Jakarta

Inflight Experience from KL to Jakarta…

IMG09887

ai was supposed to put the inflight experience from kuala lumpur to jakarta earlier, on monday. now dah nak masuk friday baru nak kuor entry nih. ai told you that ai have prob with the photos, tapi rupanya ini je le gambo yang ada lam flight.

kenapa ek kamu perasan tak aku  macam senyonyong je lam gambar2 in flight nih. there s a reason for that, 4 reasons. ai faced something like macam unpleasent unfrenly hospitality from the crew. not all, but one specific crew.

satu lagi sebab saya hold entry ni kerana saya menunggu green light from MAS, finally today’s morning, MAS approved me to post this entry.

IMG09886

kalau saya ditegur kerana buat salah, saya boleh terima. tapi sebab saya tak buat salah apa2, but there s one cabin crew start mula carik pasal ngan saya seblom flight take off lagik. bila 2 kali saya dah kena ngan dia before and after take off, saya yang asalnya duduk di aisle mintak tukar seat with sirman yang dok di tetengah.

udahlah saya tak buat salah apa2, saya sendiri pi tukar tempat sebab nak mengelakkan si stewardess nih. so saya dok di tengah2 semata2 tak nak ada ‘direct communication’ lagi with that particular stewardess.

malangnya, wpun saya dah duduk tengah, tak de direct contact or communication ngan dia, dia masih lagi mencarik buat pasal dengan saya.

still saya diam kan jer.

4 kali saya kena tembak ngan dia ok! 4 kali!!!

aku enggak bisa bilang perbuatannya kerana aku telah melaporkan to MAS immediately after the incident. MAS is doing through investigation for my complaints. I wanted to tell you everything, MAS pun probably tak kisah kalau saya citer detaily dalam blog, tapi saya tak nak keluarkan so much sangatlah dalam blog, let the investigation towards her berlangsung.

if she is found guilty, she is gonna face disciplinary action against the responsible party.

IMG09888

So if you asked me how is my inflight experience from kuala lumpur to jakarta, hemm….simple je aku jawab kay – lebih baik aku naik flight lain kalo macam ni punya cabin crew diaorg letak. Not that ai want to have a very good service from her, nope. just do not tease me lah. lagi aku diam lagi mencanak2 ko buat kat aku sampai 4 das peluru ko bagi. aku tak dan nak bagi ko hapa2 pun.

we are the passengers, it doesnt matter saya dibayar boss kamu untuk terbang (i m sure she didnt know that ai m a blogger that supposedly to do a review on my flight experience) , sepatutnya saya tak diterima layanan sebegitu. bukan sahaja saya, passengers yang berdekatan pun terpinga2 tengok situasi saya masa tu.

apa2 lah..saya pun dah selamat pulang, cuma masa saya keluar dari aircraft, saya sikit punya menunduk coz saya tak nak lagi kena tease kurang ajar ngan dia, but luckily dia jaga pintu belakang aku agak je lah coz kat pintu depan dia takdak.

IMG09885

Sirman – he s the witness for the whole incidents, aku mintak pendapat dia bukan sebagai suami, tp look at the picture as an observer. Sirman sendiri sampai tembakan ke empat yang aku kena tuh, sirman terdiam. terlopong tak terkata ok! ha….he oso said that particular cabin crew is trying to hurt me so much.

So all, please do not speculate anything, MAS is doing an investigation right now, this is a serious matter. ai told them, if they want me to shut it off, that s really not me, ai will speak out about that, memang pun kalau aku bukan blogger jemputan, aku akan tetap menceceh in my own blog, u guys know me. So now, ai will keep u inform on the result of the investigation.

We are not talking bout 1 case, ai m talking bout 4 cases yang saya kena. so MAS, please let me know the result the investigation, coz ai owe my readers the details of the story.

Thank you all….

but overall, saya selamat sampai ke jakarta dengan pesawat MH723, selain dari cabin crew yang buat palat, the rest are ok to me. takde yang tak ok lah, biasa2 ajer…nothing much. kalau flight tu lama sikit macam pi Paris ke, dok lam business class ke, mesti lagik nikmattttttttttttttttttttttt! tq MAS, wink wink :)

**korang jangan tanya2 ler…dek kerana sorang stewardess tuh, aku nak buat entry yang sonok2 for my pengalaman di dalam flight dari kl to jakarta, macam kedaung je kan… iskkk

Comment: 22

Inflight Experience – Jakarta to KL

IMG_9212

paham bebenor lah depa nih letak banner beso iklan gini. tau aku mencarik gambar gini nak tempek kat blog…sepanjang gambo nih aku jumpa masa nak masuk aircraft. malu yg benornya nak ngamik, udahlah aku berjalan beriringan sama itu jurulatih badminton indonesia, he was a player before. apa ke namanya.

IMG_9213

IMG_9214

awal entry lupa nak kubilang, aku kan suka duduk depan2, tp malangnya masa aku check in, seats depan sume dah yilek pocik. licin lecun. kisahnya Garuda Airlines pun sumbat sekali masuk lam MH722 nih. ni airbus besau, 2 +3 +2. ha besau kau kan. 2 lanes ado. aku ngan sirman dpt seats nun kat belakangggggggggggggggggggggggggg sekali. iskk, dasat tol. tak penah2 aku dpt seats belakang.

kalo nak duk depan gak aku tak leh side by side ngan laki sendiri, kena dok sblh laki orang. wuiii tamo.

aku nak jalan pi QB dari VA pun laki aku x kasi, inikan plak aku nak dok jejauh.

eh ke dia tak kisah dok jejauh dari aku kan…aaaa propah lah.

IMG_9223

dari pandangan tempat duduk kami yang paling belakang. the crew is very frenly. ai mean for this aircraft nih lah. Malaysian Hospitality sangatlah. memang rasa malaysian betul lam flight nih wpun ada orang kata kalu ngan foreigners je depa layan tiptop, tp ngan local ppl buat tak tau jer.

no it s not true.

bcoz, aku mendapat layanan service yang baik. ai didnt ask for any merapu service, tp dia sangat mesra and frenly.

IMG_9218

ha adik crew nih. muda belia lagik nih.

hi adik, boleh akak amik gambar ngan you tak since u are so frenly and customer service you nampak sangat ikhlas layan passengers

oh boleh kak boleh…

ai will put you in my blog yeah

wow cool! (ko tau idak aku ada blog nih dik iskk)

he didnt know that i was sponsored by MAS to review bout the service of the inflight experience. biar dia tak perlu tahu kalau dia tau mungkin dia akan menyamar je bagi service memolek.

IMG_9216

ini bukan tpt duduk aku suami isteri. tp dok leka berborak sampai tak perasan kami terambil seats orang. so bila tuan nya datang, kami pindah lah semula ke 3 seaters tuh. iskk, pergi pun dok kat 3 seaters, balik pun 3 seaters gak yer. udahlah belakang sekali plak tuh. but bestnya dok belakang kan, compartment atas pala ko tuh kan banyak kosong. coz kalo dok tengah ke dedepan orang dok sakan berebut nak letak bag2 dia kat atas tuh..ha so kitorg, atas pala kitorg leh baring letak badan aku lagik lam tuh yer.

oh tu tipu, sekali lagi aku propah.

IMG_9221

since kami dok belakang sekali, sirman snapped the cabin crew punya seats, ha nampak kau. kalo aku mintak ijin masuk dalam sket amik gambo depa ngah buat keje could be boleh gak, since aku pun diterbangkan dek MAS kan, tp aku malas. kang banyak soalnya. just that sepanjang perjalanan nih, ada sket bising lah kat belakang tpt crew ni. ada sorang female stewardess nih bercakap borak buat keje kemain kuat. ramai gak passengers rasa tak selesa betul telinga coz ada yang tidur ada yang nak berehat dengo dia bercakap…kuat bonar kak oi ko bercakap, kawan2 ko punya suara aku tak dengo pung weii.

IMG_9230

IMG_9228

usually flight utk lebih 3 jam perjalanan sahaja yang ada inflight shopping, tp kebetulan airbus aku nih boleh shop, by request only. so aku dah kemaruklah nak soping, specially nak ngabihkan 500k rupiah lagik tuh. mata aku dah bling2 nak beli perfume.

hi dik, accept rupiah tak for shopping nih?

boleh kak

tup2 crew pompuan yang suaranya bercakap ke main kuat tuh menyampuk ‘no no, only ringgit malaysia or USD jer’

iskk….budak crew laki tu kata boleh, dia pulak kata tak boleh. so aku katup buku, tak nak soping lah. tak nak argue. malas. customer is not always right, though aku boleh fight pasal crew pertama tadi cakap boleh pakai rupiah.

motif tak leh pakai rupiah, sbb masa tu flight pun blom take off lagik, still in indonesia gak. tp tu lah…customer is not always right. apatah lagi saya yang ‘tidak punya apa-apa’

IMG_6961

IMG_6966

dinner kami di dalam flight. sodappp! abih licin aku makan sumer tuh. nampak nau la lapar sangat. we took off at 7pm, 30min late than schedule. nak tau gapo? ada 2 passengers dah checked in tp ilang mengular ke mana tah. weiii….flight ko at 630pm, patut kol 6 ko dah masuk, tp kol 7 ko merewang2 berjalan ke mana ko grrrrrr

IMG_6971

usai makan aku and sirman menyambung menontont tom cruise dari lappy. cite apa ek, alah citer tom cruise jadi askar german, menentang hitler. perkhh…cite tuh, 1 jam lebih kitorg tengok masa flight kul jakarta, pastu separuh lagi tengok masa ni ha. kat umah pak host tak kuasa lah aku nak tengok, banyak lagi menda nak buat. syok gak tengok cite tuh lam flight.

ingat tak aku penah pergi the Flight Simulator arituh? kan aku rasa camne gegaran dalam flight, camne lam siang panas ujan salji bagai kan, so tetiba masa nih ada gegaran langgar awan hapa. ai donno. tp memang terasa sangat woiiii! terus pilot suh katup all the electronic device, ipod ke lappy sume kena tutup. sib baik cite tom cruise pun dah abih nengok. ngoriii waaa!

IMG_9226

kami sampai kuala lumpur dengan selamatnya….bukan sahaja ke Jakarta tapi saya juga sempat ke Bandung. Kerana ingin pulang segera ke pangkuan anak-anak, kami langsung tidak menyinggah to any of the duty free shops di KLIA.

btw melepasi kawasan imegrisen, the system for auto checking the passport baru nak up, so saya check passport di bahagian manual, but sirman dapat lah pakai yang auto tuh. so dia tinggalkan saya utk kejaran amik luggage. Semuanya on time, takde hassle. wpun saya menggigil jugak nak lalu kat kastam, takut akak dik, tapi alhamdulillah, saya dilepaskan tanpa sekatan.

Kami tidak tunggu lama, our airport limo yang awal2 sedari di jakarta sudah saya booking telah menanti, kami dihantar ke VA, untuk berkumpul sebagai the 4 family semula. Anak-anak tidak perasan langsung rambut pendek ibunya, cissss! depa dok galid ngan toys yang aku bawak. lepas bapaknya tegur, barulah ‘ooooooooooo cantik rambut mummy, dah tak panjang’ terus sambung balik main toys nya. eii korang nih!

Later on, saya akan bukak pula cerita di Bandung, mungkin ada 3,4 entries, kemudian gambaran unik2 di Jakarta dan Bandung, and kalau ada kesempatan lagik, the inflight experience sewaktu kl jakarta pun akan saya paparkan.

terima kasih Malaysia Airlines menerbangkan saya untuk ke dunia indonesia,harapan saya MAS happy dan seronok dengan cerita yang saya sembahkan untuk bacaaan readers di RM, kamu jugak boleh gunakan link2 saya di blog ini for your travel purposes too.N my wish for Paris in business class is still in waiting list. alo alo MAS, awat lama benor pikir isk…anto je ler, ai have shown you my commitment mar… :)

Kita ketemu di entry Bandung :)

Comment: 9

Leaving Jakarta back to KL

IMG_6860b

jam 330 petang waktu indonesia, kami sudah bersedia untuk dibawa hantar ke airport. bergambar untuk kali penghabisan di rumah besar Pak Host. Pak Host @ Pak Azuan yang sejarahnya menerima kami sebagai tetamu untuk kami berempat pada january lalu apabila mendapat tahu yang kami akan ke sana.

Kemudian bila mendapat tahu sekali lagi saya harus ‘bekerja’ di Jakarta, diberinya saya dan sirman bilik dan rumah supir serta hospitality yang tidak bisa berbalas budi. Diulang sekali lagi, kami adalah guests terakhirnya, penutup segala guests, pasnih family members dia ajer yang dibenarkan menginap di rumahnya.

Pak Host ni kalau kerja as crew Malaysia Airlines, cepat naik pangkat nih….

budi bahasa tinggi benor.IMG_6902

sebelum ke airport, rumah kedua Pak Host ialah di gym, so Pak Memet dropped off kan dulu Pak Host di situ. keje dia gym gym gym..ko tengok lah muscle nya tuh. kemain makin mengembang je aku rasa. and he s getting kurus and slimmer. sok ko balik kl kang pak, kompem mak ko masak memacam, kompem gak ko nya badan naik balik.

Mekasih Pak Host atas bantuan yang diberikan sepanjang sebelum selepas and during kami di sana. bape puluh kali aku email sms dia tanya tu tanya nih. wuii, lotih dia melayan.

yang sodihnya, siap dia usul lagi nak carik internet access enggak, tau sangat hatiku nak mentenet gitu kan…

Ramailah pulak nak kenalan ngan Pak Host kan, siap ada yang dah termangu2 jatuh cinta ngan dia. pengeras utk dptkan number tepon or contact details Pak Host:

1. 11 hantaran serba berdiri for Redmummy

2. then aku bagi contact details Pak Host

3. Pak Host – ko diam! wahhahahahahahahaha! makcik kayoooooooo jual kawan!

IMG_6880

my dress is from Rumah Mode Bandung, wahahhaha bila masanya baju jakarta nak kuor kan. by the time entry ni kuor, dah berelai2 baju keje jakarta aku sarung da…

mukaku macam fresh jer, tp sebab aku bangun kol 6 pagi awal sangat, aku dah mula mengantuk. kami mahu menuju ke airport…mahu pulang yuk.

Pak Memet, jauh dekat enggak airportnya?

Lumayan ibu

dengo je lumayan, sirman bak lah peha awak, ai nak tidur…

IMG_6924

kami tidak mengambil gambar waktu check in, atau pun waktu melepasi imegrisen. demi utk menjaga kesealamatan dan tidak mahu menimbulkan ketidaksenangan pekerja beruniform di sana.so usai check in ada hampir satu setengah jam lagik sebelum sampai waktu utk masuk aircraft.

ai didnt even stop at any of these shops, ai was busy with ‘something’ else.

Oh lupa, kami titipkan pesanan terima kasih dan tips utk Pak Memet jugak, serta salam pulang untuk Pak Sulis. Pagi sebelum tuh dia ada datang rumah Pak Host hantarin kiriman keropok emping malinjo kakakku.

IMG_6946

saya menemani sirman yang mahu kopi pekatnya di coffee house ini. coffee house yang sama kami lepaking, kalo pasni datang lagik pun, aku rasa cafe ni jugak lah yang aku jenguk. kompem gak lah…

so gang ada sapa2 mahu bawak dan sponsor saya ke Jakarta? saya boleh jadi tourist guide kamu. Melalui MAS Stimulus Package nih, kamu untung banyak, bolehlah sauk saya sekali. ai can buat another round of jakarta’s entry lagik huhuuuuuu!

IMG_6926

btw, berat luggage kami ngam2 menepati number of kilogs yang MAS tetapkan. 20kgs for economy class. tapi kadangkala kalaupun ko lelebih kgs pun, kalao airbus beso, dia takkan caj ko. MAS ni takde lah nak mencekik darah cam satu2 airline tu. asal terlebih sekilog mulalah buat duit.

sebab tu lah memilih utk terbang dengan MAS adalah pilihan utama saya. sebelum saya mendapat tajaan dengan MAS pun saya terbang dengan Malaysia Airlines jugak. coz waktu tu saya memang pilih airfares yang ngah murah. kalau memahal tak laratlah teman nak bayo.

Macam my trip to Langkawi arituh kan, kalau pi bulan December, sangat mahal, kalau pi on November lagi murah. kalau pi masa musim ngah sekolah, lagi murahhhhhhhhhhh!

2 hand carries for each one of us. actually backpack sirman tuh berisi laptop and camera, my small red luggage pulak benda remeh temeh, the paperbag yang aku isi tu toys anak2 yang dah tak muat nak campak lam luggage.

IMG_6932

kami tinggalkan jakarta dengan wang rupiah sebanyak 500 ribu yang masih di tangan.lebih kurang 170 ringgit duit msia. duit tu sapa2 pi jakarta, nak kirim barang boleh? hehehehehe

aku tak suka orang kirim barang kat aku, ni aku pulak nak mengirim barang kat orang.

alah, sapa yang rasa dia nak pi beli PAC Martha Tilaar tuh, bolehlah yer, aku nak kirim. barang make up mar…aku nak suh Pak Host belikan, dia sendiri sewa satu kontena nak bawak balik isi barang rumah dia.

IMG_6954

sunyinya terowong nak masuk ke aircraft ni seii….

dan perjalanan saya ke jakarta sudah complete, tugasan saya hampir selesai, saya perlu menutup buku sejurus flight saya landing dari jakarta ke kuala lumpur.

untuk perjalanan seterusnya, kita tunggu apa rezeki yang diberikan. next is my review and my inflight experience from cgk to kl. for the inflight exp waktu kul jkt saya blom kuorkan lagik kan. kemudian entry bandung yang berdepa2 pun tak kuor jugak yet. ha itu semua bisa dipaparkan hari ini dan esok. saya mengejar masa kamu yang tiada internet connection for weekend. ai will try to complete everything by this week jugak.

Terima kasih MAS kerana membawa saya ke alam biru terus ke bumi Indonesia…

Comment: 12

New Haircut from Martha Tilaar, Jakarta

IMG_6797

someone needs a new haircut. rambut aku setaun lepas dok digital perm lah, ngan rebonding, relaxing ngan segala macam jenis pesen aku buat. kat bangkok buat curly, balik kl x sampai seminggu aku luruskan balik.

the bottom partnya dah rosak!  and aku pulak dah target tak nak buat hapa2 ngan rambut aku lagik hopefuly, except pasni nak jaga memolek gitu.

IMG_6809

aku memang dah tekad nak potong coz sepanjang berjalan asik rimas je kena ikat rambut. memang lah berangan nak bela lagik panjang tp eii rimaslah. skang ni nak make up pun kat sejam tetiap ari, ngan rambut lagik. baiklah potong. lam MT spa tuh pun ada saloon, aku memang dah booking awal2 jugak.

masa ni kan, ada 3 orang women msian tau..depa tu ala2 datin gitu. aku tak borak pun ngan depa aku cuma pasang telinga je apa yang depa borak2kan. ada yang mmg dok indon ikut suami keje kat jakarta, ada yang sorang 2 tuh datang berjalan jer. tapi ada jugak tragedi bodoh gak jadik kat sini bila mulut celupar hstylist pompuan sorang tuh pi tanya soalan personal sorang makcik umur 47 taun tuh.

ha camne aku tau umurnya 47 taun plakkan, udah saloon tu kitorg berempat je ada. maunya aku tak jadi telinga gajah.

IMG_6818

aku suh kerat jerr, atas bahu. kalo agak2 dia salah kerat leh aku sambung potong lagi kat kl . kira ada back up plan lagik lah kan. 10 kali aku tanya:

yang manu satu hairstylistnya kamu yang bagus?

ikut cocoknya pada ibu jugak, keduanya bagus

iya, soalanku mana yang palingggggggg bagus?

kena tengok pada cocoknya ibu.

eiii tak sudah2 cocok cocok, kalo aku tau cocoknya ngan aku, tau lah aku nak pilih yang mana. so ai got for that man h/stylist.

IMG_6820

ibu rambut mu sudah siap. mau beli serum Loreal ibu?

enggak mahu, aku sudah ada banyak

di sini murah ibu, di Malaysia mahal

di Malaysia jugak aku tidak perlu bayar seposen, aku dapat gratis sahaja product rambut Loreal (gratis tu percuma)

oh ngapain gratis ibu?

aku model haircolour Loreal

iyah ibu? padan kaler rambut mu bersinar sekali….

enggak percaya?

to my readers, the teasers that i m talking bout before this, RM is appearing in Female magazine and Nuyou chinese magazine . someone has blogged bout it. Modelnya aku sendiri pun belum bukak cerita, tp you can find it over here….She works at The Sun, no wonder abih sume majalah2 dia belek carik aku!

yes, ai m Loreal Haircolour model :)

So go grab your Female Magazine now, May’s edition.

IMG_6839

my hair is short already, time for lunch. we have few hours before leaving jakarta, mau berjalan ke Pondok Indah Mall, takut tersangkut di jalanan, aku tak nak amik risk. so kami makan dulu bertiga and terusan pulang sahaja.Jadi ringan betullah pala aku tak yah nak risokan kelebeh2 panjang. tp kat umah wpun rambut pendek, ikat tetap ikat. aku rimas ada menda kat tengkuk leher aku waktu aku ngah sibuk memalam ngadap blog ginih…

kak red, u seriously dah slim la.it’s really obvious.s.i.y really work huh???combination with the wrapping and dieting ker?? u look amazing with your new figure.just akak kena makeup always other wise nampak cam budak form 5 nanti. – Dhila sent me an email yesterday.

ada ke budak form 5 ko cakap dik! iskk….

IMG_6829

IMG_6848

Pak host, mata ko tu tajam bonar lah, ada reader ke main menusuk kalbu berkenankan ko. Ini lunch terakhir aku n Sirman sama Pak Host, lepas ni after August bolehlah sambung makan balik di KL, he s coming back for good.

N jumlah semua dari spa sauna massage facial potong rambut and all the beli belah product MT, total is RM500. sahaja. member aku melompat geram dengo murah kebana. bayangkanlah kalau massage lulur spa complete set kat kl tu jer dah kat 300 lebih, so mana2 massage lulur spa center, meh lah taja aku kat kl. boleh aku promote korang nya product pulak.

MAS, aku sudah mau pulang dari jakarta ke kuala Lumpur dengan pesawatmu…

Comment: 19

Salon Day Spa Martha Tilaar , Jakarta

IMG_6758

pagi ahad yang sojuk! pagilah sangat kan, kol 6 pagi aku dah bukak mata, berjanji nak kuor umah at 930am, kematu tol aku dok kemas2 barang lagi wpun malam sblm tuh dah siap packing. we are leaving jakarta on sunday eve, aku dan sirman sudah menyiapkan semua luggage.

IMG_6761

my purple top is from Rumah Mode Bandung too, levis curves saya bawak buat berat2 je dari kl, aku macam teringin nak pakai jeans pulok kan…

ye ye, saya tau kamu dah nampak kekurusan saya – SIY kay!

so apa lagik, model SIY dah menunjukkan hasil dari product SIY, meh join beli SIY plak ye sumer…

IMG_6770

selepas bfast kat McD Pondok Indah, kali ni bfast kat luar, bfast yang 2 pagi lain tuh Pak Host yang siapkan. terer ye dia masak. udahlah pandai masak, umah berkemas. sok bini dpt jenis pemalas, makan ati la ko Pak Host, ko je yang kena buat semua….

the first pit stop ialah di Spa Massage Martha TIlaar untuk sirman. di sini ada cowoknya yang bisa jadi therapist. Urusan2 booking nih sumer dibikin dek Pak Host. kalau dulu aku dianto Pak Host buat massage kat MT yang a bit far, kat2 town, tp skang aku dah pandai sblm sampai aku dah google carik yang dekat2 ngan umah nya.

malangnya bila kami di sini, booking Pak Host tu memanglah ado. tp therapist lelakinya enggak ada. ini untuk sirman tau bukan for me. my booking kat MT lain. saloon spa ni takdak gunakan product MT, tu pasal aku tak nak buat kat sini.

Pak Host sangat memahami jiwaku yang nak jugakkkkkk pakai product MT for massage lulur sauna.

IMG_6775

memandangkan cowok therapistnya tetiba dan dan tu lah cuti kan, (diorg ni pun satu, dah tau takde therapist cowok bukan geti nak tepon eiii geram tol!) takkanlah sirman nak kucampak pulak lain tempat massage ngan aku. so kita pergi ke massage centre yang under my booking pulak.

nak amik honeymoon package enggak ada, bilik dah abih (suami isteri bersama massage, mandi etcs) so kena amik asing2. tp cowok pun enggak ada utk sirman…means aku kena pilihkan laki aku yang traditional massage je lah.

for shoulder tangan dan kaki jer utk diurut. at first ingat tak payah lah for him, tp dia nak jugak tuh. orang kalau dah sekali suka diurut, lgpun lam kepala dia dari kl lagi nak massage nak massage, lebih plak ko kan dari bini ko.

IMG_6781

Pak Host, sirman nak buat facial

wah gampang luh! mentang2 semakin gelemer, mengada nak buat facial lah pulak!

dia nak buang blackhead dia lah

dan dan nak buang blackhead kan ko sirman…

aku add in the facial for sirman. huhuuuu! bininya pun tak buat facial kay!

IMG_6782

masa buat package mana yang perlu dipilih, depa cakap kat atas tu ngah ramai org msian buat massage sama gak. famous lah pulok kan. aternyer, kat Msia package gini mahal sesangat. tu aku tak tunjuk lagik berapa total harga service yang kami amik lagik kan. ha tu nanti yer…

so for me aku amik package all spa tu lah, lulur, masker, emm massage, hapa lagik ek, ratus (tangas), steam, mandi all nih sumer dinamakan Radiant White Package.

IMG_9162

ini bilik spa aku, sirman buat massage dia kat bilik sebelah. dia tak rajin nak amik gambo dia buat massage, nyampah aku. so arapkan gambar2 yang aku snap je lah yer..

IMG_9188

adalah jugak makan masa lam 2 stgh jam, for my package nih harganya 339k rupiah. bih kurang 115 inggit. bestt! adakalanya aku leh tertidur2, alahai napa le kat kl mahal bebenor kan. package2 gini kalau buat lam 100lebih mesti ramai yang bersusun.

IMG_9177

untuk penutup pulak, aku mestilah nak buat ratus. ratus tu tangas. tau tak tangas tu camne? ko nampak kerusi rotan berlubang tu kan, situ tempat kita duduk, memang le berlubang sebab tujuannya nak ditangaskan pepet nonok ko tuh. ha kau kan aku dah cakap clearly. dulu aku buat entry tangas ratus nih aku tak open sangat tp meh sini sume nak kena belajar kan.

si bibik tu tengah menyiapkan bara utk proses tangas ratus aku ni lah. di indon dipanggil ratus, di kl kita panggil tangas.

IMG_9192

ibu mahu saya ambil gambar ibu sambil membuat ratus?

ha? gambar ngah buat menda nih? oh enggak apa2 enggak mau. enggak perlu. biar bekas barangnya saja saya ambil gambarnya. gambar aku kalau ngah bertangas pun nak letak kat blog, melampooooooooo lah kan!

apa lah pulak gunanya tangas ratus ni? untuk tak kira lah anak dara mak2 orang bini2 orang dia akan bersihkan dalaman ko yang kat ceruk2 dalam tu lah. kalau mau lagi rapat mampat ke, buat le menda nih, kalau ada keputihan ke sapa2 ada buatlah menda nih.

tp aku rasa dia buat kat aku nih tak lama lah. coz dulu aku buat ngan MT satu lg tuh, lagi powerrrr dia bikin. n dulu tuh buat lama, ni buat tak sampai pun 10min.

IMG_9194

siap sudah! hahahah abih basah rambut aku dibuatnya ler..

kak camne dia massage spa tu kak? bukak baju ke?

iye bogel dik, nanti dia bagi spentot putih khas dia utk tutup pepet ko jer, lain2 kena bogel

pastu dia raba2 ko ke kak?

dia massage lah, pe kehal nya dia nak meraba. kalo x bukak baju camne nak flow urutannya. udahlah ko nak buat steam nak mandi nak berendam.

berapa jam plak buat nih. aku amik package yang palingggggggggggggg complete set sume makan kat 3 jam minus plus gak lah.

IMG_9197

IMG_9200

astaga, aku dah siap massage sume, sirman tak dsudah2 lg ngan facialnya kau. dia memang ada blackhead so dia teringin lah nak buang menatang kat idungnya tuh. at least kat sini buat seround nanti kat kl aku sambungkan lagik.

aduh pak gampang banyak benar blackheadnya

kauu…tu bape taun punya ternakan tuh.

dia buat menda nih kan, sampai menitik2 ayo matonya. ha kau baru tau rasa sakit. tu pasal aku tak berkenan buat facial sangat, kalao dua korek2 idung tuh…

IMG_6815

those malaysian ke indonesian ke yang nak pi sini, nampak tu kan numbernya bertepek, ni for branch Pondok Indah, tpt lain pun banyak…kalo kat kl dengonya dekat PKNS tu ada, kat atas tv3 tuh. aku ada contact details, nanti one day aku nak pergi. buat spa memang syok aaaa

IMG_6805

IMG_6824

IMG_6827

ini pulak product2 Martha Tilaar yang jugak ada kuborong….ai just took the scrub and the body wash,..masa ni dah ari2 terakhir, duit pun makin mengecut. nak amik banyak2 kang, buatnya nak pakai for lain2, masak lah pulakkan. so enaf with that lah. yang penting, tekak sendiri kena didahulukan dari tekak orang lain. coz orang lain anytime leh dpt, utk kita entah bila leh dpt kan…

IMG_6776

Skang ko nak tau berapa sume yang aku amik nih?

ha gini blackhead facial for sirman ngan my ratus/tangas, my complete massage lulur spa, traditional massage for sirman and bodywash and scrub yang berbotol2 total sumer lam RM450….tp actually total yang aku bayau is RM500 ngam2. so apa yang buat jadik 500 tu nanti kita buat kat satu lg entry lah.

pada aku kalau kamu ke Jakarta idak buat Massage Spa, rugiiiiiiiii! itulah sebab jugak kenapa Malaysia Airlines menghantar saya ke Jakarta coz depa tau aku kan suka massage jugak. Can ai request a complete spa package from my readers yang kekaya tuh? anto aku yang kat branch shah alam tu pun boleh, tak pun kat crown plaza KL kot MT ni ada branch gak.

kek memanolah, antarin aku yah. aku jual promosi lam blog ku di sini sik.

Comment: 17