Raya

Semperit Raya…

tu dia kan tajuk pun tajuk kuih raya jer…

inilah kuih raya termahal di dunia yang dijual kat klcc, concourse floor

hahahhahahahha….mahal x mahal lah…pening lah ko nak bayau kalo ko compare ngan kuih agent aku tu ha, sham bangkit and tart ayu

serunding ni buat aku gigil je lah nengok. RM16 – x tau lah nak beli idak tak tau mahal ke murah. mahal dah tentulah but is it terlampauuuuuuuuuuuuu mahal ke sedang2?

n the moment aku nampak ini kuih, semperit bunga, terus hati ku jatuh hati…

sejarah dulu masa aku kekecik zaman kena taichi dek akak abang aku dulu, kuih2 raya banyak aku yang kena buat tolong mak eden. mak aku pandai buat kuih2 zaman dulu, skang x kuasa dah dia nak buat. mau lebih 10 taun mak aku dah x buat kuih raya, main boli jer.

so aku lah yang nolong buat semua kuih raya, semperit, sampan, siput, alah segala bagai sume kuih2 lama tu lah, tp sayanglah aku x kutip pengalaman resepi, malas! hehehhehehe, kekdahnya tau nama kuih tau makan tp x tau buat. dulu ye tau buat masa kekecik umur teenagers yer…sian kan. sayang tol!

dan semperit bunga ku beli terus, terliur sngt. RM25…pejam2 mata gak aku bayau. Epiepi, kuih raya ari isnin kan ko nak anto kat opis aku? tol nih? x tipuuuu…jangan bagi serdak lak..

semperit ni bukan utk makan masa hari raya, tapi utk kukunyah makan memalam sambil blogging….

aku cinta semperit bunga :)

dulu maid lama aku, yang lelama dulu lah, dia kemaruk buat kuih raya, so aku belikan oven n segala mak nek bahan barang utk buat kuih raya…jimat la sket aku taun tuh..tp pas dia x de (dia buat hal, my only maid yang biol!) oven tu pun aku simpan berperuk. ada sapa mau beli? hehehehehe

Comment: 19

Red Box for Red Family…

yahyah….adiah merah lagi.

lom jadi full time blogger, tapi adiah mencurah2, rezeki ramadhan dan syawal yang mulia…rezeki utk red family. adiah kotak merah dianto via pos laju, tp ada budak kecik tu kan excited x sesabo nak membukak, overrr dr maknya!

pink hbag utk makcik kecik

berapa banyak dah hbag dia deiii, aku cakap kat dia hbag lelama dia yang melambak tu baik bagi sepupusepapat dia yang x semeriah dia dpt memacam

n as expected sekuat suara dia menjawab ‘tak nakkkkkkkkkk! itu gegirl punya!’

aku gigit gak mulut ko kang, terjerit2 lak yer

n abang dapat panda!

dengo je ada panda, melompak ngamik, pdhal ngah sibuk makan donuts

oh…ai dapat butterfly :)

set rantai and earing, tp aku x pakai lagi…tu pasal aku x pose utk korang

kad ucapan seringkas padat dia utilised isi lam nih mekasih ye sender bukan anonymous

inilah dia selambak hadiah dari kejauhan…nampak ada kecik keychain tuh, yang tu lak utk sirman, huh kompem dia x geti nak pakai baik aku susun cecantik kat side board aku, lagi berpekdah…anak2 jangan usik yer, sapa usik mommy bokkkkk tangan korang kang!

siapakah pengirim yang baik hati ini, x lain x buat my blogging fren adik jugak…Cik Vagg. Korang pun kenal dia kan, nama dia sentiasa bagi komen lam entries aku. kalao 10 ari dia x online, gigih dia godek the past 10 days punya entries and susah payah letak komen sesatu. gila x gigih?

n satu lagi, dia ni perahsia sket orangnya. wpun saya dah kenal ‘mesra’ ngan sipolan di alam maya, aku sendiri x pernah kenal wajah empunya diri. yang pasti, to the boys, Vagg ni tunangan orang yer..

sok sok taun depan dia mai kl, aku tempek wajahnya di sini hokeyyyyyy

So pagi Jumaat ini kita kongsi dengan cerita hadiah bagi mewarnai hidup korang, bagi seronok sikit membaca bernafsu sikit sesapa yang nak pi menyoping lunch hour nanti. ada last final wkend jer sok lusa kan utk korang soping before beraya besar…

Salam Syawal to all of you my redmummy’s readers.

Comment: 14

Salam Syawal…

Entry ini adalah entry sticky mode, pls scroll down ye untuk udpated entries :)

angpau raya sudah siap…

duit raya baru2 jugak sudah siap huhuuu…..

so to my redmummy.com ‘s readers…kak red @ redmummy @ red diva also Sirman, Abang and Gegirl nak mengucapkan salam Syawal to all of you, entry ni akak tempek as a sticky mode dulu, sampai korang Jemaat nanti balik dari opis (mostly) coz ramai yang dah mula pulang beraya esok lusa tulat langkat kan….

bila bawak keter tuh, hati2 jugak, sesama lah kita yer beringat to each other, kalau ada orang potong2 q tu pejam2 mata je lah, nak pulang beraya nak gembira bukan nak duka nestapa. salah mohon maap pada yang tua, jangan kemut uluq duit raya kat bebudak ngan orang tua, x kan kuor ngan makabah, nak suh mak pak yang kuorkan duit raya for them, kita yang muda nilah yang dahulukan…

mohon maaf jugak dari kami berempat terutama dari saya penulis tegar blog merah ini, dari tulisan ini mungkin ada hati yang terguris, terluka tersakit hati. kalau terasa ha apa nak buat, tulisan itu boleh membunuh so tu pasal arini ai mohon ampun maaf.

banyaklah ucapan ari raya lagi nak cakap tapi akan diedit mengikut masa ….

oh insyallah jangan risaukan pasal my blog, macam taun lepas, entry raya akan tetap ada, blog tidak bercuti, wpun cuti seminggu tu x banyak entry macam skang, tp at least saya akan cuba letak 3,4 entries per day (jamuan mata utk geng2 yang x balik beraya….specially geng2 yang kat overseas nun)

sayang korang :)

**duit2 raya tu nanti keje abang and gegirl masukkan, lead by Sirman…selalunya kami buat di malam raya huhuuuuu….

Comment: 49

1 big box of Kuih Raya…

ha ini kotak teka teki tekuk malam tadi

isi dalam kotaknyaaa

YEY! KUIH RAYA…PANDAI KORANG SAPA YANG TEKA KUIH RAYA TU YER!

chocolate moist cake for gegirl :)

homemade biskut raya

ini aku punya fav ngan gegirl, harus disorok dari gegirl, dia akan kuis2 amik kacang je!

also homemade cookies

tart! tart lagi….

wah ini sodap nih, popia roll, the sender yang buat sendiri ye

aku sorokkan dari sirman hiks….macam la dia x boleh nak carik mana port kuih raya, sirman’s fav

white card

but red inside

first duit raya for kiddos

sorang dapat RM20

**mommy simpan ni ye mommy, abang nak kumpul beli PSP**

Rezeki Ramadhan Rezeki Syawal, with love from my silence reader – Ayu Hidayu…terima kasih lah bebanyak dik, banyak budi adik ni, banyak nya kuih raya sekotak ko bagi kat Red Family. macam tetau je akak lom order lagi kuih raya. Eh ada 2 adiah dari Sham Bangkit n Ayuazizi Tart :)

jauh gila adik aku pi ngamikkan kotak kuih raya ni yer, all the way from shah alam….Ayu Hidayu ni dah lama gak jadi my reader, nak suh dia bagi komen lam blog nih, hemm bertuah, ada bape kali lah itupun dedulu masa aku blog ni lom terkenal sangat2…selalunya kami borak over sms jer, dia antara penyokong kuat redmummy.com :)

ada lagi nak sending kuih raya to Red Family, bagaimanalah kami boleh membalas budi baik readers yang memolek baik hati ni. arap2 dengan entries2 yang bertubi di blog akak ni, semua orang gembira. bukan sebab nakkan balasan, tp ai just blog for fun (dulu) now for extra income and to become a full time blogger…Insyallah.

Pasal kuih raya, sib baik lah Ayu Hidayu hadiahkan kuih raya…thing is aku memang takde kuih raya, aku dah tempah dari my regular tpt kuih raya, boleh tahun ni 2,3 ari lepas nana cakap ‘acik, abih sume kuih raya, x sempat orang tu nak deliver, so kena carik kuih raya dari sumber lain’ isk iskk iskk….

mana nak kucekau kuih raya lagi nih, beli kat jln tar? jj? oh tidak…aku pernah tertipu beli kat jalan tar, cakap isi ada 50 pcs, sekali balik umah bukak dalam tepi2 je penuh, tengah2 kosong! takkan ni korang nak panggil gak sedekah jariah, tu menipu namanya!

hehehehhe….being normal mana? farah….

oh sapa lagik tokey kuih?

Comment: 15

Mybloglog winner n the wishes…

 

Remember mybloglog yang 200 members akak tu kan, the winner goes to OXERZ @ oxerzmie (geliat lidah merah ni nak nyobut tau) tu gambo rabbit ek lam kopi cawan icon ko tuh..ha adik laki ke pompuan ni akak x tau lah, nanti email akak kat contact red boleh? cubalah roger akak via alompakagogo kot akak ada…kena redeem adiah dik…

Lepas ni saya mahu mencari mybloglog yang ke 300 members lak…huhuu…sapokah the lucky winner itu? n pastu contest lain kita bicara pas raya ye geng merah sume

surat cinta utk anak-anakku….

ada jugak utk mak nyer yeyeeeee :)

sapa2 mau anto kad raya, anto attention to the kiddos ye..

tq yatistory.com and daela

akak memang bukan jenis ‘pembalas dan pemberi kad raya’ so anggaplah by displaying my raya wish in my red blog’s banner (tu kat atas tu kan ada gambo kami sekeluarga bertukar2 tu kan) ha silah terima ….

cakap pasal gambo banner tu kan, gambo tu was taken last year, kami berkonsep ijau di pagi syawal tp pastu ari2 lain balik semula ke merah hahhahahahah…..sapa2 x dapat tengok gambo banner akak kat atas top header tu, aisay, sayang woo…siap ada wish selamat ari raya lagi tuh…

tetiap taun kami tukar kaler baju mar….so kalo tetiap taun merah, baik akak x yah tempah baju, pusing2 balik pakai merah jer. jadi kenalah tukar, taun lepas ijau, a year before was purple, a year lagi donno, kena bukak album hikss….

n yes the top commentator is open to everyone, it s via weekly, so abih ahad dia terus kosongkan balik komen korang dalam hits 10 tuh, so akak dah ada 2 sundays winner but ai m gonna take few wks or monthly kumpul timbang kati and announce the winner. ni jadi fix contest yeah…

 

Comment: 18