Prince Court Medical Center

Update on RedBaby/Zeeshan ….

sorry baru hari ini boleh update about RB.

my daily usual entries semua on hold ditarikbalik kejap except ads sahaja kita keluarkan. coz aku pun masih lagi bertangga kat spital. yes lor, as of today hangpa baca entry nih, i m still kat hospital hah. since Thurs nite last week. memandangkan akupun dok kat spital lagi so entry pun ciput2 jer lah.

most of the gambars dalam nih pun aku cilok from my instagram and my twitter page. kira korang baca kat blog memang cerita dah basi ler heh.

image

 RB memang sangat2 lemah on the Friday selepas warded that nitenya. dia memang asyik tidur jer, temperature memang dalam circle 37, 38 dan 39++. tinggi. every 3 hours macam tu lah temperaturenya since the Tuesday last week. so selepas amik darah a nite tuh, memang ada complication on his blood.

image

dia hanya mampu tidur jer and nak tidur pun atas my body, kat bapaknya pun dia nak jugak tapi jarang2lah, sejak hari dia admitted pun dia tak nak makan langsung. on Friday, dari jam 8 pagi nak amik sample air kencing dia, only at 2pm jer baru dapat. coz dia melasak so packet yang staff nurse letak kat birdie dia asyik le tercabut. itupun aku dapat jugak selamatkan yang last kopek’s packet, walaupun dapat sedikit tapi jadi ler.

so from there doctor mintak aku bawak baby to the ultrasound on the next day, early in the morning.

IMG03803-20120914-1944

 itu kakaknya tengah nyanyikan lagu through phone sebelum depa datang malam tu, and i have lots of frens and relatives yang datang melawat gak during this hour and since RB admittedlah.

image

so bila abang kakaknya datang, masyallah baru ler dia macam ada tenaga a bit. sekejap tapi jadilah. bukak drip to allow him to play, jadilah kan…

image

bila check urine dia ada infection, so on friday dah start the antibiotik through IV drip. tiap kali masuk ubat, every 8 hours, nangis je dia coz he can feel it. so bila buat ultrasound, on the kidney, alhamdulillah takde apa2. he s healthy cuma how what when apa bagai tak tau lah camne nak dijadikan dia kena infection. i m so serabut to think bout all these pun. tau nak anak baik jer.

Bandar Kuala Lumpur-20120915-00451

si kecil yang ko tengok dia bukan tidur tu, dia termenung jer. badan dia lemah. bila temperature 37 dia boleh ceria sket tapi bila naik 38 to 39++ siaplah aku memang tak leh ke mana, nak pi toilet pun berlari2. btw on the 2nd day kita tukar bilik to the pediatric’s room. sebelum tu ward untuk bilik kids full, aku kena dok bilik adult. jadi katil untuk baby kali ni selamatlah…though he actually sleep wt me everynite kat hospital.

image

adakalanya RD takde, pi balik uruskan yang kat rumah, tapi RD pun tetiap malam tidur sama kat bilik hospital.

image

sian dia….

hari ketiga RB macam dah ok tapi of coslah the antibiotic bukan 1-2 hari, sampai betul2 recovered baru boleh balik. lagipun ada masa2 dia masih lagi cranky, bibir dia pun merah sangat. tiap kali staff nurse datang, bila dia tak tidur memang dia sorokkan tangan dia and tak bagi depa pegang tangan dia yang ada drip and cucuk dari darah tu. sangat2 dia tak suka, dia boleh kenal ngan uniform staff nurse tuh sumer.

image

si RD tu tidur actually kat sofa bed tapi kadang2 ada malam2 yang RB merengek, RD naik panjat sama, dia pun tidur sama kat katil tu with us. hahahaha hei sempit betul aku rasa ler. dahlah aku dok nak jaga wayar2 drip RB tu biar tak nak terpijak ke terpusing bagai. mana ngan bfeednya lagik…

image

jadi bapaknya memang tidur di situlah tetiap malam, cuma hari jumaat jam 6 pagi lagi dia dah balik rumah coz nak hantar anak2 sekolah, pastu dia patah semula ke hospital. same goes to semalam wpun public holiday, he has work to do and today pun dia pergi kerja. i m still staying at the hospital with the baby.

image

ramailah sedara mara adik beradik parents yang datang…kawan2 pun ramai gak. aku pun dah naik gang ngan staff nurse kat ward nih! Zeeshan pun ramai je orang nak pegang dia tapi dia takut ngan staff nurse.

Bandar Kuala Lumpur-20120916-00462

the food kat spital pun sedap. hah aku pun naik berat badan. ye lah apa yang aku buat, dok jaga anak pastu makan. nak blogging pun bila jam korang ngah tidur, ni lah satu entry ha siap pastu entry2 lain tu dah lama siap but sajalah aku hold dulu. lauk pauk sume dari hospital tapi ada jugak dari my mom buatkan. tu yang lagi gemuk! mekasih mak.

image

meh kita amik gambar sendiri zeeshan….

one thing si kecik nih kalau tangan kanan main, tangan kiri memang dia kepit tak bagi aku ke mana. dia akan mintak bapaknya tapi sekejapan nanti dia akan carik mak nya. holahai. ada waktu tu aku nak mandi pun tak dapat, bila GBM datang malam tu baru aku dapat mandi! coz RD takde dia pi anto anak2 balik. memang payah nak berenggang sangat ngan RB.

Bandar Kuala Lumpur-20120916-00464

alahai sian dia. nak merangkak pun tangan sakit, coz ada drip. ni pun cabut kejap coz kita mandikan kenalah cabut or nak bagi dia tak membosan asyik duduk dalam bilik jer…

Bandar Kuala Lumpur-20120916-00465

muka aku memang lemau je dok hospital hahahah, orang tanya dah macam mak yang sakit, dahlah dok atas katil pesakit. bih tu, dah anaknya yang sakit, satu packagelah tu.

Bandar Kuala Lumpur-20120916-00468

dia suka naik nih, tapi jap2 mata dia pandang aku, takut benar dia maknya lari dari matanya…

Bandar Kuala Lumpur-20120916-00471

haaa gelak dah sikit…boleh baaik cepat yek Zeeshan

Bandar Kuala Lumpur-20120916-00473

kalau hangpa perasan sepanjang kat hospital aku hanya pakaikan dia rompers sahaja, adaler selai pakai 2 pc, pakai rompers molek coz kalau tidak nanti dia punya socks senang je tercabut, dahlah aircond boleh tahan sejuk, wpun dah naikkan temperature….

image

jadi buat masa ini, RB masih lagi di hospital. untuk hujung2 hari skang nih, his temperature dah drop to 36, as of last nite, drip pun dah cabut coz dah leaking banyak kali and tengok dah memang tak boleh nak cucuk lagi. so takpelah. dari urine infection dia yang ada 1000++ dah drop to 40++ jer so memang dah banyak improvement.

aku nak mintak discharge tapi mak aku suruh make sure betul2 recovered yelah takut nanti balik dia tak fully sihat, kang datang balik. lagipun antibiotic tu tak habis lagi, nak kena sambung ke oral pulak ikut the schedule waktu every 8 hours. Kerja aku pun terpaksalah aku put aside jap, lagipun it s my baby. aku cuma sedih ngan sorang makhluk yang menggunakan kebaikan aku and demand for …. hemm ok nantilah citer nih. Kecewa betul aku ngan sorang makhluk nih, waktu anak aku sakit, waktu aku kat hospital dia boleh buat aku …..

boleh tahan bosan gaklah dok hospital lelama specially for me and RD but apa nak buat, jantung hati kami kan tak sihat. dari duduk jalan2 kat dalam bilik, ke playground dalam hospital, kat our ward too, kemudian ke lobby hospital hahahah, so bosan. buat gila nak bawak je pi KLCC hiks…ko jangan! siap pi visit our fren yang sempat beranak ler kat sini masa sepanjang kami kat spital hah.

so anw, tu pasal fever RB tak bersurut walaupun dah makan ubat demam aritu, infact selepas 48hours amik antibiotic baru ler ada surut sket fevernya. coz kan ada urine infection tu lah penyebabnya demamnya tak pulih2. sian anak bongsu mak. bagi air zam-zam, dari sepanjang demam, even tak demam pun dia memang minum air zam zam gak buat sulam ngan makanannya, masa demam tu taruk apa, air asam jawa ke hapa sume aku buat, sampai bilik katil aku pun keje aku dok kutip je asam jawa yang berterabur waktu jeram2 pala dia. but doctor pun wajib le jugak, actually kita pergi clinic kira cepat cuma masa first pergi tu depa tak amik darah, tapi sebabkan tak surut asyik naik je temperature tu yang repeat pergi that s where we found out.

photo-2

photo-1

the last 2 photos taken at 10ish pm last nite. Ngekeh2 dia gelak dek lawak his cousin and mokcik pokciknya

Thanks korang semua atas doa selamat, baik kat sini, kat twitter, instagram, fb, emm sms, emails segala lubang contact redmummy ler, cuma tak dapatlah nak respond semua, nak latest update ada di my instagram (redmummydotcom) dan jugak di twitter.com/redmummydotcom .

Boleh kata beranak 3, inilah pertama kali dalam sejarah kami tidur kat hospital anak sakit, kes abang dulu lain dia dapat H1N1 kan, tu dia dah besau, i mean baby2 nih, abang kakaknya tak pernah pun, but tu lah, apa nak buat RB, sokay, u are a strong boy, u dah fought the virus, badan dah kuat ye sayang.

so for now, RB kena fully recoverd lagi moga kita dapat discharge soon. Insyallah.

Comment: 19

Not in a good condition…

IMG03547-20101124-1130

My son was admitted in Prince Court for his H1N1 last year. I was then hospitalized for doing my baloon sinuplasty, from time to time we came here for our health check up. No issue.  But tak tau lah ngaper, last week i went to their emergency department, i was the only patient for that particular 2 hours, from A to Z (dari register to amik ubat) it takes me hourssssssssssssssssss. macam eh eh, baik aku pi spital gomen, bayau singgit je kan? service lagi laju aku rasa.

oh my….sampai aku nak mencarik tweet id Prince Court tak gak jumpa, at one time aku sampai baling hbag aku kay, but baling ke kerusi ler, yang empuk itu, takkan baling ke lantai lak. Ni sebab bengangg punya pasal. Orang in pain datang situ sebab sakit, eii bencilah this time punya visit kat PC.

Or mbe sebab aku ngah sakit, so mood aku memang outstanding lari!

IMG03549-20101124-1326

not just these yek, banyak giler lagi ubat, if u saw the photos from my twitpage. banyakkkkkk!!

ok nak baik kena makan ubat….

i should be doing the full medical check up at least once a year, tahun nih belum buat, December is a good month to do…I got 2 days MC, in fact doctor nak kasi moreeeeee days than that, but i think i can survive for 1 day MC je lah (coz the first day aku MC masih lagi gatal pi kerja). it s not coz of nak tunjuk rajin, tapi i love my job and i have the responsibility, kalau setakat boleh drive lagi pi kerja boleh lagi berjalan tak patah riuk, i will selamba je lah kerja, but the 2nd day aku kena gak resting and utilised the MC coz i m taking the medicine yang need me to sleep longer hours.

But so kay, i still can work from home, as i said, responsibility. You are not getting the big boom bang if you pemalas :) Korang pun tau aku dedicated giler with RM the blog, so apatah lagi keje makan gaji, anything aku buat, memang all out sangat2 menyumbang untuk rezeki yang halal…

anw, takpe korang jangan risau, i m surviving, ni sakit2 biasa jer, i met 2 doctors, in fact a personal fren yang doctor pun sendiri datang rumah wpun dia tau aku dah jumpa doctor kat PC.

The December is coming, time for me to think of a longggggggggggggg break.

I wanna go holidayyyyyyyyy!!

Orang kata jangan risaulah, aku pi jumpa doctor ni dah lama last week, entry ni baru je kuor, selagi i can blog and tweet and membebel, i m ok :)

Comment: 18

Selepas susuk merah hidung dipasang…

IMG_0653

oh nak habai mai sini cek nya citer pasal surgery baloon sinuplasty (resdung) tuh yerk….all went well. good good! ni bak kata doctor aku yang suka pakai bow tie tu lah…tinggi betul dia tuh. he s very veryyyyyyyyy funny doctor. on the morning of Friday, he came to my room coz nak bukakkan menda yang dia blockkan lam idung aku lah. aku ni dahlah pantang banyak kalo dalam keadaan sedar ada menda nak masuk lam mulut telinga mata aku.sama gak ngan idung. kalao injection wa ok lagi. but dia bawak jari dia ke idung akup un aku dah lari2 kepala hahahhhahha

wah ko tak tau masa Prof aku nak masukkan ubat induce utk beranakkan abang dulu pun, siap aku sepak lagi dia ngan staff nurse hahahahah…tak leh blah aa. sib biakler diorg tidokan aku waktu buat surgery nih, kalo idak kompem ada yang meroyan2 lam OT’s room. so waktu doctor nih dok nak tarik benang yang menampung benda like spounge ke hapa kat kerangka hidung aku, sekali sentap je kor…vavavaaaaa! sakit siot. boleh pulak waktu aku ngah sedu sedan ngan belah kanan nya idung, dia sentap pulak belah kiri. katanya dah alang2 melolong biar in one package..hohoooo

IMG22210

saya dapat 2 nasal sprays and antibiotics kena abihkan for 2 weeks jugak. ubatnya dahlah besau hishh, nak lalu kat tekak pun ke main leh rasa besarnya. nak tekan spray lam idung tu yang paling siksa. first round sirman buatkan, dah lepas tu aku buat sendiri. siksanya ubat tu spray kat idung dia lalu kat tekak, haisayyyy. banyak tol lah loya….tapi lam among us reramai kan, Abang paling excited ngan surgery aku nih.

since he used to stay in Prince Court gak for his H1N1′s case, so dia dok pujuk2 aku buatkan dianya surgery idung pulak. dak kecik tu pun ada simtom bersin, cuma sebab dia kecik lagi Sirman x bagi buat lagi lah. mbe aku bawak jer dia pi jumpa ENT to check up on his sinus. actually korang aku x kisah korang nak bagi aku petua bagai for resdung nih but sebab aku dah carried benda ni sejak kecik, aku dah give up. bila tau ada surgery Baloon Sinuplasty yang permanent hilangkan, so why not. x yah dah lah nak buat the petua2 bagai tuh. macam2 dah aku tried yong oi.

cuma tak menahan bila Sirman said aku ada snoring lah bila tidur. macam aku nya napas berbunyik. aku pun sedo gak macam aku tidur tu kan masih lom stabil je idung aku nih, yelah katanya pun dioperate dalamnya so macam belum stabil lah idung aku nih. You tidur berbunyiklah, taulah rompong idung tu dah kosong, terowong dah besar ke main bunyiklah Merah oi…

tapi bukan berdengkur tau, ni bunyik macam tak cukup napas. ha something like that lah. ada sound gitu. ok nanti aku masa follow up check up aku tanyalah Doctor bow tie yek…..so sapa2 yang ada heavy sinus/resdung cam saya blehlah buat surgery nih the Baloon Sinuplasty, the cost again is around RM15k if in Prince Court, spital lain im not sure. La ni acik ngah tunggu duit insurans for my hospitalization plak…

selepas 5 hari surgery, aku korek idung, perkhhhhhh wa tell u, very the feelingggggggggggggggggggg!

Comment: 45

Can Hip Hip Horey…

IMG22168

dinner in Prince Court

sedappppp…menu was chosen by Sirman

IMG_0659

Lunch in Prince Court too, menu was chosen by Sirman gak…

IMG22208

tea for RM – ni x masuk lam menu tapi depa memang akan hantar, basically for breakfast, lunch tea and dinner. for pesakit yang buat surgery sinuplasty, memang tak boleh makan panas2, or pedas2…keras2 pun x leh. ice cream memang digalakkan, segala jenis air sejuk lagilah wajib. so anything yg aku x leh makan pun sirman yang perabihkan, but mestilah x cukup, portion orang sakit makan campur portion orang tak sakit, in between dia pi makan kat cafe bawah jer. boleh jugak amik room service.

Concept hospital di Prince Court exactly macam kat hotel. tapi aku rasa lagi gempaklah than 5 star hotels…u know why…

IMG_0661

coz x pernah lagi aku jumpa hotel yang siap bagi talkum kak oiiiiiiii! ok sumer ni actually bersusun cantik, sikat tu pun ada lam casingnya tp aku dah godam pakai. aku mmg tak dtg bawak toiletries coz dulu kan Abang dah dok sini so we know the service ody.

i m not gonna do any more review on Prince Court Medical Center, but korang bolehlah tengok label PCMC yang dah pernah buat before this, in fact coz aku nya review yang bawak thousands of direction to their site, sampai diorg sendiri anto komen to one of the entries last year.

pastu kang spt dijangka akan kuor lagi soalan ‘kenapa abang dok Prince Court kak red?’

macam soalan, dah terang2 aku tulih the cost for my surgery is RM15 ribu pun masih lagi ada yang tetanya halahaiii…. Abang was confirmed H1N1 so me and Sirman tidur baring kat spital nih coz temankan abang yang on medication the tamiflu. I read the first entry on abang’s case, 304 comments only on the sad news when i announced Abang kena H1N1. menitik air mata bila baca comments korang sumer..

Thanks again to all of you yang wishing me too.

Aku dah sihat tapi mata cepat lalok aaa, asik nak melandingggggggggggg je kerojernya…

Comment: 29

Discharged but nak aim for Lasik pulak..

thanks Prince Court Medical Center

going back home, dapat discharge arini,, wpun leh je dok lagi 2,3hari but no point. kalau nak jadi pemalas ha mmg best dok lelama kat spital sume org buatkan, but i prefer to be at home wt my own kids. lgpun dok sepital badan mmg sedap manja semua staff nurse buatkan, aku pun banyak lemak asiklah lalok sesajor.

gambar tu kan penipu sungguh, bukan main lagi berpeace2 ko hek, padahal paginya baru terjerit2 dek kena tarik whatever it is yang doctor pasang kat lam idung aku tuh. so now idung aku dah mancung sharp2 leh bau leather designer bags kaw kaw ahhahaa (joke kak ann). hapo ke korang kata aku pi mancungkan hidung pulak, aku pi cabut sumer sinus resdung lam pala muka aku nih. kat ct-scan can see fluid tuh penuh kat pipi, kat dahi kat idung. so they put me on sleep and clear all of it.

IMG22204

for these 2-3 weeks ni x leh nak godok dendalam idung nih, ada pantang2 ada ubat kena makan etcs lah. ramai orang ada penyakit resdung nih, i ve been carrying this since umur 16 ke 17 taun cant remember. and i know sirman pun ada gak symptom n also my son. so we will do one at one time. kasi buang sumer nih.

feeling aku kan pas buat baloon sinuplasty nih rasa terowong hidung aku kosong , kira laluan tunnel tu luas dan panjangnya….waahahahahha. alhamdulillah, ketakutan nak buat operation nih aku main redah gak selepas kena sogok dek ramai orang specially my own honeybossy. apa ke korang pi percaya aku buat mancungkan idung pulak, susuk merah bagai. it s all a joke dude….aku pi buang lendir yang block my noise sampai asiklah kena resdung tak berenti….so korang pun leh gak buat hek…

pasni acik nak target buat Lasik plak, itu com tak cover, insurance pun tak cover gak, kena duit sendiri.bape riban lasik ek? aku nak buang spek pulak…nak stop wearing all these lens and spek, nak bebas gunakan mata asal sahaja. tp tu lah dulu punca aku pakai lens and spek sebab rabun. rabun pun antara punyanya coz of resdung coz betullah effect mata a lot. skang sinus dah selamat buang, nak let go the rabun pulak. one day one day….

ada sapa2 got contact in Lasik com?

Comment: 58