Violin

Good bye violin class…

IMG01412-20100729-2044

budak nih tak siapkan lagik lah 10things i love bout my mummy, malas betul dia. ligat menyanyiiii jer! diamiknya racket abangnya buat gitar and nyanyi macam2 jenis lagu lah! ko nak lagu apa, ko petikkkkkkkkkkkkk jer, play forward rewind, sumer lagu dia bantai nyanyi. entah sapa2 punya lirik dia bantai….

lagu paling hot or ngah IN skang dia sibuk ngan lagu Apple Round Apple Red. Yang lagu mandarin aku tak tau tajuk tapi lagu Melayu plak…Papaku pulang dari kotaaaaaaa, Papaku belikan keretaaaaaaaaaaaaaaaaaaa……….

bukan nyanyi berdiri tegak, siap berpusing2 satu rumah, headbanging je tak buat, kalo idakk….

oh btw Gegirl sudah watamat kelas violin, nak sambung ke piano class pun dia tak nak. sukati ko ler, asal ko jangan mintak masuk kelas menyanyi jer, aku kureng sket berkenan. so she will just concentrate on her badminton class sahaja….

lagipun panggilan sekolah Year 1 dah dapat surat, she got the same school with her brother. Lega betul dapat satu sekolah, kalau tidak satu hal aku nak buat rayuan plak. So bantailah korang main badminton!

IMG01414-20100729-2045

btw baru ni aku angin ngan principal kat music class dia sebab depa tak nak refund our deposit. she was trying to force us to send gegirl for the piano class at least for a month and pastuh sambung lagi sebulan and pastuh jadi 2 bulan pastu kalau boleh jangan quit gitulah. that s the idea. i dont want to force gegirl to any class anymore coz she kept saying she s not interested dah, dia nak belasah badminton jer. violin tu cukuplah 7 bulan je for her, sepatutnya trial dulu pun 3 bulan je kita buat tapi dah dia tak minat 7 bulan is enaf lah.

last2 aku sound bertepek2 jer lah, now since u said u hv your own rule and tak nak jugak refund our deposit. ok u can keep our deposit, but let me tell u one thing, if you rasa boleh kaya tahap profit giler juta2 with my money yes pls go ahead. and satu lagi, now since u are playing hard, meh aku cakap, korang punya cikgu tu asal sukati je nak cuti, aku kena susahkan adik and abah aku untuk send gegirl for the class ganti during weekdays waktu aku ngan bapaknya kerja. pastuh manjang je sabtu cikgu ko cuti, sampai at 1 time 3 sabtu berturut2 takde kelas and kena buat malam during weekdays pulak tuh.

….she macam terkesimalah kejap.  and later after that dan dan pulak cakap nanti dia discuss dulu ngan partner dia macamana bla bla bla so on. tak sampai 10min lepas aku menceceh ngan dia over the phone dengan nada yang ‘manis berbisa’, she smsed me saying the deposit can be collected anytime.

IMG01411-20100729-2043

halahai…nak kena aku ‘bercakap’ jugak baru ko nak bukak jalan deposit aku tu kan. actually benda ni between sirman and principal tuh, pastuh bila part dia tak nak refund, sirman roger aku and paham2 je lah, kalau dah dia roger means aku sendiri kena slow talk ngan principal tuh coz tau sangat part2 nak fight for right nih memang sirman campak kat aku je suh deal. dia malas nak bertekak2 nih….yang dia tau, dia pi collect jer. yang dia tau, dia jugak pi bayar. yang dia tau dia buat keje yang tak payah kuor anak tekak dia ha gitu.

tapi ada jugak benda yang aku tak suka nak masuk campur, terutama kisah bank bangang yang terlibat dengan management and developer samdol yang kitorg deal with tuh. itu memang aku takkan amik tau, gave up sudah. sirman pun tak hingin nak update aku coz tiap kali dia nak cite pasal kemenyampahan dia pasal 2 malaun tuh, aku memang eiii nak tutup telinga je rasa.

Comment: 16

Violin class from daughter to mother…

image

sapa rajin leh kira sendiri bape banyak gambo nih aku tepek….dont get mad yek, kan dah cakap sehari 2 nih gambar aku main2 ngan  picasa sirman tuh. senang giler punya kerja, sah aku malas tol nak susun ikut si kecik ajar main violin…

kalo ikutkan ada 10 steps aku nak buat kat sini, ikut rentak gambar nya lah, but aku rumuskan je lah cara dia menceceh ek..

ni a mummy, ni g

tutup kat atas nih, bukak sini

tajamkan tali ni 5 kali, ik ek sam sek bo

pastu tune kan tali violin, amik vow ni baru boleh gesek

Gegirl kena tengok buku, baca note baru boleh gesek

mummy nak lagu Ibu pls..

tak boleh la, mummy kena dengar lagu twinkle je ok

dan seterusnya sampai abang yang ngah belajar kat meja makan lari masuk bilik dek tak tahan mendengo adiknya berdengung2…aku pun try gak main lah wpun tak geti, padanlah abang lari, aku yang main sendiri pun naik sakit telinga. pandailah sapa2 yang handal main instrument nih, or apa jenis pun, sirman pandai main guitar. aku kekecik geti main harmonika and recorder seruling putih/hitam tu jer…lain hampeh. i m not into music lor.

btw gegirl’s violin class memang tak pernah miss lah so far, cuma jarang betul aku blogkan coz aku or sirman tak menunggu sama dalam kelas, la ni students ramai betul, so tpt menunggu macam dah penuh je ngan budak2 and makpak. untuk tahun nih, dok lam violin jer lah, coz badminton pun dia join gak sama si abang. mbe nxt year dedua kena masuk same badminton class coz dedua mmg minat giler main badminton.

Piala Thomas and Piala Uber nih kompem depa nak layan 3 beranak.

Comment: 9

Another violin class…

IMG_5097

aku dah tak anto gegirl pi violin anymore lah, unless kalo sirman ada hal baru aku pi nganto. so tu pasal gambar violin gegirl tarak. korang kan demand, nak gambo gegirl violin lah, abang nya badminton lor, reddies kemek lah, siap email suh kuorkan entries depa. so for this violin session, sirman kupaksa gak suh amik gambar, for the readers.

IMG_5095

gegirl’s violin class bukan ajer hok practical but also teori on the music tu sendiri. anw dah 2 weeks violin class gegirl cuti dek kerna CNY, baru recently je mula balik. cikgunya cuti raya cina ke main lama balik kampung kooo! tak tau lah napa ke sebab my promotion ke hapa gak, but kelas music kat satu2nya di BSP nih ke main ramai pulak students. dah back to back pulak studentsnya ngan cikgu nih. sampaikan kelas ganti for gegirl kena dibuat on Sunday plak.

mana gambo gegirl  ngah main violin, sirman?

ahhahaha, pas dah snap2 gambo ni ai pi jalan2 kedai bawah, bila dah abih baru ai naik balik tengok dah sudah kelasnya.

tak leh harap tol bapak ko nih aku suh amik gambo dia main violin.

So to those yang kempunan nak tengok gambar Gegirl berviolin or utube dia main tuh, mintak mahap lah yor, bapaknya kedaung koo! nanti kita try lg next week yek.

Comment: 5

Alvin Abang Gegirl…

IMG19791

ko napa sirman, mata ke main stim ke ngantuk…

ok korang sejak jemaat till seminggu ni memang cite hal anak beranak je lah yer…cite shopping ke merendek bersama teman2 tidak mungkin kuor buat masa ni coz aku n sirman spend time ngan bebudak2. duit mengalir cam air koooooooo……

IMG19805

poi mvalley nak nonton Alvin and The Chipmunks 2, tetengah center court ada pulak show xmas, wah terus semua orang kena berenti coz gegirl nak tengok sampai abih show tu. ya budak ni…..minat tol dia tang2 joget seni gini. abangnya dok ajak callo pun dia dok suh tunggu sampai sudah sirman and abang blah tinggalkan the girls…

IMG19806

they went to the music shop to find something for gegirl’s violin.

aku tengok kedai ni macam mahal lah pulak, orang kata kalau size violin hok kecik 200 lebih. lebih baper aku assume tak sampai 250 lah kan, sekali kat sini paling murah 299. huiiiiii ko. mahal kedai ni.

IMG19811

we are looking for a shoulder rest for violin’s set. memang ada khas utk violin, kan lagi lah budak2 ni nak main pakai ni sakit dagu pipi and shoulder, so suggested to buy 1 by her teacher.

btw, the violin set yang gegirl dapat tu, kita tak beli, my fren bagi pinjam to us.

ko red next time boleh tak cakap kat aku, bape kali aku dah ckp anak aku main violin. nasib baik aku baca blog ko…

oh yek….too many things in my head, lupa aa anak dia ada violin set. hikss

IMG19818

Alvin and the Chipmunks 2 memang funny. it s not a real cartoon, ni jenis movie yang manusia hidup tapi menjadi normal dalam waktu itu dengan chipmunks yang sangat dikenali. ok lah best tengok, penuh wayang ngan budak2 and mak bapak.

abang dok pujuk nak tengok Avatar plak…lagi pulak dia tengok dvd Avatar kat QB, lagilah dia ajak tengok.

so ke Avatar lah pulok kita yer….

bila ke aku nak pi carik tiket Avatar ni, to save the cost, mbe aku akan utilise the Premier tickets yang Sirman dapat waktu menang lucky draw di Mister Potato. just top up satu ticket jer lagi…

IMG19813

teringin mengenang kisah lalu, bukan dia x de gitar cabuk or gitar tong kat umah, but yelah….ni gitar baru kedai kan. haruslah nak mengasah bakat sket.

eh lawa2 ko kedai ni nya gitar, harga pun riban2 jer…

jenis gitar rock kapak kaler merah toing toing pun ado.

kedai instrument muzik ni bukan kat sblh megakids yer, but the one yang sblh mcd/burger king, on top floor nya. just in case ada peminat muzik kat RM.

IMG19810

sekali makan campur harga tickets for 3 total up jadi 80 inggit. itupun kami amik seats 3 jer coz gegirl dia tak betah dok sorang2, kalo kat tgv dia mesti carik pangku mak pak nya. kalo kat gsc plak dia suka duduk kat palang between the chairs but most of the time dia nak dok atas pangku gak. so it s a waste to buy 4 tickets, 3 je udah. makan sekali satu family, campo lagi makan utk lam cinema…tak ke dah 80inggit.

hahahahahaha

cuti sekolah memang banyak makan duit woiii!

itu baru satu hari nya project berjalan malam ngan depa…tak tengok lagi plan kami minggu ni memang all out penuh for the kids. aa lom kira set2 nak masuk sekolah lagi.

perkhh…..padanlah aku dulu takde kain baju sekolah baru bila naik sekolah, mahal rupanya nak menyekolahkan anak2, ko anak 2 ko pikir anak yang 5,6 orang…cam aku lak dulu 8 beradik.

Comment: 15

Satu dengung violin…

IMG19711

playing violin for her grandmom….

IMG19717

mamat ni main bunyi kedaung….bingit telinga aku, ngiluuu sebab salah tune

IMG19727

aku pelik la budak2 ni, kat umah bagi teh o ngan roti kosong langsung tak pandang….

IMG19728

tp kat umah neneknya, bukan main bertambah2 dia celup roti kosong n teh tarik….

IMG19747

abang can read already tp dia malas nak baca semua cite lam paper tu, but sebab dia geram ada satu cite tu aku discussed ngan sirman, and dia nak carik gak apa benda yang kitorg perbahaskan, so satu satu page newspapers tu dia carik…ehhehehehe nak tak nak kena gak dia membaca yek bang…

IMG19753

pergulingan dan rehat anak beranak together with neneknya….tak ramai balik la masa kami balik ni, sume dok ramai balik a week earlier. oh sangat molek cuti2 xmas dapat santai rehat pastu berdengung2 telinga dengo violin gegirl, ada part2 yang dia tak mahir, dia tarik sampai naik ngilu telinga sume orang.

idok plak dia dengo bunyi ngilu tu yang oii gegirl….

IMG19742

muzik malam untuk neneknya jugak….

eh neneknya ni bukan mak ajah aku yer, ni ibu mertua ku…mak ku pulang malam ini yeyyyyy :) insyallah.

Comment: 11