Loreal- Behind the Magazine’s Advertorial

IMG08158IMG08155 IMG08160 IMG08161 IMG08162 IMG08163 IMG08164 IMG08165 IMG08167 IMG08168

IMG08169

IMG08173

IMG08170 IMG08174 IMG08175 IMG08177 IMG08179 IMG08180IMG08178

sebab iklan ni dah keluar…

aku agak malas nak cite yang detaily sangat

sbb ni baru part 1, the hair colour’s part. me and ringgo adalah 2 orang bloggers yang terpilih for the hair colour with Loreal. we are being paid as the Loreal’s haircolour’s model. i m contracted with them and agreement pun kena sign yer. bukan main ligas gitu semata jer.

a day before the casting day, they coloured my hair first. since ai got there first before ringgo, and i m a mother, ai dont want to have any colour2 yang perang ke hapa. so ai choose the 535 chocolate. under the sun memang nampak lah brown sket but kalo idak, it looks like black but still glosy and shining.

kalau kita biasa sirman kalerkan rambut aku dengan satu kotak tube loreal tu jer, rupanya kat sini, the loreal prof building itself, depa tempek sampai 3 kotak. or was it 2 boxes. tetiba lupa ingatan. tu lah lama nau buat nih, last march mar…

so tu je lah

nanti esok aku kuorkan the casting photos, waktu shooting tu yer…

IMG09625

IMG09632

IMG_4992

IMG_5004

IMG_4963

IMG_5004

n of cos ni iklan lam Nuyou Magazine first (chinese magazine), hok yang lam Female aku letak esok yerr…ai think they want to do some marketing to malay and chinese bloggers, so me and ringgo terpilih…all these via nuffnang, if u wanna know.

So have u got your peace of Female magazine, May’s edition…

tengok seimbas, memang korang tak sangka that s me…itulah hasil make up ahhahahahaa!

ye saya menambah portfolio menjadi model haircolour pulak…

Comment: 21

Special Dinner for Redmummy from the 3

IMG_9379

sengih

IMG_9382

mom and kids

IMG_9386

mak and kids gak

IMG_9389

laki bini

IMG_9402

makannnn

IMG_9406

wui jakun!

IMG_9411

n the pelam, sodapppp! semua aku abihkan sorang.

IMG_9410

the complete 4

no number 5!!!

IMG_9413

alo aku adalah pemalas nak type pepanjang, so make it short aritu mother’s day depa bwk aku makan kat memana aku nak..so selera aku always thai food. pilih ingat nak pi jejauh tp aku kan payah tak suka nak jalan jejauh kalo weekend, so we went to Bangkok House in Pandan Indah.

total to pay tu sume, tomyam putih seafood, ikan siakap steam, udang sotong masak tepung, kailan ikan masin, n mangga without sticky rice lam plus drinks RM92.

on sunday nite, ai started back my SIY, selepas seminggu terlepas track.

IMG_9430

IMG_9429

back home, singgah the Pet House, nak carik kitty. ado tu ado, RM800. emm, baik mak kau beli brushes set idamanku. tak yah lah bang. kita hold lagi the kitty process.

entah bilalah nak ado kittynya.

korang ada recommend aritu yang kitten nya blog bagai, sume tak match lah. ada yang cat dia dah beso sangat. ada tuh aku email tak layan pun, diam semedang.

aku pun bz, busuk2 pun after 2 ari aku mesti jwb gak email wpun aku di jakarta dulu, layanan email readers adalah t/jwb blogger. tp ni adoi…itulah kan, manusia tak sama. kang busuk nama aku gak naik.

Comment: 19

MT’s eyes…

IMG09962

mato kucing kau! dari palette MT gak…aku calit sket je itam tuh blending ala pemalas. mls lah nak make up lately, hlight pun tak pakai, lgpun dah ada base kat eyeshadow tu so x pakai  that s without mascara too..concealer pun lupo nak pakai…

IMG09957

ni ini gayak make up pemalas…the colour is not orange, low quality lah camera fon aku, jadik cam oren, ni kaler apa ek, brown kot brown manis terang. wahh…nak gak ckp manis kan!

IMG09976

ni pun from palette MT, ms chocho ku adalah pencinta mataku. ari2 dia belek apa warna yang dia suka n this is her fav gak…kalo aku tak tadah muka, dia akan sendiri membelek mataku….

pastu siap cakap..

red,the  right one, the black u blend so much ek?

ah ah lah, ai hope takde sapa notice, now u pulak nampak ayoooo, terblend byk, mls nak repair.

IMG09985

beza mata atas n bawah ialah, satu ado mascara the bottom, hok atas nan ado mascara…kan kan..n itu bukan jugak highlight, but the shu’s base. told ya shu’s base tu memang boleh

IMG09977

the complete set of make up from MT. blusher, lipstick, eyeshadows sume dari MT…

ai tell u, the product suits me so well! lipstick dia suitable to me, kalo ada certain brand tuh, aku nye bibir leh terkopek2 gatal2 sbb dah tak sehaluan. but yang nih..wuii saya suka…

so silalah beli product MT, takkan malu pakai product indon kot? jamu2 ketat kita pun byk gak dari sana. itu MT kalo kat msia ada jual kat kaunter MT sendiri, dalam guardian klcc, tpt lain i m not sure.

Comment: 19

Managing Melasma is that easy

Sticky Mode entry for 48 hours, pls scroll down untuk entry2 terbaharu.

The other day ai told ya all details bout the Melasma right, the educational piece on melasma and its causes. On the pigmentation, symptoms etcs. N some general questions too. So today, ai would like to citer pasal emm the feature on treatment solutions. Camne nak keeping skin kita ni healthy dengan management melalui stable options that can improve quality of life :)

Biasanya the discoloration tu disappears spontaneously over a period of berbulan, kadang2 after you dah giving birth, and kengkadang gak stopping the oral contraceptives or hormon tu replaced with therapy.

melasma1_part2

Dalam hal2 treatments nih sumer pun, ada strict avoidance kamu kena ikut, such as tak leh lah berada di bawah matahari. Sememangnya masa ni lah kamu kena gunakan sunblock yang ada protection against both ultraviolet radiation A and B (tengok kalau ada UVA & UVB protection kat botol). Ini a must. Yang lain easy steps is like to use umbrellas bila pegi jalan-jalan or pakailah topi (medical suggestion, preferably yang eight-inch panjang) or sunglasses bila jogging – all ada effectnya for the control of melasma.

Yang lagi satu way to control melasma is dengan the use of topical creams. Yang ni usually are more preferred to peeling agents, light and laser technology yang carries a higher risk of making the affected skin area darker in colour.

melasma2_part2

melasma3_part2Melasma sblm membuat treatment. Melasma berkurangan setelah membuat treatment selama 2 bulan

Banyak medical studies ada proof that the most common topical solution is the first and only triple fixed combination cream with the concentration of hydroquinone 4%, tretinoin 0.05% and fluocinolone acetonide 0.01%.  Tak kisah lah the severity of the condition pun, this treatment is found to be effective in clearing melasma after a active 8-week preliminary course yang mesti.

Apapun, to pregnancy mom, yang ni tak boleh digunakan during pregnancy or while breast feeding.

Seriously, Melasma hanya boleh dicontrolled,but not ilang selama-lama. Kamu kena lah jaga dengan long term maintenance treatment and protection dari sunlight, sebab nanti ia reappear berbulan nanti especially after kena sun exposure. Women with melasma ni kena seek advice dari skin specialist to find out macam mane manage and treat the condition sebaik2.

Photos on Melasma are all taking and highly credit to Google image search.

Khidmat masyarakat pesananan masyarakat Managing Melasma is that easy is brought by redmummy.com

Comment: 7

SiPemalas nak tanya ekon..

ha ah

aku ngah jadi pemalas skang

tu pasal aku mls nak letak apa2 entry

malam2 bg le aku rehat lama sket

nak nyiapkan esok nya entry ni ha kak bang oi…

acik nak tanyo…ado sesapa business aircond umah tak? kalo agak2 yang tak mahal, yang bagus yang jimat api segala mak nek bagai. nak pasang kat bilik satu jer. musim2 kemarau nih, nak tak nak ekon gak aku kena carik. kalo aku kurus ok le tak rasa bahang panas, tp ni aku adalah berlemak2, so rasa nak aku sepuk2 je sirman ngah2 panas pun nak berkepit.

ekon ado?

bak meh…ler leave contact number kat sini ha, bagi aku buat keje sket tepon orang ekon.

Comment: 12