Menjejak Daerah Jakarta…

300409_jakarta 073

statement saya di dalam previous entry…

Saya berpergian untuk bekerja dan saya enggan membawa anak-anak di trip kali ini.

tapi saya tidak langsung menyebut, yang saya pergi bersendirian, atau tidak membawa manager  kan? sirman took his leave too, to accompany me to jakarta. ai cant imagine if ai were to be in jakarta without him, whos going to snap my photos? whos going to carry my shopping stuff? whos going to hold the rupiah?

takkan aku nak suruh pak host atau pak sulis plak ….

if u intend to invite RM to cover your event, do remember to slot Sirman aka the manager of RM. I m the blogger the writer of the blog, but Sirman is doing the photography shoot for most of my entire movements. unless gambar yang saya boleh bisa ambil sendiri lah kan.

300409_jakarta 074

ai skipped the flight experience first , having problem with the photos lar. so let s go straight to jakarta. MH723 arrives on time, the first spot yang saya ingin terjah adalah Kamar Kecil. :)

luckily saya turun cepat dari aircraft, coz bila saya keluar sahaja dari kamar kecil, sket punya ramai ladies beratur nak membuang. Not that i dont want to use the flight’s toilet, but can u predict bila dia nak kuor? hehehehe dah ater dia nak kuor lepas turun flight kan….

Kamar kecil di airport jakarta, lebih rendah piawainya berbanding dengan KLIA.

300409_jakarta 082

300409_jakarta 079

300409_jakarta 078

melalui airport jakarta, biasa sahaja pada saya. mungkin yang pertama kali dulu boleh dibilang sebagai jakun, tapi untuk yang kedua kali ini, saya tahu kami harus segera sampai di imegrisen indonesia. last trip, q beraturnya mak datuk, panjang ke main. Pastikan sebelum kamu landing, borang2 imigrasi sudah diisi. jangan membuang masa menonton dvd dari lappy je plak bila lam flight.

300409_jakarta 084

bila sampai, q langsung tak bergerak di kaunter imigrasi. rupanya system tetiba down. ah sudah! lepas beberapa minit, barulah system was back to normal.

Ingin juga dingingatkan, jangan sesekali kamu mengambil gambar di kawasan imigrasi, tidak kira di negara mana pun kamu berada. kat Malaysia pun janganlah ko amik.

wpun niat kamu hanya untuk mengambil gambar isteri anak laki ko, abaikan the feeling. itu adalah sangat2 kawasan larangan mengambil gambar…

sib baik teguran security imigrasi to Sirman tidak membawa mudarat :)

IMG_9034

akhirnya wajah gambar the manager keluar jugak….

IMG09890

Di airport jakarta, apa sahaja boleh dijadikan sumber kewangan, porter di sini antaranya, bisa menolak dan menggendong luggage kamu, tapi menolaklah dengan baik supaya mereka yang juga manusia biasa tidak rasa dihina. The porters in Soeharno-Hatta International Airport memakai uniform and u can easily recognize them.

Wpun kamu lihat hari nampak malam, tetapi sebenarnya kami sudah ada tempat untuk dituju…

Kecapetan saya, tidak akan susut selagi kedai belum ditutup.

di dalam baju sirman tu bukan buncit yeah, di dalam itu kantung duit rupiah, khas for travel purposes, kalau kamu mahu beli itu pocket traveller, ada di Watson/Guardian. n jangan letak sekali arung semua duit dalam satu kocek, diasing-asingkan untuk keselamatan.

300409_jakarta 087

kami dijemput oleh Pak Host @ Pak Azuan. ai have committed to MAS for this trip since 1 month ago, n Pak Host menjunjung kedatangan kami sekali lagi menjejak bumi jakarta.Kalau dahulu Pak Sulis our supir menjaga perjalanan kami, kali ini saya menggunakan khidmat Supir Pak Host sendiri yakni Pak Memet.

Bukan saya tidak bisa menggunakan Pak Sulis, tetapi Pak Host sendiri mencadangkannya buat kami, lagipun trip kami ini more like jimat belanja, but shop till drop.

MAS tidak menyediakan accomodation and transport in Jakarta, so bantuan Pak Host menyediakan penginapan dan supir to us, cukup membuatkan budget ke Jakarta tidak mencekik darah.

Lagi pula, kalau dulu Pak Host menginap di kondo mewah, kali ini rumah barunya adalah rumah teres 2 tingkat yang setaman dengan Inul Gerudi wuiiiii…..

Jenguk-jenguk kembali, semua entries baru akhirnya berjaya sudah kusiapkan.

Comment: 16

ERL to KLIA for Jakarta’s Trip

300409_jakarta 005

thursday afternoon 30 april, ai chartered a cab from VA menghala ke ERL, Bandar Tasik Selatan. This is not an expensive trip, i have to  do a proper budget for the getaway. I m going to Jakarta under the flag of Malaysia Airlines, n i promise you that lots of entries that you can use as your guidelines, fly with me and Malaysia Airlines.

300409_jakarta 003

since this is my second trip to jakarta, i m quite open already. kalau dulu langsung tak tahu apa2 kan…so now dah ada pengalaman sesikitlah. In this trip, i came as a blogger, bekerja, review and berehat bercuti jugak.

Untuk ke ERL BTS, kamu boleh gunakan access lrt atau komuter sahaja. saya menggunakan taksi dari rumah VA ke sini kerana saya tidak mahu meninggalkan kereta di parking LRT.

lagi pula saya menggunakan khidmat jiran saya yang juga driver taksi, so sambil tidur pejam mata, saya membantunya mendapatkan sedikit wang saku lah.

300409_jakarta 013

i like this picture. seperti satu perjalanan yang jauh tiada berpenghujung. do you know that di sebelah ERL BTS ni sedang didirikan kompleks bas yang ala2 pudu raya tuh? the biggest complex in Malaysia, ai was told.

Aku tak tau pun, gamaknya kalau taun depan nak naik ERL, taun depanlah baru tau ada kompleks besar-besaran tuh. Apa jadi sama Plaza Rakyat yang digembargembur dulu tuh? rasanya dah 10 taun terbiar begitu jer kan, project tak menjadi.

300409_jakarta 015

walaupun saya di dalam ERL, tapi saya masih boleh mendapat connection to my blog, that s why none of you know that i was actually away to Jakarta (except few frens sahaja). setiap kali naik ERL saya lebih selesa memilih untuk duduk di tempat yang tidak menentang arus perjalanan. aku pening kepala lah kalau duduk yang berlawan arus nih, so kerana itulah dari pintu depan, aku menarik luggage ku hingga ke hujung coz takde tempat kosong pulak yang dedepan. ada tuh ada ler but pening kepara aaa…

300409_jakarta 019

The ERL is co comfortable, saya sudah biasa berdikari berjalan ke mana-mana bersendirian, saya pernah ke KLIA menaiki ERL tanpa ditemani sesiapa kerana ingin menemui suami yang ketika itu berada di Holland. saya hampir2 juga terlelap di dalam ERL tetapi kerana kelajuan dan kecepatan transport serbaguna ini, saya kembali ke dunia nyata.

Lagipun satu sebab saya memilih ERL coz harga tambangnya tidak mahal, kalau saya naik airport limo, mahal lah pulak yet my 2nd luggage is in my 1st luggage. so still convienent untuk pergi ke KLIA menaiki ERL.

kamu boleh membuat pilihan yang sama, tapi kalau saya bersama anak-anak, saya lebih memilih Airport Limo.

300409_jakarta 030

300409_jakarta 020

sesampai sahaja di KLIA, saya terus check in, banyak counters dibuka mempercepatkan prosess check ini di sini. rasanya dalam banyak2 countries yang saya pernah pergi, counter MAS masih di hati. kalau dah kena q pepanjang tuh alahai, oh lagipun saya buat early check in, sampai awal di airport coz nak avoid orang ramai kalau dah nak dekat boarding time.

300409_jakarta 031

in less than 5minutes, saya mendapat boarding pass saya. dont forget to tell the ticketing staff you nak duduk mana. saya suka duduk di depan, tidak perlu di window. di aisle pun senang. coz saya nak cepat keluar, rimas aku dok lelama lam flight yg benornya. but this trip, saya takde luck lah, seats depan sume dah taken, nak depan lagik kena pi Business class, hehehehehe, saya hanya mendapat ticket economy mar :)

300409_jakarta 041

to kill of the time, saya berjalan2 pusing klia, nothing special. kedai brooch yang aku berkenan dari dulu broochnya, tak turun2 lagik harga. we had our late lunch di sini, the Aseana Cafe, where we saw lots of VIPS pulak lam masa yang sama.

Bukan segan nak mengambil gambar during lunch di situ, tapi dek kerana terlampau ramai VIPs, saya takut pulak kang ada yang ingat saya ni paparazzi. so saya memilih untuk makan sahaja, tanpa mengindahkan gambaran di Aseana Cafe.

300409_jakarta 049

300409_jakarta 067

300409_jakarta 052

usai makan, since kat Aseana Cafe terlalu ramai manusia, saya duduk di ceruk ini untuk membuat sedikit blogging job. Jejaka itu rakyat indonesia sedang menunggu untuk pulang ke jakarta jugak but he is in early flight. yang kelakornya airline dia dok diseru2 tp dia dok lagi kat situ sampai aku pulak yang tegur dia ‘you need to leave now sir, flight kamu sudah memanggil kamu’ .

DI KLIA, connection to the internet is FOC, ada wifi, ada kebebasan untuk mengaccess RM. speed pun laju jugak, so memang sesuailah kalau ramai bloggers yang macam saya ni nak buat blog job.

Internet access to me, the die hard blogger adalah sangat penting. kalau tidak, kamu semua kesunyian dari any of the entries if i were on holiday.

300409_jakarta 070

in the boarding area, saya mencuri masa yang ada untuk berbual sama anak-anakku. Saya berpergian untuk bekerja dan saya enggan membawa anak-anak di trip kali ini. Lagipun last january, saya sudah bawak anak2 ke Jakarta, for me Jakarta is not a suitable place for my kids. Susah maknya nak menyoping….

yang paling hazab the macet in jakarta boleh bisa anak-anak mengamuk di dalam kijang innova.

300409_jakarta 068

MH723 is ready for RM.

saya mahu bawa kamu terbang

ikuti perjalanan saya yah?….

:)

Comment: 23

Capek kerana Jakarta…

that was a big surprise isnt?

tapi untuk satu2 entry jakarta by MAS nih saya kena tulis dengan penuh terperinci, bukan boleh tulis tangkap muat waktu2 mengantuk ngan penat jerihnya. lagi pula kol 3 pagi pun saya tak tidur lagi, so camne saya nak flowkan idea.

untuk itu, saya hold dulu sehingga saya bertenaga semula.

in my previous entries berulang kali saya bilang, saya shopping – it s true, saya buat mini tiny soping sket kat jakarta and bandung.

saya juga kata saya tidur – di waktu malam of cos lah, dan di dalam kijang innova coz jakarta and bandung penuh dengan macet (jem). waktu itulah saya melelapkan mata dan berehat.

entry hari Jumaat lalu totally disiapkan separuh waktu di rumah, dan separuh lagi waktu di KLIA khamis lalu.

entry hari sabtu dan ahad, disiapkan di jakarta selepas 12 tengah malam, yang mana saya berjaya mengalihkan ingatan kamu.

entry emo ari ahad, sebenarnya mana de aku emo pun, tp ai m redmummy, ai got to distract my readers with something else before korang menjerit kenapa tak ada entries2 terbaru and bergambar.

huhuuuuu………! dan saya melalui Kastam dengan penuh berhemah, sib baik tak kono tahan lagik.

300409_jakarta 071

Bersedia untuk mendapat sedikit ilmu dan pengalaman mahal manis pahit maung suka duka sewaktu diterbangkan MAS to Jakarta. That s gonna be long and lotssssssssssssss of entries.

Comment: 17

Redmummy is back from Jakarta!!!

Salam semua…

the big surpirse is aku baru sahaja landing safely from jakarta sejam sebelum Isnin 4/5, was there for 4 days.

surprise enggak?

ya, kamu semua pikir aku ada di sini, di KL, di VA.

sedangkan aku sudah berpergian semenjak khamis yang lalu…

oh yes, my trip for this round was fully sponsored by MAS, yes u read me, ai went to jakarta under MAS!

300409_jakarta 084

capek giler! so nanti lah aku sambung lagi…

mau bermuka surat banyak gila nak bercerita on my paid trip nih.

Comment: 30

YeYey!!!

Surprise surpriseee!!

Aku ada big surpriseeee. Yey!!

Bagi aku sejam lebih, sat gi kuor the bigggggggggggggg surprise!!

Yeyeyyyyy!!!

Comment: 11