Kain kerawang hitam emas Indonesia….

after the event, afternoon session, i was thinking lerr nak pergi jauh sikit. But bila timbang kati, kita kena kira harga ‘jem/macet’ of jakarta, rasanya tak payah ler nak pergi keluar dari Pullman. Baik jalan2 shopping di Sogo or dalam malls tu pun banyak macam2 ada kedai.

Pusing satu mall, tak jumpa hapa, sama je dengan KLCC or Pavillion KL. Sama mahal, dan some stuff lebih mahal dari di KL. No point.

Mencari massage pun, agak gagal. Jadi dalam Sogo Jakarta ni ada saloon.

 

IMG_1493

Pi wash dry rambut je lah, habis cerita!

Just to kill off time, kita akan keluar petangnya for dinner dan dah alang2 takkan nak dok bilik hotel membuta je pulakkan. Wanted to meet my Indo frens yang lain, pun tak berani, coz it s like 30 to 45min one way dengan jem, pergi balik dah bape jam,

So habis buat rambut, macam terlintas nak cari barang anak2, for eg toys Zeeshan. I need to buy something for my kids. If takde apa2 for self, takper, but for kids mesti ada.

 

IMG_1558

Balik hotel dengan 3 shopping bags. Sakit bahu keh…Nasib baik ler sebelah je dengan hotel, kira dalam 10 langkah je pintu Sogo ngan pintu Pullman Hotel aku duduk tuh, kalah MO ngan KLCC.

IMG_1598

Dinner was then at the Harum Manis Restaurant, 3 meja penuh with our teams.  Tapi aku rasa, kepingingan untuk makan nasi padang lagi membuak, cuma kerna aku dah stop makan carbs so no point jugak teringin makan nasi padang tuh. Apa pekdahnya, dah tentu nasi tak boleh nak wallop. So fine, for me now the least to do ialah cari food.

IMG_1602

The top yang dalam gambar adalah bagaikan memakai nursing cover hahahha! i bought kat dalam Sogo, presenting you jap gi some of the clothes yang molek2 rupawan betul baju Indonesia.

IMG_1607

Kids stuff, for Abang 2 magician boxes, kakak 2 painting and buku diary pink, the rest are for the little boy. He ialah the latest edition yang bak kata laki aku ‘dah agak dah mesti barang Zeeshan paling banyak’ . Habis tu, toys bersepah ke main banyak ada jual, lagipun alang2 dah datang Indo, i should have bought something for them.

Turun dari kids section, dalam Sogo Jakarta tu, ada kain baju ladies. Masa passed by sebelum tuh, mata tak looking around pun, but di escalator aku nampak ada baju Indonesia.

Cantiknya kooooooooooooooo!!

IMG_1541

 Bukan yang top merah ni, ini biasa jer. aku tak amik pun. Kain hitam tu, cantik! ini ada belahan dalam, kalau berhijab boleh pakai yang kerawangnya di depan tapi macam A shape. Eii nak nak! Kain ni le punca aku terus lagi duduk dalam Sogo Jakarta.

 

IMG_1545

Yang biru ni pun aku tak amik, dah biasa sangat ngan kain baju gini, hok merah atas ngan biru ni sama designnya.

IMG_1548

Ini pun aku tak amik, sama dengan yang top ‘nursing cover’ tuh, hah ini pun batik2 Indonesia. Aku macam rimasnya halahai banyak betul selendang batik dia tuh.

 

IMG_1513

Yang ni aku amik, coz selendang batik covernya di atas sahaja.

Takde warna lain dah, habis boliau. Ini pun last one yang ada my size.

IMG_1520

Ini ler pakaian Indonesia yang menambat hatiku sangat. Saja aku biarkan kain tu aku pakai untuk semua tops. I think i beli kot merah nih….

 

IMG_1528

Ini pun cantik jugak tapi again, besar sebenarnya. Berkepit2 dok nak nampak kecik, takde small size.

IMG_1533

I took this purple too….cantikkan?

Jadi kalau beli kain baju kat Indonesia, biarlah yang tak pernah ko nampak jualan di KL. quality kainnya sangat tebal, bukan jenis chiffon or cotton. Macam suit jacket kerja kita.

IMG_1534

ni kes malas nak buttonkan semua, coz nak try boleh ke idak sesuai ngan badan. Not sure aku amik ni ke tidak, semua kain baju dah simpan, nak kena bukak tengok balik waktu buat entry nih, oh ai is not rajin one.

IMG_1523

Lepas tu aku dah tak kuasa nak button semua tops yang aku try, banyak tu yang nak dibuttonkan. This black one cantik dalam gambar, but the size is actually besar. The smaller size dah takdak.  Kalau aku insist jugak amik nih, walaupun korang dok kata cantik but aku kena hantar tailor, banyak kerja lah pulak heh….takyah ler.

Once again, pergilah ke Sogo kat sebelah Pullman Jakarta Central Park, and carik kat ladies department near by the escalator, jumpalah korang this selection. Cantik2 kain baju nya. Tunjuk kat Nisakay and Nara, makan hati depa. Nara nak belikan for Lin but dah takde masa, kita balik malam tu dah lewat and mall dah tutup, kemudiannya pulak esoknya dah keluar pagi.

Kain kerawang hitam gold tu, ye aku amik. Nanti diposingkan lagik :)

Comment: 11

Caught red handed in the flight!

 

IMG_1269

ada dalam 50 of us, the media contingents from Malaysia for the ASUS launching in Jakarta.  Yang sesama kita kenal each other, Nara as usual my best buddy, Nisa Kay, Tekong and wife. The rest, online and offline medias. 2 busses waited for us at Jakarta airport, you know ler the macet kat Jakarta, ya hampun. This is my 3rd time mai Jakarta so takde le kepelikan or bengang sangat, unlike Nara, hhahahahaha, serik dah dia nak mai Jakarta kot.

IMG_1287

Had our first dinner at the Bukit Randu. Akak cuit2 buat rasa di tekak coz mengambil hati client, banyak tu food depa served, tak cuit kang, tak molek ler. Met new friend, Alex from soyacincau? kalau tak silap. Macam2 nama portal skang :) .

IMG_1295

The photo yang akak published for my HCG Treatment, location ni kat restaurant Bukit Randu, kat belakang stage tu dah boleh buat kenduri kahwin, macam pelamin segala.

IMG_1302

Checked into Pullman Hotel, Central Park. Kiri kanan depan belakang shopping malls. Kemaskan kain baju, semua dah ironed sesiap dari KL, harap2 tak yah iron baliklah, dah malam buta, penat aku nak ngadap kain baju jer. I need to get out from the hotel to meet our Indo frens jugak.

IMG_1304

Those gilakan gym, hah siap dumbbell ngan yoga mart ko lagik! idok le aku nak membelasah, kudrat yang ada pun dah menipis. dok ingat nak membuta jerr ada ler…

IMG_1308

bilik sorang satu, nothing much. but very recommended la hotel ni, sekangkang je ngan mall kan. 5 star kot or 4 star paling busuk. Sungguh, nyaman di sini.

IMG_1297

2 single beds. takdok nak dapat 1 queen/king size. so satu katil aku, satu katil letang shopping stuff.

IMG_1299

The fridge tu kunci! so the hotel people came by to my room that nite to collect my ‘HCG Treatment’s stuff’! i nak kena fridgekan, ye segala kunci kata merata berjalan, jangan lupa your dietary and your treatment. Kang naik berkilog2 balik, nangis akak balik dik. Susah payah akak jaga badan.

IMG_1325

Belah bagi nak kuor ke tak nak ke kuor ke tak nak, but thinking esok malamnya tak tentu dapat keluar jumpa the Indo frens, so aku kuor jugak, amik taxi terus ke location. My frens are having their drinks and main pool kat one of the pubs in Indo, but no choice to meet them there.

I had to pass the ole2 from KL, kalau tidak mau melepas bila lagi mahu ketemu.

Funny thing is aku still mintak green tea LOL, bengang je depa. Agak2 la ko Red, order Coke pun logik gak, ni green tea??

sorry, coke tak coke, aku on strict diet. else, air suam pun ok.

Dari air suam, waitress carik jugak the green tea for me. Settled satu masalah.

Selesai met up lari balik hotel and boommmmmmmmmmm!

IMG_1449

The next day, was the ASUS launch event, i dah posted that in my blog. 2 different red dress for 2 occasions. A nite and the morningnya. I hanya bawak 2 kasut and 2 sling bags, coz this is part of the travelling trip, agak payah nak mengusung handbags yang hand carry. Both shoes pun flat jugak, no heels too.

Gambar banana ni kena ada ler nak tujuk betapa laki aku adalah die hard fan on banana, rejim makanan harian dia jugak, sama dengan apple merahku. I dont eat banana, part of my HCG, banana yang harus dielakkan, with other fruits, banyak pantang buah wor.

IMG_1265

Well ok, the highlight of my first day di Jakarta ialah about this guy from China. He s definitely from China, sudah kompem double tripple lagi with the MH Crew. As you can see dalam gambar ni, dia duduk betul2 depan akak, sebelah kanan. So masa naik baru duduk sebelum take off tuh, mata mamat ni merambang habis merata depan kiri kanan berjalan sana sini. Macam look suspicious sungguh.

I dok tengok orang camni, mula le akak tak sedap hati, instead of putting my handbag kat compartment atas, or kat bawah seat, akak kepit kat celah kiri, i sat next to Nisa by the way, feel secured ngan handbag letak gitu. Bila kita tengah sibuk2 tentok tv/movie, i ada nampak dia bangun, but i couldnt be bothered, akak dok leka tengok movie the Silent Witness. hoi bestnya movie nih.

Pastuh, I meleka dengan movie, I ada sesekali nampak dia bangun, dia berdiri, dia usik compartment atas dia. Tapi waktu dia berdiri kat sebelah kerusi dia, masa tu akak pandang and dia masih lagi dengan muka suspicious dia dok pandang kiri kanan depan segala, when one crew caught him right handed!!

The drama begins!

Make it short, idaklah kuasa akak nak buat scrip pulak kat sini, the crew tangkap dia mencuri! he took the luggage from 2,3 rows depan punya passenger, the passenger must have been sleeping, he bawak to his chair, he bukak dalam bag tuh, ada le pulak barang berharga, ada duit ok dalam tuh, he took the cash first and maybe ada laptop dalam bag tuh, yelah kita kalau hand carry mostly ada laptop le kan kalau travel nih. He letak kat atas kepala dia, he probably nak bawak lari keluar the luggage, or i donno.

Since this is not the first incident happened for that flight from KL to Jakarta, crew dah berjaga2 for the situation if it happens again lah. Malang for this guy, he sorokkan the cash (about RM1k, in rupiahs) di bawah seat yang dia duduk tuh. Crew selongkar habis and investigatelah. Habis kecoh satu flight.

Memang serious benda nih. Empunya luggage terkejut bana tengok his luggage yang patut ada atas kepala dia, dah ‘berjalan’ ke belakang, opposite compartment pulak tuh. Oh pencuri di dalam flight, dengan berjacket segala ko, tapi ini rupanya depa punya kerja. Make it short, sebab ada witness yang nampak dia buat ‘kerja’ and also the crew dapat tangkap with the cash money some more, so bila kita landed Jakarta, the security officers dah tunggu dari dalam flight sampai ke luar!

Jadi makanya, i kept reminding my husband (currently not in country) also whoever i know to make sure, try to put your stuff di opposite seat you, letak kat compartment yang opposite and belah depan so you could see if anyone cuba2 nak mencilok or do something bout it lah. But tu lah, kadang2 kita dah rasa secured but kalau dah terjadi, cuma benda boleh dielakkan, cubalah yer. Apa yang terjadi kat the Chinese country man, we do not know after that, di bawah tanggungn security Indonesia lah sudahnya.

Comment: 10

Love your V with Lactacyd!

48hours sponsored post

RM_Sanofi_Lactacyd

So aku dah reveal the secret pasal weight loss kan, now sekarang ni aku nak bercerita pasal “hal dalaman wanita” pulak. Yang lelaki tak yahh sebok nak baca weiii :P tapi kalo para-para suami boleh la nak amik tau untuk kepentingan isteri :) Lagipun ilmu ataupun pengetahuan tambahan macam ni sedikit sebanyak membantu dalam hal-hal rumahtangga :)

Tapi sebelum tu, there is this contest :) Aku tau korang sukakan contest kann :)

As the contest says “Be confident to take on the boldest phantasies”, so apabila kita menjaga kecantikan dan kebersihan kita dengan Lactacyd, sekaligus kita akan menjadi lebih yakin dan menjadi berani untuk mencapai fantasi paling berani dalam hidup kita.

Bercakap pasal fantasi paling berani dalam hidup, walaupun aku ni kecik molek gitu, tapi benda-benda yang ekstreem lagi berani ni yang aku selalu idam-idamkan nak buat. So far cabaran paling berani aku dah buat diving dan bungy jump. So dalam list aku ada few bende yang aku masih idam-idamkan tapi belum tercapai lagi iaitu skydiving. Fuh amacam berani fantasi aku?

Sanofi_Lactacyd

So korang ada brani? Kalau berani jom merealisasikan impian korang dengan mengambil Lactacyd “Bold pHantasies” Challenge.

Sanofi_Lactacyd2

Penyertaan dan games dia sangatlah senang giler. Just dapatkan skor tertinggi yang mungkin dalam Lactacyd “Run Bold” online game, pilih Bold pHantasy pilihan korang dari senarai “Bold pHantasies” dan beritahu depa kena ia adalah impian muktamad korang untuk melakukannya.

Senang jer kan? So jom join aku make a bold run :)

Sanofi_Lactacyd_Prizes

Sanofi_Lactacyd_Prizes2 Sanofi_Lactacyd_Prizes3

Dan korang kena check out the prizes sendiri, it’s really bold, amazing & unforgetable experiences kalo korang menang :) And yes skydiving is one of them! Harap aku menang hiks :)

Ok now, jom kita tengok pulak list of Lactacyd products!

Sanofi_Lactacyd

ALL-DAY-CARE WIPES your On-the-go freshness mengandungi Asid Laktik dan ekstrak susu semulajadi.

So dalam hal-hal kebersihan, aku memang tak pandang mudah. Luaran ataupun dalaman. Luaran memang la boleh nampak, orang tau mana kotornya, yang hal dalaman ni kita jer yang tau, or our spouse mungkin tau juga la. Tu sebabnya kita wajib jaga hal-hal dalaman kita, macam aku cakap kalau yang dah berkahwin tu untuk kesejahteraan rumahtangga kita juga.

So when it comes to melindungi kawasan intim lagi sensitif kita tu, kita kena jaga dengan lembut dan penuh kasih sayang. Aku menyarankan Lactacyd Feminine Hygiene Wash. Bukan sahaja diperbuat dari bahan-bahan semulajadi, tetapi ianya juga membantu kita mencapai kesihatan intim tanpa sebarang risiko rasa kurang senang.

Sanofi_Lactacyd2

FEMININE HYGIENE – Normalises PH dengan Asid Laktik dan ekstrak susu semulajadi.

Produk Lactacyd Feminine Hygiene Wash ini merangkumi dari kesegaran setiap hari, pelembap atau lain-lain bentuk penjagaan V kita. Apa yang kita perlukan, dapat kita cari padanan yang sesuai dalam range of their products yang merangkumi semua aspek tadi.

Sanofi_Lactacyd3

WHITE INTIMATE – Natural lightening dengan tumbuhan berasaskan rumpai laut.

So sama-sama kita kaum wanita, dan para-para ibu menitikberatkan penjagaan dalaman kita tu. Lengkapkan kecantikan dalaman kita dengan Lactacyd Feminine Hygiene Wash untuk merasa lebih yakin setiap masa. Diperbuat daripada bahan semula jadi, mild, bahan-bahan berasaskan susu seperti asid laktik dan lactoserum, semua produk Lactacyd secara lembut membersihkan V kita, ensuring she retains her naturally slightly acidic pH levels.

Sanofi_Lactacyd4

ALL-DAY FRESH – Long lasting freshness diperbaharui dengan pati herba tambahan.

Tambahan pula kini dengan refresing packaging look dan juga improved All-Day Fresh formula iaitu pati herba (selain dari asid laktik dan lactoserum) untuk memberikan kesegaran yang berpanjangan.

Sanofi_Lactacyd5

SOFT & SILKY – Extra moistourising dengan 10% lebih ekstrak susu.

Dan sudah semestinya kesemua produk ini diperbuat oleh world’s No.1 feminine hygiene and recognized experts on essential feminine needs at every stage of life.

Anyway, jangan lupa join the contest here dan cuba try test Lactacyd produk sekali!

Khidmat pesanan masyarakat Lactacyd is brought by Redmummy.com

Comment: 3

HCG! The secret reveals….

IMG_9126

It was few months lama jugaklah akak tau about this Mediviron but I was damn bz here and there biarpun the clinic is just  near by with KLCC.

This photo, was my first appointment with the owner, Dr Chen and my consultant Dr Jasmine.  To be exact, this photo was taken, 55 days ago. Gemuk chubby, nampak benarlah beranak 3 nya kan.

So I was recommended by Dr Jasmine to try on the HCG Weight Loss Program.

So why not, let s try.  But bila I amik this program, there are 100 rules I have to follow. Failed to follow the rules, i may not get the best result.

First thing first. Your food intake.

I had to take 500grams food perday. ONLY. dan semua food ini, hanya boleh dimasak sendiri. NO OIL NO BUTTER NO SUGAR. no no no nothing. Semua ni jugak, hanya dari list yang Dr Jasmine provided. No cheating day, everyday is the same amount of intake. 500 grams per day sahaja. Lots of water kena consume, it s a must. Memangpun, with this program, selang sejam memanjang dahaga sangat.

 

IMG_9520

Basically, for the first and 2nd week, aku buat chicken and beef asparagus, pan dry. Pastu aku akan letak dalam tupperware, just macam anak2 kita buat bekal purees or bekal sekolah, but dalam amount yang telah aku timbang awal2nya (the raw ikan ayam beef tuh, it has to be 100grams). So sehari, I amik 2 kali sahaja. Siang dan malam, but itupun bila terasa nak makan, I am supplied with the tablet yang tak lapar whole day, so tu pasal one of the reasons I can survive. I dont have nafsu of eating benda2 yang korang makan.

Cara masak, ada I videokan dalam IG, boleh check sana. kat sini kita posting photos je lah yerk. So semuanya either bakar, pan dry or stim, or soup.

Sayur ada a few types yang boleh amik, but I amik the asparagus.  Cuma dah lepas 3rd week aku dah tak larat nak kunyah asparagus tuh, dah muak hahahaha. Samo gak ngan beef, chicken. Masuk 3rd week, dah kena tukar menu lain.

IMG_9774

Bahan untuk masak sangat mudah, hanya halia dan bawang merah. Pour a little bit of pepper and garam. sahaja. Ginger ngan bawang tomato tu buat flavours jer, untuk kunyahan hanyalah ayam or chicken ikan segala. Kalau macam ni sekali masak boleh lak pack untuk 8 – 10 bekas. So kira untuk 5 days or 7 days (if makan sekali jer per day) and simpan dalam freezer.

Macam kita buat pack up food untuk baby kita, hah cam tu lah.  So tetiap hari bawak le bekas pi kerja. Gang2 kat opis pun dah immune tengok, but the smell of the food, bila panaskan kat microwave, wallah weiii, sedap sungguhhhhhh!!

IMG_9782

Ini bukan food aku, ini 2nd round punya masak for my family. The same ingredients cuma aku tambahkan depa punya macaroni. My food pun share jugak dengan Kakak, dia bawak bekal pi sekolah. she helps me to cook (my maid dilarang masak so tak boleh usik my food punya cooking, dia hanya boleh makan jer). You all better buat sendiri cooking for your diet, jangan le suruh2 maid hangpa, kang dia letak minyak, nangis la ko! Pantang oi minyak2 sume nih.

Chicken macaroni for family not for me, tengah strict diet.

 IMG_9793

So ini bekal yang disimpan dalam deep freezer. Beef asparagus. Nak pi kerja, bawak sebekas, dan jugak sebotol tumbler green tea. Speaking of air, aku hanya minum 2 types of waters. Green tea and air suam sahaja. No sugar on my tea. Black coffee boleh telan, kalau nak jugak kena plain ler, tak bolehlah tekak aku, aku bukan RD, dia tu selamba je telan black coffee takde gula. I have to add on Stavia. gula stavia yang payau tuh. Baik tak yah lah.

So in my tekak, havent lalu anything benda memanis nih, for 3 months already.

Sebelum aku start program nih pun, aku dah tak makan nasi and sugar sebulan wor. Tapi turun sekilog jer, ya tuhan, stress betul. Sebulan tu, tak makan, satu je ko turun.

My frens makan, ai tengok :)

sungguh, my family makan pun akak tengok je dik. Kat sini, your mind and nafsu memang kena control, coz kalau ko tak boleh nak tepis, you fail getting your dream body back.

IMG_9500

Speaking of buah pulak, boleh makan yang dilistdown kan pulak. I m not gonna share all of the detailslah kan, you kena work out with Dr Jasmine on this. Kang kalau semua keluar sini, korang salah baca salah paham, lain pulak yang korang applykan. Pastu bila tak kurus, lolong2 jerit napa tak sama cam Kak Red!

One of the fruits yang boleh dimakan ialah strawberries. Amik from US or Korea punya, manis. sedap. But aku stop makan on my 2nd week, coz aku rasa strawberry buat aku addicted sangat. Dah tu sodap bonar. Sekali makan aku nak makan sampai penuh perut jer, padahal kena berbatas2 le jugak makan ni kan.

IMG_9832

The following week pulak, aku tak nak amik semua chicken udang segala tuh, aku tukarkan ke asparagus. Sahaja.

IMG_9834

Bahan2nya. tomato, bawang merah dan jugak halia. Tomato ngan halia kakak yang potong, bawang maid aku potong. itu je lah task depa tiap kali aku cakap malam tu nak masak, tak perlu masak hari2. Seminggu sekali je. As of now lagi lah, aku masak sekali in 2 weeks je kot coz kadang2 aku makan sekali je pun. Kadang2 tak makan langsung, aku cuma makan apple merah.

Remember entry aku on epal merah?

Epal merah ni, kalau sehari korang makan 5 bijik, makan itu sahaja, tengok ler, lagi ligat turun kilog ko. But remember yek, semua ni under doctor’s supervision. Dr Jasmine ensure semuanya healthy and aku happy with my diet program. Of cos I do.

IMG_9841

So week 3 to 4 aku amik buat just asparagus jer. Tu yang pastuh dah tak lalu tekak nak telan, hahahaha.  But for 8 days of treatment, i hv lost 5kgs. Quite a lot! 8 hari jer tuh. Impresissive.

Tu yang lagi addicted and seronok.

Biarpun orang makan lalu lalang depan akak, ai is ok jer….

Determination kena kuat.

IMG_0263

ini memang my fav, among all, ikanlah yang paling the best for me.Saba fish, a korean or Japanase one. Merata ada jual hah kat KL. 2 ekor dalam RM12.70 kalau tak silap. Sekali masak 2 ekor boleh buat untuk 8 hari punya makan. Belah potong sekali. Sama jugak ingredientsnya, takdak heh sume minyak2 tuh.  Pepper bawang garam tomato halia. ya sudah.

IMG_0277

Kakak pun dah naik terer masak ni semua. So ini bekalan. Untuk 2 weeks, coz aku dah stage makan sehari sekali jer. Kalau rasa perlu, kadang2 nak makan pun malas hahahaha…..

but gatah2 jer lah.

I have passed my Phase 1, now tengah stage Phase 2. Stage untuk maintainkan the 10kgs lost. The one that I wish and aimed pun. Mission dah accomplished.

IMG_0323

Orang lain makan enak2, aku makan ini, aku punya pun enak jugak cuma quantitinya sangat kecil dan cukup perlu sahaja. Ramai yang survive, in fact aku antara patients Mediviron UOA yang on track. Kita memang kena perlu ikut dietary, if you failed kat situ, hah payahlah.

Dont worry, takkan rasa lapar pun. Eh akak pernah tau gatal tak nak makan sehari suntuk, tak lapar till 9pm cuma as a human kita punya nature perlu makan, on the way back home tu akak pening2. Gatal betulkan tak mau makan.

Skang dah boleh makanlah, but masih dalam quantity yang sama, ada tambah pun sikit jer, coz dah lepas the target of body lost. Cuma akak tamak, nak turunkan lagi berat nih.

IMG_0344

Ni contoh soup daging. Tapi akak coz dok telan benda2 kering kan, so bila buat soup nih, with celery akak bukan makan daging sayurnya, akak pi hirup soup tuh. Sedapnyaaaaaaaaaaaaa lahai.

Pas dah sejuk dari panas masak, kita proses yang sama jugak, letak dalam tupperware and freezerkan.

IMG_0365

Haritu akak travel 3 hari, so akak bawak bekas2 food makan akak, sama ikut terbang gak. with the ice pack too, masuk dalam warmer bag.

IMG_0363

Siap, ready to go. Orang makan buffet beria, akak makan nih. hhahahahaha. I dont care lah orang punya hal, kita pentingkan hal kita, at the end of the day, you will look good, orang tau mengata jer kita gemuk.

I was on that stage before, so been there done that.

IMG_0650

Antara biskut yang kita boleh makan, this brand. Merata ler ko carik payah nak jumpa, kat Cold Storage ado. Sapa ke nampak laki akak kat Cold Storage GE Mall tu kan, hah dia tengah carikkan akak Grisssini nih hah. Ini buat makan sebatang or 2 sehari. Sedap.

Tiap kali CS stock up, akak bungkus sampai 5 kotak!

IMG_6975

Si kecil yang tolong sama carik saba fish mak nya.

IMG_1955

I took the 6 months punya photos, from October,  Nov, Dec 2013

Laki and anak2 tengok balik gambar2 ni, bukan main lagi gemuknya mami masa ni!

IMG_1963

 Still on my not dieatary HCG Program, all these from Dec, to March 2014′s photos.

Gems!

IMG_1295

Midst April 2014 in Jakarta

After loosing 10kgs. I can stop  dah, tak yah turun2 lagi, but I am happy to continue lagi turunkan kilogs. Siap dah boleh tuck in lagi baju.

To tell the truth, walaupun turun 10kgs, sebenarnya inches aku lagi membuak2 banyak turun. Semua baju jadi besar sekarang bila pakai. Ada baju yang aku beli sewaktu sebelum aku went into HCG Program, tapi tak muat nak pakai coz gemuk lah sangat kan, so bila baru pakai masa ngah melidi ni, alamak nampak macam baju pinjam jer, besar! Dah tuh, baju baru tu, nak kena pi hantar alter baju2 yang besar nih.

There s another method of treatment under HCG but I shall let you guys get the consultation from Mediviron-UOA. Tak bolehlah semuanya kita kongsikan, the morale of the story is akak dah proven to lost drop 10kgs, to be exact sebenarnya dalam 50 hari lah.

My routine was not the same as before, most of the days akak sampai rumah hanya selepas 9.30 malam. Jarang dah balik on time. Jadi kalau akak dapat exercise or pergi gym, lagi cepat dan banyak weight akak boleh turun. But sebab balik pun dah malam, so akak sangat2 perlu menjaga makan.

IMG_1857

On my last day of HCG Weight Loss Treatment Program, a special photo with Dr Jasmine of Mediviron UOA.  As mentioned, with the strict diet (you wont be feeling hungry, there s always a secret of it), drink lots of water, no sugar no fat no oil no maknek segala, you may get your figure back.

Of cos akak tak bolehlah dapat my figure masa zaman anak dara, tu dulu 38kg, underweight sangat, but having 3 kids, close to 40 years old, I am happy with my progress. You need to aware on your food intake, jangan makan semborono, remember semua looks sedap but at the end of the day, you gain weight you cry. I have stopped taking all the nasi2, all carbo dah takde lalu dalam tekak akak. Manis2 sugar ke hapa semua tak de dah.

Everyday, timbang berat badan, make sure hari2 ada drops either in kilogs or in grams. Asal jangan naik. If naik, you need to watch out back your food intake, ganti balik dengan apa yang korang dah naikkan, contoh macam puasa. but bila buka puasa jangan le makan macam orang gila pulak, makan as per advised by Dr Jasmine.  There s no such ‘cheat day’ for you when having this session. Semua hari adalah sama. If you plan to cheat, remember on the penalty :) .

Mediviron UOA Clinic
LG 9, Lower Ground Floor, Wisma UOA II, Jalan Pinang, 50450 Kuala Lumpur.
Tel : (603) 2163 5699      Fax: (603) 2163 5698
Mediviron UOA Clinic will assist you. For pricing or consultation, or even to get any discounts under Kak Red’s promotion, please communicate with Mediviron UOA Clinic. I tell you the truth, it s very affordable package, compared to the the outcome.
Stay healthy, keep track your diet.
Nah…happy dengan rahsia mengurus yang telah dikongsi :) .
Comment: 31

The brothers!

IMG_1257

Taken from my Instagram. Seorang anak bujang yang lonjong, menggunakan kekuatan kaki dan tangannya untuk berlagak kat maknya yang he boleh panjat walls dan mencecah ceilings.

Ramai le pulak komen yang depa pun sama package abang ni jugak dedulu masa kecik. Aku pun memanjat gak, paling maksima panjat pokok rambutan. But as we grow, kita semakin bersifat kewanitaan dan tak de kerja nak memanjat lagi heh. Kalau kakak yang buat, memang dah jegil mata aku gamaknya, she s not into this, tak tau le sok lusa pulak.

Abang buat gini, adiknya bukan main lagi taksub lagi tengok, terkebil2 mata. Macam hebatnya abang aku hahahahaa.

IMG_1907

Background baju at the back, kain baju mak ajah. Just you wondering. Mak ajah kan mandor di rumahku, so memang kain baju sume at my home gak. Little boy, satu malam aku balik kerja, dia tengok aku kat dapur, dia amik bekal makan atuknya nih, and bawak lari ke bilik.

Konon nak masak2 ler apa ler, kadang2 aku bagi je periuk senduk sodek kat dia, bagi dia diam dok kat dapur sama tuh, coz sibuk nak menolong. So bila aku mintak ‘i want to eat’, dia terus lari tarik kerusi makan, and amik ayam goreng. Memang aku baru pas goreng pun, but panas lagi hoh! dia boleh tahan bawak ayam goreng panas tu letak dalam container tu and start memasak. Mintak masuk mulut tak nak pulak dia bagi. Pelempung pelempang dia kerjakannya.

Lelama dia tinggalkan je semua ngan half chicken yang dia dah makan, begitu jer. Aku le jugak yang kemaskan.  Mak, biasa ler, main routine pun.  Zeeshan belum lagi fasih bercakap, but bijik butir bicaranya dah tangkap kat our ears lah. He paling suka buat flashcards, semua animals or shapes dia dah boleh kenal and hafal.

Cuma kalau whales, shark, dia akan cakap fish jer, if peacock or kakak tua pulak, dia cakap birds. Just kena rajin melayan je lah. For that, I salute my maid lah coz during the day, together with my Mom she ajar Zeeshan all these flash cards. Coz Zeeshan ada jadualnya, tak boleh tengok tv all the time, ada waktu belajar, colouring, Hi 5 Tvnya, tidur etcs.

There, 2 stories about our 2 boys. Our daughter, nanti lain entry.

Comment: 5