Fakta ringkas redmummy.com

Aku Update entry nih ke  atas balik coz ada new info pasla fakta2 penting dalam redmummy.com yer..sila hapal to new readers ahhahahaha hapal katanya. yelah you coz kan ada ‘salah paham banyak’ for entry BMM lately nih. sianlah sket kat aku….

gang merah oi!

just to announce you that

ai ll be covering a story for the Anugerah Juara Lagu 2008 kat stadium bukit jalal Jalil wkend nih (mahaplah, aku typed entry ni kol 1 pagi, ater nyeerrrrr, jalil jadik jalal tau!)

so korang yang dah paham2 tuh

keep on coming lah ye nanti aku upload gambo2 yang boleh aku click click for this blog, gambo2 artist mana yang boleh aku redmummyrazzikan lah tau.

tp lambat sket lah coz aku kena buat watermark lagik. paham2 lah kan, kang kena curik lagi gambo2 aku

lelain gossip hangat,oh…so far sume orang dah dpt emails aku kan. emails yang datang arini, memalam or sok2 aku jawab lah kay. aku banyak kali dah cakap nih tp sebab ada new readers, kenalah aku ulang speaker suara aku nih kat sini.

entries yang biasanya keluar dalam Redmummy.com – ni aku kena stress kan pasal ramai lak new readers lam nih kan…

BMM / bersama mak merah – masalah pembaca, send to me pastuh redmummy post lam blog, other readers yakni korang bagi komen nasihat (bukan masalah akuuu tau yang BMM tuh, kang silap paham lagik lak cam last nite nya BMM)

WAU / where are you – ala2 jejak kasih, korang nak carik orang, aku post kan gak kat sini

Guest Writer - tulisan kamu yang aku tempek kat sini gak, leh tolong promote your blog of cos lah gakkan

ICT Bersama Sirman – ko ada masalah ngan pc ke internet ke apa2 lah ngan ICT, shoot out, sirman yang jawab. kalo cam remeh and senang, sirman jawab terus, kalo cam  orang lain patut tahu soalan2 tuh, sirman letak kat post blog gak.

Red Reddies – kalau nak masuk your link lam RR blog merah nih. tapi kalau nak mintak masuk link, agak2 lah ko dah letak link RM jugakkan, kalo idak iskk. alah ni sume orang dah paham. tp u ve to alert me, anto email yang u dah link RM, kalo idak sirman tak masukkan lam RR tuh nanti. he handles this, aku dah tak cukup kaki tangan…

Advertise here - itu utk iklan yang korang nak letak lam redmummy.com . pun sirman yang jawab email2 soalan gitu. aku hanya masuk campur bila dah discussion korang ngan sirman kat final stage. ada pehemmm? again, aku dah x ckp kaki tangan so dia kena take over some of the matters.

GBM – portal forum redmummy.com

Contact Red – email directly to redmummy

Questions for Red - banyak soalan beratus dah lam nih, dari sosial ke personal yang readers bagi, aku jawab. so situ pun korang leh buat imbasan study bout this red hot blog.

ashterix aka Sirman – ni laki aku lah, yang manage jaga admin blog mak merah nih, yang jawab all advertorial emails yang tanya hal harga bagai, ni under sirman kay.

Abang – anak sulong ai ler, Gegirl anak pompuan aku yang suka merajuk sentap

VA – my house

Tambahan dari Vagg yang nampaknya sungguh arif dan hafal dengan redmummy.com nih

kalo baca entry-entry yg ada perkataan :

1.) BKK- this stands for BANGKOK.. kak merah nih buat entry berkoyan2 pasal bangkok… masa dia g honeymoon lagi dan lagi ngan sirman

2.) NK- skolah cina si abang

3.) TTDI – kat sini le kak red sirman kadang-kadang berkampung ngantor nunggu si abang tuisyen (taun lepas je, taun ni idak lagik dah)

4.) FIFIN- helper kak merah nih

5.) Blackie @ Hitam & CHACHA – hamster yang baru tak baru jugak la belaan si abang ngan gegirl. sebelum nih si GEGIRL nk namakan hamster betina tuh AIRIN (wakakaa kasi aku guling betul budak gegirl nih) – BOBO dah arwah lah!

6.) WRM – keta merah sirman family merah nih

7.) MOMO- ex boss kak red

8) BABY G – gf momo kat atas nih hah

9) NANA – adik kak red.. anaknya nama KHYRE (aku xtau betul ke tak eja.. tapi dulu kak red pun tak tau nak eja cemana nama anak sdare tomey dia nih)

10) CV- rumah baru red family 2010 insyaALLAH

11.) ARI JUMAAT – hari si mak merah nih dating ngan wak sirman (eh betul kan kak ari jumaat? wakakaka ek aku salah) BETULL!!!!

12.) MS BUNGA – keja sama ngan kak red nih hah. baru jek lahirkan baby boy.. skang rancak duk jual tudung

13.) MS LEMB – sama jugak keja sama ngan dia

14.) AH CHONG – jejaka kegilaan SEKETIKA gadis-gadis kat blog nih. Office mate kak red gak. Skang dia menghilang maybe menyorok tak tahan ramai goda dia.. mungkin skang lari tunggang tunggeng ngan TIE kaler pink dia wakakakaka.

15.) PLANET RED – kat sini korang leh tengok latest updates dari blogger-blogger yang register kat situ. Skang nih kat comment luv nih pun ada latest updates blogger kan once kita tinggal komen kat sini. Tapi since tak semua yang ninggal komen kat sini.. refer je ke sana nk tengok latest updates blogger-blogger yang register kat Redmummy.com

Fakta tambahan dari Munirah

kak red juga ada byk word dlm dictionary nya..

(betul, kat sini ada banyak dictionary redmummy.com so kalau tak paham apa ke benda aku cakap tuh, silalah tetaanya yer kang ramai lah tolong jwb kan)

Fakta tambahan dari Avie pulak:

Aishhh…selalu guna perkataan “very the…” ,”hisshhkk” ada auranya tersendirila.

Fakta tambahan dari ain Jaziraj

CV – home to be
mak ajah – mak kak red laa
pak aji- atok pada anak2 kak red..

Fakta tambahan dari angah pun ada yang dia ingat dalam redmummy.com nih

cemolot – beramah mesra (atau “cium molot” :) )
semedang – aduh… taktau plak nak elaborate (kakred, silakan…) hihi…
blackie - hamster baru (tp tak bape femes)

wah gitulah antara fakta-fakta atau shortforms dari redmummy.com . ni new readers kena tau nih, nanti sirman buat entry ni letak kat shortcut on the right side bar yer…

satu je aku nak tanya, sapa yang mula create RED DIVA for me? ada reader(s) aku yang mula2 dulu panggil aku Red Diva, tapi aku sungguh2 dah lupa siapa orangnya. korang ingat? ada satu makhluk tuhan yang aku nak test market dia, either dia ingat ke idak, dia yang jaga web Fafau tapi sampai sudah x pernah berhapdet, dia antara pembaca tegar aku. mbe dia ingat sapa yang mula create Red Diva?

so korang, kalau ingat lagik, tlg tembak fakta2 tu kat sini yer, again, aku mungkin terlupa jugak…

Comment: 51

Respondents untuk Kosmo Newspaper!

gang

boleh tolong carikkan respondents ni untuk paper kosmo tak? aku tolong puan reporter kalau kowang leh tolong lah..spread kan msg ni tu sapa2 yang ko rasa berkaliber yer, yang penting jangan memalu bila kuor paper lah. susah tol nak dpt respondent tu pasal aku kuorkan lam blog. ai know ai can get help from my readers …

Email ni dari puan reporter bukan dari aku, aduh sodih eden banyak tol salah paham bila aku letak BMM tuh…duh duh duh!

Salam kak red, nnt tlg tny kat readers pasal:

1. sape2 yg memang obses terhadap penggunaan jubin. nak tanya konsep jubin bagaimana yg disukai dan jenis jubin yang selalu digunakan. klu boleh nk interview dia kt rumah.

2. sape2 yg kaki main golf. maknanya dia sanggup berhabis duit main golf. sy nak buat utk cover urban.

3. org yg suka melepak kedai buku seperti kinokuniya, mph dan etc. contohnya dlm seminggu dia akan habiskan masa beberapa jam utk membaca di kedai tersebut.

4. sape yg ada aktiviti mlm yg menarik contoh melukis grafiti, gim atau selalu pegi gig.

klu ada, akak tolong inform sy ye!! tq..

Puan Reporter

Comment: 25

Anak Tiri…

img06269

abang and daniel

lagaknya tunjuk bintangan pujaan dia kat daniel.

Cacha and Blackie Hitam…

tak nak cite pasal tuh, nak citer pasal waktu few nites ago sirman dok ngajar abang n gegirl belajar… so ade la homework bahasa malaysia abang yg kena buat. pasal anak angkat, anak yatim, anak saudara semua anak2 la…

Daddy, anak angkat tu apa?

tingtongtang bapak eh jawab

Anak tiri tu pulak apa dia, Daddy?

Anak tiri tu, kalau mommy dies, daddy kawin ngan mommy baru, so abang ngan mommy baru tu anak tiri lah, kalau mommy baru ada anak lain, dia tu anak tiri daddy lah.

WEIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!

bagai gempita suara redmummy dari bilik ke ruang luar….

agak2 lah kan kot nak bagi contoh

ni yang aku sentap ni kanggg, merajuk gak gua seiiii!

abang sayang mommy….

dengar pesanan mommy

anak tiri tu ialah….kalau mommy ada bf baru, bf baru mommy ada anak jugak, so abang ngan anak bf baru mommy tu leh kawan2…mommy pun leh kawan2 kawin kawin ngan bf mommy. masa tu daddy dah takde lah…

pastu kan…

pastu aku kena katup mulut celupar aku

hehehehehehehehehe

gegirl ngan abang pun cam terpinga2 je….

adakah makpaknya menjawab soalan, wallahualam :)

**soalan cenggini, kena jawab bebetul ngan anak2 tapi pastikan spouse ko tidak berada berdekatan di tpt kejadian, kalo idak ada yang…. hehehehhehe

Comment: 60

Memory Tayar Hitam!!

img_5208

nampak tak emergency symbol nih kaler merah ? tak nampak? meh sini aku cuci sket mata ko tuh….

well well well, cite ni dah few days gak lah, tp baru mlm tadi aku perasan ada dok lam draft. ai lupa you! kalo aku x tfer gambo lam draft takpe gak, x yah buat, tp gambo memang dah lama letakkan, so hayun je lah….

img_5201

itu tayar keter, kat tayar keter tu hangpa nampak tak skru? bukan paku kay, skru…datuk skru lak tuhhh (ngan nama lain Datuk S) wahhhhhh!

adalah sapa2 nya skru keter yang dah tercabut, abih masuk lam tayar keter aku hehehehe..sib baik bila masuk je tu keter ngah bergerak terus sirman berenti. tu sbb dia yang drive, kalo aku hemm, ada gak aku drive tak kira le ada apa sampai umah baru aku singkap tengok tayar.

aku penah drive sekali tuh ngandungkan abang, pi keje nih, masa tu opis kat mcoba, wah gitu aku bwk dr umah ke mcoba rupanya tayar pancit daaaa….sungguh aku tak tau camne rasa tayar pancit. gamaknya kalo pancit empat2 baru aku tau lah kot keter mendap.

img_5214

n takkanlah aku lak yang nak tukar tayar kan, selama idup aku pun x penah nukar tayar, dulu amik lesen adalah depa ajarkan tp ai tengok je dari tetepi, malas aku nak buat..aku tau ada pompuan yang handal gak bertukar tayar, tp ai tak kuasa. katalah sirman takde, aku akan pastikan adik2 abang2 aku ke abah aku or ipar duai lelaki aku mai rescue aku betulkan tayar.

nak suh aku buat gak boleh, kang skru tak cukup pulak..kompem!

img_5220

satu tayar spare ada lam bonet, kitorg 3 beranak dok tepi je tengok sirman kasi bikin ehhehehehe

img_5226

ha tu dia kan menjunam skru…sket lagi aku ngan abang nak cabut bila sirman jerit jangannnnnnnnnnn!

napa x leh cabut lak?

pongpangpeng dia cakap aku dah lupa hehehehehe tak kuasa nak simpan pesanan dia lam benak merah aku  nih

img_5229

doklah kami bertiga gitu…aku empat beranak je kat sini…abang yang ngamikkan gambo nih. syok gak dok memalam tepi jalan, sejukkkkkk yo aman daman padahal aku dah gigih suh adik2 aku amik aku anak beranak bawak balik. kang lambatlah pulak sirman buat menda nih

img_5236 img_5239

by the time dia siap tukar tayar, adik2 aku sampai…baru nak menolong

sirman x suruh pun panggil tp aku yang panggil depa mintak amik ktiorg kan, tp kes sirman buat ngan pantas makanya buang masa je lah adik2 aku datang

alah bukan jauh pun, sepelaung je dari tpt kejadian ngan umah mak aku

nak bawak anak2 aku balik umah mak aku pun boleh, tapi aku malas nak menapak :)

img_5243

yang kuning tu adik ipar aku, yang putih lak adik bongsu aku…

img_5245

pastu dibawaknya kitorg pi pam gas tayar nih (betul ke aku cakap nih ek)

ai donno lah you, told ya kan, aku ni sebabkan ramai lelaki2 di sekelilingku tu yang aku tak amik port hal2 tayar keter nih…minyak je aku pandai isi, itupun kalo sirman lupa isikan, kalo idak aku buat sendiri.

the next day nya dia bawak keter aku pi kedai tayar, gantikan pam apa lah tak tau lah ngan tayar yang kena skru tu ngan tayar spare ni semula something like that lah. upah bayo 5 ringgit.

citer tayar ye…em nothing special pun. tapi aku relatekan ngan manual and auto car lah yer.

setelah bertaun tak bawak manual, dedulu mmglah kena bawak manual, our first car dulu pun manual gak, tp pastu aku mmg dah tak geti lah bawak manual. Dila Mamaranger ko ingat tak ko mai umah mak aku, ko tak geti parking keter ko, so aku kompidenlah nak tlg parking kan, skalik ko nye keter manual, cilako tol lah camne nak buat ni aku main gamble je hiksss

so pastu setelah bertaun kan x geti bawak manual, bila aku terpilih masuk Fear Factor. aku kenalah berlatih ngan manual car. coz manalah tau nasib aku malang, kena pulak buat stunt yang related ngan manual car.

a day before ai have to register at Fear Factor’s hotel, sirman bawak aku pi tasik permaisuri, pinjam keter pak aji bakar yang dah lusuh tuh, and belajar balik bawak manual. wuiii! terhegeh2 seii..nak tukar gear, nak tekan clutch, agak pelupa di situ. tp kalo aku belajar lagi sket 3,4 jam kompem dah leh pi main road lah. yang buat aku annoying tu sirman ngajar aku pun dia leh cakap ‘ni kalo first stunt FF bawak keter manual, you kompem balik awalnya lah’

ciss!

tapi x de pun stunt bawak manual car mar….

n aku x balik pun after the first stunt, ai managed to go till final, wpun kalah :(

citer tayar pun gemer letak lam blog kay..

apa memory tayar korang?

wonder napa x de tayar kaler merah….. hemm

Comment: 75

Guest Writer – Julie

Kisah dan pengalaman hitamku…

salam untuk semua readers redmummy n untuk kak red jugak.

itu hari ada terpandang topik untuk guest writer tentang kisah hitam ku kalau x silap. so saya nak berkongsi sikit kisah saya. kisah nie dah berlaku lebih kurang berbelas tahun dulu tapi kejadian tue masih segar dalam ingatan saya.bukan nak membuka pekung didada. sekadar berkongsi pengalaman semoga menjadi penjaran buat insan lain. kisahnyer berkenaan gangguan seksual yg saya terima dari manusia binatang aka abang ipar saya sendiri (x sanggup nak ngaku abang ipar). sehingga sekarang memanggilnyer dan menyebutnyer nama dia pun saya benci dan tak terkeluar di mulut saya.

kisah berlaku masa saya di tingkatan 3. maklumlah bebudak baru nak naik badan pun montok2 lagi bergetah pulak. dengan kulit putih2 merah masa tue saya boleh di kategori yg paling cantik dalam keluarga (sekarang x lagi). orang cakap saya ni macam kacukan mamak+ thailand (boleh lah agak2 bayangkan camner). tapi x der darah daging tue pun.bukan nak puji diri tapi nak describe macam mana keadaan saya dulu.sekarang nie dah jauh beza,  sebab tue yg dia geram gaknyer tengok saya.selama hampir setahun saya terus diganggu dengan bermacam2 cara. sehingga ke kemuncaknyer saya hampir2 dirogol.

nasib baik saya sempat bertindak saya menjerit sekuat-kuat hati saya, yg buat saya benci sangat masa tue bila orang tengah sibuk2 tengok saya menjerit dia boleh buat bodoh tidor macam x der paper berlaku. kejadian tue berlaku di awal pagi dalam pukul 1 pagi lebih kurang. dengan berspender dia masuk ke bilik saya dan cuba menindih saya dan ketika itu saya terjaga dan menjerit. dia juga selalu mengendap saya ketika mandi. sembunyi di bilik saya ketika sya nak salin pakaian. pernah sekali saya tertidur di ruang tamu, dia datang dan terus baring dan memeluk saya.

saya meronta minta dilepaskan bila saya hampir nak menjerit baru di lepaskan saya, pernah juga dia mencium saya ketika saya sedang leka membasuh pinggan di dapur. benci nyer saya pada dia hanya tuhan yg tau. saya menangis di situ hugak. sebenarnya banyak lagi gangguan yg saya terima dari dia sehingga membuatkan saya tensyen dan pelajaran saya terganggu. saya mula keluar malam dan jarang balik ke rumah. tahun tue jugak saya mengambil PMR. akhirnya keputusan saya tidak berapa baik. dan saya berpindah sekolah dan duduk di rumah kakak saya yg lain.selepas tidak dapat lagi menganggu saya dia 0mula mereka- reka cerita pasal saya yg suka keluar malam dengan lelaki dan buat perkara tidak senonoh.

yg buat hati saya betul-betul benci kakak saya aka bini bila dia panggil saya masuk bilik dia n dia cakap dia lebih rela laki dia main dengan adik dia sendiri dari main dengan perempuan lain. mengucap panjang saya masa tue. sejak itu juga saya juga membenci kakak saya. tapi seperti kata pepatah air dicincang tak kan putuskan.

saya mula memaafkan kakak saya bila melihat dia juga menderita diperlakukan oleh laki dia yg memang macam binatang tue, terlalu kejam dia sehingga sanggup memukul kakak saya yg tengah mengandung. dan meniduri perempuan lain ketika kakak saya sedang berpantang. memukul anak bini dah menjadi hal biasa bagi dia.

sehingga mak saya pernah memberi dia parang suruh dia tetak sahaja kakak saya sekiranya itu boleh membuat dia puas. dia terlalu biadap tak tau menghormati abang2 dan kakak saya yg lain. walaupun sudah lama kejadian tue berlaku tapi saya masih x boleh memafkan dia. biarlah dia mendapat balasan dia akhirat nanti. itu jer kisah saya, sorrylah x tau nak susun ayat menaip apa yg keluar di fikiran. zaman sekarang dirumah pun dah tak selamat lagi. lindungilah anak2 dan adik @ kakak kita.

terima kasih kak red, bukan bermohon simpati sekadar menceritakan kisah yg berlaku dalam kehidupan saya. semoga menjadi iktibar buat semua.

Julie

Comment: 64