Dinner

Oi Pompuan!!!

 

IMG_2694

Pompuan! asam pedas ni sedap tak?

biasa2 je kak

Nak merasalah, jom makan sana.

Try tempat lain lah kak, try sini nak, sini pun ada asam pedas

tak nak, nak yang ko blogkan tu jugak! Mencik tau, sentap kang!

ye ler ye ler, ko yg boyot.

At the end, pompuan yg aku harukkan tuh, sampai sejam setengah lepas aku dah duduk melekat kat kerusi tuh. Hampehs punya pompuan. Aku dah kenyang makan sorang2 ok!

IMG_2708

Pompuannnnnnnn, ko mana? akak dah sampai awal nih!

jap kak jap, kat giant, apesal ko sampai cepat kak.

tak jam! mak makan dulu lahhhhhhhhhhhh.

Pompuannnnnnnnnnnnn, ko pulak kat mana?

mak makan dulu mak, kang ko melenting lapau

ok mak makan nihhhhhhhhhhhhh, mak makan sorang2 nih

hah, best betul makan sorang2 gak. jap2 waiter tanya kak saya amik buku menu ni ye kak?

jangan amik, 3 are coming.

Dok ler nak amik gak, dia ingat aku kentong jer yg 3 org tu mmg lambat datangnya.

IMG_2703

Biasa jer ler asam pedasnya. lekat merah tu dah cukup, cuma perasa dia ada kurang. tak sekick orang melaka cam mak aku tu buat. aku puji aku puny asam pedas kang, korang tak caya, aku nya specialty asam pedas jer, meh ler lawan masterchef mau?

Yantek jauh tak leh join, Rose ngah quarantine lagik, after July baru boleh join our meeting :) . Boys tarak, laki aku malas nak pusing jejauh hanya nak makan asam pedas yg pada bininya biasa2 sahaja. But tercungap2 dengo budak2 ni bercerita. dahlah aku ngah mengira apa sahaja yg nak dimakan,  diordernya pulak karipap daging, itupun aku ngap!

Pastuhkan, kita nampak laki si tu alah yg tu tu…..yang suka tayang tu tuuuuuuuu :)

…donno what s next in my menu selera makan.

 

 

Comment: 30

First time in Laziz…

IMG_8286

nak review sesaja on the restaurant yang tak pernah kudatang…tapi terpaksa datang menemankan cik abang ai. ni ai tak tau mende hapanya nih yek. mungkin FAMOUS CITY? hahahaha ku terkenang2 lawak jenaka judge :)

IMG_8285

kerusi rehat yang takdak pun orang duduk…hiasan semata

IMG_8283

gambus?

IMG_8281

ramai yang benarnya datang makan….ada yang bawak partner + kids ada yang datang solo. aku bertemankan ipad and twitter je sepanjang dinner nih. depa borak on their story line lah, nak masuk pun part2 blogging jer bila depa tanya aku. kids memang tak berminat nak ikutlah, anak2 aku bukannya dapat tengok tv hari2, so sabtu malam bagi chancelah depa berehat tengok cartoon ke kat tv tuh. dahlah 5 hari sekolah penuh…sian diorang.

IMG_8278

air kiwi sirman

IMG_8275

dah takde air panas yang kencang, wa minum watermelon je lah.

merah…merah sejak bila dik?

saya suka merah sejak umur 5,6 taun bang…tak caya tanya mak ajah ku :)

IMG_8279

make up setampok yang hemm…not bad gak berisi muka aku pehal yek. baru 2,3 hari sebelum tu nampak melengkung jer

IMG_8269

main course kat Laziz ni, oh ni restaurant yang ala2 middle east. which part of country tuh tak tau idak pulak. nasi briyaninya sedappp

IMG_8267

ada side order lain….ikutlah masing2 nak amik western pun boleh tapi western dia ada unsur2 middle east gak.

IMG_8287

ini lamb chop sirman, huh aku punya food lambat sampai, sedap je aku mengkokak dari pinggan dia…

IMG_8290

aku amik salmon, baru makan secarik, rasa macam hanyir weiii! aku suruh sirman rasa sket, dia pun tak deny, apa lagik, takkan nak makan…terus mintak tukar. tak nak dah order salmon nih

IMG_8291

orang udahlah lapau, so aku settled with the nasi briyani ni jer…sedap. tapi portion dia besauuuu! boleh makan untuk 2 orang. kupujuk2 sirman makan sekali wpun dia dah kenyang, bih tu ingat perut aku dbkl boleh sumbat sumer nih…

IMG_8302

pastu aku mekak2 sorang2 lam twitter berkawankan korang…

nak balik nak balik nak balik

malasnya nak ngekor laki pergi dinner2 gini. me so malas……….tapi dah dia pujuk ajak jugak pergi. malam tu wa balik, bukan dapat terus tidur pun, berkepit kejap wt anak2…

simple je kan baju nih, bought in emm jap pikir. hah Medan!

saya selalu ke luar negara? korang jawab??

kalaupun aku selalu pergi, dari duit aku sendiri, takde nya pernah orang sponsor. aku sponsor orang lagi adalah! kalau ada orang sponsor, aku tulih situ..

Trip ke LA saya ditaja oleh cikponpon! ado ke? takde kan?? macam orang ni sengkek nau dok ngata2…

IMG_8292

hujung2 dinner, dari minum sejuk, mesti nak minum panas…

sirman ordered this Turkish Coffee…

aku tak nak order apa2, dah agak dah yang datang nanti bukan my taste …

hamik koooooooooo! baunya ke main wuiii…

IMG_8295

kecik gila Turkish coffee nih…lepas je sirman minum terus dia carik air manis balance2 air aku nya watermelon. memang kena minum kopi ni ngan something sweet. bukan ke depa kalau minum kopi ni ngan something manisan ke hapa…

so itulah cerita hujung minggu saya menemankan sirman for his dinner. biasanya dia temankan aku for my event, pun bukan pun dia kena temankan sangat dah memang job dia. dia owner RM nih, dia manage this RM, dia photographer yek. ha ko libas aku pun, ko kena go through dia jugak yang…

suasana makan kat Laziz sesuai untuk corporate, best lagik kalau kamu baru2 bercinta…wahh! makan tak kenyang je wpun nasi briyani tu ke main santak banyak portionnya!

Comment: 26

Ani Sup Utara

IMG14813

mai mai anak2 kita tengok orang lam blog mak korang…

IMG14808

yang sorang lagi degil tak mau pandang kamera

blueweeeeekkkkkkkkkkk!

IMG14816

IMG14814

ada restaurant baru bukak kat Sri Permaisuri, namanya Ani Sup Utara, awat hangpa minat sup, ha mai sini…dia takde jual food lain sumer souppppppppppppppppppppppppp jer.

sup lidah sup ekor, sup bontot sup ayam sup campur macam2 jenis sup ado!

kat BSP gak ada gerai2 yang tepi jalan tuh, ada satu gerai namanya Sup Meletup! kira leh compete lah ngan Sup Ani Utara plakk

IMG14818

IMG14819

cantik kelas environment dia

cuma aku tak berkenan bila ada sorang waitress indon pomp dia pi menyapu sampah sblh anak2 aku ngah makan, waktu tu aku n sirman dah abih makan…so ai had to sound her lah. wpun dia insist nak sapu gak, aku suh dia sapu later pas anak2 aku makan.

ada lah meja sblh makan kotor sgt melimpah ruah nasinya (ada budak kecik) so pas depa blah tu yang dia nak sapu, tp tunggu lah kita dah jalan bangun baru ko sapu coz pantang aku lah kan ko buat gitu waktu orang dok menyuap mulut…

she tak sapu lah sbb aku dah sound…

waiter yang layan kami ok jer, orang kita, tp yg waitress pomp tu ler, tak nyempat2 je ko…

IMG14820

3 jenis soup yang kami sapadek

soup ayam, soup campur and soup ekor for sirman. kids makan semata tak nak nasi, sirman amik set. aku numpang apa yang depa makan. my weight dah naik semula, ater aku benti SIY kejap, rehat kejap jerrrrrrrrrrrrrr….pastuh aku bantai makan tak kira calorie diet semua lari sbb mmg saje nak makan sesihat bulan nih

huiii

soon pun nak puasa, masa yang molek untuk menguruskan badan semula…

Nak order SIY? contact me pls

Comment: 13

Pemalasnya aku!!!

IMG14798

haluuuuuuuuuuu!

bape puluh kali le korang refresh kan, update tak kuor langsung ek ek ek? hehhehehe

wa pocitau, wa mata manyak berat lorrr!

spt mata anak2 aku yang kononnya mengantuk tp sebenornya sakit ati ngan flash camera mak nya…oh itu dalam keter member aku, we follow sirman from the back, member aku takut salah jalan darrr….

member aku bawak keter baru uuuuuuuuuuuu!

IMG14799

sedap tak? sedappppppppppppppp! butter prawn n kailan ikan masin

IMG14800

siakap steam

ni sangat2 lah fav sirman and kids too

IMG14801

n our fren yang akan potong wayar letrik rumah aku kalau aku letak muka nya lam blog….huii! ni mesti ramai korang nih pinjam along kan, takut nau nak letak muka kuor kat RM.

actually ramai tak selesa lah kuor lam RM, depa takut dpt tempias famous popularity tuh coz depa kenal aku as a fren, so tiap kali aku pegang camera je depa dah warning, jangan jaja2 muka depa lam blog

IMG14806

Sri Melati semakin sunyi…

ado gak satu ari waktu bila nya akan tutup kedai aku rasa coz kat lam Sri Permaisuri dah ada satu restaurant Thai, think melayu punya which ai havent tried yet. aku nak sangat menerai kedai tuh, one day nanti lah…

sepanjang 1 jam lebih kami kat sini, kitorg je yang makan kat sini gak, nan ado orang lain makan yet dulu Sri Melati ni kalau malam minggu ke malam jemaat penuh atas bawah..

Hajris pun tak gah lagi since ramai yang bih suka melepak kat QB. tp Hajris and QB tu satu management, boss yang sama gak, Sri Melati pun dari boss depa yang sama gak…

hamik, semua restaurants kat Sri Permaisuri korang nak konker kan…

aku malas lah nak update blog ari2 cuti sabtu ahad nih, selain dari mengqada tidur dan rehat, abang is facing an exam too makanya aku adalah pun sibuk exam sama. despite sibuk ngan cover event sana sini, when comes to abang’s exam, pala otak aku pun rasa nak berderau je sama ngan dia…

Comment: 13

GBM di Sunway and Bodyshop set…

IMG11892

Hello, saya ada supir di hari jemaat lalu…

berhari2 punya planning, so menjadik jugak. ini adalah my monthly meeting with the GBM girls. Saya tidak drive ari jemaat coz sirman anto kan, lgpun saya ada dinner, so sirman will fetch me from the restaurant. apatah lg sirman cuti n dia angkut bawak kids balik my in law’s house petang jumaat tuh. ai kena keje u….

Sid pulak memang cuti, so merasalah aku naik Volvo baru Sid hiks….ahah belakang tu pun ada adik bongsu Sid sama gak.

IMG11930

sekali package, nak amik gambo sorang2, huh letih woooo nak upload nanti. diorg pun dah tau. kami dinner kat Restaurant Yuen, Sunway area. perkhh jauh gilos. ater, yang turn belanja malam tu ialah Dila, haruslah dia berkuasa atas tempat pilihannya kan. we ate steamboat, aku rasa kalau nak diet, makan steamboat pun ok jugak.

Saya dan sid lambat sampai, diorg dah pelahap dulu…diorg makan sib baik tinggalkan orang belakang…

IMG11932

ntah korang perasan ke idak, budak 2 orang nih makin kurus lah…

sid of cos with SIY

rose adakah kerana berjaga malam dengan rian yer?

so sapa nak cepat kurus, beranak kecik yer…sungguh rose nampak kurus.

IMG11933

kalau korang peminat steamboat, bolehlah datang ke Restoran Yuen, bolehlah jemput datang sama. harganya buffet lam RM19++ , macam biasa kalo x abih bape grams kena bayo denda hiks….wuii makan bersepah2 tol.

Frankly speaking, memasuk jer lam nih aku macam aaaa tekejut. punyalah ramai manusia, yang beratur bersepah kat luar toksah cakap, kami makan kat tingkat satu…nak bercakap semeja kena main jejerit, cramp.

cuma presentation macam out, pinggan plastik tu ha dia bg, gelas pun korang leh nampak camner, teh tarik takdak, ice lemon tea pun tarak, hhahahahaha adoi, semuanya tarak.

IMG11934

ice cream ni sodap! tip top lah…

kira makan kat Yuen nih, macam touch n go, ko makan and blah. nak agak2 borak bercinta baik tak yah, kena pi terjah tpt lain. aku ikut je lah depa makan kat mana, udahlah tumpang Sid, and Dila pulak yang belanja kan, so kita ikut suara ramai. Yuen ni halal, wpun dalam tu penuh kawan2 cina kita makan, tp bersusun aku tengok gak melayu indian atas bawah penuh meja bersantap.

Terima kasih Dila for the treat, nanti pasni kita paku Yan pulak yer…

IMG11938

as ai said earlier, kat Yuen hanya bley makan, nak bagi2 barang ke buat jualan langsung tu tak yah lah berangan, kami cross the road to find a suitable place, adolah kopi tiam tu ha tak launch yet, monday baru nak bukak, tuannya bagi kami duduk kat luar menumpang teduh…huhukkkkkkkk

IMG11937

Rose bercinta ngan kitorg, she gave us sekuntum ros sorang satu, saya dapat merah eiiii, lelain dapat warna bendera Timbuktu. Rose bulan depan nak 100 kuntum mawar merah yer….thank you. :)

apa aku nak tebak si Yan yer…

aisay..ai owe her RM20, lupa nak bagi duit jualan langsung

n dia sampai tak tidur malam ingat 20hinggit nya tuh ahhahahahahah

tettttttttttttttttt!

IMG11940

lepas dah bagi2 barang memasing, aku godam depa ngan my new make up set, baru aritu aku beli kat bodyshop, so budak2 ni rasmikan…….

Ayu nampak ayu lah kau lam gambo nih, bukan selama ni tak ayu, tp gambo ni ko macam Ayu yang dah kurus sangat. ramai tol yang kurus ye skang nih…

tak sesia telan SIY.

IMG11945 IMG11955

IMG11959

IMG11969 IMG11976

ai sold my 3 pieces of Pigment PAC MT kat yan and sid. and depa adalah gatal nak suh gak buat make up session, dalam gelap tuh kami bermake up, udahlah barang takdak. as long as they know how to apply a bit dr barang yang aku beli and depa dapat jugak. sid jadik mangsa model, sapa suh ko dok sblh aku, alangkan dila dah kena pegang kamera. eh bojeng gak, ni gambo2 byk bojeng yg snapkan from my camera gak. tq ye bojeng…

IMG11979

Lelima anak angkat aku, bukan adik yer, but ANAK ANGKAT! sebab sorang dapat, semua kena dapat, kalau sorang dpt lebih, rose akan jegil mata cekak pinggang…wuiii!

kat atas tuh aku tak letak link depa, sebab again 5 ANAK ANGKAT kan….so aku susun memolek kat sini, aku rasa korang pun ada lah link blog diorg tuh…ya ini ikut turutan umur memasing hikss

1. Sid Has New Volvo

2. Rose umi to Mia and Rian

3. Ayu The Sun

4. Dila Petua Kapur Kasut

5. Yan The Lonjong

6. RM the most youngest among them.

IMG11916

Bodyshop ngah buat sale, aku missed the member’s day arituh, nak wat camner…ni fav scrub aku. sekali 2 terus aku beli coz ai heard pasni sale nya nak2 dekat puasa gitu lah. scrub MT yang aku beli cam tak best lah kau, dia nya scrubber tak sebanyak bodyshop, aku cuma suka satu scrub nih jer, Cocoa, memang rasa coklat betul. wkend aritu aku belasah sental abang, badan berdaki ngan scrub ni lah jugak…

purata scrub tu aku pakai sebulan satu udah abih…

rose!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IMG11914

the glitters, ada 30% less, so aku amik satu jer. never hv one…ada banyak kalers tp aku amik yang silver2 yo…kat bodyshop tuh sambil membeli sambil aku tempek kat muka aku gak bagi touch up…

lupa ler harganya, eh korang pi cek kat bshop lah sendiri (kes vontot malas nak angkat pi ke meja make up belek price tag)

IMG11909

ini best! ada gak sekejapan abih..

shimmers utk body and muka pun boleh gak lah….aku budget ni pun leh abih cepat coz aku n gegirl dok tibai pakai sakan over the weekend. ye anak aku pun dok sibuk nak make up sama yer…

mmglah kalau ikut hati memacam jenis make up lagik nak beli, tp aku hanya beli benda yang aku tak pernah ada lg…bila tgk shimmers tu rasa macam nak beli je lagik..ada less gak tuh.. ada orang dia wax kan kaki dia kan, so aku tak buat, kira nanti nak letak shimmers ni di kaki lah, wuiiiii, cool.

n tips yang aku korek dr Redglow, nak bg shimmers tu lasting kat badan kaki specially, letak dulu the base, memandangkan aku takdak body base, eh ado ek body base jual? so aku pakai face base Shu aku tuh, letak kat kaki, taruk  tempek shimmers, jalan pi kejer…dia x nampak cam mengelip tp nampak ala2 wuiii bersinar kau kaki dia ha gitu hahahahah

to the girls, kita jumpa bulan JULY! yan jalankan tugassssssssssssssssssss!

to the girls, oh korang sangat manja boliau!

to the girls, mereka memenuhkan inbox ku purata satu hari 250 emails! huiiiiiiiiiiiiiiiii….banyaknya cerita depa nih kan.

to the rest, make up memang best, tp pastikan product tu sesuai dengan kamu, jangan main tibai je plak…

Comment: 9