RedBoy/Zeeshan

A pull up bar and the apples!

okok hari ni kena citer pasal anak.

ada anak kecik yang hidup dari dalam perutnya sejak maknya jadi blogger, so tak banyak sket dia jadi tumpuan sangat. Abang kakak dah memang dikenali. Lagipun Zeeshan ni kan toddler so hari2 ada jer cerdik akal panjang dia. Kekecik macam ni oh mai, anak ketuk pala mak pun mak gelak. Sok sok besar bagak, siap  ko kena jegil ada ler!

photo 1

ini aku laki bini ngah buat kerja atas meja. Pastu dia kan kadang2 susah hati, tak senang  je kalau tak melayan. Makanya dia pun panjat dining table and mula kira apples. He can count 1 to 10 walaupun ler ada pelat2 sound dia tuh. But dengung dia cakap Apple tu, wah, sedap homanghai!

Actually dia yg amik apple tu and sesorang dia susun 1, 2, 3, 4 so on. Aku tolong2 kan jer bila tengok alright gotta stop my work and layan si kecil.

photo 2

Happily jer dia kira. Berulang2. Sampai kat 11 and 13th tu sume dia dah tak tau nak kira hahahaha. biasa ler, umur dia yang 2 tahun 4 bulan ni dah kira hebat le jugak pandai 1 – 10. Kan? Ye dok?  ABC masih lagi dalam learning process. Alif ba ta too. Tak leh le bebanyak, satu hari baca buku tu sume lam 5 min or max pun 10min dah cukup hebatlah.

Kalau  lama2 dia bosan.

Tapi cuba letak Hi 5 ke kat TV tu. dia adap, concentrate. Berjoget2 depan tv. hah aku pun sama le berjoget.

Kalau kita dok bilik, dia masuk tarik tangan ajak jom jom jom. Nak dance sama. Aku je yang rajin joget ngan dia, and kakak. Abang and Bapaknya agak kayu bonar tang joget2 ni heh. Boys mostly bergendang dengan gusti jer. Panjat2, tendang terajang. Huh hai….

 

photo 4

Speaking of all apples banana korang tengok ni semua, ini makanan harian rasmi aku ngan RD. Percayakah kadang2 satu hari, aku hanya makan sebiji apple sahaja. No other food intake in one day. Camne le tak turun 9kgs skang ni, but tak lah hari2, mau jelak muak. Kitorg buat bekal pi kerja memasing epal nih, keruk kerak mengunyah. Anak2 makan apples gak but nak kena bukak sesiap ler kulitnya. Satu pantangnya epal nih, jangan amik hok F type, tak leh sebut hahahahah kot kang kena engagement. so kita guna urup2 jer lah :) . Pepaham ler my position, salah sebut kang, potential client merajuk. Other than F type, apples lain akan cepat menurunkan lagi berat badan.

photo 4

Seronok dapat kira apples!  Benda2 remeh gini nampak enteng pada kita tapi percayalah, itulah satu Zeeshan and other small kids punya milestone, habis achievement suka gila. Kids mana tau apa2, tau suka senyum marah merajuk pastu tetiba senyum gelak balik. Dia yang merajuk ngan kita tetiba datang cium cium maknya hahahaha drama lah ko dik. Aku paling suka kalau tidurkan petang dia, weekendslah. Cukup je time, dia akan mintak susu and pull tangan aku ajak masuk bilik. Terus on the bed and aku dodoi nyanyi2 sket bagai, dah tidur. Lama pulak tidur petangnya, memang takde le nak playground ke jalan2 petang, ada kala sampai Maghrib kejutkan baru bangun. Kalau sempat before 630pm, laju2 mandi siap bawak dia jalan bawah, just walking around. Itu pun dah cukup bahagia to him.

photo 1

Selain dari itu, if tengok abang and bapaknya buat nih, dia pun sama mintak dukung buat.  Pull up bar ni aku belikan untuk Abang mainly, bapaknya jarang pakai. Coz ko ingat abang tu tak nak jaga badan dia, dia dok pull up pakai grill bilik air hahahah, kantoi dek unclenya lalu dari luar nampak. Huh sapa buat pull up tu, ko bang?  Being Mak yang alert on anak2 punya needy, aku pun beli ler, lama dah beli pun. So pagi siang malam ada masa dia akan buat le pull up nih.

One day dulu dia cabar aku, if mummy boleh pull up sampai leher mummy, abang bagi RM100!

Hauk ko lah. Dah tentulah tak boleh.  ko ingat badan mak ko macam ko boleh naik gitu sekali.

photo 2

So Zeeshan pun sama lah, dia takde le nak pull up kan badan dia yet, mana dia tau teknik but dia hanya akan hanging there jer, dia akan holding the bar tu sampai bapaknya cakap ok down! terus dia lepaskan tangannya, tau bapaknya akan sambut. Selagi bapaknya tak bagi q, selagi tu lah dia akan bertahan but kalau dah tak tahan, dia bunyik ler kahkahkah…..

Takde le buat hari2 pull up nih, bila masa dia mintak jer, bila masa dia nampak abang buat, dia pun menyibuk ler sama.

Ok ni kang nak tau harga pull up bar, RM45 je dik. Jer katanya. Ok ler tu, aku cakap jer, dari Yanok. alah beli GST jer. hahahha, korang tau ler Chanel GST berapa harganya, sib baik Boy dia tu dia x cakap alah beli Chanel Boy jer! kalau tidak, GST jer pun dah kena pangkares.

photo 4

bertahan lagi bertahan lagi

alah tahan lama mana pun, in seconds jer, takde le sampai berminit2. Anak2 yang dah besar adalah dilarang untuk buat begini kat adik2 kecil korang yer, let the dad do the job. Kekuatan dan kepantasan menyambut budak size gini, biar bapak jer yang handle. kornag boleh jugak buat kat playground, kan ada banyak sections bebudak untuk bergantung2 tangan badan nih, selalu gak aku buat jugak. Tapi tu lah, ko dah tidur petang, apa ke nya nak pi playground kan. Buat lam rumah sudah.

Rumah aku  ni biar kecik, takper, semua cukup insyallah. dah jadi cam mini gym sajor.

photo 5

ini muka dah tak tahan nak turun. hahahahaa, turun je dik, apak ko sedia menyambut

photo 2

 

Mission accomplished!

That s all, about Zeeshan si cheeky boy.

Not just that, pasal apples dan pull up bar pun kita belajar gak sket hari ni kan. A little red message for selit2 my lifestyle story.  Cuma tang makan, fussy betullah anak aku nih. Dulu for setaun lebih suka betul dengan carrots.  Tapi skang hemm, tak nak. But kalau macaroni memang dia favvy sangat. buat tambah dalam sup. Any soups dia suka, lemak kobis dia tak suka.  Sanggup makan nasi putih semata dari makan kuah lemak kobis tuh. Mee goreng dia ikut mood, kadang2 dia makan kadang2 hemm luekkannya. Ayam goreng memang pojaan, he s just like copy paste abangnya jugak. Cam tu le dulu abang masa kekecik dia nih.

But Zeeshan ni more to nasi ler. pagi bangun nasi, lunch nasi, petang kalau takde sosej ke hapa dia rice lagi. Malam dua kali gak nasi, habis semangkuk. Tu pasla kalau travel. senang je dia, bagi je nasi putih plain tuh, but kena suaplah, aku masih lagi pitam tengok dia makan sendiri, bersepah-sepah!

Selingan update for Abang Kakak, abang tu masuk Pengakap, so last weekend bapaknya bawak pi belikan Pengakap set. Settled, seronok le ko. Jangan masa memula je ye Bang.

Comment: 12

Creative toddler and PopLook for you!

photo 1

photo 2

 

Adik sayang

napa dik

napa ko conteng muka ko tu dik oiiiiiiiiii

I was spending time at my kids room, dia pun sibuk kuor masuk sama bilik abang kakak. Tak disedari dia sudah cilok itu satu pen and quietly lari duduk hall and mulalah kelas melukis.

Kita bawak dia kat cermin tengok muka hah jadi apa, dia bolayan jer…..

Bapaknya coz baru balik gym, nak mandi, sental dia sama sekali. Tak boleh hilang jam2 tu gak, kena le 2,3 kali mandi lagi baru hilang. Oh well, aku rasa ramai je bebudak cam gini, kita punya jaga camne pun, ada jugak yang dia terlepas.

Kakaknya dulu pun sama jugak, kat rumah neneknya, dia pi kerat fringe. almost botak depan tuh, gambar passport pun buruk.  Abang pulak, conteng dinding rumah kahkahkah….what a drama!

 

photo

One happy news for those hunger on RM’s contest. This red cardigan OF COS a new one, will be yours. Sponsored by PopLook (rebranding name).

A simple contest will be out today via my Instagram sync to my FB and Twitter. Check it out.

Sorry, not via the blog :) .

I promise, nanti kita keluarkan jugak satu lagi contest soon via the blog yer. Soon soon.

Comment: 8

2yo Birthday video

 

 

Comment: 2

29th Dec….2 years.

entry ni terbahagi pada 2 sections

1 is by aku laki bini

1 section yang very super light cantik gambar tu dari our photographer….

IMG_3124

happy birthday boy!

he turns 2 years on the 29th Dec

on the day itself tu kita buat mini celebration kat Micasa Hotel

 

IMG_2979

aku suruh depa semua pergi swimming

while aku ngan bantuan the staff members of the hotel, deco bilik

IMG_2982

pump pun aku bawak sendiri, 40biji baloons

ngan the banner

banner tu jimat hoi dari zaman kakaknya, tetiap tahun boleh recycle pakai!

IMG_2988

lepas depa balik dari swimming kita sambung dalam bilik pulak

 

IMG_3143

 behind the scenes

IMG_2997

ko anak no 3 dik

so birthday party ko yang grand2 nanti2 kita buat yek

IMG_3001

IMG_3003

IMG_3008

IMG_3011

ini gomannya hah behind the scene….

mana ngan dia payah nak senyum

IMG_3054

Happy Birthday sayang Zeeshan…

the next photos pulak dari tangan penggegar negara

bunyikk…….classic abis!

Thanks Tian Chad and ‘Fatimah’ for being our photographers

To engage TC, boleh jer….contact him directly yer.

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2827

abang kakak swimming tapi adiknya tak boleh

he just had his fever pastuh ada lagi flu so memang tak mau la dia swim2 nih. dia nak le of cos tapi aku ngan laki aku ler tak bagi. his health is much more important.

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3026

pantang pi hotel je manjang je ngan pool korang nih

sok sok kita dah pindah rumah baru, hah….payah ler hangpa nak pi pool dah

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3075

sweet sister brother…..

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3513

kek aku tuh, pun last minute order, kek bus. member aku buatkan.

suka betul Zeeshan dapat kek bus nih heh…

asyiklah dia bus bus bus manjang!

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3400

videonya aku tak upload lagi

will do so soon!!!

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3372

 

even kita nyanyi dia birthday song pun dia tak heran

he s just so happy to see this beautiful bus!

dia ingatkan toys tuh, padahal kek nak oi

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3385

with the help of his brother sister, part nak blow the candles tu emmang tak yah harap ler dia buat kan…

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2794

dah hujung tahun baru 2 tahun

sket lagi aku nak masukkan dia sekolah

tapi ditentang hebat dek mak ajah

kehkehkeh….

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3381

blowwwwwwwwww la dik!

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3242

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3438Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3326Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3517Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3462Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3494Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2790Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3348Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3276

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2968Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3433Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3139Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2901Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2899Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3452Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3207Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3687Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3469

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3525Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3409Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3031Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3594Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3331Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3262Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2789Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3718Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3335

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2825Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3193Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3639Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3357Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3484Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3548Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3789Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3403Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3091Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3635Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2819Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3160Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3238Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3779Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3423Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3476

Happy birthday our sweet little Zeeshan. 2 years on the 29th Dec 2013. Hujung tahun ni insyallah baru 3 tahun. His track sama macam yang dijangkakan dalam baby/toddler’s schedule, ada masa dia tantrum ada masa dia penyayang sangat. ada masa dia rajin ler kemaskan toys dia ada masanya dia pemalas, so kita le kena kemaskan.

skang nih tanya ler dia how old are you?

bersungguh dia tunjuk 2 fingers and jawab ‘TWO’

pandai dah sket2…

1,2,3 pun dah pandai but sampai 9 lah. itupun tunggang terbalik. Makan pulak dah very the eater picker sungguh. payah nau nak makan ni makan tu. but he loves eating white rice, macam tu jer. takde kuah sayur ke hapa tak yah. Tidur masih lagi berteman of cos tak boleh nak panjat katil tidur sorang2 mmg tak ler,nak kena berdodoi2 sama tidur ngan dia memalam. Kalau dia demam,  malam dia akan berjaga le sekali 2 tapi kalau tak tuh dia akan bangun sekali jer.

Speaking of yang tanya camne wean off breastfeeding. senang jer lah for him coz dah hujung2 tu tak banyak so i kept telling him, susu dah finished dik. dah finished. dia pun dah leh rasa susu makin sikit. so sampai one day dia sendiri geleng pala tak mau dah bfeed coz tau bukan aku kenyang pun. but tak lah serentak dia putus susu, kadang2 dia rindu dia mintak ler tapi buat hisap few seconds jer lepas tu dia sendiri cakap ‘finishedddddddddd’.

dia panggil susu badan tu pun ‘finished’ kahkahkah….sampai tetek bapaknya pun dia panggil gak ‘finish’.

yang pentingya kalau travel aku dah boleh tak yah bawak dia hehehehhe, kot ler nak pergi berduaan2 ngan laki aku jer kan merata sana sini. hehehehee….and he sangat ramah ngan orang. dia tak takut ngan orang. kalau orang amik dia, dia salam, sapa nak dukung dia pun dia ok jer, he tak takut strangers. bolehlah tu pergi mini kindy tapi tu ler neneknya tak bagi lagi, so homeschool lah dulu.

Thanks for the birthday wishes. Happy Brithday Zeeshan.

Comment: 8

Coming to 2 years old…

IMG_2493

panjang betul kaki ko bang!

ini kalau umur 18 taun tak tau le camne panjang lagi kaki ko nanti

IMG_2503

si kecik tu tidur, bapaknya  memang dukungkan dia dari parked kereta. aku ngan abang kakak yang uruskan angkat2 barang kuor dari bonet. tapi check inpun malas, tu bapaknya jugak yg settledkan.

IMG_2515

letak je atas katil, terus dia berjaga and tak nak berenggang so sorang kena peluk si adik, yakni kakak.

makpak banyak hal nak buat

IMG_2522

the kitchen area. tak masak pun….tapi aku geram si Zeeshan dok main tekan2 kat dapur masak tuh. dok cari suis nak padam but hotel cakap takde menda tuh, biarpun menyala. so asal dia pergi dapur jer, mulalah aku berkicau anak beranak mintak abang kakak bawak dia lari ke depan…

IMG_2536

i snapped more than 10 times, but langsunglah tak dapat nak gambar statik cantik. cantik pada abang kakaknya jer, pada si adik ko tengoklah, dok berdansa melompat2 sepanjang masa dah terjerit2 pun tak jalan gak suh diam.

bukan budak le kalau dok diam hehhhhh

IMG_2549

mr busy ipong

tu kalau aku amik ipong tuh kasi baling kang…

dah cakap bape kali…quality time quality time.

IMG_2584

sib baik ada keinsafan jugak nak baling ipong dia tuh…

IMG_2597

well ok, background bersepah2.

pergi dok sini semalam jer tapi dia punya sepah macam 3 malam!

dengan bola pun ko nak bawak sama dik.

IMG_2606

so hard to get the nice shots ler hailahaiiii

IMG_2627

abang kakak je yang sporting senang posing

behind the scene maknya jegil suh bergambar tak yah citer ler kan…

IMG_2629

adik oh adik

napa le payah bonar anak mak sorang ni nak bergambarrrrrrrrrr

ini je lah kot yang menjadik

IMG_2633

pun nak dicungkilnya mulut apaknya…

IMG_2652

udahlah, memang payah lah kita nak one family posing

that s ok….

soknya nanti kita posing dengan professional much easier.

IMG_2670

keluar je dari bilik hotel semua berlari sampai accident tiga beradik!

IMG_2708

jangan muncung dik….

kita shopping dulu yeak

IMG_2769

ko ni badan dah tak boleh kids dept lah bang. skang dia pakai size S/M from men’s department. masa bawak dia kat Isetan, section Bonia banyak merah2 dan sales so aku belikan dia 2 lai…

yang pentingnya merah tu for nak pakai esoknya…

IMG_2785

ko lens ni aku baru teringat nak pakai

tu pasal manjang je berfish / wider lens dalam entry nih…

kakak jadi pengcarry shopping clothes

IMG_2788

shopping malam tu semua untuk depa! takde satu pun untuk aku. Tapi semuanya pun settled by si bapaknya.

sebelum dinner baju kerja untuk bapaknya, 4,5 lai kot beli. Dia kalau tak dibelikan takde le dia nak berganti baju kerja baru. aku  je le yang hari2 dok menyopping.

For Abang pun dapat 2 lai shirts. dah boleh share pakai ngan bapaknya.

kakak and adik dapat baju2 gak, after dinner kita borong. sampai orang dah tutup kedai pun aku dok menyoping lagi.

IMG_2822

hah focus bang

focus

hah focus lagik

hahahahah stress abang

IMG_2850

adikkkkkkkkkkkkkkkk :)

IMG_2852

cakkkkkkkk :)

IMG_2860

akhirnya dapat jugak makan hoh!

kat chillis yang aku rasa wpun aku kerja kat KLCC, sekali setahun pun siksa nak makan sini. tak suka dengan q panjangnya. lunch and dinner sokmo full manjang and at least sejam kena tunggu. mana sanggup.

paling cepat pun 15 min by luck jelah.

IMG_2870

smile :) ))))))))))))))

IMG_2873

sekejap je Zeeshan tu melukis pastu dia mula resah gelisah. Nak kuor tak boleh kena pagar dek bapaknya. Kesal dia dok situ kahkahkah…so dia kacau orang sebelah dan jugak meja belakang ngah makan tuh.

Takper. kacaulah. orang tak marah.

Asal ko jangan lari kuor dari meja nih.

IMG_2902

aku dan kakak as usual berkongsi steaks.mana boleh nak habis heh….

eh makan sini kan. aku dah bagi nama pastu dia suh datang balik another 45 min. so aku datang balik ler kan at that time, sampai sudahnya 1 jam 10min baru dapat the table. Begitu ramainyaaaaaaaaaaa manusia yg suka bonar makan kat Chilli’s nih.

aku pung kalau tak kerana birthday dinner for anak bongsu aku (yang dia tak heran manapun makan memana).

Tapi, yelah takkan nak makan kat food court jer.

IMG_2925

Happy Birthday Zeeshan sayang…

IMG_2937

so habis makan kita sambung lagi jalan2, beli baju tu baju ni

asyik membeli je mak ko heh

IMG_2942

3 beradik naik nih, but of cos lah tak sesuai pun ngan umur abang kakak, laki aku bayo untuk 3 inggit gak. Amoi kecik tu naik jer, dah tu takkan abang kakak pulak nak duduk sini wpun ada kosong tuh…tak de nya muat.

IMG_2954

lepas tu aku mula meraban tengok depa 2 yang tak nak gak turun tuh. hah mula le mak ko jegil2 mata!

IMG_2958

hah, cadang nak amik extra bed.

but tak penting pun, tak yah. jimat lagi duit. 4 beranak sekatil.

abang tidur kat sofa panjang. yang masih lagi boleh muat kaki si panjang tuh.

IMG_2965

the next day, our breakfast…

IMG_2974

Happy Birthday Zeeshan – The 2 Years Old

We checked in at the Micasa Hotel and Suites Apartment, a day before his birthday. Ada ler last minute aku plan his birthday party tapi pastuh aku cancel kahkahkah….ya tuhan dah anak tiga ni pemalas betul ler nak buat birthday party hoi! Lagipun masa tu kita tengah sibuk dengan something something jugak pastu alah nak. nanti lah. Mak buat  next year insyallah at our new crib ye nak.

Lagipun takper…

Nak penyedap hati, toys collection ko jer almost everyday dapat kan….

korang tau kan aku ni kerja beli toys pastu aku simpan pastu during the weekdays tu nanti dia akan main the toys tuh. At least lam 5 days kerja tu, 3 hari akan ada toys baru. One way to distract him from watching tv. iPAD and gadgets memang takde le kan…

So 2 tahun. tak boleh le berbaby2 lagi ye dik. Farewell to ‘RedBaby’.

Aku maintainkan RB dalam tag but as RedBoy but also kita kenal dia lebih lagi as Zeeshan jer yeah.

Comment: 9