RedBoy/Zeeshan

1 week story…

IMG_2343

Gambar yang dihantar untuk RD di perantauan

cehwahhh

dah memang gitu semua gambar anak beranak ke send to him for updates. At certain time kena facetime pulak.

IMG_2370

One of my mornings pi kerja. pun cubaan jugaklah aku nak instagramkan gambar si kecil nih. Member tak mandi lagi nih, but capai shades and dok rapping, beria ler, cakap belum pandai lagi.

IMG_2455

tau malu ko yek, tutup badan bila aku kejar dia baru pas kuor mandi. Ini gayanya where s Daddy dik?

oh Daddy flyyyyyyyyyyy

so dia akan buat gaya aeroplan flyyyyyyyyy

IMG_2419

ini pulak dalam kebasahan belum sempat lap tapi lari nak pi salam mami pi kerja

towel tak nak tinggal tuh, dah pandai malu tak nak nampak birdie.

Dia tau kalau kuor pi kerja or dia kuor jalan sendiri dia akan wajib salam and kiss maknya. Then followed by 1234, itu kisses for pipi kiri kanan dahi mulut.

IMG_2450

one nite, aku berlarian balik hantar anak2 pi Kumon kelas, ada satu malam depa tak dapat pi coz aku balik lambat sangatkan. Pastu hantar Mak aku balik lah, jumpa Abah kejap. Mak Ajah ajak pi Tesco, aku tak larat, esok je lah pi mak, esoknya kita cuti labour day kan.

Nak tunggu anak2 sudah Kumon, aku malas nak balik, so tunggu jap kat car wash. Just nice siap kereta cuci, amik the top 2 from their tuition.

Memang tersadai le balik malam tu kong tidur betul.

IMG_2437

Siang sebelumnya….

jalan2 10min tengok baju. Didnt buy anything.

IMG_2443

Pun tak amik ni jugak.

Aku kan tak berapa suka black dress.

IMG_2424

This photo cant do the justice of my weight at all, ye saya tau korang akan kata kak red dah melampau kurus. I have actually dropped another 2kg, total 12kgs already :) .

How did i lose it?

Pi baca the miracle entry sini.

 

Comment: 11

RD’s task before….

 

..before he left us to Europe.

IMG_2111IMG_2114IMG_2115

IMG_2119IMG_2120IMG_2121IMG_2123

IMG_2124IMG_2126IMG_2130IMG_2132IMG_2133

IMG_2137IMG_2138

hah sekali semua gambar letak.

ceritanya hehujung.

Laki aku is no longer on our Malaysian public holiday, dah kena ikut Europe sana. So walaupun badan kat Malaysia, waktu cuti pun kena ikut sana, not just the working hours, so cuti Easter dulu dia cuti le 4 hari. Part of his jobs before he left for his business trip, uruskan bebudak nih. Potong rambut kakak, tapi dengan Zeeshan pun sama kena potong pendek gak. Hantar abang to his school, all the kerja2 biasa mak pak kena buat.

Now that he left already, so it s back to me for being the supermak tunggul ler, macam biasa, dah bertahun2, sejak dari sebelum kahwin till now. No change, bila dia takde, aku ler yang buat semua tasks, a to z. Paling perit tidur at 2am bangun at 5am hahahaha, so at one nite tuh, semua dah tidur, except me and si kecik je yang bergolek atas katil.

Dia dok tengok tv tapi aku rupanya dah tersadai ketiduran, aku sedar2 dah 630pagi! Memang hari tu tak kerja, cuti weekend, but for 6,7 hours tv berpasang, dengan Zeeshan tak berseluar panjang, berblanket jer, dengan aircond pasang. I must be so super tired!

RD is currently in Hungary, but at side of Budapest, aku nak spell out tempat tu pun semput napas. Followed by another part of the world, sapa follow dia, suka le tengok the locations he s been up too. The 4 days this week pulak he s in Vienna, dok ajak aku suh pi sana. Hoh kuasa ler nak ngekor. Pening pala melayan jetlag, batallion kat sini pun need my attention, dengan kerja balik rumah jumpa pintu pun after 9pm, kuasa la hakak.

Some more, insyalllah we are getting our big ‘baby’ anytime soon, so I have to be on stand by kat KL hah….travelling is not in my plan, for at least a month nih. Wpun gitu aku kena terbang gak, either before Ramadhan, or after Raya, been holding my trip for quite a while already.

I know lots of you are taking long leave, straight 4 hari. Enjoy your break.

Comment: 6

The brothers!

IMG_1257

Taken from my Instagram. Seorang anak bujang yang lonjong, menggunakan kekuatan kaki dan tangannya untuk berlagak kat maknya yang he boleh panjat walls dan mencecah ceilings.

Ramai le pulak komen yang depa pun sama package abang ni jugak dedulu masa kecik. Aku pun memanjat gak, paling maksima panjat pokok rambutan. But as we grow, kita semakin bersifat kewanitaan dan tak de kerja nak memanjat lagi heh. Kalau kakak yang buat, memang dah jegil mata aku gamaknya, she s not into this, tak tau le sok lusa pulak.

Abang buat gini, adiknya bukan main lagi taksub lagi tengok, terkebil2 mata. Macam hebatnya abang aku hahahahaa.

IMG_1907

Background baju at the back, kain baju mak ajah. Just you wondering. Mak ajah kan mandor di rumahku, so memang kain baju sume at my home gak. Little boy, satu malam aku balik kerja, dia tengok aku kat dapur, dia amik bekal makan atuknya nih, and bawak lari ke bilik.

Konon nak masak2 ler apa ler, kadang2 aku bagi je periuk senduk sodek kat dia, bagi dia diam dok kat dapur sama tuh, coz sibuk nak menolong. So bila aku mintak ‘i want to eat’, dia terus lari tarik kerusi makan, and amik ayam goreng. Memang aku baru pas goreng pun, but panas lagi hoh! dia boleh tahan bawak ayam goreng panas tu letak dalam container tu and start memasak. Mintak masuk mulut tak nak pulak dia bagi. Pelempung pelempang dia kerjakannya.

Lelama dia tinggalkan je semua ngan half chicken yang dia dah makan, begitu jer. Aku le jugak yang kemaskan.  Mak, biasa ler, main routine pun.  Zeeshan belum lagi fasih bercakap, but bijik butir bicaranya dah tangkap kat our ears lah. He paling suka buat flashcards, semua animals or shapes dia dah boleh kenal and hafal.

Cuma kalau whales, shark, dia akan cakap fish jer, if peacock or kakak tua pulak, dia cakap birds. Just kena rajin melayan je lah. For that, I salute my maid lah coz during the day, together with my Mom she ajar Zeeshan all these flash cards. Coz Zeeshan ada jadualnya, tak boleh tengok tv all the time, ada waktu belajar, colouring, Hi 5 Tvnya, tidur etcs.

There, 2 stories about our 2 boys. Our daughter, nanti lain entry.

Comment: 5

Nothing to be ig kan pun….

IMG_0888

ni aku tak pasti, sapa mau lepas nih?

kalau adik aku sok dah pindah rumah baru memang dia mendapatlah. Kesian rumah dia penuh dengan toys Zeeshan, tapi memang worth it pun bagi dia, anak2 dia sama cinonit cam Zeeshan ni jugak. Ada antara korang memang ramai mintak kat akak toys Zeeshan, i didnt sell, aku bagi jer.

Ada 3,4 bags lagi toys yang dah packed up, kita rotation 2,3 bulan sekali kuorkan. Gonna give away but akak tak laratlah nak attend jumpa orang anto delivery or segala bagai. Some dok nak pepilih toys pulak, hah tu yang akak malas sikit. Time is factor sangat, hari2 tidur bangun dengan mata lebam.

IMG_0900

Pastu badan pun makin kerempeng. kahkahkah….

anw pointnya tractor ni is among the new collection, siap dengan helmet lagik. Colour oren. Sedondon plak dengan seluar dia plak tuh.  Beli online jer nih, nak membawa turun naik memang tak de kudrat heh. RM135 harganya.

Online mana. Alah, semua orang tau heh. Payahnya nak nyobut sini heh pasal takde engagement pastu kang competitor yang pernah engaged aku, terasa hati. Ai know they will coz a few ada bersuara, specially those yang in clothing line.

photo 3

 

Some little tokens for our dear Indonesian family frens. Kawan baik laki aku actually but bininya dah jadi gang aku ler, dari depa belum beranak sampai dah beranak 5. I tak banyak shoppinglah lately, nak insta pun takde point, some events tak boleh nak disclose coz dek kerna advertorials, bila dah time barulah up.

Speaking of instagram, ada kata aku lama menyepi, itu baru 3 days, there s nothing yang nak diinstakan pun, aku bukan jenis semua benda nak ditayang, cerita anak pun ni kengkadang, coz RB kan the latest product of Red Family, cerita masak2 pun ada dalam IG tu gak pun bukan harian, tak kuasa ler semuanya nak IG. Kadang2 sekali in 2 minggu baru aku IG, lagipun aku busy sangat. Anak2 pun dah tau yang maknya akan balik hanya after 9pm most of the nites. Udahlah laki aku sekarang Europian hours, so my job is to try so hard jugak to be home as early as I can, ada sekali depa punya Kumon class terpaksa missed, coz i couldnt be home on time.

Ni lagi, laki den nak away lagi. So back to to jadi Supermak merah ler lagi.  Majorly, IG tu tak berapa aku nak meriahkan, lainlah travelling, itu wajib bebanyak harung kena update coz gambar bukan jenis setokan, lagipun if travel events yang being sponsored, lagi harus tnc nya kena update as much as we can. Blog pun aku tak update hari2 :) , apatah lagi IG. Dah cakap aritu kan, factor usia dan masa dan situasi sekeliling, kita kena lay low a bit.

Comment: 6

Hey Happy Monday!!

During my lunch hour, but tak makan kan, so no point pi makan, jadi kita keluar untuk mencuci mata. Just feel like to jalan around, tengok2 barang, masuk kuor kedai, nothing yang dibelipun. Sesambil jadi listener mahupun jadi potpeter.

Aku suka beli product Swarovski, dulu ada satu set aku dapat from my ads sponsor, but aku tak gemarkan colournya, dia tak plain. hijau ke yellow colour tuh. Berbelit2 nak pakai. Tapi masa aku masuk kedai ni, takde pun beli, not in the mood to shop. aku usually beli a set, earing ngan rantai, satu set. cuma tu lah, belum bernafsu nak beli, seperti mana belum ada nafsu nak makan macam dedulu.

 photo 1

  photo 1

They don have much choices seperti terakhir sekali aku datang. Tu pun antara yang buat aku takde beli apapun. Lagipun kita masuk kuor banyak kedai.

 

 photo 1

Fuschia or shocking pink vs yellow. belasah jer. Asal kemas kot. Memang ada yang suka earth colour, but aku suka colour yang outstanding, tengok dari aku suka warna merah pun tau yang aku suka warna2 terang. Lagi satu aku dah boleh pakai putih, tak banyak but bolehlah, dulu kalau warna putih memang kepantangan sangat. Aku kira aku seorang clumsy, mesti comot.

lagi satu aku suka satin but nak memakainya kena berhati2 sangat. kalau perfumes melekat tu dah biasa.

photo 2

Dah macam baju mengandung je heh dress nih

tak amik pun so jangan le risau

photo 5

malas nak try dress ni dan dibukak skirt hitam aku tuh. so aku sekali arung je pakai dalamnya.

photo 3

 shaking betul gambar aku mengamik heh. Nak kejar masa. dok menerai banyak bonar. This dress comes in black too. I m avoiding black.

photo 5

Tadi lahai atas2 tu bukan main le posing le ke main dengan dress, end up pakai caftan pastuh. Ini kes kena lari pi amik anak2 dari tuition malam, malaslah aku nak bersungguh pakai segala. I love this kind of caftan, long sleeve. Tapi ni kalau dok umah yang jenis panas berdenting, nangislah, meruap. Pala aku tu coz bila masak tak nak wap asap kena kat rambut, pasal pakai tuh. Sahlah sangat baru pas masak tuh.

Those dress are from Mango and the caftan boli dari Melaka.

photo 1

One nite, balik kerja, anak2 dok keluarkan the toys set Kakak. Oh hai, ini zaman kakak very the muda belia. Terpaksa kita simpankan coz nyomak jer. Memang niat nak bagi female cousin kakak. but depa bagi a few jer. Korang ingat Mamat? alah 2 bears Abang dari zaman he was so little boy, baby till tua kebana, tidur dengan mamatnya. the 2 brown bears tuh. Hah dia amik, and terus bawak tidur.He rindu gila ngan 2 mamatnya. Till now ok bawak tidur, yelah macam bantal busuk, ada orang sampai ke tua kan, so macam tu lah, 2 mamats tu as his bantal busuk.

Bang, sorry mak blog bout it, but dont worry, orang paham, your 2 mamats are like your bantal busuk.

Zeeshan hanya amik hippo purple tu jer. Itu adalah hadiah dari bapaknya pada Abang when he was born, almost 13 years ago. Aku sedar, bukak mata kat hospital, dah ada hippo tu untuk anaknya.

Dan coincidentally, Zeeshan just wants that. See?

Comment: 7