Ads

Meadow Gold – The Indulgence Collection

 

 

IMG_6707

Mummyyy, mana dapat ice cream ni? Sedapnya rasa dia!!

Ko memang, pantang le nampak ice cream

Mom, bukan budak2 je suka ice cream, orang tua pun suka la makan ice cream, nenek atuk pun sama je ligat makan gak

IMG_6716

Abang punya pun mummy nak cilok ke?

 Share2 le bang oiiii

Hello peeps. Ice cream datang lagi, kali ni from the Meadow Gold. I am a super lover of ice cream. Many years ago…when I was a teenager, I used to work at an ice cream shop, kenapa pilih kedai ice cream coz aku gila makan ice cream cenggini ler.

 I did made my own topping, resepi asal sendiri, till now kalau  makan ice cream, aku masih lagi pakai the same recipe.

But jom kenang balik kejap zaman kanak2 riang kita, zaman kita tak berduit dulu, kita hanya kenal dengan ice cream batang seposen tu, remember that one. But now zaman dah berubah, merata jenis flavours dan rupa ice cream tu kita boleh beli.

 IMG_6740

 Today, Meadow Gold datang dengan 4 perasa istimewa. Why is it so special? Coz of the taste! rasanya tidak akan sama dengan ice cream di luar sana, none.  Tak percaya, please get yourself a tub of this premium 4 flavours, ada di merata market seluruh Semenanjung Malaysia.

 By the way, the 4 flavours of Meadow Gold – The Indulgence Collection:

 IMG_6680

Tau ler Redmummy kan, takkan aku demand red terus depa buat red velvet?

Hahahahaha…no lah, just kebetulan jer. Lush Red Velvet. Fan of red velvet, ini yang korang kena dapatkan, but instead of the cake, it turns out to be in an ice cream style. Dengan mixture of marshmallows dalam red velvet chocolate dairy ice cream.

IMG_6679

Fans of kacang?? Or even vanilla? This is Heavenly Macadamia. Kau  namanya jer…bergetar2 tekak nak merasanya. Dengan roasted of macadamia nuts, dicampur lagi pulak dengan silky vanilla dairy ice cream. Heh….keruk kerak makan ice cream, aku memang pantang le kacang2 ni, pantang nampak sangat. Aku suka kacang!!

IMG_6682

 Caramel pun jugak my fav too!! Habis tu semuanya fav lah kau Kak Red hoi!!

Dengan pecans and caramel in vanilla, tak ke simply irresistible! So if you bukan pencinta chocolate or red velvet, you may go for this famous Delectable Caramel Pecan!

IMG_6681

Ini my weakness! The chocolate flavours always in my heart sangatlah, pun kakak’s first choice too. Dia punya overload of chocolate fudge tu mewah sangatlah sangat, betul2 nak menambah sudu ke mulut. Tapi tak boleh makan banyak2 at one time, jimat hahahaha.

But anak aku pedulik hapa, kalau dia dah penuh je tekak perutnya baru dia berenti makan, if not, memang sambal tengok tv, lepas makan tu, kernya mencarik ni ler.

This is Bold Chocolate Decadence.

IMG_6685

 

The premium looking tub packaging ni, very handy. Senang nak dibawak, tapi namanya pun ice cream kan, janganlah ko bawak merata without the dry ice pulak. Atau kalau setengah jam lepas dok dalam freezer tu, hah bolehlah lagi, but more than 30min, mencair le kan. Takkan akak nak ajar pulak cara jaga makan ice cream kan.

Best beli nih, harganya tak berapa mencekik hiks…The price is RM21.90 (inclusive of GST!). Dan boleh simpan lam peti ais kita, untuk jamuan makan reramai, or even dessert untuk family too.

Cantiknya hidangan kalau tak ramai orang, ko scoop le a sikit dalam small mangku kecil comel, then taruk toppings sendiri. Kalau suka kacang2 ke, strawberries pun boleh, paling jimat hah letak kismis pun can do one. Or you can even letak chocolate powder atas ice cream tu, ikut tekak memasinglah.

IMG_6941

My recipe of makan ice cream sejak 23 tahun dahulu ialah, masukkan a scoop of ice cream dalam cawan, dalam tu ada any of gas drinks lah (but now since akak dah tak minum air gas, ko ganti le ngan air suam pun boleh hahahaha, lam teh ais korang ke buat  macam float), pastu taruk kacang2 dalamnya, dan taruk whipped creame. Wallahweii!!! I have been eating this style of ice cream sejak umur 17 tahun, aku main bantai je sendiri buat resepi tu pun.

So, get yourself a tub or even all of the Meadow Gold – The Indulgence Collection. Meadow Gold ni disahkan HALAL, so you guys can eat without worries okay.

Tengah2 panas tu makan ice cream, memang ke puncak sangat!

 Meadow Gold website

 

Comment: 8

Blogger Ambassador for Marie France Bodyline…

IMG_4761

Ini masa KLFW2015 few months ago, so akak pi the last day, under Churp Churp and for Zalora. So our outfits laki bini pun by Zalora of course. My top tu akak ada 4 helai, 4 warna kau! Jadi ko tengok, gemukkan akak dalam nih? Hah dah tentulah. Sebulan Syawal plus 2-3 weeks of Ramadhan membelasah makan, agak tidak terkawal hingga badan pun naik balik.

Tak mengapa. Memang sengaja pun naik badan, coz nak enjoy the food. Ramadhan tu aku ok ler lagi, boleh lagi berbatas tapi masuk Syawal, dalam tepis tepis, heh last2 aku set, takpelah, makan je. Sebulan raya sebulan kita hadap segala. Jadi habis je Syawal arituh, akak dah mulakan diet balik ler. Tengok Instagram akak, bertonggang air suam aku bantai. Detox habis, turun sekilo ko buat tu 2 hari hahahhaa…tapi tak cukup. Melambak lagi kilog2 ni yang nak dinyahkan.

Dan tetiba, Marie France Bodyline– hello Kak Red, come join us on board?

Gila tak nak!!

Fyi, Marie France Bodyline ngan Kak Red ini dah 3rd year. We started on 2010. Then I got pregnant on 2011. Then Marie France Bodyline panggil lagi on 2012. We stop when I have to be in Germany for about a month. Lepas tu terus akak gemuk kurus kurussssssssss till now naik balik badan ler.  Dan sekarang 2015 kami kembali bersatu semula.

I m so looking forward for the treatments by Marie France Bodyline. Peluang masa depa treat kita tu kan, memang kita automatically akan tertidur waktu depa buat massage and wrapping etcs.. Dah elok sangatlah kan, akak memang sejak maidless ni memang need the nap sangat. Dan of cos, motif utamanya alang2 akak pun tengah diet kan, baiklah sekali jalan dengan the treatments yang of cos lah, will speed up the slimming process.

Tu pun baik sebab hasil pelangsingan Marie France Bodyline memang terbukti sebab dalam research Nielsen yang telah dijalankan, 93% of the respondents realised yang baju mereka menjadi lebih longgar selepas 6 minggu treatments. So dengan back up statistic macam ni, lagilah akak percaya dengan Marie France Bodyline.

*Research conducted by Nielsen Nov-Dec 2014, n=105 Singaporean Females aged 22-40

I just had my first treatment, it calls FEST Treatment (Fat Energizing System Lipo Therapy).  Dalam coveragenya ialah (best akak copy paste je folks, lagi paham korang nak bacakan)

  • Aids the irrigation of fatty acids
  • Reduces orange peel appearance
  • Immediate lightness and inch loss due to water reduction and skin tightening
  • Enhances total lymph system cleansing
  • Improves vascular flow, which in turn, enhances oxygen, nutrient, and lymph exchange at the cellular level
  • Increases cell metabolism
  • Relieves muscular aches & pains and reduces muscle spasm
  • Decreases rigidity in joints
  • Improves skin & body tone
  • Hydrates dry skin
  • Relieves stress, leaving the body feeling relaxed, refreshed, and rejuvenated.
  • Very effective when combines with other MF treatments with no intense tissue heating

So masa buat treatment ni, areas of application pulak di:

  1. Tummy, Arms and front thighs
  2. Hips, Back thighs and calves.
  3. Tummy, front thighs and calves.

Lelebih lagi details, nanti akak citer dalam next post akak. Cuma nak cakap, tu lah, routine akak berubah sebab ni  ler, at least lam a week, 2, 3 kali akak memang dok kat MFB, besttttttttttttttt!!! Hiks.

Oh akak tak nak turun banyak pun, asalkan boleh reshape balik badan. Lebih pun tak kisah, bonus mar.

So I would like to announce that I am one of their Blogger Ambassadors, let s slim down with Marie France Bodyline Let s go Marie France Bodyline. Marie France Bodyline is having promotion right now, do drop by at their outlets – 1st trial Body Contouring Treatment @ RM78 only. Sign up now if you are interested di sini: http://bit.ly/1P8kCQF

Comment: 4

Shopee for Shoppers and Sellers!

 

 

IMG_6614

IMG_6616IMG_6615

 

Dia sudah mari lagi. Abislah, koyak lagi poket menyopping.

Tak senonoh la orang yang recommend aku site2 menyopping ni coz my weakness ialah, hah shopping, baik offline or online. Sekarang lagilah dah kurang shopping kat KLCC tu coz akak kena pergi ‘treatment’ kan, tapi tak bermakna online berkurangan. Duh!

So baru ni akak ada jumpa app baru ni! Namanya Shopee. Best jugak shopping kat Shopee ni, but remember ini bukan sahaja untuk buyers but for all sellers too. Korang nak park tudung hijab korang jual kat sini, nak letak kain baju dress muslimah cecantik or even the accessories rumah/gadgets, sesila. No hidden surcharge kat Shopee at all. App tu free dan takyah bayar commission pun tau.

But but first, hangpa kena download the Shopee apps kat handphone hangpa, android or iOS can do one. Shopee ni is a mobile market lah, takde scam coz Shopee will only pay to the sellers after the products have been shipped to the buyers and buyers pun dah made the payment as well. So no issue on nanti kena tipu bagailah kan coz the controller is Shopee. You can just happily shopping using your credit card or online banking you, in 30seconds done (like I did J ).

So kalau most of online shopping centres ada surcharge for sellers to park their items, not for Shopee, specially sellers yang baru nak naik ni kan, jimat cost dah situ.

Sellers and buyers kalau nak Chat pun boleh, privacy matters is kept in the apps. Yang payment pulak, sellers tak yah pening kepala nak check whether payment dah masuk blom coz all goes to Shopee and within few days, Shoppe dah transact the payment to the sellers.

 

IMG_6578

They do have customer service hotline to advise on your payment or delivery status. Kiranya semua yang ada dalam market tu, Shopee pun ada ler, u don’t have to worry. Ni hah kalau nak tanya macam mana nak jadi seller or buyer kat Shopee > +603 2298 9222 (9am – 6pm, Mon – Fri).

IMG_6581

For login pulak,senang jer, aku paling bosan site yang nak kena key in data sume tu, keji lah. Orang sekarang connect ngan FB jer weih. So akak connect kat FB login tu je, siap keje no hal!

Sekarang ni akak dah kemaruk ngan shopping bembarang rumah, mostly untuk speed up my kerja as mak mak ler kan. Mop yang memacam jenis tu akak beli gak, best wor shopping memacam jenis robot mop nih kihkihkih. Dulu ada maid pakai mop classic je, skang semua keje akak anak beranak buat sendiri, jadi kena ler canggih sket equipments bersihkan rumah tu.

IMG_6579

Toys untuk Zeeshan le aku tak tau da benda gini gakkan, kalau nenek2 kita sure cakap alah ko pakai je lah kain batik, apa susah. Alah nek tak rock la, ini siap ada tali bunjut hah, lagipun bebudak kang tengok kain batik, tak keruan depa main, sure bosan je.

IMG_6577

Kan akak ada jewellery cabinets ni kan, yang ramai dok tanya akak pasal nih, hah sini ada jual pun. Akak punya dah takde ruang nak letak dah, banyak benau rantai cincin events aku heh, so nak gak kena beli satu lagi. Eh merah takde ke merah? Asyiklah putih yooo..

IMG_6576

Murah plak privacy tempered glass nih, akak beli kat kedai cekai pun dalam 20 ke 30 kot. Cis!!

 

IMG_6575

Lawa baju ni, akak nak amik gak nih. Ngah timbang kati nak amik kaler apa, fuchsia purple ni lawa kan?

IMG_6574

Muslimah wear? Or tak berapa nak muslimah? Pun adoooooooooooo jual yo. Boli boli!

IMG_6632

Speaking of Sellers plakkan, hah, bukti akak punya jualan. Tak payah nak register bagai, nak jual satu barang, just take you for 30seconds! Memula akak cam tak caya ler betul ke 30 saat kan, so akak upload satu gambar, akak nak jual satu bag CD akak ni, jadi idak 30saat, dang!!!

Benar kau, 30 saat je dah upload barang jualan akak. First step, upload gambar, letak product details and price and your mobile number. That s it!! Tak payah le ko nak key in segala bagai. Communication apa nanti directly buyer and seller but kalau nak dapat payment dari buyer, the Shopee yang collectkan payment and we gonna get from Shopee jugak payment tu. Waaaa, tak payah ko nak pening dah chase payment.

IMG_6633

 

So ini hah korang, akak baru letak 5 products akak, but of cos akan bertambah dari masa ke masa, nak jual kain baju yanggggggggggggggggggggggggg beratus2 helai tuh. But akak nak jual in bundle je lah, lagi senang lam nih.  Thank you le Shopee, datang di saat memerlukan! Visit my store here: Redmummy

Actually as of now akak dah ada 11 products :)

 

Apapun hangpa, Selamat menyopping jom at Shopee!

 

IMG_6568

 

Apps Shopee tu hah, ni dalam ipong akak, belah kanan bawah sekali tu yek…katanya shopping, wajib le kat main menu heiii

I m giving you the discount vouchers untuk permulaan shopping di Shopee – please use this code: REDMUMMY . it s worth of RM20, minimum spend at RM50 only, valid for one time and apa lagik, silalah spending as much as you want.

Remember, download dulu apps Shopee nih yeah. Let s Shopee dear buyers and Sellers! Eh, mehlah beli product akak dalam Shopee tu :)   . Download sini: Click Me

 

Comment: 8

French cheese & sweet honey mustard’s sauces…

Askar dengar nak pergi McDonalds, laju bersiap. Zeeshan tu apa kisah pergi mana, asal dengar jom let’s go, pakai baju hensem, mencicit le dia.

Mummy, hensem tak Eshan?

Ha dia sebut nama dia gitu ye…

Misi hari tu, makan McD, depa memang jaranglahhhhhhhhhh hai dapat makan fast food. Tengok iklan je terliur2 hahahaa, sian, mana leh makan selalu sangat ye anak2. Alangkan McD kat KLCC pun dah takde, if not aku pun kadang2 terjebak gak.

 IMG_6454

 

Kebetulan ler pulak semuanya pakai merah, except abang…

IMG_6511

So selera kita hari ini, wajib ada nuggetslah. Kenapa bila aku buat nuggets tak sama ngan depa buat yek? Depa punya lagi sedap, tapi aku punya bukanlah tak sedap, but kurang sedap hahahaaa….aku pakai air fryer tu je.

IMG_6521

McDonald’s McNuggets is coming out with their 2 new sauces – French Cheese & sweet Honey Mustard. Dengar je dah geletar tekak hakak kau. Sedap tu, yang diet tak yah pikir diet lah, bantai  je makan, nyammy.

 

IMG_6543

We took the happy meal – Chicken McNuggets set for Zeeshan, and for us the 9pcs nuggets too, set gak. Since takde lagi the new sauce, kami up ngan chilli and tomato sauce je lah.

 

IMG_6556

Zeeshan ni aku gigit gak lidah ko nak.  Kat outlet sini ada playground belakang tu, so Zeeshan akan berlarian masuk kuor masuk kuor (isi petrol minyak perut dia) sambil main. Diorang ni bebudak kecik, tak kenal tak apa pun semua boleh jadi gang kawan, berlarian dalam tu.

 

Jadi makan McDonald’s ni bukanlah mengeratkan lagi ukhwah family members, teman taulan, tapi muhibbahkan jugak negara kita. Macam masa aku amik2 gambar ni kan, sebelah meja kami ada group of young Chinese buddies, depa pun ikut sama selfie ngan kita bila kami pose2 tapi idok le aku letak gambar2 depa sini hahahaa….

Pastu main dalam playground tu pun, ramai gak gang2 yang 1Malaysia dalam tu, best je sonok main, takde nak pikir masalah dunia ler masalah jerebu hiks..

So, McDonalds dah launched the new sauce, ko jangan lupa beli McNuggets set and have a taste for their 2 sauces French cheese & sweet honey mustard. Makan tu pandang2 le ingat orang belakang gak, pastu Instagram ke and pastu tag Kak Red kay :)

Comment: 14

Juara Takkan Gentar!

.

Sebagai ibubapa yang mempunyai anak-anak yang meningkat dewasa ataupun remaja ni kadangkala pelbagai cabaran yang kita kena tempuh. As you all know, budak-budak remaja ni tend to try out semua benda. Their curiosity memang bermacam-macam, semua perkara nak cuba. For me it’s OK as long as benda-benda tu semua mendatangkan faedah dan bermanfaat.

Tapi bila dah cuba semua benda, diorang selalu hilang fokus, hilang sabar dan kesungguhan dan yang paling mengecewakan diorang cepat berputus asa bila gagal to accomplish benda yang diorang cuba tu. Ini memang merungsingkan Akak. Macamana nak memberi motivasi dan membuang sikap mudah putus asa kepada anak-anak?

MILO-takkangentar

So hari Selasa hari tu sedang aku tengah lepak bersantai depan TV dengan anak-anak, si Abang dan Kakak tengah dok layan this one particular Astro programme pasal bola sepak. Aik setau aku Abang memang la tak minat sangat bola ni, cuma Kakak jer ada minat sikit tengok bola. Itupun kalo bapaknya ada. So aku yang bukan kaki bola ni pun suh la depa tukar channel lain.

“Mummy kitorang nak tengok citer ni” sampuk dua beradik tu. “Best citer bola ni”

MILO-takkangentar2

So a bit curious dengan dua beradik ni, aku pun layan la sama. The programme name is Takkan Gentar di Astro Prima, MAYA HD atau Astro Arena.

MILO-takkangentar3

To my surprise, it was a good motivational programme especially for young kids macam  Abang dan Kakak, di mana programme Takkan Gentar ini berkisarkan kisah pasukan bola bawah 14 tahun, Ombak FC berusaha tanpa putus asa  dan penat lelah untuk mencapai kejuaraan liga 1MCC Division 1.

Semangat yang tak pudar dan sikap yang takkan gentar mereka diteruskan walaupun pada 2014 mereka gagal mendapat tempat 8 tangga teratas liga tersebut sekaligus tidak layak untuk bermain untuk Piala 1MCC.

MILO-takkangentar4

Dan dalam Episod 1 Takkan Gentar ditunjukkan bagaimana mereka berusaha keras, berkerjasama sebagai satu pasukan dan bersemangat tinggi untuk bangkit semula dalam kejuaraan Liga 1MCC tahun ini. Ditambah pula dengan sokongan kuat para ibubapa mereka, memang Akak puji sangat semangat yang ditunjukkan oleh ibubapa pemain Ombak FC yang tak putus-putus menyokong kuat di belakang anak-anak mereka. Patut dicontohi.

Tapi malangnya dari kedudukan tangga ke lapan mereka jatuh ke tangga ke sembilan apabila hanya seri dengan Jasmin Junior. Dan macam-macam lagi drama kisah sedih dan gembira mereka.

It seems that Abang dan Kakak sedikit sebanyak terkesan dan mendapat insipirasi dengan sikap para pemain Ombak FC yang senantiasa berusaha kuat tanpa kenal penat lelah dan yang paling penting tidak mudah putus asa dalam mengejar cita-cita yang tinggi. As a mother, Akak sangatlah gembira.

Akak selalu nasihatkan kat Abang dan Kakak kalo nak mencuba sesuatu benda, buatlah satu-satu, jangan carca-merba all in one semua nak buat, sebabnya with specific goal kita akan lebih focus, dan secara tak langsung tidak mudah putus asa dan lebih senang untuk berjaya!

MILO-takkangentar5

Kepada yang belum berpeluang menonton programme ini, bolehlah korang tengok trailer programme dibawah:

Terima kasih MILO kerana menghasilkan TV Programme #takkangentar ini yang sekaligus  sedikit sebanyak dapat membimbing para-para ibubapa Malaysia mengenai bagaimana untuk memupuk anak-anak untuk #nevergiveup melalui tips keibubapaan dan pengajaran daripada TV programme ini dan di samping dapat membekal dan mengekalkan tenaga kepada anak-anak remaja kita sebagai sumber tenaga positif yang menyediakan mereka dengan pemakanan yang penting dan seimbang.

Juga dengan bantuan MILO, Ombak FC akan menjalani latihan intensif physically dan mentally untuk mengharungi cabaran sengit Liga 1MCC ini.

“Tak sabar nak tengok Episod 3 Takkan Gentar ni” Abang dan Kakak cakap.

Personally Akak recommend para ibubapa supaya menonton this motivational TV programme bersama anak-anak korang. It will at least sparks their motivation.

Kalau korang missed the episode, bolehlah layari website Milo untuk tengok episode ulangan. Memang Akak dah siap check information untuk tengok ulangan just in case we missed it.

Setiap hari Selasa bermula dari 18 Ogos pukul 9:30 malam di ASTRO PRIMA & MAYA HD. Ulangan episodenya setiap hari Sabtu pukul 6 petang, di ASTRO ARENA time ulangannya pukul 10 pagi setiap hari Sabtu dan pukul 8 malam setiap Isnin. Hostnya pula Adi Fashla, Akak memang la kenal dengan dia :)

MILO-takkangentar6

Go Ombak!!!

Lagi satu we all suka dengan this one particular player which is Syed Amir. He’s actually the goalkeeper. Dalam Episod 1 dapat we all lihat betapa berkobarnya semangat takkan gentar beliau untuk berusaha dengan lebih gigih lagi demi menjaga gawang pintu gol Ombak FC ini. With full commitment dan tanpa putus asa berkerja keras berlatih untuk menjadi lebih pantas dan cekap dalam menyelamatkan nasib pasukan mereka. Keep it up Syed Amir, Redfamily setia menyokong kamu dan Ombak FC!

Jom sama-sama kita ikuti perjalanan berliku, diikuti dengan pelbagai cabaran yang ditempuh oleh pasukan underdog Ombak FC untuk bangkit mencapai kejuaraan yang diimpikan! Berjayakah mereka?

Comment: 5