Sessi Menyolek…

IMG10269

eyebrows brown warm colour from stila, pakai berus yang khas for eyebrows gak yer…

IMG10275

for that nite, aku pakai pigment PAC from MT, purple one. baru berani pakai for weekend jer kau. nak try lu apa jadik kalau pakai adakah over or light2. ada adik reader suh buat make up mata purple, dik nanti akak buat lagik yer…ni ala kureng sket lah, mata malas nak make up sesangat

IMG10284

pastu aku tempek ujung mata with gurlain’s purple, pakai brush yang ala2 ujung dia dah bersegi…senang sket nak blend

IMG10285

chrome bshop nih ngan berus yang halus mulus gak, aku main tampal jer sesuka…hehehhehehe letak between the blending

IMG10302

for that nite gak, aku try palette lips PAC MT yang hok ujung kiriiiiiiiiii tu ha. tak penah berpakai kaler tuh. sekali kau, sangatlah x sesuai ngan mata purple. nxt time, light pink je ye kena pakai with purple’s eyes.

IMG10308

cam oren, ke brown ke aku pun tak tau lah…pakai jor lerr, ater dah melekat kat bibir, kuor umah pun sekejap jer

IMG10311

mahaplah yer, gambo pakai spek mata yg aku kena letak. tiap kali aku snap, asiklah flash kuor, abih terang benderang eyeshadows tu, nak tutup flash aku malas. lantak ko heh. so janji ni ha jer yang ado. itu dior, hasilnya fefel kaler.

spek aku pun nak gak masuk lam blog.

yes saya rabun, ari biasa pakai lens ler…ari2 tah hape2 aku pakai le spek. kalo agak2 sakit mata pun, spek gak aku carik.

Comment: 4

Anak kecil main api…

IMG10377

ai went to crocs shop, ai tried the sizes, for this wedges, it fits me yang tulih 7. so size 7 lah kan. yang size 5 ada yang ketat, for size 6, some longgar some plak ketat. confuse lah. but wedges ni je yang ngam2 size 7 for me. kak ann -u got this entry?

amboi PARM ke batam, meninggalkan RM – see you girls in KL soon :0

IMG10432

gosh, what his blog add, tak yah link lah, blog dia pun dah nak padam…Nadzeem  Si Naga Merah and his future wife, Sarah gonna be official husband and wife by in 2 weeks time.  Think korang ada lah yang kenal dia, famous gak dulu lam blog RM nih, tp bila dah jadi kawan aku terus diorg nya blog pun padam,bz ngan personal life.

they came to my VA’s house, for some projects…

n no nadzeem, i m not gonna give you my LCD TV as your wedding present….!

IMG10434

aku draftkan ayat2 bunga cinta utk cikgunya….so gigihlah abang menulis. first 5 cards dia tulih nama penuh kat kad tuh, ngan nama bapaknya pun ado. last2 the last 5 cards dia malas nak tulih nama bapaknya.

sib baik lah mak ko x bg nama ko 3,4 words, kalo idak katalah Muhammad Sheqal Arif Bin Muhammad Nor Shah?

perkhhhh!

IMG10435

tu kertas putih tuh, pun draft kad cinta utk cikgu2 sekolah gegil…bersungguh2 dia menulis. tulisan ya rabbi, ke main bughuk memasing nya writings.

IMG10436

for abang’s sekolah agama – 10 kotak adiah. kenapa 10? sebab itu 10 nama guru yang ngajar abang. siap ado list lg dia bagik kat aku yer…

gegirl pulak ada 3, tp aku buat extra 1 jadik 4. bg le kat memana cikgu ke sapa yang ada kat kindy dia tuh.

for NK’s teachers, aku tak dan beli lagik, abang kena betul2 check berapa orang sume total cikgunya baru aku dig.

ai donno lah dulu aku masa hari guru, memang takde langsung budget adiah utk cikgu2 nih. coz we were so poor, every time the teacher’s day comes, aku hanya jenguk2 apa yang ada  lam lemari gobok pinggan mak aku kot ada box or mangkuk kekaca murah2 yg depa dpt masa wedding, so leh recycle buat bagi adiah cikgu.

that s the true story, saya adalah sangat tidak mampu dulu. n itupun hanya guru kelas je yg dpt adiah. ai gave the presents dulu pun bukan sebab apa, sbb malu kawan2 sume bagi adiah, aku je yg x bg adiah.

yelah cikgu tak mintak

tp kalo dah bersusun budak sume beratur bg adiah

aku sorang je yg tak bangun bagik

mesti le terasa kan – adalah sangat budak2 di masa lalu….

Comment: 16

Stila’s Party!

IMG10192

aku adalah merendek geram ngan barang2 stila nih. makin lama stock make up dia makin byk plak. tp yang dia display kan bukan byk pun, so kena pandai carik2 lam gobok2 dia…

ada bebudak gbms ni pi stila The Gardens lagik hazab kay, sana lagik complete set macam2 ado.

IMG10193

ai just picked anything yang aku rasa reasonable to uselah…not only for me but for my mengandam process. mengandam katanya! dok eh..aku nak try and error lah kat muka adik2 aku. adik2 kandung yer…aku dah abih belajar kelas redglow dah lama tp x de muka adik2 aku yang sempat aku bikin. coz aku kekurangan set make up.

IMG10195

IMG10197

aku main calit2 agak2 aa bantai ok leh amik, tak banyak pilihan kat sini, aku x amik pun all the maknek colouring eyeshadow ke blusher pun x amik, only for the yang cam foundation bagai..

IMG10239

IMG10238

for the 9 sets that ai bought from stila parkson, klcc. wei cepatlah ko bungkus, lagik ko ada kat klcc nih lagi semput aku tau…it costs me RM193.

aku slowly lah nak cukupkan apa yang ada, ai oso bought the foundation yang biasa make up2 artis pakai, derma colour brand, mahal siot! itu aku beli from RedGlow…tp aku beli satu je lah, so sapa yang nak kena tepek ngan aku, haruslah kulit kaler dia sama ngan aku. kang ado gak yang terputih tergelap plak. haaa, nangis korang plak.

IMG10244

semua barang saya atas dressing table tuh, for sirman hanyalah perfume dia yang nun ujung dunia aku letak. for kids aku letak kat side table, iskk buat nyomak jer. mak ko nya barang pun tak cukup. skang brushes set aku standing kat lam stila tin tuh lah, patut brushes x leh buat gitu, kena tutup, tp aku kan x dpt lagik the casing for brushes. so ai m a bit cekai lah.

slowly yer…pelan2 kayuh. saya adalah pencinta make up tp kena amik masa….

dpt big boom bang ke sedap sket, leh gak ajak redglow soping make up, mesti budget 1000 jadi 2,3 ribu ngan depa, sure sume depa suh aku kaup. emm…takuttttttttt!

so redglow – na and wa, kalo akak bagik budget 1000 for make up, korang cut kan jadik 300 jer yer hahahahhaha….ingat tau!

to gbms – kalo nak soping stila, beli eyeliner itam,bukan eyeliner biru. aku x pakai biruuuuuuuuu! masa form 5 je dulu pakai biru!

Comment: 19

Mangsa Mata…

IMG10045

the complete face,again aritu kena jumpa cikgu make up tp pasal a day before dah make up cam heavy, kali ni make up light2 lah sket…no white khol or black eyeliner di bawah mata.  aku letak concealer jer

IMG10045

IMG10043

aku ada problem in blending kat belah kanan lah, macam aku sokmo je kuatkan black tuh kat kanan. biasa jari nih, kena usaha lagik nih. actually kan mata tuh aku x pakai h/light gak, pakai base shu jer , bila nak cepat, pakai je apa2 kaler eyeshadow, and ujungnya letak itam.

sonang kerojer acik.

mascara pun a must, kalo ada appointment kan

kalo x de appointment aku x pakai mascara…cikgu make up ku bilang, kombinasi mata and baju adalah sangat classic. Yey! 1 point today.

IMG10093

Ayu The Sun’s eyes, lari le ko baper puluh meter pun, kalau aku dah nak tangkap gak mata kau, kena gak tadak. she s using the PAC MT’s kid, aku pun tak pasti dia pakai hlight ke tak…..

IMG10109

Najwa’s Redglow’s eyes,wpun dia kaler sampai ke atas, tp nampak macam natural je lah. x de la nampak cam blending setepek cam aku buat. tu le beza cikgu ngan student make up kan. mascara dia tu, buat eyelashes dia sangatlah kembang melentik. aku dah cakap kan aritu dia pakai Sasa’s brand, ha bagus gakkan?

IMG10105

ni pun mana Najwa, jari Ina Redglow, ni dalam Ferragamo’s boutique tuh….ye saya akan bertanya pasal make up wpun depa ngah shopping. aku mana kira, ilmu harus dipinta tak kira masa…

IMG10107

Cikgu make up aku nya mato lak, Ina Redglow. motif belah kanan ko dah ilang sket eyeshadow nya. not good tau cikgu, students kat RM ni ramai nak belajar make up. apapun, kening dia tersusun je kan..iskk! goram eden…

IMG10122

Alang’s eyes, very light. mata dia bulat ala mata ikan, so kalau make up light pun dah buat mata dia beso, light make up is fine, ni for me lah, as long as korang pakai mascara. ha sbb dia pakai mascara nampak lg naik seri. Alang is Ina Redglow’s sister.

IMG10014

IMG09998

ni mato student redglow…bila nya make up mata tah…malas nak google lam RM. so korang, wpun saya x letak lam utube, at least tempek2 lam gambar pun ramai pandai kot kan….

pelan2 lah, aku pun dah nak lenjut ni ha baru geti nak make up sket….

Comment: 8

Charity For Rumah Nur Salam!

IMG10179

remember the car sticker of RM’s production? it s out for charity now…kami telah memilih Rumah Nur Salam sebagai penerima charity from the car sticker yang kamu dermakan hari tuh.

Dari RM10 yang kamu bayar, adalah for the car sticker’s printing process, stamping and posting, RM3 goes to charity and sedikit adalah untuk perkara2 berbangkit. Semua duit adalah dalam simpanan our accountant, Ayu The Sun.

N GBM adalah yang bertanggungjawab buat semua kerja car stickers, baik dari awal, pertengahan dan penyudah, semua depa nya kerojer. tidak ada bayaran diberi, charity service kan. wuii! thanks adik2.

Sedikit ingatan terima kasih saya nak beri kat sini for the 5:

Hajah Ayu The Sun , Umimia @ RoseMayangsari @ Sidr,Daela @ Dila and Yan @ Diana Kay

The amount that we give for the charity pada kamu mungkin not that much, tapi ada yang top up.

Kami juga mengumpul barang2 lama, toys untuk disedekahkan pada Rumah Nur Salam. Ini entry officially to call anyone of you yang nak giving out any of your barang2 lama..bolehlah salurkan to Rumah Nur Salam

The one big toys plastic bag adalah dari dermawan yang baik hati, he heard about RM’s charity, so pagi Jumaat arituh dia sumbat satu bag plastik beso dalam bonet aku  for Rumah Nur Salam. Terima kasih Encik J for your kindness.

IMG10266

if last few weekends aku clearkan segala semua jenis baju berempat, n tv lama pun aku bagi orang. so for this weekend pulak aku rombak toys and buku2 lama budak2. akhirnya dapat 3 kotak, 1 big plastic and 1 bag sekolah biru tu penuh gak ngan buku2. dalam2 kotak tu not only toys, bag2 sekolah pun banyak, ada yang aku dpt from freebies, so aku sumbatlah sekali.

bilik gegirl skang ni memang kosong from toys, just the bears semua x leh masuk coz dia x bagi.

Bolehlah sesapa nak mintak GBM antokan barang korang pun bisa, pls contact siti.amiha.ayu@gmail.com , we are visiting them either this week or next week (subject to our schedule). Tapi kalau u all nak hantar terus ke Rumah Nur Salam, or mana2 charities organization, please do so. Semoga niat dan perjalanan kita dirahmati Allah.

Rumah Nur Salam, which includes Pusat Aktiviti Kanak Kanak, Chow Kit, is a 24 hour activity center and ‘safehouse’ that wants to provide a ‘safe,’ healthy and loving environment for all children under the age of 18, living or loitering, in and around the Chow Kit area of KL. Children registered at the center are given food, shelter and are exposed to educational, health and recreational activities and programs that otherwise may not be accessible to them.

On an average day, there are about 30 children who attend a program at the center. Currently, this number increases to around 70 children on weekends. Most who come to the center are under the age of 12, but the number of teenagers who attend a program is on the rise. To date we have over 90 children registered.

Who are these kids? Most of the children are poor and discriminated against and are, from the areas around Chow Kit and the greater parts of KL. They are, for the most part, unable to have their basic needs met and there is little adult supervision. Thus, many children stay on the streets in the middle of the night and are deemed as ‘high risk’ children.

Rumah Nur Salam is a collaboration project between the Department of Welfare (JKM), Wilayah and Yayasan Salam, Malaysia to assist, protect and address the issues that these children face and to provide a ‘safe’ zone or sanctuary for them.

Rumah Nur Salam
No 24A-B, Jalan Chow Kit
Kuala Lumpur

Tel No: 03-4045 4021
Fax: 03-4045 4031
Raja Azizan: 017-300 9055

Kenapa RM memilih Rumah Nur Salam?

Tiada apa sebab, one day aku google, terus baca and pap, that s it. Ikut sense, no sebab2 khas lah kenapa saya pilih Rumah Nur Salam. No special coverage for the donation dan terima kasih ye pada semua yang terlibat dan tidak terlibat secara langsung dalam aktiviti RM’s Car Sticker.

Biarkan soal memberi dan menerima itu ditentukan Yang Berkuasa, we just do our job as a human.

Comment: 12