Raya

Rayo di Melaka…

ada gak aku jumpa semperit bunga kat melaka ni hahahhahaha, ngap2 lah aku makan

lepas tu aku dah mula letih, penat seiii….dahlah aku pakai baju pahang, duh! baju pahang ni aku beli ready made, memang sengaja pakai utk occasion yang biasa2 jer, baju2 yg berliplap2 tu x yah lah pakai bwk jenjalan gini, rimas weii…nak suh aku berkebaya nyonya lagilah aku x kuasa. dahlah nak kena kuor masuk umah orang!

tetaplah lenggang mak limah kan…

ni anak buah aku ni, nama je pompuan tapi ganas macam lelaki, makpak dah ilang ke depan so aku tangkap dia pegang jalan ngan aku. kalo idak kang ke mana lak jalannya dah lah tepi tu jalan raya…

anak2 aku lak sirman dah kidnap awal2 kepit kasi jangan lari hahahhahahaaa

yang aku tau membontot jer ikut arahan mak aku ke mana kena pergi….salam2 pastu aku dok lepak ngan kaum kerabat aku. yang borak2 ngan tuan umah, mak aku, akak and abang aku hahahhaha….ada sedara mara ni aku kenal ada yang tak kenal tu lah pasalnya ai ‘blur sket’

pastu rasa keter aku aman tenteram jer x de budak2 bergaduh hiksss

pasal depa sume nak naik keter Pak Ngah depa…hiks, aman aman. diorg ni memula baik, x sampai 5 min kang bercekau, pastu lagi 5min cemolot eiii goram den. so bila diorg masuk kat memana keter, lagi 3 keter akan rasa aman tenteramnyaaaaaaaaaaa……

pastu kan…

nak ke satu tempat nih…

mak aku tanya ‘red ko ada tudung tak? pakai mak nye tudung spare nih’

eh ada ada….kaler merah lagik mak, ado ado, orang sauk je kang

itu cerita, dalam next entry lah yer….

Comment: 12

Heading to Melaka…

6 orang beradik aku, except my big bro and Nana (went back to Kelantan) gather at mom’s house on 2nd Syawal for our next raya visit

Mom ikut naik keterku ngan adik iparku and anak tapi pastu since ada 4 keter yang pergi so jap2 semua orang ilang naik keter sana, anak2 aku pun ilang pi naik keter sana sini nak segeng with their cousins

gegirl ni ngah mood nak dok ngan mak nye

pastu bila dia nak dok belakang ngan sepupunya, abang lak mengada nak dok depan ngan mak….at least abang bila main PSP tu ok lah kan dia dok diam tp bila PSP tu kong, mulalah dia meresah buat peha kaki aku cam kerusi duhhh….x leh nak dok diam budak nih

kami menghala ke Melaka, my mom’s hometown, ni kat Tol Simpang Empat….x kira raya x raya, ramai jer aku tengok drivers yang kurang hajor! ada yang main potong q, ada yang main cilok x geti nak bagi signal, ada yang bawak macam pelesit zupzap potong keter orang, eii ngeri lah nengok.

the boys lepak luor jap lepas tol coz menunggu akak aku yang lembab lah pulak tertinggal kat belakang. kami kan konvoi beramai2….

trip ni balik hari, we left kl around pagi khamis, tapi sampai semula ke VA at 130am! jemaat letihnya masyallah….depa siap berenti makan minum masa balik kl tuh kat RnR Seremban, tp aku rela x turun dr keter bongkang tidur ngan gegirl n anak buah aku…

nanti kang entry pasal di Melaka….

Comment: 11

My Inlaw’s house…

ha ni anak buah kesayangan korang…bapaknya dok tidur lagi, aku bangun2 je suh depa mandi sorang2 dulu…

ni baju set depa army swat ijau aku beli kat Bangkok….

hang tau tak aku tuh ngah menyuapkan kerang utk budak kecik nih….dia nampak neneknya kerang seperiuk, pau 5 sudu!

sepanjang hari dan malam kat umah mertua aku, abang dok melekat ngan PSP, tukar2 ngan bapaknya and cousins and pakciksnya….lantak korang lah

oh ai pakai kain batik mak mertua ai pasal aku salah bawak seluar lah pulak, banyak nau suor merah kan, sekali ingat serupa rupanya teramik suor merah yang masa zaman anak dara, haruslah x muat iskkkk….

sebelah ai tu is mak sirman

the bros dok tengok the latest entry of redmummy.com

adik beradik sirman sume pembaca tegar blog merah nih

sila spot di mana saya …..

ramai nau orang datang umah mertua aku ni sampaikan kat main hall penuh, yang separuh lagi datang dok sama makan kat dapur

abih je sedara mara balik, apa lagik adik badik sirman pun bukak la kotak mercun

wah abang taksub ngan mercun apak sedaranya, macam2 ado

gegirl main mercun pop pop ituh

dan korang kalo jumpa aku tepi jalan dok camni nyangkung ngan berkain batik, korang nak kawan ngan aku x? ….x baik tau…ai diva batik gak yer hahahahhahahaktuih!

midnite before kami bergerak pulang ke VA kami bermaafan semula…

ramai adikbadik sirman dah pulang ke rumah mertua, yang tinggal ni ado2 jer lah

oh sirman pun ada 2 adik lelaki yang bujangg belia hikss…bih kurang je baya ngan 2 bros aku gakkk

sampai umah betul2 midnite, aku pack up lagi kain baju for the next destination, bukan pi vacation, kali ni wt my family’s side pulak…

x leh tidor lak tau bila balik, sambil tunggu baju berpusing machine, aku updatelah blog. x kan nak tunggu kain baju tu sampai fifin balik, haruslah kang penuh santak baper pusingan machine dia nak kena basuh. x masuk yang dia kena basuh tangan lagik….

mak merah lotihnyaaaaaaaaaa!

Comment: 12

1 Syawal – Sirman’s side…

ah..we were late, ni kat umah makcik sirman…semua orang dah nak pengsan, memang seriously penat. biasalah bila raya x cukup tidur satu, keduanya penat bertandang sana sini ngan panas, ketiganya  pasal pakai kain baju melayu bagai ngan anak2 dok meresah…ha macam2 lah tp penatnya utk raya nih bukan ari2….

biras aku ni menyorok muka bila aku nak blogkan cincin godang dia hahahahhaa, she reads my blog

biras aku yang doctor gigi ni plak pakai rantai manghai labuhhhh, wah akak purple buat2 x pandang2 lak camera malu nak kuor blog kah…

lembabnya mak tam ni nak bagi duit raya

kat sirman’s side, sirman dipanggil PakTam makanya aku pun dapat nama MakTam lah kan

pastu sume adik badik ngan mak sirman balik umah mak mertua aku tapi kami berempat kena pi visit nenek sirman sebab depa sume dah pi, kami je yang hegeh2 heheheheheh, almaklumlah kan banyak hal kat Cheras nunnn

abang x sudah ngan PSP, dia berenti bila PSP tu nak kena charge and gegirl lak amik camera dok snap sana sini segalanya lah…

balik je umah mertua aku, semua orang dah tidurr wahahhahahaa, aku pun apa lagik, carik port amik bantal amik selimut tarik tidur. sirman pun bongkang. abang dok layan PSP x sudah yang gegirl lak dok kelahi jer ngan sepupu dia sampai bapaknya ngah tidur pun naik hangin hiksss…

kang entry kita kat umah mertua kita lak yer…

Comment: 10

1 Syawal – behind the scene…

alah kita pun ada duit raya, lagi banyakkkk, gegirl menceceh

well abang….kembar dia kan Red PSP

mom, epi n cucus

Epi suh letak muka dia bebanyak lam blog – kasik ong! huhh satu ni je cukup aku letak, mengadalah ko!

u see abang??

pastu ada orang datang umah, so terpaksalah kitorg lari masuk dalammm

n the anak2 buah mengadap pak mak sedara dulu amik duit raya sementara tunggu orang datang tu balik

ha beratur ye sumerrr, abang n gegirl tu kang kalo x beratur sama merajuk lak kecik ati

terima kasih pokde

bersalaman wt parents, masing2 ikut urutan number, ai m the fourth out of 8

mak aku menangis masa nih tau, kat sume anak menantu dia peluk menangis2…., mak ni buat orang sedih tau mak….

sirman gelak x hengat sebab dia ada project ngan adik ayin aku nih dari before raya and after raya

nak pi perambat orang hahahahhaa…manyak la project x senonoh korang tau

dudukkkkkkk!! jangan berdiri bila nak salam tuh

gambo2 kat bawah ni, agak menyakitkan mata korang melihat Red Diva, sila blah sebelum korang huwekkkkkkk!

aku suka lah kan gambo merapu…mak abah n adik badik aku pun dah tau pangai aku yang biol sikit nih….orang lain hegeh2 nak bergambo aku dah pose2 gila utk camera, sib aaa kannn

btw, last photo tu ai nak cakap – ai x de barang kemas mengelip2, tapi ai ado beads liplap blingbling

hikssss :)

Comment: 18