Masjid

Drawing Contest For Gegirl…

IMG_0657

Hari Sabtu dan Ahad baru nih, ada sambutan Maulidur Rasul di Masjid tempat aku menginap, yang paling kuat ngan masjid ialah makpak aku lah (aku? hikss).

So Mak sudah uruskan registered gegirl for the colouring contest. kitorg ok ajer…kalo pun aku ada event ke hapa, one of us have to stayback with gegirl lah. but luckily ai was totally free.

IMG_0654

kebanyakannya students yang masuk ni adalah pelajar tadika sek agama nih gak, aku rasa ada timbul isu napa anak aku n anak2 orang luar yang bukan belajar di tadika tu joined the contest, but Mak aku cakap Imam Masjid sendiri bilang contest nih open to everyone, terbuka untuk semua sesapa saja nak masuk.

That s my mom and gegirl…

IMG_0659

alah cutenya pakai tudung merah mak…ada lah tudung  kaler lain tp aku nak gak dia pakai merah, cam baru kena gerekkkkkk sket ngan kain baju dia kan. she has her own tudung tp tertinggallah pulak kat umah neneknya

IMG_0661

semangat gegirl nak mengalor. abih segala set colour dia bawak, sirman cakap manghaik dalam bebanyak budak, gegirl punya colouring set ajor ke main gedabak. wuiii! set kaler dia memang banyak. kalo tak silap aku lah kan yang set kaler beso tuh, adiah dari makcik ann spore nya. ye kan kak ann? tp kak ann adiahkan kat abang kalo tak silap but of cos lah nama pun adik beradik, dia buat harta dia gak.

kira dia bawak 3 colouring set, yang beso gedabak tuh, stabilo satu, and lam pencel box dia pun all colour pencils gak. ado lagik kat umah, buat hapa nak bwk bebanyak. tu pun gegirl and sirman nya project malam jemaat arituh sharp kasi tajam.

IMG_0673

IMG_0674

sian ye, mana lee mak kau kan…ko ngan bapak ko jer. ngan nenek kor :)

IMG_0676

so the drawing contest pun bermula. depa bagik satu setengah jam. bermula dari jam 9 pagi Sabtu.

IMG_0679

aku pun tak tau lah napa dia dok belakang, bapaknya lah kot yang dudukkan nih, kan dah bilang dia sorang je ke or mbe ada orang luar lain yang masuk contest nih. aku tak amik tau sangat, yang aku tau neneknya yang uruskan.

IMG_0680

go gegirl go gegirl go!!

(dah macam Yan bersorak pulak bila suh aku diet menggila!)

IMG_0707

gegirl ada satu perangai, dia akan pilih kaler nya sendiri, dia akan pilih whether dia nak pakai yang pencel or crayon etcs. she has her own taste. kalo tanya mak nya, sama je aku rasa hiksss. kan dah bilang aku tak pandai lah hal2 warna nih. tp yang aku perasan kerja dia agak kemas lah bila mengaler. kalo lam satu line tuh, dia kalo boleh setitik tak nak kuor kaler nya luor line tuh yer.

IMG_0682

oh yang tanya arituh kan, yes anak kecil ku nih kidal. kitorg sume more to tangan kanan, but dia ni ikut Pokde Epinya berkidal. dari baby lagik dia dah tunjuk kidal sume dia buat mesti ngan tangan kiri. even dia makan masa baby2 dulu pun nak makan ngan tangan kiri. but la ni dah adopt lah, makan harus tangan kanan.

IMG_0712

ha nenek tengokkan gegirl yer…bapak ko sibuk dok snappy segala bagai gambo

IMG_0719

tu dia mem beso tanah merah ala mak ajah merah sudah sampai jejak kaki :)

hang ingat cek lambat sampai pasal cek bangun lambat kah? wuiii! kalo aku tak siap pakaikan kain tudung anak aku tuh, korang hingat sirman geti nak buat. aku sibuk kat umah nguruskan abang, anto dia pi tuition. since gegirl nya drawing contest ni kena awal lagik dah ada kat masjid, so sirman and gegirl jalan dulu. while aku lak dah abih siap anto abang kat tuition baru aku datang mai masjid…

IMG_0721

masa ni lah aku sampai terus dok kat anak kecik ai…dia dah nak siap mengaler. baru 30min dah nak siap. ada satu jam lagi weih…

IMG_0726

ramailah makpak yang datang sama duk sblh anak2 nya mengaler.

IMG_0724

adalah satu kaler tu aku tegur tukar kaler tu to kaler lain, wuii marah mak ok! dia tak bagi kaco apa kaler yang dia nak pakai. aku rasa macam tak kena lah…ada budak tu pakai baju pink merah, pastu background pun pink merah, kira tak suit lah kan. so aku suh dia tambah kaler baju budak lelaki tu ngan kaler lain…hiskkk tak nak nya dia!

IMG_0740

siap sudahhhhhhhh!

gegirl was the first person yang siapkan drawing nya. gamaknya dia bosan kot, or mbe alah kacang jer nih aku kat kindy buat lagik beso nya gambo. ai think so lah. dia tak nak buang masa tunggu mengaler sampai satu stgh jam, within40min gitu ya udah..!

IMG_0741

IMG_0746

sementara tuh…

Hi Redmummy kan? ai nampak sirman and gegirl so ai tau mesti you ada.

dear all, introduce you to my blog reader, Kak Haine

IMG_0765

so we chat, mak aku pun chat borak sama….

arituh ada orang tanya akak pasal buat kekah kat Mekah kan? ha nanti akak email sama kamu ye. akak dah tanya mak akak dah….

IMG_0766

smile for daddy ….. sian abang kena pi tuition, tp abang pun bukan minat mengaler sangat pung..

IMG_0768

now meh mak kau pulak nak main camera godang bapak kau…

IMG_0795

oh btw, semua kids yang datang for the colouring contest dapat sekotak lagi kaler pencil, ha elok sangatlah tu. mekasih ustazah.

IMG_0815

Kak Haine and her son, yang turun bertadika dia Masjid nih

wonder what s inside the X Times tin?

IMG_0826

kau segala jenis kaler pencil ada dok lam nih. was told that ustazah tadika ni kutip kaler2 pencils bebudak yang bersepah sepanjang bila tah and dimasukkan je lam tin tuh…elok gak, kalo idak membazir je lah kan, bukan tak leh pakai lagik, sharp kan jer.

IMG_0833

mak ajah ku yang bz ke sana ke sini uruskan memacam

she s wearing the kain ela yang aku belikan for her dari ampang park last year, cantik mak ajah buat jubah

IMG_0854

next room pulak ada pertandingan marhaban, aku masuk kejap tengok lgipun sirman indirectly ada keje kat sini. pihak masjid mintak tlg dia buat something, so for 2 days sirman agak bz kulu kilir kat masjid for the majlis maulidur rasul nih

IMG_0862

ada 3 masjid kalo tak silap aku yang turut serta dalam pertandingan marhaban nih

IMG_0868

malangnya audience tak ramai…. :(

IMG_0870

abih selesai urusan, kami keluar n ada pakcik tuh jual buku kekanak. sekeping singgit. so aku beli 3 yang gegirl mintak

IMG_0877

pastuh kami tak terus balik, tunggu lagik kat perkarangan masjid coz mak ajah and sirman ada urusan lagik kat sini. melanguk lah aku ngan gegirl menunggu…

IMG_0904

ya udah…tp tak udah lagik pun actually cuma nak kuor jap ada hal lain. baju yang aku pakai tuh memang purposely utk event2 sopan gini lah, nak pakai baju kurung aku memang malas, pakai jubah memang senang sarung je tp cam over lah pulak kan dahlah aku bukan nak tunjuk aku alim pun. baju suor tu sepasang aku beli few years ago, lama dah yer, and bila event gini terus tarik lam wardrobe. sarung itam pala rambut tu lak aku beli dari akak aku, tak tau lah apa latest pesen skang tp pada aku yang tulah forever aku pakai kalau nak tutup aurat rambut ku. n selendang merah tu lak aku beli murah je kat tesco cheras, beberapa bulan yang lepas.

semua tu beli pakai ada gunanya wpun lambat dan jarang dipakai jer hehehehehehe.

so result untuk drawing contest gegirl was announced on sunday, and as expected she cant win, not coz her drawing is bad, but she cant win coz she s an outsider. apadahhh!

Comment: 2

Perarakan Maulidur Rasul

IMG_1254

IMG_1233

IMG_1321

IMG_1314

IMG_1238

IMG_1316

Perarakan Maulidur Rasul di daerahku, unfor mana ke jemaah VA nan ado lam group nih. semua cemara, bayu, villa mentari, most of the wakils ado, mana sik VA?

IMG_1248

my ex fren’s ex husband….

well, ai know the ex is reading my blog though

IMG_1367

mak ajah ku bz kulu kilir….

memang sengaja arini aku letak sume entry bergambo jer, ari weekend kan, kuasalah nak letak full entry. segala cite tu sume kuor monday onwards.

lagi pulak kalo aku tak postkan gambo2 nih sumer, sampai bebila pun dok terperam lam photos folder.

Comment: 4

Dalam Gerimis…

IMG_1148

IMG_1135

IMG_1137

IMG_1149 IMG_1145

IMG_1165 IMG_1166

IMG_1169

IMG_1174

dalam hujan renyai, tidak separuh pun memenuhi ruang :(

Comment: Comments Off

Outdoor Futsal

IMG_0955 IMG_0956 IMG_0957 IMG_0958 IMG_0959 IMG_0960 IMG_0961 IMG_0962 IMG_0963

my blog is having stupid error problem right now, dengan gambo asik ilang, aku kena repost balik, wui memacam hal lah!

Comment: Comments Off