RedBoy/Zeeshan

Hey Happy Monday!!

During my lunch hour, but tak makan kan, so no point pi makan, jadi kita keluar untuk mencuci mata. Just feel like to jalan around, tengok2 barang, masuk kuor kedai, nothing yang dibelipun. Sesambil jadi listener mahupun jadi potpeter.

Aku suka beli product Swarovski, dulu ada satu set aku dapat from my ads sponsor, but aku tak gemarkan colournya, dia tak plain. hijau ke yellow colour tuh. Berbelit2 nak pakai. Tapi masa aku masuk kedai ni, takde pun beli, not in the mood to shop. aku usually beli a set, earing ngan rantai, satu set. cuma tu lah, belum bernafsu nak beli, seperti mana belum ada nafsu nak makan macam dedulu.

 photo 1

  photo 1

They don have much choices seperti terakhir sekali aku datang. Tu pun antara yang buat aku takde beli apapun. Lagipun kita masuk kuor banyak kedai.

 

 photo 1

Fuschia or shocking pink vs yellow. belasah jer. Asal kemas kot. Memang ada yang suka earth colour, but aku suka colour yang outstanding, tengok dari aku suka warna merah pun tau yang aku suka warna2 terang. Lagi satu aku dah boleh pakai putih, tak banyak but bolehlah, dulu kalau warna putih memang kepantangan sangat. Aku kira aku seorang clumsy, mesti comot.

lagi satu aku suka satin but nak memakainya kena berhati2 sangat. kalau perfumes melekat tu dah biasa.

photo 2

Dah macam baju mengandung je heh dress nih

tak amik pun so jangan le risau

photo 5

malas nak try dress ni dan dibukak skirt hitam aku tuh. so aku sekali arung je pakai dalamnya.

photo 3

 shaking betul gambar aku mengamik heh. Nak kejar masa. dok menerai banyak bonar. This dress comes in black too. I m avoiding black.

photo 5

Tadi lahai atas2 tu bukan main le posing le ke main dengan dress, end up pakai caftan pastuh. Ini kes kena lari pi amik anak2 dari tuition malam, malaslah aku nak bersungguh pakai segala. I love this kind of caftan, long sleeve. Tapi ni kalau dok umah yang jenis panas berdenting, nangislah, meruap. Pala aku tu coz bila masak tak nak wap asap kena kat rambut, pasal pakai tuh. Sahlah sangat baru pas masak tuh.

Those dress are from Mango and the caftan boli dari Melaka.

photo 1

One nite, balik kerja, anak2 dok keluarkan the toys set Kakak. Oh hai, ini zaman kakak very the muda belia. Terpaksa kita simpankan coz nyomak jer. Memang niat nak bagi female cousin kakak. but depa bagi a few jer. Korang ingat Mamat? alah 2 bears Abang dari zaman he was so little boy, baby till tua kebana, tidur dengan mamatnya. the 2 brown bears tuh. Hah dia amik, and terus bawak tidur.He rindu gila ngan 2 mamatnya. Till now ok bawak tidur, yelah macam bantal busuk, ada orang sampai ke tua kan, so macam tu lah, 2 mamats tu as his bantal busuk.

Bang, sorry mak blog bout it, but dont worry, orang paham, your 2 mamats are like your bantal busuk.

Zeeshan hanya amik hippo purple tu jer. Itu adalah hadiah dari bapaknya pada Abang when he was born, almost 13 years ago. Aku sedar, bukak mata kat hospital, dah ada hippo tu untuk anaknya.

Dan coincidentally, Zeeshan just wants that. See?

Comment: 7

A pull up bar and the apples!

okok hari ni kena citer pasal anak.

ada anak kecik yang hidup dari dalam perutnya sejak maknya jadi blogger, so tak banyak sket dia jadi tumpuan sangat. Abang kakak dah memang dikenali. Lagipun Zeeshan ni kan toddler so hari2 ada jer cerdik akal panjang dia. Kekecik macam ni oh mai, anak ketuk pala mak pun mak gelak. Sok sok besar bagak, siap  ko kena jegil ada ler!

photo 1

ini aku laki bini ngah buat kerja atas meja. Pastu dia kan kadang2 susah hati, tak senang  je kalau tak melayan. Makanya dia pun panjat dining table and mula kira apples. He can count 1 to 10 walaupun ler ada pelat2 sound dia tuh. But dengung dia cakap Apple tu, wah, sedap homanghai!

Actually dia yg amik apple tu and sesorang dia susun 1, 2, 3, 4 so on. Aku tolong2 kan jer bila tengok alright gotta stop my work and layan si kecil.

photo 2

Happily jer dia kira. Berulang2. Sampai kat 11 and 13th tu sume dia dah tak tau nak kira hahahaha. biasa ler, umur dia yang 2 tahun 4 bulan ni dah kira hebat le jugak pandai 1 – 10. Kan? Ye dok?  ABC masih lagi dalam learning process. Alif ba ta too. Tak leh le bebanyak, satu hari baca buku tu sume lam 5 min or max pun 10min dah cukup hebatlah.

Kalau  lama2 dia bosan.

Tapi cuba letak Hi 5 ke kat TV tu. dia adap, concentrate. Berjoget2 depan tv. hah aku pun sama le berjoget.

Kalau kita dok bilik, dia masuk tarik tangan ajak jom jom jom. Nak dance sama. Aku je yang rajin joget ngan dia, and kakak. Abang and Bapaknya agak kayu bonar tang joget2 ni heh. Boys mostly bergendang dengan gusti jer. Panjat2, tendang terajang. Huh hai….

 

photo 4

Speaking of all apples banana korang tengok ni semua, ini makanan harian rasmi aku ngan RD. Percayakah kadang2 satu hari, aku hanya makan sebiji apple sahaja. No other food intake in one day. Camne le tak turun 9kgs skang ni, but tak lah hari2, mau jelak muak. Kitorg buat bekal pi kerja memasing epal nih, keruk kerak mengunyah. Anak2 makan apples gak but nak kena bukak sesiap ler kulitnya. Satu pantangnya epal nih, jangan amik hok F type, tak leh sebut hahahahah kot kang kena engagement. so kita guna urup2 jer lah :) . Pepaham ler my position, salah sebut kang, potential client merajuk. Other than F type, apples lain akan cepat menurunkan lagi berat badan.

photo 4

Seronok dapat kira apples!  Benda2 remeh gini nampak enteng pada kita tapi percayalah, itulah satu Zeeshan and other small kids punya milestone, habis achievement suka gila. Kids mana tau apa2, tau suka senyum marah merajuk pastu tetiba senyum gelak balik. Dia yang merajuk ngan kita tetiba datang cium cium maknya hahahaha drama lah ko dik. Aku paling suka kalau tidurkan petang dia, weekendslah. Cukup je time, dia akan mintak susu and pull tangan aku ajak masuk bilik. Terus on the bed and aku dodoi nyanyi2 sket bagai, dah tidur. Lama pulak tidur petangnya, memang takde le nak playground ke jalan2 petang, ada kala sampai Maghrib kejutkan baru bangun. Kalau sempat before 630pm, laju2 mandi siap bawak dia jalan bawah, just walking around. Itu pun dah cukup bahagia to him.

photo 1

Selain dari itu, if tengok abang and bapaknya buat nih, dia pun sama mintak dukung buat.  Pull up bar ni aku belikan untuk Abang mainly, bapaknya jarang pakai. Coz ko ingat abang tu tak nak jaga badan dia, dia dok pull up pakai grill bilik air hahahah, kantoi dek unclenya lalu dari luar nampak. Huh sapa buat pull up tu, ko bang?  Being Mak yang alert on anak2 punya needy, aku pun beli ler, lama dah beli pun. So pagi siang malam ada masa dia akan buat le pull up nih.

One day dulu dia cabar aku, if mummy boleh pull up sampai leher mummy, abang bagi RM100!

Hauk ko lah. Dah tentulah tak boleh.  ko ingat badan mak ko macam ko boleh naik gitu sekali.

photo 2

So Zeeshan pun sama lah, dia takde le nak pull up kan badan dia yet, mana dia tau teknik but dia hanya akan hanging there jer, dia akan holding the bar tu sampai bapaknya cakap ok down! terus dia lepaskan tangannya, tau bapaknya akan sambut. Selagi bapaknya tak bagi q, selagi tu lah dia akan bertahan but kalau dah tak tahan, dia bunyik ler kahkahkah…..

Takde le buat hari2 pull up nih, bila masa dia mintak jer, bila masa dia nampak abang buat, dia pun menyibuk ler sama.

Ok ni kang nak tau harga pull up bar, RM45 je dik. Jer katanya. Ok ler tu, aku cakap jer, dari Yanok. alah beli GST jer. hahahha, korang tau ler Chanel GST berapa harganya, sib baik Boy dia tu dia x cakap alah beli Chanel Boy jer! kalau tidak, GST jer pun dah kena pangkares.

photo 4

bertahan lagi bertahan lagi

alah tahan lama mana pun, in seconds jer, takde le sampai berminit2. Anak2 yang dah besar adalah dilarang untuk buat begini kat adik2 kecil korang yer, let the dad do the job. Kekuatan dan kepantasan menyambut budak size gini, biar bapak jer yang handle. kornag boleh jugak buat kat playground, kan ada banyak sections bebudak untuk bergantung2 tangan badan nih, selalu gak aku buat jugak. Tapi tu lah, ko dah tidur petang, apa ke nya nak pi playground kan. Buat lam rumah sudah.

Rumah aku  ni biar kecik, takper, semua cukup insyallah. dah jadi cam mini gym sajor.

photo 5

ini muka dah tak tahan nak turun. hahahahaa, turun je dik, apak ko sedia menyambut

photo 2

 

Mission accomplished!

That s all, about Zeeshan si cheeky boy.

Not just that, pasal apples dan pull up bar pun kita belajar gak sket hari ni kan. A little red message for selit2 my lifestyle story.  Cuma tang makan, fussy betullah anak aku nih. Dulu for setaun lebih suka betul dengan carrots.  Tapi skang hemm, tak nak. But kalau macaroni memang dia favvy sangat. buat tambah dalam sup. Any soups dia suka, lemak kobis dia tak suka.  Sanggup makan nasi putih semata dari makan kuah lemak kobis tuh. Mee goreng dia ikut mood, kadang2 dia makan kadang2 hemm luekkannya. Ayam goreng memang pojaan, he s just like copy paste abangnya jugak. Cam tu le dulu abang masa kekecik dia nih.

But Zeeshan ni more to nasi ler. pagi bangun nasi, lunch nasi, petang kalau takde sosej ke hapa dia rice lagi. Malam dua kali gak nasi, habis semangkuk. Tu pasla kalau travel. senang je dia, bagi je nasi putih plain tuh, but kena suaplah, aku masih lagi pitam tengok dia makan sendiri, bersepah-sepah!

Selingan update for Abang Kakak, abang tu masuk Pengakap, so last weekend bapaknya bawak pi belikan Pengakap set. Settled, seronok le ko. Jangan masa memula je ye Bang.

Comment: 12

Creative toddler and PopLook for you!

photo 1

photo 2

 

Adik sayang

napa dik

napa ko conteng muka ko tu dik oiiiiiiiiii

I was spending time at my kids room, dia pun sibuk kuor masuk sama bilik abang kakak. Tak disedari dia sudah cilok itu satu pen and quietly lari duduk hall and mulalah kelas melukis.

Kita bawak dia kat cermin tengok muka hah jadi apa, dia bolayan jer…..

Bapaknya coz baru balik gym, nak mandi, sental dia sama sekali. Tak boleh hilang jam2 tu gak, kena le 2,3 kali mandi lagi baru hilang. Oh well, aku rasa ramai je bebudak cam gini, kita punya jaga camne pun, ada jugak yang dia terlepas.

Kakaknya dulu pun sama jugak, kat rumah neneknya, dia pi kerat fringe. almost botak depan tuh, gambar passport pun buruk.  Abang pulak, conteng dinding rumah kahkahkah….what a drama!

 

photo

One happy news for those hunger on RM’s contest. This red cardigan OF COS a new one, will be yours. Sponsored by PopLook (rebranding name).

A simple contest will be out today via my Instagram sync to my FB and Twitter. Check it out.

Sorry, not via the blog :) .

I promise, nanti kita keluarkan jugak satu lagi contest soon via the blog yer. Soon soon.

Comment: 8

2yo Birthday video

 

 

Comment: 2

29th Dec….2 years.

entry ni terbahagi pada 2 sections

1 is by aku laki bini

1 section yang very super light cantik gambar tu dari our photographer….

IMG_3124

happy birthday boy!

he turns 2 years on the 29th Dec

on the day itself tu kita buat mini celebration kat Micasa Hotel

 

IMG_2979

aku suruh depa semua pergi swimming

while aku ngan bantuan the staff members of the hotel, deco bilik

IMG_2982

pump pun aku bawak sendiri, 40biji baloons

ngan the banner

banner tu jimat hoi dari zaman kakaknya, tetiap tahun boleh recycle pakai!

IMG_2988

lepas depa balik dari swimming kita sambung dalam bilik pulak

 

IMG_3143

 behind the scenes

IMG_2997

ko anak no 3 dik

so birthday party ko yang grand2 nanti2 kita buat yek

IMG_3001

IMG_3003

IMG_3008

IMG_3011

ini gomannya hah behind the scene….

mana ngan dia payah nak senyum

IMG_3054

Happy Birthday sayang Zeeshan…

the next photos pulak dari tangan penggegar negara

bunyikk…….classic abis!

Thanks Tian Chad and ‘Fatimah’ for being our photographers

To engage TC, boleh jer….contact him directly yer.

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2827

abang kakak swimming tapi adiknya tak boleh

he just had his fever pastuh ada lagi flu so memang tak mau la dia swim2 nih. dia nak le of cos tapi aku ngan laki aku ler tak bagi. his health is much more important.

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3026

pantang pi hotel je manjang je ngan pool korang nih

sok sok kita dah pindah rumah baru, hah….payah ler hangpa nak pi pool dah

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3075

sweet sister brother…..

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3513

kek aku tuh, pun last minute order, kek bus. member aku buatkan.

suka betul Zeeshan dapat kek bus nih heh…

asyiklah dia bus bus bus manjang!

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3400

videonya aku tak upload lagi

will do so soon!!!

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3372

 

even kita nyanyi dia birthday song pun dia tak heran

he s just so happy to see this beautiful bus!

dia ingatkan toys tuh, padahal kek nak oi

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3385

with the help of his brother sister, part nak blow the candles tu emmang tak yah harap ler dia buat kan…

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2794

dah hujung tahun baru 2 tahun

sket lagi aku nak masukkan dia sekolah

tapi ditentang hebat dek mak ajah

kehkehkeh….

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3381

blowwwwwwwwww la dik!

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3242

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3438Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3326Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3517Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3462Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3494Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2790Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3348Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3276

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2968Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3433Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3139Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2901Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2899Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3452Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3207Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3687Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3469

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3525Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3409Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3031Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3594Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3331Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3262Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2789Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3718Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3335

Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2825Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3193Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3639Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3357Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3484Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3548Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3789Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3403Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3091Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3635Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-2819Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3160Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3238Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3779Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3423Zeeshan 2nd Birthday Photoshoot RedMummy Family-3476

Happy birthday our sweet little Zeeshan. 2 years on the 29th Dec 2013. Hujung tahun ni insyallah baru 3 tahun. His track sama macam yang dijangkakan dalam baby/toddler’s schedule, ada masa dia tantrum ada masa dia penyayang sangat. ada masa dia rajin ler kemaskan toys dia ada masanya dia pemalas, so kita le kena kemaskan.

skang nih tanya ler dia how old are you?

bersungguh dia tunjuk 2 fingers and jawab ‘TWO’

pandai dah sket2…

1,2,3 pun dah pandai but sampai 9 lah. itupun tunggang terbalik. Makan pulak dah very the eater picker sungguh. payah nau nak makan ni makan tu. but he loves eating white rice, macam tu jer. takde kuah sayur ke hapa tak yah. Tidur masih lagi berteman of cos tak boleh nak panjat katil tidur sorang2 mmg tak ler,nak kena berdodoi2 sama tidur ngan dia memalam. Kalau dia demam,  malam dia akan berjaga le sekali 2 tapi kalau tak tuh dia akan bangun sekali jer.

Speaking of yang tanya camne wean off breastfeeding. senang jer lah for him coz dah hujung2 tu tak banyak so i kept telling him, susu dah finished dik. dah finished. dia pun dah leh rasa susu makin sikit. so sampai one day dia sendiri geleng pala tak mau dah bfeed coz tau bukan aku kenyang pun. but tak lah serentak dia putus susu, kadang2 dia rindu dia mintak ler tapi buat hisap few seconds jer lepas tu dia sendiri cakap ‘finishedddddddddd’.

dia panggil susu badan tu pun ‘finished’ kahkahkah….sampai tetek bapaknya pun dia panggil gak ‘finish’.

yang pentingya kalau travel aku dah boleh tak yah bawak dia hehehehhe, kot ler nak pergi berduaan2 ngan laki aku jer kan merata sana sini. hehehehee….and he sangat ramah ngan orang. dia tak takut ngan orang. kalau orang amik dia, dia salam, sapa nak dukung dia pun dia ok jer, he tak takut strangers. bolehlah tu pergi mini kindy tapi tu ler neneknya tak bagi lagi, so homeschool lah dulu.

Thanks for the birthday wishes. Happy Brithday Zeeshan.

Comment: 8