WAU…

Salam Kak Red

Saya nak cari kawan saya ni dulu sama2 belajar kat ITM Perak (Manjung)…nama dia Rozaiyah binti Abd Rahman…dah lama lost contact…since 1996..minta tolong war warkan pada sapa2 yang kenal…..thanks sis….

Sally

Comment: 6

Colourful day…

img06577

pertama kalinya dilancarkan gegirl beruniform skirt (kes ni lah pertama kali aku dpt anto gegirl with her new uniform) bapaknya selama ni anto tak kuasa nak snap gambo. kannnnnnnnnnnnnnnnnnnn sirman kan :)

gegirl adalah sangat happy sampai sekolah awal gila, mintak rambut tocang dua, hairband pun kaler biru coz nak sedondon ngan baju. rela kan je lah.

img06572

saya adalah kemaruk mau ber eyeshadow ke opis skang nih, tapi bukan sampai pakai 2 tones bagai tuh, pakai one darker tone, ni sbb aku pi tengok sorang salesnyah tuh pakai. dia pakai satu tone jer, tp sangatlah malatop2 mata mukanya. so aku pun gigih gak, ke sebab eyeshadow aku nih kan dah lebih 2 taun usianya so ahahahahahhaha very the aku tenyeh2 tak menjadik gak. nak kena carik satu yang baru gak nih.

so sambil aku jalan2 kat isetan:

1. renew isetan kad, korang nya dah renew?

2. carik adiah for anak kecil member aku

3. abihkan sedikit lagi voucher preeeeeeeeeeeee.

abih sudah, aku riki2 tengok segala bagai jenis kaler untuk mata. memacam brand jenis mahal murah ado. aku tried a few brand yang tak nak lah aku jaja brand nya kat sini sbb aku terai jer bukan aku beliiiiiii. satu keping yang aku try tu tiap satu dari harga RM50 to RM70. sekeping je tuh. kalo aku amik berkeping2 iskk..

tp aku nak 2 keping je pung.

2 keping tu pun pusing serata alam. nanti nak sambung lagik mencari kaler warna mata ehhehehehe….mood nak mengaler katanya kan.

dulu lagi gila, dulu yang masa ngandungkan abang. asik nak make uppppppppp jer. nak tido pun aku make up sekati 3,4 warna kat mana tau, udahlah muka kembang naik 30kilog! bangun tidur pun bukan nak mandi dulu tp makee uppppppppppp jugak aku capai. gila kan….lawanya idak jugak. tp itu adalah penangan makyong namanya.

ha aku nak bilang, 2,3 ari lepas mak aku sound aku

abang, gegirl, korang kalo nak kidnap khyre jer, korang suruh mak korang beranak lagik, kuorkan lagi baby.

wuiiiiiii….

sakit tinger ai tau mak.

Comment: 48

Guest Writer – Cepotet

Kisah dan pengalaman hitamku

kisah idup aku berlaku apabila aku tgh nak abis blajar… aku menolak cinta rakan sekampus dan menjalinkan cinta dgn suami ku sekarang nie. apabila cintanye di tolak bermacam perkara yang aku terima sms dan panggilan serta ugutan… tapi aku wat derk aje la… bagi aku jodoh pertemuan ditangan tuhan…

yang paling tak leh aku lupa bila smas dari pada nya “venom java will kill u”. aku memang terkedu la…. tapi ingat berakhir disitu, rupanya dia mengunakan sihir atau ilmu hitam untuk memisahkan aku dgn suami ku… beberap bulan seblm pernikahan aku, aku hilang ingatan, benci dan meracau racau…. sudah tentu lah ini membimbang kan keluarga aku…. Alhamdulillah, nyata tuhan memberikan ku pasangan yang sanggup menjaga dan menerima aku apaadanya… jenuh dan merata keluarga ku membawa ku berubat.

dari tokoh ugama sehingga ceruk mana diusahakan oleh suami ku. alhamdullilah… aku sembuh walau tak sepenuhnya… 3 bulan lepas berkahwin gangguan datang lagi… lembaga hitam mrngganggu tidur kami…, keguguran yang tak putus-putus dan rasa benci yg teramat terhadap suami aku.. dua tahun aku mederita akhirnya aku pasrah…… takdir mengizinkan aku untuk mengandung buat kali ketiga….

mungkin Allah sayang akan kami…. gangguan itu berkurangan dan akhirnya tiada…. aku sembuh sehingga melahirkan anak aku yg sulong. terus terang… memang banyak duit kami habis mana dengar ada yang mampu mengubat kami usaha… doa tak putus putus kepada Allah agar memulihkan aku…. aku bersyukur aku telah sembuh sepenuhnya….. kepada di luar sana, jika cinta anda ditolak, jgn la buat perkara ini…..

terus terang, aku memang tak mau kejadian ini berulang lagi…. dulu aku tak percaya dgn mende2 nie… tapi bila dah terkena… harus la aku beringat diri….

Cepotet

Comment: 13

Selingan malam ini…

tahukan ko aku siapkan entries arini semuanya dari smlm petang…sampai aku tak perasan rupanya ada satu entry tak publish. gua bz babe…

mlm tadi gak aku melayan desparate housewives, sampaikan sirman pun addicted sama.

tengok blog mlm smlm pun gitu2 je baca komen, nak menjawab komen pun blom ada daya lagik. wahcaaahhh macam lah susah benor kan. nanti aku mula balik jwb komen2 kowang kay.

ni sirman suh aku tulih kat blog the domain, this redmummy.com was actually dah setahun. aku pun pusing kepara gak yang launched lain yang first time beli pakai domain pun lain. dia tetap gak suh aku uploadkan. so selamat belated lah ngan domain baru aku nih yang genap setahun usianya since 1 February 2008 lepas. ari wilayah gitu. tol ke ni sirman ek?

arini klcc ujan, sekitar klcc pun ujan menggila. tp ada aku kisah, honeybossy cabut, aku pun pas 10min terus cabut. redah je lah, redah nya redah tak de jemmmmmmm ko! ni mesti orang2 opis dok nak stay on lagi takut kan jem paling hebat, padahal, korang dok lah kat opis aku lenggang kangkung tekan minyak.

aku kalo x de mende tak suka lah nak merewang, balik kena masak la weii. arini gegirl nak makan bubur nasi, mom ai want to eat porridge, dari semalam lagi dia dah bagi pesanan penaja.

mlm nih pun aku kalau diijinkan mahu tengok lagi desp hwives lagik, sambung lagik…tp biasanya wkdays menonton tv memang takdak lam menu lah coz after bebudak tidur aku kena siapkan entries untuk kowanggggggggggggggggggggg. kang korang anto email merajuk lah, email pujuk aku update entries etcs. so aku gak rasa bersalah.

anw….guest writer untuk akan datang aku bagi satu tajuk je ye…Misteri Malam. cite ala2 perempuan sundel bolong, pontianak harum malam, seangkatan ngan tajuk2 citer gitu lah korang nak letak. berani tak berani belakang kira lah, janji korang email kat red@redmummy.com or contact red tu hah. aku postkan nanti.

sapa yang tak leh tidur pastuh, jangan salahkan gue, sebabnya tajuk tu memang ngah hangat yang korang nak baca sesangat. mmglah kita takut nak baca tp lam tetakut tuh nak gak bacaaaaaaaaa.

Pak Host, ko jangan baca kalo kuor tajuk Misteri Malam, ko tu dahlah tidur umah banglo beso sengsorang,  kang ada gak yang datang ‘teman’ hehehehhe ahahahahhahaha, eii takuttttttttttt!

wokay gang, tajuk tolong lah tulis ‘kak red ni untuk Misteri Malam’

selamat menggoreng!

Comment: 11

The bongsu’s engagement…

img_6992

3 dulang berbalas 5, ringkas jor…yang satu dulang lagik tuh cincin merisik dan cincin tunang, tak termasuk dalam hantaran. itu beg putih kat lam bakul tuh kan, itu adalah beg complete sejadah yang aku beli kat jakarta. aku beli 2 sets one utk tunang, satu lagik utk hantaran nikah pulak, yang nikah nya kaler merah.

img_6994

thari ahad yang nyaman, kami berarak anak beranak cucu pak aji and mak ajah

img_7002

hantaran kedua belah pihak

img_7020

majlis ni buat kat dewan orang ramai, coz rumah pihak pengantin pompuan gak kecil, so berpadanan ajelah buat kat sini, lagi senang. majlis kami diketuai oleh pak aji, mak ajah di sebelah pak aji, dan di sebelah pak aji pulak 2 orang anak perempuannya. abang2 aku kena kerja, abang2 ipar yakni suami memasing yang lelaki dok kat one side, ehehehhehehe nama pun menantu kan, so meh sini bagi the redmummy and akak nya yang jadi orang kanan pak aji

img_7019

punyalah lama berbincang, oh aku ngan akak aku memang gini, sambil tu kitorg berdiskas gak, aterr, nak meminang anak orang kan….

kejap2 tengok tarikh calendar, korang tau tak adat lama supaya tidak diadakan majlis di waktu bulan berapit? ha …tak tau? aku dah tauuuuuuu…

bulan berapit ialah bulan islam di antara 2 raya, raya puasa dan raya aji.

bulan berapit…heheheheheh

img_7021

pihak pompuan sangat ler ramai, pihak kami sikit jer, datang pun 4 bijik keter jer, dari merisik meminang, tanya hantaran, tetap tarikh, semua perjanjian kita buat masa ni jugak.

usai segala maknek perbincangan, serious lama kooooooo! belunjur apa bagai ada kuor, aku pun tak tau apamende nya abah aku cakap kira gini lah yer

bang aji, saya mewakili pihak perempuan ingin juga bertanya, sekiranya ada pihak antara kita yang memungkiri ikatan, bagaimana agaknya?

kita ikut resmi lama, yang jantan berlunjur, yang betina berjanda

wah kauuuuuu! terkulat2 aku ngan the family nak memaham

rerupanya, adat lama cakap gitu maksudnya, kalau putus ikatan katalah kan, kita tak nak lah mendoakan, yang lelaki dan yang perempuan akan bebas, tidak perlu dibayar apa2, tidak ada saman menyaman, tidak ada perlu ganti. tapi kalau sblh pihak nak bayar ganti, kami terima. ha gituuu. paham tak korang?

img_7067

in between abang dok berkepit ngan adik khyre nya

img_7069

gegirl ngan sepupu pompuannya, sirman n ipar2 lelaki aku sume at one side.

img_7029

satu pose for my redmummy.com

img_7032

nak gak nyelit hehehehhe, baju batik yang pak aji pakai tuh dari jakarta. hiks….ngam2 je size badan pak aji ngan baju batik tuh.

img_7077

mak ajah suh aku ngan akak aku sarungkan cincin, eii sukanya ai…pestime nih. dulu jariku disarung, tp this one aku dapat menyarung cincin. hahahahahaha! aku sarungkan cicin merisik.

img_7078

akak aku sarungkan cincin bertunang pulak…

img_7083

pastu salam menyalam, aku dah kenal lah makwe adik aku nih, kitorg dah bawak dia jalan2 pun masa pi beraya taun lepas. dia pun sokmo gak lepak umah aku.

img_7106

yeyyyy! dah jadi tunangan orang!

Si jari manis, sila panggil kak red Acik ok, u cannot call me Kak Red anymore…coz adik2 aku panggil aku Acik :)

img_7114

ok…ini adik aku yang datang kemudian selepas semua majlis selesai. masa kuor umah dia pakai kemeja pastu boleh dia patah balik pakai tshirt jer, kurang asam tol. tau tak yah ko datang. tp umahnya pengantin pompuan nih ngan umah kami dokek jer…

bukan EPI ye yang bertunang, tp adik bongsu aku. kira sibongsu ni melangkah bendul Epi tu lah. so pasni Epi pulak, tak tau bila, calonnya pun tak dak!

Epi tu fussy, dulu dah elok berkawan ngan sorang awek tuh, dia putus pulak. dia ckp dia rimas budak2 tu asik nak jiwang2 jer, aterrr namanya bercinta mestilah berjiwang dol! pastu kan aku terserempak ngan awek lama dia kat Anugerah Skrin kan heheheheh budak tu tanya kabo ko epi weih! :P

img_7109

with the red family, tak semua, ngan mak ajah (mak ajah aku mmg kena pakai sunglasses lah, mata mak aku kan tak berapa elok dulu operation)

yang mak ajah pegang cam dompet ke purse merah tu pun dari jakarta sik. itu sebenarnya buku utk letak simpan yassin, tp boleh jugak dibuat purse.

img_7118

dan kemudian majlis memakan sket

semua orang dah abih makan, bangun dari kerusi tp aku dok setia lama gila coz menunggu cik gegirl aduhai, kira nasi hapa. nak suapkan tak bagi, lambat tol budak kecik tuh lah

img_7128

dan mengangkut barang2 hantaran bawak pulang. wah ada pun gambo sirman heheheheh…asik dia je yang ngamikkan gambo orang, bila dah kena pegang hantaran sib baik lah ado jugak gambo nya…

insyallah majlis perkahwinan akan diadakan pada tahun ini jugak. ini adalah permintaan mak ajah aku, bestnya adik aku kawin ni kan hehehehehe…..jeles seii kitorg, all fully sponsored by mak ajah. wahhhhhhh! sedapnya ko dik.

adik bongsu aku nih kitorg panggil dia Adik, dia gak yang kuor kosmo arituh ….

kira cepat gak lah dia dikahwinkan coz mak ajah aku rimas depa dok kulu kilir dah lama bonar, tu yang nak tunggu Adik aku ni kawin tah bila, so mak ajah n pak aji sponsor lagi senang ati depa.

Majlis diadakan taun ni jugak coz mak ajah aku nak pi mekah lagi, so kerana tu lah kami akan turutkan jugak. majlis adik aku, lom decide lagi theme, tp sebab aku ada sedikit veto yang mengada2, aku dah sesiapkan baju semua anak beranak adik beradik n mak ajah pak aji kaler merah. hiks…

x kira le majlis kawin adik aku, but merah tetap kena ado. huhuuuuuu

Comment: 41