Short break jer!

IMG_3508

waaa best best tempat baru

boleh exploreeeee!

sebenarnya tepon hotel tu aku dah siap2 cabut awal coz aku tau sah tepon tu akan dikerjakannya dak kecik nih, jadi cabut ler cablenya sesiap.  pegang gagang pun tunggang terbalik lagi hahahaha!

IMG_3511

aku biarkan je lah dia buat apa saja lagipun bapaknya takde, tunggu apaknya bawak oats bubur dia dari rumah. RD balik pagi tu coz nak hantar anak2nya tuition. Getaway short break jugak but urusan anak3 memang tak boleh lari. Antara penyebab kita carik hotel yang near by to the house. ni aku pegang camera nak amik gambar nih pastu dia sibuk jer lah senyum.

best wor budak dah pandai senyum tengok camera nih. asal kita nak snap jer dia senyum….

IMG_3532

hujung2, mak dah letih dok dia nak menyelongkar segala. so ajak dia panjat katil, baring2 tengok iPAD. dia suka betul ngan muzik2 orang tua tu tau….Gangnam dah tentu, Big Bang tu pun sama dia berjoget2 bila dengo. Ni aku pasang waka waka eh Shakira pun dia layan jugak. Sebenarnya aku ada bawak food dia but aku malas nak masak air and panas rendamkan coz eh bahaya bahaya bahaya. Seriau betul ngan air panas nih. Hari tu masa 17 hari takde air kat rumah pun aku masak air and masukkan dalam baldi dari dapur terus and tambah air bagi suam, hantar ke bilik air. takut je nak bawak gitu ke bilik air, buat bersepai tersadung ke. ngeriiii bila pikir tang kita ada baby ni heh

IMG_3523

mano le bapak ko nih, budak dah lapar nih. biasa dia mula makan paginya between 8 – 9am, ni dah 9 lebih tak sampai2 bapak heh

IMG_3535

bapak dia balik jer makan terus si kecil, nganga2 mulut mintak suap the mix porridge! my breakfast pun takde by the hotel, laki aku bungkus seketul roti telur and teh tarik.

IMG_3558

Lelepak sekejap and we chow check out awal.

IMG_3570

Berkedek2 lah sama si kecil, bagi dia jalan and of coslah dia memang suka dapat berjalan nih. Orang baru dapat kaki kan. Sok tunggu siap dia berlari pulak. but half way, eh lambatttttttttttttttttttttttttt, bapak dia terus dukung dia!

IMG_3584

my top ni forever dari ThePopLook, walaupun dah berapa kali aku pakai but i m so in love with the Poppy by them, sedaplah. nak breastfeeding pun hebat!

IMG_3588

hoh dedua sama lopong! aku pi Combi beli kasut RB, merah pulak. Asyik membiru jerrrrrrrrr! colour merah tak pernah ada. size besar sket dari biasa biar pakai lama, dahlah kasut ko memahal. Ni kalau aku bayar kasut dia for Gucci ke mau meletup bapak ko, hok Combi ni pun dah apak ko potpet!

IMG_3597

kita jalan kita jalan, but moh ler berdukung lagi cepat. dia kalau jalan nak pegang tangan tu takper, tapi bila dia nak menyinggah semua kedais tu yang makpak ko letih tunggu

IMG_3601

huh kiri kanan bag aku. tau tak bag Prada hitam aku tuh dah berkhidmat sebagai pumping bag aku for 1 year ++! hari2 tu lah pumping bag aku bawak pergi kerja, pergi kuor berjalan. Ada orang yang tak tau pelik ler jugak apesal bawak handbags sampai 2, kiri kanan bahu, ater satu handbag isi lain, nursing pumping bag isi lain! Harap khidmatnya for a year lagi lah coz aku nak breastfeed and pumping at least till hujung tahun ni lagik. Habis ko 2 tahun zasssssssssss, namo dah nyonyot2 yek RB…

IMG_3602

mintak diturun lepaskan….

kita pergi 1 kedai tu jer, beli kasutnya and nak balik tu yang heh lamanya  ko menyinggah budak kecik

IMG_3607

ada tv 90inchi, tu yang lam gambar 70inchi kan, yang 90inchi harganya dekat RM70 ribuuuuuuuuuuuuu! Besau screen, besau harganya sei! Dok pikir bayar kat tv bebesau harga gitu aku leh dapat 2 lots tanah kat Langat tuh! i can go for 50inch lar, but besau2 lagi dari tuh, gulp gulp dalam air.

IMG_3618

dah sudah tu habis kita terus balik, nak kejarkan amik anak dari tuition pulak. singgah kedai kat BSP and beli  nih for RD’s car. ni ramai tanya kat IG aku mana nak dapat, heh merato ado. nanti aku buat special postlah pasal nih, RB dah pakai pun bila bapaknya kena kuor ngan dia jer, biasalah aku gigil jer kalau baby tinggal lama ngan maid kan.

IMG_3637

penyatuan 3 beradik yang abang kakaknya tak tau pun kita baru lepas tidur semalam kat hotel sama si adik. Masa bapaknya amik hantar ke tuition bapaknya cakap mak ngan adik korang tidur dalam kereta daddy jer masa dad buat kerja. hahahaha! hampehs bapak ko. Percaya jer ler 2 beradik tuh. Hangpa yang  tau nih jangan nak pi bocor rahsia pulak kat anak2 ku tu yek…ha mulut longkang kang, ada yang Gegirl sentap tak sudah.

Habis lunch, habis cuci kereta…let s go to the schoollllllllllll!

IMG_3668

Sessi anak2 bermain badminton. Ni dah bertahun depa punya activity but skang abang punya ko-ko is bolasepak seii….punya suka dia dapat menyepak. Memula dia feeling2 alah tak syok tapi bila dapat menyepak, hah terus rasa hebatnya. dok menyepak bola dalam rumah pulak, sampai berderai jam dinding aku pecah dibuatnya si abang!

kita tinggalkan depa ngan badminton, kami bertiga balik pulang ke rumah and RB menyambung tidur ngan aku sekali sekapal, ngantuk sei!

udah abis selesai. dinnernya malam tu ado ado adooo…n we are planning for a short break too soon, memang untuk complete all of us lah, tunggu bapaknya balik dari his 2 weeks travelling trip.

Comment: 20

Bertasik!

IMG_2678

ya ampun! zaman2 pergi playground aku memang dah lama berlaluuuuuuuuuuuuuuuu pergi dan kini kembali semula.

abang kakak tak berapa heran dah playground nih, but demi adik bongsu depa. ngan aku pun sama kena memanjat!

IMG_2687

yang besar ni panjat lain dah kerjanya!

IMG_2691

yang besar sorang lagi ni pun sama lepas gian!

IMG_2696

kan ada buaian for toddler, ada ler RB naik tapi badan dia macam huyang-hayang je naik tuh. kena tunggu lama sket lagi baru dia leh stabil naik tuh. but dia suka naik buaian nih…kejap2 dia datang nak ikut sama naik.

IMG_2699

dan selain daripada itu, dia punya sibuk berjalan merataaaaaaaaaaaaaa!

IMG_2701

pergi mana nak pergi manaaaaaaaaaa??

IMG_2721

ok pompuan ni memang kemaruk sangat naik buaian. dapat pulak anak yang rajin tolakkan moknya

IMG_2731

balunlah apa sahaja ko nak naik yer nak…

IMG_2735

patah balik ke buaian, dia dah addicted betul ngan yang satu nih

IMG_2750

berpeluh2 ler jugak kitorg kat sini

sedap bawak basikal, boleh abang kakaknya willyyyyyyyyyy

IMG_2757

dan penutupkan our park lepaking by makan segala macam yang ada jual dari peniaga2 tepi tasik playground itu yer. ini sengkuang + kacang aku punya fav seii dari kekecik dulu. kalau ada kata susah nak dapat, hah pergi jer lah ke Taman Tasik Permaisuri, penjual2 makanan kat situ memang confirm jual nih. Tak pun korang nak jugak pergi sekolah agama anak aku, hah situ ado. kat tasik jual singgit, kat sekolah agama anak dek hah 20sen jer!

but anak2 den tak geti makan nih, depa kenal jer coz nampak jual kat sekolah. Rugi ler korang heh!

Comment: 20

From Insta Twitter to Blog I…

sekali lagi kesian hangpa yang tiada Instagram mahupun Twitter.

basi habis deh cerita letak dalam blog, berminggu bulan dah kot kadang2 dah kuor kat Instagram/Twitter baru ler terasa nak kuor kat blog. Tapi kalau ads, kat blog jugak pertama kali keluarnya yer….anyway, ada antara photos dalam nih tak pernah jugak tak sempat nak kuor dalam blog, so jom share2. Yang dah pernah tengok kat Instagram pun sokay, tengok gak sini!

IMG_2572

 Memandangkan anak kecil dah mula lasak dan ‘mengemas’ meja make up, rumah aku dah banyak kosong sei….dia asyik nak buat kerja jer, jadi barang2 atas meja make up yang penuh tuh sudah dipindahkan ke dalam kotak! Kesian mak ko nak make up, hegeh2 carik dalam kotak. Bapak ko takat minyak rambut and perfumes jer, mak ko yang paling tragis. RB oh RB!

IMG_2580

Dok tunggu depan fitting room….nak nerai baju ler, lama plak pompuan tu dok dalam tuh sampai siap aku main2 filter edit gambar yer….

IMG_2581

kakak yang kadangkala kami izinkan tidur sama di katil kami tapi setelah lenanya, bapaknya tolong kendong hantar back to her room. She s been sleeping with us for over 7 years, dan bila adiknya hadhir, automatically takhtanya jatuh.

Kakak – awak adalah permata jantung princess kami semua, you are the one and only

IMG_2586

 budak kecik kan perangai dah pandai mengemas, terkejut aku satu hari Sabtu dia boleh bukak drawers tv yang penuh dengan pelbagai barang, hok kecik2 tu yang bahaya sei! buat dia masuk mulut. so apa lagik, bukak pakai segala maknek benda yang protecting all these drawers, dari dikerjakan si kecil. All these stuff aku beli kat Germany last year, dah agak dah memang akan memakai. ado jer jual kat KL nih, online pun melambak…i bought it over there coz kat sana murah seii.

IMG_3749

one of the weekends yang dia sangat sugar high! Dah waktu tidur siang jam 12pm pun dia mata terang tak nak tidur gak, padahal awal pagi dah bangun tu babe….dok tutup pintu bilik ajak dia tidur dalam gelap tuh, tapi tv aku pasang ler sambil aku tengok pun dia sakan mengemas bilik kerusi tangas maknya! terlompat2 atas katil, main pijak2 perut maknya, last2 aku kalah. bukak pintu bilik and biarkan dia main satu rumah….bengang pun ye jugak coz tak dapat masuk bilik abang kakaknya yang dok sibuk kemas bilik tukar position katil lemari memasing!

 

IMG_3765

dan akhirnya terkulai layu mentido sama bapaknya selepas melayan Gangnam. hei budak tuh hari2 nak tengok utube tu tau….ada ler Muffin Songs lain dia tengok, Barney belum minat yet tapi kalau Gangnam memang berjoget2 sesaja. but pastuh, dedua ketiduran…..aku pun apa lagik, mata aku pun boleh tahan kuyu gak, abang kakak jer dok masih lagi tunggang terbalik lam bilik depa, so aku pun masuk bilik tidur. biarkan RD RB di sofa, kang kejut bangun heh terus terjaga balik….

but sejam jer ler, pastuh RB hokhek carik maknya nak susu badan sambil sambung tidur and RD pun masuk bawak anak and dia pun sambung kroh kroh…..

IMG_3763

terajin nak post kat Insta, so this is how i made the oats + purees. Carik ler brand oats tuh, the organics one, jangan beli kat Cold Storage, mahal, beli kat Jusco or kat Isetan’s market murah sket. Pastu amik 2,3 sudu, masukkan dalam air periuk panas. kalau travelling ko masuk dalam air panas jer, 5min sudah. Pastu campur ngan purees yang earlier dah kita steamed and blended. Aku purees memang dah buat stock for at least 1 week, so kuorkan jer lah and tambah2 lam half bowl makanan dia ke periuk tuh. Pastu kekacau dan split into 2 portions. Sedaplah RB makan for his breakfast and tea. Kalau tak pun tukar ler, buat for lunch and dinner, coz in between gak dia akan makan porridge and ebm. senang jer….

IMG_3767

hah bertukang korang, abang menolong kemaskan bilik adiknya…sebelum tu half day am bilik abang dikemaskan, tukar katil almari bagai…berabuk2 bila depa mengemas ni heh!

IMG_3768

sempat si abang bertanya masa abang angkat carrom board tadi mummy ada amik gambar?

hahahah blahlah ko! nak tunjuk kuat jer yek

IMG_3770

Fisher Price Precious Planet 2 in 1 Projection Mobile, harga beli RM299.90 kot, tak ingat, but about RM300 lah, i m letting go at RM150. if mau interested do email at red@redmummy.com . Self pick up only please.

letih kakak pegang mende tu heh

IMG_3806

lampu bilik air dok tak menyala kena ganti baru, bapaknya sibuk angkut tangga sana sini, dia pun sibuk melorat sakit hati jer tengok abang kakak memanjat and dia pun nak panjat sama! rumah takde tangga kan……….. ada aku pergi rumah member aku, ada tangga, habis tangga rumah orang tu berulang dia turun naik, dah aku ngan kakak bergilir2 kena jaga dia kat tangga!

pastuh bapaknya simpan tangga nih, waaaa bengang betul dia heh!

IMG_3016

pening pikir laki dah tua. hahahaha! tension aku borak ngan laki aku ler, bbm dok tanya tu tanya ni, pick up slow betul pakcik tu skang nih!

 

IMG_3076

hampir semua colour seluar kat Uniqlo tu aku ada, caya tak caya? huh gilo btol. memang ada yang harga RM49 tapi tu pun kalau ko dpt size ko, sebelum tu depa masih letak harga lama. yang new arrival tu pun harga lama still blom ada turun pun. Dah habis season pakai seluar nih, aku simpan and akan watikahjunjungkan pada anak daraku. i m not gonna wear it forever heh.

IMG_3745

QBistro ada delivery ye kak red?? 

benda ni dah lama lah, cer tanya mamak2 umah korang, kot2 depa pun buat delivery. Biasanya aku call for delivery ni hari Ahad, hari malas nak keluar rumah pagi hazab ke malas nak buat breakfast, call jer nanti depa hantarkan. Dalam tuh depa belasah roti canai, roti telur, nasi lemak. Teh tarik too!

sampai pepanas lagi, yelah rumah aku ngan QB sepelaung jor!

hah sambung lagi…ada banyak parts nih!

Comment: 6

Gina – RB’s Big Birthday Cake!

IMG_7905

This photo cannot judge the actual cake. it s so hugeeeeeeeeeeeeeee!!

IMG_7906

wah the owner of the bakery got the special free promotion here!

IMG_7910

tak termasuk candles ‘HAPPY BIRTHDAY’ itu kami punya sendiri. we love the cake’s concept. so cute! Dengan ada botol susu kecil, baby meniarap….hahahahah this time pun RB masih lagi tengah merangkak kan. About to nak berjalan jugaklah. I told the one sponsoring this cake, concept very senang, theme must be red and colourful.

I pernah beli cake, aku cakap merah merah merah! dibantainya hantar warna lain! bengang betul gua! Orang yang jual cake ni kalau dah salah buat kek takde le nak discounted ke nak refund duit kita kan, obviously you dah tau salah you buat kek kan, apa pendapat korang yek? So for RB’s cake, theme takde lagik for RB coz dia kan baru setahun so dia belum ada lagi cartoon characters yang dia suka. Takkan nak tema Gangnam, budak tu memang pantang tengok utube Gangnam, berjoget2 sesajo. So kita buat tema bebas.

IMG_7916

This entry is specially dedicated to Aunty Gina Manan nun di Adelaide. She has sponsored RB for this lovely birthday cake, 1 year sudah. Rasa kek sangat memang terbaik, chocolate flavour. Sebabkan besar banyak sangat so kita agih2kan pada photographers, to my family members and the frens. Anak2 tak sempat bawak sekolahlah coz masa ni pun was year end break.

Thanks Gina, for the friendship too. Thanks Gina walau kami tak minta pun cake sponsoring nih, semoga panjang rezeki umur kalian sekeluarga.

Ok harga untuk kek nih, akak merah tak tau yer. Tak nak dibilangnya si Gina tuh, so kalau you nak half size of it ke or apa cerita panjang, cubalah tanya Gina, gosok2 tanya harga berapa kek nih kay, pastu come back to this entry and update us on the price :)

Gina’s blog!

 

Comment: 10

HiShop Launch Party!

IMG_8006

Hi… from the  Binjai Roof Deck :)

IMG_3233

Remember aku ade citer masa kitorang punya 12th Anniversary getaway last week kan aku kena melencong sat gi attend event. So before pi check in hotel RD drop la aku sat kat Roof Deck, Binjai 8 Premium Soho, ala sekangkang jer dari KLCC nun. Muncung jer pakcik tu sebab ada lencongan ni, ye la dia kan nak check in hotel cepat-cepat hiks :P

IMG_3291

Just on time, elok aku sampai jer event tu pun baru nak start. Ramai jugak yang mai datang. Tengok dari gambar atas nun sure korang pun kenal all those bloggers kan…the familiar faces.

IMG_8014

The event was actually HiShop Media Launch Party. Start-start jer dengan live Jazz performance yang memang menceriakan the opening of the event ni dan kemudiannya di sambung oleh si manis Linora Low sebagai MC bercerita membuka intro serba sedikit tentang HiShop ni.

IMG_3283

HiShop yang sebutannya hai-shop ialah an online beauty and cosmetics store dan diorang hanya menjual Genuine Products sahaja ya. They believe that beauty should be made accessible for everyone – anytime and anywhere! Memang aku setuju sangat la! Lagi senang la aku nak cari make-up aku! Online jer, petik petik!

And btw, HiShop ni the people yang sama yang manage MilkADeal. Sure korang familiar kan dengan MAD ni :)

IMG_3245

Dan sepanjang event tu ada juga make-up showcase tapi aku tak berkesempatan la pulak nak suh depa make-upkan aku. Lucky draw pun ada, but me not so lucky lor.  I ngah kemaruk jugak pakai product FCC nih, u can get yours from the HiShop!

IMG_8009

 skincare, make up, fragrance list goes on dalam HiShop

IMG_3689

Most of the product dapat atas ni pun ai dah belasah pakai!

IMG_3227

I berjaya jawab teka umur this big vvip lady, she s already 70 years old!!

IMG_3680

Apa bende la mak aku lambakkan nih, asyik bagi readers blog dia jer, untuk aku langsung ler takde kan

Yeyy tu la antara goodies yang aku dapat dari the event. Terima kasih banyak-banyak HiShop for the invite. Tapi don’t worry, akanku lanting-lantingkan kat korang nanti but some have already gotten them! So yang lain sila tunggguuuuuu in my next next next entries!

Sambil-sambil tu boleh la layan shopping kat HiShop dulu :)

Comment: 9