Perak

Kedai Pinggan Antik/Lama di Ipoh…

 

WhatsApp Image 2018-05-13 at 10.17.11 PMWhatsApp Image 2018-05-13 at 10.17.13 PMWhatsApp Image 2018-05-13 at 10.17.14 PMWhatsApp Image 2018-05-13 at 10.17.16 PMWhatsApp Image 2018-05-13 at 10.17.52 PMWhatsApp Image 2018-05-13 at 10.17.59 PMWhatsApp Image 2018-05-13 at 10.18.00 PM (1)WhatsApp Image 2018-05-13 at 10.18.00 PMWhatsApp Image 2018-05-13 at 10.18.01 PM (1)WhatsApp Image 2018-05-13 at 10.18.01 PMWhatsApp Image 2018-05-13 at 10.18.02 PM (1)WhatsApp Image 2018-05-13 at 10.18.02 PMWhatsApp Image 2018-05-13 at 10.18.03 PMWhatsApp Image 2018-05-13 at 10.18.05 PM (1)WhatsApp Image 2018-05-13 at 10.18.05 PM

 

2 days after the General Election 2018 of Malaysia, with the new Malaysia baru. RD kept her promised to bring me to Ipoh. Just a half day trip, after Maghrib kita dah pulang semula to KL, sampai Ipoh pun dah around 2ish pm macam tuh kot. Been wanting to go to these shops, kekedai yang jual all pinggan mangkuk zaman lelama, zaman kita kekecik, zaman mak abah kita dulu lah, for years.

Asal nak bawak kiddos pi overnight memana but one nite macam tak worth lah pulak, so kita tukar plan, just the 2 of us jer, lagipun abang kakak nak melekat ngan hp memasing. Zeeshan pulak melekat ngan tv. Tapi sampai rumah malam tu aku punya meroyan bising satu 2 jam coz keje hapa tak buat bebudak ni weihhhhhhhh ishh.

So happy happy to finally dapat jugak ke Ipoh. If ada memakan bolehlah hidang ngan pinggan mangkuk versi lama yang baru. My mom used to have the sets but coz we were so poor that time and mak ingat 3 anak2 pompunnya tak minat kot ngan pepinggan tu sume, so ada orang dok minat nak beli, mak pun jualkanlah. I remembered masa tu aku muda beli gak lagi, lom kahwin.

Takpelah, aku beli kat Ipoh pun harga sangat murah kot, coz ramai kata biasanya orang jual lagi mahalllllllllllll….alhamdulillah.

If you r interested to go to these kind of shops, waze to:

11 Taman Lintasan Pasar Baru

Taman Jubilee

30300 Ipoh Perak

Tak silap ada 5,6 bijik kedai camni just dedepan and side by side to each other.

Of course, ai banyak gak sebat red stuff from these shops, The nostalgic sekali tu hah…the last photo, board sental baju tangan! Cant believe ujud lagi board sental kenbaju ni hahahhahaha, mestilah ai beli!

 

Comment: 10

Kepak Kepuk Kepak Kepuk…Kawinnnn!

IMG_1634

sangat2lah budak2 suka main kawin2 kan…lorat tol hangpa.

IMG_1644

ewahhhhhhhhhhhhhh! the girl next to abang, anak kakakku, dia memang sayangkan si makcik kecik tuh….dapat pulak main kawin olok2, lagi lahhhhhhhhhhhh!

IMG_1646

ha bapak kat bawah, mak ngah sibuk berborak, ni kompemlah Epi adik akuyang snapkan gambo2 nih

IMG_1752

8 kali snap, 8 kali gak mata budak2 nih specially abang mandang tpt lain. aku nak cubit pun tak makan saman. ngan aku kena tempik jer baru dia takut. but nak tempik kat majlis orang ehhehehehe…..MC tak bley carik makan you.

IMG_1753

tak nak aku dok kat pelamin tuh, kang tak nampak baju kurung baru ai, from Jakarta,  beli fromthe first jakarta’s trip yang aku pergi. siap few days sblm aku bertolak ke Ipoh. oh yeh, ada gak kebaya aku nak let go….sabauuuuuu!

IMG_1655

jumpa orang2 kampung, sedara mara specially time raya, aku paksa depa kumpul tangan jari jemari memasing. nak jugakkkkkkkkkkk suh sirman snapkan gambar. tu aku missed sorang lagi makcik aku. perkhhh dia punya gelang rantai cincin, beso2 penumbuk kau. kalah mami jarum!

ko nak buat apa amik gambo cengggini red?

nak buat modal carik makan

gambo letak ni bley carik makan ker

bleyyyyyyyyyyyyy!

sirman next time, zoom dari atas yer kalao koleksi barang kemas, coz ada kilauan gelang2 emas tuh tak nampak sangat from this shot.

Comment: 7

Blue Wedding!

IMG12343 IMG12344

the lobby of the hotel, kerusi sofa gini macam best je lah kalo letak kat umah yang beso2 alam, hehehehe umah kekecik cam aku, boleh amik berangan jer lah yer…

well btw, kami tunggu kat lobby for 10min, tunggu adik aku Epi sampai from somewhere, he dah datang a nite before with my other family members, tp sebab dia tau jalan ke umah pakcik aku, kenalah convoi sesama. my makcik (mom’s sis) kawin ngan orang perak, so bermastautin jadi anak perak, bukan sbab aku orang perak mar….

IMG12353

IMG12347

our make up of the day, aku cuma bawak satu stack jer, so lam tuh takdak kaler gelap aisay, lupa tol nak angkut kaler2 gelap lain, kekdahnya jadi lah light2 sket, gegirl tu aku pakaikan the glitters bshop, sibuk nau nak bermake up kan…

IMG12358

it s not that easy to grab abang mengamik gambo, dah dia ada sama nih, itupun macam2 cara dia nak tutup muka dia dari kena snap

IMG_1441

the right sekali tuh adik mak aku, ni anak sulongnya kawin, yang lelaki tuh. sebab utama aku ke perak ngan batalion mak ajah pak aji, pasai ni lah,  to attend to this wedding. my parents takdak, alang aku pun masih lg kat Mekah, so kami adik bradik bwk diri memasing mewakilkan parents gitu…

some more, they are quite closed to us, wpun jauh ke perak…

IMG_1476

korang tau dok skang bunga telur dah tak dibagi telur? tp diganti ngan sabun? ha ni lah pestime aku tengok orang tak bg telur dah yuk…..bunga sabun jer dibagi.

orang dedulu percaya kalau bagi telur waktu wedding, maka akan bertambah cepatlah zuriat keturunan berpanjangan, dan berkesinambungan, tp zaman skang…semua tu dah tak dipentingkan. bunga sabun lebih mudah dan senang.

IMG_1486

inai memerah si jari manis…

pengantin perempuan adalah orang terengganu, a week earlier ramai gak rombongan ke sana, tp aku tak pergi lah, kakak aku ada pergi

IMG_1427

sblm tlg buat keje2 sket, sila makan dulu. keliling aku tuh sedara mara aku, depan aku tuh kezen aku from melaka yang jumpa hanya bila ado wedding and ari raya hikss

IMG_1501

wei red suh laki ko amik gambo MC tuh

sapa dia tuh?

ko ni tak tengok AF ek? tu lah budak AF

hhahhahaha, ai x follow lah. aku kenal si kakak tomok tu jer, lain tak tau

korang kenal dia? Sidi namanya.

IMG_1519

my job is jaga bahagian nasi, cedokkan the nasi for tetamu….

anak2 saya dah besar tak yah nak diadap dikendong, so pandai bawak diri sendiri memasing

IMG_9615

adik adik badik aku, sepupu, makcik pakcik….

IMG_1581

btw, anak2 aku pun sibuk tolong sama, depa lapkan pinggan2 yang basah baru dibasuh….tp kejap2 tu ilang pi main ngan sepupu, pastu gaduh nangis, datang balik tolong, n sambung balik pi main…

IMG_1560

IMG_1559

the purple is my best closed cousin. tiap kali ada family gathering, muka dia mesti kompem masuk blog. she reads my blog regularly. her officemates pun ramai gak baca RM. yes she is my cousin, she knows me since aku hingus meleleh2 lagi hiks…

ko dah kurus la red

along amik la SIY, insyallah boleh kurus

nantilah, along nak beranak lg sorang, so kalo dah abih beranak, along amik SIY

IMG_1582

budak AF Sidi yang jadi MC for the whole program of the wedding, so dia orang ipoh la yer,aku tak tanya plak pakcik aku camne dia leh jd MC, mbe dia dok setaman kat umah pakcik aku nih kot…

ai donno marrrr

IMG_1606

mummy, nak makan

ha tau lapar, meh makan….abang makan sorang2 yer, mummy nak buat keje

finally abang mintak cedok nasi sendiri sbb dah kelaparan nak lunch. bukan senang nak tengok dia makan nasi….

IMG_1614

oi korang melanguk, meh sini kita gatah lauk pengantin….

itu pakcik saya yang dok melaka, mom’s adik bongsu.

fyi, mak ada berbelas adik beradik, depa sume satu  mak ngan my mom, tp lain bapak. coz sejarahnya mak to my mom (nenek) kawin with orang spore, dpt my mom, pastu nenek cerai kawin ngan atuk Ghani yang kemudian dapat all the belasan anak, n wpun mak adalah kira anak yang dari bapa yang berlainan, tp depa tetap anggap my mom as kakak no 2 in the family. gitu….

orang dedulu banyak kawin cerai kawin cerai lain gitu haaa

IMG_1724

mummy jomlah balikkkkkkkkkkkkkkkk

astaga abang ko nih…x leh dok lama sket. kami spent kat sini lam 3,4 jam jugak lah. katanya datang dari jauh. adik badik aku pun ramai ada but semua berpesta borak with family members yang lelain

my whole big family tidak tau saya punya blog yang famous, so diam2 di situ :)

IMG_1757

kamu  masih gunakan camera manual lama nih? amboi zaman skang nak pakai camera nih pun malu kan. tu camera one of my makcik, she asked my help to snap kan gambo….

aku rasa korang kalo kena pakai camera nih mesti malu je nak kuorkan dari bag kan kan kan? jangan nak tipuuuu

IMG_1774

IMG_1763

abih wedding, kami tinggalkan ipoh on saturday petang, terus pulang ke KL…sepanjang perjalanan, kami ketiduran, semua tidur, except sirman lah yang kena drive takkan dia pun nak tidur sama

sedor2 sirman dah benti kat RnR, for sapedek n rehat kebaskan kaki…

adik badik aku yang lain pun pulang aritu jugak, 2 ari di ipoh, kira project bercuti sama kids lah yer sempena cuti sekolah. pasni mula sekolah semula, kembali kita kepada dunia huru hara ku…

huhuuuuuuuuuuu! anak2 sekolah, makpak pun sama bz kauuuu!

Comment: 8

Tower Regency Hotel, Ipoh Perak

IMG_0880

as ai said before lam previous entry yang ahad, aku berpergian ke Ipoh Perak. Bertolak pagi yang tak lah berapa pagi, had brunch kat rnr sg buloh, pastuh dah tak sedor hapa, sambil layan email jemaah and moderate comments all the way from kl to ipoh…

tidur tu mesti, masa ni lah aku mengqada tidur. sirman tidur on time, saya memang tidur lambat, some more bila dah nak travel 2 ari, n knowing our room di hotel takdak internet access lagilah aku pulun siapkan.

sbb tu lah bila ada peluang tidur, dalam teleng pala kiri ke kanan pun aku bley gak tidurrr kroh krohhhhhhhh!

oh anak2 pun sama tidur marrr.

IMG_0887

the first plan, my sister nana n her family sepatutnya aku bwk ikut sama ke Ipoh, tp dia tak dpt cuti. my bro Ayin pulak pun tak dpt cuti, tp wife dia Wana is housewife, so aku offered lah bwk adik ipar aku n anak nya sama. another akak ipar aku n kids dibawak oleh Epi. my sis Anya pulak will join later on Saturday.

Trip to Ipoh adalah kerana ingin attend the wedding sepupu aku, the mother of the groom is my mom’s sister. parents and alang aku kan masih lagi buat umrah di mekah.

IMG_0881

from mouth to mouth, aku dengar ini hotel baru di Ipoh. Tower Regency Hotel. it has hotel rooms and apartment. since aku datang in 2 families, aku amik 2 rooms apartment. RM260 per apartment per nite.

It s not a 5 star hotel, mbe 4 or 3 star kot..tapi hotel baru, so segalanya baruuuuuu! baru bape lama, ntah hahahahaa, setaun ada kot?

IMG_0889

the dining hall…panjang. ada balkoni.

IMG_0892

2 single beds for my SIL and the kids…empat2 tidur lam bilik nih. bathroom pun ada 2, their bathroom ada bath tub, besoooo. sayang sirman tak mik gambo tub tuh..

IMG_0899

bilik mem beso and tuan beso…ado katil king size and lemari, and bilik ayo. side table pun takdak. even dedua bilik takdak side table. hampeh tol…so campak barang2 kecik atas katil jer ler

IMG_0895

my room takdak bath tub, ado shower yang air dia ke main laju gilos…apesal hotel nya air ke main laju ha? kalo umah aku takdak pulak ko nak laju camni kan. ha jawab VA jawabbbbb!

IMG_0897

my bathroom and the 2nd bathroom, attached to each other, tp adalah pintu nak lock up kot nya ko nak mandi laki bini tak nak bilik anak2 sibuk2 masuk bilik ayo yer…

IMG_0904

entrance nya ada 2 pintu..masuk2 ada lah dapur kecik, fridge umah bujang pun ado..since bilik aku takdak side table, my big luggage aku letak kat luor jer…

IMG_0910

Tower Regency Hotel ni pun ada swimming pool, we are in 10th floor, tapi aku tak turun pun ke bawah, oh btw, the room nih comes together with 2 breakfast. the next morning, aku lah paling lambat tidur, tp aku gak yang paling awal bangun ngejutkan diorg. but aku tak turun minum pun, aku gasak suh sirman n kids pi minum.

sil aku pun mls nak turun…aku not a breakfast person, tp sbb ada suami yang suka minum pagi, tu pasal aku tolak2 suh sirman bangun pi bfast gak, kang ko gak yang muncung kalo lapo.

IMG_0911

View from the hotel balcony, aku tak kuor pun dari balcony at all hehehehe…ni gambo2 sirman lah yang snap. me not kuasa wooooo!

The wedding is on Saturday, but we checked in on Friday, masih dalam mood cuti sekolah, so kami amik peluang untuk ke Zoo Taiping.

N for those yang nak mai Ipoh, kalo tak silap aku for single or deluxe room kalau bukan peak season, harganya RM160 per room per nite. kalau apartment for 2 rooms, murah lagi lah than what ai paid, rasanya lam RM230.

The Tower Regency Hotel’s phone number: 05-2086 888. Hope it helps you lah yer…lain landmark, hotel ni kat belakang Hospital Besar Ipoh.

Comment: 8