Jacob’s

Menangi Hampers dan Jacobs Mum’s Little Secret Book!

48hours sponsored post

 

jacobs1
Masih ingat lagi entries lama aku pasal Jacob’s? Terutamanya cerita tentang Jacob’s Mum’s Little Secrets Book?

I’m sure korang still ingatkan. Buku ni memang istimewa kerana dalam buku ini terdapat pelbagai petua, tips, ilmu dan juga rahsia tentang kehidupan berfamily, parenting style dan penjagaan serta pemakanan anak-anak. Kesemua petua tu actually datangnya dari semua lapisan masyarakat Malaysia so memang sangat berfaedah dan berguna kepada kita terutamanya ibu-ibu macam aku ni :)

Cakap pasal pemakanan anak-anak ni, si bongsu aku tu, sekarang ni a bit picky eater pulak. Dulu semua dia makan, sekarang ni cukup susah pulak nak makan especially sayur. Memang budak-budak macam dia ni tak suka makan sayur ek. So my trick terpaksalah aku potong sayur kecil-kecil supaya dia tak perasan dan bila suapkan dia makan, aku pun makan sekali. One for him, one for me. So bila dia tengok kita makan, dia pun laju jer nganga mulut makan :)

jacobs2

Si Kakak pulak pun sama liat when it come to eat sayur. Untuk Kakak my trick senang jer, “ooo tak mo makan sayur, taper nanti jangan menyesal kalo tak dapat naik rides bila kita pergi theme park” Kakak kan a bit short kalau nak bandingkan dengan Abang, so bila kita pergi themes park dia selalu tak dapat naik most of the rides sebabkan tak cukup ketinggian. So sekarang ni rajin la dia makan sayur. “Kakak nak cepat tinggi” katanya :)

Tapi budak-budak ni kadang-kadang depa bosan la jugak asik makan sayur jer, tu yang aku tukar-tukar menu, buatkan fruit salad pulak. So at least kalo tak makan vege depa makan fruit pun kira ok.

So baru-baru ni aku browsing timeline facebook, aku perasan ada mini contest sedang berlangsung sekarang di Jacob’s Facebook page. Korang berpeluang memenangi Jacobs biscuit hamper worth RM50 dan juga the informative Jacobs Mum’s Little Secret Book!

Of cos la saya sendiri ada buku ni. Memang sedikit sebanyak membantu aku dalam hal-hal rumahtangga terutama sekali tips tentang penjagaan dan pemakanan anak-anak. For me pemakanan diorang la yang paling utama kita kena jaga. Maklumlah diorang ni tengah membesar so kena la bagi makanan yang seimbang dan healthy supaya pembesaran diorang pun sihat, betul tak?

jacobs3

Untuk mini contest Jacob’s ni, senang jer nak menang, korang cuma perlu kongsikan korang punya healthy recipe with Jacob’s! I’m sure korang ada bermacam-macam resepi yang sihat selama ni korang masak untuk family korang kan. Cuma emailkan healthy recipe tu ke jacobs.malaysia@gmail.com bersertakan nama penuh, no IC, contact no dan juga mailing address. Dua pemenang akan diumum setiap minggu dan kena cepat sebab contest ni akan berakhir pada 31 Jan ni!

Untuk maklumat lanjut jangan lupa visit Jacob’s Facebook page. Sama-sama kita akan dapat manfaat dari perkongsian tu nanti, at least kalau tak menang, kita akan dapat menambah healthy recipe baru untuk family kita nanti. Selamat berkongsi resipi :)

Khidmat pesanan masyarakat Jacob’s is brought by Redmummy.com

Comment: 1

Jacob’s Mum’s Little Secrets Book is out now!

48hours sponsored post

IMG_6226

Membaca isi kandungan buku Jacob’s Mum’s Little Secrets Book ni macam rasa mendengar cerita dari mak ataupun nenek aku plak pasal all the petua ibu-ibu :)

Yang bagusnya some of the petua ataupun the little secrets tu memang dah aku amalkan dari aku mula-mula jadi ibu dulu. The rest tu kira macam petua baru jugaklah pada aku. Rasa untung dapat belajar pasal petua-petua baru dari buku ni, especially ilmu-ilmu pasal family, parenting dan anak-anak. Memang seronok dapat baca petua-petua orang lain yang memang agak unik dan menarik even berguna. Maybe boleh cuba salah satu, or maybe dua tiga empat lima petua ni masa-masa akan datang :)

MumLittleSecret

Macam petua atas ni kira baru la untuk aku, tak pernah dengar la pulak. Korang kan tau aku ni kan ada sinus, so memang pantang kalo ada habuk. Once kena habuk memang mejawablah bersin tak ingat. Kalu all the way dapat berstin tak per la kan, tapi dure korang pun pernah kena bersin tak jadi. Sakit jiwa jer rasanya kannn.

So atas tu petua dia macammana nak kasik fully executedkan bersin tak jadi tu. Definately will share this with my kids, diorang pun sama dengan aku, allergic dengan habuk-habuk ni.

MumLittleSecret2

Aku rasa bukan sahaja kepercayaan orang Cina, tapi kita orang Melayu pun sama jugak percaya cara ni dapat melebatkan rambut baby  :)

photo

A must have book for all the mothers, tapi kena cepat sebab buku ni very limited edition so ada 20,000 naskhah jer. So apa yang perlu korang buat untuk dapatkan buku ini ialah – hanya beli mana-mana produk Jacob’s yang bernilai RM15 ke atas dan poskan resit pembelian tadi bersama-sama dengan redemption form bermula dari 1 September sehingga 30 September 2013 ni. The redemption form is available in-stores dan juga online dari Jacob’s FB Page.

photo-RM

Petua-petua dalam buku ni amat berguna untuk turun temurun!

Kesimpulannya, aku memang sangat-sangat recommend lah buku ni. Perfect untuk bacaan ringan bila nak tidurkan anak-anak ataupun bila ada free time sambil mengunyah biskut Jacob’s  :)

Khidmat pesanan masyarakat Jacob’s is brought by Redmummy.com

Comment: 6

Jacob’s Mum’s Little Secret Book!

48hours sponsored post

Jacobs Mums Little Secret Book_Redfamily

Sebagai seorang ibu, lebih-lebih kepada yang baru menjadi ibu, memang tak syak lagi for sure dapat banyak dan bermacam-macam nasihat ataupun tips even nasihat yang kita tak mintak pun tentang cara-cara nak menguruskan rumahtangga, membesar dan menjaga anak, dan juga dalam mendisplinkan anak-anak. Biasanya nasihat dan tips ni datang dari saudara-mara, rakan-rakan, even dari orang yang kita tak kenal pun ada!

Sampaikan kadang-kadang kita pun confused yang mana satu yang betul hahaha. Tapi kita para ibu, masing-masing ada our own little’s mummy secret kann :) Tapi personally bagi aku, apa juga pendekatan yang kita gunapakai, kasih sayang yang tak berbelah bahagi adalah kunci utama dalam membesarkan anak-anak kita dan kebahagian rumahtangga, insyallah :)

IMG_8974

 

Ingat lagi pasal post aku dulu pasal Redmummy’s Little Secrets!? Ala pasal kita ibu-ibu berkongsi rahsia kecil kita sebagai seorang ibu di Jacob’s FB Page.

Setelah berbulan mengumpul semua rahsia para ibu, tibalah masanya Jacob’s berkongsi kesemua rahsia tersebut. Sebahagian rahsia ini sangat amat bermakna, yang lain hanya mungkin menggeletek hati kita dan membuatkan kita tersenyum lebar :)

So kalau korang nak tau all these wonderful little secrets, bolehlah dapatkan buku exclusive  “Mum’s Little Secrets” dari Jacob’s yang boleh didapati bermula dari 1 September ni. Tapi since buku ni exclusive, cara nak dapatkannya pun kenalah exclusive jugak kan…

photo

Bersempena dengan gegak gempita buku istimewa limited edition Jacob’s Mum’s Little Secret, aku pun ada jugak berkongsi sedikit petua2, kadang2 petua tu aku dapat dari mak aku, dari abah aku, dari my mak mertua too and family, banyak sumber jugaklah.

So bersempena dengan the hot contest earlier before juga, I was invited to do the Mum’s Little Secret di konti SinarFM, Astro, along with that ialah Puan Maimoon orang kuat Hotairbaloon dan diinterviewed by Kak Bed (Abby Fana). Menariknya, recording rahsia the Mum’s Little Secret telah ke udara di SinarFM pada 28th Aug jam 11pagi.

photo (2)

Apa yang perlu korang buat untuk dapatkan buku ini ialah – hanya beli mana-mana produk Jacob’s yang bernilai RM15 ke atas dan poskan resit pembelian tadi bersama-sama dengan redemption form bermula dari 1 September sehingga 30 September 2013 ni. Tapi kena cepat sebab hanya ada 20,000 naskhah edisi terhad “Mum’s Little Secrets” yang akan diberikan!

By the way, the redemption form is available in-stores dan juga online dari Jacob’s FB Page.

Plus all the nasihat yang korang terima tu, jangan lupa utamakan makanan yang sihat untuk keluarga kita, dan salah satunya this healthy Jacob’s biscuits.  Dan untuk teaser, buku petua Mum’s Little Secret yang dicanangkan itu, ada pada tangan saya sekarang, the contents memang wonderfully reading, buku yang akan korang simpan sehingga ke anak cucu, buat panduan depa for the next coming years.

You should have it and participate the redemption, bukan suruh bayar pun, bagi percuma lagi tuh!

Khidmat pesanan masyarakat Jacob’s is brought by Redmummy.com

Comment: 8

Redmummy’s Little Secrets!

48hours sponsored post

photo-1

As a mother, macam korang semua gak, penat lelah dalam menjaga anak-anak toksah cakaplah kan. Memang tak menang tangan! Dari celik mata sampai nak tutup mata, tak habis-habis melayan kerenah diorang. Sampai kadang-kadang mencabar kesabaran kita dek kenakalan dan kelakuan diorang tu.

Tapi at the end of the day, biasanya aku tersenyum sendiri bila kenang-kenangkan balik semua tu. Anak-anak itulah anugerah yang tak ternilai buat aku. Dan aku rasa salah satu rahsia yang paling utama kita sebagai ibu dalam membesarkan anak-anak ialah sabar. Sabar banyak-banyak. Kalau boleh tahap kesabaran kena berada ditahap tertinggi, kalau tidak boleh stress jadinya!

image

Tapi mungkin cara kita berbeza, kita ada cara kita sendiri dalam membentuk dan membesarkan anak masing-masing. Antara little secrets aku yang lain as a mother ialah aku selalu tinggalkan those little sticky notes kat diorang. Kadang-kadang aku letak dalam pencil case diorang, letak dalam beg sekolah, tampal kat dalam bilik diorang. Just to show our love, concerns, appreciation towards them, even to share something with them.

“I love u”, “Take good care”, “Be good boy/girl”, “Belajar rajin-rajin ya”, “Mummy proud of you” antara yang aku tuliskan kat notes tu. They also even reply back to me with the sticy notes macam gambar kiri atas tu, it was from Kakak “I love Mom & Dad”. So sweet of you Kakak. Ade jugak yang macam kat atas nun “Don’t be lazy, clean up your room!” hiks. Tu biasanya untuk si Abang.

image

So kalau korang pun sama macam aku ade those little mummy’s secrets, bolehlah berkongsi bersama JACOB’S. Sebabnya korang mungkin berpeluang memenangi Kitchen Makeover yang bernilai sebanyak RM30 ribu! WOW 30 ribu tu, memang betul-betul make over menjadi kitchen idaman la jawapnya. Bukan itu sahaja, hadiah lain termasuklah KETTLER Exercise Bicycle, OSIM uPapa Hug IV dan juga La Gourmet Kitchenware.

image

Minta maaflah ya, aku awal-awal lagi dah submit hiks. Tapi not to worry. korang pun still boleh submit lagi sebab tarikh tutupnya lambat lagi iaitu pada 30 June 2013.

Cara dia senang jer:

1.Beli apa-apa produk JACOB’S

2.Kongsikan rahsia menarik korang sebagai ibu

3.Boleh submit via online ataupun post, tapi jangan lupa sertakan receipt pembelian ataupun bar code dia

Dan semestinya the most creative and interesting mummy’s secret will win the contest. 30 ribu Kitchen Makeover tu weiii. Aku pun nakkk!!!

IMG_8445

Tapi kalau tak menang pun, kita tak rugi kerana memilih JACOB’S kerana ianya biskut yang berkhasiat untuk kita semua! Itu lebih penting untuk pembesaran anak-anak kita, betul tak?

Tapi kalau menang lagi lah tak rugiiii, untung banyak tu :) So jangan lupa kongsikan rahsia menarik dan kreatif kita sebagai seorang ibu dalam membesarkan anak-anak kesayangan kita tu di JACOB’S Mum’s Little Secret FB.

Khidmat pesanan masyarakat JACOB’S is brought by Redmummy.com

Comment: 12

TVC Redmummy bersama Jacob’s

 48hours sponsored post

jacobs 1
Memang tak dinafikan, bila kita tengok apa sahaja yang anak-anak kita buat, mesti secara automatiknya terimbas terkenang2  kembali memori dan pengalaman kenangan-kenangan lama kita. Walaupun mungkin suasana yang berbeza tapi intipatinya masih sama. Ye lah dulu kita main the real batu seremban, sekarang depa main apps batu seremban kat iPad. Eh ade ke apps batu seremban? hiks :) Tapi yang masih sama, depa pun makan biskut Jacob’s cream cracker cecah dalam teh O, sama macam aku dulu :)

jacobs2
Cepat betul masa berlalu kan. Anak-anak pun makin membesar. Semakin banyak benda yang depa buat, makin banyak memori silam rewind teringat balik. Cewahhh…

Btw, masa entri sebelum ni, aku ada mention yang aku with Abang dan Kakak berpeluang berlakon TVC Jacob’s sempena ulang tahun Jacob’s yang ke 60 kan.

Nah jom tengok Mak Merah berlakon iklan hiks…

http://youtu.be/Xxw3Y7mPk6M

Rasa bangga betul bila dapat berlakon iklan ni. Maklumlah kita ni peluang sekali seumur hidup jer :)   Dan yang lebih pentingnya dapat buat bersama-sama dengan anak-anak lagi la sangat bermakna. Budak berdua tu pun seronok sangat la sampai tak sabar-sabar nak cerita kat kawan-kawan kat sekolah! Actually tak sempat nak cerita, kawan2 depa dah tengok dulu kat youtube! Hebat anak-anak skang nih.

jacobs3 Oklah, kisah cicah Jacob’s nih not just cicah dengan  teh o, but ngan hot choc lah, expresso, cappu…list goes on! But but, paling  bestttttttttttttt, anak-anak cicah dengan kuah kari or kuah asam pedas!! Itu jangankan anak2 aku, makpaknya pun sama ligat mencicah!

So jangan lupa, sekarang turn korang pulak bercerita tentang detik teristimewa korang bersama Jacob’s!

Khidmat pesanan masyarakat Jacob’s is brought by Redmummy.com

Comment: 18