Tuition

Sabtu pagi yang cerdas dan cergas!

img07345

sabtu pagi yang patutnya aku leh lena sampai thari hahahaha berangan lah kan macam lah takde anak2…bermula at 630am ok! abang tu kepala dia ari2 tune bangun 630 pagi so boleh pagi sabtu aku dengo bilik air aku gedegang2 cam orang main drum. aku jenguk bilik ayo, astaga budak nih, dia dok mandi sambil main kosi kecik merah tu jadikan drum.

alang2 dah mandi bangun pagi aku bagi dia 2 options:

1. siap pakai baju semayang nak pi tuition and tidur balik pastuh kang pi tuition terus

2. siapkan homework, belajar. pagi2 lagi cerdas sket kepala kalau belajar gitu kan…

nak tengok cartoon mummy.

nope! mlm tadi dah tengok kartun lama, so pagi ni u pilih the 2 options…

dia rela lagik buat hwork dari disuruh tidur…

pas sume dah siap mandi, makanya kami pepagi pun pi bfast kat Amal Mamak, ni kat ngan sek agama abang, tpt fav sirman. aku ngan gegirl pun ikut sekali coz kami nak pi beli barang2 dapur kat JJ, once a month kan mesti beli barang2 kat sana…tp kali ni tuko timing, biar pi pepagik…

img07346

aku nak zoom tp dah x leh zoom abih dah, this is the best yang aku leh snap, tu yang macam kotak empat segi tu selombok pinggan mangkuk tak bercuci, ke main tinggi kauuu!

img07347

Kopi Janda Tongkat Ali?? so kopi ni sapa yang kena minum, yang ceweknya kah, atau yang cowoknya…

sirman tengok iklan ni ngekeh2 dia gelak, sungguh2 dia suh aku amik gambo…

img07348

dan pastuh anto abang to his tuition, inilah pertama kali aku jumpa cikgunya selama ni apaknya yang jumpa, tapi beza bapak ngan mak kalo jumpa cikgu, bapak jumpa cikgu tak sampai 5 min, tp aku dok sket nye 20min. dok tanya tuh tanya nih, check tu check ni borak2 pasal abang…

img07349

lepas dropped abang, aku sirman and gegirl cicit lari ke JJ, itu gambo atas ha kau dah ada balik stock lipas. grabbed sampai 4 kotak! harus yeah…

img07352

soping kali ni sangat pantas, dahlah pepagi pergi, pastu siap angkut2 barang masuk trolley x sampai sejam dah kuor balik dari JJ. satu aku suka soping barang umah kat JJ Maluri aku dah tau kat mana barang2 yang depa letak, sap sap soi. kedua nya kami nak pi tempat lain so nak pastikan sume on time siap sblm kelas tuition abang abih.

ni project pi JJ ni abang tak tau, kalo idak kang bengang lak dia sbb tak bawak dia.

n itu gegirl, sepanjang kat jj, dia dok melanguk je dalam trolley. pemalas tol nak berjalan….very the queen princess!

img07363

cubaan satu amik gambo anak beranak

img07366

cubaan kedua, gegirl geram coz gambo pertama bapaknya meyorok belakang dia, so dia paksa pegang leher bapaknya.

lagi satu soping kali ni sangat cerdas dan cergas coz aku tak menyinggah kat ladies department, tpt tu kalo aku singgah kompem lah hangin sirman mendadak naik, lama nau kan. n dia juga menggalakkan dan mengingatkan aku pasnih kalo mau soping jugak pepagi sabtu untuk barang umah, bukan tetiap sabtu lah, tetiap kali kena carik barang2 dapur tu kat sini ler…

barang2 biasa aku tu sabun, minyak, beras, kotex ha kotex harus ada kalo idak kang kena beli pregnancy test kit plakkan…

Comment: 21

Ai m Bored!

dah 2 malam tajuk bosan lazy … kompem esok entry aku kurang rasanya. aterrr esok selangor cutiiiiiiiiiiii, laki aku cutiiiiiiiii! grrrr. tapi x per, anak2 ku x cuti, so sirman jangan lupa ya jalankan tanggungjawab kamu. pagi tadik kan, setelah berpagi2 aku x de kesempatan nak nganto kenit 2 orang ni kat smart reader, pagi tadi aku gigih lah pi nganto.

yang bestnya aku buat2 bodoh bebal piang x geti nak pi smart reader, syoklah 2 orang nih dok ngajar left mommy, right, turn left, turn rightt..go straightttttttt mommy.

anw, citer blog hilang tetiba dimakan zaman, oh sedih ok, selain dari mommylily, aku menadah telinga bila farah bangun pepagi mamai ingat x kisahlah blog dia been removed. sekalik ko, bila dia sudah sedar dari dunia fantasinya, wahyaduhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh, alangkan aku x letak telinga tol2 kat mulut dia. kalo idak mau berair2 telinga akak merah tau dik. sorry dik ek, camne le akak nak tlg…ni blog temp farah

cuba kena kat tempat kita sendiri, kat blog aku sendiri. nangis waaa, bertaun nya cite penulisan gambo untuk tatapan anak cucu, tup2 hilang dimakan false alarm?? ciss. ater blog aku nih sirman, kamu jaga memolek kay. takut den weihh…

ok now aku kena kuor, pi layan member aku nya bday party. this one x boleh kuor blog langsung, kang aku kena saman lak ngan bapaknya yang very the high potential negara katanya….

so gang, keep on blogging, nanti aku buat review blog korang, bila tuh, paling cepat esok sok sok sokkkk donno ler, paling lambat taun depan. serious weii..ko hengat aku ada napsu nak buat tuh ngan rajin, dahlah ramai cuti2 msia overseas bulan 12 nih.

aku x ke mana-mana :)

Comment: 18

Sepagi di Mamak for the boys…

last 2 weeks abang sampai kelas loushi, 10min late, last wk  5 min late. aku je lah yang hangin pasal loushi x carik bapaknya asal lambat seminit loushi sms mak nyer. on saturday 2 ari lepas dia sampai 12 min lambat. kekdahnya minum ngan bapaknya kat mamak kat bawah kelas.

so on sunday, ai halau both of them 1 hour before the class starts. so bolehlah korang bersidai kat mamak berejam sket…

oh ai x pi dah ttdi, unless ada hal2 berbangkit jer baru ai pi. la ni sirman ngan abang je yang pi. so bila abang pi ttdi, dapatlah we the girls belasah main PSP.

joke of the day

pasalnya aku x belikan dia shaver krim memahal coz kat mamak ni gak yang menjadi pojaan hatinya

Comment: 21

Sepagi di TTDI…

wah saya sekali lagi menjadi kak purple :)

2 sundays dah kena pakai purple, ramai nau peminat purple gitu kan. ini lah baju dan legging baru ku yang gigih kucari utk event ahad yer…

the girls are wearing purple, but the 2 boys are wearing red, they dont need lah pakai sedondon sama..

Happy Birthday Sirman

so early of sunday morning, memang pagilah..menderu lah kami 4 beranak went to TTDI

for info to my new readers, setiap sabtu and ahad abang ada tuition class for his mandarin kat sini, dedicated loushi, kadang2 saya ikutlah sirman pergi nganto abang, kadang2 jugak saya sudah x kuasa nak pergi. so kalo saya pergi ni means ada lah event yang kena saya attend right after abang’s class. x kan nak pusing2 balik TTDI Cheras kan…

abang naik je kelas atas, kami pun makan kat jasima

lately ni gegirl ni makin garang lah

her fav words untuk 3,4 ari nih ‘eii terhegeh-hegehlah mommy nih’

ha see……korang tau mana dia belajar? dari UPIN & IPIN YE!!!

my bfast for sunday buang tebiat makan maggi soup. gegirl menumpang kasih, dan penyudah sebab lembab sgt dia makan…aku cakap balik kat dia ‘awak ni terhegeh-hegehlah macam upin & ipin’

dia jawab hapa tau? mommylah, garang macam kak ros (kak ros ni watak si kakak yang garang dalam Upin & Ipin gak)

btw, lam psp tuh pun ada complete set Upin Ipin, tu pasal dia dah hapal dialog!

that s my mango’s sunglasses, yang aku gave away to gegirl already. ai m gonna get a new one, cheap brand pun x per. dah berbulan pakai sejak 2 menjak ni cam sakitlah bila pakai…mcm ketat pun ye alah macam2 alasan lah. so not gonna wear it anymr tu psl kalo panas pun aku jarang pakai, biarkan je letak gitu.

pas makan kami tadah jalan ttdi, pusing sana sini carik butik little kids yang bukak tp x de jugak. nak pi the curve memang tau sana byk ada tp x sempat. abang’s class kang abih kitorg lambat lah. dahlah sirman pusing jalan ttdi cam siput sedut. wuii lombab birthday boy bawak, katanya ‘sunday driving’…

so for our next destination, terpaksalah gegirl ngan baju purple lamanya tuh, eh itupun apaknya yang belikan from houston arituh ye…tp coz ai m wearing the new blouse, nak lah anak dara aku pun pakai sedondon kan.

N guess what, we have 2 new permanent members of the house – Bobo and Cacha.

hiks…siapa ek?

Comment: 25

Sepetang di TTDi…

hiuhiuuuu! kami ke TTDI!

setelah hampir 2 bulan gitu aku x jejak TTDi, tapi gigih la sabtu petang ikut sirman ke sana coz of 2 reasons..kalo x de reasons tuh kuasa cek kak merah nak kuor ghumah, baiklah bongkang sahajar kan. oh saya suka tidur, tidur adalah terapi yang paling nikmat.

due to header banner’s case, aku kena banyakkan gambo abang. nak tak nak wpun dia x nak bergambo, ai really hv too, bila aku carik gambo nak anto printing pun, gambo dia lah paling siksa nak dpt yer…

sementara tunggu sirman anto abang kat kelas, aku ngan gegirl nyanyi nari barney

n nampak tuh jari jemarinya penuh inai…biasak lah budak kecik ni kalo dah dok umah neneknya, macam2 makcik nya tempekkan

once kita dah dropped off abang, kami bertiga lari ke Bursa Malaysia for an hour invite..

n pastu rushed back to TTDi to fecth abang

n to visit abang’s godmom

talk bout it later………

Comment: 14