Astro

Project Alpha!!!

IMG15361

Jojo Struys

Hey Redmummy,

we have prepared the mock up for you and your shooting………. You can start  announcing to your readers soon :) . This one is as a teaser first kay.

So whos going to be the host, Jojo?

Tell your readers to ‘tungguuuuuuuuuuuu’

IMG15363

Live on Air

for 7 days

for 7 Top Malaysian Bloggers including Redmummy.com

eh…ai ngah action and cut today Monday 17th August 2009! Let’s the show beginnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn……………………….

We are the 7 Top Malaysian Bloggers will be live  on air under the flag of Nuffnang’s project and Astro. Siapa kata blogger wanita melayu tidak boleh ke puncak?  Dan Redmummy.com adalah yang terpilih di dalam Project Alpha featuring the Malaysian Top Bloggers :) .

Project Alpha!!!



Comment: 26

Susuman TVC

Susuman TVC is a sticky mode entry for 48 hours, do scroll down for RM’s latest entries. thanks :)

image001

Cerita aku arini pulak adalah continuation from the Suparman TVC Astro arituh. Ha ni pun lawak gak sama. Very the brilliant lah idea astro buat iklan macam nih. Lembu leh minum air dari gelas kay. Siap serving atas meja lagik. Wahhahahahaha! Padanlah anak2 aku kalo tengok iklan memang mata melekat kat tv semedang.

Tahukah engko kalau susu berkurangan, adalah kerana lembu tidak banyak minum? So tahukah engkau jugak kalau engkau nak dpt kan susu yang banyak dari lembu itu, susu itu hendaklah diberi minuman yang banyak.

image002

I never heard of Rava Ladoo, wpun aku rakyat malaysia di negara majmuk. Kalau ladoo tu aku tau lah, pedas kan? Ha see, to produce delicous Rava Ladoo as an indian desert we gotta give the cows minum banyak2 lah weiii. Takkan ko jer yang nak minum.

image003

Tapi janganlah gopoh gapah macam si Suparman, dok leka terkejut tengok lembu sapi minum sampai mencungap jatuh ke tanah dari basikal. Susuman adalah watak singh yang kerjanya menghantar susu ke kedai warung makan Tok Wan.

image004

Sama lah kan pikiran kita hasilnya nak produce susu ibu macam aku  ni dulu, kenalah makan minum ikut aturan. Kalo tak minum betul macamana susu ibu aku nak menitik2 keluar bagi anak2 aku menyonyot.

The aplikasinya lebih kurang sama…penghasilan susu lembu juga perlu dititikberatkan, kita perlu menonton Astro coz segala resepi ilmuan ada dipaparkan di dalamnya. It carries all the Macam-Macam Ada symbol together in our life.

image005

Macam-Macam Ada betullah idea Tok Wan nih. Setiap butir bicaranya sangat berisi padat, ada jer sharing is caring yang dia bagi kat kita, it s like a whole package for the audience.

Do watch Tok Wan Susuman, Macam-Macam Ada engkau leh korek from the trailer :)

image006

*_Astro Susuman_*

*Video URL: *http://www.youtube.com/watch?v=sNr93V1JHqY**

Khidmat masyarakat pesananan masyarakat Susuman TVC is brought by redmummy.com

Comment: 2

Suparman TVC

Sticky Mode entry for 48 hours, pls scroll down untuk entry2 terbaharu.

Few months back, aku ada paparkan kisah Tok Wan TVC, Sarang Tebuan. Menarik and gelak ngekek2 kita tengokkan? Tok Wan tu betul remind me macam arwah Nenek aku lah. Dengan gayanya, cara berlakonnya, badannya. She s so into that character. Hopefully one day aku berpeluang untuk bertemu Tok Wan live, tua bukan sebarang tua, tuanya penuh berilmu.

Cerita Tok Wan aku nak kupas lagik…kali ni aku nak bawak korang dengan satu lagi watak yang bisa mengekehkan korang. Suparman. Hhahahahaha..ala2 Superman lah pulak. Bukan ajer namanya dah macam Superman, kelajuannya berlari pun kemain nak sama ngan Superman jugak.laju kilat kau!

image001

Superman anak teruna kampung yang tugasnya menjadi runner untuk Tok Wan. He s the one yang menghantar bekalan makanan orang2 kampung yang malas mahu memasak atau mungkin ke kota untuk dihantar di pejabat untuk lunch macam aku ni lah, boleh tepon Tok Wan suh Suparman antokan the food.

image002

Sikap perangai gelojohnya menyebabkan adakalanya he is such a kelam kabut guy. Suparman pula selain dari itu amatlah suka menonton Motor GP dari Sports Channel Astro. Punyalah suka dia menonton sampai leka lupa bahawa Rossi si motor racer tu ada nickname Doctor. Ha kau, aku pun baru tau.

image003

So Superman engko jangan risau, aku yang Redmummy yang orang kata lam blog aku macam-macam ada ni pun enggak tau pasal Doctor Rossi tu yer. Dalam leka Suparman dengan menonton Motor GP, bekalan makanan untuk Suparman menghantar udah disiapin Tok Wan.

image004

As ai said again, Suparman ni kan kelam kabut, mata dekat tv, ha kau tangan berjalan merata terpegang mangkuk tingkat panas Tok Wan tuh. Mencicit ngelupur. Satu petua yang Tok Wan ajar, kalau dah kena heat tuh cecepat pegang cuping telinga, ha kompem lah reda kurang sikit jari tangan yang panas tuh.

Oh Tok Wan, aku sangat suka ngan watak mu, aku sendiri tidak tau bahawa petua itu boleh digunapakai di zaman yang mencecah millenium ini. Saya pasti akan turun temurunkan pada anak-anak saya ye Tok Wan.

image005

Saya sudah lama menjadi pencinta Astro, macamana ler astro ni boleh dapat idea caption Macam-Macam Ada tu yerr, it s totally unique and seiring with the character yang Tok Wan carry.

image006

So gang merah semua, let s watch the Astro untuk melihat Suparman, Tok Wan dan kenali Doctor Rossi di dalam trailer TVC Suparman. Siapa Suparman di luar character astro yeah? Hensem tuh..ada gaya2 Nabil Raja Lawak Astro, ramai lah ni kang famale readers aku tak tidur malam plak weiii!

* _Astro Suparman_*

*Video URL: *http://www.youtube.com/watch?v=hvtxG51hnQs**

Khidmat masyarakat pesananan masyarakat Suparman TVC is brought by redmummy.com

Comment: 5

Tok Wan TVC

sticky mode, please scroll down for updated entries…

pertama kali saya menonton Tok Wan dalam TVC tuh, saya gelak mengekeh2….
ai have been loyal customer to Astro since when yer, more than 10 years for sure lah. Ai love the AXN channel, abang and gegirl pulak love all cartoons channels. Sirman of course, his fav channel sokmo nya sports, though dia bukanlah sports hunter :)

ai want all of my readers to view the trailers, sangatlah seronok weiii!

girangnya kids sambil menonton Astro Disney Channel, oh itu adalah sangat fav pilihan kanak2, kekadang kami makpak pun nonton sama…in fact depa sendiri tau nak bukak channel tuh yer…

astro_tvc12

Well, back to the trailers, masih lagi dengan konsep Macam Macam Ada, Tok Wan TVC memaparkan Tok Wan, kesinambungan dari episode lalu di Astro. Tok Wan di dalam trailers arini, sudah ada warung yang begitu famous, dan ramai locals yang suka duduk makan kat warung nya, not just she has lovely food serve to customers, but for her intelligent chatter.

Actually wajah watak Tok Wan tu sendiri udah menggambarkan keceriaan, dan seorang yang seronok untuk didekati dan dibuat kawan. So bila Astro menggunakan Tok Wan sebagai icon baru mereka, itu adalah satu pilihan yang sangat bijak dan tepat! Tua-tua bukan sebarang tua yer, tua banyak pengikat… :)

Hidup Tok Wan yang sangat suka menonton Astro menyebabkan she sangat arif dengan informasi semasa, be it in entertainment, berita mahupun sukan. N so, she loves sharing her knowledge with her kampung folks at her tiny Warung. Korang nak borak citer pasal sukan, ke hiburan apatah lagi makanan international, semua kacang je pada Tok Wan.

astro_tvc2

Menonton trailer Tok Wan TVC mengingatkan saya pada arwah nenek yang lebih kurang montel gerak badannya cam Tok Wan…with her good knowledge on everything. Kadangkala kita sangkakan yang tua itu tidak arif, tp yang tua itulah banyak pengalaman berharga.

Tok Wan is very knowledgeable, it doesnt mean her knowledge on the international food is bad, she knows very well on Italian food, such as spaghetti and fettuccine.  Tau tak korang aku sendiri tak tau amenda fettuccine tuh, ganas aa Tok Wan, tergeliat2 lidah redmummy merah nak nyebutnya seiii!

Beside, Tok Wan sangat lah arif on the lapisan ozone bumi kita nih. She knows the hairspray yang makcik kebaya ketat tu pakai boleh buat our ozon bernipisan, udahlah speaking london ke main tunggang langgang seii hahahahahhahaha, sapa pelakon tuh yer, kelakar la makcik kebaya ketat tu.

Sungguh rasa hinanya diri ini bila Tok Wan sangat arif tentang bola sepak. Beliau bukanlah berdaya untuk bersukan, tapi masa kelapangannya digunakan untuk menonton Astro, makanya she knows most of the channels lam Astro yang memaparkan rangkaian yang cerita yang menambah pengetahuan.

astro_tvc3

Oh man! Korang tau ke sapa Tevez? He s a footballer from MU la weii…aku tau ke? Aku tau pun pasal Tok Wan TVC ni tau, if not, how do ai know? Tu pasal aku cakap, pengetahuan Tok Wan bermusyarah melalui Astro is so damn good aiyokkkkkk!

Tok Wan adalah icon Astro yang bergabung tenaga sama si kecil molek manis Alycia yang merupakan icon for learning Astro. Alycia ni kalo korang dengo dia menceceh lam Tok Wan TVC nih, iskkk, rasa nak picit2 je pipi gebu dia seiiiiiiiiiii!

Sekarang nih pun Astro sedang giat memancarkan Akademi Fantasia Musim ke7, dan pastinya sekali lagi satu family akan duduk di depan TV untuk menonton siapakah yang setiap minggu akan tersingkir…Seperti malam lalu, kami the red family pun menonton AF sesama depan tv, that s one gegirl’s fav show.

Gang redmummy.com , do watch Astro coz you may gain lots of knowledge from the channels that they offer, tak kira lah lam malay, english, chinese or indian.

Macam-Macam Ada di dalam Tok Wan TVC :)

Khidmat masyarakat pesanan Tok Wan TVC is brought by redmummy.com

Comment: 10