Raya

Red’s side…

my big family anak menantu cucu

not in the picture, my big bro + 2 wives + 10 kids

7 adik beradikku wt parents

not in the pitcure, my big bro

wah aku sorang je paling vogue hahahahhahaha…ye ye aku nak perasan apa ko kesah kann….

4 boys abang adik2 aku tu sume futsal players yer…mau main sama gua punya team boleh boleh…Red Diva team ado!

menantu2 mak abah

not in the picture – 2 menantus (wives to my big bro)

cucus from  5 kids

not in the picture – 10 anak from my big bro

ha 2 orang adik bujang aku wt parents

mau kenalan sama depa?

Red baju melayu is Adik age 23, Epi is 24

my mom had to wear s/glasses sebab ada masalah mata, banyak sangat flash liplap daaa….

budak kenit 2 orang tu muka memasing macam nak tercabut jer pasal dok gaduh pong piang ngan sepupu depa….nak bergambo pun kena paksa pastu masing2 buat muka nak roboh depan camera. hangin jer akuuu!

ya udah….kang gambo lain plak yer..weii ngah raya lah malas nak tulih bebanyak, nak qada segala bagai nih…next entry – The Candid of Red Diva

Comment: 10

Red Family – Pagi Syawal…

ai just got back from my one day raya berjalan….so amik dulu gambo2 ni lah yer…paham2lah ngah raya, penat hazabnya toksah cakap. so x larat nak tulih bebanyak…

our Red Family in the house…

we choose Red colour for our raya theme this year sebab redmummy.com banyak bawa ong..taun depan lain kaler pulak yer..

Comment: 18

New Raya Shoes for Her…

oh dia sudah jumpa kasut rayanya mlm tadi…..sbb aku suh siap2kan letak depan pintu, dan pandailah pulak mencarik tuh

it doesnt come wt red kaler, too bad. we bought her raya shoes nih kat Robinson Mall, Bangkok

longgar sikit jer, kalau pakai sock x longgar, elok la longgar boleh pakai bertaun sikit sampai taun depan lebih sket harapnya

mummy, amiklah saycheese kat tapak shoes ni…cantiklah kan mommy

**saycheese is dia mintak amikkan gambo

wah seronoknya gegirl, pastu dia tanya mana baju rayanya, hah sudah, malas aku nak melayan, simpan weii kang mak ko yang kena kemaskan. Fifin dahlah cuti raya nih….

So that s the new raya shoes for her, no new raya shoes for me sirman and abang. coz abang nya kasut sandal dah banyak in fact baru beli 2,3 bulan lepas….cecukup le mana yang ada kan. jangan membazir maa….

lgpun kuor masuk umah orang musim2 raya ni elok bersandal jer, kang bapak ko mak korang gak yang kena pakaikan. aku dah stand by selipar merah gegirl, just in case dia mengada nak suh pakai sarungkan, so knowing first raya ni memang banyak umah nak kuor masuk (specially kat sirman’s side)…

Hah dah nak masuk 2nd Syawal…

hows your first day of Raya?

Comment: 8

Tragedi Gigi di Malam Raya…

sudah 2 hari abang bising gigi atasnya dok bergoyang, budak2 baya ni memanglah semedang je gugur gigi sebab nak ganti gigi baru kan….ni gigi ke 4 yang gugur, gigi pertama neneknya cabutkan, gigi ke2 doctor cabutkan, gigi ke tiga tertanggal kat sekolah dia bawak balik, ha yang ini gigi keempat.

Poksu pegang kaki, daddy pegang badan abang, sbb dia x nak dok diam bila neneknya nak cabut. makpak aku memang doctor gigi x bertauliah hahahahhaha…

dulu sirman nya gigi, mak aku cabutkan pakai playar ye…gigi orang tua liat benau nak tercabut, ada nak pi klinik gigi kat sri permaisuri dia nak bagi appointment lagi bape hari, orang tu dah tak tahan sakit gigi dah….so mak ngan adik aku lah yang jadi tukang tarik gigi sirman…aku? aku membongkang sebelah sirman sebab masa tu dah tengah malam orang dok sibuk tidur dia nak cabut gigi hishhh…itu citer pasal sirman :)

tak sampai bape saat, dah tercabut, x sempat nak rasa sakit pun…..

darah sikit2 je bang….mmg tak sakit langsung ler…

kita dedulu, baling kat atas atap bumbung rumah kan…lupa dah apa petuanya, cepat tinggi cepat tumbuh gigi baru kot. ai cant remember. ngan abang beranilah ko nak buang gigi dia kat atas bumbung…

sebab semua giginya dia simpan lam jewelery box aku, dia kumpul sume lam tuh. siap letak deco kat lam biliknya yer….

itulah tragedi gigi abang di malam raya…..

lepas tu dia makan ketupat lelaju, sbb sebelum tu asik mengunyah belah kiri jer dah blah kanan dok bergoyang gitu kan

gigi pun boleh jadi entry, tapi korang nak story kan, ha bersyukurlah ye ai sanggup berjaga malam untuk siapkan korang entry tau…(2.02am ye waktu aku siapkan entry ni utk auto publish siang hari)

Raya moh…!!!

Comment: 12

Salam Aidilfitri from Redmummy…

udah pagi raya :)

last nite aku melayan tv cerita ‘nenek2′  sampai kol 1 pagi (cerita melayu sedih2, gegirl yang panggil semua cerita melayu as citer nenek2 pasal dia belajar tengok citer melayu ngan neneknya hiks)….

tu pasal lambat entry kuor, aku tengok je lah korang potpet meriah sakan kat blog mak merah nih :)

anw, like previous years, kids sibuk masukkan duit raya wt their dad

tu sirman dok mengira anak2 buah for our both sides. tetiap taun gak kena kira but this year we have additional 4 instants anak buah. kan akak sirman baru berkahwin a week before ramadhan …. makanya haruslah diaddkan jugak

so duit raya done, kuih2 raya aku x kuor kan lagi masuk ke bekas, macam biasa first few days raya bukannya ada orang datang umah aku ni yet ai pi mencarik umah orang.

macam taun2 yang lalu jugak, di pagi raya aku n gegirl akan dok umah sementara tunggu abang and sirman abih semayang raya, makan2 and bersalaman. pastu we go back to my mom’s house which is 5 min away from us hikss (haruslah dekat umah mak aku kan, kampungku kuala lumpur huhuuuuu)….lepas 2 jam kat umah my mom, we will go back to my in law’s house which is located in Kelangtown —– > bunyikkan ala2 Kelantan hhahahahahhaha….

dokek jerrr, wt raya mood, x sampai pun setengah jam dah sampai….berkumpul di rumah ibu mertuaku  and berayaan ke rumah Nenek sirman, makcik2 nya sampai lah sebelum maghrib and pastuh melepak la kat umah mertuaku till midnite.

We will then come back to VA on the same day for our next destination on the 2nd Syawal…

I have set up one whole day entry for all of you, cukuplah untuk korang ‘makan’ di hari raya pertama ini, semoga raya ini membawa berkat dan keakraban sesama kita.

Maaf Zahir dan Batin dari Red Family and Salam Lebaran.

Comment: 17