Jakarta

The Thamrin City, Jakarta

IMG_5168

 nampak sahihlah sangat yang ngamikkan gambar ni tinggi benau kan.

Flight was at 10ish something, dari rumah by 7am dah challibot, RD ler hantarkan.  RD could have joined me but we decided to just the wife je lah pergi settlekan urusan kerja di Jakarta. Sent and all taken care by ASUS. Hebatlah ASUS,  2 years in a row. Insyallah taun depan ke Jakarta lagi…kot :)

IMG_5173

Dalam flight aku punya batuk kong kong kong. Bape hari dah aku batuk, asal malam tidur dia kong kong. asal kalau wkend tidur petang pun dia kong kong. Satu ubat je jalan leh buat baik batuk tapi tu ler ubat tu memang tak sampai 30min kena tidur terus. Dia punya drowsy gila punya power. So aku kalau tak darurat memang takkan amik ubat tu. Menggangu perjalanan harian.

Jadi dalam flight, sorang stewardess tu sangatlah baik menjaga aku. She sampai bagi aku ubat batuk hisap, pastuh tak cukup tuh dia bagi air suam ngan lemonade. Orang sebelah pun tolong bagi gak gegula hisap untuk kerongkong. Selagi daya ler.

IMG_5202

Cak tetiba Pak Sulis ada.

Sedang ASUS team semua naik the 2 busses, aku bawak diri sendiri dengan Pak Sulis. since i tak lunch, aku makan caca marba tak payah properly pun, jadi memang dah berjanji ngan Pak Sulis to fetch me kat airport Soekarno untuk senang aku kulu kilir.

Kalau last year Pak Sulis came only on my final day, tapi taun nih, landing je dia dah tunggu.

IMG_5205

Tujuan hala pertama ialah ke Tanah Abang. Tapi coz kita tak punya banyak masa, tukar laluan ke Thamrin City, pun depan Tanah Abang gak.

IMG_5209

apa lagik, some photos for your eyes pleasure

IMG_5212

biru pink

IMG_5214

biru and hijau and campuran pink

IMG_5216

merah menyala tu lawaaaaaa

IMG_5221

banyak yang aku tak amik pun, just reronda tengok2 pusing dulu

IMG_5224

frankly speaking, ini pertama kali aku sampai Thamrin City. Aku dah slashed ITC Kuningan bila kenangkan the kedai fav yang aku gilakan tu dah takde meniaga di situ. Tapi kalau terjebak ke ITC pun aku tak kisah, cuma kalau dah lain arah, so tak yah pergi pun tak per.

IMG_5233

section sini cantik2 warnanya lahai

IMG_5236

some of them nih aku saja amik gambar untuk the gangs

IMG_5241

ooo batik btul tuh…

IMG_5245

in lawa lawa! sungguh nih

IMG_5246

but aku tak amik ler. dia free size ler. besau gelebeh bila aku sarung. orang yang rangka besar or tinggi kurus pakai ni lawa ler. pependek tak yah ler

IMG_5268

alahai lawa betullah jatuh ati betul aku ngan baju traditional Indo for budak kecik nih

tapi size for Zeeshan takdek. yang ada tu besau bonar, hok ni kecik. Sepasang ngan seluar and ada jugak kopiah

IMG_5267

yang ni hah muat untuk Zeeshan pakai, bolehlah biru pun biru, ada tema merah sesikit.

IMG_5270

batik merah, mahal benauuuuuuuuuuuuu hok nih!

IMG_5249

full of batik lelaki

IMG_5254

by the help of my currency converter

10 kali datang Indonesia pun masih lagi tak hapal, kena refer to this always

IMG_5260

memandangkan duit rupiah ni banyak benau kosong2 belakangnya. Urusan membayar aku serahkan bebulat kat Pak Sulis. Contoh katanya 500ribu rupiah, so aku bagi le berhelai2 tak kuasa le aku nak kira. Nanti Pak Sulis sort out kan and settlekan bagai. Ada balance ke hapa nanti Pak Sulis pegangkanlah.

Beliau jugaklah yang tolong bawakkan segala barang and jadi guide untuk kulu kilir dalam kiri kanan. Macam trip yang sebelum2 ini jugak,lah. Aku kekira kan, ada dalam 8 tahun kot aku kenal Pak Sulis, setiap kali datang sini, mahupun yang dulu Medan, Bandung or even Bali pun Pak Sulis carikkan supirnya. Kasi settled semua ler. Those yang dok riuh nakkan number Pak Sulis nih, alohai, aku kena jadi PA dia ler camnih. Letih melayan request. Dia ni pun sebulan aku booking dia, tapi apapun, kalau last min request pun Pak Sulis tetap dahulukan aku, alhamdulillah.

Oh kat sini aku beli baju batik for some of few men in my life. Ada untuk brothers, abah, suami, anak2. Selai 25hinggit.  Lain sume nanti show2 insyallah.

Comment: 5

Back from Jakarta…

 

IMG_4757

in out in out in out

penat yek bila lone ranger buat keje nih. I salute to ibu2 tunggal yang tanpa suami. Aku yang ada laki pun even laki kerja most of the time kita kena cover keja sorang2 nih. Dah biasapun, I m not complaining,since dari sebelum beranak pinak pun dah memang gini life aku.

Baru ni at one of the Sabtus, kena amik kakak di sek agamanya, pastu pi sekolah jemput abangnya pulak. My small boss ikut sama ler. Angkut depa bawak balik, lunch and zohor, keluar balik for badminton session. Lepas tu sampai umah mata aku dah longlai but my coughing tak boleh nak bagi aku tidur petang (next to Zeeshan).

Aku ada 2 jam nak rehat sebelum keluar balik jemput abang kakak.

Thank God, bapaknya can jemput depa balik! what a relief. Camne le nak jadi housewife tuh, lag ler kena keluar masuk keluar masuk. Adakalanya aku cuti kena kuor masuk rumah jemput anak2 sana sini, boleh berdenting mata kuyu paneh capeknya.

IMG_4700

anywayyyyyyyyyyyyyy

i just got back from Jakarta (again).

The items atas nih, beli untuk Pak Sulis, ole2 dari KL ke Jakarta.

Dari Jakarta ke Tanah Lumpur, kemudian cerita :)

Apapun, harituh, a nite before jadi driver bebudak, aku makan ubat sinus. Tak drowsy pun. Cos lately aku rasa macam dapat balik le resdung aku tuh. Dulu 5 yrs ago aku kan ada buat baloon sinusplasty, tapi dah past 5 taun nih macam dapat balik ler resdung. Ni yang nak kena siasat balik idung aku nih heh. Dah few nites aku terjaga dek sinus resdung nih, mana ngan semputnya jugak dok datang. So malam tu, memang sebelum 11pm aku dah kong kalikong, tak tunggu laki balik kerja pun. Tak sedar pun.

Midnitenya datang bulan. Tetiba aku sedar dah kol 11pagi! wallahwei, sampai sakit tengkuk dok tidur lama gilerrrrrrrrrrrrrrr, jarang oi tido lelama gini. Aku sedo sekali dua lam few seconds jer waktu depa pi sekolah, ni penangan dek period ke penangan dek ubat sinus yang tak drowsy tuh. Begitu punya pengsan, lama giler tak tidur camni hoi.

Back to sinus, ada antara korang yang dah buat baloon sinuplasty and kemudian dapat balik tak resdung tuh after 5,6 years? aku rasa macam dulu Doctor ada cakap it will be coming back but nak kena recall or i should just go and jumpa doctor (itu memang payahnya lahai nak buat).  Any clue?

Comment: 4

Shopping in Jakarta!

Masih lagi penceritaan pasal Jakarta.

Shopping day.

Tak banyak masa, so aku skipped dari ikut the trip by ASUS. i have made my own arrangement, lagipun depa keluar agak lambat. Aku jalan sendiri, so i can make my own plan.

My super best supir di Jakarta. Yang bertahun2 dalam khidmat masyarakat RM, ramai korang dah aku promote to use Pak Sulis :) .

IMG_1609

Pagi lagi Pak Sulis dah sampai hotel amik aku. Yang kelakarnya coz dah lama tak jumpa, ada satu Garuda van ni datang berenti depan aku. Aku pun kompiden ler nak naik nih.

Pak Sulis? Kenapa bapak nampak tua sekali?

Driver tu senyum jer

Eh Pak Sulis ke ni?

tapi dia pakai baju garuda, van garuda

aku terus tahan bellboy dari naikkan luggage.

Kamu Pak Sulis

Iyah.

ler biar benar, napa muka lain.

Tak lama kemudian my original Pak Sulis sampai parking belakang Garuda van.

astaga. driver garuda ni pun, main iye iye jer bila aku tanya.

Yang aku pun dah tau rasa macam muka lain, lagi macam kompiden. kahkahkah

 

IMG_1613

Sebab aku engaged own driver coz aku nak ke Tanah Abang. Dalam trip ASUS takde location nih, so takpelah, aku buat own arrangement.  For me, personally – Tanah Abang is a must place to visit, for hantu kronik shopaholic cam aku nih.

IMG_1614

kaftan bukan main main banyak, kat KL harga meletup mahal. Kat Tanah Abang, 40inggit boleh dapat, ngan segala bijik kerawang bagai.

IMG_1623

mak lawanyaaaaaaaaaaaaaaa

IMG_1626

lawa beliaaaaaaa

siap ngan ada inner jugak tapi kalau tak bertudung nampak tak cantik plak innernya tang turtle neck gitu

IMG_1629

 The green caftan, aku beli for my best buddy.

IMG_1611

Lawa? tak lawa?

Gila ko kata tak lawaaaaaaaaaa

IMG_1634

Jubah for mak mertuaku

Mak, nanti kami balik hantar yer mak hahahaha mak baca lah blog ni dulu tengok jubah mak nih

IMG_1635

baju batik lelaki for abah, tapi sayang abah tak muat pulak. and suamiku. so adik aku le mendapat. ada pasangan batik untuk pompuan gak tapi aku tak berkenan blouse style nya tuh

 

IMG_1642

ini package mahal punya tudung ngan jubah. lupa dah bape harganya but sampai Pak Sulis pun cakap waduh lomayan ya harganya

hah, photographer for my shopping trip, was by Pak Sulis. Hebatlah dia!

IMG_1645

kebaya Indonesia yang cantik2 genit sekali….

i cannot go with black ke putih anymore, dah ada pun stock lama. Melaka, and Indo pun dedua aku ada.

so i must go colour lain, tapi kedai ni tak best, tak boleh nak acu terai. nyampahs. nak bargain pun tak leh.

IMG_1646

cocok sekali!

IMG_1647

korang agaklah kat KL berapa kebaya2 gini. Sini between RM50 to RM70 jer selai

IMG_1650

asal merah je ko nak amik

asal merah je ko nak capai

udah2 le kak red oiii

IMG_1657

di kedai telekung, aku bertafakur coz aku dah kehabisan duit

hahahaha

tragis betul

dapat le beli telekong untuk a few pcs jer. Terpaksa pinjam duit Pak Sulis. Asalnya duit tu aku bayar dia for his service, patutnya around this much jer, coz aku tak pakai dia lama pun. Tapi kerna aku sayangkan Pak Sulis, selain ole2 dari KL and Sogo Pullman yang aku bawak, aku memang niat nak bagi tips, buat anak2 dia jugak. So memang aku bayar dia banyak la for his service, orang baik cam dia, kita bagi banyak pun kita takkan berkira. Percayalah. He s very nice man.

Mana lagi dia tolong angkat bawak segala shopping bags aku.

So pinjam dulu duit Pak Sulis lam 200ribu rupiah.

Kemudian di ITC Kuningan aku cucuk lagi duit and paid him back. Siap aku bagi lebih lagi coz dia belanja aku emping :)

IMG_1676

sambungan tengok2 dalam Tanah Abang

huh jubah dah siap2 segala ko

lawanya

IMG_1678

The black merah jubah tu, aku beli for Mak Ajah. ada  in red too. Tapi kalau dah from top to toe mak aku pakai merah, ya hampunnnnnnnnnnnnnn. toksei ler… hitam sudah.

IMG_1690

 

hah ini merahnya. besar on me…contoh je nak tunjuk kat korang

IMG_1682

mengcomparekan jubah2 mak mak ku, gold and silver

IMG_1697

this red one, i think aku amik kot, not sure hahahaha benda dah sebulan kan

IMG_1715

usai habis di Tanah Abang, kita rehat makan, for Pak Sulis ler. aku bukan makan pun. aku makan emping ngan air kosong jer.

IMG_1710

ini pun aku amik kot, cant remember. ada satu lagi in purple gak, for my beloved sister. Ipar duai x de beli coz luggage tak muat. Korang tak tau aku balik camne, siap bungkus2 lagi soping bags to become 1 small luggage.

IMG_1724

Selesai kat Tanah Abang, sambung 40min lagi macet (traffic jam) untuk ke ITC Kuningan. Aku pi sini pasal nak cari satu kedai budak if you remember lah kan, rupanya dah takde le kedai tuh. Tapi sib baik ada jugak barang kain baju yg tak ada di Tanah Abang pun ada di ITC. So tak sesia la merentas kejauhan.

IMG_1727

Skirt tu, kalau ko penyanyi superstar, memang terbaik amik. I wanted to take gak, leh pakai event tapi coz aku ketinggian yang supertinggi le sangat, kang kalau pakai nak kena berlipat2 skirt tuh. oh tak yah lah….

Pun katanya Pak Sulis, harganya lumayan jugak itu.

IMG_1735Skirt merah ni tragedi betullah

Aku dah kompem amik

boleh bila balik KL tengok takde dalam bags!

IMG_1740

I took the green

by the way kena sarung try kat situ jugak pasalnya ada orang dalam fitting room and i m in a rush

IMG_1744

This black aku tak nak

kedai tu pi tukarkan red to black.

Tah apa tujuannya

Dah clearly cakap merah ngan hijau

merah merah merah

IMG_1750

hah merah and hijau!

eii panas hati. tak dapat merah. depan tu ada ribbon, yang hitam hijau mana ada ribbon.

IMG_1763

macam ni, try baju kat sini jugak

IMG_1766

i bought the one yang aku sarung kat badan, dah pakai pun. ada dalam my instagram

 

IMG_1793

kat kedai ni pulak

dah nak amik 3 lai baju, tapi dia nak pi amiklah 5min segala

aku pulak nak pi toilet sesangat, so aku cakap nanti kita datang balik. bila pi toilet, jauhnyaaaaaaaaaaaaaaaa….and i decided to cancel my shopping line. Habislah, tak yah. Dah 2.00 petang. nak kena rushed to airport. Jam kat Jakarta ko kena bagi 1 – 2 jam.

Lagipun toilet jauh, nak patah balik memang buang masa. Cukuplah ngan apa yang aku soppingkan, ni kompem luggage tak muat gak.

IMG_1801

Selfie with Pak Sulis

IMG_1820

Sempat aku salin lagi baju!

Kat bonet kereta aku ngan Pak Sulis betulkan balik luggage aku, sib baik ada dia, dia dok henyak2 kain baju hahahaha, pastu satu lagi bag plastic aku balut 3, and sampai airport, porter pi sealed kan. The jam, gila punya jammmmmmmmm, sampai aku tidur, dah bangun tidur ok, pun tak sampai2 lagi.

IMG_1823

Selamat sampai ngam2 kat airport Jakarta waktu the ASUS contingent pun ngah sibuk nak masuk. Depa pun sama lambat dek jam macet tuh heh. Kek lapis Jakarta pun ada sama, Nara dah sesiap tolong amikkan, our tourist guide by ASUS dah siap2 amik order for us, so tinggal tunggu bawak balik jer.

Aku beli 2 kotak.

IMG_1828

Quick shopping at Jakarta Airport

Dalam flight aku sambung tengok the Silent Witness, hangpa dah tengok belum? best betul cerita tu, Lepas laki aku flew, aku repeat tengok balik kat rumah kehkehkeh….but nak2 landing, aku tidur

IMG_1851

Somthing from the Jakarta Airport, sekotak je laki aku punya, lain aku punya. I love all these sets coz tak besar tak miniature, dia yang travel pack punya size. Bestoo!

IMG_1919

Nisa and Tekong at the back, Nara dah melepas laju, dia takde check in luggage. Looking into this photo yang laki aku snapkan, rupanya sebelah aku tu si Kaer AF.  Kalau rapat sikit dah macam kita couple kan Kaer? hahahaha….laki depan mata tuh LOL

IMG_1844

Cik abang jemput di KLIA, zasss balik umah unpack and esoknya kerja. Letihnya toksah cakap ler….tu hah nampak shopping bag yang aku dah sealedkan jadi mini bag hahahaha, dalam tu kain baju soping.

Plan for us to come back to Jakarta again, insyallah this year. Nak kirim?

hehehehe….

Dari korang nak kirim akak, baiklah hangpa pi sendiri. My buddies ramai je yang pi Jakarta tu day trip, pi morning fight, balik nite fllight. I m gonna do the same too kot, tapi laki aku jegillah, dia yang kena angkut angkat soping bags kang. hahahahha…love yang love…love is for you to be my ironman!

The rest of my soping stuff, kita tunjuk as and when kita pakai lah kan. Mostly for raya ler, aku mana buat kain2 baju kurung nih, jalan selamat pakai je maknek yang dari Jakarta tuh.

Comment: 42

Kain kerawang hitam emas Indonesia….

after the event, afternoon session, i was thinking lerr nak pergi jauh sikit. But bila timbang kati, kita kena kira harga ‘jem/macet’ of jakarta, rasanya tak payah ler nak pergi keluar dari Pullman. Baik jalan2 shopping di Sogo or dalam malls tu pun banyak macam2 ada kedai.

Pusing satu mall, tak jumpa hapa, sama je dengan KLCC or Pavillion KL. Sama mahal, dan some stuff lebih mahal dari di KL. No point.

Mencari massage pun, agak gagal. Jadi dalam Sogo Jakarta ni ada saloon.

 

IMG_1493

Pi wash dry rambut je lah, habis cerita!

Just to kill off time, kita akan keluar petangnya for dinner dan dah alang2 takkan nak dok bilik hotel membuta je pulakkan. Wanted to meet my Indo frens yang lain, pun tak berani, coz it s like 30 to 45min one way dengan jem, pergi balik dah bape jam,

So habis buat rambut, macam terlintas nak cari barang anak2, for eg toys Zeeshan. I need to buy something for my kids. If takde apa2 for self, takper, but for kids mesti ada.

 

IMG_1558

Balik hotel dengan 3 shopping bags. Sakit bahu keh…Nasib baik ler sebelah je dengan hotel, kira dalam 10 langkah je pintu Sogo ngan pintu Pullman Hotel aku duduk tuh, kalah MO ngan KLCC.

IMG_1598

Dinner was then at the Harum Manis Restaurant, 3 meja penuh with our teams.  Tapi aku rasa, kepingingan untuk makan nasi padang lagi membuak, cuma kerna aku dah stop makan carbs so no point jugak teringin makan nasi padang tuh. Apa pekdahnya, dah tentu nasi tak boleh nak wallop. So fine, for me now the least to do ialah cari food.

IMG_1602

The top yang dalam gambar adalah bagaikan memakai nursing cover hahahha! i bought kat dalam Sogo, presenting you jap gi some of the clothes yang molek2 rupawan betul baju Indonesia.

IMG_1607

Kids stuff, for Abang 2 magician boxes, kakak 2 painting and buku diary pink, the rest are for the little boy. He ialah the latest edition yang bak kata laki aku ‘dah agak dah mesti barang Zeeshan paling banyak’ . Habis tu, toys bersepah ke main banyak ada jual, lagipun alang2 dah datang Indo, i should have bought something for them.

Turun dari kids section, dalam Sogo Jakarta tu, ada kain baju ladies. Masa passed by sebelum tuh, mata tak looking around pun, but di escalator aku nampak ada baju Indonesia.

Cantiknya kooooooooooooooo!!

IMG_1541

 Bukan yang top merah ni, ini biasa jer. aku tak amik pun. Kain hitam tu, cantik! ini ada belahan dalam, kalau berhijab boleh pakai yang kerawangnya di depan tapi macam A shape. Eii nak nak! Kain ni le punca aku terus lagi duduk dalam Sogo Jakarta.

 

IMG_1545

Yang biru ni pun aku tak amik, dah biasa sangat ngan kain baju gini, hok merah atas ngan biru ni sama designnya.

IMG_1548

Ini pun aku tak amik, sama dengan yang top ‘nursing cover’ tuh, hah ini pun batik2 Indonesia. Aku macam rimasnya halahai banyak betul selendang batik dia tuh.

 

IMG_1513

Yang ni aku amik, coz selendang batik covernya di atas sahaja.

Takde warna lain dah, habis boliau. Ini pun last one yang ada my size.

IMG_1520

Ini ler pakaian Indonesia yang menambat hatiku sangat. Saja aku biarkan kain tu aku pakai untuk semua tops. I think i beli kot merah nih….

 

IMG_1528

Ini pun cantik jugak tapi again, besar sebenarnya. Berkepit2 dok nak nampak kecik, takde small size.

IMG_1533

I took this purple too….cantikkan?

Jadi kalau beli kain baju kat Indonesia, biarlah yang tak pernah ko nampak jualan di KL. quality kainnya sangat tebal, bukan jenis chiffon or cotton. Macam suit jacket kerja kita.

IMG_1534

ni kes malas nak buttonkan semua, coz nak try boleh ke idak sesuai ngan badan. Not sure aku amik ni ke tidak, semua kain baju dah simpan, nak kena bukak tengok balik waktu buat entry nih, oh ai is not rajin one.

IMG_1523

Lepas tu aku dah tak kuasa nak button semua tops yang aku try, banyak tu yang nak dibuttonkan. This black one cantik dalam gambar, but the size is actually besar. The smaller size dah takdak.  Kalau aku insist jugak amik nih, walaupun korang dok kata cantik but aku kena hantar tailor, banyak kerja lah pulak heh….takyah ler.

Once again, pergilah ke Sogo kat sebelah Pullman Jakarta Central Park, and carik kat ladies department near by the escalator, jumpalah korang this selection. Cantik2 kain baju nya. Tunjuk kat Nisakay and Nara, makan hati depa. Nara nak belikan for Lin but dah takde masa, kita balik malam tu dah lewat and mall dah tutup, kemudiannya pulak esoknya dah keluar pagi.

Kain kerawang hitam gold tu, ye aku amik. Nanti diposingkan lagik :)

Comment: 11

Caught red handed in the flight!

 

IMG_1269

ada dalam 50 of us, the media contingents from Malaysia for the ASUS launching in Jakarta.  Yang sesama kita kenal each other, Nara as usual my best buddy, Nisa Kay, Tekong and wife. The rest, online and offline medias. 2 busses waited for us at Jakarta airport, you know ler the macet kat Jakarta, ya hampun. This is my 3rd time mai Jakarta so takde le kepelikan or bengang sangat, unlike Nara, hhahahahaha, serik dah dia nak mai Jakarta kot.

IMG_1287

Had our first dinner at the Bukit Randu. Akak cuit2 buat rasa di tekak coz mengambil hati client, banyak tu food depa served, tak cuit kang, tak molek ler. Met new friend, Alex from soyacincau? kalau tak silap. Macam2 nama portal skang :) .

IMG_1295

The photo yang akak published for my HCG Treatment, location ni kat restaurant Bukit Randu, kat belakang stage tu dah boleh buat kenduri kahwin, macam pelamin segala.

IMG_1302

Checked into Pullman Hotel, Central Park. Kiri kanan depan belakang shopping malls. Kemaskan kain baju, semua dah ironed sesiap dari KL, harap2 tak yah iron baliklah, dah malam buta, penat aku nak ngadap kain baju jer. I need to get out from the hotel to meet our Indo frens jugak.

IMG_1304

Those gilakan gym, hah siap dumbbell ngan yoga mart ko lagik! idok le aku nak membelasah, kudrat yang ada pun dah menipis. dok ingat nak membuta jerr ada ler…

IMG_1308

bilik sorang satu, nothing much. but very recommended la hotel ni, sekangkang je ngan mall kan. 5 star kot or 4 star paling busuk. Sungguh, nyaman di sini.

IMG_1297

2 single beds. takdok nak dapat 1 queen/king size. so satu katil aku, satu katil letang shopping stuff.

IMG_1299

The fridge tu kunci! so the hotel people came by to my room that nite to collect my ‘HCG Treatment’s stuff’! i nak kena fridgekan, ye segala kunci kata merata berjalan, jangan lupa your dietary and your treatment. Kang naik berkilog2 balik, nangis akak balik dik. Susah payah akak jaga badan.

IMG_1325

Belah bagi nak kuor ke tak nak ke kuor ke tak nak, but thinking esok malamnya tak tentu dapat keluar jumpa the Indo frens, so aku kuor jugak, amik taxi terus ke location. My frens are having their drinks and main pool kat one of the pubs in Indo, but no choice to meet them there.

I had to pass the ole2 from KL, kalau tidak mau melepas bila lagi mahu ketemu.

Funny thing is aku still mintak green tea LOL, bengang je depa. Agak2 la ko Red, order Coke pun logik gak, ni green tea??

sorry, coke tak coke, aku on strict diet. else, air suam pun ok.

Dari air suam, waitress carik jugak the green tea for me. Settled satu masalah.

Selesai met up lari balik hotel and boommmmmmmmmmm!

IMG_1449

The next day, was the ASUS launch event, i dah posted that in my blog. 2 different red dress for 2 occasions. A nite and the morningnya. I hanya bawak 2 kasut and 2 sling bags, coz this is part of the travelling trip, agak payah nak mengusung handbags yang hand carry. Both shoes pun flat jugak, no heels too.

Gambar banana ni kena ada ler nak tujuk betapa laki aku adalah die hard fan on banana, rejim makanan harian dia jugak, sama dengan apple merahku. I dont eat banana, part of my HCG, banana yang harus dielakkan, with other fruits, banyak pantang buah wor.

IMG_1265

Well ok, the highlight of my first day di Jakarta ialah about this guy from China. He s definitely from China, sudah kompem double tripple lagi with the MH Crew. As you can see dalam gambar ni, dia duduk betul2 depan akak, sebelah kanan. So masa naik baru duduk sebelum take off tuh, mata mamat ni merambang habis merata depan kiri kanan berjalan sana sini. Macam look suspicious sungguh.

I dok tengok orang camni, mula le akak tak sedap hati, instead of putting my handbag kat compartment atas, or kat bawah seat, akak kepit kat celah kiri, i sat next to Nisa by the way, feel secured ngan handbag letak gitu. Bila kita tengah sibuk2 tentok tv/movie, i ada nampak dia bangun, but i couldnt be bothered, akak dok leka tengok movie the Silent Witness. hoi bestnya movie nih.

Pastuh, I meleka dengan movie, I ada sesekali nampak dia bangun, dia berdiri, dia usik compartment atas dia. Tapi waktu dia berdiri kat sebelah kerusi dia, masa tu akak pandang and dia masih lagi dengan muka suspicious dia dok pandang kiri kanan depan segala, when one crew caught him right handed!!

The drama begins!

Make it short, idaklah kuasa akak nak buat scrip pulak kat sini, the crew tangkap dia mencuri! he took the luggage from 2,3 rows depan punya passenger, the passenger must have been sleeping, he bawak to his chair, he bukak dalam bag tuh, ada le pulak barang berharga, ada duit ok dalam tuh, he took the cash first and maybe ada laptop dalam bag tuh, yelah kita kalau hand carry mostly ada laptop le kan kalau travel nih. He letak kat atas kepala dia, he probably nak bawak lari keluar the luggage, or i donno.

Since this is not the first incident happened for that flight from KL to Jakarta, crew dah berjaga2 for the situation if it happens again lah. Malang for this guy, he sorokkan the cash (about RM1k, in rupiahs) di bawah seat yang dia duduk tuh. Crew selongkar habis and investigatelah. Habis kecoh satu flight.

Memang serious benda nih. Empunya luggage terkejut bana tengok his luggage yang patut ada atas kepala dia, dah ‘berjalan’ ke belakang, opposite compartment pulak tuh. Oh pencuri di dalam flight, dengan berjacket segala ko, tapi ini rupanya depa punya kerja. Make it short, sebab ada witness yang nampak dia buat ‘kerja’ and also the crew dapat tangkap with the cash money some more, so bila kita landed Jakarta, the security officers dah tunggu dari dalam flight sampai ke luar!

Jadi makanya, i kept reminding my husband (currently not in country) also whoever i know to make sure, try to put your stuff di opposite seat you, letak kat compartment yang opposite and belah depan so you could see if anyone cuba2 nak mencilok or do something bout it lah. But tu lah, kadang2 kita dah rasa secured but kalau dah terjadi, cuma benda boleh dielakkan, cubalah yer. Apa yang terjadi kat the Chinese country man, we do not know after that, di bawah tanggungn security Indonesia lah sudahnya.

Comment: 10