The Malaysian Restaurant in Jakarta

IMG_6530

baju dari bandung jugak, Rumah Mode :)

kami melalui jalan yang macet tahap cipan. kalau malam sblmnya dari Pondok Indah ke Kemang hanya makan masa 15 min tapi kerana malam minggu, jem dia masyallah. sampai sejam kau pun x sampai2 gak kemang nih.our supir for that nite was Pak Host sendiri. Pak Memet balik berehat. oh rumahnya pun kat daerah Kemang jugak.

ada orang YM aku waktu aku ngah lam jem nih..

kak red kat AIM ke?

tak

alah mesti kak red ada kat AIM kan, lambai la ke kiri kak, saya ngah carik akak

tak lah, aku tak pergi AIM!

so encik kambing ngembik2…waktu ko ngah mekak2 suh akak carik ko lam dewan masa AIM tuh, aku ni ha ada lam kijang menuju ke Kemang town. yenadeyy!

IMG_6570

sesampai saja di kemang, makan sapedek dulu. muak dengan makanan orang indonesia, Pak Host usul utk kami makan di King’s Corner. malaysian food, with Malaysian chef and yes it s malaysian restaurant…

apa kekdahnya ko letak nama king’s corner pak, letak le nama kemalaysian sket, barulah Malaysia boleh di jakarta!

restaurant besau nih memang betul2 kat tpt happening kemang, so memandangkan it was a saturday nite, aku sudah ribut mahu jalan2 kat sini.

IMG_6539

sblm aku nak berjalan berrsendirian sebentar, aku tinggalkan 2 cowok ni borak bagai. oh asal usul kami nak makan kat sini pun nak berinternet (aku le kan yang nak blogging) huhuuuuu….tapi sampai sudah tak dpt line. apa dah…!

jadi kami berorder makanan dahulu.

sbb menu malaysia, kita rombak bukak buku menu carik the malaysian food yer.

IMG_6561

IMG_6563

wpun kita anak malaysia, dok kat negara mana pun, kalau ko dapat makanan malaysia, memang kompem senyum sampai ke pagi yer! but saya bukanlah kemaruk sangat nak makan coz aku blom lagi dok jakarta sampai 3 taun, baru 3 ari jer masa nih, lainlah pak host, dah naik kertu je dok kat indon nih.

tapi kerana saya datang atas dasar ditaja dan dibawa khas oleh Malaysia Airlines, so ai guess why not ai promote this restaurant as well. mana tau mungkin di luar sana ada rakyat malaysia dalam jakarta yang tidak pernah ketemu tempat ini. who knows. with my thousands of readers, spreading from mouth to mouth, ai m sure mesti ada sorang 2 yang perlukan bantuan ari RM.

IMG_6552

kemudian aku menghilang selama setengah jam. aku sibuk di kedai baju merah. bila sms aku berbunyik ‘food dah sampai,cepat balik makan’ eii sirman nih.

orang nak nyoping sorang2 pun dia sibuk nak ngaco.

ai grabbed few casual dress, cantikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk dan murah!

n laju pulang ke The King’s Corner semula.

oh gambar atas tu saya posing sama Malaysia Airlines punya poster…betul2 kat atas kepala aku duduknya. isk isk, berjodoh betullah aku ngan MAS nih…

IMG_6547

aku sampai ajer, depa 2 dah abih makan. they ate the kueytiaw goreng and mee goreng mamak. alah depa pun makan kebulur sampai x sesempat nak ngamik gambo. me makan nasi putih, tomyam merah (they dont serve tomyam putih), telur mata kerbau (depa panggil telur mata sapi heheheheheh) n teh tarik.

oh udang masak  sambal pun ada gak aku amik, tp tengok je dah tau itu udang mesti manis.

kerana aku sudah kenyang soping, makanya makan ku pun kurang jugak.

tomyam and udang ditapau for Pak Host bawak balik. he can use for his late lunch too.

IMG_6555

ini teh tarik wa cakap lu! kaw kaw sodappppppppppp!

Jai – cafe VA, if your boss reads this message, aku siap cakap kat Pak Host ‘sedapnya teh tarik nih, lebih sedap dari buatan malaysia kedai Jai tuh lah’

kalo aku cakap sedap, percayalah sedap.

IMG_6568

alahai gediknya nak bergambo kepit2…

eh ai dah kurus sket tak? hehehhee…ada orang kata saya sudah susut a bit :)

IMG_6569

sangat bangga bila beraksi di restaurant yang menjadi idaman rakyat malaysia sendiri. merasalah gak ko makan dari nasi padang ke ayam penyet sumer tuh. they oso have indonesian chef yang dah ditrained oleh malaysian chef supaya memasak dengan cara gaya malaysian gak. for our dinner, it was served by the indonesian chef coz the msian chef sedang berehat.

yang indonesian chef pun masak dah meletup, apatah lagi kalo msian chef tu yang cook for us.

so ai say yes for this restaurant, highly recommended.

IMG_6567

so cukuplah kay cite untuk seharian nih. udahlah setiap entries dari episode jakarta trip bermula aku kena naip pepanjang, ai really need a break for a while.uploading photos are all done by sirman, saya pilih tulis gambar apa yang patut diletak, and he did the uploading.

but me has to do the typing and not forgetting the thinking part yer. nak kuorkan idea and imbas kembali setiap satu saat itu, depending on the photos jugak. just for unique photos and aksi di jakarta, sirman will choose and seperti biasa jugak saya akan melakar tulisan ceritanya dalam RM.

IMG_6533

so far saya harap kamu berpuas hati dengan rakaman dan persembahan saya untuk trip saya yang disponsored by MAS ini. This entry is not the end, ai guess by this Friday all entries will be published and posted in RM. hopefully.

Being a hardcore blogger, saya akan sisipkan dengan penuh terperinci for each trips that ai went. Enggak perlu berkira sik, kalau berkira makanya saya tidak dapat bebas menaip dan berkongsi cerita sama kamu.

Layari MAS untuk bersama saya shopping di Jakarta…

**sesungguhnya aku adalah sangat perlukan rehat, menaip semua entries sedari Isnin pagi hingga ke malam tadi betul2 buat aku perlu mengqada tidurku.

Comment: 18

Ambassador Mall, Jakarta

IMG_6426

rasakan korang! dari malam tadi till now tak udah entry menyoping je wuhaiii! tu kalo aku tepek entry bandung, lagilah sarat pala korang gamaknya.

Tapi ingat ye, tujuan asas saya posting all the mall for your shopping ni nanti kamu bileh tentukan yang budget utk sekian2 jugak boleh berlibur di jakarta. a fren of mine went to bandung dengan satu ribu ringgit malaysia sahaja. same as mine, MAS hanya beri saya duit belanja satu ribu ringgit jugak.

so with RM1k equivalent to hampir 3 juta rupiah.

kamu juga bisa shopping till bengkok!

IMG_6400IMG_6399

aku paling capek bila kena pi merata orang kirim suh beli barang. kalau barang tu aku senang nak carik takpe gak. kalau barang tuh plak sekali arung ngan barang yang aku nak beli pun ok lah jugak. spt contoh MT’s make up set, aku beli so aku bolehlah belikan utk orang.

tp kalo lah aku tak beli barang tuh, suddenly orang suh pergi beli, mintak tlg beli, boring boring! n dahlah tu, bukan je barang dia je aku kena belikan, siap disuruh beli utk kawan punya kawan gak! hangin tak hangin?

so ni aku kena pi kuor bape kedai masuk kuor utk mencair XXXL size tshirt lelaki. dari bandung aku mencarik sampai jakarta susah btol nak ada. ada lah XXXL tp nak kena ada all the design yang dia nak. banyak cekadak betullah!udahnya aku tutup cerita baju orang tuh, dengan size XXL, 3 pcs. sadap u kalao size ke hapa design tak berkenan. ai m not gonna take anymore kiriman lagi dah pasni.

kenapa aku tak leh nak tolak, coz orang tu kakak aku, dia nya berzikir bertarbiah kat telinga aku, halohai. list beli barang ke main panjang, suku bag aku je penuh ngan barang dia.

IMG_6406

2 kali aku lalu kedai aksesori nih, macam berkenan2 jer gitu yo. tp 2 kali aku lalu gak, 2 kali tu lah penuh ngan orang. hok belah depan tu jual lain, aku nak jenguk hok tepi tuh, terbongkok2 nengok idak gak dpt menyelit. mana ngan barang kiri kanan lagik.

seiii! kepadatan penduduk di jakarta terlampau mampat, sampai 2 kali aku datang pun penuh je ngan orang depa menyoping. bagi lah chance ai yang tourist ni plak kak…

IMG_6431

so the red shop yang kumaksudkan ialah kodai ni ha. yang aku dok leka ngan gegirl lam kedai ni sampai kami ilang the 3 boys arituh. tp aku rasa am nak lingkup lah plak kedai nih, barang dia nan ado yang menarik ati, nan ado yang baru seii. barang2 merah dah leh kira ngan jari jor. aiyooo..

idak sampai bape saat je aku pusing

callo lah carik kedai lain.

takde rezeki ko lah kedai merah utk menjadikan aku customer luh.

IMG_6439 IMG_6444

the top 2 photos adalah PAC’s counter. itupun menarik gak…saja jenguk2. tapi aku tak dilayan pun heheheheh, adakah kerana saya nampak seperti enggak mampu berbelanja di kedainya. atau aku nya make up mata yang tebal itam buat dia rasa ‘cewek ni kok enggak soping make up lagik’ alooo, aku dah beli lah set PAC ko tuh, aku saje je nak menyibuk kot ko ada buy one free 5 ke kan…

IMG_6456

kain ela utk dibuat kurung. ada yang 4 meters. cakap sahaja dari malaysia, depa terus tau utk baju kurung. orang indon tak pakai baju kurung ya. depa pakai emm…entah. sila correct saya di sini.

mostly depa ni pakai kain 2 meters, top lak lain.

itu yang aku banyak tengoklah ….

ai spent for 5 min kat kedai nih, nak amik kang mak aku tak leh pakai kain ni lelama, dia macam kain yang not suitable for mak aku yang suka kuor berpanas tu ha. ni kain sesuai utk dok lam ekon ha kau.

IMG_6468IMG_6465

oh akhirnya saya dapat jugak menyelit kat kedai aksesori yang ngelip2 memanggilku…ada subang set, cincin and rantai. sedondon gitu. ai was thinking to get for souveniors. cantik jugak. tp harganya jugak ngelip2 wuiii…

IMG_6477

orang lain yang aku suh snap, orang lain yang dingamik gambo tau…

cewek ni ada tatoot buah epal ke strawbery kat leher dia tuh, sakan sirman nak snap. jenuh aku tunggu dia tau…ko snap tatoo dia ke ko snap dia ngan kawan2 dia yang seksi kedaung tuh?

IMG_6473

yah ini model yang patut kamu amik gambarnya…baru le fly with RM via MAS! cantik enggak set merah orennya itu?

IMG_6488

dan kemudian leka di kedai kain nih…utk ibu dan ibu mertua ku. supposedly to get for them di bandung but ai just dont like the design yang ado. mungkin cantik tp masa tu sebab dah beraturs ribu sangat kain2 aku tak leh nak pikir lah amik yang mana. kat sini dalam Ambassador Mall kedai kain tak banyak and pilihannya jugak terhad. so aku terus gamble je zap zap potong 4 meters multiply 2  terus.

IMG_6487

Ambassador Mall ni is just next door to the ITC Kuningan. kedamaian bersoping kat sini, tu pasal saya rasa saya lebih pada tempat gini. compared than Mangga 2 yang penuh sengsara idup aku dibuatnya. ai donno, at this stage, aku sudah enggak betah lagik mahu berdiri.

ai saw the chair and apa yang minah tu bebelkan pun aku enggak ingat.

yang pasti ‘ha ok, size M, ha L, ha ye size XL’

MAS - kalau ke Paris beri aku 10 ribu ringgit bisa? masuk sekali accomodation and transportnya yah. sebab mahu diconvert uwangnya sangat mahal sik. aku kan Shop till drop :)

IMG_6512

baru 530 petang udah rembang nak gelap. waktu jakarta ngan kita bezanya satu jam. mereka lambat sejam than kita yer. seii ponek tol seharian. so kami nak menuju ke Kemang semula. aku ada nampak satu lagi kedai merah waktu melepak buat Blogging Job dari Ole Ole Cafe, Kemang, tp waktu tu dah tutup. since malam itu malam minggu ari sabtu, Pak Host bilang kedainya masih dibuka hingga jam 3 pagi.

so dengo je 3 pagi, mehlah kita balik rumah dulu, campak barang2 ni kat umah, tukar persalinan, amik Pak Host, biarkan Pak Memet berehat awal sikit ari sabtu tuh, and kami bertiga plus Pak Host boleh beriadah semula…

IMG_6519

macam rumah hantu la pulak rumah ni kan..

told ya before that Pak Host menginap di taman perumahan yang sama dengan Inul Gerudi. Kris Dayanti pun ada rumahnya di sini, tp tidak tau mana satu cucuknya. so utk kali kedua aku paparkan sekali lagi rumah Inul Gerudi yang sedang sibuk memboyot untuk kelahiran anak pertamanya. dari hasil tabung uji kay.

Bersama Malaysia Airlines, saya bukan sahaja bisa mendapat terbang tinggi, sekarang pun MAS tengah buat promotion  MAS Stimulus 9 packages, bolehlah kamu pilih antaranya mengikut kesesuaian budget sendiri. Saya tidak pernah menggunakan other  airlines, bukan kerana saya ditaja MAS, tapi sedari dulu saya akan terbang hanya dengan menggunakan MAS sahaja.

ya ibu bapak semua, saya pentingkan keselesaaan. kalau kok bezanya dengan tambang flight murah itu hanya beberapa ratus ringgit, saya rela sahaja berkepit dengan MAS. kamu jugak harus begitu sik….

Comment: 21

ITC Kuningan, Jakarta

IMG_6303

ITC Kuningan!

inilah mall yang paling kucinta. wah dan dan cinta….dibandingkan ngan shopping di Bandung (entry bandung lom kuor yet) aku lebih selesa dan tenang beriadah di Jakarta. apatah lagi di ITC Kuningan. tempat ni adalah pilihan Pak Host, orangnya tau gimana selera ku dulu. so untuk kali kedua ini pun, ITC kuningan menjadi pilihan saya kembali.

IMG_6352

memandangkan saya selesa dgn ITC Kuningan, saya juga masuk kedai kanak2 yang sama spt dulu jugak. the same mall the same shop the same promoter yang membantu saya. si gadis ni masih ingati saya…selonjak suaranya bila melihatku..

waduh ibu, kembalik lagi dari malaysia!! apa khabar anak-anak kecilnya ibu?

kamu masih ingat saya?

mesti ibu! kamu yang kira manual pakai calculator kerna ibu takut budget lari.

hehehehehe, yes frens, another tip. kalo dah ko amik baju selonggok, ribu2 rupiah, haruslah ko mengira manual mintak calculator besarnya and buat calculation. ado gak yang silap budget kang…ha naya.

IMG_6361

sampai satu peringkat saya sudah tidak larat untuk berdiri. ini bukan kedai pertama yang kami masuk bila sampai di ITC kuningan actually, udah few shops. makanya aku sangatlah capek. apatah lagi sirman pulak 2,3 kali ilang pi kedai luor mencarik barang lain.

ibu duduk sahaja, ibu tunjuk yang mana baju2nya saya ambirin utk ibu yah

ha yang tu, yang nih yang merah tuh yang ujung tuh

abih dia selongkar bawak ke riba ku…

satu lg sebab aku tak boleh nak bangun, ada few bags yang aku pegang termasuk bag tanganku and backpack sirman. pakcik tu kuor pi kedai sblh melenggang kangkung. kenalah aku jaga segala barang.

IMG_6373

IMG_6366

kerna saya tidak tahu bila lagi akan kembali ke jakarta, saya bergambar sama si gadis yang membantu ku. orangnya sangat seikhlas hati menolong saya, betul2 dijadikan aku ibu besar di kedainya. aku hanya perlu duduk dan dibawanya kain baju ke tanganku…baju2 di sini qualitynya sangat tiptop, harganya reasonable price.

MAS - your 1k to me finished oledi :(

sedih jugak nak berpisah dengan dia coz dia sangat baik hati. aku n sirman boleh nampak keikhlasannya melayani kami berdua. untuk itu, kami berpisah dan kutitipkan tips buatnya.

wpun di malaysia, kita tidak menggunakan budaya tips tapi di jakarta saya menggunakannya. tp hanya utk promoters atau penjual yang spt kukatakan tadi, mereka berkerja sungguh ikhlas hati.

tau apa katanya bila kutitipkan tips..

ya ampun ibu, makasihhhhhhhhhh ibu. ya ampunnnnn!

adoi, satu kedai dengo dik!

IMG_6390IMG_6397

kerna ini kali kedua aku datang ke kedai kanak2 ini, atasnya pun ada jual kain baju adults, tp aku tak naik kali nih. capek bangat. sirman je yang naik. itupun naik sebab nak carik baju kakak aku yang dikirim utk familynya. so ai m promoting this shop for you to shop, bila sampai sahaja di ITC Kuningan, jemput ye ke kedai ini. aku lupa apa namanya si gadis manis ini, tp kamu bilang sahaja description diriku yang mengira kain baju menggunakan manual calculator sebelum kain baju ku diletak di cashier.

oh saya masih lagi buat manual calculator tu di mana2 wpun di Malaysia yer…

apa mau malu? saya sudah ada budget disediakan, jadi saya perlu berlandaskan budget yang ada.

IMG_6312

kemudian berjalan kembali, di dalam ITC kuningan ini seperti kubilang, suasananya lebih tenang dan aman. kali ni aku tukar bag ngan sirman, ai brought his b/pack and dia terpaksa bawak hbag merah ku. itu gunanya tips asal yang aku bagi smlm, should use either sling bag or b/pack. kalo bawak hbag yang satu bahu ni tak sesuailah for shopping lelama. bahu leh sakit woo

kalo bawak 2 bahu nya b/pack nih balance sket badan ko.

IMG_6309IMG_6307

shop ni best! waktu ni sirman sedang di kedai kamera, so saya menyelinap sebentar lam kedai nih and tiba2 kain baju kerjanya sangat menepati standard selera saya. jam2 tu gak lah aku nerai, sauk lam badan jer, tak yah bukak baju and tak yah tak kuasa nak masuk fitting room. siap ada satu baju tuh, dedua warna aku amik…

wuiii!

ai tell u if ai put the price lam blog nih, ada yang jeles melopong. ha x leh tunjuk skang ye, dah pakai baru bisa papar2 di sini….

IMG_6320

aku suka sama kedai ini

tp kedatanganku seperti tidak disukai atau tidak bersambut bangat. dia sedang sibuk mengira stock ke hapa, buat account. sepatah aku tanya sepatah dia jwb.

kalo biasa kita dengar ‘belanja ibu, belanja bapak’

means maksudnya, marilah berbelanja bershopping di kedai mereka. tp yang kedai nih ala2 segan je nak meniaga.

so aku callo…

kuor masuk kuor masuk kedai kau!

IMG_6340

kedai ni best..pada awalnya. tapi tahukah kamu setelah aku pilih2 amik sauk amik sauk.dia bley tak nak kurangkan langsung.

turun pun 5 ribu jer. isk. 5 ribu rupiah tu 2 hinggit pun tak sampai

so aku merajuk

lari kuor

drama kan?

heheheheeh….ai majuk tol2 kay

sib baik sirman bayo gak ngamik.

belanja di kedainya tak sampai pun harga 200 inggit duit msia, tp dapat berelai-lai lai laiiiiiiiiiiii!

saje je buat propah merajuk, bengang sebab dia tak nak turunkan 50 ribu. sib baik sirman amik gak kain baju aku tuh. kalo idak, gua lagi merajuk sama sirman!

IMG_6318

ITC Kuningan sudah capek kami susuri…

dan aku mahu berjalan lagi

to the next mall, yang juga menjadi pujaan hatiku. mall yang satu waktu dulu, aku n gegirl kehilangan sirman, abang and Pak Host. depa dah sampai masuk kijang Pak Sulis, kami masih lagi dok stranded lam red shop. wuiii…

aku mahu ke red shop itu semula.

ai m not MAS duta, but ai m so red’s duta….any red item is mine!

Comment: 14

Restoran Garuda, Jakarta

IMG_6150

masanya untuk makan2 ya ibu bapak2 semua…

abih shj shopping kat hazab Mangga 2 tuh, kami kejaran amik early lunch di Restoran Garuda. Tempat ni khususnya Pak Host yang tunjukkan. he didnt join our lunch, he took a cab back to his gym. kang dia makan kang maunya muntah plak…baik enggak hati orangnya? driver dia, dia suh anto jaga ktiorg, dia plak pi gym naik taksi. perkhhh! semoga hidup mu dilanjutkan dan rezeki mu berpanjangan ya Pak Host. baik benar hati mu.

IMG_6171

yey ada gambo laki bini berduaan! hiks..susah sei nak amik gambo berdua, mintak tlg waiter gak snap kan…kami perlukan tenaga, so kena makan nasi. tp wpun saya makan nasi 2 kali sehari, weight saya turun mendadak bila pulang ke KL. probably kerana banyak berjalan, satu hari suntuk buat catwalk bershopping kan.

tu yang weight turun sikit.

kalo gini…

MAS, pls send me to anywhere every month…bisa enggak?

saya bisa cepat kurus :) IMG_6147

macamana gayanya dia bawak semua tu bebanyak kan. buatnya terjatuh, ha kau tersungkoq la pinggan mangkuk tuh. pakai pinggan kaca lak tuh. kat kl pun ada yang banyak pakai plastik ye dok. di sini servicenya bagus…

adalah satu pandangan biasa di restoran padang begini.

aku tak kisahlah apa lauknya, coz aku akan makan 2 jenis lauk jer…

IMG_6160

pak ada udang goreng?

yang kecil atau yang udang galah?

yang udang galah pak

ibu, 2 ekor udang galah utk ibu yah….

ada ibu yang terkenangkan udang galah anak daranya, anaknya sangat suka udang galah, so dia order udang galah khusus utk makan on behalf of anaknya.

bley lah ek kira gitu, on behalf lagik!

IMG_6176


sirman, dia kira camne ek nih? kalau makan sekor, yang sekor lagi dia kira tak?

kira kot, makan je lah

wuii senak kang perut

makan abih kan jer, kang dia kira 2 ekor rugi je tak makan

ha ok ok, sodap nih…2 ekor udang galah

*gegirl, sontap lah ko, mak ko makan udang galah 2 ekor kay kat jakarta!

IMG_6196

sebab kami amik early lunch, so bila waktu saya sudah abih makan, tetiba orang dah start ramai….sib baik copek. kalo hidak…mau dok meja makan kena share2 pulak.

btw, Pak Supir Memet enggak mahu join kami makan, sirman bagi dia duit makan jer. kalau pak sulis aku dulu, aku paksa makan sekali, tp Pak Memet ni dogil tau…

dia rela makan kat tepi2 jalan tu dr makan ngan kami.

IMG_6181

ops dah licin udang galahnya…

pak udang ni kalau aku makan sekor tadi, kamu kira 2 ekor atau seekor sahaja?

seekor sahaja buk.

oooooo! tau dah camne korang kira.

so fruits ni ada banyak pak…kalau aku makan sebijik anggur sahaja, yang aku tidak makan ini betik tembikai jambu gi mana sik kamu kira

kita kira sepinggan juga buk, walaupun ibu makan sebijik sahaja anggurnya.

ooo gitu.

enggak apa2 pak, aku sudah kenyang, dibungkus sahaja buah ini utk supirku.

ha mana ke gambo buah dah kena tapau daaa….

so camtu ye depa kira.

lauk2 berkuah plak, wpun ko amik secoit pun depa kira sepiring. tp yang genggoreng plak dikira ikut sekor. cam udang galah or ayam penyet goreng.

kalau buah walaupun makan sebijik, tetap dikira sepinggan.

ha paham dah anak2 semua?

IMG_6224IMG_6218

asik muka RM je lam blog, aku suh plak lah si sirman nih jadik model. kertas yang sirman pegang tuh, dia bayau utk makan2 tadik, utk kira compare conversion. harga kami makan berdua tuh lam RM60 gitu. puas hati. konyang.

dah boleh menapak lagi untuk berbelian…

Tema I wanna shop till drop harus diutilised sepenuhnya.

IMG_6299IMG_6253

melalui Monas, ada golongan pelajar yag penuh ramai sedang berdemonstrasi secara aman. polis2 menjaga keselamatan, ala FRU pun ado. ingatkan nak kuor amik gambo depa reramai jugak tp kang tetiba ada plak bomb ke hard core demonstrater buat hal kan, so baiklah dok dendiam sahaja dalam kijang.

menuju ke satu lagi destinasi…

yang bisa buat aku kembali capek…

oh enggak, memandangkan macetnya jakarta, aku menyambung tidur semula di dalam kijang beralaskan peha sirman. resmi biasa yeah ibu bapak semua, kalo dah jem kat jakarta tuh, korang jangan beranganlah nak sampai on time.

Comment: 10

Sepagi di Mangga 2, Jakarta

IMG_5962

few of you did mention in my jakarta’s trip last jan nya entries that ai should go to Mangga 2. so in the morning of saturday, we were then headed to Mangga 2. but Pak Host has warned me that Mangga 2 is so not suitable to me. but let s try it on…

the moment aku step in, baru jer few steps ai was like ‘what the ributan nih’ aiyoooooooo, dah macam pasar borong! Pak Host was right, this place is so not my emm…my concept kot. orangnya masyaallah, ramai bebenor. ni datang awal pagi nih. n some more dia punya jualan, muat badan ko lalu jer kay.

selagi boleh diaorg nak menjual, abih depa sapu lantai tuh utk letak barang2 jualan.

IMG_5964

since dah sampai masuk dalam nih, ok we jalan2 tengok2 jenguk. ai donno what to get from here. they have all the imitation branded handbags, ai dont wear imitation items. alang2 aku nak beli either yang murah2 takde brand. nak suh aku pakai imitation, thank you so much. again, that s not me.

the kain baju pun banyaklah melambak2….

kami berjalan mengikut arus kaki..

ke kanan aku pergi, the 2 boys ikut jer

ke kiri aku membelok, depa pun mengekor gak…

IMG_5974

set baju tidur. quite cheap…tapi sebab dia tak nak turunkan harga yang aku mintak, aku cam give up. oh yes, saya sangat2 lah berkira dalam membeli. MAS bagi aku theme I WANNA SHOP TILL I DROP, so aku harus utilise apa yang ada. kalau kamu berjalan shopping sama saya, ai will make sure to bargain gegiler. but dalam banyak2 countries, kat beijing gak best mintak bargain.

sampai bergaduh2 lah jugak tak nak diaorg turunkan harga, selagi tu lah aku melepek menunggu harga yang aku nak jugak…

IMG_5975

wpun aku dah pilih 3 pasang baju tidur, tp kemudian tak jadi. coz..waktu aku ngah pilih2 tuh, ada accident kakiku dipijak deh staff kedai nih. wuii ko pakai kasut tapak biawak hapa? kemain royan sakit nya weiiiii. udahlah aku pakai selipar jer. ha tips satu lgi, aku tidak akan berjalan travel dengan berkasut, mahupun bersport shoes. selipar yang ringan and rendah flat tapaknya adalah digalakkan. tau tak selipar yg aku pakai tu beli kat spore last year, so dah berapa banyak trip aku pergi dengan selipar MPhosis tu yer…

n memandangkan kaki ku dipijak by accident, and diorg pun still tak nak turunkan harga, ai left the shop with empty hand.

IMG_5966

hampir setiap satu kedai yang aku rasa aku berkenan aku akan berenti. this shop jual clutch. the price is nett. 125k rupiah. ai asked for 80k. dulik hapa aku ko kata nett. dia cakap enggak bisa

100 bisa ibu?

enggak, aku mahu 80 ribu

harganya sudah pass ibu, 125ribu rupiah, tp untuk kamu, aku bagi 100 ribu. diambil yah?

enggak, 80 ribu aku ambil sekarang.

ya aduh, 100ribu ya ibu?

enggak, 80 ribu.

kuasa aku  nak tunggu heh, ko nak bagi, sila bgi, aku nak cepat. udahlah hazab lam nih.

IMG_5979

told ya, jualan di Mangga 2 ni memang penuh dengan manusia la seii, depa punya jualan, kan sampai keluar kaki kedai tuh. grrr…! tp seronok, coz aku melihat mereka berjualan dengan gigih. tidak meminta sedekah freely. they have an energy and they just do the business.

IMG_5980

my red shirt was bought from Rumah Mode, Bandung, aku hanya bawa 2 lai baju dari KL. termasuklah sirman huhuuuu! kalau kamu dah bagi aku tema Ai Wanna Shop Till Drop, silap besarlah kan aku nak bawak baju dari rumah VA tuh, baik beli baru and pakai.

IMG_9130

IMG_9129

makasih sama Pak Host yang bisa menyenapkan gambar suami isteri yang sibuk membeli-belah. Sirman would never do the bargain, tapi ada jugak barang2 nya kat sini depa tulih like ’200 ribu pass’ pass itu maknanya nett. ko janganlah berangan nak cuba mintak tawar, tak dilayannya. tp ada jugak shop yang aku bargain, depa layan wpun sudah pass. pass ler ko sangat, aku passkan ko kang!

IMG_5989

IMG_5997

horror la tengok Mangga 2 nih…tak sesabo nak kuor actually!

waktu di sini, aku ada nampak crew Melodi TV3, abang rambut ketak2 and few lagik staff tv3. tp tak kesemptan nak borak coz depa dah naik to the other floor. rombongan melodi ke jakarta ke bang?

IMG_5993

this shop is sooooo small. aku ada banyak berjalan carik bedsheet anak2 ku, tp yang ini sebab kedainya kecil, aku pilih utk terjah coz mbe yang kecil ni tak ramai orang jengah. kupujuk kutawar, aku bedek2, ai got a very good price here. ehhehehehe…

katanya aku sebagai pelaris pagi jualan kedainya.

hah gitu, so meh korang amik aku buat pelaris, insyallah MAS pun sama laris sama.

IMG_6007

berjalanlah saya membawa diri, hendak  ke mana kaki melangkah, enggak tau mencari apa. kepala kuribut betul kat sini lah. ai have a fav place in jakarta to shop, but sebab koranglah dok beria sesunguh suh aku shopping kat sini, aku pergilah jugak. thank you for the promotion, but if ai were to come to jakarta again, Mangga 2 is not gonna be my second time visit anymore.

IMG_6010

ni kodai aksesori rambut, cucuk2 sanggul, kalo gang2 RedGlow datang sini sure heaven seii…mak mak andam ke, coz banyak sanggul2 ke crown ke utk pengantin melambak jual kati jer…

ai got myself 1 set of cucuk sanggul, enaf for me.

belum drop lagik :)

IMG_6011

n this is the Drop’s look! kalau rambut dah berikat, tangan dah menjinjit ha ni memang sedang kapan capek sedikit. Pak Host tegar mengekori teman2 kl nya. Pakcik ni ikut kejap jer,  since this is our 2nd trip to jakarta, dia dah leh tau kitorg ni can buy and grab anything that we want. dah pandai bawak diri sendiri. but since sabtu is not a working day, so dia join kejap before he leaves us for his gym.

IMG_6036

IMG_6018

toys for kids, a must to buy. budak2 dah mengirim toys. gegirl was so funny. ari pertama dia cakap nak 2 presents jer from jkt. but naik ari kedua, dimintaknya toys lg satu menjadikan 3…

aik..leh main mark up2 jer kan…

for toys bargain, aku enggak involve, aku amik camera beso dari sirman and buat keje mengambil gambar. kamera kecil lam bag ku malas nak kugodam, lgpun tengok dia nak belek2 the toys tuh, baiklah aku yang nyenap apa2 yang unik di Mangga 2 ini…

IMG_6060

rambut palsu, so kalau ke jakarta jugak, dengarnya rambut palsu sangat murah2. bolehlah korang rembat. aku tak amik lah, gilo hapo aku nak pakai masa bila lah kan. memakai rambut palsu memerlukan keyakinan yang tinggi. saya tidak betah.

ianya seperti kamu menjadi stewardess atau dipanggil anak kapal di MAS…melayani passengers perlu ada stigma hospitality yang jitu, kalau kamu suam2 sepi, maknanya serupalah dengan jangan ko berangan nak berambut palsu.

IMG_6064

pertama kali aku tengok the rambut accesories yang patung tu pakai adalah waktu TokTi performed few years ago kat mano hek….cantik seii. again, sesuai gak utk performers atau pengantin2….

IMG_6071

IMG_6067

ini contohnya aksesori rambut yang kalau nak pakai, ha sanggup kau dia pakai ngan sanggul ngan mende putih cucuk2 kuning tuh.

IMG_6072

kerana saya menggunakan flash camera, these penjual sangat sporting mohon saya diambil gambar mereka. ya dont worry bapak bapak semua, gambar kamu kurakam dan ku tepek di RM, sebagai tanda menghargai kamu sangat sporting berposing utk RM.  iskk badan Pak Host ni ngaco pandangan aaa…

IMG_6088

bag sekolah not so good grade pun ado, kat lobby..kami sudah mau pulang. cukuplah sejam kat dalam Mangga 2 nih. ai wanna leave this mall secepat yang mungkin. selain drpd Pak Host harus ke gym nya, aku ada program lain yang dirancang…tempat persinggahan waktu kami berliburan January lalu…

IMG_6089

gigil2 tol nak ngamik gambo nih, biasa pakai camera fon nak snap sendiri senang jer..seiii! btw, wpun aku berada jauh di jakarta and sibuk sama shopping till tersungkuq, tp muka harus juga dicalit make up yer…huhuuu!

IMG_6095

n ini jadiknya selepas keluar dari mall Mangga 2…my recommendation to this mall, yes if u are happy dengan manusia yang over loaded, yes jugak kalau kamu mencari imitation hbags, yes jugak kalau nak dptkan baju yang murah2, tp hati2 ada yang tidak berkualiti wpun dari mata kasar nampak serupa cantik kain cottonnya.

but not for me.

apapun, kalau saya diberi peluang sekali lagi oleh MAS, selain dari Paris, aku mahu kembali ke Beijing, di tempat aku shopping dengan hebatnya. itupun boleh jadi Shop Til Drop gak…8 kilog nya drop pun kompem!

Apa barang yang kami shopping, eh MAS tak kata pun boleh reveal tak boleh reveal hahahahahha, so aku memilih utk tidak menunjukkannya di khalayak ramai. Lainlah kalau aku pakai, then ai will show it to you.

Bersesuaian dengan soalan kamu ‘Kenapa saya ditaja MAS? kerana saya antara watak yang sesuai untuk tema Ai Wanna Shop Till Ai Drop!

Comment: 14