iPhone5

Drama Zeeshan for my iPhone :(

IMG_8088

Sambung sikit lagi a few days before pindah, waktu tunggu anak2 tuition, aku lari ke Tesco, cari barang2 sikit. Kotak tu, kipas baru untuk bilik maid. Dia tu kan, setahun kerja, habis jahanam kipas dalam biliknya, Tak paham acik camne dia pakai, ko sorang je pakai pun. Ni aku beli lagi. Yang lama boleh pakai lagi tapi tak boleh dok tegak, so itu leh letak kat attic. Untuk ko, bukan takat katil baru, kipas baru pun dapat hah bik. Iron cover baru, pastu beli gak iron board baru, masa nak pindah tu ler dia cakap board dah uzur. Der…

IMG_8091

Memandangkan wardrobe dan walk in wardrobe sangat cantik (as per ai requested), jadi kena upgrade hangers merah baru gak hahahaha….Jadi semua kain baju yang duduk dalam kotak, boleh kita susun yey!!

IMG_8152

pun antara longgokan setiap malam camni lah sejak sebulan lepas rumah VA den

IMG_8173

as i was tengok2 gambar dalam iphone, tetiba aku ternampak gambar nih. Ini bukan aku amik nih…hem…

by the way itu access to the walk in wardrobe, tak siap lagi pintu merahnya :)

IMG_8172

wah ada gambar kaki ko plak!

ini ler kerja si anak bongsu. Waktu aku ngah sibuk2 kemas kat bawah, dia buat keje dalam bilik nih, amik hp aku (yang tak sempat nak lock), waktu tu ngah charging kat docking Philips! Dan dek kekasarannya nak main gak iphone tanpa mencabut dari docking, habis dipatahkannya docking tu. Huwaaaaaaaaaaaa ko ni dik!!

Dan lepas tu aku cuba charge kat docking Philips tak lepas, another 2 dockings pun tak lepas gak, So all 3 dockings semua tak boleh charge!! Cant even transfer gambar, but pakai cable je boleh. Ohmeng! The reason mak ko beli docking coz kelajuan menyecaj by docking Philips tuh.

Sob sob….malam tu bukak Machine check harga iphone6, Ya Allah dekat 3ribu 200 untuk 64g!!  Tunggu iphone 7 jer lah heh dah alang kepalang.

Comment: 5

Fuyyo ada entry ler today!

IMG_4298

IMG_4301

IMG_4304

 

 

IMG_4306

Budak rambut curly hikssss! Sibuk nak solat, yang tonggeng2 tuh skang pangai dia suka menonggeng, dah sebulan 2 gini ler. Pastu skang stage makan, bila dulu asal orang makan sua je mulut mintak. Tapi la nih, bila kita bagi makan, dia lari mulut dia. Nak memilih, pangai cam abang ko, payah betul nak menelan kannn.

but kalau dia lapar, best betul. menganga2 mulutttttttttttttttttttttttt!

hohoiiii, pelik seii ai update entry hari Sabtu! udahlah cuti 3 hari, update pulak entry. Hapa kes, dah tak dapat ke mana kan, wpun Khamis lepas ke main laki aku cakap kita gamble je packing and belasah pi memana. Utara selatan kita pikir kemudian. Sudahnya sampai pagi Jumaat, lupakan segala! Dok je umah sudah, jalan2 around KL.

Pastu baca berita, pelosok highway sesak. Ok ada ler hikmahnya kan, kalau tak mau aku stress lelama lam kereta.

So kita ada le jalan sikit2, agak2 plan yang mengarut2 gitu, diabaikan. Aku ngan RD tak kisah, kitorg pun baru balik dari Milan, RB tu lagi ler, asal orang bersiap semuanya dia nak ikut, gagau2 carik kasut. Tapi sian kat abang kakak, nak pi tidur hotel ke chalet tak dapat. yelah salah Mak ko, dok sibuk ngan itinerary and plan Milan, cuti 3 hari Wesak diabaikan. Hari lain memang tak boleh cuti lerr wpun school break, eh aku boleh but laki aku yang payah!

So kita bawak ler budak2 tanya nak pi mana, selain dari tidur hotel yang semuanya full house kan. aku dah terbayang2 nak dok Tioman Island, snorkelling, huh…..lupakan sajar, boat transfer pun tak lepas seii….

Anw, entry ni up coz aku berjaga dok deleting photos dalam iphone aku, antara puncanya kenapa iphone aku tak boleh nak auto detect transfer kat lappy, akhirnya jawapannya terhasil! Photos lam iphone aku ada over 16ribu. gila tak gila. baru 6 bulan punya usage tuh! So aku jadi mak IT, wpun laki aku IT man tapi aku tak leh ler tunggu pakcik tu yang lambat betul nak amik action ngan ipon aku hah. Nasib baik le ada back up S4, baru dapat, on loan jer pung.

Jadi aku delete over 13k photos! wah, sejam setengah buat tu. takde nya nak buat dari ipon sendiri, mau kengkang jari. Buat dari browser jer, habis je aku buang 13ribu gambar, automatic boleh detect ipon ke lappy. Actually masa 11ribu ke 12ribu aritu dia boleh detect lagi tapi bila cecah lebih 15ribu photos dah terus diam. boleh buat charging je. Ngeng.

Skang dah selamat.

Sebab tu ler aku membebel nih. Buat kerja multi sesambil pung….

taaaaa!

Comment: 11

Second hand number…

image

aku suspect aku ni dapat number 2nd hand ler untuk iPhone5 aku nih. hanginnya.

yelah ada le sesapa punya number pakai pastu dah lama disconnect the line pastu abang celcom pi bagi aku pakai number nih pulak. Eversince aku pakai ipong ni, hari2 ada calls dari unknown numbers. Pastu sms jangan bilanglah, segala jenis party kerajaan dan opposite pun ada.

no ipong aku ni tak berjaja pun, aku tak hapal pun number nih. memang stricly for my data usage jer unless aku tak usung bb baru aku pakai nih for contacting the ppl. but memang secretive gila lah number nih. Tak kuasa nak orang tau, number yg aku pakai pun selama nih tak suka dijaja2.

n frankly speaking, aku tak suka jawab calls! aku hanya jawab kalau ko family members aku or the people i work with. sms or whatsapps jer pls. anw, ni ha nak cite seperti aku suspectlah number aku pakai for ipong tu number second hand kan, mamat yang number atas tu, as u can see 6,7 kali calls kan, aku tak kuasa nak jawab. Tapi pastuh lagi dia tepon banyakkkkkkkkkkkkk kali.

oklah aku jawab gak sekali. phone aku vibrate, so bila letak atas meja, nyeret nyeret pun mekak gak sakit hati. Bila dah jawab, ko diam pulak. aku tak kenal ko ler, nak cakap le whoever u are looking for is not using this number anymore. Tapi diam pulak. tak nak cakap.

eii psikik ler ko! time orang jawab ko diam, bila orang diam ko dering2 panggil orang. Nak apa ko?? nak susu??

photo

once again, terima kasih hati pada you friend with benefits, di waktu-waktu critical. betul2 benefits versi Malaysia sangat!

Comment: 16

First Vlog via iPhone5

pasnih kita try capture via the landscape pulak. Mengada2 style adalah disengajakan, tidak untuk mengguris Cik Mengada jika benar ada watak sedemikian

Merry Christmas, Happy New Year and happy long holiday for korang2, RM tidak bercuti, so you better come back to this page :)

Comment: 10

The journey of iPhone5…

IMG_0285

beri laluan

beri perhatian

sila beri kekangan

ehwahhhh

months of waiting, to be exact, 5 bulan lebih! Mendapat sudahnya the iPhone5 my birthday present dari sang suami yang hensem, kacak, nampak muda, gagah di (&%&* lelebih lagi ada Nu Prep ahaks! hebat mulia, huh….segala maknek package the best tip top le laki aku ada. cuba ler kalau tak dapat lagi ipong nih, apa jadi gamaknya ahhahahaha!

yang atas tu the additional accessories I beli kat Machines KLCC, the usb cable for office use, for car usage and also the screen protector. wajib ada, anak ramai ni hui tangan berpass2 jer ipong aku. tu pun si RB dapat sekali tangkap bawak masuk mulut dia. laju je ko kan pantang nampak barang baru.

jangan beli 3rd party punya cables ye adik2 manja comel sumer, coz ada member akak sudah tak boleh nak charging bila back to original charger, kes dia pakai 3rd party charger. so kesian. kena hantar service, dahlah baru je dapat bape hari iPhone5 tuh.

After 4 hari aku pi beli maknek atas tu sumer, siap skip gym ler. udahlah senin hari aku berjoget2 kat gym centre tuh, terpaksa ponteng dek nakkan ada cable2 tu kalau tidak 2 hari aku kena bawak charger + plug ke opis ok. So not me ler, kalau boleh sume tempat aku nak ada cable nih.

 

Photo by redmummydotcom

so this is my beautiful iPhone5, white and 64g

dahlah 64g! muahahah geram punya pasal amik yg 64g lagipun harganya bukan berbeza sampai 3,4 ratus pun, under Celcom data package. takde pakai cable, walaupun aku ni Celcom Blogger, takde pakai lubang mana2, laki aku pi beratur terus kat Blue Cube Sunway Pyramid.

itupun sekejap sangat RD beratur, dah habis Malaysia kalah ngan Thailand, dah dia tolong tidurkan RB sama, about 11.30pm dia kuor umah, and sampai sana terus pap beratur kejap and dang, siap balik. sampai umah…aku dah membuta.

dia kejut…ipong ada nih

aaaaaa

aku amik kotak ipong, peluk and terus sambung tidur balik

…bangun pagi dah takde, RD dah amik balik ipong tu coz tengok aku tidur ngan tuh, mahu jahanam le pulak kot jatuh terhempas ahahhahaa.

jadi, habis dah ler zikir nak mendapatkan hadiah birthday, sket je lagi nak ke anniversary, nasib RD baik ler dia sampai bulan ni jugak. aku dah memuncung 18 depa, was mumbling ler lately ni, sedih bangat. hiks.. so unfair. someone got very late birthday present yet the husband dapat advanced birthday present awal giler. ok, double point of pahala for si isteri. hiks.

image

The stylus pen and the Prada casing cover dah be prepared and bought for months, menyambut ketibaan sang iPhone5, bercintaanlah korang bertiga.

harga yer…64g RM2638 with the 1 year data plan of RM98 per month package. I chose white colour cos ada review kata kalau putih tak nampak scratch sangat but for black easy to detect. konon. basically either white or black, i dont give a damn, coz cover casing tetap merah. alangkan S3 RD yang merah tu pun dah asal merah tapi aku carik lagi casing merah.

Thanks my laki.

So far after using S3 and iPhone some more i m an iPAD user too, i love iPhone more than S3. Sorry RD, iPhone5 enggak cocok sama S3 loh.

Comment: 21