buat entry nih pas sahur sementara nak tunggu kejutkan diorg for pi keje and school. mak mc lagi you…leh lah aku bedal baring kaw2….panas dah kurang tapi dizzy tu ke main lagi berpinar2. tekak ni lagilah toksah dikata peritnya.

lagipun bila ada anak2 nih, sakit makit tak kira, kena gak berjaga pretend tak sihat…

ya udah, aku nak sambung bongkang, hari ni mak ajah aku anto tukang urut nak ngurut badan anaknya ni ha yang dah kertu. terbaiklah mak! ngah2 puasa, ngan demam, datang pulak makcik urut badan…huh! siap la aku menjerit2 ni kang!

oi ni aku demam bukan pasal puasa lah…ni demam emm memang demam tekejut tak sihat lah tuu!

Comment: 20

Badi si Ayam Penyet…

IMG01403-20100728-1308

sakit peyut sakit peyuttttt!

aku memang tak leh makan Ayam Penyet lah! badi betul! dulu bulan Feb lepas, ada sekali makan kat BSP, mencirit2 aku laki bini kena….pastuh dah mmg tak nak makan anymore kat Ayam Penyet BSP tuh…sejarah berulang kembali minggu ini. Kalau kitorg makan, sorang akan carik tempat, lain amik food, if kat food court lah. so sampai2 memang depan Ayam Penyet ada tempat kosong and since aku pun tengok Ayam Penyet situ kosong takde orang beratur.

ok forget bout the diarrhea yang kena masa kat Ayam Penyet BSP dulu and go on selamba amik set Ayam Penyet lam food court tu lah. ni first time gak aku try coz memang avoiding sangat. coz again ada sejarah ngan depa kan…wpun lain cawangan lain gang lain branch.

baik punya makan…

esoknya satu hariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii suntuk, dari pagi bawak ke malam, sampai aku berslipar jer pi ladies lam opis coz asyiklah ulang alik memerut. siaoliau! apa lagik yang aku suspect makan hari sblm tuh, dah itu je hasilnya yang aku makan. nak kata aku munch benda lain takdak coz waktu kerja aku jarang sket nak membedal….busuk2 pun buat teh o. tapi ari yang sebelum aku kena tu memang clean, datang masuk mulut ayam penyet jer.

aghhh ni dah bukan block ayam penyet BSP jer, nampak gaya aku kena pantang segala jenis Ayam Penyet kat Malaysia nih! memang perut tak leh nak terima langsung. so tokey Ayam Penyet, unless korang nak buat advertorial ngan RM, selagi tu lah aku takkan sentuh lagi dah menu korang. memang kebadian teramat. kalau sket2nya sakit taper yang, ini aku nak balik sharp jadi tergantung2 coz dok berlari masuk bilik Cik Tan!

lagi satu benda yang aku senang dapat cirit ialah bila dah lamaaaaaaaaaa tak minum air gas, tup2 sekali minum satu gelas, ha siap kooooooo! itu memang tak yah tunggu semalamam, few hours pastuh dia bantai memerut! so kalau aku nak minum air gas, ni biasa makan fast food, aku akan minum suku dari segelas air tu jer, coz kalau kuperabihkan, memang bergas2 lah yang kuor dalam bilik Cik Tan gak.

Urat perut dah kertu youuuuu…..

Comment: 19

RM is back to blog…

IMG00113

mak collapsed youuu! tu lah aku kalo demam memang tak leh bangun nya lah. ari senin meloncat pi klinik, coz dah tak bley tahan, panas badan mencanak2, tekak merah, ngan hingus meleleh. pala pening. completelah package demam aku kali ni.  sampai2 klinik tu pulak orang punyalah ramai. aku kena duduk tegak dulu coz dah takde seats kosong untuk baring. bila patients lain bangun jer, terus aku landing kat sofa merah tu.

tak tahan dah ko….

ni demam biasa jer, demam panas + the symptom coz aku dah amik jab last month (under adv, should be out this month).  kat 2 hari gak lah tak tengok RM langsung. nak tengok apanya, duduk tegak pun rasa nak pitam pala nih.

IMG23207

ubat selonggok doctor bagi, MC pun dapat 2 hari, memang kena rest well sesangat, coz semalam kol 9pm aku dah kong. ubat batuk doctor bagi tu drowsy. terjaga jap kol 3,4 pagi and lena semula tengok anak2 pi skolah. pastu aku termenung bila nak makan ubat for morning session.

Insyallah hari ni baik lah kot, kebah dah kurang, nak tunggu selsema n batuk seket2 yang lom recover lagi. Keje menimbun tuh, sian lak member aku kena tolong backup kan aku, smlm punya pala pitam, emails tu orang tanya lain, aku jwb lain. never reply official emails while u are sick. end up ko jawab merapu. sib baik yang tanya tu member aku gak, so dia macam perasan pehal ko Red, jawab pas ko masuk kerja je lah…

pasnih entry cam biasa yer…aku dah adjustkan balik sume timing. meantime dont forget to watch me in Project Alpha untuk video episode Azwan Ali, hok aku jadi co host helping Jojo Struys interviewing the celebrities. banyak cut aaa…sayang.

Thanks for the well wishes, aku x leh nak memanja sangat, kita bukan single, aku ada anak2 and suami yang nak aku tengok jagakan. itupun lam mamai2 mulut nak gak berkicau ‘abang dah bagi Reddy makan, adik dah siap homework, daddy dah makan?’ wpun mata pejam, mulut nak gak berjalan…think that s the normal life of a mother and a wife.

tak tau lah, balik dari Pavi ahad tuh badan aku x sedap, terus balik rumah, selubung and tup2 naik panasnya. dah nak jadi kan…

Comment: 13