Poligami Yang Halal…

IMG09286

IMG09288

IMG09287

Penulis: Ceritakan kisah perkahwinan 2 isteri kamu.

Suami poligami:  Kami berkahwin dalam usia yang sangat muda, kemudian terus mendapat anak sulong. dan anak2 seterusnya silih berganti. setelah hampir 10 tahun berkahwin, saya kemudiannya menikahi isteri kedua, dengan dipinangkan oleh isteri pertama.

Penulis: Isteri kedua anak dara atau ibu tunggal?

Suami poligami: Anak dara. kedua2 isteri baik to each other, saya mempunyai 11 orang anak dari kedua-dua isteri, dan bakal memperolehi cucu sulong jugak. Saya kahwin muda, anak sulong juga kawin muda.

Penulis: Kemudian saudara kawin lagi?

Suami poligami: Saya mengahwini isteri ketiga, tetapi mendapat tentangan hebat dari ibu sendiri. Ibu tidak merestui pernikahan ketiga, kerana yang dua orang pun kadang kala terabai. Pada ibu, isteri pertama dan kedua sahaja menantunya, tidak isteri ketiga. Perkahwinan ketiga tanpa restu ibu akhirnya membawa kepada perceraian, tidak sampai berapa bulan sahaja pernikahan itu.

Penulis: Ingin menambah isteri?

Suami poligami: Jika ada kudrat, jodoh ketentuan Allah.

**bersambung

************

Kepada isteri2 yang hebat di luar sana, yang redha untuk suaminya berkahwin baru makanya kamu menjadi madu, payung emaslah untuk kamu. tapi kalau ada yang tidak kuat untuk bermadu, mohon saja bercerai wpun cerai itu tidak disukai Allah but that s the best daripada kita sendiri makan hati.

3 gambar adalah sebagai hiasan, from May’s Mastika. saya boleh menulis dengan lebih terperinci, tapi rasanya akan menjadikan entry ni bagai menepis air ke muka sendiri. Hubungan penulis dan Suami Poligami adalah saudara kandung.




Comment: 7

Bersama Mak Merah

Salam Kak Red…

hope the whole family berada dlm keadaan sihat dan happy selalu… I have a problem… whereby saya jenis susah nak confront orang,, so nak mintak tolong dari readers Kak Red and your goodself sekali on how to convey this problem to this person in a better way and w/o insulting her… anyway fyi she’s a pregnant lady… Saya dah published cerita nih dlm blog saya, but the respon sgt few… that is why mencari alternatif di sini before I shoot her an email…

Kalau Kak Red nak adjust ayat2 yg dah saya type tu I don’t mind, as long as the intention sampai sudah… just nak opinion your readers about this before I proceed to shoot her an email. Anyway saya copy/paste jer dari blog saya and this is what I have published… I have adjust some info.. Thank you in advance Kak Red…

Happy Monday all.. I hate to start my Monday with negative vibes showering me… pagi2 saya dah niat untuk nak rajin bekerja… and dah set kat minda of good things will happen in the office… tak nak asyik fikir negative pasal kerja and company… Tapiiiii Sampai office jer.. meja saya agak terusik… mouse tersasar dari posisi asal dia…(ayat sangat skema) dan sedikit kotor.. kotor dengan sisa-sisa pemadam… alaa yang bila kita erase tulisan dgn eraser tu then ada serbuk2 dia tu… haa tu laaa.. ok tak pe lagi I’m cool… maybe makhluk tu hanya gunakan meja saya untuk buat kerja dia….

tak pelaa sharing is caring kan… walau pun si makhluk tu bukan staff kat office nih… ( ni saya assume jer, coz every Saturday hanya akan ada satu staff jer yg kerja… so kalau ada extra tu..mesti org bawaan si staff tersebut) So.. I’m still cool… tak pe kotor boleh bersihkan.. serak boleh kemaskan… BUT… after log in the computer… something happen… so saya buat laa kerja CSI sikit… check sini sana… hmm makhluk tersebut bukan saja menggunakan meja saya… dia juga menggunakan komputer saya.. untuk log in ke website seperti Wayn.com, Friendplay.com dan macam-macam lagi yang saya sendiri tak pernah browse atau pernah tahu…..

So persoalannya… makhluk tersebut of coz orang luar… nak tegur..saya tak tahu siapa.. tapi kalau dia bekerja laa..prinsip kat office dia.. boleh ke bukan staff utilise sesuka hati… siap boleh log in komputer staff yang ade… mesti ada undang-undang kan…

So persoalan pada si pembawa makhluk tersebut…. walaupun office kita nih undang-undangnya flexsible…. tapi janganlaa sampai melampau menggunakan harta benda office dan jugak komputer milik staff lain di dalam office untuk orang luar guna … dan sewenang-wenangnya memberi atau membantu makhluk tersebut untuk log in id pemilik komputer itu… kira pecah amanah laa..

awak bagi password saya pada org luar…. privacy saya dah di cabuli!!! walaupun ia komputer milik syarikat… tak perlu la saya nak tegur atau warning perkara begini… gunalaa akal….u should know..

So my dear Redmummy readers.. what do you think, macam mana saya nak beritahu dia.. sebabnya dia adalah ibu mengandung tapi prob nih bukan 1st time dah berkali-kali cuma saya tak nak kecoh ajer ?

Any suggestions ? Terima Kasih in advance to all..

- Aliah

Comment: 12

Apa mau cilita?

IMG09714

oh oh jangan tekejut tengok tengok make up aku yang ke main hebat heavy tuh, aku baru pas buat make up session versi iklan kauuu! dari ari jemaat nak buat, sunday eve baru hegeh2…itupun sbb dah nak due date, segera mengaler muka sendiri

being me yang tak suka kuor over weekend, suka dok umah jer….tapi kalau ada event, aku rajin pi yer…

but kalo sekadar nak kuor umah gitu takde menda beso nak buat, kuasa lah…

tapi kerana ari sunday tu dah make up sakan, so sirman pun ajaklah bini yang jelita ngan make up tuh (kompem le takde make up tak lawa kan kan kan?) keluar makan.

n aku lak kalo nak kuor makan hah kalo boleeh nak depan umah jer..so pi BP BTR, dokek baitu.

IMG09716

sirman sorang je yang makan, sup ekor sama nasi, aku kalop 2 sudu from his nasi tuh. masin tol sup ekor tuh!

IMG09719

IMG09718

abang n gegirl steady ngan burger ramli jer…kosong. just tomato n burger ajer yer menu bebudak nih…kalo kat umah pun aku goreng burger gitu, letak tomato tepi, taulah depa main cecalit makan.

saya x makan, saya masih diet yang kronik.

IMG09736

IMG09737

n pompuan kecil yang korang suka sayang sangat nih dikerah tenaga kemaskan bakul make up dia. itu sume barang2 dia ngan abangnya. letaklah aku barang2 dia lam bilik depa, dialihkannya tfer ke bilik mak nya gak. aku x kiralah, lg sebulan 2 aku nak beli katil si kecik ni, semua barang2 diaorg pun aku nak campak balik kat bilik depa.

dressing table aku makin lama makin sempit…

Comment: 11

ICT Bersama Sirman

I have snap some pics with my camera phone. When transferred to pc & save in jpeg, each pic is abt 4000k bytes at least. So bila nak upload pics to blogger, it takes at least abt 20 mins for each pic or sometimes, upload fail coz file too big. How can we reduce the bytes?

- Ann

Sirman said:

in order to reduce the pic size in bytes, u kena pakai image editor eg. photoshop etc. then u kena resize size dia manually la.  so leceh sket la. biasa resize kan ke size 800×600 ke or even smaller.  so dia jadik kecik la in bytes ;)

tp sy ade jumpa 1 software senang la nak pakai, just drag & drop ur pic ke software tu, automatik dia akan resize the image smaller and also reduce the bytes ;)

gi sini http://toki-woki.net/p/Shrink-O-Matic/
then click Install Now, then just follow the instructions.

shrink_o_matic

Description:
Shrink O’Matic is an Adobe® AIR™ application to easily (batch) resize (shrink) images. It handles JPGs, GIFs and PNGs. Simply drag and drop images and they’ll be resized as you wish! Options allow you to choose the output sizes, names and formats.

Ann said:

Hello again

just want to update that I have tried what Sirman taught me.

1.  Install the Shrink-o-matic
2.  Then I tried shrinking few pics & they really shrank – attached is the screen shot, you can see the pics A2, A2, A3 etc original all above 3000kb now down by at least 90% !

shrink-w200-h200

3.  Then I tried to upload them on blogger.  What used to be 30 mins or more just to upload 1 pic (itupun if successful) now becomes 1 min for all 5 pics!

Thank you so much – I really owe you both!

Yelah, penat2 Sirman dah tolong check kan , so mestilah I tried & appreciate very much for his help!

Tks again

Comment: 6

Drama Minggu Ini

Nasib dok umah atas langit…

gini lah kalau takde tanah

wpun ari sabtu depa pi jogging bertiga

tp petang ahad nak jugak kuor umah

bebas berlari….

sabar ye anak-anakku, taun depan umah CV kita siap :)

terbentang tanah buat korang…

IMG_5036

berlari kejaran

IMG_5037

menggelunsur

IMG_5038

bebasnya perbaringan

IMG_5039

menggemudi larian

IMG_5040

gurau senda

IMG_5041

syoknya baring

(maunya tak syok, bapaknya berkomplot amik gambo, mak nya tak tau diorg ke main gini, kalau mak korang tau, kompem kena sound 8 das!)

IMG_5042

abang menang!

IMG_5047

kena marah

IMG_5059

berkasar

IMG_5060

merajuk

IMG_5061

menangis dibuat abang

(tu kompem nak mengadu lah tu, main gelak, nangis, ngadu)

IMG_5033

kembali riang ria

so itu dunia anak-anak kecil kita…

Comment: 17