Kampung Daun, Bandung n Back to Jakarta

IMG_5823-w400-h267


Pak Memet, tadi dibilang lumayan dekat kok sudah satu jam lebih enggak sampai Kampung Daunnya?

Macet ibu, biasanya 15min udah sampai

wuiii…napa le kita kena makan kat tempat jauh gini Pak Memet

iyah ibu di sini tempat makannya nyaman, sejukkkkkkkkkk sekali. orang malaysia harus makan di sini jika mampir ke Bandung.

kalau aku tau sikitnya 1 jam lebih nak pi naik bukit makan kat Kampung Daun nih, kompemmmmmmmmmmmm aku rela makan kat darat tu je pak memet oiii. dia dok sagat cakap harus makan kat sini, highly recommended gitu. memanglah best tptnya but to go up the hill and spent like 1 hour plus lam kijang, lapar jadi kenyang angin plakkk.

next time nak makan kat Kampung Daun korang pastikan korang overnite kat Bandung, kalau ari2 tu gak nak balik Jakarta, baik korang pi makan kat bawah2 tu jer, natrabu pun sodap.

IMG_5759-w400-h267

udahlah sejam lebih naik bukit ke Kampung Daun, ni nama restaurant Kampung Daun nih yer…so nak pi tempat makan dia pun kena gak menapak naik bukit…n sebab kami pun sampai time dinner, yang gazebo rendah2 sume dah taken out. ke puncak mahligai lah kami gamaknya

IMG_5767-w400-h267

posing2 dulu kat kedai cenderamata dia yer. aku suspect barang2 yang dia jual tuh bukan made in indon, rasa gaya macam dari japang kot. or china mali. n harganya perkhhhhhhhhhhhh, keychain kecik2 alam tuh pun dah nak dekat 100 ribu rupiah. btw tempat nih  sejuk kay, aku turun kijang boleh patah balik amik cardigan, sebab sojukkkkkkkk!

n the place is so famous lah, betullah tu kalo dah ramai kata mai bandung tak makan kat kpg daun, tak complete.alah sume nya ckp gitu.

ko datang kl pun x pi klcc, jalan tar, bukit bintang, x complete gak project melawat KL ko kan kan kan?

IMG_5773-w400-h267

sebab jauh nak berjalan naik atas bukit, setiap tpt kitorg rehat kaki amik gambo. aku cakap terus terang, aku dah lembik la masa nih. tu pasal aku tak nak pi bandung pada awal2nya, sbb aku tau aku mesti kedaung. ai dont like to be in the car lelama lah. aku rimas. pi penang yang bape jam tu pun aku bosan.

orang cam aku tak leh dok lelama lam keter, aku cepat muak. at least skang aku dah ok, dulu masa itm, kena telan ubat lalok, coz nanti mual2 lam bas. mabuk bas semedang.

IMG_5796-w400-h267

so ni tempat meja2 kami duduk. bersepah2 meja ngan share orang lain gak. ada gazebo yang private sket, tp sume dah full house. kira meja2 ktior gnih belakang ada orang lain gak sama lah. tak menggangu pun kitorg. meja aku tuh leh dok lam 6 orang, tp kitorg 2 jer yang meroyan kat situ.

IMG_5791-w400-h267

nengok kat bawah tu air terjun dia. cuba ko try pi kencing kat toilet dia, air terjun gamaknya depa pakai, sejukkkkkkk meretu! air terjun tu aku rasa cam nak terjun je coz badan aku dah berlengas yer. ni masa kitorg makan, aku dok bayangkan anak2 aku, ada gak yang kalo tak diorg, toys diorg sure jatuh ke bawah nya lah. coz seating arrangement dia memang senangggggggg je ko nak jatuh kalo x jaga memolek.

IMG_5805-w400-h267

aaa makanan dah sampai. kami amik sup buntut, kangkung masak belacan, n ikan barongan buat bakar. sodapppppppppp! licin lencunn. ai asked for teh o jasmine kot, panas2. eii lagik sodap. sirman mintak  jenis kopi, cappucino gamaknya

IMG_9098

kalo aku tolak sirman tu, jatuh menjunam dia kat bawah tuh…tp sblm apa2 aku selamatkan dulu duit rupiah yang dalam baju dia dulu :) hehehehehehe…oh ai said that to him, bukan lawak jenaka lam blog jer yer.

IMG_9104

sudah licinnnnnnnnnnnnnnnn! wa manyak lapau maaaaa. jumlah yang dibayar, murah lah, not bad. ada lam RM60 gitu kot. cuba ko tanya sirman,aku ni macam biasa ler lupa ingatan. pdhal receiptnya aku simpan. malas lah nak korek seiii

for tempat makan cenggini,kalo korang baru pas kawin,dok atas nih perkhhh….terus tidur baring atas meja makan tu kay. tp sebab dah lama kawin sket, kuasa lah nak tidur baring, rasa nak balik umah carik katil gak adoler yuk.

IMG_5779-w400-h267

IMG_9118

IMG_9113

ha dahlah itu jer cite kampung daun. atas2 tuh ada hutan beliang, mai memalam x nampak hapa. kalo korang pi waktu siang, nampak le ungka beruk kot. Pak Memet citer kan…dia lepak2 ngan gang2 supir lah. katanya ada sorang  supir ni bawak korean boss dia dari jakarta. abih keje petang jumaat tu nak dinner kat Kampung Daun nih.

wuii…ko buta2 datang jejauh dari jakarta semata2 nak makan kat kampung daun, Bandung pastuh patah balik to Jakarta.

hebat hebat….

idok le teman

kalo aku, kalo boleh disua makanan tu atas katil, disuap, lagi aku rela wahahahhaha, mampus kena sepuk ngan sirman.

IMG_5829-w400-h267

so kami ingin pulang ke Jakarta semula, ada satu kedai betul2 aku msuk dia nya lampu menyala, baru aku nak capai selai baju,lampu dia dah padam. hampeh.

shop closing ko!

so aku tak dpt apa2 dah

wpun budget utk soping di Bandung masih lagik ada allocation kan.

IMG_5826-w400-h267

IMG_5825-w400-h267

kemudiannya kami terus menuju pulang ke jakarta. sepanjang perjalanan aku tidur mati. serius tak sedor diri. padahal ingatkan nak singgah memana rnr coz nak mengencing, tp dah tidur mati, Pak Memet laju je leer bawak kitorg balik.

tu yang sampai2 je umah Pak Host dah tengah malam…tp gigih gak kuor untuk dptkan internet connection spt dalam entry nih, berblogging dari kemang.

Pada saya, Bandung bukan pilihanku. Jakarta tetap di hati. kalau nak suh kuor duit sendiri bayo flight pi Bandung, tak mau lah.  Kak Az – aku enggak mau ke Bandung kalau aku perlu bayar flight and everything. so kita pi jakarta je lah kak!

aku lagi suka di Jakarta yang tenang wpun macetnya agak membunuh but still, ai have my own fav shops di jakarta. lagi satu, apa sahaja yang di bandung ada jugak di jual di Jakarta, sama la the other way round.

Cuma Bandung adalah more like tempat pelancongan, orang Malaysia memang bersepah2 soping di Bandung, sonok bangat yer soping gitu. janji aku dah merasa ke Bandung, walaupun sekejap seharian sahaja, tak explore semua tempat, tetappppppppppp gak Jakarta pilihan di hati.

Molek sangatlah MAS anto aku ke Jakarta. kalo dia campak aku ke Bandung, pikir banyak kali gak gua. oh itu MAS nya competitor kena amik anto aku lah ke Bandung since MAS doesnt fly to Bandung directly :)

Comment: 13

Heritage, Bandung

IMG_5746-w400-h267

halooo, kami di Heritage. dek banyak buang masa kat pasar Baru, plan yang patut leh pi 4,5 kedai jadik 3 kedai jer. Pasar Baru, Rumah Mode and Heritage ni jelah. nothing for me here, jilo yilek pocik. but adalah something for sirman againnnnnnnnnn. perkh laki aku lebih2 tol kan…

bapak, backpack nya harus disimpan di tempat simpanan enggak bisa bawak ke dalam

aaa? emmm aku pandang sirman, sirman pandang aku

security tu macam paham jer ‘enggak apa2 ibu, boleh dibawa backpacknya’

aku bukan enggak mau bagi backpak pak, tp dalam b/pack nya suami ku itu macam2 document penting ada.

aku paham ibu, enggak apa, kamu boleh bawa masuk.

makasih ya kerna memahami.

gilo ko nak letak b/pack tuh kat tpt bag dia, wpun dia jaga…eiii banyak doc penting woo lam tuh.

IMG_5755-w400-h267

tetiba kuor dah malam hahahahaha tu lah aku cakap 530 dia dah nak gelap. udahlah penat ya rabbi. kat sini soping boring aa…barang2nya tak segah best macam Rumah Mode. aku paling menyampah kalau nak beli barang, kena pi bawak receipt bayo kat kaunter ngan barang2 yang tak payah bawak receipt and patah balik pi ngamik barang tuh bila dah bayo.

eiii

buang karan tol

yang baju pompuannya sume size2 beso, yang kecik2 nan ado dah abih yilek. yang baju laki pada kawan akak aku pun nan ado. baju2 tu sudahnya kami carik kat jakarta pun ikut pirasat kitorg XXXL ada but no tulisan tetimbul. mengada heh.

pas pilih2 yang biasa2 jer, aku cabut kuor. lepak luor. biarkan sirman melayani urusan pembayaran. sket nya ramai rakyat msia lam tuh..

bapak kalau belanja lebih 500 ribu, bapak boleh dapat paperbag Heritage ini

sekali ada sorang akak msian ni nyampuk, alah tak yah lah dik, balik naik flight bukan ko leh bawak balik pun paperbag tuh, akak pun x amik.

pandai akak! aku dah agak sirman takkan belanja lebih semata2 nak amik paperbag heritage tuh.

IMG_5749-w400-h267

aku dok melanguk kat luor pun, si Pak memet dok borak pulak ngan gang2 supir, aku lambai2 dia tak pasan. gelap benor le aku kan…so sbb aku dok diri kat situ, of cos lah penjual2 tu mengaco aku

ibu belanja ibu, 300 ribu ini, kalau ambil 10 aku beri 250 ribu

100 ribu aku ambil

ya waduh 200 ribu ya ibu?

50 ribu lah gitu

ya ibuuuuu, masa gitu, tadinya kata 100 ribu. kok jadi 50 ribu

lagi ko tak nak turunkan harga, lagi aku turunkan ikut harga aku

ya ibu, 100 ribu, jualan ya

heheheheee….aku biasa buat gitu. korang leh lah try.

kalo dia letak 200 ribu, pass nya mbe 150ribu jer, aku akan mintak 100ribu gak. kalo dia turunkan 140 ribu je, lagi aku turnkan to 70 ribu, silap2 aku bagi 50 ribu. ha korang bley lah amalkan :)

so far taktik aku menjadik. ye saya sangat handal membargain!

tapi ada jugak tak berjaya, macam contoh kat kedai kain ela Pasar Baru tuh. dia letak contohnya lah yer 40ribu semeter, aku tepek 20 ribu. passnya 37ribu. 10 juta kali dia cakap 37 ribu gak. so aku tau ni susah nak ‘makan’ nih, aku naikkanlah sikit, 30 ribu. kalo dia degil kebana gak, hah tak yah nak bukak kain lain, ko tinggalkan jer ler kedai tuh.

kedai ke 4 tu yang aku dapat harga yang aku nak. baru puas hati. just imagine, 3 kedai harga 37ribu, material yang sama ngan kedai ke 4 at 30 ribu. murah enggak?

yang penting hati jitu kental waktu menawar harus ada. but ada jugak masa2 nya aku malas nak bargain, due to keletihan yang tahap gaban. tu kompem aaa ok, yelah bayo jer ler. mmg tu maknanya takde napsu nak buang air liur.

Comment: 7

Car Sticker is posting out!

the RM’s car stickers sudah ada di tangan saya

it s totally sad to see bila nama yang tak bayar lagi not bad gak on q. wpun dah dianto 2 kalik reminder.

we promised you to give us 2 weeks, and kami mencapai target, tp payment? huk aloh. 10 inggit pun siksa nak dpt, so by monday, if no payment is made by the booking party, aku bagik kat those yang masih lagi berminat tp terlepas tarikh order arituh. jangan nak bising2 mekak kata saya dah order kak tp saya lupa nak bayau. no such thing. budak2 gbm penat anto reminder kat korang.

Next program:

1. Contest for those yang ada car stickers sahaja.

2. Password only to be given out pada yang ada car stickers aja.

I want to see the sincerity gak, kalo aku cakap sapa order car stickers nanti leh dpt password, sure berlumba2 yang nak order kan, sanggup tuh. so sebab tu lah aku cakap sapa yang ada car stickers jer, ai mean it shows u support RM. lagik satu, we are not gonna have any event, potluck pun tarak taun nih. RM’s car sticker adalah antara satu2nya product tunggal RM for this year. insyallah.

ai decided to pull off back the potluck, coz ai want it to be exclusive. kalao tetiap taun kena buat, mana syok dah.

Aku sambung entry ni ari Isnin nanti. Chow!

Comment: 21

Rumah Mode, Bandung

pak memet, napa banyak macet nih

di sini jalannya kecil2 ibu, orangnya padat

lama lagik sik?

lumayan ibu, tapi macet nih, jadi lumayan jauhnya

lumayan semedang, nak tidur aa gini…this was after the pasar baru’s trip. yang buat aku ngan sirman naik hangin jerr pi carik barang kakak aku tuh. ada le barang aku, ada ke? hemm….mana ada!

IMG_5727-w410

di malaysia, si Manohara nih kalau version kita macam takde masalah je dia ngan suaminya kerabat kelantan tu kan. tp kat jakarta n bandung alohaiiiiii…lam tv pun sama. mak nya siap buat PC cakap anak dia dianiaya lah, disiat2, didera sebagainya. and mostly semua tabloids letak Manohara ni sebagai cerita utama kat main page.

aku pun tak tau apa jadik, mana satu betul mana satu salah.

version indonesia of course lah depa menerima cerita katanya si Manohara ni memang ngah dalam siksaan. tp versi Msia lain pulakkan.

IMG_5634-w410

ha ada satu gambau aku ngah tidur. padahal sepanjang idup macet kat jakarta bandung tuh, aku memang tidur semedang. tak bley tahan la seii diorgnya jem. kertu punkoq aku dok lelama weiiii!

orang kata dari Pasar Baru ke Rumah Mode idaklah jauh bonar, tp dek kerana jem jem yang hazab nih, perjalanan 15min akan jadi 1-2 jam. gilo tol. kalo ada meeting, boleh buat 2 meeting jer lah perday. jangan berangan nak buat back to back meeting to all places.

IMG_5644-w410

kitak sudah sampai Rumah Mode. tiap kali sampai ke destination, tiap kali tu lah aku dikejutkan sirman. sirman tu mata burung hantu, kalo burung hantu siang tidur malam jaga, ha dia terbalik, malam tidur siang berjaga. sepanjang aku kawin ngan dia, kekerapan aku tidur compared ngan dia adalah lam 90 skala gitu. hiksss

IMG_9070

IMG_5647-w410

kami makan kat Rumah Mode gak. depan tu ada banyak stylo gerais, ala2 classic sket lah tpt makan tu yer…nak carik nasiiiii jugak. but taste nya kureng lah. sodap lg nasi padang nasi natrabu jakarta tuh. ni sebab commercial gamaknya so harganya ala2 not bad kederek kay.

sila anda lihat pinggan orang diet

ngan pinggan orang kurus tinggi yang tak diet

dahlah kurus tinggi, makan selambak, tak gak gemuk2. laki aku bela hantu raya gamaknya.

IMG_5654-w410

aku order air bandung mas bukan abc

ini es bandung buk

oh saya mintak air bandung bukan es bandung

kita enggak ada air bandung buk

korang – air bandung tidak ada dijual di Bandung ye mahupun jakarta atau segala jenis corok indonesia. air bandung pink melekat kat malaysia kita nih, hanya ada di malaysia sahaja. sapa le kat msia gatai pi letak nama air bandung, buat malu aku je mintak air bandung di bandung!

IMG_5657-w410

kesimpulannya aku hirup sesikit je es bandung tuh, dia ada letak apa tah tapi rasa payau kelat tak sodap. so not my selera. num Aqua gak sodap. sirman makan licin lencun…

lapar ke sodap?

masa ni aku ngah amik mood nafsu nak menyoping

sbb baru bangun tidur lg kan…pala agak weng weng boliau

IMG_9086

cantik dok toilet kat Rumah Mode nih…classic seiii!

IMG_5679-w410

bila hantu soping aku dah mari, so semakin laju lah aku nak merendek masuk Rumah Mode yang kemain dijaja2 dek seluruh rakyat malaysia suh pi, kira kalau sampai bandung tak pi rumah mode, tak sah lah.

jarak jauh giler sirman ngan si penggila shopping tuh..orang lagi nak cepat, lagi dia suh pose tetengah jalan!

IMG_5686-w410

pat ler sirman masuk, x udah2 amik gambau

kang u gak nak pakai gambar nih lam blog

so masuk jer wuiiiiiiiiiiiii! aku buat satu lawatan dulu, tengok2 jenguk2. pastu decided pi male’s section dulu. ke laki aku memang dah dok melekat kat situ tak geti2 nak pi jenguk female’s section.

IMG_5694-w410

gambo dalam Rumah Mode, ni satu je lah yang ada…security dia bersepah la weii. korang tau tak aku dok bertapa kat male section tu sampai x leh  x mampu nak jalan dah. aku sauk baju2 lelaki and dok tetepi. purata abihkan masa kat male section ni lagi tinggi dari dok kat tpt pompuan. apatah lagi kids dept.

sirman tu lah, aku try baju ke suor tak yah masuk fitting room pakai cermin luar tu jer, dia tu selai2 nak try lam fittin groom. eii, specially suor lah kan. apa dah…

tu yang lama kat tpt dia than tpt aku.

so done with him, tiba turn aku pulak. hehehhehheeh….

pastu for kids. kids nya tak banyaklah aku amik coz aku dah budget nak amik yang kedai baju kanak2 yang kat ITC Kuningan.

IMG_9088

IMG_5710-w410

oh sudah, bape jam tah kat sini…tetiba dah melepek.

senyumlah sket, muka sememeh jer, nak tepek kat blog you ni kang

penatlah, kang senyum lagi nampak plastik. biarlah muka sememeh, memang saya tengah sememeh kepepeh pung ler..

lega…kuor je dari Rumah Mode, kami akan pergi ke emm…

ko pergi Toko 3 tau, situ ada baju yang tulisannya timbul2 tuh harganya gini2, mesti amik size XXXL, ni kawan Anya punya laki nak.

cekadak la ko. kat Rumah Mode nih, satu hapa XXXL takdak. gergasi hapa laki kawannya. agak2 lah kan kalo nak suh orang pun, dah tau size ko susah nak dpt, lagi nak nyusahkan aku. bukan laki ko punya lak tuh, kawan laki ko!

eiiii! aku komplen2 pun, aku pi gak mencarik yer. satu bandung kedai aku carik utk tshirt laki kawannya, tak gak dpt. Toko 3 plak Pak Memet tak tau, tepon Pak Sulis, satu hal lagi Pak Memet nak carik jalan wpun Pak Sulis dah ajar Pak Memet.

this is like very the menyusahkan. masa udahlah terhad.

Pak Memet, lupakan je Toko 3 tu, barang2 saya lagi penting. kita ke Heritage sahaja…

Comment: 12

Pasar Baru, Bandung

IMG_5443-w410

bandung oh bandung, keluar jugak entry bandung….

perjalanan kami bermula seawal jam 730 pagi dari rumah Pak Host. tapi pagi Jumaat tuh aku macam tak berapa sedap perut. dalam perjalanan hway yang panjang, aku dah rasa semacam je, kompem aku kena cirit! aku tak tau dari penghasilan apa, tp Pak Host suspect mesti dari air yang kami makan minum di Baso Malang. could be…

tahan punya tahan, at one time dah tak boleh tahan…Pak Memet berentikan kami di perhentian rehat utk lorry. kau! tekejut den…aaaa…tak nak masuk!

IMG_5442-w410

sirman buat thorough inspection, oh aku ada masalah sikit kalau masuk toilet yang utk awam nih. pada kebiasaanya sirman akan check dulu sblm aku and anak2 masuk, gegirl tu kalau dah nak terberak sangat pun kalau dia tengok toilet awam tu dirty, tetiba je berak dia boleh tahan. ha macamana anak camtu lah mak nyer.

Melihatkan aku yang tetiba je tadi nak mencirit, tp bila aku tengok je dari luar, terus Pak Memet bilang ‘kita cuba di depan ibu, lagi 10 min tandasnya yang satu lagi cocok buat ibu’

menderu lah Pak Memet membawa aku yang ngah kecemasan…

IMG_5455-w410

kami berenti di kawasan rehat di hway nih, apa ke namanya tempat ni sirman? sirman?????? sesampai je perut aku lom lagik datang angin ciritnya iskk…bolehlah lagi aku pusing2 jalan tengok tuh tengok nih.

asal tak memerut lagik

lom alarm lah

tadi sampai naik2 bulu roma menahan

sabau aa…

IMG_5448-w410

tapi kemudian bila aku dapat alarm perutku nak memerut, terus aku berlarian masuk toilet awam tuh. ok lah sket situasinya…perkhh lega ko! betul2 aku kena cirit…

aa x sukanya kena cirit2 gini waktu ngah travel!

IMG_5463-w410

he got me a black coffee, patut amik teh o waktu ngah cirit. itu kopi pekat harganya duit msia 6 hengget! bapak la mahal woiii. ingatkan sirman salah cakap 6ribu rupiah, rupanya memang 6 ringgit. kopi san frans aku lagi murah kayy….

ha tu muka orang dah clear the memerut… :)

IMG_5612-w410

ya udah sampai Pasar Baru..nak sampai tu pun bape banyak lubang macet jem tau, dahlah jalan ciput2 alam. ok ni my first time in Bandung. asal aritu plan mmg nak ke Bandung, tp pastu 2 days before nak tolak ke jkt aku ckp kat sirman tak yah pi lah, rasa macam buang masa atas jalan sampai 4,5 jam sehari. baik melepak kat jakarta jer. tapi sirman nak jugakkkkkkkk pi bandung.

pastu bila kakak aku pasak kat telinga dia, pi lah bandung pi lah bandung, eii kena lah pi gak.

tak cukup pasak, dia bagi pulak list utk barang2 dia yang kena beli kat bandung. padanlah ko nak sgt suh aku pi bandung.

IMG_5515-w410

sblm apa2 lam tengah panas pagi Jemaat meh kita amik gambar dulu yey! kenapa kami tuju ke Pasar Baru dulu. coz again pasal kakak aku. since apa yang ada di Pasar baru sama gak apa yang jual kat Tanah Abang di Jakarta., aku skipped tanah abang this round coz nak kena menapak ke Pasar Baru. lgpun aku dah pi Tanah Abang.

IMG_5520-w410

masyallah, baru nak mula menyoping, boleh perut aku memulas lagik. so ni kat basement Pasar Baru, kena carik toilet daaa….gampang tak gampang la cirit aku ada lagik plak. halohai…

napa le ko masa nih nak memerut kan, time baikkkkkkkkkkkk jer ko bagi aku tau.

so that was the last memerut, dia kuor ngam2 before aku start shopping!

IMG_5562-w410

aku ada bawak list ok dari kakak aku…

nak nangis aku tengok list dia, bengkak2 muka aku bagi kat dia pun dia suh gak aku belikan list dia tuh. alangkan kakak, kalo korang yang bagi list tuh, aku kecai2 kan jugak. aku pi nak berehat buat kerojer, dah satu hal nak pusing pasar baru carik barang orang. very the unpleasent trip jadiknya.

IMG_5528-w410

IMG_5538-w410

IMG_5547-w410

so aku merayau pusing2 carik kain ela…kain ela ni oklah kalo ada yang aku nak kena beli, kalo orang kirim macam logik lah jugakkan. eh korang tak tau bape puluh kali aku kena nalipon kakak aku. sbbnya dia nak satu2 barang tu ngan harga yang dia cakap siap lam list tuh. kalo mahal then dia suh pi carik kedai lain. camne aku tak hangin. anya!!!!!

IMG_5550-w410

4 kedai kain ela aku gegar, the last one baru yang murah. kira murah dari yang the first 3 shops. kalau x pandai pilih korang memang nahas dapat harga yang tak nak turun sikit pun. tau lah korang ni dari msia, lagik lah ‘enggak ibu harganya udah pass’ manjanglah ko pass pass kan, mementang aku tourist.

IMG_5579-w410

IMG_9048IMG_9047

IMG_5553-w410IMG_5552-w410

cantikkan lace2 nih…lawoo…

ai didnt buy

not a single kain ela pun for me this time

see…saya sangat terpaksa baik hati belikan utk kiriman orang :(

IMG_5566-w410

IMG_5564-w410IMG_5572-w410IMG_5576-w410

kat kedai ni lah aku dapat murah..siap dia bagi teh botol. abih round up aku tabur kat sini jerr, gua dah tak berdaya nak pi carik kedai lain dah. blom barang aku, mood dah lari tau…

the bala boy, blue shirt, very nice…dia layan kita macam kawan2. pastu budak sales yang pakai cardigan ijau tuh kan, ada baju dia tu aku  nampak jual kat kedai bawah, at 45ribu rupiah. siap gua tanya kay bape dia beli, sbb dia local kan nak gak tau gaya harganya. dia beli 20ribu rupiah wuiiiii…

sib baik aku tak beli cardigan yang kedai bawah tu…sket 25ribu bezanya kauu!

IMG_5584-w410

terusan lagi aku mencari perjalanan barang2 kakakku.

aku nak telekung sulam cotton japang and satu lagi telekung putih biasa cotton japang gak. banyaklah ko nya japang tau Anya! abih 10 kedai aku masuk mana dapat harga 165k kau utk cotton japang. harga depa letak sumer 230k tau dok. ha ni memang entry nak marah kakak aku jer nih. jangankan aku, sirman pun dah naik hangin. dia nakkkkkkkkkkk jugak harga 165k, tak nak yang 220k, apatah lg 250k!

**anya is my first sister

aku sudahi kisah mencari telekungnya di kedai yang ke 11. capek siot! mampuuih ler kalo dia bising mahal ke hapa. aku yang penat kat sini, ko yang sedap2 nak ngarah2 aku suh beli ikut selera ko plak

IMG_5602-w410

IMG_5599-w410

8 kali pegang, 8 kali letak, amiknya idak gak. clutch2 for dinnerr..banyak ada

kat jakarta pun aku pegang gak, belinya idak

bila dah balik ‘alah nyesal tak beli’

nyesal kesal, apa nak buat…

aku nak carik clutch yang macam linda onn pakai pi event apa tu ek, emm Anugerah Bintang Popular. ha cantikkan clutch dinner dia. tp sebijik pun tak jumpa cenggitu. kalo dah takde, apatah lag kaler merah.

IMG_5581-w410

asal mata nampak je aku grab…yang kat kedai rambut kanak2 ni aku tertipu sket…

tulih 4ribu

aku amik le sesedap alam

rupanya 4 ribu for seketul

ingatkan 4 ribu utk 6 ketul yang berungkai panjang tuh

aterr kat bangkok dia jual gitu, so aku ingat kat bandung pun sama gak lah…

so kena lah rombak balik, budget mar budgettttttt!

IMG_5591-w410

ini adalah kedai yang sejutapuluh kali aku masuk gamaknya, udah capekkkkkkkkkkk bangat! at this shop ai bought baju for my dad. abah ku nya baju lagi sonok beli…

sam where are u sam, ai got one for u too!

IMG_9060

tudung bebudak kecik…murah murah..

IMG_5607-w410

aku nak tudung kain licin 3 lai

aku nak tudung kain tshirt 4 lai

aku nak tudung ada butang belakang 4 lai

semua tu each harganya paling mahal pun 30ribu rupiah ok! kau mesti carik yang harga2 tuh

ni pesanan kakak aku yang dia tulis khas yer…sebijik2 aku copy paste nih. grrrrrrrrrrrr! tu baru tudung yang kowang nampak, lom tshirt kawan nya punya laki lagik. ha tu kat entry lain.

IMG_5603-w410

ah sudah! and ni kedai pertama kali aku nampak, ini je kedai yang harga bih kurang kakak aku cakap tp kainnya lantak lah! aku dah pusing ribuan kedai tudung pasal ko nya jer, so biak pi lah. aku sauk kat sini jer. masa ni temp aku  ngan sirman dah naik mendadak. udahlah nak memacam gaya nya jenis. iskk

ha kau, dia ni sampai jadik model nak suh beria amik tudungnya…

gini ibu gaya pakainya, ini namanya tudung licin macam kakakmu bilang itu

ha sauk lah saukkk. aku dah capek.

IMG_5605-w410

to close my Pasar Baru’s entry, kupersembahkan si pemuda yang sungguh2 bergaya sama tudung kain licin…dia ni kan kelakar lawak gila.

ibu, ada duit malaysia? mau disimpan, buat pelarisku ibu…aku suka uang ringgit malaysia ibu.

singgit ek?

ya waduh mekasih ibu!

jam2 tu gak dia amik, bau kat idung duit singgit tuh and simpan terus lam wallet nya…

salam buat rakyat malaysia ya ibu, datang bandung, singgah di kedai ku yah…

iyah…rakyat RM akan menerjah kedai tudung mu..

so all, jemput ke kedainya, sebelah tepi tingkat bape hawau aku tak ingat. from escalator can see his shop oredi. Setengah hari ku habis di Pasar Baru :(

IMG_9055

Comment: 24